Partner met ADD......kost veel energie........lotgenoten gezocht om ervaringen uit te wisselen

Laatste reactie 22/02/2019 21:59 door Dropje
· Markeren als ongelezen
Judith Judith 6 maanden geleden geplaatst
Onderstaand stukje heb ik al eerder geplaatst. Nu nog een keer maar dan even meer anoniem...... dus andere naam......

Hi.
Ik heb een vriend die 3 jaar terug de diagnose ADD kreeg. Puzzelstukjes vielen bij hem en mij op zijn plaats. Samen hebben wij 2 knn en een baby. Therapieën gevolgd en met medicijnen begonnen. 3 soorten medicijnen geprobeerd maar onlangs (zonder overleg) gestopt. Want hij kreeg er hele nare bijwerkingen van.
Sinsdien gaat het weer wat minder tussen ons.
Ik zeg "weer" want 2 jaar geleden zaten wij in een relatiecrisis en belandde ik in een burn out. Daarna relatietherapie gevolgd wat ons heel goed heeft gedaan.
Maar nu gaat het helaas weer met ups en downs waarvan de laatste tijd meer downs.
Hij gedraagd zich regelmatig als een puber: als hij boos is (en hij kan me toch boos worden...), gaat hij de knn en mij kleineren. Hij kan slecht tegen kritiek en draait het verhaal dan om zodat ik altijd de schuld krijg. Verwijtend doen, ik doe het allemaal maar waardeloos, 's nachts op pad (vluchtgedrag) gaan, dingen beloven maar niet waarkomen.
Maar hij kan ook super zorgzaam zijn en verrassend overkomen met heel veel ideeën. Aangeven dat hij zoveel van mij en de knn houdt.
Enorme stemmingswisselingen dus. Vooral voor de kinderen erg verwarrend.
Ik hou van hem maar het kost mij zo ontzettend veel energie. Daar zijn mijn 3 knn niks bij......
Ik zoek mensen die ook een gezin hebben wiens partner ad(h)d heeft om ervaringen uit te wisselen.
reactie op @judithjudith:
Dropje AMM Dag,

Ik herken je verhaal 100%. Mijn partner is gediagnostiseerd met ADD. Heb 1 jaar geleden met een burn out thuis gezeten.
Het kost veel energie en zijn gedrag naar mij is soms niet te begrijpen. Op het moment zelf is er met hem niet te praten, achteraf altijd wel. Excuses en schuldbesef altijd oprecht aanwezig.
Maar het is pittig die (onverwachte) stemmingswisselingen.
Ben ook op zoek naar lotgenoten.
Voel me soms erg alleen met mijn ervaringen.
1 uur geleden

Beantwoorden

Rafael Schelhaas 6 maanden geleden geplaatst
Ik had dit geloof ik al bij je vorige bericht neergezet, maar dit lijkt mij meer op een narcist dan een add-er.
Judith Judith 6 maanden geleden geplaatst
Alvast bedankt voor de reacties die ik tot zover had gekregen. Ik wil er graag op reageren.
Oa op de tip was om weer te beginnen met relatietherapie. Dat hebben we ook weer opgepakt. 1 gesprek gehad dus we gaan het continueren. 
Op de reactie van met de vraag of hij misschien een narcist is. Dat is hij niet. Hij is bv niet verslaafd aan aandacht krijgen, kan wel sorry zeggen, hij is juist niet extreem jaloers. De kenmerken die daarbij horen herken ik bij hem niet in grote hoeveelheid.
Ben benieuwd of iemand in hetzelfde schuitje zit....
reactie op @judithjudith:
Coen Olde Bijvank @judithjudith​ hoe staat er nu voor, een maand later? Gekozen voor relatietherapie of nog even gewacht?
5 maanden geleden

