Mijn bedenkingen over ADHD Centraal..

Laatste reactie 04/09/2021 03:04 door Saskia
· Markeren als ongelezen
warhoofd . 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Iedereen!

Ik lees hier vaak dat veel mensen naar ADHD Centraal zijn gegaan om zich te laten diagnosticeren, inclusief mezelf :). Maar toch begin ik mijn bedenkingen over deze instelling te krijgen en die wil ik graag delen en horen wat anderen hiervan denken!

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de diagnose in 1 dag... Natuurlijk is het erg fijn om zo snel te weten te komen of je ADHD hebt of niet maar ik begin mij steeds meer af te vragen; Kun je die conclusie wel stellen na maar 1 dag(deel)? Ik heb mij 1 x eerder laten diagnosticeren bij een andere instelling. Hier had ik naar mijn herinnering wel 5 gesprekken gespreid over 2 maanden en meerdere testen die ik moest afnemen. Zij hebben mij toen verteld dat deze symptomen wel heel veel weg hebben van ADHD maar ik eerst hulp moest gaan zoeken voor bepaalde psychische problemen ( onzekerheid, rouwverwerking etc.). Deze onderwerpen kwamen naar boven tijdens de gesprekken. Ik heb hun advies opgevolgd en ben naar een therapeut gegaan. toen de ADHD symptomen nog wel bleven besloten om me weer te laten testen, en zo via de dokter bij ADHD Centraal gekomen. In eerste instantie vond ik het heel vervelend dat de eerste instelling mij niet de diagnose ADHD wou geven, alles duidt toch op ADHD! Waarom kun je niet gewoon zeggen dat dat het is?!, Dacht ik toen. Maar als ik er nu over na denk vind ik het heel erg fijn dat zij mij minder snel de diagnose ADHD gaven en verder keken naar andere factoren die deze problemen konden veroorzaken. Bij ADHD centraal had ik dit idee totaal niet. Ze vroegen natuurlijk wel naar je jeugd en wat daar allemaal is gebeurd maar ik vraag me af of zij dit meenamen in de diagnose... 

Ook heb ik over het medicatie beleid van ADHD Centraal mijn vraagtekens... Zelf neem ik medicatie voor mijn ADHD, en ik heb dan ook geen enkel probleem met ADHD medicatie! Als het werkt dan is dat natuurlijk geweldig! Maar toch als ik erop terugkijk had ik graag wat meer tijd/ruimte willen krijgen om deze keuze te maken in plaats van op de diagnose dag zelf.. Is het niet verstandig om eerst te kijken wat therapie specifiek gericht op ADHD met je doet en daarna pas te kijken of je medicatie wilt proberen... 
De meeste mensen die net de diagnose ADHD hebben gekregen hebben nooit gerichte therapie gehad voor deze stoornis En ik denk dat als je meer weet over jouw ADHD en ook wat meer tijd hebt om de diagnose zelf te verwerken ( wat een hele weg is!) je die keuze bewuster kan maken... 

Ik ben benieuwd wat jullie van ADHD Centraal vinden en of jullie het eens zijn met deze standpunten of totaal niet? 
RAM Troubles 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb geen ervaring met ADHD centraal:

Voorop staat altijd. Jij bepaalt of je in gaat op de geadviseerde behandeling. En niemand anders. 

Ik kan mij voorstellen dat het wel eens mis loopt, dus dat de zorgverlener denkt dat jullie het eens zijn en jij , misschien achteraf, niet. Ik vind het wel een klacht die ze heel serieus moeten nemen. Het vertrouwen verliezen is natuurlijk een bom onder de voortgang. Dat gezegd hebbende

Een vergissing kan gebeuren. Wat dat betreft zou een latere uitslag, en dat je wat overwegingen mee naar huis krijgt mss wel een betere methode zijn. Want je krijgt nogal wat ge verwerken op 1 dag, en dat voorn ADHDer.... . (Geen goed protocol dus) Dat jij twijfelt is natuurlijk iets wat je moet aankaarten. Ik denk dat je er uit komt als je het zegt... De vraag is of ze dit altijd zo doen

