Partner met ADHD - relatie hangt aan een zijden draadje

Laatste reactie 16/09/2019 13:35 door Willard
· Markeren als ongelezen
Ronald R 1 week geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Ik heb nu ruim 4 jaar een relatie met mijn vriendin. Sinds een maand of 3 neemt ze Concerta omdat ze aangaf het drukker in haar hoofd te krijgen.
Dat merk ik in ieder geval ook heel goed. Ik kan sindsdien ook weer goed met haar praten over allerlei zaken.
Ze heeft ook nog kortwerkend voor als we 's avonds een aantal zaken moeten bespreken tussen elkaar of over de kinderen, het huis of de financiën / planning.

De laatste weken echter kamp ik echter met het 'begrip' tussen mij en haar.
Ze slaapt erg veel (vooral in het weekend kan ze wel tot 12 uur lang slapen) en ook is ze erg vergeetachtig.

Ook bepaalde reacties van haar verwacht ik niet en dat veroorzaakt vaak ruzie, waarop ik een uur later een sorry van haar krijg.

Ik begin op het punt te komen dat ik het niet meer aan kan om zo verder te gaan. Het vreet ontzettend veel energie en dit heb ik ook samen met haar besproken en het enige wat zij kan zeggen is ik weet het niet. En dus ben ik op zoek naar een poging om te kijken of er nog een manier is om mijn relatie te redden.

Ik hoop op tips of als jullie meer info nodig hebben hoor ik dat ook graag.
🔥 Coen Olde Bijvank 1 week geleden geplaatst
Hallo Ronald,

Dat is erg vervelend om te horen, helaas horen we het vaker waarvan de partner ADHD heeft. Wel eens gedacht aan relatietherapie. Wat vind zij daarvan? Als ze echt wil dat het goed komt, zal ze er ook aan moeten werken, want op deze manier een relatie met haar onderhouden werkt blijkbaar niet.

in de volgende topics handige tips, ervaringen en verhalen over mensen met een partner met ADHD of ADD:

https://forum.adhdblog.nl/conversations/loodzwaar-partner-met-adhd https://forum.adhdblog.nl/conversations/hoe-omgaan-met-een-partner-met-adhd
reactie op @coenoldebijvank:
Ronald R Ze weet niet meer wat ze moet doen en ik weet het ook niet meer.

Je gaf het volgende aan in mijn voorstel topic;
2. Je zou kunnen overwegen voor relatietherapie, dat wordt hier vaak aangehaald en kan helpen bij sommige relaties waarin ADHD een hoofdrol inspeelt. Wat doet je vriendin overdag, aangezien ze een uitkering heeft (begrijp mij niet verkeerd). 
-------------------------------

Daar zitten we wel aan te denken maar ik heb slechte ervaringen gehad met een aantal gesprekken die we met een psycholoog hadden in het verleden. Daarin zette ze mij neer als de boeman en kreeg ze de psycholoog zo ver dat het allemaal mijn schuld was.
Terwijl ik ook zeer zeker erken dat ik door haar onbegrip ook niet reageer zo als ik zou moeten.

Ik vind dat ze overdag te weinig doet. Ik werkte gisteren thuis en toen vroeg ik of ze de keuken wilde opruimen omdat dat een zooitje was. Ze wilde eerst een filmpje kijken en dat snapte ik wel. Maar daarna moest ik het nog een aantal keren vragen en ze zei dat ze er geen zin in had en te moe voelde. Ze lijkt wel een chronisch gevoel van moeheid te hebben en dat had ze in het begin van de relatie eigenlijk bijna niet.
Na een jaar of 2 begon het heel snel achteruit te gaan.

Diverse bloedonderzoeken hebben niks aangetoond. Ze blijft chronisch moe.

Ik ga soms mee (zoals gisteren) om de kids op te halen want dat vinden ze hartstikke leuk.

Ik had aangegeven dat het de rest van de week zou regenen en dat het misschien een idee was om met de kids naar buiten te gaan zodat ze in de speeltuin konden spelen (ze zijn te jong om alleen gelaten te worden). Zij gaf aan dat ze maar naar de buurjongen moesten gaan en als die er niet was dat ze maar binnen moesten blijven.

Gelukkig was de buurjongen er en konden ze naar buiten. Maar de jongste kwam heel vaak terug en vroeg naar mama.
Zij zit de hele dag op haar telefoon of op haar Nintendo Switch (heel groot irritatiepunt).
Heel vaak roepen de kids mama maar reageert ze daardoor niet op hen.

De jongste is met de buurjongen en de oudste vier keer aan de deur gekomen omdat ze weer naar binnen wilde gaan. Mama reageert daarop door te zeggen dat het de laatste keer is dat ze de deur opendoet (na al twee keer dit gezegd te hebben).
Toen gaf ik aan (wat ik al heel vaak doe) misschien kan je met ze naar buiten gaan, en als je dan met je telefoon wil spelen (liever niet) kan je dat buiten in de speeltuin doen op het bankje.

