Overstap amfexa

Laatste reactie 04/09/2019 10:13 door Andries
· Markeren als ongelezen
Mirjam Best 6 maanden geleden geplaatst
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Sinds een paar weken ben ik gedwongen overgestapt op amfexa. Dit omdat de dexamfetamine die ik voorheen slikte, niet meer gegeven mag worden van de inspectie. Opzich werkt de amfexa wel maar ik heb sinds de overstap ontzettend last van bijwerkingen zoals hartkloppingen, extreem droge mond en geen honger meer hebben. Als de pillen uit beginnen te werken begin ik mij ziek te voelen; ik krijg verschrikkelijke hoofdpijn, wordt erg misselijk en voel me erg slap. Dit houd een paar uur aan, soms tot de volgende ochtend. Ik ben nu op het punt gekomen dat ik wil kappen met die pillen. Ik kijk er elke keer tegenop om ze in te moeten nemen. Zelfs al ik minder slik dan normaal blijven de bijwerkingen bestaan. 

Nu wil ik dit graag met mijn dokter bespreken, en in ieder geval vragen voor een alternatief. Welke alternatieven zijn er uberhaupt, welke een gewenst effect hebben? 
Liever Anoniem 6 maanden geleden geplaatst
Ik en heel veel andere hebben last van dit probleem.

Ik begon met de dexamfetamine ongeveer anderhalve maand geleden wat perfect was voor mij 2,5 mg. 3 x 10 mg. Helaas moest ik ook over naar amfexa en ervaarde ik ook nare klachten van de amfexa. Zelfs depressieve klachten. Onzeker en een laag zelfbeeld. Ben er ook snel mee gestopt omdat mijn lichaam echt vocht voor het medicijn om het uit mijn lichaam te krijgen. 

Toevallig ben ik vandaag bij mijn behandelaar geweest. Ik had hem al gemailt dus hij wist er van. Als nood oplossing methylfenidaat 20 mg x 3 daags gekregen. Binnenkort krijg ik per post van de regenboog apotheek 2,5 dexamfetamine. De werking hiervan weet ik dus nog niet. Ik hoop het zelfde als die ik voorheen nam(dex. Magistrale bereider) . 

Methylfenidaat is prima. Maar zeker niet de zelfde werking als dexamfetamine vind ik. Veel te kort duurt het effect. Ik werd persoonlijk ook vrolijker van dexamfetamine wat ik bij methylfenidaat wel mis. 

Hij vertelde me gelukkig dat hij zeer veel klachten kreeg van de mensen die het sinds kort gebruiken. Er staat in het rapport geschreven dat als de amfexa niet goed werkt, de patiënt een andere variant weer mag gebruiken. Helaas zijn '' de grondstoffen '' slecht leverbaar waardoor apotheken de deze dexamfetamine niet op voorraad krijgen.. 

Ik denk, en mijn behandelaar overigens ook dat amfexa hier achter zit. Zodat oude varianten niet meer leverbaar zijn door grondstoffen tekort. 

Mijn behandelaar zegt dat hij met veel andere het goed in de gaten houden en adviseren alle gebruikers die niet tevreden zijn met Amfexa zoveel mogelijk hun ervaringen te delen met zowel je eigen apotheek als op het internet, zoals 

www.mijnmedicijn.nl

Ook komt eind september een nieuw vergelijkbaar medicijn op de markt in europa wat erg lijkt op de dexamfetamine (hoop ik dan maar) in Amerika staat het erg goed aangeschreven. 

Tja het is heel zorgelijk dat dit allemaal mogelijk is. Dat amfexa zoveel macht beheerst en als doel heel veel geld verdienen via patiënten met een waardeloos medicijn. 

Dus om nog even terug te komen op jou vraag. 

Methylfenidaat is een redelijk goede vervanger om een tijdje te overbruggen. Persoonlijk vind ik het niet de zelfde werking als de dexamfetamine, maar is was al heel blij dat ik iets heb en had in plaats van amfexa. 

Amfexa is heel heel erg naar ook voor mij dat ik hem ook maar 4 dagen heb geprobeerd en echt snel weer mee moest stoppen. 

Er komt een nieuwe variant eind september. De naam is mij nog even onduidelijk. 