Dat ze een snelle diagnose stellen lijkt mij geen probleem. Als zij voldoende gegevens hebben, waarom niet. Het adhd gedrag is natuurlijk enigszins makkelijk te kenmerken, als ze verder zien dat het altijd al zo was en jou in de problemen brengt dan weten ze dat snel. Dat die andere diagnoses lastiger zijn,komt omdat er iets achter dat gedrag zit. (En bij jou bleek dat mee te vallen) Dus je had symptomen ongeacht andere problemen. 

 Dat je het gevoel hebt dat het niet zorgvuldig werd gedaan is natuurlijk wel een heel belangrijk punt. Je moet wel in de gelegenheid zijn om er opte reageren natuurlijk. Nogmaals als het kort geleden is, of je twijfelt. Het hoort ook bij hun vak om daar mee om te gaan. 

Dat je mbt medicatie ook echt kiest om die te nemen vind ikmheel belangrijk. Je moet het idee hebben dat je het door je strot geduwd kreeg, bij wijze van. Ik weet niet wanneer jij de diagnose precies kreeg. Maar de laatste jaren zijn er specifieke richtlijnen en zorgstandaarden opgesteld als het gaat om Adhd bij volwassenen.Een zorgstandaard stelt de norm waar goede zorg aan moet voldoen. Hier een link,  die gaat om het "Individuele zorgplan bij volwassenen" . Hierin wordt helder dat de client of patient uiteindelijk zelf heel bewust bepaald wat hij/zij wil. En er staat ook in de volgorde van de stappen om tot het plan te komen en waar en wanneer medicatie het beste kan worden ingezet. (In schema's!) Er is zoveel meer op die site te vinden over veel onderwerpen die ook hier aan de orde komen. Ik vind het best goed te lezen. 

https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/adhd/individueel-zorgplan-en-behandeling

Ik ben wel benieuwd of organisaties, specifiek nu ADHDCentraal,  die zich profileren als ADHD diagnose en behandelcentra zich ook conformeren aan deze standaarden... 
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@yvonnes​ Goed om ook eens een (gematigd) positief geluid te horen. Van andere verhalen kreeg ik de indruk dat het nogal een "diagnosefabriek" was waar bijna iedereen met een diagnose en een pillenrecept naar buiten loopt...
A S 1 jaar geleden geplaatst
Als je bij ADHDcentraal terecht komt. Gaat dit dan via een doorverwijzing van de huisarts?

Of is dit een particuliere ggz instelling?
reactie op @as2:
Linda Alexandra Je hebt een doorverwijzing van je huisarts nodig, maar het betreft een niet gecontracteerde zorgaanbieder dus worden er extra kosten in rekening gebracht tot maximaal 200,- euro.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Koen van T 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb mijn ADD diagnose bij ADHDcentraal (2017) vandaan en ben zeer te spreken over de korte communicatie lijn. De psycholoog snapte de keuze voor Dex niet. Ritalin is eigenlijk "standaard" en het bracht het gewenste effect (had via via een stripje gekregen zonder recept...). De psychiater was bang dat ik niet de tijd zou nemen om elke 2(?) uur een nieuwe dosis te nemen. Daar had hij helemaal gelijk in!!! Ik heb niet echt veel invloed gehad op die keuze. Daarvoor wist ik er ook niet genoeg van af. Na de diagnose waren er nog een aantal controle gesprekken waar de diagnose bevestigd leek te worden. Ik twijfel in ieder geval niet over de vakkennis van de behandelaars.

