moeite met houden aan voorgeschreven dosis Tentin, tips/ervaringen gezocht!

Laatste reactie 04/01/2022 18:14 door P
· Markeren als ongelezen
warhoofd . 10 maanden geleden geplaatst
hoihoi.

Ik gebruik tentin, volgens recept 3x per dag 5 mg. Maar ik heb moeite met mij aan deze dosis te houden, het 4 uur wachten tussen de innames lukt mij haast nooit.... Ik ben laatst hiervoor naar de dokter geweest en dit besproken. 

Ik heb vooral de neiging om 's avonds nog te nemen, wat maakt dat ik veel te laat ga slapen..... 

Zijn er meerdere die hier moeite mee hebben? En wat helpt jullie om je aan de juiste dosis te houden?

Ik hoor het graag!!

Gr. Warhoofd :). 
Anna H 10 maanden geleden geplaatst
zet een alarm op je telefoon, en probeer daar direct op te reageren als ie afgaat!  En is de dosis misschien nog niet juist? Succes :D
Vincent den Boer 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Warhoofd,

Het kan zijn dat je een hoog metabolisme hebt, waardoor het medicijn sneller wordt afgebroken. Het gevolg hiervan is dat je last kunt krijgen van een rebound, wat betekent dat de ADHD-verschijnselen in verhevigde mate terugkeren. Het gedrag vertoont dan een verhoogde hyperactiviteit dan vóór de medicatie, maar er kan daarnaast ook sprake zijn van andere recidiverende gedragsafwijkingen, zoals het toenemen van impulsiviteit bijvoorbeeld. Deze impulsiviteit kan de achterliggende reden zijn waarom jij ’s avonds de neiging hebt om een extra dosis van je medicatie te nemen. Dit is natuurlijk erg vervelend, omdat je hierdoor meer medicatie gebruikt dan oorspronkelijk is voorgeschreven door jouw psychiater of behandelend arts. Daarnaast kan het te laat innemen van ADHD-medicatie leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid en verstoringen in het slaap-waakritme (circadiane ritmestoornissen).

 

Rebound-verschijnselen worden meestal gezien bij het gebruik van kortwerkende ADHD-medicijnen, zoals Tentin® (dexamfetaminesulfaat) en Ritalin® (methylfenidaat). Omdat methylfenidaat ten opzichte van dexamfetamine op veel grotere schaal wordt toegepast in de praktijk, is er ook veel meer aanbod als het aankomt op de verschillende toedieningsvormen van methylfenidaat. Naast kortwerkende tabletten, is methylfenidaat ook in tabletten en capsules met gereguleerde afgifte te verkrijgen, waarvan Concerta® de langste werkingsduur heeft (10-12 uur) en hierdoor weinig tot geen symptomatische fluctuatie veroorzaakt. Preparaten op basis van methylfenidaat met gereguleerde afgifte zijn dan ook doelgericht ontworpen om een rebound te voorkomen.


In tegenstelling tot methylfenidaat is het aanbod van diverse dexamfetamine-preparaten zeer gering. Op dit moment is er enkel het geregistreerde merkgeneesmiddel Tentin® die dexamfetamine kan leveren in de vorm van kortwerkende tabletten. Doorgeleverde apothekersbereidingen worden haast niet meer verstrekt–hoewel je dit waarschijnlijk al bekend in de oren klinkt, gezien de controversie rondom deze overgangsperiode van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’ medicijn. Gelukkig is er onlangs wel een langwerkend preparaat voor dexamfetamine geïntroduceerd op de Europese markt, genaamd Elvanse®, waarvan de werking zo’n 13 tot 14 uur aanhoudt. Het medicijn heeft naast een langere werkingsduur, ook een lager risico op potentieel misbruik en het ontwikkelen van een verslaving. Elvanse® bevat het bestanddeel lisdexamfetamine, dat een inactieve pro-drug is van dexamfetamine. Lisdexamfetamine is een contractie van L-lysine-dextroamfetamine, hetgeen betekent dat L-lysine covalent gebonden is aan dexamfetamine, en afhankelijk is van enzymatische conversie om beide moleculen te splitsen zodat het medicijn werkzaam wordt. Deze conversie vindt plaats na orale inname, waarbij lisdexamfetamine wordt gehydrolyseerd tot L-lysine, een natuurlijk voorkomend essentieel aminozuur, en dexamfetamine, het essentiële werkzame bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de neurologische activiteit van het medicijn. Wat Elvanse® zo interessant maakt voor therapeutische doeleinden en het voorkomen van misbruik, is het feit dat L-lysine maar in beperkte mate kan worden gehydrolyseerd in het lichaam, en daardoor de relatieve hoeveelheid dexamfetamine limiteert die beschikbaar is voor de bloedstroom. Dit zorgt gedurende de dag voor een gereguleerde afgifte van dexamfetamine, waardoor er stabiele plasmaconcentraties in het bloed worden bereikt die zodoende een rebound kunnen voorkomen. 

