medicatie vragen/ advies/ ervaringen gezocht

Laatste reactie 18/01/2018 20:53 door Roos
· Markeren als ongelezen
Roos Bakker 3 maanden geleden geplaatst

Hallo allemaal, mijn zoontje van 8 gebruikt nu een jaar concerta ( of eigenlijk methylfenidaat retard van Sandoz). Eerst begonnen met 18 mg, vervolgens 27 en met 36 mg gestopt, de kinderarts vond dat qua dosering de max ( hij was toen 24 kg en 1,26m). De situatie was nog niet optimaal, maar aanvaardbaar, iig stukken beter dan het was ;-) Veel minder impulsief en hyperactief. Naast het starten met medicatie ook psycho educatie gekregen, hij zelf ook ( wat op dat moment niet passend was). Aantal maanden later vond ik de situatie nog niet zoals het zou moeten zijn. Ik loop thuis tegen zijn "buien" aan, de interactie met zn zus ( heel impulsief en emotioneel) en moeite met remmen van gamen bijv. Daarvoor weer opvoedondersteuning gevraagd via een andere instantie, aangezien de eerste onvoldoende resultaat bood. Dus enerzijds weer bezig met verbeteren van de situatie dmv begeleiding, tips in de opvoeding etc. Maar anderzijds: vanavond gesprek op school gehad en zoon komt gelukkig goed cognitief mee maar gedrag laat zeer te wensen over. Hij is nog vreselijk wiebelig, kletst door de juf heen, kan zich niet focussen, is onwijs impulsief. Hij zit vooraan de klas, tussen rustige kinderen, expres. Tijdens de gym of in de pauze "ontlaadt" hij en is vreselijk druk en rolt letterlijk over de vloer. Hij staat geregeld op de gang, ook voor de rust van andere kinderen. Thuis loop ik dus tegen dingen aan, maar hiervan schrok ik dus wel weer... Het lijkt net alsof de medicatie die hij gebruikt niet afdoende werkt. Hoewel het stukken beter was dan zonder medicatie, werkt het schijnbaar voor school (en sommige momenten thuis) dus niet (meer?) voldoende. Destijds is door de kinderarts aangegeven dat ze niet hoger dan 36 mg wilde gaan, gezien zijn lengte en gewicht. Nu is hij in 1 jaar tijd 4 cm gegroeid maar nauwelijks aangekomen in gewicht ( ca 700 gram). Afgezien van of het nog mag of niet lijkt ophogen me ook niet heel wenselijk aangezien hij nu al nauwelijks eetlust heeft. Weet iemand hier meer van? Ben benieuwd of er mensen zijn die van een methylfenidaat zijn overgestapt op andere middelen ivm de bijwerkingen of de werking die niet afdoende was? Bijv Dexamfetamine of Intuniv? Of andere middelen? Wat merkte je aan verschil? Ik zou wel opzien tegen het overstappen weer die maanden van proberen. werkt het wel, werkt het niet? Maar dit is het schijnbaar ook niet helemaal... Of eerst de opvoedondersteuning afwachten? Hij gaat morgen geobserveerd worden op school. De leerkrachten willen nieuwe tips naast wat ze allemaal al doen. Misschien verbetert daar de situatie ook nog wel door? Sta een beetje met mn rug tegen de muur...

reactie op @roosbakker2:
Lorfiedal Lorfiedal

Mijn zoontje is 7,5 is ook gestart met methylfenidaat. Equasym geprobeerd en nog andere medicatie die langer op de dag werken. Geen voldoende resultaat en bij nog meer ophogen leek het niet beter te gaan. Na gesprek met juf (ook zoon met adhd en gebruikt dexamfetamine na methylfenidaat geprobeerd te hebben) toch naar dexamfetamine gevraagd bij behandelaar. Uiteindelijk in overleg besloten over te stappen en ben er tevreden over. Gaat stukken beter op school en je merkt dat hij veel beter bereikbaar is dan met Methylfenidaat . Het is echt Hey overwegen waard. Bespreek het! Wij hebben ook 1,5 jaar gedokterd met de methylfenidaat en nu echt een opluchting.


3 maanden geleden

Beantwoord

Roos Bakker

Wauw, dat is goed nieuws! Merk je bij die dexamfetamine nog bijwerkingen? En is het een duur middel? Deed de methylfenidaat helemaal niks bij je zoon of een beetje? Of waar liep je destijds tegenaan?