Een kennis van me liet zich na het horen van mijn verhaal "regulier" testen. Hier moest een second en third opinion aan te pas komen. De psycholoog was het namelijk niet eens met de psychiater. Dit werd uiteindelijk op werk stres/burnout afgeschoven. Ik ben toch sterk van mening dat die burnout veroorzaakt is door het niet "normaal" kunnen werken op kantoor. Precies het zelfde als wat ik had. Kom je door hard te werken door je HBO heen, kun je eindelijk werken en dan lukt "gewoon" werken niet.

 
reactie op @koen-27:
RAM Troubles @koen-27
Je zei: Ik heb niet echt veel invloed gehad op die keuze. Daarvoor wist ik er ook niet genoeg van af

Dat laatste is logisch. Je gaat niet voor niets naar een specialist. En als je die goed vertrouwd, wat voor de hand ligt, volg je hem. Het tegengestelde mag niet gebeuren: als mensen het idee hebben dat ze gepusht worden, geen keuze hebben, of  bedenktijd en hun vragen niet kunnen stellen.

De specialist wordt overigens wel, daar waar het kan, als het gaat om de behandeling van ADHD uitdrukkelijk geacht de verschillende opties met de patient te  bespreken. Dat staat hier:

Bron: https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/adhd/individueel-zorgplan-en-behandeling/inleiding/kernelementen-van-de-behandeling

Deze tekst:
Bij volwassenen met ADHD wordt ook gestart met psycho-educatie en adviezen. Bij onvoldoende resultaat bekijken behandelaar en patiënt samen welke interventies op welk moment kunnen worden ingezet. Daarbij is het dan in de meeste gevallen mogelijk om samen met de patiënt te beslissen (gezamenlijke besluitvorming) over de meest geschikte behandeling: medicatie of niet-medicamenteus of eventueel een combinatie van beide.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Koen van T Ik voelde me zeker niet gepusht. De reden dat we/ik voor medicatie gingen waren de teleurstellende resultaten van het verleden. De cogmed training die ik na de diagnose op hun advies gedaan heb gaf veel inzichten die nu nog helpen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Tja,

Ik vind de "reguliere" manier dan zorgvuldiger klinken als ik eerlijk ben. Als je het echt hebt wordt dat toch zelden gemist denk ik. En een wat langer/zorgvuldiger traject hielp mij bv. wel bij de acceptatie. 

ADHDcentraal volgt vast al het protocol, maar het lijkt er op alsof ze wel op diagnoses/medicatie aansturen, de "succesrate" zeg maar. Er was op dit forum een tijd geleden die op basis van vragenlijsten geen add had. Toen wilden ze die persoon perse nog een keer een A/B test op andere medicatie laten doen, om dan toch maar op een diagnose uit te komen. Ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar hun verdienmodel, oftewel worden ze beter van zoveel mogelijk diagnoses?
Winnie Winnie 1 jaar geleden geplaatst
Mijn diagnose ging via de ggz, na een aantal gesprekken met de huisarts en praktijkondersteuner. Bij de ggz heb ik 4 gesprekken gehad. Ze hebben ook een gesprek met mijn broer gehad waar ik niet bij was. Dat gesprek ging vooral over mijn jeugd heeft hij mij verteld.

Voor medicatie heb ik maar 1 gesprek gehad, maar als ik nu andere medicatie wil proberen moet ik eerst weer langs de huisarts en praktijkondersteuner en ggz, wat ik heel lastig vind want dan heb je dus eigenlijk weer 3 introductiegesprekken waar ze hele simpele vragen stellen.

Ik denk dat het wel mogelijk is om een verkeerde diagnose te krijgen. Ik ken te veel mensen die daar ervaring mee hebben. Meestal doordat ze een andere ziekte of stoornis hebben, en vermoeidheid kan leiden tot onrust in je hoofd wat op AD(H)D symptomen kan lijken.
Renée Charlotte 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,