Maar dat was een nee. Na 3 keer normaal vragen en mij niet in de ogen kijkend terwijl ik met haar praat, had ik besloten om met mijn werk te stoppen naar de kids te gaan in de speeltuin en vervolgens 's avonds weer wat werk in te moeten halen.

Ik snap de logica soms gewoon niet.

Vaak als ik iets vraag zegt ze dat het 'moet' en dat ze het daarom niet wil doen. 
Maar ik weet gewoon niet meer hoe ik dat anders moet brengen.

Ook verschillen we wel wat van opvoeding omdat zij vind dat de kinderen (3 en 6 jaar) prima alleen kunnen in de speeltuin terwijl ik zeg dat dat echt niet verantwoord is.

We doen steeds minder dingen samen. Een maand of twee terug had ik het roer omgegooid en dacht ik, als ik vaker samen met haar op de bank een filmpje met haar ga kijken of lekker haar rug masseer of haar voeten doe, dan wordt het wel beter. Maar niets is minder waar.
Waardoor ik nu echt afstand heb genomen en zei het laatst ook over had van een ander huis zoeken want ik weet het ook niet meer. Ze had het wel over relatietherapie.
1 week geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 1 week geleden geplaatst
@ronaldr​, neemt je vriendin in het weekend ook Concerta? Of kortwerkende medicatie? Merk je verschil als ze het ingenomen heeft? 

Was ze al moe en opoplettend of wordt dit versterkt door de medicatie? Bij ADD-ers is het bekend dat ze veel slapen, druk zijn in het hoofd, chaotisch zijn en taken moeilijk gedaan krijgen. Concerta kan hier bij helpen. Er zijn echter ook AD(H)D-ers die er juist sloom, depressief en moe van worden. Dan kunnen ze niet goed tegen de werkzame stof of de dosering is te hoog of te laag. Dit is iets wat met haar behandelaar te bespreken is...
War Hoofd 1 week geleden geplaatst
Is dit allemaal sinds de laatste paar weken en dat ze medicijnen slikt ? Daarvoor was er niets aan de hand?     En ze moet van jou de keuken opruimen en met de kinderen naar buiten. Kan je dat zelf niet?  
Bedenkt ze dat soort dingen niet uit zichzelf en doet ze dat op een moment wanneer het haar uitkomt?
En op de Nintendo en telefoon, is dat ook sinds de medicatie ? Jij vind het veel, maar te veel is een subjectief begrip.  War voor de een normaal is is voor de ander teveel/ te weinig. 
Uit elkaar gaan zou dan wel snel zijn als je al jaren bij elkaar bent en het alleen de laatste tijd minder gaat.
Relatietherapie is beslist een goed idee. Daar kunnen jullie weer leren om goed te communiceren en hopelijk elkaar weer vinden. Uit elkaar gaan kan altijd nog, samen de boel keren tot weer iets goeds is zeker moeglijk en fijner voor de kinderen.
Willem Jansen 1 week geleden geplaatst
Hij werkt fulltime, dan is het niet gek om te verwachten dat iemand die de hele dag thuis zit het één en ander in huis doet toch?
reactie op @willempiex:
War Hoofd Jawel. Echter wanneer , wat en hoe vaak dat kan ze zelf bepalen toch ? Ik zou me enorm op mijn tenen getrapt voelen als mijn partner gaat vragen of ik ... wil gaan opruimen. 
Bovendien is het mij  niet duidelijk of alles nu sinds de medicatie pas is of ervoor ook al. Als iemand nog maar kort slikt en de relatie hangt dan plots aan een zijden draadje dan is dat nogal niet wat in korte tijd. 
Je hebt allemaal wel eens een mindere periode en uitzoeken waar de vermoeidheid van dan komt lijkt me dan meer voor de hand liggen dan uit elkaar gaan. 
1 week geleden

Beantwoorden

John Dex 1 week geleden geplaatst
Goed dat je hier informatie zoekt.
Elkaar beschuldigingen gaat je niet verder  helpen probeer de oorzaak te achterhalen.

Eerst uitzoeken of het aan de medicatie ligt Of juist van de ADD en slaat deze medicatie misschien helemaal niet aan en kan ze misschien beter dexamfetamine nemen dat geeft vaak wat meer energie.

Daarna zou ik overwegen om relatie therapie te nemen dat helpt vaak om elkaar beter te begrijpen.
Willard Wessels 6 dagen geleden geplaatst
als ik het zo lees zou ik starten met relatietherapie die heeft mij en ons gezin enorm veel geholpen. Zelfs zo dat ik denk dat we anders niet meer bij elkaar waren geweest.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 September 2019 om 22:24
Aantal lezers 16
Aantal reacties 9