Mijn vrouw is altijd negatief naar mij toe

Laatste reactie 18/07/2020 13:27 door Melanie
· Markeren als ongelezen
Dennis van der Horst 10 maanden geleden geplaatst
Hoe hard ik als man met ADHD ook mijn best doe voor mijn vrouw en kinderen. Het is nooit goed en ze is heel vaak negatief. Ik vraag ook regelmatig op een normale manier of ze wat liever wil doen, maar daar wordt geen gehoor aangegeven. Ze heeft naar mijn inziens soms helemaal niet meer door hoe ze zelf doet.

Als we dan ruzie hebben, zegt ze ook nog dat het door mij komt! Terwijl ik in veel gevallen helemaal niks durf te zeggen.

Ik knuffel haar altijd, geef complimentjes etc maar zij doet dat zelden uit haarzelf.

Het ergste waar ik altijd enorm boos van wordt, dat het altijd aan mij ligt en dat zij zelf nooit zou zeggen dat ze fout zit en ze heeft volgens haar altijd gelijk.

En komt vaak allemaal door mij ADHD zegt ze dan. Ook zo’n ding waar ik helemaal gek van word. Altijd wijzen dat het daardoor komt, flikker toch een eind op.

Ik wordt er gewoon misselijk van als ik dit aan schrijven ben.

Waar denk jij aan als je mijn verhaal leest?
Yvonne Brits 10 maanden geleden geplaatst
Waar denk jij aan als je mijn verhaal leest?

Ik kan me voorstellen dat er op het moment dat je je bovenstaande verhaal schrijft er een heleboel frustratie naar boven komt, wat uiteindelijk misselijk makend is. En dat geeft mij aan dat het je allemaal erg hoog zit. En de enige manier om van dat rot gevoel af te komen, is toch praten.

Het is ook totaal niet fair om alles op de adhd af te schuiven, daarmee houd zij zichzelf geen spiegel voor van welk aandeel zij heeft in de discussies/ruzie/communicatie naar jou. En inderdaad grote kans dat zij totaal niet in de gaten heeft dat zij zo doet, zeker niet als zij het zo gewend is om te zo te "praten". 
En als jou gewoonte is door dan iedere keer in de verdediging te schieten, daar weer boos van word, dan is er geen sprake van een communicatie als gelijken.

Er gaat iets mis is in de communicatie tussen jullie twee.
Zij geeft jou de schuld en jij voelt je niet gehoord. (ff kort door de bocht)
Actie geeft reactie. Dus als je jou actie veranderd, zal haar reactie ook anders zijn.
En ik kan niet voor jou beslissen, maar ik zou toch weer het gesprek aan gaan om te kijken of ik mijn partner op een andere manier kan bereiken (andere actie nemen dan normaal).

Als jij of zij, iets vervelend vind, is het altijd belangrijk om bij je zelf te blijven ipv met je vinger te wijzen of in de verdediging te schieten. 

Wat ik bedoel met een andere actie nemen, andere reactie geven is dit onderestaande voorbeeld gesprek n.a.v. de opmerking dat alles door jouw adhd komt: 

"Als jij de opmerking maakt dat het allemaal door mijn adhd komt, dan geeft mij dat een verschrikkelijk rotgevoel. Ik voel me aan de kant gezet, ik voel me schuldig omdat ik niet om de adhd heen kan. En het geeft mij het gevoel dat ik minderwaardig in onze relatie ben. 
Ik zou het fijn vinden als je aangeeft welk gevoel er bij jou loskomt voordat je die opmerking maakt, want ik wil niet dat jij boos word, of dat jij je rot voelt, dat is zeker niet mijn bedoeling met mijn adhd-gedrag. Voor mij is het belangrijk dit naar elkaar te kunnen uitspreken, want ik kan mij niet voorstellen dat het jou bedoeling is om mij een rotgevoel te geven en ik wil dat ook niet aan jou geven." ...... " ik heb af en toe behoefte aan een knuffel van jou, dat geeft mij namelijk een fijn en veilig gevoel"

Nouja, zoiets dus. Blijf in ieder geval altijd bij jezelf. En dan kan zij niet anders dan er anders op reageren dan normaal, want jij geeft namelijk een heel andere actie/reactie dan zij gewend is. 

