Obsessief met iets bezig zijn

Laatste reactie 23/02/2019 12:37 door Coen
· Markeren als ongelezen
Annemarie VB 1 maand geleden geplaatst
Ha! Wie van jullie herkend het om obsessief met iets bezig te zijn? Hoe ziet dit er bij jullie uit? Voelen jullie je hier dan ook schuldig om tegen over je naasten? Ik vraag me telkens af is dit door mijn add of ben ik gewoon een raar mens. Ik wil het namelijk niet maar kan er dan ook niet mee stoppen. Benieuwd of dit een typisch add dingetje is.
reactie op @annemariev:
mathieu wouters ik kan me er iets bij voorstellen 😊. 

Ik denk dat ieder mens zich wel in iets kan verliezen.  Bijvoorbeeld in sociale media, in gaming, in een serie op tv...   die gaan daar ook volledig in op en vergeten de realiteit om zich heen.  Dat gaat ook soms ten koste van de mensen in hun omgeving op dat moment. 

Het wordt een obsessie als je het niet meer kan loslaten (terwijl je dat wel wil) en leidt tot dwanghandelingen.  Het ding met ons brein is dat we het moeilijk hebben met het loslaten van een bepaalde gedachte (denk ik).

Dus er is een verschil tussen je kortstondig ergens in verleizen en een obsessie.

Als ik dan toch sterk genoeg ben om het te stoppen, blijft de gedachte nog lang in mijn hoofd spoken en blijf ik nog lange tijd onrustig en geneigd op die gedachten in te gaan...  de vraag is waar komt de initiële gedachte vandaan.  Hoe wordt het getriggerd? 

Het schuldgevoel is bij ons ook sterker ontwikkeld denk ik.  Soms zou ik willen dat ik daar minder last van had en dat ik wat egoïstischer kon zijn.  Aard van het beestje


1 maand geleden

Beantwoorden

War Hoofd 1 maand geleden geplaatst
Dat  je in een huperfocus zit bedoel je ? Of een obsessie voor iets dat je altijd hebt ? 
Huperfocus hebben erg veel mensen met ADHD. Soms handig, soms ook niet. 
Annemarie VB 1 maand geleden geplaatst
Ik vind het lastig. Wanneer iets een hyperfocus is. Is het dat je dan alleen nog maar daarmee bezig wil zijn? Het moeilijk te stoppen is? Je de realiteit kwijt raakt? Waarmee hebben jullie dit en hoe gaan jullie daarmee om?
Sara Br 1 maand geleden geplaatst
Haha, ik moet stiekem best een beetje lachen om je Annemarie (glimlachen hoor, positief): "hebben jullie dit ook, of ben ik gewoon een gek mens?" We zijn allemaal een beetje gek toch? ;)
Ik herken het wel hoor dat obsessieve. Niet alleen in hyperfocus. Ik kan bijvoorbeeld ineens helemaal weg zijn ergens van, een hobby ofzo, daar dan ook heel veel voor kopen, en heel veel over praten met iedereen (irritant! ;) ) en na een tijdje vind ik het niet meer zo interessant. En dan komt er weer iets nieuws. Voorbeeldjes: Paardrijden, boksen, een boek schrijven, andere creatieve uitingen. Soms blijft er wel eens wat plakken, maar meestal niet echt.
Eerlijk gezegd heb ik het ook wel een beetje met mensen, na een tijdje raak ik verveeld, ook bij liefdesrelaties, en das niet handig. Gelukkig is mijn man heel stabiel en kan die wel wat hebben.
Ook op kortere termijn heb ik het (maar das dan misschien wel hyperfocus) dat ik ineens bedenk dat we echt met alle broers en zussen naar de film moeten, en dat moet ik dan NU regelen, en dat kan ik dan niet meer uit m'n hoofd zetten. Dus app ik mn broers en zussen plat, en de volgende dag denk ik: ach ja, zo'n prioriteit heeft het ook niet.
Dus ja, misschien ben je wel gek....maar dan ben ik het ook. ;)
h kempe 1 maand geleden geplaatst
Zeker! Zonder een beetje een obsessie kom ik tot niks nieuws leuks of diep ik niks uit. Hier thuis noemen ze het mijn projecten.
reactie op @heidi:
Annemarie VB En val je dan ook weer in een gat als het project klaar is? Of niet af komt ...
1 maand geleden

Beantwoorden

h kempe 20 uur geleden geplaatst
Nee niet echt een gat. Soms baal ik wel dat ik t opeens niet meer interessant vind en er niks meer mee doe.
Coen Olde Bijvank 5 uur geleden geplaatst
Hoi Annemarie, als eerste.. je bent GEEN raar mens.. velen hebben dit of gehad..

zit je verder goed in je vel? en is het goede of een slechte obsessie gedachte?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 January 2019 om 18:31
Aantal lezers 15
Aantal reacties 9