Overprikkeling mijn grootste probleem

Laatste reactie 20/04/2020 20:50 door Karin
· Markeren als ongelezen
Uilen Bolletje 1 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal, ik ben nu twee jaar bekend met de diagnose ADHD. Ik gebruik al ruim een jaar de langwerkende Methylfenidaat 54mg.

Maar ik merk dat de overprikkeling mij het meeste in de weg zitten. Deze kosten mijn tevens ook veel energie.

De prikkels komen van onze lieve kinderen, teveel taken en opdrachten in een te korte periode, onrustige collega’s op het werk.

Is hier therapie voor beschikbaar of kan er überhaupt wat aan gedaan worden?
RAM Troubles 1 jaar geleden geplaatst
Flauw antwoord heb ik;  maar echt,  Vraag hulp. En onderzoek wat mogelijk is. Alleen achteraf weet je of iets zin heeft gehad. 
reactie op @ramtroubles:
Coen Olde Bijvank Denk je echt dat hier een therapie voor kan helpen? Ik persoonlijk betwijfel het.. maar dat is mijn mening. Overprikkeling ontstaan in bepaalde situaties.. 

wellicht is het wel idee om tips vanuit zo'n therapie te krijgen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Uilen Bolletje 1 jaar geleden geplaatst
Bedankt voor je reactie RAM Troubleshooters.

Hulp heb ik allemaal gehad bij verschillende instanties waarvoor ik dankbaar ben. Als ik 10 jaar terug kijk..

Welke hulp zou ik nu nog kunnen inschakelen dan?

Vaak zijn mijn gedachten bij overprikkeling.. ik zal er mee moeten leren leven..?!
reactie op @uilenbolletje:
RAM Troubles @uilenbolletje

Naar de Huisarts, of andere relevante behandelaar. Ik zou daar de vraag neerleggen. Het verband met je diagnose is waarschijnlijk. De oplossingen liggen vast ook in hoe adhd wordt 'behandeld, dus mss iets met medicatie, misschien iets leren,  trainen of plannen. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, hormonaal, slaap, te veel alcohol.. etc. 

Ik ben het niet eens met @toonhermans​. Prikkels zijn wel prikkels, maar wij mensen filteren ze omdat we niet elk geluid, geur, gevoel, zicht kunnen verwerken. Met adhd is je filter niet zo goed doorgaans. Als ik (zondrr alcohol) in een bar zit en een gesprek probeer dan ben ik kansloos. Ik hoor alle gesprekken om mij heen. Ik moet heel bewust en hard aan het werken om dat ene gesprek te volgen. Ik raak geirriteerd, uitgeput en al snel lukt het niet meer... en neem ik een bierte .. 

Als ik lekker heb gesport of goed geslapen kan ik veel beter hoofd en bijzaken filteren. 

Maar ook geldt voor mij dat als ik ergens in het rood kom(dus over de grens kom die ik aan kan) ,ik op dat moment níks meer aan kan. Daar niet komen is echt een kunst. Ik moet als oplossing echt met rust resetten. Anders word ik geirriteerd en gaat de omgeving het in negatieve zin merken. 

 Ik kan mijnvoorstellen dat je, al is het lastig met kinderen, je iets meer structuur in je dag kan vinden dat je je rust kan pakken. Of misschien helpt een kleine aanpassing in medicatie. Handig als een arts er over kan oordelen. 

Ik zie geen reden om géén hulp te vragen. We zijn verzekerd. Een leven lang adhd is soms lastig zat. Zorg goed voor jezelf. En als dat geen argument is (wat onzin zou zijn) doe het dan voor je omgeving. Als jij de zaak beter aan kan heeft iedereen er baat bij. 

Je kan natuurlijk ook zelf als iets doen. Ik heb wel eens last van  wind buiten. Oordoppen kunnen echt rust geven. Die koptelefoon lijkt mij ook wel wat. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Karim M 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb daar ook last van. Heb een full time baan, doe een studie en twee kleine kinderen van 3 en 5. Vergeet soms tijd voor niks te nemen om alles te verwerken. Ik heb binnen kort via PsyQ twee verschillende reeksen groepstrainingen. Een mbt tot vaardigheden bij adhd, zoals balans tussen onder- en overprikkeling. De ander gaat meer over gedachtensprongen etc. Is standaard onderdeel van behandeling bij Adhd daar. Ben benieuwd of ik hierdoor overprikkeling soms iets voor kan zijn.

