Opgejaagd, angstig om mening te uiten.

Laatste reactie 03/02/2019 23:08 door War
· Markeren als ongelezen
Mieke Duville 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben 48 jaar, fysiotherapeut en lerares Nederlands voor volwassenen. ik heb jaren gezinnen, kinderen en volwassenen leren omgaan met stress, pijn, ademhaling en opvoeding...ik kan iedereen helpen behalve mezelf.  Ik ben altijd wat aan mijn lot overgelaten... en heb sinds kort een behandeling met Rilatine, de diagnose is op komst. 

Reeds 30 jaar voel ik me moe en opgejaagd. Ik kan wel werken, maar ik kan me niet goed ontspannen. Ik heb alles geprobeerd, sporten, mindfullness, yoga, knutselen, dansen....ik hou niks vol, ook al wil ik het allemaal wel...ik ben zo vaak in behandeling geweest voor stress en burn-out of depressie. Ik reageer heel gevoelig op alle medicatie, Rilatine jaagt me enorm op. Zonder rilatine ben ik ook al opgejaagd.

Ik had heel mijn leven last van hyperfocus...als ik iets deed, kon ik er niet mee stoppen, ik kon het niet rustig doen...ik had geen energie voor gesprekken of voor huishouden of ik kon me niet focussen op mijn uiterlijk of op kleding. Daardoor voel ik me heel vaak minderwaardig, ik zie wel hoe ik het wil, maar na enkele minuten zie ik dat ik er niet veel van maak.

Met mijn ouders (84 en 83 jaar) kan ik er niet over praten, ze zijn zelf zo chaotisch en opgejaagd, dat ze me meer stress geven. Mijn broers wonen in het buitenland en een zus heb ik niet. Mijn broers, die mogelijk ook ADHD en autisme hebben, zien hun eigen problemen niet en wensen dat ik leer te rusten en te bidden tot God of genieten van alcohol, etc.

Mijn kinderen zijn bijna volwassen en hopen dat het gewoon goed komt. Maar ik heb geen arts die ervaring heeft met ADHD  of met de medicatie. Ik wil medicatie die me rustiger maakt....of bestaat dat niet? Ik kan binnen enkele weken beginnen met psychotherapie, maar ben redelijk ongeduldig.

Medicatie tegen angst maakt me zo zwak dat ik niet kan gaan werken of alleen zijn. En ik ben een alleenstaande, die eigenlijk de houwvast was voor mijn kinderen, patiënten, vorige partners....

Ik zoek mensen die me praktische steun geven.
Ik wil mezelf kunnen zijn.... Verzwijg ik wat ik voel over mezelf voor vrienden, geef ik mijn mening aan vrienden als ik vind dat ze iets verkeerd doen?
Hoe komt het dat de meeste ADHD's toch een relatie hebben die echt steun geeft, terwijl ik zoo onzeker ben omdat ik lichamelijk en geestelijk zo opgejaagd ben?

..welke apps geven een goede planning met duidelijke reminders..., ?

Wie heeft er nog ervaring met burnout? Ik heb het boek van Ekhard Tolle al jaren geleden gelezen, maar mijn lichaam heeft zo een grote rusteloosheid die mijn geest volgt.

Hoe werkt psychotherapie als je ADHD hebt? Hier kost een gesprek 60 euro per uur, dat maakt 200 euro per maand in het begin en de medicatie kost ook 60 euro per maand.  En daarvan krijg je niks terug.

Ik ben zo beschaamd dat ik hiermee zo in de knoop lig.

Hartelijk dank voor alle hulp.

Mieke


Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Mieke,
Weet je al wat voor type ADHD je hebt? Sommige ADHD-ers reageren namelijk niet zo goed op de stimulantia, waar Ritalin onder valt. Of zijn zo gevoelig dat ze een lage dosis moeten hebben, eventueel in combinatie met antidepressiva. Heb je nu ook medicatie tegen angst?
Dit is verder natuurlijk iets wat je met je behandelaar moet bespreken...

 Zelf ben ik het gecombineerde type, terwijl ik altijd heb gedacht alleen maar ADD te hebben. Door een lage dosis ADHD medicatie heb ik meer energie en ben ik meer alert.

Waarom betaal je zoveel voor medicatie? Dit gaat toch af van je eigen bijdrage van nu 250 euro?

