methylfenidaat

Laatste reactie 22/10/2021 23:15 door Steven
· Markeren als ongelezen
Jolanda Zwanink - van Lint 2 maanden geleden geplaatst
Goedemiddag, ik ben moeder van een dochter 14jr, en nu is ze gister gestart met 1x per dag methylfenidaat 18mg. Ze zegt mam ik denk niet dat het werkt op school hoor en was net erg moe. 

Wie weet of er een aantal dagen nodig zijn om te wennen en of het dan ook pas echt werkt? Hoe kan ik het haar uitleggen zodat ze door heeft dat het werkt?
 Is sowieso haar 1ste keer AdHD medicatie, het is pas def vastgesteld. 

Gr Jolanda
Linda Alexandra 2 maanden geleden geplaatst
@jolandajazzy, ik neem aan dat het om langwerkende Methylfenidaad gaat? Heeft ze hiervoor kortwerkende gehad? Meestal beginnen ze eerst twee weken met kortwerkende Methylfenidaad.

18mg is op niet zoveel en het effect en dan vooral de duur lijkt erg van het merk af te hangen. Bij mij begon de langwerkende van het merk Mylan of Teva na vier uur al uit te werken (rebound) en dan kun je inderdaad vermoeidheid ervaren. Ik moest dan 's middags met de kortwerkende bij doseren. 

Bij mijn dochter van 14 jaar werkte de langwerkende ook onvoldoende, te kort en te weinig effect. Nu heeft ze weer 4 x 10mg van Sandoz (om de drie uur) en dit werkt perfect. Het is wel lastig dat je er aan moet denken om het tijd in te nemen, maar het is wel beter te sturen. Minder nemen als het niet echt nodig is en/of iets meer als je het iets langer nodig hebt. De ervaringen en meningen verschillen. Het is voor iedereen anders. Het middel, dosering, timing en het merk kan het verschil maken. Wat werkt voor de één, werkt niet voor de ander....
reactie op @lindaalexandra:
Jolanda Zwanink - van Lint Goedemorgen Linda 

Het is haar 1ste keer medicatie en de arts en zij vonden het makkelijker om de langdurige te starten. En gister contact gehad via mail met de arts, hij vertelde dat ze er nu nog weinig van kon merken pas na 2 a 3 wk. 

Maar als het te weinig werkt zou ze dan een kort werkende erbij kunnen nemen, of is dat niet te doen aangezien je dan niet weet hoe en wanneer het uitgewerkt is na de langwerkende? 

Ze heeft 3 lange schooldagen per week, daarom dacht ze zelf dat het makkelijker was om 1 pil te nemen. Omdat ze denkt dat ze de medicatie op school gaat vergeten. 2 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Hoi Jolanda, het instellen kost tijd en je moet wel aan de stof wennne. Met de kortwerkende moesten wij kijken wat het effect was en hoelang het aanhield. Als we geen effect voelden of bijwerkingen, dan moesten we overleggen. Of sneller de volgende dosering innemen of een iets hogere dosering. Daarna had hij een idee wat we nodig hadden. 
Het bij doseren moet altijd in overleg met de behandelaar, aangezien het soms lijkt dat het niet meer werkt en dan zou je teveel krijgen. 

Heeft je dochter wel het idee dat ze zich beter voelt? Zeg maar een uur na inname? Hoelang na inname begint ze zich moe te voelen? 

2 maanden geleden

Beantwoorden

Steven L Het klopt dat voor tieners vaak langwerkende dossissen worden voorgeschreven, zodat ze niet kunnen vergeten hun pil op tijd in te nemen. Dat las ik al op meerdere websites.

Ik heb ook al verscheidene keren gelezen dat er niets mis is met een langwerkende pil nemen en tijdens de dag een kortwerkende pil bijnemen.
Maar, let op, ik neem zelf nog maar twee weken medicatie, dus ik weet het ook allemaal nog niet zo goed.

Ik neem kortwerkende medicatie, maar ik voel het verschil wel heel goed binnen de vier uur, waardoor ik het effect echt merk.

1 maand geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 23 September 2021 om 14:06
Aantal lezers 12
Aantal reacties 5