Omgaan met partner ADHD

Laatste reactie 07/01/2020 15:26 door Kelly
· Markeren als ongelezen
Kelly Zee 10 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal,

Afgelopen vrijdag heeft mijn partner officieel de diagnose ADHD gekregen. Hij is nu 25, bijna 26 jaar. 
Ik heb hem ontmoet toen we 14 en 15 waren. Toen ik naar de Hogeschool ging om psychologie te studeren kwam ik ADHD en ADD tegen. Ik herkende zoveel in mijn vriend, en hijzelf ook na het lezen van artikelen over ADD, dat hij zichzelf heeft laten testen op zijn 17e. Toen kwam de diagnose er niet uit, omdat moeders nogal beschermend was en zijzelf waarschijnlijk ook ADHD heeft. Ze vertelde lang niet alles wat ze erna wel vertelde, vergeetachtig ;) 

Nu is de diagnose er. Gelijk mocht hij methylfenidaat testen. Ik verbaasde me over de effecten bij alleen al de computer taak die hij moest uitvoeren. Desondanks was ik kritisch. Juist omdat dit mijn beroepsveld is. De SPV'er die de medicatie gaf had ik wat vragen gesteld. Daarna ben ik thuis nog wat wetenschappelijke artikelen gaan lezen over methylfenidaat. Omdat we op korte termijn een kinderwens hebben en las dat er verminderde vruchtbaarheid op trad bij het gebruik van methylfenidaat besprak ik dit met mn vriend. Ik vind het persoonlijk een risico en heb de onderzoeken ook laten lezen. Hij vindt het verwaarloosbaar. Ik gaf aan dat ik het geen prettig idee vindt en ons samen verantwoordelijk vindt voor gezonde lijven voor het krijgen van kinderen en op basis van die onderzoeken methylfenidaat te heftig vindt. Ik heb hem gevraagd of hij bereid zou zijn om op dit moment nog geen medicatie te starten. 

Hij ontplofte zowat en verweet mij dat 'ik hem de kans op een rustig hoofd ontnam'. Ik heb dit tegen gesproken met het 'verweer' dat ik het hem zeker gun en het ook geen sprake is van nooit, alleen nog niet tot er sprake is van een zwangerschap. Hij is er boos over en vindt dat ik hem niet begrijp. Ikzelf vind het niet onredelijk, omdat we het hier wel hebben over amfetamine en dat gewoon een harddrugs is. Daarnaast lijkt het mij niet meer dan logisch dat we beiden zorg dragen voor onze gezondheid en potentiele effect op onze potentiele kinderen, maar hij lijkt dat niet te begrijpen vanuit mijn oogpunt. Zo ben ik ook 10 kg afgevallen om een gezonder lijf te hebben. 

 Ben ik nu echt zo onredelijk hierin?
Ik ben niet op zoek naar een uitleg van zijn kant, want ik begrijp echt dat hij snakt naar rust in zijn hoofd en dat gun ik hem ook. Zeker gezien zijn struggles met werken, leren en relaties. 
Mr B 10 maanden geleden geplaatst
Hoi @kellyzee​,

Even los van wat je (alvast) tegen je vriend zegt.. Ik nu net artikelen tegen dat het voor mannen of niet uitmaakt, of de kwaliteit zelfs verbetert?
reactie op @bbking:
Kelly Zee Hi, als je wil kan ik de links hier plaatsen?
10 maanden geleden

Beantwoorden

RAM Troubles 10 maanden geleden geplaatst

Ja dat ben je. 