Ik hoop dat je hier is aan hebt! 
reactie op @lieveranoniem:
Mirjam Best Ik heb methylfenidaat eerder gehad, omdat ik daar ook veel bijwerkingen had ben ik overgestapt op dexamfetamine. Ik heb eerder van de regenboog gehad, deze werkte wel aardig. Ik ha dit ook zeker met mijn dokter overleggen! Ik heb mijn verhaal inderdaad al op mijnmedicijn.nl gedeeld. Bedanjt voor de tips, daar kan ik zeker wel wat mee.
6 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex 6 maanden geleden geplaatst
Regenboog apotheek levert wel de 2.5mg dex wordt thuis gestuurd

Kosten zijn niet vergoed maar goedkoper dan amfexa

Amfexa gewoon niet aan beginnen oplichters !
steve X 6 maanden geleden geplaatst
Vyvanse, lisdexamfetamine vanaf september. Werking duurt 12 uur en minder kans op misbruik. Blijkbaar werkt het zeer goed. Amfexa gaat niet veel pillen meer verkop8vrees ik.... 😂
reactie op @steven:
John Dex Lisdex schijnt ook behoorlijk prijzig te zijn dus ook daarmee gaan we niet ver komen denk ik
Die prijzen gaan zelfs nog over amfexa heen
6 maanden geleden

Beantwoorden

steve X 6 maanden geleden geplaatst
Ongeveer 120 euro per maand mag je rekenen, ongeveer zoals Straterra. 
Het zou toch al wat beter zijn als het nieuwe medicament zou werken want dat doet Amfexa blijbaar niet.   Medicatie wordt toch terug betaald in Nederland. Is de prijs dan een probleem?
reactie op @steven:
John Dex -Eerst eigen risico van 385 euro
-En daarna nog bij veel ADHD medicatie een eigen bijdrage tot maximaal 250 euro
Totaal 635 euro euro daarna is het gratis nouwja dat is wat jij noemt gratis.
-Standaard zorgverzekering is ook zoon 130 euro per maand dus gratis ?🤔

een kleine 2195 euro per jaar 🤐
6 maanden geleden

Beantwoorden

steve X wat kost magistrale dex. dan bij jullie? 
6 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Hier kan je een aardige vergelijking maken:
https://www.regenboogapotheek.nl/?media_dl=7752
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
steve X 6 maanden geleden geplaatst
Ter info :

https://www.takeda.com/nl-nl/nieuws/Persberichten/2019/elvanse-lisdexamfetamine-vanaf-eind-september-in-nederland-verkrijgbaar/

Elvanse® (lisdexamfetamine) vanaf eind september in Nederland verkrijgbaar 
1 augustus 2019 Hoofddorp 
Alle vereiste toestemmingen zijn verstrekt voor de Nederlandse introductie van ELVANSE. Per eind september zal ELVANSE bij de groothandel verkrijgbaar zijn. ELVANSE is een 13 uur werkend ADHD-medicijn met een eenmaal daagse dosering.1 
 
  
 
De indicatie voor ELVANSE is als onderdeel van een uitgebreid behandelingsprogramma voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) bij kinderen in de leeftijd van 6 jaar en ouder, wanneer de respons op eerdere behandeling met methylfenidaat klinisch onvoldoende wordt beschouwd.1 Over deze indicering en de kenmerkende eigenschappen van ELVANSE werden HCP’s begin juni al per brief geïnformeerd. De introductie van ELVANSE in Nederland volgt op de beschikbaarstelling in de VS (sinds 2007) en andere Europese landen (sinds 2013).
reactie op @steven:
Mr B Ik zag dit ook gemeld in een ander topic, hier even mn reactie die ik daar postte:

--

Ik denk dat dit een zeer interessante ontwikkeling is. Op papier heeft Elvanse niet de bekende nadelen van Dex, zijnde:

- Korte werking en dus vaak meerdere pilletjes moeten nemen
- Verschillende werking van verschillende bereiders
- Beschikbaarheid van bepaalde bereidingen, en dus soms moeten wisselen

De reviews die ik lees zijn overwegend erg positief, zoek bv. ook op Vyvanse, dat is de amerikaanse merknaam. Veel mensen geven aan minder bijwerkingen te hebben dan bij de kortwerkende medicijnen.