Succes iig!
reactie op @karim:
Toon Hermans Laat je het even weten hoe ze overprikkeling gaan aanpakken? Welke handvaten je krijgt..

Als ik de kinderen heb (we zijn helaas jaren geleden gescheiden) wordt ik sowieso overprikkeld hoe kun je dat dan tegengaan?
Met een training?
Laat mij niet lachen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Toon Hermans 1 jaar geleden geplaatst
Prikkels prikkels prikkels! Ze gaan niet weg door een behandeling denk ik.

Ik heb zojuist een noise cancelling koptelefoon gekocht om juist prikkels te verminderen! Benieuwd of het mij weer een stapje verder brengt.
reactie op @toonhermans:
Karim M Die gebruik ik op kantoor. Scheelt mij enorm veel afleiding! Soms ook thuis na het werk met koken op, krijg ik niks mee van de chaos van de kinderen 😂
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Wat @ramtroubles​ zegt en daarnaast... Zoek en onderzoek ook zelf veel, nieuwsgierig zijn is vast een kwaliteit van je 👍

De mate waaron je overprikkelt raakt is alleen met de juiste medicatie iets te verlichten. Het beter naar jezelf luisteren, analyseren waat het mis gaat en de juiste leefomstandigheden creeren... Dat is iets wat de oorzaak verlicht en niet de symptomen, daar kan een therapeut je dan weer mee helpen.
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Blijft bij mij ook een groot probleem; overprikkeling. 

Als er een situatie ontstaat waarin ik denk dat de prikkels de overhand krijgen. Dan probeer ik het verminderen door mij even af te zonderen.. dit werkt best vaak goed.
reactie op @coenoldebijvank:
Karin JaJa Helaas moet ik ook toegeven dat prikkels en overprikkeling mijn grootste probleem zijn. Vooral door de hoeveelheid prikkels maak ik verkeerde keuzes. Sinds de corona-crisis loop ik wel hard en kan iedereen dat aanbevelen als je last hebt van prikkels.

Het lijkt wel of de prikkels minder worden als ik heb hardgelopen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte 1 jaar geleden geplaatst
Ik lees graag mee. Ook ik ben snel overprikkeld, vooral als ik in de dagen ervoor teveel hooi op mijn vork heb genomen. Ik heb Adhd en slik hiervoor dexamfetamine.
Volgens mijn psych past overprikkeling vooral bij autisme. Maar ik heb er toch echt vaak last van, doordat ik niet goed kan filteren.
Ik denk dat je wel coaching kunt krijgen in hoe je prikkels het beste kunt reduceren, door rustmomenten in te lassen, jezelf soms even af te zonderen en niet teveel prikkels opzoeken. Een adhder zoekt graag prikkels op, maar is tegelijkertijd weer snel overprikkeld. Het gaat denk ik om het vinden van balans. En als ik naar mezelf kijk is die balans soms ver te zoeken. Een adhder is geneigd om teveel " hooi op de vork te nemen"
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Bij mij ook wisselende ervaringen met overprikkeling.
Mijn overtuiging: als je eenmaal over een bepaalde grens richting overprikkeling heen bent, dan doe je er weinig meer aan, los van afzonderen/ademhalingsoefening/koptelefoon.
Sporten(!!), structuur, juiste baan/bezigheden/keuzes maken, enz dragen voor mij flink bij aan de mate van hinder van de overprikkeling. Zolang mensen niet gaan sporten denk ik: je mist stap 1, voldoende beweging om vanuit je hoofd in je lijf te raken. Op die manier stroomt je hoofd vanzelf vol.
Algeheel welbevinden zeg maar heeft bij mij een belangrijkerol. Hier is therapie voor.
Daarnaast heeft de overstap van concerta naar lysdexamfetamine mij hierin goed geholpen.
Wanneer je niet meer gelooft in een oplossing dan komt deze ook niet.
Los van alles erg herkenbaar en ik weet hoe overweldigend het kan zijn. Good luck.
Berber Nesnaj 1 jaar geleden geplaatst
Prikkels is ook mijn grootste probleem bij ADHD. Bij overprikkeling wordt ik agressief en kan ik niks tot weinig incasseren.. alles is teveel. 
Uilen Bolletje 1 jaar geleden geplaatst
nieuws.. ik ga beginnen met psycho educatie bij ADHDcentraal.
Nick Leijenhorst 1 jaar geleden geplaatst
Overprikkeling is bij mij ook een groot probleem, en ik heb gemerkt dat medicatie KAN helpen, maar de beste manier is proberen de prikkels aan te pakken bij de bron. Ik heb bijvoorbeeld op werk een gesprek gehad om een rustigere werkplek te krijgen (omdat we met z'n allen in een grote hal zitten, een HEL) en dat heeft al erg geholpen. 
Monique Zennipman 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb een therapie waarbij ik handvaten krijg .om met add om te gaan.en zou precies het zelfde met autisme,wat van autisme hoort bij mij en hoe ga je ermee om.
En dan komt er nogveen stukje van depressie om de hoek kijken.
Volg de therapie bij dimence aan de pikeursbaan in deveter.
Geloof bij het TOS
Am Mlr 1 jaar geleden geplaatst
Bij mij zijn prikkels ook het grootste probleem. Ik ben gescheiden, heb 3 dochters van 4, 7 en 8. Wanneer ze bij mij zijn geniet ik er enorm van. Maar het kost me zoveel energie! Raak dan af en toe het overzicht kwijt. Medicatie (methylfenidaat) helpt mij dan goed. Ik krijg meer daadkracht. Ik heb ADD overigens...
Toch voel ik me schuldig dat ik dit niet gewoon kan.... 
Jeroen Kamp 1 jaar geleden geplaatst
Leuk onderwerp: overprikkeling, want dat ben ik nog wel eens.
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Goed nieuws allemaal! 

