Mijn man is altijd onrustig

Laatste reactie 18/09/2020 01:03 door Bart
· Markeren als ongelezen
Tres ta 10 maanden geleden geplaatst
Hi!

Mijn man heeft ADHD. Gebruikt medicatie, Methylfenidaat langwerkende. Ondanks dat we een fijne relatie hebben vind hij het moeilijk om ‘niks’ te doen. Even rustig op de bank zitten of tv kijken is er niet bij. Altijd onrustig mits hij bezig is met zijn telefoon of laptop. Hij moet ook altijd even het thuisfront verlaten voor +2uur (gaat vaak wandelen in het bos) anders krijgt hij last van overprikkeling.

Mijn vraag is hoe dat kan als iemand zonder ADHD.

Zijn alle mensen onrustig met ADHD en medicatie?
Rika Fife 10 maanden geleden geplaatst
Hoi. Ik begrijp het probleem niet zo goed, sorry. Is het erg als hij op zijn telefoon zit tijdens tv kijken? Het is moeilijk voor mensen met AD(H)D om te concentreren en dat maakt het lastiger om aan één stuk door een film of serie te kijken zonder iets anders in je handen te hebben. 
Het is toch ook juist goed dat hij tijd voor zichzelf neemt om overprikkeling tegen te gaan?
Of is je vraag hoe overprikkeling werkt in de hersenen?
reactie op @rikarika:
Karim M Ik kan heel goed tv kijken zonder telefoon... val dan alleen wel gelijk in slaap omdat het zo passief is 😂
10 maanden geleden

Beantwoorden

Sebas van Drongelen oooh tering,

heb dat ook. als het ''mild'' interessant is gaat ik nokkie lol

serieus
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Linda Alexandra 10 maanden geleden geplaatst
@tresta​,
Onrust is een bekend ADHD verschijnsel. Ik ben het met Rika eens dat het niet erg hoeft te zijn om op de telefoon te kijken tijdens het TV kijken. 

Medicatie kan helpen bij een betere concentratie en tegen overprikkeling. Je kunt je afvragen of hij de juiste dosering/middel heeft en of de medicatie lang genoeg werkt? En je kunt je afvragen of het verkeerd is dat hij zelf probeert om er zelf goed mee om te gaan door te gaan wandelen. Zelf vind ik een wandeling ook fijn om mijn hoofd leeg te maken. Ik zie medicatie als een steun in de rug, maar het zal mijn ADHD verschijnselen niet wegnemen.

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij hem allemaal verloopt. Hoe vaak gaat hij wandelen?  Wat gebeurt er als hij een keer niet kan wandelen en wat gebeurt er als hij overprikkeld raakt?
Tres ta 10 maanden geleden geplaatst
Het is ook niet erg als hij op telefoon zit.. maar in algemeen gewoon de onrust. Nooit even een momentje van rust, altijd actie en hyperactiviteit.

Als hij niet gaat wandelen of even huis gaat.. klinkt wat overdreven maar dan wordt het zo’n wandelde ‘tijdbom’ en dan is het wachten op wanneer die afgaat..

hoop dat mijn verhaal zo wat duidelijker is?
reactie op @tresta:
Karim M Ik ging voorheen minder het huis uit, omdat mijn vrouw het fijn vond als ik meer thuis was met frustraties en ontploffingen als gevolg. Ik probeer er juist voor te zorgen dat ik beweeg, naar vrienden ga etc. Zeker op werkdagen. Uiteindelijk zegt ze nu dat ze blij is dat ik eindelijk de rust heb om thuis met haar te chillen, maar dat komt door haar begrip/ruimte die ze me geeft en omdat ik er meer voor zorg dat ik mijn ei kwijt kan tussendoor. Als ik bijv na het werk ga hardlopen heb ik daarna veel meer rust om s avonds thuis te relaxen. De frustraties van de dag en de overtollige energie (werk op kantoor) moeten er gewoon uit. 

Ik denk dat het een kwestie is van accepteren dat die onrust altijd deel van hem zal zijn. En balans zoeken tussen het huis uit en tijd samen om te relaxen. 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Nathalie VD 9 maanden geleden geplaatst
Zonder medicatie kunnen mensen met ADHD veelal onrustig zijn. De één uit het mssn meer dan de ander. Ik zou denken met medicatie juist minder? .Dat zou nml. 1 vd redenen zijn waarom ik het zou overwegen.

Dagelijks wandelen is juist goed.

Ik denk te begrijpen dat je last hebt van zijn onrust en wellicht meer tijd samen wil doorbrengen of meer aandacht? Dat zou ik me kunnen voorstellen.

Xixi Druk 8 maanden geleden geplaatst
Heel begrijpelijk en is niet altijd makkelijk.
M Ham 2 maanden geleden geplaatst
 Ben geen expert maar 


- Er zijn andere medicatie in het geval als men niet goed op stimulansia reageert, NDRI ik neem zelf welbutrin en af en toe Modafinil die beter voor mijn werkt dan vaak voorkomende stims.
- Retalin verhoogd het dopamine nivo wel met 1000%. Daar gaat het onderzoek vannuit ongeachte dat het niet meetbaar is
- Het gaan meestal om nervous energie. Sporten schijnt veel beter te zijn voor dopamine boost dan meeste medicaties. Meeste medicaties worden off label voorgeschreven dus op langtermijn onzeker wat het met je doet. 
- Natuur is rustgevend. dit bleek ook uit een of andere onderzoek.
- Beter als ie zijn eigen intresses volgt dan zich gedwongen voelt.
- Ook het besef hebben dat denken een instrument is en dus niet overal voor geschikt. Leg dat maar op een plankje als je het niet nodig hebt.
paula van der Fluit 2 maanden geleden geplaatst
Heel eerlijk doet hij het misschien wel goed.

Naar buiten om te wandelen om tot rust te komen is juist top.

Ik zelf heb altijd " last" van mensen om mij heen.

Dus alleen lopen geeft hem de rust die hij nodig heeft.

Dit wil niet zeggen dat ik jou niet snap.

Ik kan niet tegen medicijnen dus slik niets en wat heb ik dat alleen zijn nodig.
Maar aan de andere kant zo een behoefte aan mensen en prikkels.

Blij praten en geef ook aan wat jouw behoefte is. 
 Sterkte 
Bart Van vliet 2 maanden geleden geplaatst
Ik heb adhd diagnose 4.1 kortom compleet knettergek. De test op de computer was hilarisch.
Maar mijn reactievermogen was fenomenaal (veer in mijn eigen reet)
Maar na het nemen van de medicatie was ik echt ontspannen.
Alleen s’avonds op de laptop etc werkt niet echt mee. Want dan wek alle chaos weer op als de medicatie uitgewerkt is denk ik
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 January 2020 om 12:45
Aantal lezers 45
Aantal reacties 12