1. Iedereen is baas over zijn eigen lichaam. Jij gaat over jouw lichaam. Hij over het zijne. Maar je doet net of dat niet zo is en zo te lezen gelooft hij je ook nog...Hij is in elk geval terecht diep gekrenkt. Ik hoop dat je dat goed kan maken. 
2. Medicatie tegen ADHD is géén Harddrugs, maar .. medicatie tegen ADHD. Als je interesse hebt in de mensen hier had je dat kunnen oppikken. En als je interesse in dat vakgebied hebt dan kun je dat lezen. Ooh.... het heeft een vergelijkbare chemische structuur? Dan is het vast hetzelfde, denken veel niet nadenkende mensen. Hoe komt het dan dat een van de problemen is dat iemand zijn medicatie vergeet?... Welke verslaafde vergeet zijn verslaving?? Je vult een ontbrekende stof aan. Het normaliseert een beetje als je geluk hebt. . Enn dat kan levens in positieve zin bepalen.  Kortom; Als ons DNA voor de helft overeenkomt met een banaan, zijn wij niet voor de helft banaan!!!  Ik zou op dat vlak je zoekticht naar juiste info gaan ondernemen. Zoek eens op GGZ standaarden, de richtlijn ADHD bij volwassenen van de NvvP. Dasr lees je alle nuance ook over het zg. Verslavingsgevaar. 
3. Als het jouw werkveld is dan zou je wel moeten kunnen opmerken dat een SVPer niet deze medicatie voor mág schreven. Een psychiater en een speciaal getrainde dokter wel.. welk land gebeurde dit btw? En dan nog dat is en blijft iets tussen patient en de dokter. Niets de partner van de patient. Hij is toch wel meerderjarig... ? 
4. In de bijsluiter staat niks vermeld van vruchtbaarheidsprpblemen.  Ga er maar van uit dat onze artsennen psychiaters die literatuur beter kunnen  inerpreteren dan jij. Misschien zijn er super recente nieuwe inzichten. En echt als het middel opeens nieuwe bijwerkingen kent dan lees je dat in elke krant.  Er zijn genoeg experts in NL die je kan raadplegen welke relevantie dat onderzoek heeft. Er wordt zoveel gelult over ADHD medicatie. En steeds met het risico dat mensen in een kramp schieten en dat adequate hulp uit blijft. Ik denk dat jij in een kramp schoot.  
5. Hoe kun jij, zeker met jou psychologie-opleidng zo weinig bedachtzaam over jouw rol. Amper 3 dagen na een enorm betekenisvolle diagnose mask jij er een discusdie van over de kinderwens.Alsof het de gewoonste zaak van de wereld  is. Hoe denk je met hem en jezelf in  het reine te komen als jij jouw mening op dit  vlak last prefeleren boven de last die hij dagelijks er van heeft. draagt. Met jou studierichting kan je er vast wel wat ethische kanttekeningen bij plaatsen mag ik aannemen. 

 Hij verdient support. Je gaat ook niet iemand diie depressief is of psychotisch zijn of haar medicatie ontzeggen, toch. Dan mis je waar het om gaat bij mensen en tussen mensen. Kortom neem hem en de betekenis van de  diagnose voor hém uiterst serieus.  Laat hem zijn eigen keuzes maken hierin, en sta naast hem en stimuleer dat hij zijn eigen keuzes maakt. Dat is om iemand geven meen ik. 
Je kunt om alle dingen ruzie maken. Maar op dt punt heb je ff niet door dat je niks te vertellen hebt. Alleen hij gaat er over. Het is niet ondenkbaar dat als je dit doorvoert  een rechtelijke macht ook vraagtekens  zet. 

Er wordt bij iemand een  psychiatrische aandoening geconstateerd en hij mag pas bij de medicijnen die zijn leidensdruk kunnen verlichten als hij zijn vrouw bezwangerd. 

Denk gewoon  na, kom er samen uit en raadpleeg mensen die er verstand van hebben. Ws is dat onderzoek zeer relativeerbaar. 
reactie op @ramtroubles:
Kelly Zee Hi, ik ben inderdaad niet de baas over zijn lichaam. Ik vind wel dat als wij het om een kinderwens gaat, waarvan hijzelf deze ook duidelijk heeft uitgesproken, dat we daar beide verantwoordelijk voor zijn. Het gaat hier niet om of ik mijn kinderwens op hem forceer. We willen dit beiden. Ik heb mij nog niet geheel verdiept in dit forum of de samenstelling van methylfenidaat. Wat ik kon terug vinden online is dat er een zwakke vorm van amfetamine in verwerkt zit en dat er lang- en kortwerkende medicatie is. 