3 maanden geleden

Beantwoord

Els Hallo Roos,

Mijn zoon (10) heeft Methylfenidaad waar hij het gelukkig heel goed op doet. Zelf was ik ook begonnen met Methylfenidaad, het gaf me een stuk rust omdat je dan het verschil gaat ervaren van heel erg druk in Mn hoofd naar een stuk meer rust, echter bleef er een stuk onrust. Daarna overlegd met begandelaar en over gegaan op dexamfetamine. Dit middel past veel beter! Dit brengt veel meer rust ook door de dag heen.

Toen mijn zoon ging starten is hij heel nauwkeurig in de gaten gehouden, gewicht moesten we bij houden, de rebound etc. Zo doende zijn we ongeveer op de juiste medicatie en de juiste hoeveelheid gekomen.
Monitoren tijdens start medicatie is wel heel belangrijk. Zo doende hoef je niet steeds maar weer wat uit te vogelen.
Waar ze hem gediagnosticeerd hebben, kunnen ze je daar niet begeleiden bij medicatie?
2 maanden geleden

Beantwoord

Roos Bakker Ja adhd poli helpt ook goed maar observeren moet je zelf doen met juf.  Denk dat het hier ook dex wordt... tenminste aankomende week proberen en hoop zo dat het net zo gaat helpen als bij jou! Nu de Equasym werkt ook wel wat maar tussen de middag redt hij net niet tot 13 uur. En merk wel duidelijk verschil maar impulsiviteit en slecht luisteren ( op school) blijven.  Kijken of de dexamfetamine beter werk gaat doen?
2 maanden geleden

Beantwoord


toon 3 overige reactie(s)
Serpil 3 maanden geleden geplaatst

Hier precies hetzelfde. Kind zit aan 54mg is 13 jaar oud en zit in de 2e. School klaagt omdat hij te snel geprikkeld is. ik merk dat de concentratie helemaal niet zo geweldig is (merk je bij het maken van huiswerk in het weekend). Ook veel hulp gehad en op een gegeven moment sluit het dossier :( Ben op het moment radeloos..medicatie mag niet omhoog, zit al aan het maximale. Volgende week mag hij zijn straf uitzitten...blokweek(naar school van 8 tot 1630).  Sterkte in ieder geval!!

reactie op @serpil:
Roos Bakker

Ja, heel frustrerend... ga je ook in gesprek over overstappen naar andere medicatie? Ik zou het wel willen bespreken maar ben anderzijds ook bezig met opvoedbegeleiding en school ook qua tips van psycholoog etc. Ben ook een beetje huiverig om weer de molen in te moeten met hem, weer bijwerkingen afwachten etc. Of wie weet doet het niet (meteen) iets en zitten we weken lang met de gebakken peren ;-) Dus misschien dat ik eerst nog verbetering afwacht met alle tips die nog komen gaan. Anderzijds: hoe lang moet en wil je wachten? Ondertussen lijdt zijn schoolwerk er wel onder...


3 maanden geleden

Beantwoord

Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst

Hoi Roos, de onderstaande reacties heb ik kunnen verkrijgen via Facebook. Wellicht helpt het je verder naar de zoektocht en komt het goed van pas.