Beantwoorden

Rafael Schelhaas 6 maanden geleden geplaatst
dat slecht tegen kritiek, kleineren,  dingen omdraaien zodat jij je slecht voelt , dingen beloven en niet nakomen, vluchten, stemmings wisselingen,  energie zuiger, dit past er allemaal wel bij. Ze kunnen ook wel sorry zeggen, ze menen er alleen niks van. aandacht op zich op hem gericht, ding omdraaien, boos worden, spelen met emoties dat is toch de aandacht op hem houden of zorgen dat het om hem draait, en niet elke narcist is jaloers.. als ze maar een beetje de controle over je hebben.  Ik heb er namelijk me gedate een paar jaar terug... en als ik jou verhaal lees krijg ik er de rillingen van... ik hoop echt voor je dat het allemaal werkt... en dat dingen veranderen... 
Rafael Schelhaas 6 maanden geleden geplaatst
mijn dochter heeft namelijk ook add en wat ik lees bij jou... komt totaal niet overeen hoe zij is dat zal vast wel overal verschillend zijn, maar ik herken helemaal niks van wat ik daar lees.
Judith Judith 6 maanden geleden geplaatst
Rafael, fijn dat je reageert maar ik herken hem echt niet als een narcist. Als hij sorry zegt dan is dat echt gemeend. En controle over mij hebben, herken ik niet. Ik herken de kenmerken die ik in andere topics lees over partners met ad(h)d  heel erg. Bv impulsief, verbaal erg sterk, stemmingswisselingen, nooit rust in zijn hoofd, erg creatief zijn, vaak van alles kwijt zijn, vaak te laat komen, niet erg vooruit plannen, hyperfocus, etc.
Maar goed, het gaat sinds de therapie al veel beter. Want hij kan zich nu ook afzonderen als het te hoog op gaat lopen. En meestal komt hij naar me toe als we het ijs moeten gaan breken en zegt dan sorry.  We kunnen het ook veel eerder uitpraten dan 3 jaar geleden. Toen kon ik hem wel een paar dagen hem negeren...... en dat doe ik niet meer. Vooral omdat hij vaak de eerste stap zet... Het zijn ook momenten dus we hebben ook vaak erg gezellig. Maar add gaat natuurlijk nooit "weg"......

Rafael Schelhaas 6 maanden geleden geplaatst
Zorg dat de therapie dan voor een langere periode voorgezet gaat blijven en dat hij/ jullie ook blijven gaan..  Als hij/ jullie er zoveel baat bij hebben dan is dat alleen maar beter, vooral om te praten met iemand erbij die gewoon niet aan 1 van jullie de kant staat. Die gewoon objectief mee denkt.

Doet hij ook dingen alleen met vrienden? Keertje de stad in, terrasje pakken... weekendjes weg, dat is denk ik ook erg fijn voor hem maar ook voor jou. continue op elkaar lip zitten vreet ook energie. Vooral als dingen niet lekker lopen, maar jij verdient ook rust, ga ook is lekker weg zonder de kinderen en laat hem is even oppassen, dan weet hij ook hoe het is en wat jij allemaal doet, meestal door doen zien en snappen ze dingen sneller dan alleen gesprekken hebben. 

En de add dingen voor hem is gewoon erg fijn om te weten wat bij hem werkt, eerder een wekker zetten dan normaal, dingen een vaste plek, zorgen dat je dingen duidelijk op een (grote) kalender of planner hebt staan, als die dingen hem wat meer rust brengen misschien wordt hij dan ook minder snel boos en lopen de emoties minder snel op.

Alleen dingen beloven en niet na komen zou ik wel aan werken ook, vooral voor jullie kinderen want het zal verschrikkelijk zijn voor hun als dat steeds gebeurd. 

En waarom dat s nachts op pad? Weet je wat hij doet waar hij gaat? Als dat zijn manier is van ontladen dan is dat met vrienden dingen doen misschien ook echt geen gek idee :)
War Hoofd 6 maanden geleden geplaatst
Zomaar opperen dat iemand een narcist is vind ik niet zo netjes. Dat is aan specialisten om zo'n diagnose te stellen. 