Ik heb zelf wat ervaring met een ander amerikaans medicijn (Adderall XR) en vind dat ook al veel beter werken dan de nederlandse Dex. Ik denk dat Amerika hier gewoon verder in is.

Als je dit merkmedicijn over een maand gewoon hier kunt krijgen, en dan ook nog je mogelijke eigen bijdrage gecompenseerd krijgt is dat m.i. wel een doorbraak(je).


5 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 6 maanden geleden geplaatst
@mirjamdebe​ het volgende artikel over Dexamfetamine versus Amfexa ook al gelezen: https://adhdblog.nl/dexamfetamine-versus-amfexa/

Deze vrouw heeft er enorme slechte ervaringen mee.
Mirjam Best 5 maanden geleden geplaatst
Ik ben maandag bij de huisarts geweest. Hij vond het maar een vreemd verhaal. Tenslotte gaat het beide om dexamfetamine, dus ik zou geen andere bijwerkingen moeten krijgen. Hij zou bellen met de apotheker om te vragen hoe het precies zit met de levering. Vandaag moest ik terug bellen en kreeg te horen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat ik last heb van amfexa. Als het echt zo zou zijn moet ik mijn zorgverzekeraar ervan overtuigen dat ik de magistraal bereide 2.5mg geleverd wil krijgen. 

Iemand tips of is het een verloren zaak en kan ik beter wachten op de nieuwe merk dexamfetamine? 
reactie op @mirjamdebe:
John Dex Regenboog

Of de arts moet aangeven dat jij hier niet tegen kan de arts beslist en niet de verzekering.
Dit is zoizo geen verzekerings kwestie dat jij ze nu niet meer krijgt dat is ivm Nederlands wetgeving die zo krom is als t maar kan zijn.
5 maanden geleden

Beantwoorden

steve X John, ook in UK klachten over Amfexa....

http://aadduk.proboards.com/thread/10890/amfexa-side-effects-any-info

You know it's interesting that you say that you are experiencing these effects on the Amfexa brand, I have been on Dexedrine for 2 months exclusively on the Auden McKensie brand of Dexamphetamine, and while keeping the same dosage schedule have been given the Amfexa brand. I am having a horrible time with them, dramatically different experience from Audens version, before I was sceptical of reports that people respond to brands differently but now I can sympathise with them entirely. Unfortunately, in the UK we don't have much variety when it comes to dex brands, only Auden Mckenzie, Flynn Pharma(Amfexa) and Martindale Pharma(oral Solution). I was lucky enough to try Audens version first because I must
............... 
Read more: http://aadduk.proboards.com/thread/10890/amfexa-side-effects-any-info#ixzz5y4B2s2tQ
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Mirjam Best 5 maanden geleden geplaatst
Ik heb de verzekering inderdaad gebeld, zij vonden het erg vreemd dat de huisarts dit zei. Dit omdat de huisarts zelf contact op moet nemen met een concrete uitleg waarom ik het off-label merk nodig zou hebben. Dit kunnen zij dan beoordelen en indien het positief uit zou pakken voor mij, de 2.5mg noodzakelijk stellen. Dit spelen zij dan weer door naar de apotheek. 

Dus opnieuw de huisarts opgebeld, hij wuift het weg en benoemd dat ik dit met mijn behandelaar moet bespreken, omdat hij dit niet zou mogen doen. Echter heeft mijn behandelaar de uitgifte van medicatie 4 jaar terug al over gedragen naar de huisarts. De huisarts zegt daarop weer dat dit voor hem niets uitmaakt, dit moet volgens hem echt met een behandelaar gebeuren. Hij zal mij daarvoor dus moeten doorverwijzen naar een nieuwe behandelaar. 

