Methylfenidaat? Jullie mening..

Laatste reactie 28/09/2017 13:28 door Tamara
· Markeren als ongelezen
isabelle dossche-titulaer 7 maanden geleden geplaatst
Onze zoon van 11 jaar slikt nu bijna een jaar methylfenidaat. begonnen met 2x 5mg daarna over op 10mg toen na enkele weken wilde de kinderarts overgaan op 15mg maar daar zijn we snel mee gestopt omdat hij zeer slecht begon te eten en misselijk was.

Hij slikt het alleen als hij naar school gaat om zich daar te concentreren in de klas. Nu is het de laaste week voor de vakantie (zit in België op school) en omdat er niet meer geleerd wordt vonden we het niet nodig om het zijn tabletjes te geven.

Nu heb ik hem van de week al een paar keer gevraagd of hij verschil merkt wanneer hij ze neemt of niet. Ik vraag mij dan ook af of we met Methylfenidaat moeten doorgaan. Hij moet eind juli naar de kinderarts en overleg ik met haar, maar wilde jullie mening toch ook eens horen.

Groetjes isa
reactie op @isabelledossche-titulaer:
Shirley van Straten Hi Isa, lastige vraag. Zelf hebben mijn zoons ook methylfenidaat gebruikt. Nu gebruiken ze het ook, maar dan de methylfenidaat retard. Deze heeft een vertraagde afgifte. Mijn oudste was met de kortwerkende ook vaak misselijk en weinig eetlust, maar daar heeft hij nu geen last van. Voordeel is dat ze geen pieken en dalen hebben en dat geeft ook rust in hun brein. Wel geef ik ze soms aan het einde van de dag 5 mg kortwerkende om de rebound op te vangen. Op het moment merk ik dat de rebound minder heftig wordt en dat is prettig voor iedereen. Zelf gebruik ik het nu ook. Ik hoop dat je iets hebt aan de ervaring van mijn gezin. In ieder geval heel verl succes!!!
7 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Als hij op dit moment zelf niet meer Methylfenidaat wil slikken, zou ik hem persoonlijk daar ook niet toe dwingen.

Als ik jou was zou ik even wachten totdat je bij de huisarts bent geweest.

Succes iig
7 maanden geleden

Beantwoorden

Jeroen DG Ik zou deze enkel geven indien jullie of jullie zoon dat nodig vinden. Je moet onthouden dat dit geen 'normale' medicatie is.. Best is nog altijd geen nemen, maar uit ervaring weet ik dat het wel nodig is (soms).
HEt grootste probleem is dat er veel gradaties zijn in adhd, de ene heeft er meer last van dan de andere. Je zoon zal zelf moeten leren, aanvoelen, wat goed is voor hem en wat niet.
Ook zal hij moeten leren wanneer hij de medicatie niet of juist wel nodig heeft.

Bij kortwerkende Rilatine is het moeilijker om die ineens te stoppen door de rebound effecten...
Die heb je VEEL minder bij de MR versie van Rilatine.

Dit zijn mijn persoonlijke bevinden, misschien heb je er wel iets aan:

Ik neem Rilatine Modified Release 20mg.
Maar neem dit enkel wanneer ik het zelf nodig acht. Wat misschien momenteel, gezien de ouderdom wat moeilijker is in het geval van jouw zoon.

Ikzelf voel mooi wanneer het teveel wordt in mijn hoofd, ik slaap enkele dagen slecht, ben eigenlijk doodmoe maar m'n adhd blijft doordrammen, ik geraak niet uitgeput, wordt zo onnozel als het maar zijn kan (positief dan :-) ).
Tot de ene dag aanbreekt dat ik crash, dan zou ik heel de dag slapen, alles is teveel...
Het kan soms tot een week aanhouden alvorens die dag aanbreekt.

Na enkele jaren heb ik dit patroon pas goed leren herkennen en kan er nu op anticiperen door op de correcte moment mijn Rilatine in te nemen.


Het is dus eigenlijk (volgens mijn inziens) je zoon die zelf moet leren wanneer hij het wel/niet nodig acht zijn medicatie te nemen.


Veel succes!!!
7 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Prachtige reactie @jeroendg ik ben ook voorstander van zelf medicatie leren slikken..(hoeveelheden) en niet op basis van advies.. om zo te beginnen is natuurkijk prima.

