Methylfenidaat instellen moeilijk te peilen

Laatste reactie 28/01/2019 13:37 door Pi
· Markeren als ongelezen
Pi Casso 5 maanden geleden geplaatst
Hoi iedereen,

Ik heb een vraagje aan mensen die zelf methylfenidaat gebruiken om zo eens te kijken wat zij ervaren. In de praktijk lijkt het toch nogal eens wat anders te verlopen dan alle theorieën die ik heb meegekregen haha.

Ik slik nu sinds kort 3 x 5 mg, in de hoop dat mijn gedachten die altijd aanwezig zijn gaan verminderen. Ik pieker en pieker en heb last van dwanggedachten in de zin van dat ik alles wat mijn kindjes zeggen/ikzelf zeg/voel en de mensen om mij heen laten zien, uitgedacht wil hebben. Wat zeggen ze nou ECHT? Kwam in onaardig over? Zijn de kinderen echt niet zenuwachtig voor die test of moet ik op andere signalen gaan letten? Hoe kwam ik over op anderen? En daarnaast nog veel fantasieën die rond vliegen hahaha. 
Ik heb 2 kleine kinderen en ben nu huismoeder. Ik moet zeggen dat ik het erg zwaar vind, omdat ik dus OVERAL over nadenk, soms niet te motiveren ben om de dag te beginnen, soms niet te stoppen ben ik een grappige bui met de kids, onttttzettend veel vergeet en zenuwachtig ben voor alle tijdstippen dat ik ze weer op moet halen en hoe ontzettend overprikkeld ik dan word aan dat schoolplein waar iedereen iets van me wil (zo voel ik dat dan he). Ben onzeker en slaap gruwelijk slecht. Kan niet goed stilzitten tenzij ik iets super interessants lees of lekker druk ben met vriendinnen. En vind het thuiszijn soms saai (schuldgevoel ten top tegenover mijn koters, maar ik heb soms ECHT geen zin meer in bakkertje spelen of tikkertje doen), en ik ga volgens mij eten om toch een soort kick te krijgen en daardoor ben ik nu eens stuk zwaarder.
Verder slik ik nog 300 mg fluvoxamine tegen die dwanggedachten (het is iets verminderd hierdoor en tegen het paniek gevoel). Deze slik ik al 3 jaar.

Wat ik nu dus merk is dat ik me ontzettend vreemd voel tijdens het slikken van die Methylfenidaat. Ik voel me soms erg slaperig, maar ook een soort wazig alsof ik niet aanwezig ben. Nu moest ik ophogen sinds gisteren naar 3 x 10 mg en nu leek het wel alsof ik eerst anderhalf uur helemaal tja euhm druk of zweverig was en pas na 2u de rust kwam. Ik weet nu niet of het kan dan methylfenidaat pas na 2u werkt bij mij of dat het toen jusit pas weer uitwerkte en ik weer een soort van kon "landen". Ik lees van mensen soms zo duidelijk wat ze voelen na ieder pilletje, maar ik kan er geen touw aan vast knopen..... iemand enig idee hoe dit kan????

Heb over 7 dagen weer een afspraak met psychiater, maar vind het veel fijner om ook ervaringsdeskundigen te horen.

Help.

Groetjes
reactie op @picasso:
Pi Casso Kan het bijvoorbeeld komen door de combinatie met mijn andere medicatie (psychiater zegt dat het gewoon kan volgens de boeken), zit ik door de medicatie veel te veel in een hyperfocus ofzo, soms twijfel ik zelfs of het dan misschien wel geen ad(h)d is. Of kan het gewoon dat dit middel niet werkt....
5 maanden geleden

Beantwoorden

Nadine van Hoorde Neem je iets anders bij ??? 
Ik neem ritaline 
En rebounds omg voel ik hoor 
En de rest herken ik 
Stress 
Zenuwachtig 
Pfff 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Pi Casso heb je stress en zenuwen door de ritalin denk je?
5 maanden geleden