Bovendien voorkomt deze beperkte hydrolyse dat er teveel dexamfetamine rond circuleert in het lichaam, wat maakt dat het medicijn resistent is tegen bepaalde vormen van misbruik. Dit biedt een uitkomst voor mensen die verslavingsgevoelig zijn, en het lastig vinden om zich te houden aan de maximale voorgeschreven dosering van kortwerkende stimulantia. Belangrijk om te weten is dat potentieel misbruik van Elvanse® aangaande de dosering, niet kan worden uitgesloten. Men kan natuurlijk altijd meer capsules nemen dan de hoeveelheid die op het doktersrecept staat aangegeven. Hierom wordt individuele alertheid aangeraden met betrekking tot de mate waarin je dit medicijn gebruikt, en contact op te nemen met jouw behandelend arts of psychiater als je merkt de maximale voorgeschreven dosering te overschrijden. Omdat je aangeeft ’s avonds nog weleens de neiging ervaart om te willen herdoseren doordat Tentin® te snel zou zijn uitgewerkt, zou Elvanse® in theorie een zeer geschikte oplossing kunnen zijn die dit probleem verhelpt. 
Mijn advies zou zijn om eens in gesprek te gaan met jouw behandelend arts of psychiater om samen de medicamenteuze overstap naar Elvanse® in overweging te nemen.

Ik hoop dat ik je met deze informatie voldoende heb kunnen informeren. Indien je nog vragen hebt, hoor ik het graag.
reactie op @vincent:
Kevin Zuid Hi,

Ik neem 4 keer per dag 100MG Dexamfetamine (kortwerkend) dus in totaal 400MG dex per dag op recept. Mijn Huisarts gaat hiermee akkoord aangezien sommige nu eenmaal een hoge afbraak en/of lagere gevoeligheid hebben voor dex. Dus ik ben het dan ook oneens met Vincent. Die dosering van je kortwerkende dex moet eerst veel verder omhoog. Dus niet meteen naar Elvanse willen gaan want ook daar krijg je dan dit probleem (ik nam eerst ook altijd Elvans (500mg twee keer per dag) om maar aan te geven dat je daar dus ook hoger zult moeten zitten. Werkte overigens prima hoor die Elvans.

Anyways, onthoud: er bestaat géén bovengrens in mg voor dex, de bovengrens is bijwerkingen. Heb je die niet? Dan moet hij het gewoon aandurven om te blijven verhogen. De neiging van jou om te willen verhogen is heel gezond en zegt alleen maar dat je te laag zit (mits je geen high nastreeft natuurlijk) Je kan Impuls en Woordblind vragen om te bemiddelen mocht de arts het niet aandurven. Sciense will back you up?

7 maanden geleden

Beantwoorden

Marc de Schipper wel heel veel text pm te lezen haha
je zou lisdexamfetamine kunnen proberen maar dit middel is ook voor mij te duur en zelf slik ik 2.5mg van transvaal apotheek bereiden dit zelf,wel raad ik aan om een medische verklaring

