Dag, 

Tot voor kort slikte ik dexamfetamine, maar omdat ik daarvan veel bijwerkingen kreeg (slecht slapen, kaakklemmen) ben ik overgestapt op ritalin. De werking is anders, minder ontspannen dan bij dexamfetamine, maar ik geloof wel dat het beter is dan zonder medicatie (dat gaat gemiddeld zo'n vier weken goed, daarna word ik oververmoeid en depressief). 

Nu ben ik gelukkig in behandeling bij een specialist en daar kan ik allerlei vragen aan stellen en die houdt een vinger aan de pols, maar ik ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen die beide medicijnen hebben gebruikt. (weet dat het voor iedereen anders werkt). 

- Welk verschil merkten jullie?
ik: dexamfetamine werkte heel ontspannend, ik was echt goed rustig in mijn hoofd en lijf (alleen dus ook slapeloos). Ik kreeg zaken wat meer op orde, was minder vlug overprikkeld. Wel last van kaakklemmen en erg droge mond en soms kwam ik wat minder goed uit mijn woorden (viel alleen mij op gelukkig). Ritalin werkt vooral positief op het concentratievermogen, heb ik het idee. Ik voel me soms wat gejaagd, maar dat is niet heel storend, als ik wat rust neem gaat het snel beter. Als ik een te lage dosis neem word ik er erg chagrijnig van, bij de juiste dosis ben ik 'gewoon' mezelf. De rebound is soms vervelend, maar geen horrorverhaal zoals ik wel eens lees van anderen.

- Hoe pak je het aan met eten? 
Ik: van dexamfetamine kreeg ik iets minder eetlust. Met ritalin heb ik daar geen last van, maar ik heb wel het idee dat ik mijn eetpatroon aan moet passen omdat ritalin nogal op m'n darmen werkt (hoop maar dat dit een tijdelijke bijwerking is). Iemand adviseerde voedsel met veel proteïne, zoals kwark, maar ik kan niet zo goed tegen zuivel dus dat maakt alles alleen maar erger.

Ben benieuwd.