Ik heb iemand deze week leren kennen, die heel veel weet over overprikkeling maar ook onderprikkeling (iemand daar wel eens wat over gehoord?) ik voorheen nog nooit.

Zij gaat hier ook een mooi blog / artikel over schrijven..

Binnenkort meer informatie beschikbaar.
reactie op @coenoldebijvank:
Karim M Zeker van gehoord en ervaren. Benieuwd naar de blog. Geef maar een seintje als die er is!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,

Over- of onderstimulatie en het (helaas te kleine) werkgebied daartussen is juist het "core" probleem bij ADHD...

Hier een leuk artikel over onderprikkeling/stimulatie:

https://marlacummins.com/here-are-the-4-steps-adhd-adults-use-to-deal-with-boredom/
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
Blijkbaar zijn er drie vormen van overprikkeling:

Cognitieve overprikkeling: Dat houdt in dat alles wat met denken en leren te maken heeft, overprikkeld is. Je hersenen kunnen het tempo waarin alle gegevens verwerkt moeten worden, niet bijbenen. 

Emotionele overprikkeling: Dat houdt in dat emoties veel te heftig binnen komen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat huilen als je heel erg moe bent, kan er sprake zijn van emotionele overprikkeling. Of emotioneel wordt bij het inleven of meeleven met een ander. 

Sensorische overprikkeling: Dat houdt in dat de informatie die binnenkomt via de zintuigen niet goed gefilterd kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is je gesprekspartner niet meer kunnen verstaan in een overvol restaurant met veel achtergrondgeluid. Of wanneer je snel last hebt van fel licht.