4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Miles Klerderen 10 maanden geleden geplaatst
Ik gebruik nu een aantal maanden Tentin, na eerst een poging te hebben gedaan met methylfenidaat. Dat laatste beviel na een aantal weken niet meer, veel bijwerkingen dus middel erger dan de kwaal. 
Sinds een maand of 2-3 ingesteld op Tentin, 2x 5mg in de ochtend en 2x 7,5mg in de avond, met 2:30 uur interval (was wel even een aantal weken zoeken naar de juiste dosering), en dat ging best goed, ik zag de toekomst weer optimistisch tegemoet. 
Tot ca 1,5 week terug, ik kreeg een nieuwe batch pillen mee van de apotheek, en sinds ik deze slik gaat het alle kanten op. Rebound komt veel sneller, strakke kaken, zeer ongeduldig, impulsieve vlagen, concentratie is vaak ver te zoeken, neiging om einde dag iets meer te nemen (en dus slecht te slapen), dit gaat niet goed zo. Ik ga dan twijfelen aan de consistentie van de Tentin, zouden er misschien verschillen tussen zitten productie batches? 
De enige andere link die ik nog kan leggen is dat ik de 2de Pfizer vaccinatie heb gehad een dag voor of nadat ik met de nieuwe batch ben gestart, dat weet ik niet meer exact. Ik werd de dag na vaccinatie heel erg moe, kort lontje, alles ging compleet mis, geen concentratie, ik deed letterlijk 3 tot 4 keer zo lang over klussen. Dit duurde 2 volle dagen. Ik zei nog tegen mijn vrouw "ik heb het idee dat die medicatie niet meer werkt", maar daarna niet meer bij stilgestaan.
Ik heb geen idee of dat een relatie heeft of niet, maar het lijkt nu achteraf wel alsof ik die klachten continue ervaar, in iets mindere mate dan die 2 dagen maar wel veel overeenkomsten. 
Je gaat zoeken waar het aan ligt he, dus misschien zit ik er compleet naast met beide hypotheses, geen idee. 
Heeft iemand soortgelijke ervaringen met de combinatie Pfizer/corona vaccinatie en ADHD medicatie?

- nog een tip (nav de tip van Anna over alarm op je telefoon): Pill Punctual is een prima app om al je doseringen te timen, incl herhalend alarm.
JJ S 9 maanden geleden geplaatst
Vandaag 2e Phizer gehad en ook Tentin gebruiker. Dus ik houdt je op de hoogte maar tot nu toe geen bijzonderheden. Wat ik wel merk is dat (ook voor de vaccinaties) de werking van Tentin bij mij soms wat kan afnemen. Maar het lijkt bij mij te helpen om dan even een dag (of een heel weekend) niks in te nemen. Dan werkt ie daarna weer als vanouds.
Vincent den Boer 9 maanden geleden geplaatst
Hallo @mileklerde​,


Wat vervelend om te horen dat jouw medicatie anders lijkt te werken dan voorheen. Het is dan ook logisch om te denken dat dit wellicht aan de betreffende batch van de medicatie zou kunnen liggen. Toch is er in de praktijk slechts een hele geringe mogelijkheid dat dit de oorzaak zou kunnen zijn, omdat medicijnen moeten voldoen aan strenge Europese kwaliteitseisen die zijn opgesteld in het kader van de wet- en regelgeving voor farmacovigilantie (geneesmiddelenbewaking). Het doel van farmacovigilantie is het controleren van de kwaliteit en veiligheid van geneesmiddelen. Dit betekent dat welk medicijn je ook meekrijgt, het altijd dezelfde werkzame stoffen en kwaliteit heeft. Dit geldt ook voor het percentage van het werkzame bestanddeel: deze moet te allen tijde overeenkomen met wat er op de verpakking van het medicijn staat vermeldt. Het enige wat van tijd tot tijd kan veranderen en afwijken van een voorgaande batch release, is het uiterlijk van een medicijn doordat er bijvoorbeeld andere hulpstoffen zijn gebruikt, zoals kleur- en vulstoffen — hoewel dat meestal alleen van toepassing is als er met regelmaat gewisseld wordt tussen merk- en niet-geregistreerde geneesmiddelen. In zeldzame gevallen heeft dit invloed op de werking van het medicijn, maar dan is er sprake van overgevoeligheid voor een bepaalde hulpstof. Tot zover mijn kennis over de huidige formule van Tentin® reikt, zijn er in het verleden geen hulpstoffen toegevoegd, vervangen of verwijderd. Dit heb ik tevens kunnen verifiëren op basis van de actuele hulpstoffen in Tentin® die worden vermeld in de Geneesmiddeleninformatiebank, een register van medicijnautoriteit CBG waarin officiële informatie over geneesmiddelen te vinden is. Hierdoor kan er worden vastgesteld dat de batch releases identiek aan elkaar zijn, en vanuit farmacologisch perspectief niet anders zouden moeten werken. Om die reden ben ik dan ook van mening dat de verminderde werking van de medicijnen niet kan worden toegeschreven aan de huidige batch van Tentin®. 