Maar het kind voelt dat zelf wel aan. Wanneer hij of zij weer medicatie nodig heeft.
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Miranda Van Oostenbrugge 7 maanden geleden geplaatst
Hallo Isabelle,

Mijn dochter heeft het vanaf haar 6de jaar gebruikt. Vorig jaar toen de zomervakantie begon zijn we gestopt. En zij is nu een jaar medicatie vrij. Ook zij en ikzelf mertke niet als ze een keer niets slikte dat vonden wij het moment om te stoppen. Ook had zij elke dag hoofdpijn en at slecht.
Haar hoofdpijn is weg. En eten doet ze ook erg goed.
Je kunt het altijd proberen.
isabelle dossche-titulaer 7 maanden geleden geplaatst
moeilijk, hij zegt dat hij zich wel beter kan concentreren als hij ze neemt. nu hadden ze van de week geen les meer maar spelmiddagen,sportdag enz dus vond ik het niet nodig om te geven.
hij krijgt het ook alleen als hij naar school gaat. smorgens 1 en 1 in zijn boterhamdoos. als hij thuis komt is het uitgewerkt dus wijzelf merken er weinig van of het werkt of niet
heb de juf gevraagd en die zei dat ze niks speciaals gemerkt had aan hem dat hij extra drukker was of niet.
even afwachten wat de kinderarts zegt.
die hoofdpijn en slecht eten is herkenbaar. hoofdpijn is veel verminderd nu hij een bril heeft
zijn linkeroog was best wel slecht,maar nooit gemerkt omdat hij al vanaf de 1e klas voorraan zit voor zijn concentratie. maar eten blijft soms een probleem..
Sandy Musters Snijders 7 maanden geleden geplaatst
Mijn zoon krijgt na 2 schooljaren methylfenidraad LTO3 en vis olie met extra ADH (natuurwinkel), dat is niet zo sterk als de harddrugs maar zeker veel gezonder en beter voor mijn kind. Vanaf deze week is hij ook begonnen met Cogmedtherapie, dat is een mooie therapie waarbij het werkgeheugen getraind (frontale hersenen). Dat is wat ik sterk aanraad. Vraag bij psychlogen in de buurt of ze Cogmedtherapie geven zodat je zelf niet voor 1200 euro kosten komt te staan!

In Tilburg hebben we BuroT3 die Cogmedtherapie geeft!
Volg vooral je gevoel en laat je niets door artsen of leerkrachten aanpraten, liever een jaar extra naar school als die rotzooi slikken. Werken moeten we al lang genoeg.
Coen Olde Bijvank 7 maanden geleden geplaatst
1. Als hij zelf geen verschil merkt of voelt en jullie ook geen verandering aan hem merken zou ik gewoon stoppen.. heeft hij geen problemen gehad toen hij ermee begon of de dosering verhoogd werd? Anders krijg je dit natuurlijk weer als je weer zou moeten beginnen.

2. Bij onze zoon werkt Methylfenidaat erg goed,geen bijwerkingen of andere narigheid,resultaten op school sinds hij medicatie gebruikt zijn uitstekend,en ook aan hem zelf merken we dag en nacht verschil en zelf voelt hij zich ook prettiger en beter in zijn vel zitten.

3. Ik ben 35 en ik gebruik het ook.. 3x 5mg.. Nu denk ik zelf dat het bij een volwassen een ander effect heeft als bij een kind.... Ik denk dat je moet doen wat jij denkt dat goed is en waar je kind zich goed bij voel.

4. Het middel heeft ook tijd nodig om te wennen aan zijn lichaam. Maar op eigen houtje stoppen met medicatie zou ik niet adviseren. Wellicht in goed overleg met jullie huisarts?

5. Je moet kijken of het effect een meerwaarde heeft voor je kind.en je kent je kind het beste.heeft het een meerwaarde qua drukte concentratie zou ik het geven is dat niet het geval zou ik ermee stoppen.Onze zoon slikt Concerta en daarnaast nog methylfenidaat en hij geeft aan er baat bij te hebben qua druk zijn en concentratie.merkt zelf wanneer hij zijn medicatie vergeet.maar ik moet er ook bij vertellen door enthousiasme of spanning voor iets dat hij ook door zijn medicatie heen slaat is sneller uitgewerkt. Maar je moet kijken wat het beste voor jullie kind is.

6. We zijn inmiddels gestopt en werken nu met puur natuurlijke oliën met een super resultaat. Voorheen gebruikten we het alleen tijdens schooldagen. Weekenden en vakanties niet.

7. Bij mijn dochter heeft het wel de goede werking met Methylfenidaat zeker voor op school heeft ze meer rust in haar hoofd en haal betere cijfers. Ze krijgt 3x 5mg en in de vakantie 2x 5mg per dag. Met vakanties en weekenden zijn we wat soepeler.