Onze zoon is 12 jaar 1.34 en weegt denk ik 30 kilo. Hij is 20 cm te klein. Krijgt nu alleen medicatie methylfenidaat op school, in het weekend en vakanties niet. Zijn nu aan het testen of het door de medicatie komt of erfelijk bij de psychiater begin november weer terug om te kijken of hij gegroeid is of niet.
Als het niet voldoende werkt is het te weinig zei de psychiater hier. Zoon was ook rond 25 kg toen hij 45 Mg kreeg ( 18+27 Mg) hij weegt nu 33 kg en krijgt 54 Mg. Mag gewoon zei arts. Hij krijgt trouwens de echte Concerta. Van die Sandoz werd hij misselijk en at hij minder. Hij is nu 11 en een dikke zal het nooit worden ondanks dat hij goed eet. Wie weet in pubertijd.
Bij ons hetzelfde effect tot vorig jaar. Toen zijn we overgestapt naar Equasym 30 mg. Deze heeft een dekking van 07.00 tot ca. 15.30 uur. Dan krijgt hij nog 5 mg methylfenidaat en komt hij er goed mee door tot het naar bed gaan. Mijn zoon is 9 en rond de 1.35. Hierbij kan hij redelijk goed eten en slapen. Hij is veel stabieler en heeft minder moodswings. Op school ook goed te merken.
Ze gaan steeds meer gegeven niet te geloven deden ze bij mijn zoon ook tot dat het te veel werd en ging hallucineren er van nu helemaal ermee gestopt wel afbouwend natuurlijk.
Wij waren eerst ook met de ,,goedkopere ,, versies aan het tobben steeds brak hij door de medicatie heen.. kreeg toen als advies de duurdere versie es te proberen in dit geval Concerta en wou dat ik et eerder had gedaan.
Wij zijn van de Concerta 27 MG over gegaan op de Mylan retard 27 mg ( goedkopere versie ook met verlengde afgifte )
Onze zoon is nu 9 1,43 en 30 kilo en functioneert goed op de medicatie.
Mijn zoon is 7jaar krijgt 2 x daags 5mg waar hij goed op functioneert.Hij kreeg eerst 2,5mg daar reageerde hij niet op.Van 7,5mg werd hij een zombie er zat geen leven meer in hem en dat willen we ook niet en had daarbij geen eet lust. Met 5mg gaat het nu heel goed.Hij krijgt het alleen op school elk ochtend en om 12uur alleen als hij de hele dagen naar school moet.mijn zoon is 1.27 en 25 kilo. Wat mij opvalt is dat er veel kinderen hoge dosis krijgt.
Mijn zoons hebben ook ADHD , zij reageerden allemaal verschillend op de medicatie. De middelste ging prima op concerta zonder bijwerkingen en groeide ook gewoon zoals t hoort. De oudste heeft alle medicatie die er is uitgeprobeerd maar had zoveel last vd bijwerkingen dat t onhoudbaar was. Onze jongste heeft toen t net op de markt kwam medikinet langwerkende capsules voorgeschreven gekregen en doet het daar prima op. Toen hij begon een week buikpijn en nu totaal geen last van bijwerkingen of stagnatie met de groei. Ik heb al meerdere mensen de tip gegeven dit middel te proberen en ook zij reageren hier goed op. Let wel op alleen de originele medikinet langwerkend ( 8 uur ) Geen middel sat volgens de apotheek anders heet maar hetzelfde werkt. Daarna geef ik mijn zoon een kortwerkend tabletje medikinet op de dagen dat hij na school gaat sporten of bv een feestje heeft.
Waarom niet overstappen naar de volgende medicatie in de flowchart? En dat is Dexamfetamine. Daarna is Straterra en optie. Tegenwoordig ook Guanfacine. Elk mens reageert anders op medicatie; dus zal je moeten uitproberen.  Ikzelf vind methylfenidaat geweldig werken; maar de rebound en bijwerkingen zijn te heftig. Dex werkt niet zo sterk in op mijn hoofd, maar is milder voor mij qua bijwerkingen. Voor een vriend van mij precies andersom. Snap je?
Niels van Hoorn 3 maanden geleden geplaatst

Onze zoon van 8 gebruikt nu 1x daags 10mg Equasym. gaat op school redelijk goed. Zit ook vooraan. Heeft veel extra hulp en motivatie nodig, het is erg belangrijk dat de school ook mee werkt en extra mensen inschakelt indien nodig.  Op de gang sturen helpt hem niet. Het is immers onmacht, geen onwil.  Wij gaan nu Concerta proberen na overleg met de apotheker want de Equasym is na 6 uur zeker uitgewerkt. Wij hopen dat Concerta langer bij hem zal werken.  

reactie op @nielsvanhoorn:
Tamara Tygo

Equasym werkte ook maar heel kort bij mijn zoontje, maar een uur of 4. Nu ook Concerta, werkt ongeveer 8 uur bij hem, in elk geval langer dan Equasym en net genoeg om de schooldag door te komen ?


3 maanden geleden

Beantwoord

Roos Bakker 3 maanden geleden geplaatst

bedankt allemaal voor jullie meningen! Onze zoon is vrijdag geobserveerd en wat opviel is dat hij nog onwijs veel adhd kenmerken laat zien... :-( Ondanks hoge dosering medicatie. Mijn eigen idee is om toch over te stappen op iets anders, aangezien het dus niet afdoende werkt en ophogen gezien zijn gewicht en bijwerkingen niet wenselijk lijkt? Maar goed, we gaan over 1,5 week evalueren en doorspreken wat de bevindingen zijn en hoe nu verder. Leerkrachten hebben een boel tips gekregen. Misschien moeten we dat eerst nog afwachten? Geen idee? Lastige in het verhaal is dat de vader van onze zoon ( mn ex partner) helemaal anti medicatie is en de stap naar medicatie al helemaal tegen zijn wil in is gegaan, maar omdat alle psychologen/ artsen etc het beter vonden is hij uiteindelijk wel akkoord gegaan. Overstappen ( of te wel "rommelen aan de mdicatie" in zijn ogen ) zal ook wel weer een enorm ding worden... Nog een medicatievraag: Heel af en toe overvalt mijn zoon het gevoel alsof de hele wereld op hem af komt. Hij zegt dan helemaal zenuwachtig te worden, moet huilen en wordt bang van alles. ( Tafels, stoelen, alles in de ruimte). Of hij is heel huilerig en weet niet waarom.  Kan dit van de medicatie komen? Teken van overdosering? Bijwerking? Of volledig onherkenbaar? Dit zit me namelijk ook niet lekker.