Zelf ervaar ik vooral emotionele overprikkeling en soms ook het laatste.
reactie op @lindaalexandra:
Renée Charlotte Wat herkenbaar, ik heb van alledrie last.
Emotionele overprikkeling helaas ook regelmatig, ik kan blijven malen en piekeren over iets.
Ik heb het idee dat dit komt doordat bij adhd het filteren niet goed werkt.
Waar anderen alles gestructureerd parkeren in hun hoofd en het dus ook makkelijker naast hun neer kunnen leggen, gaan bij een adhder alle gedachtes kriskras door elkaar.
Hierdoor kun je dus ook niet goed relativeren en loopt de emmer regelmatig over.
Komt ook nog eens bij kijken dat een adhder vaak teveel hooi op zn vork neemt en maar doorgaat. 
Niet gek dat we soms overlopen of zelfs in paniek schieten. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Dat in paniek schieten had ik ook veel last van. Nu met medicatie is dit wel minder.
Het malen en piekeren is weliswaar minder, maar in de avonduren komt het wel weer een beetje opzetten.
Reageer jij soms ook heftig op dingen en heb je er later spijt van?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte Ja hier ook savonds erger, maar misschien komt het dan doordat medicatie uitwerkt?
Maar ik ben overdag ook regelmatig overprikkeld. Vanmiddag wist ik echt niet waar ik moest beginnen in het huishouden en doe dan alles ongestructureerd door elkaar, dan loopt mijn hoofd echt over omdat ik gewoon niet kan plannen en het even niet meer overzie. .. 
Ja helaas kan ik heel erg intens reageren op iets en achteraf altijd spijt.
Ik zie vaak dat ik heftiger reageer dan mensen zonder ADHD. 
Die kunnen beter hun mond houden als ze iets dwars zit, of naast zich neer leggen om er nog even over na te denken... Of het gewoon beter relativeren.
Ik heb daar echt moeite mee en merk dat mensen om me heen ook vinden dat ik snel heftig reageer op alles.
Zelfs met medicatie op gebeurd dit helaas nog.
Welke medicatie slik jij? 
 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Ik heb Methylfenidaad, de ene keer langwerkend en de andere keer kortwerkend of een combinatie. Op het werk heb ik momenteel een iets hogere dosering. Met medicatie doe ik alles wel in een logische volgorde en raak ik iets minder snel overprikkeld.

Heftig reageren is wel typerend voor ADHD. Ik kan nog steeds wel wat impulsief zijn en kan alles tegelijk zien, maar gelukkig lukt het nu wel om beter te relativeren.

Ik kan me nog herinneren dat als ik voorheen naar een afspraak moest, ik veel te laat vertrok, me al op zat te fokken over oponthoud en als ik het dan niet kon vinden dan raakte ik helemaal in paniek. Ook stond ik eerst al doodvermoeid op, sleepte ik me door de dag door en moest een paar keer per dag gaan liggen om bij te komen. Gelukkig komt dit bijna niet meer voor. Het blijft wel een valkuil; ik heb een goede nachtrust nodig, op tijd een time-out of even rust nemen en dan gaat het best goed.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@lindaalexandra​,

Ik post m'n reactie ff in het topic zelf want anders kun je een reactie nooit vinden:
----
Hey, da's een interessante onderverdeling..

Als we het echt over het gevoel van "overprikkeling" hebben herken ik me het meest in de laatste in het rijtje.

Emotioneel kan ik vaak nog best "ok" filteren, maar als er geluid/afleiding van buiten bij komt begint mijn "systeem" te falen.. 😄
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking, dat heb ik ook gemerkt. Als je reageert door te antwoorden dan klappen de reacties in en kun je het niet meer terugvinden. Bij topic Lisdexamfetamine ervaringen heb ik gereageerd op het topic zelf en door je te taggen. Je hebt hier alleen nog niet op gereageerd. Het is wel een waanzinnig lange topic geworden dus als je op je mobiel kijkt dan is het heel lang zoeken.. 

Heb je niet als je op het werk zit en er zijn veel spanningen dat je er buik- of hoofdpijn van krijgt? Ook als de spanning niets met jou te maken heeft. Kan er bij sensorische overprikkeling bij jou geen emotionele overprikkeling optreden? Als je in een druk restaurant zit en iemand reageert emotioneel op jou bijvoorbeeld?
reactie op @lindaalexandra:
Mr B Ik denk dat door het ontbreken van een "prikkelfilter" wellicht meer zaken op mij emotie "terecht kunnen komen". Maar denk niet dat de emotie bij mij ansich gevoeliger is dan normaal..

Over het Lisdex topic gesproken.. Mijn 2 grootste "irritaties" qua gebruiksvriendelijkheid van dit forum zijn:

- Alle berichten staan op 1 pagina. Bij het Lisdex topic scroll je je een ongeluk
- Reply's op berichten staan ingeklapt en reacties zijn zo moeilijk terug te vinden

In het geval van het Lisdex topic is het ook nog eens gecombineerd irritant :-) Er is dan een nieuwe reactie, maar waar? Als iemand ergens bovenin heeft gereplyed (en zelf start je logischerwijs onderaan) moet je dus 30 reply setjes uitklappen en zoeken. En dan heb je'm gevonden, klikt op reply en dan schiet je naar beneden en ziet niet meer waar je op wilde reageren..