Beantwoorden

Nadine van Hoorde Dat ik het ni meer weet 
Maar ik weet wel dat het men angst vergroot 
Dat wel 
En je eetlust is weg 
Niet fijn 
Maar stress maakt het erger is een feit 
En na de uitwerking emotioneel 
En dat is echt wel zo 
Gevraagd aan Sandra kooi 
Specialists in adhd 
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Naomi - 5 maanden geleden geplaatst
Ik  ben begonnen met 3x 5mg. En voelde me hierdoor al snel rustiger, had nog veel rebounds. Hier merkte ik zelf niets van maar mijn vriend wel. Omdat mijn psychiater lange tijd afwezig is geweest ben ik zelf gaan pongelen met de dosis. Ik zit nu op 3x10. Voor mij  is dit perfect. Ik weet wel dat het even tijd nodig heeft om te wennen en de goede dosis te vinden. soms vergeet ik een pilletje en dan merk ik dat ik druk en chaotisch word, en dan pak ik hem alsnog,
Voor mij voelde het eerst alsof ik aan een lopende band stond en balletjes moest sorteren op kleur, maar de  band ging veel te snel.. ik kon het niet bijhouden. Ballen kwamen  op de grond, of in de verkeerde bak. Ik was gefrustreerd want ik deed echt mijn best, en uitgeput. Door de medicatie gaat de lopende band een stuk rustiger... ik kan op mijn gemak de ballen sorteren, ik laat  geen ballen meer vallen en ze komen in de goede bak. Ik voel me niet wazig of gedempt..  maar iedereen reageert anders...
Pi Casso 5 maanden geleden geplaatst
Hoi Naomi,

Bedankt voor je reactie.

Jeetje die lopende band uitleg raakt me! Dat is ook echt hoe ik me soms voel. Net altijd dat stapje te laat, net altijd een slordigheidsfout, net altijd te lomp haha.

Wat ik zo gek vind is dat ik vandaag juist weer vroeg merk dat het medicijn aanslaat en het weer vroeg uit is gewerkt. Ik heb nu dus 10 mg en ik merk na 3 uurtjes alweer dat ik wat meer afgeleid ben, dromeriger en meer vermoeid.
Toen het medicijn net nog werkte had ik wat meer zin om dingen te ondernemen. Kon ik me beter concentreren, juist wel wat meer energie, maar minder door elkaar lopende gedachten. 
Ik zit geloof ik gewoon te struggelen met wat je nou "moet" voelen als je ADHD of ADD hebt of wat je voelt als je geen ADHD/ADD hebt. Misschien dat ik nog niet helemaal kan geloven dat ik deze aandoening echt heb.

Er zit nu een soort zeurstem in mijn hoofd die zegt: je moet rustig en moe worden van het medicijn, waarom had ik dan net juist meer energie? En heeft niet iedereen die een pilletje van 10mg pakt dat hij/zij zich beter kan concentreren? Maar ik kan juist wel beter blijven zitten met die 10 mg op...… zucht het is dus weer een warboel.Andries McQueen 5 maanden geleden geplaatst
@lindaschrievers En wéér wat van je geleerd. Dank daarvoor, helpt me bij oriëntatie. 
Pi Casso 5 maanden geleden geplaatst
Dankjewel iedereen....

Wat een leuk forum!!

Mijn ervaring nu is dat het uitwerkt na 2 uur. 

Is dat niet heel snel? 10mg dat uitwerkt na 2 uur?
Oei en de hoofdpijn savonds daar baal ik wel wat van. 

Trouwens als 10mg methylfenidaat zo snel uitwerkt, wil dat dan zeggen dat als ik ooit een langwerkend medicijn zou gaan proberen, dat het dan ook sneller uitwerkt dan bij een ander?