Anders dan de batch release van Tentin®, is het COVID-19-vaccin van BioNTech/Pfizer waarmee je onlangs bent gevaccineerd de meest logische verklaring waarom het lijkt alsof je medicatie minder goed werkt. Je zegt namelijk sindsdien last te hebben gekregen van klachten als vermoeidheid, agitatie, concentratieproblemen, en indolentie, die tot op heden nog steeds niet helemaal zijn verdwenen. Het is wellicht geruststellend om te weten dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat een COVID-19-vaccin de werkzaamheid van ADHD-medicatie beïnvloedt. Hierdoor kun je ervan uitgaan dat de klachten niet worden veroorzaakt door een wisselwerking tussen jouw medicijnen en het vaccin waarmee je bent ingeënt. Echter is het wel zo dat een vaccinatie bijwerkingen tot gevolg kan hebben die de symptomen van ADHD kunnen nabootsen, zoals concentratieproblemen, verminderde cognitieve flexibiliteit en algemene vermoeidheid bijvoorbeeld. Hierdoor kan het voorkomen dat er verwarring ontstaat bij ADHD-patiënten met betrekking tot het differentiëren tussen geïnduceerde vaccinatieklachten (postvaccinale verschijnselen) en recidiverende ADHD-symptomen. Dit kan voortvloeien in de veronderstelling dat de medicatie voor ADHD minder tot niet meer werkzaam is, doordat de postvaccinale bijwerkingen die symptomatisch lijken op ADHD persisteren nadat de medicatie is ingenomen. Het therapeutische effect van de medicatie is er dus wel, maar wordt overschaduwd door de bijwerkingen van het vaccin die de symptomen van ADHD simuleren — met als resultaat dat de patiënt de werking van de medicatie nauwelijks of niet kan waarnemen. Omdat de bijwerkingen van het vaccin niet voortkomen uit een chemische disbalans in de hersenen zoals dat bij ADHD wel het geval is, is het logisch dat de medicijnen die gebruikt worden voor de symptomatische behandeling van ADHD, niets kunnen doen aan het verminderen van de bijwerkingen van het vaccin. Je zult de bijwerkingen dus moeten uitzitten voordat je weer het volledige effect van je ADHD-medicatie kunt merken.
Overigens ben je niet de enige die psychische bijwerkingen ervaart na een inenting met het vaccin tegen COVID-19. Dat blijkt uit het totaal aantal bijwerkingen die zijn gemeld door patiënten na een eerste of tweede inenting te hebben gehad met het COVID-19-vaccin van BioNTech/Pfizer, zoals te lezen valt op de website van Bijwerkingencentrum Lareb. Meer dan 500 meldingen gaan over psychische klachten zoals rusteloosheid, emotionele labiliteit en indolentie, en maar liefst 64 meldingen over een aandachtsstoornis. Dat zijn er misschien niet veel in vergelijking met de 37.000 bijwerkingen die in totaal zijn gemeld, maar het zijn er in ieder geval genoeg om te kunnen constateren dat jouw klachten worden veroorzaakt door het vaccin, en niet relateren aan de medicatie die je slikt voor ADHD.
Ik hoop dat ik je met deze informatie voldoende heb kunnen informeren. Indien je nog vragen hebt, hoor ik het graag.
reactie op @vincent:
Miles Klerderen Dank voor de uitleg Vincent. Ik vermoed dat het idd de bijwerkingen van de vaccinatie waren, want ik heb bijna 2 weken last gehad van de genoemde klachten, en van de ene op de andere dag was dat voorbij. En ik gebruik nog steeds pillen uit dezelfde levering, dus dat zal idd niet de oorzaak zijn geweest. Een hele opluchting want ik was even bang dat ik weer terug bij af was.

