Plotseling heftige reaktie op medicatie bij kind

Laatste reactie 28/05/2019 20:39 door Coen
· Markeren als ongelezen
Ellen Perry 9 maanden geleden geplaatst
Heftige bijwerkingen ADD medicatie


Hallo allemaal, wat fijn dat er dit forum is. Ik wil heel graag mijn verhaal met jullie delen in de hoop op wat advies of mogelijk ervaringen van anderen.Wij hebben een dochter van 13, ADD gediagnosticeerd en sinds 3 jaar gebruikt zij Medikinet. In september ging ze starten met het VO. Het ging allemaal prima, ze had het goed naar haar zin. En van de een op de andere dag werd ze heel druk, slecht slapen, angstig tot aan suïcidale gedachtes aan toe. We waren enorm geschrokken. De kinderpsychiater schreef toen Ritalin voor, we mochten zelf kijken waar zij zich het beste bij voelde, bij een hele lage dosering begon het drukke gedrag al weer, stemmingswisselingen, 3 uurtjes slapen per nacht en mega druk. Na 2 weken ging ze over op Dexamfetamine en weer precies dezelfde symptomen. Nu geef ik even niks in afwachting van het volgende consult bij de psychiater en is zij rustiger maar ja natuurlijk super dromerig en zij voelt zich hier heel vervelend bij. Zijn er ouders die dit heeft herkennen ? Dat je kind plotseling zo heftig reageert op medicatie ? Mogelijk puberteit ? Ik hoop op een beetje raad, wij weten het even niet meer.
 
reactie op @kate:
Judith Venema Hoi,

Mijn dochter is 9 en heeft sinds aug medicatie dexamfetamine.  Dat is heftig spul ze heeft veel woede uitbarstingen en is b oos op dr stiefbroeetje. 
Eigenlijk niets os goed. Nu na overleg gaan we terug naar 1x daags 1 ta b let en 1x daags 0,5 tablet van 2,5 mg.
Ik vind het erg zwaar en voel me zelf op
8 maanden geleden

Beantwoorden

Angelo Schijven Lijkt bijna bipolair weet niet of dat kan op die leeftijd?
Zijn stimulantia dan wel de juiste keuze?sterkte
8 maanden geleden

Beantwoorden

Ellen Perry Hallo Judith, ik voel met je mee, inderdaad heftige medicatie, kijk eens verder bij mijn verhaal wat ik net heb toegevoegd, misschien is het een idee. Veel sterkte hoor !
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
War Hoofd 9 maanden geleden geplaatst
Geen idéé.  Wel denk ik dat ik door de overgang meer last heb van de ADHD. Bij de puberteit lijkt mij dat ook mogelijk. Mijn medicijnen werken wel maar ook afhankelijk van de tijd van de maand.  Schijnt vaker voot te komen. 
Serpil 9 maanden geleden geplaatst
Waarom krijgt ze geen melatonine? mijn zoon slaapt er goed mee. Kinderen worden mínder gezellig door slaap tekort. en 3 uurtjes is echt te weinig.
reactie op @serpil:
Lyse Donk Krijgt mijn zoontje ook melatonine idd. Het is geen medicijn, maar gewoon een stofje dat ook door je lichaam wordt aangemaakt om in slaap te vallen, alleen bij ADHD /ADD mensen, wordt dit pas veel te laat of te weinig aan gemaakt.
Is het proveren waard!

Succes en sterkte iig.
9 maanden geleden

Beantwoorden

Ellen Perry Ze krijgt Melatonine....5 mgr....dank voor je reaktie.
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tamara Tygo 9 maanden geleden geplaatst
Het klinkt een beetje alsof ze manisch wordt van de medicatie, in zeldzame gevallen kan dat een bijwerking zijn dus het is misschien iets om in de gaten te houden.