Je hoeft je nergens voor te schamen hoor, wij hebben hier allemaal AD(H)D en vaak met een diagnose ernaast. 
reactie op @lindaalexandra:
Mieke Duville Bedankt voor je lieve reactie, het doet me goed. Ik heb via een expertise centrum een diagnose gekregen van ADHD, maar het is maanden wachten op de definitieve testings en behandeling.
Ondertussen probeer ik me niet teveel op te sluiten. Ik krijg binnen enkele weken meer informatie van de juiste artsen en hopelijk dan ook meer begrip en gepast advies.
Ik zal jullie op de hoogte houden.
Ik kijk er vooral naar uit om van jullie te horen hoe jullie je dag gepland krijgen als er zoveel chaos door je hoofd spookt.

Liefs Mieke
1 jaar geleden

Beantwoorden

War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
@ Linda, ik vermoed dat To Belgisch is. Daar is het anders geregeld met helaas hoge kosten voor medicatie etc. 

Als ik je bericht zo lees dan raak.ik ook een beetje buiten adem, je gejaagdheid komt er zo doorheen. 
Ik had dat toen ik overspannen was heel erg, nog geen idee van adhd toen maar ben een paar weken thuis geweest toen wat geholpen heeft. Is dat voor jou mogelijk ? Een paar weken ziekteverlof en dan eerst even niks? Dat kan al helpen de boel in je hoofd wat te ordenen. 
Ik had ook nooit echt geleerd naar mezelf te kijken, dat begin toen pas een beetje.  Voor iedereen ligt het anders , ik heb heel veel gehad aan lezen over ADHD, daardoor echt inzicht gekregen in mezelf. De bieb heeft er veel van als deze een beetje goed gesorteert is. Vooral over vrouwen met ADHD,  dat ligt echt anders dan bij jongens en mannen. 
Ik hoop dat je jezelf wat gekalmeerd kan krijgen, toch wat van je technieken op jezelf toepassen ook en even je agenda zoveel mogelijk legen  . De wereld draait echt verder als je even wat minder deelneemt, dat geeft niks. Ik kreeg veel begrip en dat had ik niet verwacht, misschien is dat voor jou ook wel zo . 
reactie op @warhoofd:
Mieke Duville Hey Warhoofd,

bedankt voor je reactie, fijn dat je je herkend in mijn situatie.
Mijn agenda is redelijk leeg in het weekend en dat maakt dat ik me eigenlijk niet organiseer.
Ik hou me echt vast aan mijn job, terwijl dat me ook uitput.
Ik denk dat ik pas kan thuis blijven als ik medicatie krijg die me iets rustiger maakt. Ik ben niet echt een angstig type, eerder een impulsief type, maar mijn angst is dat ik geen medicatie zal vinden die me rustiger maakt, maar toch niet suf.

Heb je misschien een titel van een boek dat meer info geeft over ADHD bij vrouwen?

Misschien kan ik dat dan vinden.

Hartelijk dank, ik hou je graag op de hoogte.

liefs Mieke
1 jaar geleden

Beantwoorden

War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
 Gids voor vrouwen mrt ADHD. Dat is een leuke om.i  te beginnen.  Even door het Amerikaanse heen lezen maar dat geeft niet,  het is niet hinderlijk.
En er is ergens een topic over boeken, ik zal zo even kijken of ik hem boven kan halen. 

In het weekend hoef je ook niks toch ? Dat alles aan werk ophangen heb ik ook altijd gedaan. Maar inmiddels kinderen en die komen dan toch eerst, dat is wel fijn want kinderen kaderen ook wel, niet alles is meer mogelijk. Maar goed, dat gaat voor jou niet meer op, ze zullen vreemd opkijken  als je nu aankomt geen oppas hebben en thuis moeten blijven 😂

Wat ik in het weekend wel doe is de nodige klusjes eerst, gewoon de poets, boodschappen en amdere stomme verplichtingen daaromtrent.  Daarna mag ik lekker iets voor mezelf doen. En op zondag heb ik regenwoordig alleen nog maar tijd om boeken te lezen, andere dingen doe ik niet meer,  hooguit een verjaardag maar verder spreek ik niks af en doe niks. Dat helpt enorm die ene dag voor alleen het gezin om thuis te zijn. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 February 2019 om 14:10
Aantal lezers 9
Aantal reacties 6