Wat wil je man zelf ? Hoe denkt hij dat het komt dat hij zo wisselend in stemmingen is en hoe komt het dat zijn gedrag gaat zodat het niet prettig is voor jou ? Hoe ziet hij dat op het moment dat hij bedenkt dat te gaan doen ? 
In de therapie vooral uit zoeken en bespreken wat voor jullie het beste werkt om de boel leefbaar te houden. En wat het beste voor jullie kindje is. 

Wellicht een suffe vraag maar wat od wie is knn ?
Ron J 6 maanden geleden geplaatst
Mijn partner heeft iemand thuis zitten met adhd en ik herken het goed. Vaak is aan adhd een lichte depressie gekoppeld. Ik heb niet helemaal mee gekregen welke medicijnen hij gebruikt, maar mocht hij er niet tegen kunnen misschien andere proberen, dexamfetamine werkt bij mij als een trein en heeft beperkte bijwerkingen. Drie knn zullen het probleem niet zijn denk ik, of hij heeft het gevoel dat hij daarbij op de laatste plaats komt, al heeft een adhd-er daar niet snel last van normaal gesproken, die is al druk met zichzelf in de weer. Mijn partner zegt dat ze haar partner aangenamer vond met adhd dan met medicatie vreemd genoeg, dat is ook nog zo een dingetje. Ik zou toch wel een gesprek aan gaan met hem om te kijken of hij andere medicatie wil testen, misschien reageert hij daar beter op, danwel de relatietherapie weer oppakken.
Sven van Oeveren 5 maanden geleden geplaatst
Wel herkenbaar, ik heb zelf add en mijn vrouw loopt nu ook tegen een burn out aan. De fase van puberen, rebeleren en vluchten heb ik nu een heel eind achter me. Dan blijft de impulsiviteit en vergeetachtigheid nog parten spelen.  Ik wil haar niet kwetsen maar toch doe ik het. Mijn vrouw kan niet 100% van mij op aan en probeert elke stap voor te zijn of te ondervangen en dat kost haar bakken energie. Ik weet alleen niet of zij behoefte heeft aan nog meer ad(h)d avonturen. Onze oudste heeft adhd en we vermoeden dat onze jongste ook wel wat onder de leden heeft.
Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
tips voor partner met AD(H)D https://forum.adhdblog.nl/conversations/hoe-omgaan-met-een-partner-met-adhd
Rafael Schelhaas 5 maanden geleden geplaatst
Warhoofd, ik bedoel het niet respectloos maar ik heb er zelf 1 gedate en herkende alles wat ik daarin las in wat ik meegemaakt met diegene. Dan wil ik het graag even gezegd hebben. 

reactie op @rafaelschelhaas2:
War Hoofd Dat is goed hoor. Ik reageerde ook wat bot. Sorry.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Noelle Geen 3 maanden geleden geplaatst
Ik heb ADHD en mijn man add met autisme en ik kan je de hand geven.
Het is lood zwaar ik hou van hem en denk steeds Noelle hij Jan het ook niet helpen maar makkelijk is het niet en ben soms best eenzaam
Dropje AMM 1 uur geleden geplaatst
Dag,

Ik herken je verhaal 100%. Mijn partner is gediagnostiseerd met ADD. Heb 1 jaar geleden met een burn out thuis gezeten.
Het kost veel energie en zijn gedrag naar mij is soms niet te begrijpen. Op het moment zelf is er met hem niet te praten, achteraf altijd wel. Excuses en schuldbesef altijd oprecht aanwezig.
Maar het is pittig die (onverwachte) stemmingswisselingen.
Ben ook op zoek naar lotgenoten.
Voel me soms erg alleen met mijn ervaringen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 July 2018 om 22:33
Aantal lezers 51
Aantal reacties 17