Bij mij is de diagnose ook vaag geweest, waardoor ik alsnog weleens twijfel.
Ik heb alle sympromen, maar 12 jaar geleden toen ik de diagnose , bij een psychiater kreeg zei hij: " het lijkt erop dat je adhd hebt" en ik kreeg Ritalin mee. 
Helaas heb ik destijds niet goed doorgevraagd.
Nu een jaar geleden kwam ik bij Psyq terecht.
Zij namen de diagnose zo op mijn woord over.
Ik heb meermalen mijn twijfels uitgesproken, maar zij gaven aan dat ik anders echt geen ritalin had meegekregen van de psychiater 12 jaar geleden, als hij niet overtuigt zou zijn van mijn ADHD.
Op aandringen heb ik toch een (half) onderzoek gehad. De DIVA vragenlijst. (Zijn heel veel vragen, maar verder geen echt onderzoek, dat vonden ze niet meer nodig).
Ik scoorde weer heel hoog op adhd.
Toch raar gevoel bij ivm twijfelachtige diagnoses.
Zou graag nog een officiele test doen, maar mijn psycholoog van psyq (die me nu een jaar kent) denkt ook zeker te weten dat ik adhd heb.
Ik slik dexamfetamine en dat helpt op veel vlakken.
Toch zou ik het een naar idee vinden om dat te slikken terwijl ik helemaal geen adhd heb.
RAM Troubles 1 jaar geleden geplaatst
@reneevandevelde

Ik zou er niet te veel mee zitten. 

ADHD is niks anders dan:
1. Een aanwijjzing voor hulpverleners om te weten welke hulp ze het beste kunnen inzetten. 
2. De diagnose is een vrijbrief dat je niet aan alle eisen die de maatschappij als vanzelf heeft hoeft te voldoen.
3. Het verhaal van ADHD is een concept wat je zelf en mensen om je heen kunnen gebruiken  om jou anders-zijn aan op te hangen / te kunnen plaatsen. Je bent geen ADHD, maar je kunt de diagnose wel inzetten om je identiteit te definieren.

Als je nu merkt dat de aangeboden hulp niet aan slaat. Of dat je in conflict komt met het label  van ADHD omdat mensen je juist niet begrijpen of dat je je gewoon totaal niet herkend in de diagnose. Samengevat ; stel dat de diagnose jou beperkt, dan zou ik er een punt van maken. 

Dat de medicatie aan slaat is overigens een aardige aanwijzing dat de diagnose waarschijnlijk is. 

Zaken liggen niet zo zwart wit met ADHD. Je hebt geen ADHD-gen. De scheidslijn is niet zwart-wit. Mensen met ADHD wijken net te veel af van het gemiddelde waardoor je in de problemen komt. En ADHDers onderling wijken evenveel van elkaar af als mensen die de gemiddelde dopamine huishouding hebben. 
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Op zich snap ik wel hoe je je voelt @reneevandevelde​,

Ik wilde het ook graag zo zeker mogelijk weten, omdat je wel een "stempel" krijgt. Wat mij hielp voor de acceptatie is veel inlezen en op die manier een breder (en dieper) beeld te krijgen. Hoe meer je echt in jezelf herkent, hoe makkelijker je het accepteert.