@coenoldebijvank​ Kun jij eens kijken of daar iets in de forum-software aan te doen is? Dat zou heel veel schelen en enorm fijn zijn 👍
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking​, mee eens. Ik krijg ook regelmatig meldingen dat er gereageerd is, maar zoek me een ongeluk waar. En dan treedt er ook een vorm van overprikkeling op...

Bij mij is emotionele overprikkeling erger dan sensorische, als ik last van heb van het eerste dan komt de sensorische prikkeling ook meer binnen.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@coenoldebijvank​, @lindaalexandra​,

Het forum doet steeds vreemder... Ik had een heel verhaal getypt, en doe 1 toetscombinatie en alles is weg. Is me al heel vaak gebeurd hier.

@coenoldebijvank

Zou je eens in je forum-admin kunnen kijken naar:

- De instellingen van je text-editor
- Of er gewoon pagina's per topic kunnen.. Bv. na 20 reacties nieuwe pagina
- Iemand eenvoudig voor een reply kunnen taggen, door bijvoorbeeld automatisch de post waar je op reageert te "quoten"
- Of die directe reply's op een post dan ook gewoon in de topic-timeline kunnen, zonder ingeklapte subreacties

Many thanks!
reactie op @bbking:
Coen Olde Bijvank Hey @bbking tof dat je het aangeeft en je hebt helemaal gelijk. Op termijn kan dit bijna allemaal, het is zelfs zo dat er straks gerelateerde topics worden weergegeven onder de topics.

Verder kan ik er op dit moment niet over kwijt, maar je hebt wel helemaal gelijk. Maar ik ben geen software engineer :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Britt Gerhardt 1 jaar geleden geplaatst
Overprikkeling is een heel lastig iets. Als je er midden in zit, heb je niet het idee dat het ooit over gaat. Of sommige mensen hebben niet het idee dat zij er zoveel last van hebben. Ik heb onderzocht in mijn podcast, de PrikkelPub, hoe dat werkt voor mensen. Was echt fascinerend!

Mensen met diagnoses als add, autisme, hsp, maar ook diverse hersenaandoeningen of andere fysieke handicaps, hebben hier allemaal last van. Ik zag vooral overeenkomsten ook al uitte het zich anders. De een trekt zich terug, de ander wordt heel emotioneel naar anderen en zoekt nog juist even prikkels op voor het instorten. Ik heb zelf een opleiding gedaan tot hsp begeleider en leerde de Binnenwereld-Buitenwereld oefening. Werkt geweldig! Voor de meeste mensen althans. Mensen met autisme en dus handicaps of hooggevoeligheid. Als je elke dag oefent, merk je al na weken dat je haast nooit meer overprikkeld raakt. Maar, ik heb een partner en vriendin met ADD. En ook een ex. Voor hen lukte het niet de oefening te doen. Te veel rust. Te snel afgeleid. Ik ben nu aan het onderzoeken wat voor deze groep wel werkt. Feedback is welkom :D

Afijn, het is en blijft lastig soms. Je blijft nu eenmaal gevoelig voor prikkels. Dat kan je ernstig verminderen, zo hebben heel veel mensen ervaren. Maar je wordt niet ineens 'normaal'. Moet je dat ook wel willen? :p
reactie op @brittgerhardt:
Coen Olde Bijvank Leuk @brittgerhardt ik wil wel helpen met feedback geven. Zou je mij willen mailen info@adhdblog.nl alvast bedankt.

Groeten @coenoldebijvank
1 jaar geleden

Beantwoorden

Dessel Finke 1 jaar geleden geplaatst
Prikkels of overprikkeling spelen best een grote rol in mijn leven. Misschien wel het lastigste van mijn ADHD diagnose.

Als ik mijzelf in de spiegel aankijk ben ik ook erg wisselvallig. Voorbeeld ‘over een uur ga ik fietsen’ 10 minuten later kies er toch voor om wat anders te gaan doen 😂

Herkenbaar?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 December 2019 om 14:57
Aantal lezers 112
Aantal reacties 38