En misschien dat dit niet bij de eerste zinnen/gesprek lukt, dat zij toch in haar "oude gedrag" blijft, gaat wijzen enzo en jij daardoor ook weer in jouw vertrouwde gedrag terugvalt... 
Maar hou even vol. Reageer dan op de volgende opmerkingen ook weer vanuit je zelf. En ook daar zit een grens in he, je hoeft niet alles te pikken, maar je kunt het wel anders verwoorden/beantwoorden.

Tja, en als dat uiteindelijk ook niet werkt, dan kun je in ieder geval jezelf in de spiegel blijven aankijken dat jij geen rot verwijten, rotopmerkingen etc. gemaakt hebt naar haar en je heel duidelijk hebt aan geven wat jij voelt, en voor jezelf bent opgekomen. Dat laatste is ook niet geheel onbelangrijk.

 
Rika Fife 10 maanden geleden geplaatst
Ik vraag me af of er een cursus is voor partners van mensen met AD(H)D, zoals die er ook voor ouders bestaan. Misschien zal ze dan beter leren wat daar wel en niet door komt en ook begrip krijgen van andere partners.
reactie op @rikarika:
Karim M Bij psyq is er ook een partnerbijeenkomst. Mijn vrouw is daar heen geweest en vond het "grappig" om te horen van andere partners, welke ze niet kende, dat ze tegen exact de zelfde dingen aanlopen. Was slechts 1 keer 2 uur, maar toch interessant omdat ze uitleg kregen over symptomen ec.

Uiteindelijk is begrip het sleutelwoord met en zonder adhd. Iedereen heeft eigenaardigheden.
10 maanden geleden

Beantwoorden

Sucha x 4 maanden geleden geplaatst
Volgens mij zijn er wel cursussen of praatgroepen voor partners van mensen met ADHD. Via balanstotaal, maar ook in België via zitstil.be.
Sucha x 4 maanden geleden geplaatst
Maar ook begrip vanuit de partner met ADHD voor de partner zonder ADHD is fijn. Vaak houdt de partner zonder ADHD alle ballen hoog thuis. Organiseert alles voor het hele gezin, zorgt dat alles weer op zn pootjes terecht komt enz.... Dat kost erg veel energie.
Ik denk dat begrip vanuit beide kanten er zou moeten zijn. 
reactie op @sucha:
Marije Mul of andersom.. maar goed, je doet het samen @sucha​ 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Marije Mul 4 maanden geleden geplaatst
Ik zoek ook een cursus voor mijn partner ZONDER ADHD. Bestaan die al? 

Ik herken namelijk veel in het geschreven verhaal van @dennisvanderhorst​ alleen ik ben een vrouw. 

Ja een man kan ook zeuren van hier tot Tokio, de mijne in ieder geval wel :).
Melanie Aarts 4 maanden geleden geplaatst
Hier als we  het niet eens zijn dan wordt er altijd alles afgeschoven op mijn adhd , die diagnose heb ik pas  3 maanden geleden gehad en sinds die tijd is dat vaak de reden... het zal ook vaak zo zijn dat zeg ik niet maar ik weet dat het niet altijd het geval is. Ik gebruik sinds 3 maanden medicatie en ben al  een heel stuk rustiger, minder opvliegend enz. En toch merk ik dat we vaker botsen en het me zo kwaad  maakt!!! dat het dan iedere x mijn schuld zou zijn. Vooral die oneerlijke maatstaf die mijn man gebruikt maakt me boos.  

Ik ga een goed boek zoeken voor partners over adhd , misschien dat het iets uitmaakt.


Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 January 2020 om 01:25
Aantal lezers 36
Aantal reacties 9