De SPV'er is niet degene die het heeft voorgeschreven. De psychiater die werkzaam is bij die organisatie heeft dat gedaan. Mijn vriend is zeker meerderjarig. Ik was met hem mee naar de diagnose dag. Hij had gevraagd of ik mee wou om aanvullende informatie te geven aangezien ik al 6 jaar met hem samenwoon en we 11 jaar samen zijn. Toen ik aan de SPV'er vroeg over de kinderwens en medicatie vond hij dat zelf een goeie vraag toen ik hem vroeg of hij dat vervelend vond. Ik ben echt niet een of andere feeks die haar vriend niet steunt. 

Het klopt dat er in de bijsluiter niets over de vruchtbaarheid te vinden is. Daarom ging ik ook online zoeken naar wetenschappelijke artikelen of er iets over bekend was. Er is geen onderzoek beschikbaar welke op mensen is gebasseerd, slechts op ratten. Ik heb 8 onderzoeken gevonden waarin bij elk van deze mannelijke ratten die methylfenidaat krijgen de zaadcellen minder goed ontwikkelen, het volume afneemt en testosteron ook afneemt. Dat laatste staat wel in de bijsluiter. 

Ik heb de afgelopen 9 jaar naast hem gestaan. Vanaf het moment dat hij de 1e test deed op zijn 17e en de diagnose werd afgewezen tot nu en later. Ik heb hem al die tijd gestimuleerd om het onderzoek nog eens uit te laten voeren, omdat er teveel punten waren die hem in de weg zaten en hij ondanks leefstijlaanpassingen e.d. het niet beter ging op bepaalde punten. Daarnaast heb ik dingen op mij genomen, met liefde, waar hij zelf minder goed in is. Het heeft 9 jaar geduurd voordat hij dit in gang gezet heeft. Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik de afgelopen 11 jaar echt geen feeks ben geweest die hem niet steunt. In tegendeel, ik geloof dat ik hem hierin in zijn waarde heb gelaten en gestimuleerd om er iets mee te doen voor zijn eigen. Nu vind ik dit wel een punt van aandacht waarin hij nu, voor mijn gevoel, over heen walst. 

Maar goed, ik vroeg om je mening of het onredelijk was. Jij vindt dat wel. Dat mag. Ik heb je reactie gelezen. Dank je wel daarvoor. 
10 maanden geleden

Beantwoorden

RAM Troubles 10 maanden geleden geplaatst
@kellyzee

Je bent zo te horen redelijk en zelfbewust. Maar als een arts iemand medicatie voorschrijft doet hij dat niet voor niets. ADHD gaat gepaard met een hoge leidensdruk. Zijn solidariteit naar jou en jullie afspraak mbt kinderwens  in twijfel trekken als hij medicatie nodig heeft is een  totáal verkeerde en kwalijke inschatting van wat er aan de hand is. Dat jij 10kg bent afgevallen inzetten als argument vind ik verwerpelijk. Het is appels en peren vergelijken. Ik viel erg over deze uitspraak. 

 " Hij ontplofte zowat en verweet mij dat 'ik hem de kans op een rustig hoofd ontnam'. Ik heb dit tegen gesproken met het 'verweer' dat ik het hem zeker gun en het ook geen sprake is van nooit, alleen nog niet tot er sprake is van een zwangerschap" 

Stel.. gewoon een fantasietje .. we zitten op het dieetforum voor vrouwen met een kinderwens en daar zou hij een bericht plaatsen. Over jou.... want die 10 kg era wil niet bepaals lukken. Jij weet vast dat wilskracht in deze nietbaltijd de oplossing is. 

"Ik heb een vriendin. De kans is groter dat ze zwanger wordt als die 10 kg er af is las ik laatst.  Bijneen onddrzoek over ratten. Nou we hebben afgesproken dat we kinderen willen. Dus van mij krijgt ze geen chips meer. Toen ging ze toch uit haar plaat. Masr ik verweerde mij goed. Want van mij mag ze wel chips, maar wel nádat ze twee kinderen heeft gebaard. 