8. Mijn dochter van 7 is net er mee gestopt! In 1 jaar tijd van 2,5 naar 10 mg gegaan. Ze kreeg er een rebound van.. nu de nieuwe medicijnen moet ik nog even aanzien.

9. Onze zoon zei dat hij weinig verschil meer merkte. Omdat het einde schooljaar was, zijn we zo snel mogelijk bij de kinderarts gestopt om te kijken wat er zou gebeuren. Binnen een week was hij weer vreselijk vergeetachtig, constant afgeleid, wegdromen enzovoort 2,5 week zo geprobeerd en toen weer met methylfenidaat begonnen. Nu gaat t weer goed. Het kan kortom de moeite van t proberen waard zijn. Je weet weer even waar je staat (en in ons geval: waarom we ook al weer begonnen waren ooit met dat spul). Voor t zelfde geld kan jouw kind nu met minder toe of ook wel zonder. Of niet en dat weet je dan ook weer. Vraag jezelf altijd af: wat werkt voor jouw kind? Misschien is een retard variant zoals in 1 van de antwoorden staat een optie. Succes!

10. Net ouder gesprek gehad op school en hij Is positief vooruit gegaan en hij kan zelfs over zijn gevoel praten op school. We gebruiken de variant Medikinet als hij thuis of bij opa en oma Is kan hij wel opeens woede aanvallen krijgen in de pil tijd en zijn rebound zijn ook met grote mond en agressie, zijn daarom aan het kijken voor een andere medicatie.
Coen Olde Bijvank 7 maanden geleden geplaatst
11. Dat is een lastige beslissing. We hebben laatst met onze dochter van 8 een stopweek gehad en dat was zowel voor haar als ons en de lerares de ergste week van de laatste 2 jaar. We doen het haar niet meer aan om te proberen ermee te stoppen.

12. Ons kind heeft vanaf 6 jaar methylfenidaat gehad veel rebound overgegaan naar medikinet concentratie werd beter maar hij zelf niet uit eindelijk gestopt op verzoek van hem zelf school resultaten werden wel minder toen alleen bij proefwerken methylfenidaat in groep 8 niets meer. Daarna na de Havo gebruikte niets maar wou ook niets hebben en is afgestroomd naar Mavo doordat hij niet voldoende kon concentreren uiteindelijk in 2e leerjaar mavo zakte hij verder naar kaderberoepsgerichte leerweg uiteindelijk is hij zelf degene geweest die weer heeft gezegd dat hij methylfenidaat wou gebruiken inmiddels is hij 14 reageert heel anders op de methylfenidaat als met 6 jaar oud en hij zit weer op de goede weg met schoolprestaties kan met het grootste gemak mavo aan hij gebruikt het alleen op de schooldagen vakantie en weekeinden niet hij ondervind er nu de positieve kant van maar elk kind is anders en reageert anders proberen maar zou ik zeggen.

13. Stoppen! Advies gebruik CBD olie druppels. Na jarenlang gebruik gestopt en daarna cbd druppels gebruikt. Mijn zoon, is daar geweldig van opgeknapt. Geen bijwerkingen, goede concentratie, rustiger met andere woorden: ik heb mijn zoon terug. Methylfenidaat laat na jaren lang gebruik stoffen achter in je hersenen. Wat schadelijk is. De medicatie helpt maar een paar uren. Daar word je niet echt mee geholpen.

14. Ik heb ze nu weer een hele tijd... ik blijf er mee doorgaan. De tijd dat ik niks neem merk ik dat ook meteen aan mijn gemoedsrust. Ik slik er nu 5 op een dag en de werking is bij mij noodzakelijk om dag in dag uit goed te kunnen presteren.

15. Mijn zoon van 14 slikt ritalin vanaf zijn 8ste op eigen verzoek omdat hij het anders zo druk had in zijn hoofd zei hij, als hij de pillen slikt eet hij niets 3x per dag maar als het uitgewerkt is heeft hij geen limiet. Je hoort vaak dat kinderen vermageren maar bij ons gebeurd dat dus niet als je het weigert krijgt hij een woedeaanval. Hij is nu dus zover dat hij wil stoppen met die pillen we gaan in overleg met arts het uitproberen in de vakantie.

15. Ik stop er nooit mee. Ben 48 en gebruik het nu 8 jaar. Mijn leven is positief veranderd. Het kiezen uit twee slechte dat weet ik. Het is of ritalin of continu met mijzelf in discussie zitten waardoor hyperventilatie, slapeloosheid etc het gevolg is. Goed eten, goed sporten en in combinatie met een kleine hoeveelheid ritalin om de scherpe kanten eraf te halen gaat prima!