reactie op @roosbakker2:
Micheline Mreijen Dat lijkt mij eeder te wijten aan een posttraumatische stresstoornis of langdurige stresservaringen die overspannenheidsreacties zoals deze teweeg brengen.

Verder is het van belang dat beide ouder dezelfde beste oplossing voor hun kind ondersteunen, anders veroorzaakt het stress voor het kind, misschien wel meer dan de kwaal.

Ook kan de oorzaak zeer goed gevonden worden in het tegendraadse gedrag van de vader. Waarom is hij tegen medicatie? Motiveert hij dat? Weet hij wat de oorzaak is? Dat moet je wel weten als je zegt dat medicatie niet goed is. En het allerbelangrijkste: wat is zijn oplossing?
Alleen therapieen afkeuren zou veel kunnen zeggen over uw exman. Met name dat hij eigenlijk zelf in therapie zou moeten. Ik ben me er van bewust dat dit geen enkele zin heeft als hij zelf niet wil.

Ik weet dit omdat ik zelf adhd heb, mijn ouders dit niet wilden onderkennen en ik tot vrij recent een heel zwaar moeilijk en droevig leven heb gehad. Een aaneenschakeling van mislukkingen. Zo ook mijn huwelijk. Ik ben gescheiden heb een dochter van 5 en een zoon van 8, beiden hoogbegaafd, maar sinds hij zich met de opvoeding bemoeit, gaat hun welzijn achteruit. Door onveiligheid. Omdat hij mij niet wil horen of zien en zichzelf goed vindt als ouder. Bang dat het tegendeel boven water komt, worden alle moeilijkheden van de kinderen ontkend, en de oplossingen weggewuifd.
Dit is zwaar en moeilijk voor mijn kinderen.
Mogelijk heeft jouw zoon daar last van. Als je dat denkt, niet zelf gaan dokteren en als je meer wilt weten over oplossingen, kan je mij altijd contacten. Sterkte
1 maand geleden

Beantwoord

Roos Bakker @michelinemreijen​ excuses voor de late reactie, lees hem nu pas! Bedankt voor het meedenken. Expartner is bekend met ass, dus sowieso alle veranderingen zijn bij voorbaat al lastig en reageert hij negatief op. Maar inmiddels is zoonlief dus toch over op andere medicatie. Van ex partner hoefde het allemaal niet zo, maar nu ik en school er zo tevreden mee zijn en zoonlief veel minder bijwerkingen heeft, vindt hij het geloof ik wel oke... 
3 weken geleden

Beantwoord


toon 1 overige reactie(s)
Tamara Tygo 3 maanden geleden geplaatst

Dat zou best kunnen, volgens mij zijn angst en nervositeit sowieso wel bekende bijwerkingen van Methylfenidaat en bij een hogere dosis heb je daar gewoon meer of heviger last van. Lijkt me in elk geval erg vervelend voor hem.

Een ander middel is wellicht een goede optie, hopelijk werkt zijn vader mee, het is in het belang van zijn zoon, dat moet hij toch ook inzien.