Ik ga hier sowieso op in, en kijken of het verschil uit zou kunnen maken al denk ik van niet. Anders sta ik ervoor open om lisdexamfetamine te proberen vanaf eind september. 13 ct per pil valt wel te overzien trouwens. Ik ga sowieso ook contact opnemen met de regenboog apotheek. 
Joyce van Dijk 5 maanden geleden geplaatst
ik word er aggressief, jankerig en kort lontje van
Melissa Roubos 5 maanden geleden geplaatst
Beste Joice

Er zijn zeker andere opties dan enkel medicijnen. Kijk eens op ADHDnatuurlijk.nl of op ADHD Nederland... 

een compleet andere benadering. Er word holistisch gewerkt en veel uitleg over het ADHD brein, zenuwstelse invloeden van voeding etc. 

Via de reguliere weg word er  enkel een stempel op je gedrukt. Om te kunnen leven met deze stempel is voor de reguliere weg enkel medicatie. Die ook nog eens heel veel bijwerkingen heeft! 

Probeer je te verdiepen in suplementen en voeding en beweging. Visolie is essentieel om je cellen soepel te houden... door giftige stoffen zoals dex raakt de wand van de cel ontstoken en kan je lichaam dus niet goed meer voedingstoffen opnemen waardoor tekorten gaan optreden! Probeer mindfullnes, yoga en NLP. 

Om een gezond brein te hebben heb je nu eenmaal de juiste voeding nodig. Ongeacht of je brein nu anders werkt of niet! 

Medicijnen kunnen een goede ondersteuning zijn maar op langr termijn niet constructief... Althans dar is mijn mening.

Mijn ervaring leert da4 veel psychiaters het ook niet weten en dus maar medicijnen voorschrijven om de klachten te reduceren. Echter mijn mening is dat niet voldoende, waar komen de klachten vandaan, hoe lang probeer je al te doen alsof je net als de rest ben etc. 

Ik kan alleen voor mezelf praten uiteraard. Ik struggle ook al zo lang ik me kan herinneren met ADD klachten, van hot naar her gestuurd zonder resultaat. Nee ik ben er alleeb maar nog onzekerder door geworden! ik heb nu eenmaal een stoornis die enkel door medicijnen op te lossen zou zijn.

Veel tekst... maar ik hoop dat je er iets mee kan! 

Liefs 
Melissa

reactie op @melissaroubos:
John Dex Ik zeg niet dat suplementen niet kunnen ondersteunen maar dat is per persoon ander
LTO3 helpt bij mij wel in zo vere dat ik scherper ben en medicijnen 2 uur later kan in nemen maar uiteindelijk heb ik vaak toch nog medicatie nodig.
De prijs is daarbij zo hoog dat het niet betaalbaar is.

Ik ben ook aan het kijken voor natuurlijke hulp middelen ik wil hierna de: Lucovitaal Melatonine 5-HTP L-Tryptofaan gaan proberen.

Ik weet nu dat sommige voedingssupplementen kunnen helpen maar weg krijg je het niet alle beetjes zijn mee genomen.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Gilles V 5 maanden geleden geplaatst
Ikzelf heb ook al allerhande supplementen uitgeprobeerd.

Caffeine geeft me bijwerkingen waardoor ik veel vaker naar het toilet moet.

Mucuna pruriens(L-Dopa) neemt veel symptomen van ADD weg, maar de werkingsduur is zo onstabiel.

En dan als laatste noemenswaardige alternatief: Heb ik ook Provigil(in nederland noemt dit modiodal of generieke modafinil) voorgeschreven gekregen van de neuroloog(een psychiater gaat dit niet voorschrijven omdat het eigenlijk niet bedoeld is voor ADD/ADHD) en daar had ik wel de motivatie en energie mee om dingen af te werken, maar als het aankwam op bijvoorbeeld studeren, kwam dit middel niet echt in de buurt van Methylfenidaat en zeker niet in de buurt van Dexamfetamine. En bij het nemen van Provigil moet je ervoor zorgen dat je het vroeg in de ochtend inneemt anders kon je niet slapen.

Als ik mijn Belgische apotheek mag geloven heb ik binnen twee weken terug de magistrale bereide dexamfetamine (Want regenboog apotheek mag niet meer leveren aan België van de inspectie)
Andries McQueen 5 maanden geleden geplaatst
Interessant, die langwerkende dex!! Eerst maar eens opbouwen met kortwerkend, en wie weet is dat een goed alternatief! 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 August 2019 om 23:27
Aantal lezers 52
Aantal reacties 23