16. Onze zoon (8 jaar) krijgt sinds vorig jaar maart Methylfenidaat. Omdat niet bekend is wat het effect hiervan op langere termijn is en omdat wij geen troep in zo'n jong lichaam willen stoppen, hebben wij in overleg besloten om in de zomervakantie hier helemaal mee te stoppen en zijn op zoek naar een natuurlijk alternatief.

17. Ik ben destijds (10 jaar geleden) een paar maanden voor mijn examen begonnen met Methylfenidaat en ik weet zeker dat ik mede daardoor geslaagd ben. Betere en rustigere langere concentratie en minder aangebrand wanneer ik gestoord werd. Psychiater heeft het voorgeschreven en mij verteld, dat wanneer ik wilde stoppen gewoon rustig moest afbouwen. Direct gedaan na mijn diploma ontvangst.

@isabelledossche-titulaer de bovenste 17 reacties heb ik mogen ontvangen via onze ADHDblog fanpagina. Hopelijk heb je er veel baat bij.
Harro Bergsma 7 maanden geleden geplaatst
Methylfenidaat is het enigste dat helpt bij ADHD en ADD en als hij wat ouder wordt wellicht icm cognitieve gedragstherapie. Maar dan nog, onze dochter heeft vanaf haar 12e met veel succes Ritalin gebruikt, tot ze 15 werd en het opeens niet meer werkte, ze is herhaalde malen geswitched en nu werkt er helemaal niks meer. Om onverklaarbare redenen werkt methylfenidaat bij onze dochter niet meer, enorm confronterend voor haar want haar resultaten op school zijn zeer slecht en ook sociaal gezien mist ze een hoop. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat wanneer je kind Methylfenidaat gebruikt je je eigenlijk gelukkig moet prijzen dat het werkt. Het gebruik heeft een prijs, maar wij ondervinden nu aan den lijve wat er gebeurt als het spul onverhoopt plots niet meer werkt.
isabelle dossche-titulaer 7 maanden geleden geplaatst
voor ons is het heel moeilijk te beoordelen of de methylfenidaat werkt omdat hij het alleen neemt als hij naar school gaat.
na een goed gesprek zei hij dat het wel beter ging om te concentreren maar hij merkt nu niets dat hij het niet neemt. hij heeft nu vakantie.

heeft iemand ervaring met de magneetarmbandjes van energetix?
die zag ik of facebook al eens voorbij komen en toevallig op een braderie. maar onze zoon wilde er geen(ook niet de kinderversie met de voetbal)
ik hoopte dat dit een goed alternatief was voor als hij in de vakantie en in het weekend de methylfenidaat niet neemt. waarom vind ik moeilijk te verwoorden, zodat hij iets ontspannener is,iets minder triggers heeft.....
Chris Jonge 7 maanden geleden geplaatst
Isabelle, als je zoon het thuis prima trekt zonder medicatie zou ik de zomervakantie
lekker stoppen.
Daarna zou ik in gesprek gaan met de juf en een proefperiode afspreken waarin hij
geen medicatie gebruikt op school.
Na bijvoorbeeld 2 weken weer in gesprek gaan met juf en vragen hoe het is gegaan in de afgelopen 2 weken.
Mocht het prima gaan op school, dan kan je idd (tijdelijk) stoppen.
Ik zou dit allemaal wel even in overleg doen met de psych.

Het is idd logisch dat je een kind geen medicatie geeft als het niet (nauwelijks) nodig is.
Maar om het nu gelijk harddrugs en rotzooi te noemen gaat wat ver Sandy.
Er zijn nu eenmaal kinderen die zonder medicatie op veel fronten niet goed kunnen functioneren.
En dan heb ik het niet (alleen) over leuke school prestaties.
Als je je iets wat hebt ingelezen kan je weten dat adhd voor veel kinderen niet alleen
een concentratie probleempje is.
Er gaan in sommige gevallen levens kapot als er niet optijd is ingegrepen.

Isabelle succes met je beslissing.
reactie op @chrisjonge:
Nicole Hoogenboom Hoi Chris

Fijn om ook eens een ander geluid te horen. Namelijk iemand die inziet dat soms medicatie echt gewoon nodig is. Dat het niet altijd een keuze is en dat niet elk probleem op te lossen is zonder medicijnen.
Het voelt soms haast de laatste tijd dat ouders die heel bewust kiezen voor medicijnen afgeschilderd worden als slechte ouders die niet het beste voor hun kind overhebben. Misschien moet deze discussie niet langer hier gevoerd worden. Zullen we elkaar in elkaars waarde laten en ervan uitgaan dat iedereen het het beste met zijn kinderen voor heeft.