Roos Bakker 3 maanden geleden geplaatst
Denk toch dat de nervositeit vaker voorkomt voor de medicatie werkt of net nadat het is uitgewerkt. Dus niet echt DOOR de medicatie.... maar desondanks zou ik een evaluatie willen, aangezien het gewoon niet voldoende werkt, zeker niet voor op school.
Volgende week evaluatie van de schoolobservatie. Kijken ook wat de juffen met de tips konden.....
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Daar ben ik weer met mijn medicijn vragen ;-)
Inmiddels bij de kinderarts geweest en twee recepten mee gekregen,
Eerst ca 2 weken Equasym proberen en als dat niet beter gaat dan 2 weken Dexamfetamine.
Ik heb mijn bedenkingen over de Equasym. Wat ik begreep is dat daar dezelfde werkzame stof in zit dan de Methylfenidaat retard die hij nu slikt. Aangezien die niet afdoende werkt begrijp ik niet waarom dit wel zou aanslaan dan?
Daarnaast moet hij nu ook 2x daags gaan slikken ipv 1x daags? ik voorzie geheid dat dat een keer vergeten gaat worden als er 2 juffen en een vader en een opa en oma aan moeten denken.... Iemand tips hoe we dat kunnen regelen dat het niet vergeten wordt? Zoon is pas 8 en denkt daar echt zelf niet aan...
Maargoed, dat gaan we nu dus 2 weken proberen. iemand de ervaring dat dat beter aanslaat dan Concerta?? Ik kan er nog steeds met mijn verstand niet bij, dus mis het vertrouwen ;-)
Mocht het niks worden dan gaan we dexamfetamine proberen. Iemand ervaring met deze overstap?
Als laatste redmiddel kan hij eventueel ook overstappen op Stratera. Wat 24 uur werkt, dat klinkt ook als muziek in de oren, alleen begreep ik dat het opbouwen erg langzaam en ingewikkeld is?? Iemand ervaring?
reactie op @roosbakker2:
Tamara Tygo 2 keer daags Equasym slikken?

Dat is een vreemde keuze aangezien Equasym een afgifte heeft van 30-70, dan heeft je zoontje constant pieken en dalen gedurende de dag, lijkt me niet prettig.

Strattera heb ik geen ervaring mee maar lijkt me een betere optie ?
Het valt niet onder de opiumwet en het werkt 24 uur dus ook geen last van rebound meer.
Het opbouwen vergt even geduld maar als het goed werkt voor je zoontje heeft het veel voordelen ten opzichte van de overige medicatie.
Het wordt volgens mij alleen niet vergoed als ik me niet vergis, dus een goede verzekering in 2018 is een slimme zet ;)
2 maanden geleden

Beantwoord

Arnoud Meesters 2 maanden geleden geplaatst
Onze zoon van 7 gebruikt 3x daags een dosis van 7,5 Mg methylfenidaat, wat voor hem nu het beste werkt.
In het begin 3x 5mg en verder opgebouwd naar 3x 7,5mg.
De bijwerkingen waren wat tiks welke langzaam minder werden.
Toen dit werkte hebben we, in overleg met de behandeld arts de concerta retard geprobeerd, want die hoef je maar 1x perdag toe te dienen. De 18 Mg werkte te kort, zou 8 uur moeten werken maar was na 6 uur gedaan, hierna de 27 Mg en het ventje zat als een zombie op de bank. De tiks die hij had verergde extreem. Dus weer terug naar de 3x 7.5mg per dag en dat werkt goed. Dus ondanks de zelfde werkzame stof, het methylfenidaat, een geheel andere uitwerking door de bij stoffen welke samen de tablet maken.

Nu raak ik een klein stukje van de vraag af maar wil het toch kwijt want kan denk ik veel betekenen.

In groep 3 kon hij niet mee komen, ondanks de medicatie, de juf vergat het soms, maar leerde snel bij. Onze zoon werd telkens afgeleid door allerlei prikkels, wiebelkussen geprobeerd, hoofdtelefoon geprobeerd bijtkettingen geprobeerd, extra lessen buiten de klas, en de Jongen kwam vanaf de woensdag elke dag moe en sjagereinig thuis. Met als resultaat aan het einde maar op half niveau groep 3 geëindigd.
Aan het eind van het schooljaar hebben de overstap naar speciaal onderwijs kunnen maken en hebben een nieuwe zoon thuis.
Oude school 25 kinderen, 1 juf, veel tekeningen aan de muur. Als hij thuis komt en je vraagt, wat heb je gedaan vandaag? Is het vaste antwoord buiten gespeeld of niks.
Nieuwe school, 10 kinderen, 1 juf, 1 onderwijs assistente, rust in de klas. En met de onderwijs assistente kan de groep gesplitst worden om in nog kleinere groepjes les te geven.
Onze zoon komt nu zingend thuis, verteld wat hij heeft gedaan op school, en is vrolijk. Ook de tiks die hij nog had zijn eigenlijk weg, tenzij we iets spannends gaan doen, dan zien we ze nog wel. En dit heeft ook zijn hele uitwerking op ons gezin wat rustiger is geworden.

Ik wil hiermee aangeven dat de medicatie veel doet maar niet alles. Op andere vlakken kan ook veel behaald worden.