Ik vind het in ieder geval fijn dat ik wat sneller over mijn pieker gedachten heen kom. Ik maak me altijd gruwelijk veel zorgen om mijn kinderen als ze ergens mee zitten, ergens van schrikken of teleurgesteld worden, ik veel te impulsief dingen heb gevraagd en ik ze raar zie kijken (hahaha) en als ze wat zenuwachtig lijken als er op school wat gebeurt. Dat voel ik nu ook wel, maar ik hoef er niet perse continu bij stil te staan. Het compleet uit te denken. 

Hebben meer mensen dit, dat het gepieker minder wordt en ze ergens sneller overheen stappen?
Pi Casso 5 maanden geleden geplaatst
Nou, het gaat op zich best goed met 3x 10 mg. De werking is er wel vanaf na 3 uur, maar misschien dat ik dan kan gaan bijstellen naar 4x 10 mg. 

Ik moet wel zeggen dat ik het idee heb dat de ene keer het tabletje beter zijn werk doet dan de andere keer. En ook dat ik soms beter merk dat het is uitgewerkt dan de andere keer.
Ik heb dan ook niet altijd echt last van rebound, maar meer van de klachten die ik zonder medicatie al had haha. Dus niet 4x zo erg als sommigen wel hebben.

Ik ben wel nog een beetje aan het worstelen met de avond medicatie. Ik heb het idee dat ik heerlijk kan slapen als ik een uurtje van tevoren mijn medicatie neem, maar ik geloof dat dat eigenlijk niet de bedoeling is. Als ik geen medicatie neem dan ben ik dus erg druk in mijn hoofd en pieker veel in bed en dat betekent dus een laaaaaaaaange tijd voordat ik in slaap van.
Ik ben nu dus ook nog wakker.

Als ik het tabletje slik, zodat ik er 's avonds nog wat aan heb dan gaat het dus juist uitwerken tegen bedtijd... zucht hoe doen jullie dit??

Ik wil ook niet zo'n pillenjunkie zijn die dus de hele dag door tot 22u 's avonds zijn pilletjes pakt, omdat dat zo fijn rustig voelt in mijn bovenkamertje.... hahaha maarja daar doen we het uiteindelijk juist voor toch?  Alleen voelt het wat tegenstrijdig, omdat het in principe niet strikt noodzakelijk is in de avonduren die dus niet gevuld zijn met ingewikkelde planningen, drukke kinderen of andere uitdagingen. Ben een beetje in tweestrijd wat dat betreft. 

Ik lees graag jullie meningen. 
🔥 War Hoofd 5 maanden geleden geplaatst
Het is altijd fine tunen totdat het beste medicijn of de juiste dosis gevonden is.
Maar om terug te komen op je openingspost ? Heb je altijd al last gehad van schoolplein momenten bijv of is dat sinds de medicatie zo ? 
En speel je altijd de hele dag met de kinderen of spelen ze ook alleen ? 
Die lopende band met ballen is een heel mooi voorbeeld. Die jat ik.  Maar heb je dat zenuwachtige ervan ook altijd al gehad ? Het kan zijn dat een en ander van de medicatie komt maar als dat altijd al zo geweest is is het misschien handig om psycho educatie te gaan doen. Om inzicht te krijgen in je eigen denken en handelen. Ik heb dat met boeken gedaan maar je kan er ook hulp bij krijgen. Als je oorzaak en gevolg weet dan kan je daar rekening mee gaan houden en bewustere keuzes maken. Dan heb je ook minder het gevoel dat veel je overkomt. 
Pi Casso 4 maanden geleden geplaatst
Zijn jullie ook wel eens down als je ritalin hebt geslikt? Zegt dit bij jullie bijvoorbeeld iets, zoals dat de dosis te hoog of te laag was? Ik moest namelijk om 10.30 weer 10 mg pakken, maar ik werd er ineens wat down en lusteloos van. Was het dan misschien te veel of te weinig?

groetjes
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 January 2019 om 17:25
Aantal lezers 28
Aantal reacties 13