Negatieve reacties en onbegrip

Laatste reactie 26/03/2019 22:30 door Coen
· Markeren als ongelezen
N Z 3 maanden geleden geplaatst
“Dat is echt troep.”
“Eigenlijk is het gewoon drugs.”
“Dat is echt super slecht voor je.” Etc.

Na vele jaren met mezelf in knoop te hebben gezeten kreeg ik begin dit jaar mijn diagnose ADHD 1. Dit kwam voor mij als een opluchting en een verklaring voor veel van mijn problemen. Ik was niet dom en ik was niet lui. Veel andere puzzel stukjes vielen ook in elkaar.

Er werd mij methylfenidaat voor geschreven. Ik had de gebruikelijke bijwerkingen de eerste paar weken maar dat nam ik er graag bij. Voor het eerst kon ik iets afmaken. Ik had zin en energie om dingen te doen. Het leven leek een stukje makkelijker te gaan.

Het enigste wat ik niet snapte is waarom andere dit niet zagen. Ze zagen alleen maar de negatieve bijwerkingen en niet hoe goed het met mij ging.

Ik ben vrij open persoon als iemand er naar vraagt vind ik het geen probeem om over te kletsen. Maar het gesprek gaat al snel in de trant van:
“Dit onderzoek zeg dat... ja maar ik ken iemand die aan de ritalin zat en die...”

Het is ook serieus medicijn en dat behandel ik ook zo als de docter mij dat heeft opgedragen. De eerste paar keer kon ik het van me afzetten maar ik vind het steeds moeilijker. Is het dan zo erg dat dit kleine pilletje mij net een duwtje in de rug geeft? Waarom voel ik me dan net een drugsverslaafde.

Sorry voor dit lange verhaal(het lucht wel een beetje op) maar ik denk dat ik niet de enigste ben met deze ervaring.

Ik hoop dat jullie wat tips hebben om beter met deze situaties en vooroordelen om gegaan. Andere kan ik niet veranderen maar mezelf verbeteren kan ik wel.

Liefs N
reactie op @nz:
paula van der Fluit Mensen hebben altijd wat te zeggen . Hou het in de gaten en slik gewoon “ vrolijk” verder . Yola groet Paula
3 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen 3 maanden geleden geplaatst
Moeilijk is dat hè! Maar dat waait wel over, het belangrijkste is dat jij jezelf goed in de gaten houdt. Zolang jij je beter voelt en het middel niet erger is dan de kwaal moet je blijven doen wat voor jou werkt! 

Het is een fantastisch hulpmiddel voor sommigen. 
Die vooroordelen ga je niet weghalen, dus doe daar ook geen moeite voor, ook al wil je het graag uitleggen. Vergeefse moeite. Doe je ding! Scheelt een hoop energie, die jij weer in je proces kan stoppen. 

Het bijzondere is trouwens dat ook veel mensen die die vragen stellen zelf ook bepaalde medicatie slikken waarvan je kunt afvragen of het gezond is. 

En zullen we alle hartmedicatie, anti-epileptica, brillen, wandelstokken etc ook maar wegdoen? ;-)
Sara Br 3 maanden geleden geplaatst
Ja, zullen we maar gewoon lekker stoppen met alle medicijnen? Sterft de helft van de wereldbevolking, en nog een heel deel wordt gek, maar, dan zijn we in elk geval niet 'aan de drugs'.....
Ik zelf ben met de loop der jaren minder open geworden over mijn ADHD. Je komt zoveel onbegrip tegen! ADHD is een neurobiologische afwijking. De reacties die mensen geven komen vaak voort uit weinig kennis, denken ze dat ADHD niet echt bestaat, want 'ik ben ook wel eens druk'.
Mijn tactiek: het erover hebben met mensen die er voor mij echt toe doen, mensen die ook de diepte met je willen ingaan, en zich informeren over wat ADHD nou eigenlijk is. Anders heeft het weinig zin. Het blijft moeilijk, maar het verder loslaten is de beste remedie tegen het gevoel dat het je geeft (lukt mij ook lang niet altijd). Je bent niemand verantwoording schuldig! (Nouja, misschien je gezin ofzo maar je begrijpt wat ik bedoel). Sta achter wat je doet, en laat je niet van de wijs brengen door mensen die ook eens iets op internet hebben gelezen.
BTW: ik slik zelf ook medicijnen, ze maken me het leven een stuk!! makkelijker. Je zou wel gek zijn om iets niet te gebruiken wat je wel helpt toch?
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Ben het Sara eens dat je het beter met mensen die er toe doen kunt bespreken. Mensen oordelen snel, maar hebben geen idee. Als medicatie voor je werkt en het middel is niet erger dan de kwaal, waarom zou je dan aan blijven modderen. 
reactie op @lindaalexandra:
Coen Olde Bijvank Inderdaad niks van aantrekken van andere mensen, je moet doen waar JIJ je goed bij voelt. ‘Zij’ hoeven er niet mee te leven JIJ wel.


3 maanden geleden

Beantwoorden

Gea Iwema 3 maanden geleden geplaatst
Toen mijn man (die echt een lieverd is, ik heb veel steun aan hem) mij vroeg of ik nou de rest van mijn leven medicijnen moest gebruiken, zei ik het volgende: Toen onze oma's vroeger de was deden, kostte ze dat een boel moeite. Ze kregen de was best schoon, maar het kostte veel energie. Nu er wasmachines bestaan, is het leven veel eenvoudiger. Gun je mij mijn wasmachine? (ik was 45 toen ik mijn diagnose kreeg, nu 54)
reactie op @geaiwema:
Coen Olde Bijvank Prachtig voorbeeld @geaiwema leuk om te lezen! Hoe je het ook omschrijft en uitlegt, fan-tas-tisch!
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 March 2019 om 01:12
Aantal lezers 42
Aantal reacties 8