Mijn kind zit hele dag op de telefoon

Laatste reactie 28/02/2019 11:47 door Raymond
· Markeren als ongelezen
Femke V. 5 maanden geleden geplaatst
Mijn zoon van 14 met adhd zit de hele dag op de telefoon.
Hij lijkt wel verslaafd en ik als dat het minder moet doen. Gebeurd dat vervolgens niet..
Ik zeg er dan ook niks meer van omdat ik dan weer bang ben dat het uitloopt op trammelant.

Wat kan ik doen om te zorgen dat hij toch minder op zijn telefoon zit?
🔥 Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
duidelijk afspraken maken.

Als eerste: wil hij nog een telefoon JA of NEE? Is het antwoord JA.. dan zal hij MOETEN luisteren naar de (redelijke) afspraken die jij met hem maakt.

Is het antwoord NEE.. dan geen telefoon.. op deze manier zal hij wel moeten luisteren.. 

Of is dit een verkeerde aanpak? :D
Linda Alexandra 5 maanden geleden geplaatst
Duidelijke afspraken zijn volgens mij altijd goed. Daarnaast consequent zijn door te doen wat je zegt. En bij ons werkt beloning goed. Mijn dochter krijgt een uur per dag beeldschermtijd. Die krijgt ze nadat ze haar huiswerk gemaakt heeft. Nu komt ze zelf met huiswerk, dat ze gedoucht heeft en haar spullen heeft opgeruimd. Uiteraard komt dan de vraag of ze mag gamen...
reactie op @lindaalexandra:
Coen Olde Bijvank mag ik vragen welke beloning dat is.. een kleinigheid.. of opgedeeld in gradaties? :)
5 maanden geleden

Beantwoorden

Leni Vis 5 maanden geleden geplaatst
Zo doe ik het ongeveer ook
Ookal zijn de kids 18 en bijna 17 jaar
Ze komen thuis dan of huiswerk of iets voor hun zelf als er geen huiswerk is. Na het avondeten is er tijd voor een gezamelijk spelletje( bord/ kaart spel)
Rond 19:30 uur is het beeldscherm/game(xbox) tijd.
Dit heb ik nu al een aantal jaar zo en moet zeggen tot nu toe gaat het toch wel erg goed. 
Wendy De Bonte 5 maanden geleden geplaatst
Hier dito...zou ook graag tips zien...want ook hier is dat een groot probleem aan het worden.
reactie op @wendydebonte:
Coen Olde Bijvank de volgende tip al gelezen? https://forum.adhdblog.nl/conversations/tip-voor-ouders-van-kinderen-met-een-mobiele-telefoon-voorkom-verslaving
5 maanden geleden

Beantwoorden

War Hoofd 5 maanden geleden geplaatst
De tips staan hierboven. Het enige wat helpt is duidelijke afspraken en consequenties voor wie zich er niet aan houdt. Hier laatst ook een het hele weekend geen telefoon gehad. Jammer dan, als de afspraken niet nagekomen worden dan moet het blijkbaar gevoeld worden. 
Kinderen, ook pubers,  kunnen er nog slecht vanaf als ze er eenmaal op zitten.  Volwassenen ook trouwens en het is ook verleidelijk.  Maar ja, als het zo gezond  was voor je ogen en nek dan mocht het de hele dag. 
🔥 Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
Reacties en ervaringen op mijn kind zit de hele dag op de mobiel

1) Ik krijg hier thuis ook veel klachten dat ik altijd op m'n telefoon zit. Vooral tijdens samen filmpje/tv kijken. Maar het helpt mij om mijn hoofd rustig te krijgen aangezien de constante stroom van gedachten etc. Dus misschien zit er meer achter dan alleen verslaving? Maar aan de andere kant, verslavingen liggen wel op de loer bij AD(H)D'ers 😬.

2) Het is zo moeilijk om consequent te zijn, ideeën te over, kennis ook, maar dat consequent zijn vraagt ook discipline bij mijzelf. En laat dat nou eens ingewikkeld zijn met mijn ADD trekjes.. Wees niet te hard voor jezelf😎

3) Oké ik bedoel dit goed he, maar wie is er de baas bij jullie thuis?😅
Adhd-ers hebben ook veel baat bij duidelijkheid en grenzen( net als ieder ander kind) en waarom zou je trammelant uit de weg gaan? Mijn zoon van bijna 15 heeft ook ADHD en ja zit ook best veel op zijn telefoon, maar zodra ik hem iets opdraag of vind dat dat ding aan de kant moet om wat voor reden dan ook luistert hij wel. Ik ben daarin namelijk heel consequent en dus ook duidelijk.
Het is de kunst om te kijken wanneer hij veel erop zit. Net na school? Op het moment dat medicatie is uitgewerkt? Samen afspraken maken werkt het best maar je bent daarin wel de ouder. Mijn zoon weet zijn eigen valkuilen en heeft mij gevraagd hem daarin te helpen. Prima maar dan ook niet boos worden. Deal zei hij😉. Succes!

