„Ik heb jullie hulp nodig bij het verspreiden van bewustzijn over onzichtbare beperkingen”, zo begint de Australische moeder Sonia Buckley haar videoboodschap, die het internet over gaat. Haar boodschap: haar zoon Billy is geen pestkop.

Bekijk ook de onderstaande video die de moeder van Billy voor de wereld heeft opgenomen


De 13-jarige Billy lijdt aan ADHD en ODD, ofwel opositional defiant disorder. Dit betekent dat hij moeite heeft met leren, maar ook dat hij soms behoorlijk druk en zelfs agressief kan zijn. Hierdoor krijgt hij al snel het label ‘pestkop’, terwijl hij het niet zo bedoelt.

Sorry vrienden
„Hij is misschien naar geweest tegen jullie kinderen, en misschien heeft hij ze zelfs gepest. Sorry daarvoor”, aldus Sonia, die hoopt dat mensen begrijpen waarom Billy zo doet. „Hij interpreteert dingen anders. Soms werken zijn hersenen niet snel genoeg om hem ervan te weerhouden fysiek op dingen te reageren.”

10x geschorst
Billy’s school gaat volgens haar niet goed om met zijn beperking, met als gevolg dat hij al tien keer is geschorst vanwege zijn gedrag. Daarom springt Sonia online in de bres voor haar zoon. „Billy komt soms huilend thuis omdat hij school haat en geen vriendjes heeft. Ik wil duidelijk maken wat er door hem heengaat en voorkomen dat hij zich buitengesloten voelt.”

Meer begrip voor ADHD
De video is in drie dagen al meer dan honderdduizend keer bekeken en kan op veel positieve reacties rekenen. „Ik weet zeker dat Billy met jouw steun opgroeit tot een man die zijn plekje in de wereld vindt en zich beter begrepen voelt”, luidt een van de reacties. Die wens kwam al meteen uit: een dag na het delen van de video kreeg Billy al meteen meer begrip op school.