Er is helaas geen "officiele test". De DIVA is het belangrijkste diagnostistisch instrument, eventueel ondersteund met neuropsychologische of andere testen..
TS chantal Hoog 1 jaar geleden geplaatst
Er zijn altijd positieve en negatieve ervaringen met een instelling. Zo ook met ADHDcentraal. Over het algemeen wordt er positieve geschreven over ADHDcentraal.
Alice m 1 jaar geleden geplaatst
Het blijft lastig, er is een groot grijs gebied tussen symptomen door 'ADHD' of door 'trauma' e.d. Ik heb ook mijn twijfels gehad bij ADHD centraal. Ik was in eerste instantie helemaal niet sceptisch, maar dit veranderde doordat mijn ouders aangaven niet helemaal achter de diagnose te staan ('hoe kon ik dan zo goed studeren etc'). En ik heb ook wat dingen meegemaakt die je als trauma zou kunnen zien. Dus mijn ouders dachten dat mijn symptomen daar vandaan komen. Ik heb dit aan de therapeut voorgelegd, waarop aan mijn ouders en mij is uitgelegd waar bij mij aan te zien is dat ik ADHD heb. De therapeut kwam heel ervaren op mij over en zei dat hij het bij mij heel duidelijk zag in tegenstelling tot anderen waar men soms bij twijfelt. Hij zag het met name aan mijn manier van doen, ongeremdheid, openheid en impulsiviteit op een positieve, gezellige manier en omdat ik rusteloos over kom in mijn bewegingen, veel beweeg met mijn vingers en bijvoorbeeld veel om me heen kijk. Ze hebben hiermee veel twijfel bij mij kunnen wegnemen over de diagnose. Ik wil graag kunnen vertrouwen op hun professionaliteit want ik geloof er in dat ze heel goed hebben nagedacht over hun aanpak en veel ervaring hebben met deze 'doelgroep'. Enige twijfel zal er altijd zijn maar dat is alleen maar gezond lijkt me ;) Je zou eventueel ook je zorgen kunnen uiten bij degene die jou behandeld heeft? Het heeft mij in ieder geval erg geholpen om het te kunnen laten rusten.
Coen Olde Bijvank 7 maanden geleden geplaatst
Lees ook betrouwbare ADHDcentraal ervaringen in het volgende topic: https://forum.adhdblog.nl/conversations/adhdcentraal-ervaringen
Laura Stevens 4 maanden geleden geplaatst
Wat misschien veel verklaart is deze video. Een dokter zelf ook gediagnosticeerd..

https://youtu.be/7V5qn9dkzIU

Wat ik zelf zag werkend in de zorg, en wat ik merkte tijdens behandeling na de diagnose, werd de kern van problemen vaak niet aangeraakt.
De kern is voor mij het ontstaan van negatieve overtuigingen en patronen in gedrag waardoor ik in dezelfde cirkel bleef hangen. Nu ben ik zelf een online praktijk aan het opzetten om ADHD op een diepere laag aan te pakken.
Saskia De Vries 3 weken geleden geplaatst
Besef dat je bij aanmelding bij ADHCentraal een bulkje vragenlijsten krijgt. Die moet je invullen (zelf, een goede vriend en je ouders - de vragenlijst over je kindertijd kun je evt ook zelf invullen). Die stuur je op en dat is allemaal al bekeken voor je komt.
Het verschil tussen daar en elders is puur: elders moet je weken wachten tussen dezelfde afspraken die je daar op 1 dag hebt. 
Een gespecialiseerde psychiater, een psycholoog, een verpleegkundig specialist, daar heb je gesprekken mee, deels naar aanleiding van de vragenlijsten. Ze kunnen zich helemaal op jou focussen, er staan niet nog drie mensen in de wachtkamer. Als uit alles blijkt dat je ADHD hebt, kun je direct proefmedicatie slikken, om te kijken of die werkt bij jou. Zo ja, dan word je daarna zorgvuldig ingesteld op de dosering. Zo nee, dan wordt er verder gezocht.
Blijk je geen ADHD te hebben, dan word je terug verwezen naar je huisarts, want ze zijn nu eenmaal strikt bezig met het diagnosticeren en behandelen van ADHD. 
Indien gewenst kun je een serie gesprekken met een psycholoog voeren, cognitieve therapie.
Ik heb zelf heel veel gehad aan dit traject, het is nu afgesloten maar als er iets kan ik altijd contact opnemen.
Plus: de kosten worden niet volledig vergoed door je zorgverzekering, maar het onderzoek, het instellen op medicatie plus de evt therapie kost je nooit meer dan 250 euro. Dat is relatief gezien een spotprijs.
Dus ja, ik ben zeer tevreden. Ben in Nieuwegein geweest, en voelde me gehoord, begrepen en zeer zorgvuldig begeleid.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 December 2019 om 20:16
Aantal lezers 90
Aantal reacties 19