Onze ervaring van 3x per dag medicatie geven is een kwestie van wennen, opa's en oma's vergeten dat niet snel. Wij zelf helaas wel af en toe ?, op school kan het ook vergeten worden, wij hebben toen afgesproken het dan als nog te geven en aan ons aan te geven hoelaat hij het dan heeft gehad zodat wij de 3x wel of niet gaven. Ook zijn er apps welke een seintje geven wanneer je de medicatie moet geven, als ondersteuning zeg maar.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
`bedankt voor jullie reacties!
@tamaratygo​: ja, 2x daags.... vorgeschreven door de kinderarts op de adhd poli. Volgens haar werkt het ca 6 uur. We geven om 7 uur en 13 uur. Het moet nog blijken, vandaag zijn we pas begonnen. In de bijsluiter staat dat het langer werkt.
Hij gebruikte hiervoor methylfenidaat retard ( de nep-concerta) en die werkte bij hem ook maar ca 8 uur.
Ja, ik las over de afgifte en vraag me ook ernstig af of hij geen last op school heeft. Tot 10 uur ofzo werkt het op 30% dan volledig (70%) en dan na de middag weer op 30%??? Hopelijk heeft hij daar geen last van... maar lijkt me dat zo'n tablet niet voor niks zo gemaakt wordt, anders had de kinderarts er toch wel iets bij uitgeschreven? Het zou toch iets moeten gaan doen lijkt mij? Concerta heeft overigens ook een verdeelde afgifte. Weet het even niet uit mn hoofd maar is iig geen 50/50. Alleen voordeel is dat die maar 1x daags is dus geen pieken en dalen. Ik ga het mee maken. ip 2 weken proberen of we moeten al eerder door hebben als het niks is.
@arnoudmeesters​ bedankt voor het delen van je ervaring. Hier bij Concerta ook tics, maar die had hij daarvoor al, maar ze zijn zeker niet minder geworden. Hopelijk is dat met andere medicatie minder, maar waar het ons vooral om te doen is, is de concentratie en mate van impulsiviteit en afleidbaarheid. Dat was met concerta 36mg nog niet optimaal en ophogen was gezien zijn gewicht en lengte en tics en slechte eetlust eigenlijk geen optie. Daarnaast hebben de juffen heel veel tips gekregen dus even afwachten wat verandering qua aanpak gaat opleveren. Overstappen naar speciaal onderwijs is nog even een stap te ver, eerst kijken wat dit allemaal doet. Ik hoop ook dat het niet nodig gaat zijn. Wel fijn dat jullie er zo';n ander kind voor hebben terug gekregen, dat is zeker wat waard! Ik hoop nog steeds dat de juffen bereid zijn zich in te zetten voor een andere aanpak, al snap ik dat ze niet hun hele lesmethode gaan omgooien.
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Mijn zoontje zit ook op speciaal onderwijs en dat was de beste keuze die ik heb kunnen maken voor hem. Hij functioneert daar vele malen beter dan hij op regulier onderwijs zou doen.

Mijn zoontje zit momenteel op 18 mg Methylfenidaat Retard.
Ene moment denk ik dat het wat doet en andere moment lijkt het niks te doen, en zeker in de weekenden tijdens uitjes stuitert hij gewoon alle kanten op ondanks de medicatie.
Mijn exman beschrijft een heel andere ervaring met hem als hij daar is, dat maakt het nog vreemder...
Dus ook hier nog steeds een zoektocht naar het juiste medicijn ?
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Met 18 mg methylfenidaat ret zou je nog wel kunnen ophogen lijkt me? Dat gestuiter klinkt alsof de symptomen er gewoon door heen komen? Moet zeggen dat mijn zoon dat met 36 mg ook nog wel had hoor, maar zonder kon je hem echt niet mee naar de stad nemen, met wel. Dat kinderen enthousiast reageren is ook wel normaal maar als het echt te extreem wordt dan zou je het wel moeten kunnen merken aan de mate van corrigeerbaarheid of de medicatie aanlaat of niet. Dat zou met medicatie toch beter moeten zijn ;-)
Mijn exman ervaart het ook anders ;-) Die ervaart namelijk totaal geen problemen... maar of dat aan zijn aanpak ligt of aan zijn gebrek aan analytisch vermogen......
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Mijn zoontje weegt maar 18 kg dus ophogen doet de psychiater liever niet.
Ik heb nu wel in overleg 27 mg gehad voor de weekenden als we een dagje weg gaan omdat dan de externe prikkels  te veel zijn.
Heb het nog niet kunnen uittesten alleen.

