Mijn ervaring met een man die ook ADHD heeft

Laatste reactie 01/06/2017 10:08 door Coen
· Markeren als ongelezen
Michael En Miranda Heijtink 3 jaar geleden geplaatst
Hoe ik hier mee omga.Ik herken veel dingen terug uit de verhalen die ik lees. Ze hebben vaak de grootste plannen en mijn man wil graag een heleboel dingen te gelijk doen. Vaak gebeuren de grove werkzaamheden wel maar blijven de kleine afwerkingen liggen en wordt vaak vooruit geschoven.

In het begin ergerde ik mij er ook mateloos hieraan, maar ben tot de conclusie gekomen de ergernis los te laten en samen naar een oplossing te kijken. En wij maken een to do lijstje wat hij probeert af te werken, het komt wel eens voor dat hij wanneer hij een nieuw projectje ziet dit er nog tussen door slipt maar het te do lijstje blijft en wordt eventueel wat langer.samen kijken we er dan op terug wat nu echt afgewerkt moet worden waar we dan beidde dan het over eens zijn dat dit gebeurt. Wel kan mijn man soms fluctueren in zijn emotie, hij probeert vaak onze beidde kinderen te behoeden voor fouten en keuzes te maken waardoor hij vroeger veel mee gekampt heeft omtrent vriendschap hoe je je moet gedragen anders wordt je niet geaccepteerd, wat je moet doen als er ruzie is etc.

Op sommige vlakken ben ik het niet altijd met hem eens. Ze moeten ook van hun eigen fouten kunnen leren en ook mijn man verwacht dat wanneer hij iets vraagt aan de kinderen dat ze direct luisteren of dat ze iets opruimen maar beidde kinderen hebben ook ADHD en zijn ook vluchtig en zien ook niet alles stellen soms andere prioriteiten wat dan op dat moment voor hun belangrijk is niet altijd moedwillig om niet aan de afspraken te houden.maar mijn man zou dat graag wel zien.

Nu moet ik zeggen ik ken mijn man al heel lang ook nog van school van de MDGO-vp die we toen allebei volgde en ik heb mijn man zien veranderen hij is wat rustiger geworden was vroeger ook erg aanwezig in de klas als er iets gevraagd werd gaf hij al antwoord, probeerde voor iedereen het goed te doen, maar had ook concentratieproblemen maar door flink op zijn snufferd te gaan een aantal keer en door hulp die hij heeft gekregen. Is hij wat rustiger geworden.

Wat ik meestal doe als er discussies plaats vinden en ze begrijpen elkaar niet mijn man en de kinderen dan probeer ik het te sturen en aan te geven dat ze over hetzelfde hebben maar elkaar niet begrijpen. Dan leg ik het ieder uit zodat ze het dan wel begrijpen en als mijn man soms verwachtingen heb en niet direct reactie op krijgt waardoor hij boos en gefrustreerd van wordt dan stop ik soms de discussie en neem hem even apart en houd dan een spiegel voor hem.kijk hoelang jij erover heb gedaan om dit te bereiken. De kinderen moeten nog veel leren en we zullen veel moeten herhalen zowel verbaal als in pictogrammen. Wat geheugensteuntjes zijn. Mijn man wil het niet altijd direct horen maar als ik er achteraf erop terug kom dan kunnen we er wel goed over praten.

Het is soms zoeken met de juiste benadering naar je partner toe. Maar probeer alles bespreekbaar te houden en met regelmaat een spiegel voor te houden. En ik vraag ook vaak wat heb jij van mij nodig dat ik jouw ergens kan helpen of ondersteunen. En soms kan hij dat aangeven en soms ook niet. En soms zit het mij ook wel eens hoog en dan neem ik een moment voor mezelf en dan schreeuw ik het soms even uit of schrijf het van mij af en door mijn burn-out heb ik ook geleerd om te mediteren wat bij mij werkt om mij weer met beidde voetjes op de aarde te zetten.

Maar al met al ik kan mijn man al 26 jaar en ben al 15 jaar met hem getrouwd en ook hebben we soms onze ups en downs ik hou nog zielsveel van hem .

Gr. Miranda
Nicole Hoogenboom 3 jaar geleden geplaatst
@michaelenmirandaheijtink

Wat mooi om jouw verhaal om te lezen Miranda.
Eigenlijk is het zo als jij het beschrijft af en toe haast f je drie kinderen in huis hebt die je moet leren om met hun ADHD om te gaan. En dit bedoel ik helemaal niet verkeerd hoor. Ik ga jouw verhaal aan een cliƫnt van mij laten lezen zodat zij hopelijk wat meer zicht krijgt hoe het leven zich ook laat leven. Niet altijd in de frustratie en boosheid duiken maar dat ze gaat kijken waar en hoe ze haar partner kan bijstaan, begeleiden en los kan laten.

Heel erg bedankt hiervoor.
Met warme groet,
Nicole
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Prachtig om te lezen @michaelenmirandaheijtink

Ik ga mijn vriendin dit laten lezen.. wat zal ze veel herkennen.. tevens ik ook hoor!

Ik ben zelf nu 30, heb ADHD en ik lees letterlijk dezelfde problemen die wij lange tijd hebben gehad. Ik zeg gehad inderdaad.. omdat we er nu veel meer over praten.. ze helpt mij met to-do lijstjes.. etc.

Wat ik persoonlijk een erg belangrijke tip van jou vindt is het volgende: Het is soms zoeken met de juiste benadering naar je partner toe. Dat is echt super belangrijk.. eerder snapte ze niet wat ik daar mee bedoelde.. later wel.. en ik mag zeggen.. het gaat goed!

Niet te vroeg juichen natuurlijk.. maar de vooruitzichten zien er rooskleurig uit..

Nogmaals bedankt voor het delen en leuk dat je zo actief bent op het ADHDblog forum :)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 May 2017 om 09:28
Aantal lezers 72
Aantal reacties 3