Jij voelt toch aan dat je als partner niet op die manier je punt mag doordrukken en ook dat het wel even een vrasg is wat je dasrop te zeggen heb. Kopieer het nu nasr je eigen situatie en dan kan je echt hetzelfde bedenken hoor. 

Nogmaals. Ondersteun hem en last hem zelf kiezen. Volg gewoon het advies op van de arts. En zie alles ook even in perspectief. ADHD medicatie heeft als het goed aan slaat minimale bijwerking. Ik geloof 100.000 volwassenen alleen in Nl al slikken dit. Die hebben ook kinderen.
reactie op @ramtroubles:
Kelly Zee Hi, dank voor je reactie. Het was niet mijn bedoeling om 10kg afvallen te vergelijken met het wel of niet slikken van de medicatie. Wat ik ermee bedoelde is dat we ons beiden moeten inzetten om een goede toekomstige ouder te zijn. Ik begrijp zelf ook dat zijn ADHD niet in vergelijking staat met afvallen ;) Afvallen is tijdelijk en ADHD niet. 

Ik begrijp ook wat je zegt mbt het voorbeeld met de chips ;) Ik zou het niet leuk vinden als hij dat zou doen, maar ik zou wel begrijpen dat hij het beste voor mij wil en ons toekomstige kind. Maar een voorbeeld met chips en afvallen is dan ook weer niet zo passend aangezien het inderdaad appels met peren vergelijken is ;)
10 maanden geleden

Beantwoorden

RAM Troubles Mooi dat we het eens zijn dat de keuze om medicatie te nemen tbv je gezondheid niks te maken heeft met goed (toekomstig) ouderschap en goed partnerschap. En dat de schijn dat dat verband er wel zou zijn iemand aardig kan shockeren. 

Mss boeiende linkjes die in mijn ogen laten zien dat naast hyperige hijgende anti ADHD medicatie lobby er veel specialisten, onderzoekers en belangegengroepen actief zijn om onze zirg op een hoog niveau te brengen. Ik meen dat het goed is te lezen hoe en op welke manier dat in NL wordt vormgegeven en hoe betrouwbaar ook hoeveel vertrouwen je kan stellen in die Nederlandse standaarden. Google kan je in een hele verkeerde richting duwen; dat overkomt veel mensen. 
https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/adhd/organisatie-van-zorg
https://www.nvvp.net/website/richtlijnen/richtlijnen
De richtlijn en haar onderbouwing is er ook te vinden. 

Verder eens zoeken op balans digitaal. Verniging van volwassenen met ADHD. Als jouw zorg relevant is zijn zij de eerste die dat zullen opmerken en onder de leden verspreiden. Succes. 

10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Marjo Vd 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Kelly,
Goed dat je het bespreekt maar daarna zou ik de keuze bij je partner laten liggen. Mijn man slikt al medicatie sinds zijn 14e en wij hebben drie kerngezonde kinderen zonder enige problemen. Stel dat de medicatie om één of andere reden bij jullie wel voor problemen zorgt kun je op dat moment toch andere keuzes maken? Tijdelijk stoppen, andere medicatie ik noem maar wat. Succes met de keuze!
reactie op @member7676:
Kelly Zee Hi Marjo, Dank voor je reactie. Het is fijn om te lezen dat iemand met een partner met ADHD medicatie gewoon gezonde kinderen heeft gekregen! Ik was gelukkig niet in de veronderstelling dat kids en een partner met ADHD en medicatie onmogelijk zijn :) Het is uit de onderzoeken niet duidelijk op welke termijn de medicatie effect zou kunnen hebben en of het verdwijnt zodra de medicatie stopt. Die onduidelijkheid in de termijn maakt het voor mij moeilijk inschatten. Gisteren hebben we er opnieuw over gepraat en een compromis gesloten tot maandag. Dan hebben we een gesprek bij de psycholoog/psychiater van de organisatie waar hij geweest is. Wellicht dat die meer duidelijkheid kan geven. 

10 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 January 2020 om 22:33
Aantal lezers 17
Aantal reacties 10