Oorzaak ADHD (erfelijk?)

Laatste reactie 05/07/2020 12:46 door Jorna
· Markeren als ongelezen
Hak Stelert 2 maanden geleden geplaatst
Hi, is ADHD erfelijk of heeft diegene zelf ADHD ontwikkeld?
mathieu wouters 2 maanden geleden geplaatst
Volgens de klassieke (en volgens mij verouderde) visie op erfelijkheid is dit de conclusie : "Er is nog geen specifiek gen voor ADHD ontdekt. Het wordt daarom gezien als een multigenetische aandoening. Dat houdt in dat verschillende genen, in interactie met omgevingsfactoren, 'waarschijnlijk' een rol spelen bij het ontstaan van ADHD."  
Ik denk dat je het antwoord dus niet gaat vinden in de klassieke genetica.

Je zal eerder moet zoeken in de epigenetica : de wetenschap die de invloed bestudeert van omgevingsfactoren op de werking van onze genen.

Er is bestaat niet zoiets als een ADHD-gen (dat werd in ieder geval nog niet door 'de wetenschap' geïsoleerd)

Kinderen erven de aanleg voor een bepaalde eigenschap, niet de aandoening. En de omgevingsfactoren zullen voor een groot stuk bepalen of je kind al dan niet eigenschappen zal vertonen die aan ADHD worden toegeschreven.  
Hak Stelert 2 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor uw reactie en informatie.

Het is toch wat ingewikkelder dan ik dacht 😅
Jorna Postma 1 maand geleden geplaatst
Wetenschap denkt zelfs dat er duizenden genen zijn die betrokken zijn bij het ontstaan van ADHD kenmerken. Ik lees dat als: het zit zo diep in onze genen, dat de ADHD kenmerken ooit nut hebben gehad in onze overleving. 

Wat @mathieu​ zegt: in de epigenetica, denk ik zeker dat je omgeving invloed heeft op de mate waarin je last ervaart van de kenmerken, en denk ik niet dat epigenetica daar iets mee te maken heeft. Tenzij je iets traumatisch hebt meegemaakt bijvoorbeeld, maar is het dan nog ADHD of iets anders?

In het kort: epigenetica is het aan of uit staan van bepaalde stukken DNA. Omgeving kan bijvoorbeeld door trauma daar een rol in spelen. Ze hebben dit bijvoorbeeld ontdekt bij soldaten die uitgezonden werden naar oorlogsgebieden en daar traumatische dingen hebben meegemaakt, dat er bepaalde stukken DNA aan- of uitgezet werden. We (de wetenschap in het algemeen) weten dat dat gebeurt, maar nog niet hoe je daar invloed op uit kunt oefenen (al zijn er zelfs opleidingen tot epigenetisch therapeut, maar dat valt onder alternatieve geneeswijzen en heeft geen wetenschappelijke basis)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 May 2020 om 05:43
Aantal lezers 20
Aantal reacties 4