4) Volgens mij is iedereen verslaafd aan zijn telefoon kijk maar om je heen. In de pauze zit iedereen op zijn telefoon of op het schoolplein etc, etc. Mijn zoon met ass wil ook alleen maar gamen of t.v kijken als het maar een scherm is. Hij zei laatst tegen mij mama ik ben verslaafd maar andere mensen ook iedereen zit altijd op zijn telefoon of laptop zij zijn dan ook
verslaafd toch. Ik zei ja daar heb je gelijk in. Mijn zoon is 8 jaar en nu al zo wijs. Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen als wij altijd met ons telefoon spelen wat laat je dan aan je kind zien?😉

5) Duidelijke afspraken maken (zo nodig opschrijven) met tijden. Ga is in overleg met je kind en vraag wat hij schappelijk zou vinden. Pratend kom je er meestal wel uit. Voordeel als het op papier staat; de discussie verdwijnen om je samen de afspraak heb genaakt. Succes ermee.. ps bedenk ook samen wat hij met de tijd zonder mobiel gaat doen.

6) Hier drie kinderen met autisme, waarvan 1 met ADHD gecombineerd. Duidelijke vaste tijden. Werkt perfect. Hebben ze helemaal geen problemen mee. En je hebt toch contact met je kinderen.

7) Wat gezelligs zoeken wat de aandacht van je kind trekt en dat samen gaan doen, en daar n ritueel van maken dan wordt t wel minder. Succes en houd vol.

8) Het heeft ook met dopamine te maken. Elke keer een nieuwe melding of berichtje, een nieuw shot dopamine. de bovenstaande reacties heb ik ontvangen van ouders van kinderen met ADHD en ADD.
Sunshine Eefting 5 maanden geleden geplaatst
Als ik wil dat mijn kind de telefoon weg doet spreek ik een tijd of...
Bijvoorbeeld je mag je spelletje afmaken maar wanneer je dood bent gaat hij weg,
als deze aflevering op netflix af is wil ik dat je wat je anders gaat doen.
Ik breek dan niet meteen het spel of serie af maar laat duidelijk weten wat ik verwacht van hem.
Het werkt de ene x beter dan de andere en soms heb ik alsnog weleens een conflict maar dan pak ik altijd terug naar wat hadden wij afgesproken....
Hoop dat je er iets aan hebt.
reactie op @sunshineeefting:
Coen Olde Bijvank heel goed, beste antwoord naar mijn inziens.. dus nooit doorbreken :) ik heb zelf ADHD.. 

en hoe jij het zegt, zo werkt het bij mij in het volwassen leven ook.. niet storen of 'doorbreken ;)' als ik ergens mee bezig ben (zzp'er / online marketeer).

Leuk om te lezen Sunshine!
5 maanden geleden

Beantwoorden

E. Vanwis 5 maanden geleden geplaatst
Hier de afspraak met 15-jarige zoon dat hij 21.30 uur zijn telefoon en laptop inlevert. Dat gaat niet altijd van harte omdat er natuurlijk altijd nog iets 'afgemaakt' moet worden. Daarnaast tijdens het eten geen telefoon. Het blijft een dingetje....😔
reactie op @evanwis:
Coen Olde Bijvank toch goed van jullie dat je wel bepaalde regels hanteert.. dat het niet altijd goed gaat.. tja.. dat laat ik tussen jullie uiteraard.

wellicht heb je wat aan de tip die ik zojuist als reactie hieronder heb geplaatst.. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

🔥 Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
@femkev kijk wat ik gevonden en geplaatst heb: https://forum.adhdblog.nl/conversations/tip-voor-ouders-van-kinderen-met-een-mobiele-telefoon-voorkom-verslaving

Met dit simpele trucje krijg je je kind met ADHD achter een mobiel, beeldscherm vandaan (zonder drama!)
Raymond Oosterbaan 4 maanden geleden geplaatst
Wij gebruiken de app screentime hiermee kan onze dochter 2 uur per dag op haar tabblad. Ze weet dit en baalt dan wel als haar tijd op is maar gaat daarna wat anders doen. Ze kan meer tijd krijgen door bv haar kamer op te ruimen, squla te doen, niet te schreeuwen als ze boos is.. Dit werkt super. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 January 2019 om 00:02
Aantal lezers 35
Aantal reacties 15