Ik moet zeggen dat ik ook ergens twijfel of dit het juiste medicijn is, ik zou hem ook graag op iets zetten wat 24 uur werk om een stabieler ritme te creëren. Die ups en downs elke dag vind ik ook maar niks en de ochtenden beginnen hier altijd al dramatisch en zijn pil krijgt hij pas om 7 uur omdat het anders niet de hele schooldag werkt.
Maar zoonlief is wel al voor half 6 wakker ? 
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
ja, dat herken ik onwijs. Gaf hem het liefste de methylfenidaat retard zo laat mogelijk zodat ik er eind van de middag ook nog "lol' van had of met voetbaltraining, maar de ochtenden zijn dan wél dramatisch. Snel geprikkeld, snel van slag, snel huilen, vaak waarschuwen. en corrigeren... niet leuk. Zou een kortwerkend iets er bij geen oplossing zijn? Hier was het geen optie omdat hij al zoveel mg kreeg...
Vandaag dan eerste dag met de equasym. Moet zeggen dat hij vanmiddag super druk was. Vriendje kwam spelen, ze waren aan het gamen en een en al geschreeuw, gegil, super luidruchtig. heb ze nu naar buiten gestuurd... niet te doen. In dat opzicht totaal geen verschil met de methylfenidaat retard... helaas. Anderzijds: als hij vanavond langere werking heeft dan is er iig toch een voordeel ;-)
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Als je nu niks merkt zul je vanavond ook niet veel merken toch?
Of hoop je dat de 2e hogere afgifte iets meer doet?
Ik weet niet hoe de afgiftes qua tijden vallen bij hem?
7 en 13 uur zei je he?
Dus 30 % om 7.30 uur en dan 70% rond 10.30 uur en dan weer 30 % rond 1.30 uur en dan 70 % rond 4.30 uur, als je 30 minuten inwerktijd meerekent....
Zoiets zou kunnen, zou dat overeen komen met zijn gedrag gedurende de dag of zie jij een ander beeld?
Hoeveel mg Equasym krijgt hij eigenlijk?

Ik mag in principe niks bijgeven omdat mijn zoontje maar 1,10 m en 18 kg is.
Ik heb wel 5 mg kortwerkend maar ook die enkel als we in de middag nog een afspraak ergens hebben omdat de Methylfenidaat Retard al om 15.00 uur al is uitgewerkt.
Maar op de meeste dagen is hij na school gewoon thuis en plan ik juist niks en krijgt hij ook niks extra.

Ze zijn erg voorzichtig omdat mijn zoontje erg klein is voor zijn leeftijd, altijd al geweest, en ook Methylfenidaat kan voor groeiachterstand zorgen wat in ons geval helemaal niet wenselijk is...
Dus ook hierom twijfel ik of mss Strattera een optie voor ons zou zijn.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Nou, ik merk dat het werkt, maar niet beter dan de Concerta. Ik merk wanneer het gata werken en uitgewerkt is, maar gedurende de dag merk ik dezelfde tekortkomingen als bij de Concerta: hij blijft moeite hebben met zijn impulsen en emotieregulatie en blijft kwebbelen.
Ook merk ik dat het niet zo snel werk als de kinderarts deed voorkomen: wel bijna een uur terwijl zij zei dat het na ene half uur zou werken. Ik geef om 7 uur, maar nu hebben we op schooldagen nog geen baat bij zijn ochtendritueel van wassen, aankleden etc. Misschien nog eerder geven? Ik zag dat je de capsules mag open maken, zou het dan sneller werken?
In de avonden hebben we iets meer baat, aangezien de concerta om 16:30 wel begon uit te werken., de equasym werkt tot ca 19:30!
@tamaratygo​: ik merk nog niet echt iets van de wisselende afgifte. De momenten dat hij "flipt" komen niet per definitie overeen met de tijden dat hij op ca 30% afgifte zou zitten..
Tov Concerta is dit middel dus iets beter omdat we er langer op een dag plezier van hebben. De gift in de middag gaat tot nu toe ook goed., nog niet vergeten ;-) Maar de gehoopte betere werking is er dus niet. Voor de beeldvorming van de juffen ga ik nog een weekje door en daarna toch maar de dexamfetamine proberen...
Mijn zoon is ook vrij klein en licht ( bijna 9 en 131cm/ 25 kg), volgens de kinderarts gat de groeiachterstand om hooguit 2 cm...
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Misschien dat de Dex meer doet voor hem en anders kan je altijd Strattera nog proberen.
Ik ben mezelf nu ook aan het verdiepen in Strattera en ga dat toch bespreken met mijn zoontjes psychiater.
Iets dat 24 uur werk is toch wel een groot voordeel, geen rebound meer, niet meer het wachten tot iets inwerkt...
Ik maakte me wel wat zorgen om bepaalde bijwerkingen maar dat moet ik dan maar gewoon goed in de gaten houden.

