Prikkelverslaafde partner - hulp suggesties?

Laatste reactie 21/03/2021 23:24 door Manon
· Markeren als ongelezen
Lieke Weijer 1 jaar geleden geplaatst
Hé hallo allemaal!

Mijn vriend heeft ADD (bij gebrek aan een ADD-forum, dan maar hier) en heeft een opvoeding gehad waarbij hij ontzettend prikkelverslaafd is geraakt. Nu wij in de quarantaine samen thuiszitten begint het me steeds meer op te vallen hoe ongelofelijk veel prikkels zijn hoofd eist voor rust. Dit resulteert in dat hij altijd op zijn mobiel zit, zelfs als we samen een film kijken (want zelfs een film geeft niet genoeg prikkels). Nu zijn we op het punt dat we eigenlijk nooit even samen op de bank kunnen zitten of in bed kunnen liggen zonder dat hij iets te doen heeft, dus echt 100% aandacht voor elkaar hebben is er eigenlijk nooit, tenzij de gesprekken heel belangrijk zijn. 

Ik merk dat dit bij mij best wat emoties oproept (a.k.a. "waarom ben ik niet genoeg?") en het geeft hem een enorm gevoel van onmacht. Daarom ben ik hier gekomen om jullie om hulp te vragen. Zijn er mensen die ervaring hebben met een situatie als deze? Hoe gaan jullie daarmee om? Wat kan ik doen? Wat kan hij doen? Is het iets waar ik mee moet leren leven, of moet hij toch 'hulp' gaan zoeken? 

Overigens vindt hij het een heel eng idee om aan de medicatie te gaan, dus ik vermoed dat dat echt alleen in uiterste nood gaat gebeuren. Hij slikt het liever in dan dat hij daaraan begint. Dus, misschien nog ideeën naast medicatie?

Liefs! 
K.J. ❀ 1 jaar geleden geplaatst
Heb je er al over gepraat met hem? Ik zit een beetje in dezelfde situatie maar dan andersom ;-) Niet dat ik constant met iets bezig ben, maar ik heb wel moeite om echt bijv. rustig een film te kijken en als ik ergens mee bezig ben (lezen, telefoon, of wat dan ook) hoor ik m'n vriend niet meer waardoor hij zich ook snel afgewezen kan voelen. We hebben het er een paar keer over gehad en ondanks dat ik voor mijn gevoel er een deel niets aan kan doen, probeer ik nu wel mijn best te doen als ik bij hem ben, mijn mobiel meer weg te leggen, en bijv. tijdens een film kijken met iets te friemelen zodat ik m'n onrust ergens kan uiten zeg maar. Hij probeert op zijn beurt dingen 2x te zeggen, of even te checken of ik luister, en het minder zwaar op te nemen als ik hem niet hoor (ook weer afhankelijk van zijn stemming die dag). Ik weet niet of je hier iets aan hebt... Het hielp voor m'n vriend trouwens ook wel om te zien dat mijn broers dit allemaal ook exact zo hebben, dat niet luisteren, dus dat maakte het al iets minder persoonlijk voor hem.
Lieke Weijer 1 jaar geleden geplaatst
Wij hebben het er inderdaad al een paar keer over gehad, maar het besef van dit probleem daalde pas recent bij hem. Toen ik op de begraafplaats vertelde over de uitvaart van mijn vader en hij dwars door mijn zin iets riep over 'oh kijk een Russische begraafplaats!'. Dan is het heel moeilijk om je je niet afgewezen te voelen. 😅 Andersom besefte ik toen ook wel dat hij dat écht niet expres deed, want hij zoiets zou hij nooit bewust doen, daar is hij veel te lief voor. 


Zijn er nog andere 'technieken' die jij gebruikt om jezelf te focussen? Wat kan jouw partner doen om jou te helpen? 
reactie op @liekeweijer:
Mr B @liekeweijer Lees wat rond over hoe het voelt om het te hebben wellicht? Ik herken het gedrag zeker, maar ook de schaamte die daarbij hoort van binnen.

Gaat er denk ik vooral om om eerst jezelf, en dan anderen te accepteren zoals ze zijn. Dus hij is zo, en jij bent weer anders. En geen van beide heeft "gelijk" 😉
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lieke Weijer Oh, maar begrijp me niet verkeerd, ik hou nog steeds heel veel van hem en ik accepteer dat het een onderdeel van hem is. Maar ik geloof er ook in dat je binnen een relatie dingen vindt waar je samen aan gaat werken. Zo gaat het sowieso in het leven. Om alles maar te nemen als gegeven en daarbij mijn eigen gevoelens onderschuiven voelt niet goed. Of begrijp ik jou dan verkeerd?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Joanne G 1 jaar geleden geplaatst
Beste @liekeweijer, Door de opvoeding prikkelverslaafd geworden? Kunt u dit meer toelichten?

reactie op @joanneg:
Lieke Weijer Hij komt uit een gezin van ADD'ers en ADHD'ers, dus zij waren altijd van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig. Altijd muziek, meestal ook een combinatie van gamen, tv/radio en mobiel tegelijk. Hij heeft nooit 'geleerd' rustig een kopje thee/koffie te drinken en te kletsen, of stil te staan en rust te nemen. Als je in je gezin nooit rustig aan doet raak je eraan gewend dat er altijd prikkels zijn en dat dit normaal is. Dus als die er niet zijn is dat nog even een tikje lastiger voor hem.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Manon El-masoudi 1 maand geleden geplaatst
Hoi, ik herken dit heel erg bij mn zoon met add. Hij weet zich geen houding als hij even niets heeft. Van baby af aan moest ik altijd al voor hem bedenken met die leegte om te gaan, omdat hij zelf niet wist wat hij moest doen. Een heel lastig probleem. Soms helpt het hem voor te bereiden en hem zelf te laten denken in plaats van een oplossing voor hem te bedenken. Je kan hem er wel bij helpen door open en niet suggestieve vragen te stellen. Maar als hij zelf met iets komt zal het beter werken en ook al zie joj het niet als een goede oplossing, ik zou het toch zeker een kans geven en open staan voor wat er gebeurd. Hopelijk heb je er wat aan, ook al is het al een oud bericht.

Groet,
Manon
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 April 2020 om 19:24
Aantal lezers 27
Aantal reacties 8