Paniek door verliefdheid?

Laatste reactie 07/08/2019 11:59 door Jacco
· Markeren als ongelezen
Jacco :) 4 maanden geleden geplaatst
Hoi. Wat is er aan de hand? Ik ben een man en heb flink last van ADHD. sinds een half jaar komt er een leuke vrouw in de sportschool waar ik ook kom. De laatste twee maanden kom ik haar vaker tegen. We zijn een paar keer samen op pad geweest. Ik vindt haar leuk en we kunnen het best vinden. Prima zou je denken. Het punt is, het lijkt of ik haar precies kan aanvoelen en daar raak ik nog al op zijn zachtst gezegd van in de war. Ik heb het gevoel dat ik eigenlijk een volgende stap moet zetten, maar in plaats van dat doe ik juist een stap terug. Blijkbaar zijn bij mij gevoelens zijn dan zo heftig dat ik niet meer helder kan nadenken en er paniek uitbreekt. Ik heb dit natuurlijk wel vaker meegemaakt. Ik realiseer sinds kort dat ik dit soort situaties ook serieus vermijd, terwijl dit toch eigenlijk fijn zou moeten zijn. Ik ben nieuwsgierig er meer ADHD ers last van hebben en hoe draai je zo iets om? 

Mvg
Andries McQueen 4 maanden geleden geplaatst
@jaccoveldman

Allereerst, heerlijk toch dat je zo'n leuke vrouw hebt leren kennen? ;-) 
Ik heb, terugkijkend naar puberteit/adolescentie ook vaak als het te dichtbij kwam relaties laten schieten omdat ik dan het overzicht niet had/angstig werd en een stap terugdeed. 

Het enige wat helpt is er gewoon voor te gaan! (exposure) Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je relatie weer uitgaat? je een blauwtje loopt? Een relatie hoeft niet direct voor eeuwig te zijn!

Jacco :) 4 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor de reactie en aanmoediging Andries. Nu ben ik wel iets ouder (40) en hopelijk de puberteit wat ontgroeid ;-). Ik ben ook bijna 10 jaar getrouwd geweest en het zelfde speelde tijdens ons huwelijk. Ik heb soms best wat moeite met gevoelens en zelfvertrouwen. Af en toe heb ik wel wat bijsturing nodig maar ik vind mezelf zeker niet saai of juist te aanwezig. Vaak was bij ons het resultaat, deed ik mijn best om wat meer zelfvertrouwen op te bouwen dan brak mijn ex het (onbedoeld) 2 keer zo snel af. Ik heb wel eens mijn vermoedens dat zij ook wat ADHD is. Anyway. Waar het om gaat is dat mijn zelfvertrouwen van heeel ver moet komen. Maar ik ga mijn best doen.

Gr.
Andries McQueen 4 maanden geleden geplaatst
Haha, ik hoop inderdaad dat je de puberteit ontgroeid bent! Maar die onzekerheid kan je hele leven meegaan hè? Exposure is toch de enige manier. Of je zelf moed indrinken ;-) Maar dat eerste lijkt me iets gezonder! ;-) 
En dan hoop ik dat je iemand vindt die je daarin stimuleert en je niet afbreekt! Succes!
John Dex 4 maanden geleden geplaatst
Gebruik je medicatie voor ADHD ?
Dat maakt mij vaak een stuk rustiger in mijn hoofd zeker op stress momenten.

Vroeger zonder medicatie pakte ik vaak een paar borrels maar is (slecht advies)


Zelfvertrouwen begint bij jezelf door jezelf te accepteren zoals je bent !
Dat kan een ander niet voor jou doen.

Het vluchten voor spanning en het onbekende is denk ik omdat je bang bent dat het fout gaat.
maar er is geen reden voor want er is nog niks tussen jullie , dan heb je ook nog niks te verliezen, je kan alleen maar iets Winnen en zelfs al win je haar niet voor jou dan heb je toch deze stap overwonnen.