Even terug naar initiële vraag van Warhoofd: ik heb wel gemerkt dat ik meer bijwerkingen/rebound krijg als ik in dosering omlaag ga, ook als ik dat doe met een verhoging van frequentie van innemen en dan net iets onder de eerdere dagelijkse totale dosering ga zitten. Ik val dan terug in vlagen van hyperfocus, gespannen, irritaties enz, en de neiging om einde dag net een halfje of meer bij te nemen (met impact op slapen). Ik heb dat nu 2 keer meegemaakt, en als ik dan weer normale dosering neem (voor mij nu dus totaal 25mg per dag, 4 inname momenten, laatste uiterlijk 17:00), dan sta ik er toch weer van te kijken hoeveel de bijwerkingen juist afnemen als ik de dosis een beetje verhoog ipv verlaag. Mijn behandelaar noemde dat wel eens, maar je moet dat zelf ervaren voordat het kwartje valt (en ik dus 2 keer ?).
Uiteraard altijd even overleggen met je behandelaar voordat je zoiets doet.

8 maanden geleden

Beantwoorden

Niels ADD 9 maanden geleden geplaatst
Ik slik dit al meer dan 10 jaar, ook 15mg per dag. Ik kan er de klok op gelijk zetten, de duur bij mij is 3,5 uur per 5mg. Dit is genoeg om s'ochtends tot de pauze te komen en dan vanaf de pauze weer tot het einde van de dag met nog 1 pil voor de avond, die slik ik dan meestal rond 19.00 uur, met soms een uitschieter naar 19.30 / 20.00 uur max. Wat ik vaak doe is dat ik tegen die tijd de pil ga opbreken. Dus als het om reden x later is geworden dan 19.00 uur dan slik ik bijv. nog maar een halve 5mg pil. 

De avond pil is sowieso een pil die ik graag oversla indien mogelijk, omdat ik voor het koken/eten/wat leuks doen niet zo alert hoef te zijn als overdag. 

Tips: 

1. https://www.orzeszek.org/dev/timer/ op je pc installeren, werkt super handig. Persoonlijk zou ik niet die nieuwe gebruiken (Hourglass), juist de versie van mijn link werkt het beste. Ik type, na het slikken van een pil, "3 hours 30 minutes" en klik op enter, elke werkdag 2 keer per dag. Je ziet vervolgens het icoon in je taakbalk langzaam kleuren, ook na bijv. je pc opnieuw opstarten. Indien je tijd om is, geeft hij een subtiel piepje. 
2. Zorg dat je pauze(s) altijd op dezelfde tijden zijn, ik heb een eigen onderneming dus bij mij heb ik meerdere alarmpjes + ga ik vaak lunchen bij de overburen. Hierdoor wordt de structuur geforceerd. 
3. Koop een pillendoosje die de dagen aangeeft. Ik heb vaak gehad dat ik ben vergeten of ik het al heb ingenomen. Meestal red punt 1 me dan, maar wat veel handiger is, is een pillendoosje met de dagen. Zo weet je gelijk of je het voor die dag al hebt ingenomen. 
4. Dit is geen medisch advies, maar vanuit mijn eigen ervaring probeer ik altijd om de zoveel tijd een break te nemen zoals bijv. op vakantie. Ik weet hoe ik reageer op de afkick periode, hier plan ik dan ook voor. Vervolgens worden mijn add klachten erger, maar kan mijn lichaam wel even bij komen. Het blijft toch een vorm van speed, dat zegt genoeg. Dit is relevant voor je vraag, omdat je op deze manier minder snel tolerantie bereikt. 
5. Maak goed slapen een prioriteit. Goed slapen, helemaal met onze stoornis, heeft een enorm positieve impact op je functioneren en je gezondheid. Ook zorgt het ervoor dat je wilskracht op peil blijft en je dus minder snel keuzes maakt die negatief voor je zijn, zoals te laat nog een pil nemen. Over slaap kan ik een heel boek schrijven, maar focus op deze dingen:

- Genoeg slaap, voor de meeste is dit 8 uur. Je kan dit uitrekenen door na te gaan wanneer je zonder wekker van nature wakker wordt en je uitgeslapen voelt. 
- Zoveel mogelijk techniek uit je slaapkamer weren, ook je smartphone. 
- Goed matras is het driedubbel waard. 
- Verduisterende (rol)gordijnen. Kosten tegenwoordig niet zo duur meer: https://jysk.nl/raam/rolgordijnen/verduisterend
- Philips wakeup light, ook dit hoeft niet duur te zijn, koop gewoon een ouder model op Marktplaats, maar koop geen b-merk. 
- Stel alle schermen waar je achter zit in op dat ze geen blauw licht tonen en eventueel nog de avond stand, zodat dit automatisch wordt veranderd naarmate het later wordt. 
- Vermijd caffeine dranken/voedsel. Let hierbij goed op, want dit zit in veel meer dan alleen koffie, zo heeft thee bijv. ook een aanzienlijke hoeveelheid. 
- Vermijd laat eten, eten = energie = niet nodig als je wilt gaan slapen. 
- Vermijd extra toegevoegde suikers = energie = niet nodig als je wilt gaan slapen. 
- Vermijd voedsel wat voorverpakt is = zie vorige punt.
- En dit is misschien wel de beste tip, maak van het naar bed toe gaan een vast ritueel. Vermijd een uur van te voren al alle geestelijk intense zaken. Je brein heeft een soort "voorbereiden op" fase nodig en werkt niet als een lichtknop. Hoe intenser geestelijk je bezig bent geweest, hoe langer deze fase nodig zal hebben. 

Al deze dingen hebben invloed op hoe goed ik met de dosis om kan blijven gaan en dat ik geen plafonddienst heb. Dat ze verder je leven op allerlei andere vlakken ook positief beïnvloeden is dan mooi mee genomen. 
reactie op @snelis:
P Davenport Hi Niels, dank je wel voor ie uitgebreide bericht, erg informatief. Wat ik mij afvroeg is dat ik las dat je rond 19.00 opnieuw 5mg neemt of de helft als het iets later wordt. Heb je dan helemaal geen last met slapen of een rebound? Zo ja, hoe ga je daar dan mee om?
4 maanden geleden

Beantwoorden

Marc de Schipper 5 maanden geleden geplaatst
400mg dexamfetamine klink veel maar zolang je geen bijwerkingen hebt is dit juist goed alleen 500mg elvanse lisdex mag je toch een goed baan hebben kwa onkosten...
Inge de Reus 4 maanden geleden geplaatst
Wat ik zelf als tip van een andere adhd'er heb gehad is als je denkt in je rebound te zitten om dan een kopje koffie te nemen, volgens mij raden de specialisten dit juist niet aan maar merk zelf dat dat bij mij nog net even dat energielevel terug brengt als ik denk eruit te vallen zonder meer bij te nemen :)
Bas G 4 maanden geleden geplaatst
Hi! Ik slik ook amfexa/tentin en mij werd verteld dat je niet 3x dezelfde dosis moet slikken maar dan bijvoorbeeld 7,5 - 5 - 2,5. Het werd bij mij altijd voorgeschreven door de huisarts en herken jou huidige problemen. Ik raad aan contact op te nemen met een psychiater, die hebben veel meer verstand van jouw dosissen. Ik slik nu 10 - 7,5 - 5 om 8 uur - 12 uur en 4 uur en dan om 8 uur melatonine en heb als ik geen stress heb geen last van slapen of rebounds door die afbouwende dosis. Ik zet ook altijd wekkertjes, hoe irritant andere mensen het ook vinden ik vind het top :) 
reactie op @738:
P Davenport Hi Bas, ik vind jouw reactie erg interessant omdat ik zelf ervaar dat als je dezelfde dosering aanhoudt gedurende de dag, zeker de laatste dosering harder aankomt. Ik ga dit zeker eens navragen bij de behandelaar. Je zegt dat je om 8 uur s avonds melatonine neemt, hoe laat ga je dan slapen en hoeveel neem je dan en heb je erg last van rebounds? Ik probeer ben het zelf ook aan het uitproberen maar heeft nog weinig effect en neem 0.3 gram, half uur voor het naar bed gaan. Ik probeer sinds een aantal weken op vaste tijden te gaan slapen en opstaan. Soms ga ik wel gapen maar echt in slaap vallen lukt niet vanwege de gedachten. Ik neem de laatste dex pil om 3 uur.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 July 2021 om 10:59
Aantal lezers 44
Aantal reacties 10