Warme groet,
Nicole
7 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Prachtig verhaal @chrisjonge je zou zo in aanmerking kunnen komen om op www.adhdblog.nl een blog er over te schrijven.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Chris Jonge Bedankt voor je compliment. 
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Chris Jonge 7 maanden geleden geplaatst
Dankje Nicole.
Oma Marianne 6 maanden geleden geplaatst
Ging me soms wel eens schuldig voelen als ik vertelde dat L medicijnen gebruikt.
Steevast Ritalin zeker?? grgrghrrrrrrrrr je zou ze soms.(zo makkelijk oordelen als jou kind geen adhd heeft).
Mijn kind heeft niet om ADHD gevraagd.
Heel blij met de juiste medicatie zij zegt zelf wanneer het tijd is voor een pilletje.
Ik merk echt verschil, En zij doet het op school heel goed.
Alleen de eetlust dat vind ik erg moeilijk.
Nu tijdens de vakantie geen medicatie ,best moeilijk voor haar maar ook voor mij.
Maar ze eet me de oren van het hoofd en slaapt klokje rond.
Toch weet ik dat zij na de vakantie weer aan de medicatie zal gaan.
Nicole Hoogenboom 6 maanden geleden geplaatst
@omamarianne

Het is zo makkelijk voor de buitenwereld om een oordeel klaar te hebben over jouw kind en zijn/haar medicatie. En niemand weet precies wat het effect van die diagnose heeft op het kind zelf en op de rest van het gezin.
Indertijd heb ik wel eens aan vrienden voorgesteld dat hij wel een maand bij hen mocht komen logeren zodat zij zelf konden zien wat ADHD inhoudt zonder medicatie (voor dit kind). en gek he, niemand bood zijn huis aan.

Als het voor L beter gaat met medicijnen is dat gewoon zo en is er op dit moment geen andere mogelijkheid dan na de vakantie weer starten met medicatie.
Mijn advies is wel om niet pas op de maandagochtend als de school begint weer te starten maar een paar dagen eerder omdat bij sommige kinderen de inwerktijd nodig is.

En minder eetlust Marianne, daar staan ergens anders al heel veel tips over in dit forum, volgens mij bij ouders van kinderen met ADHD. Even daar kijken helpt je vooruit.

Met warme groet,
Nicole
isabelle dossche-titulaer 5 maanden geleden geplaatst

even een update. Lennard heeft de hele vakantie(9 weken) zonder zijn medicatie gedaan dat erg goed ging. soms was hij wel wat druk en gaf ik wil niet direct zeggen een brutale mond, maar antwoorden zeg maar( maar kan ook de leeftijd zijn) we zijn op controle geweest bij de kinderarts en hij was goed gegroeid volgens zijn curve een aangekomen. nu wilde ze toch weer de dosis verhogen naar 2x 15mg per dag. ik was het daar aan de ene kant wel mee eens omdat het laatste trimester zijn raport iets minder was. maar was ook een zwaar trimester met de laatste 4 weken voor de vakantie veel toetsen(proefwerken) we hebben er toch wel even over nagedacht of we wilde verhogen,mijn man was tegen en vond als het teveel was afbouwen een stap terug was(zo van vermeerderen kan nog altijd) moeilijk maar we willen het toch proberen. gister naar de klas gaan kijken en het aan de juf ook verteld dat als er iets is aan verandering of zo ze het ons moet laten weten. moeilijke beslissing, maar is het teveel gaan we toch terug na overleg met de kinderarts op 2x10mg enkel als hij naar school gaat. groetjes isa

Nicole Hoogenboom 5 maanden geleden geplaatst

Top Isa dat het zo uitpakt voor Lennard. En wat je zelf al aangeeft, verhogen maar ook verlagen kan altijd.

Agnetha Van Dorsselaer 4 maanden geleden geplaatst

Mijn zoon van bijna 10 jaar krijgt nu mylfididaat mylan hci 36 mg maar vind dat hij daar niet op reageert concerta is het. Het is pil die 12 uur moet werken. 

Zijn er ouders die hier meer ervaringen mee hebben??

reactie op @agnethavandorsselaer:
Tamara Tygo

Wat merk je dan precies? Werkt het helemaal niet of werkt het wel maar korter? Of werkt het een beetje maar niet voldoende?


4 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 June 2017 om 14:04
Aantal lezers 106
Aantal reacties 23