Misschien heeft het hier niks mee te maken hoor maar hou het in gedachten, je kan maar beter alles uitsluiten toch 😊
reactie op @tamaratygo:
Angelo Schijven Had uw reactie nog niet gezien dit kwam ook in mij op
Gr angelo
8 maanden geleden

Beantwoorden

Wendy De Bonte 9 maanden geleden geplaatst
Mijn zoon is 14 en ook ADD.
Wij gebruiken LTO3. Dat is homeopatisch maar geheel
zonder bijwerkingen. Hij neemt de pillen 2x op een dag in en vaart er goed op. Ik moet wel zeggen...bij de een werkt het beter dan bij de ander maar belangrijk is om goed rekening te houden met wat je erna mag eten (geen of weinig suikers bv dat beïnvloed de opname van de stoffen) maar miss het t proberen waard, toch?
Hopelijk kan ze hier het “dromerige” mee onder controle krijgen waardoor ze geen andere middelen nodig heeft.
Andries McQueen 9 maanden geleden geplaatst
@kate (van katy perry? ;-)) 
Wat naar voor je dochter! 
De meeste kinderen met ADD hebben dit op de basisschool nog redelijk onder controle vanwege de structuur die een vaste klas, juf en opdrachten hebben. 

Ik weet natuurlijk niet hoe de school van je dochter eruit ziet. Maar op de meeste scholen heb je ineens een complex rooster, wisselende lokalen, wisselende leerkrachten, een geheel nieuwe klas, vriendschappen, positie bepalen in de klas. 
Daarnaast ben je nog puber en met name bij meisjes op die leeftijd is dat heel pittig -depressiviteit komt veel voor-. 

Dat is nogal wat hè? Daar wordt je heel onrustig van. Waar hyperactiviteit en impulsiviteit dat soms nog kunnen maskeren, kan ADD juist zorgen voor angst en depressiviteit. 

Het is nu bijna kerstvakantie. Je dochter zal doodop zijn. Ik hoop dat ze een heerlijk rustige kerstvakantie heeft en daardoor weer kan opladen. In januari weet ze al beter wat er verwacht wordt. 

Wat doet school om haar hierin te helpen? Zijn er gesprekken geweest met de mentor? Iemand die haar in de gaten houdt zodat ze niet 'verdrinkt'? Iemand bij wie ze terecht kan? 

Je dochter heeft meer dan een ander kind het nodig dat je naast haar zit, kijkt wat ze moet doen voor huiswerk, op gang helpen. Maar ook dat ze stopt als jij merkt dat ze moe is en moet opladen. Dan maar minder huiswerk!! 

Om in alle bovenstaande drukte ook nog te starten met medicatie is heel erg pittig. Eigenlijk heeft ze denk ik de ruimte niet om dit nu op te vangen. In ieder geval niet het wisselen continu. 

Wat deed de medicatie voor haar concentratie? Werd die beter? 
Als je kind angstig blijft is het waarschijnlijk beter om een lage dosering anti-depressiva te slikken. Angst zorgt voor nog meer gebrek aan overzicht. Daar weet ik alles van helaas. 

Sterkte voor haar, wijsheid voor jullie en de school. 

Hartelijke groeten,
Andries
reactie op @andriesb:
Ellen Perry Dank Andries voor jouw uitgebreide reaktie.  Eigenlijk is het heel raar, ze heeft ondanks haar ADD geen enkele moeite met plannen. Het huiswerk maakt ze op school. Het zit hem denk ik meer in de executieve functies waardoor ze overloopt. De kimderpsychiater denkt ook aan een autisme component en daarom zijn we vandaag begonnen met een nieuw medicijn, Intuniv. We moeten heel laag beginnen omdat ook hier forse bijwerkingen van kunnen komen. De tip over de anti depressiva zal ik onthouden! Nu er een autisme component gediagnostiseerd is vallen er bij mij als moeder wel heel veel kwartjes. Ik dacht altijd dat autisten " ongevoelige rekenaars" waren en wij hebben het meest empathische kind wat je kunt bedenken. Waar ik geen antwoord op vind is waarom het ineens zo ontspoord. Natuurlijk is alles nieuw en zijn er de hormonen maar zos iemand anders ook opmerkte, het leek wel of ze manisch was. Je schrikt heel erg bij dat beeld, je ziet iets psychiatrisch gebeuren en je kan er niks mee. Ik heb begrepen dat dit nieuwe middel valt onder de psychotica middelen dus wellicht biedt het uitkomst. Het is fijn om even zo je hart te kunnen luchten en te weten dat er mensen zijn die het lezen.  Ik ga zeker een nieuw berichtje posten als we een weekje verder zijn, mogelijk dat andere ouders/patienten hier ook mee geholpen zijn.
9 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Hoi Ellen! 
Fijn dat je zo snel weer reageert. 
Executieve functies bevatten o.a. plannen en organiseren. Doet ze dat geheel zelfstandig en zonder hulp? heeft ze helemaal van zichzelf een goed overzicht van wat er verwacht wordt? Goed dat ze haar huiswerk op school maakt! 