Angst is een slechte raadgever !
Jacco :) 4 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor je reactie John. Ik denk voor mezelf even hard op. Acceptatie, daar heb je denk ik wel een dingetje. Ik heb vroeger op kostschool gezeten. Door mijn drukke en impulsieve ADHD gedrag ben ik erg vaak, goed bedoeld, gecorrigeerd. Ik moet bekennen dat daar ook wel aanleiding toe was :-). Kans is wel aanwezig dat ik me daardoor nog steeds niet helemaal gedraag als hoe eigenlijk ik ben. Dus mezelf idd nog niet helemaal heb geaccepteerd. Controle en angst om veroordeeld te worden zijn altijd wel aanwezig. M.b.t. verliefdheid, als het voor mij te dicht bij kom moet ik controle los laten en dan weet ik het niet meer goed. Mijn gedachten schieten dan op hol, vaak met dingen die er op dat moment compleet niet toe doen, met als resultaat dat ik dan maar niets onderneem. Ik voel dan vaak de teleurslelling bij de ander. Tja, gedrag past niet echt bij een sportieve kerel van 2,0m en 100kg. Ik heb laatst ook eens een flinke dosis Ritalin geprobeerd. Het resultaat was toen dat de controle het wint van gevoel. Misschien toch maar het advies van Andries op volgen. Dus exposure. 


John Dex 4 maanden geleden geplaatst
Een flinke dosis Ritalin lijkt me ook niet echt handig 🤣🤣

De juiste dosering zodat je wel jezelf bent maar de scherpe ratjes er vanaf en dat kost ff tijd om goed in te stellen.
Paula van Kuil 4 maanden geleden geplaatst
Whoehoe verliefd!! Doodeng inderdaad hahaha, handjes omhoog en gaahaan!
Relaties zijn enorme mooie spiegels om te ervaren wat er bij jou van binnen gebeurt, ervaren waardoor je wordt geraakt. Ik herken het zelfvertrouwen-stuk. Heb dan ook hard gewerkt aan meer eigenwaarde/zelfliefde, en acceptatie is daar een groot deel van. Al vind ik zelf het woord 'aanvaarding' een vriendelijker woord dan 'acceptatie'. Al je gevoelens mogen er zijn zonder oordeel, retemoeilijk maar zeer helpvol. Veel plezier!! en wees vooral jezelf anders past zij niet bij de echte jou
reactie op @paula14:
Coen Olde Bijvank Ik denk dat er meer mensen met ADHD aan hun zelf moeten werken en dan vooral eigenwaarde en dat je van jezelf kan houden.

Heel mooi geschreven @paula14

4 maanden geleden

Beantwoorden

Jacco :) 4 maanden geleden geplaatst
Bedankt Paula. Mooi geschreven.

Ik denk dat exposure voor mij de sleutel is. Ik heb het hierover al met een haptonoom gehad. In geval van verliefdheid gebeurt bij mij bijna het volgende: kom ik te dicht bij, dan raak ik door een warboel van heftige gevoelens in paniek. Vervolgens ga ik uit de situatie. Hierdoor verander de setting en krijgt de ander de indruk dat ik geen interesse heb. Thuis ga ik allemaal redenen bedenken waarom het zo is gelopen. Dit levert dan weer  andere gevoelens op als verdriet, eenzaam, hulpeloos. En de volgende keer wordt het nog moeilijker. 


reactie op @jaccoveldman:
Jelte Zwolle Heb je al actie ondernomen dan of heb je nog geen plan? 😁
4 maanden geleden

Beantwoorden

Jacco :) Hoi Jelte. Top dat je reageert. Ben er zeker mee bezig. Eerste poging, tja.. moeilijk, veel spanning, impulsief handelen, vaag verhaal en niet zeggen waar het het echt omgaat. Ach, komt vast een volgende kans. Wat betreft een plan, eerst werken aan zelfbeeld en zelfvertrouwen. Ik heb de afgelopen weken gesprekken gehad met verschillende mensen (familie, vrienden, werk) om te controleren of het beeld wat ik van mezelf heb wel reëel is. Komt het overeen hoe andere mij zien. Hoe gedraag ik me in bepaalde situaties en wat doet dit bij de ander. Ik ga niet in detail treden, maar ik weet al langer dat mijn zelfbeeld niet altijd juist is. Zowel in positieve als negatieve zin. Gelukkig.heb ik voldoende handvatten om er serieus mee aan de slag te gaan. Belangrijkste is om het ook te doen. Weet je, misschien een wat vreemde vergelijking, maar het is net als stoppen met roken. Er is altijd een excuus voor een laatste sigaret en om morgen pas te stoppen. Verder, ik ben net begonnen met het lezen van Het Rosie project. Ik vind het nu al hilarisch. Boek staat al jaren in de kast natuurlijk. Anyway, mocht je nog tips hebben, ik hoor het graag.
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 July 2019 om 11:21
Aantal lezers 45
Aantal reacties 12