Niet meer jezelf zijn met ADHD medicatie?

Laatste reactie 05/02/2019 22:20 door Coen
· Markeren als ongelezen
🔥 Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
Arian, een jongen 23 jaar en heeft ADHD: 'Ik was niet meer mezelf met medicatie'..

Minder en minder jonge mensen slikken ADHD-medicatie zoals Ritalin. In 2014 waren er nog 100.000 mensen jonger dan 18 die zulke medicijnen (met het stofje methylfenidaat) slikten, in 2018 nog 78.000.

Dat komt onder meer doordat de psychiatrische wereld voorzichtiger is geworden met de diagnose ADHD en het voorschrijven van medicatie daarvoor. Maar ook de nadelen van de medicatie is voor ADHD'ers een reden om ermee te stoppen.

De waarheid over ADHD


"ADHD betekent voor mij dat ik hyper ben en me heel slecht kan concentreren. Ik begon op m'n tiende met het slikken van Equasym, een soort Ritalin. Na twee maanden ben ik gestopt, ik voelde me niet meer mezelf", vertelt Aidan (15). "Door de medicijnen besefte ik dat ADHD eigenlijk een deel van m'n persoonlijkheid is, dat met medicatie enorm werd afgevlakt."

Subtypen ADHD


Er bestaan drie typen ADHD. Bij het eerste heb je vooral last op het gebied van aandacht. Bij het andere ben je met name hyperactief en impulsief en bij het derde type is het een combinatie van de eerste twee.

adhd en subtypen informatie
https://forum.adhdblog.nl/conversations/drie-soorten-adhd https://forum.adhdblog.nl/conversations/6-types-adhd

Arian (23) heeft ADHD. Hij is erg druk en kan zich slecht concentreren. Hij stopte met pillen toen hij 15 was. "Ik kwam enorm met mezelf in het gedrang, kreeg negatieve gedachtes en raakte depressief", vertelt hij. Ook zijn eetlust verminderde, waardoor hij kilo's afviel. "Bizar hoeveel impact een medicijn heeft als je nog zo jong bent."

Het gebruik van middelen met methylfenidaat was jarenlang enorm populair, maar sinds 2015 is het aantal jonge gebruikers sterk afgenomen. En in 2018 ging dat sneller dan daarvoor. Artsen en psychiaters zijn vanaf 2014 terughoudender geworden in het voorschrijven van ADHD-medicatie, en een hoop mensen met ADHD zijn kritischer over medicatie, leggen experts uit.

meest voorkomende bijwerkingen van ADHD-medicatie

zijn minder eetlust, slapeloosheid, hartkloppingen, hoofdpijn en een zenuwachtig gevoel. "Het is heel belangrijk dat je bijwerkingen met je psycholoog of psychiater bespreekt. Een hoop bijwerkingen zijn namelijk op te lossen", zegt psychiater Veerle Ockhuizen. "In geval van slapeloosheid helpt het bijvoorbeeld vaak om je medicijnen wat eerder op de dag te nemen."

Psycholoog Najla Edriouch ziet regelmatig patiënten die een verminderde eetlust hebben, als gevolg van ADHD-medicatie. "Dan geven we leefstijladviezen, waarbij we je er met een planning er herinneren op welke momenten je iets moet eten."

Goede ervaringen ADHD medicatie


In 2014 gebruikten bijna 100.000 minderjarigen methylfenidaat, in 2018 waren dat er 78.000. Een flink verschil, maar de resterende groep is nog steeds groot te noemen, zegt Stichting Farmaceutische Kengetallen, die het gebruik van geneesmiddelen bijhoudt.

Simon (17) heeft ook ADHD en is juist heel positief over zijn medicatie. "Met Ritalin kan ik me veel beter focussen in de les. Daarnaast zie ik een groot verschil in hoe ik naar de wereld kijk, mét en zonder medicatie. Bepaalde situaties blijken met medicatie opeens veel simpeler te zijn, dan toen hoe ik ze eerst zag."

Ook Sara (18) blijft dankzij Ritalin beter bij de les. "Dankzij m'n medicatie kan ik presteren op school, zonder nauwelijks. Als ik tijdens een toets iets hoorde op de gang, moest ik me eerst vier keer omdraaien voordat ik weer verder kon. Daar kwam bij dat ik vaak teksten tien keer moest lezen, voordat doordrong wat er stond. Dat heb ik nu een stuk minder."


bronnen
https://www.sfk.nl https://nos.nl/op3/artikel/2268855-arian-23-heeft-adhd-ik-was-niet-meer-mezelf-met-medicatie.html
https://adhdcentraal.nl/over-adhd/medicatie/
Jenny van der Wal 5 maanden geleden geplaatst
Hier had ik vooral in het begin last van. Ik gebruik zelf Dexamfetamine.
reactie op @jennyvanderwal:
Coen Olde Bijvank lijkt mij niet goed.. jezelf niet meer kunnen zijn door ADHD medicatie.. gelukkig dat dit in het begin voor jou was. 

zelf heb ik ook altijd het idee van "als ik Ritalin ga slikken dan ben ik mijzelf niet meer.." niet meer de echte Coen zeg maar, haha.

heb wel veel verschillende soorten medicijnen voor ADHD gebruikt en geprobeerd.. maar niet echt goede ervaringen mee.. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 February 2019 om 21:46
Aantal lezers 10
Aantal reacties 3