Waar loopt ze zelf het meeste tegenaan? Waar 'klaagt' ze over? 

Zelf had ik op de basisschool ook last van ADD klachten maar kwam het gecombineerde met hyperactiviteit pas vanaf de brugklas. Dan kon ik héél uitgelaten zijn, maar ook heel inténs verdrietig. Dat lijkt idd op manische episodes, maar heel veel voorkomend bij ADHD. 
Bij een manische periode is ze echt een ander persoon dan normaal, met een extreem verhoogd energielevel, enorme productie, alles lukt, zeg maar ADHD x 4. 
Een bipolaire stoornis komt vaak voor samen met ADHD. Gelukkig loop je bij een kinderpsychiater die ervoor geleerd heeft.  

Autistische componenten heeft elke ADHD'er. Over autisme is helaas inderdaad nog steeds het beeld wat je schetst. Maar het autismespectrumstoornis bevat heel veel vormen en maten. 

Een hele lage dosering anti-psychotica heeft mij in mijn meest angstige periodes ook heel erg goed geholpen. 

9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Coen Olde Bijvank 9 maanden geleden geplaatst
1) heel herkenbaar..niks afgewacht zooi in de prullenbak gemikt..in korte tijd mijn eigen leuke kind terug.. en ja concentratie van een poffertje..1 niveau gezakt op middelbare nu op mbo als een speer.. komt goed! Veel geduld, duidelijkheid, humor en gesprekken, en hulp bij het plannen en bewegen hebben hier geholpen.. hier komt geen pil de deur meer in.

2) Ze gebruikte het al drie jaar... en nu ineens reageert ze anders... mogelijk hormonen? Of gewoon ook ander gedrag tgv ander leven op VO? Veel stress van school, andere kinderen om zich heen?
Ik zou heel goed kijken naar álle verschillende factoren, niet alleen de medicatie.. Als je iets al drie jaar met succes gebruikt, is het vreemd dat ze ineens zo reageert.

@kate de 2 reacties hierboven heb ik nog mogen ontvangen via mijn ADHD netwerk.
Ellen Perry 8 maanden geleden geplaatst
Dank jullie wel allemaal voor jullie reacties!  Onze dochter is nu begonnen met een vrij nieuw medicijn Intuniv,  het lijkt goed te werken tot nu toe. Ze slaapt en eet weer. Nog aankijken wat t met de concentratie doet. Ik steek heel veel op van dit forum! Fijne kerstdagen en alle goeds voor 2019 !
reactie op @kate:
Judith Venema Wat fijn.
Wat is dat medicijn precies als ik vragen mag
8 maanden geleden

Beantwoorden

Jessica Overeem https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/g/guanfacine
7 maanden geleden

Beantwoorden

Ellen Perry Dag het medicijn heet Intuniv. Het is vrij nieuw, sinds 2 jaar op de markt. Het verbeterd de prikkeloverdracht in de hersenen maar is geen stimulantium, dus naar mijn idee ook veel minder slecht voor je kind. Alleen de kinderpsychiater mag dit voorschrijven. Omdat ik zelf in de gezondheidszorg zit en geen hoge pet op heb van het huidige zorgaanbod zijn wij zelf naar deze kinderpsychiater gegaan. De zorg wordt dan ook helaas niet vergoed maar ik had geen zin in keukentafel gesprekken.
We zijn nu weer een aantal weken verder en het gaat heel erg goed, zonder het vlakke gedrag met de gebruikelijke medicatie. Het medicijn heeft als bijwerking slaperigheid...das de beste bijwerking tot nu toe hahaha. Succes !
7 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Interessant om te volgen, thnx!
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
ADHD Hulp Voor Iedereen 7 maanden geleden geplaatst
Bijwerkingen van adhd medicatie zijn vrij normaal en al helemaal in het begin.

Vaak moeten de bijwerkingen na 3 tot 6 weken afzakken of verdwijnen.

Ik zou ook altijd even de huisarts raadplegen.
Dejan Dejan 3 maanden geleden geplaatst
Bij heftige bijwerkingen van medicatie zal ik mijn geval direct stoppen en de huisarts of psychiater raadplegen.
🔥 Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
@kate nog steeds zo tevreden over guanfacine? (merknaam: Intuniv)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 December 2018 om 22:48
Aantal lezers 44
Aantal reacties 24