Succes ?
Laat je weten hoe het op de Dexamfetamine gaat :)
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Strattera is idd nog het laatste alternatief voor als de dexamfetamine niet gaat werken. 24 uurs werking klinkt idd ideaal. Geen rebounds... Ook geen gift midden op de dag... van de week was de juf zijn middag medicatie ook weer vergeten te geven... Merk met twee giften op de dag dat het ook nog zoeken is naar de juiste tijd. We moesten om 7 en 13 uur geven, maar heb een aantal keren gemerkt dat de gift om 13 uur net wat te laat is. Hij zit daarvoor net in een rebound. ( net met de lunch ook...)
Maar de kinderarts vertelde dat strattera een inwerktermijn van 3 maanden heeft, moet zeer langzaam worden opgebouwd, deels tijdelijk met oude medicatie ernaast, vrij ingewikkeld allemaal. Dus vandaar als laatste alternatief. Nu eerst dex gaan proberen, vanaf aankomende woensdag. De dexamfetamine heb je trouwens ook in retard vorm, dus 1x daags, alleen is slechts bij 1 apotheek te bestellen ( Regenboog apotheek) en verzekering doet vaak moeilijk met de vergoeding. We gaan dus eerst voor de "goedkopere" manier, van 2xdaags, en hopen dat de juf het niet meer vergeten te geven!! Ik laat mn bevindingen weten!
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Hoe gaat het inmiddels @roosbakker​ ?
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor je interesse, @tamaratygo !
Vrijdag hadden we mail gekregen van de leerkracht dat zoonlief ontzettend brutaal was geweest, en slecht luisterde. Afgelopen weekend constateerde zijn vader ook dat hij sneller prikkelbaar was, dus ik heb maandag recept dexamfetamine geregeld en vanmiddag al mee gestart. Ik kan er helaas nog niet veel over zeggen. Sowieso was de apotheek vergeten ene bijsluiter mee te geven en toen ik belde kon de assistente me ok niet verder helpen. Ze heeft mijn vragen voorgelegd aan de apotheker en belde me er later over terug, maar kreeg desondanks niet de antwoorden die ik zocht. Ging oa over hoe snel het mikddel werkt en hoe lang ongeveer, zodat ik weet wanneer ik welke giften moet geven. er zit nu weinig anders meer op dan gewoon maar te proberen en goed te kijken. Vanmiddag om half 1 gegeven met de lunch. Daarna jis hij naar school gegaan. Toen hij om half 4 thuis kwam had ik het idee dat hij rustiger was, corrigeerde zelfs zijn vriendje toen die aan het schreeuwen was. Om 4 uur gedroeg hij zich heel clownesk en druk dat ik dacht: zou het nu uitgewerkt zijn? Of werkt het gewoon niet zo best? Maar na een kwartier herstelde hij zich enigszins. Rond half zes had ik wel echt het idee dat de werking klaar was. Morgen dus even kijken of het zelfde patroon terug komt. Dan kan ik ook ene beetje puzzelen met de inname tijd. Als het idd werkt van half 1 (inname, kwart over 1 deed het nog niet volledig wat) tot ca half zes, dus zeg ca 4 uur lang??? Dan moet ik daar in de ochtend ook rekening mee houden dat ik niet te vroeg geef, anders zitten we smiddags met een rebound. Ben heel benieuwd!
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Spannend, 1e dag is altijd aankijken.

Je geeft dit ook 2 keer toch?
Succes, ben benieuwd of dit beter bevalt ?
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Ja klopt, ik ben in de middag begonnen. Ik moet 2x daags 5 mg geven. Ik heb geen bijwerkingen opgemerkt. Maar heb ook niet echt een beeld van de werking. Morgen opnieuw kijken. Ik hoop nog wel een beetje dat dit spul niet heel vroeg is uitgewerkt... anders hebben we eind van de ochtend een probleem en eind van de middag. Voorheen met de Concerta was dit ook een ding, maar doordat ik die maar 1x d hoefde te geven zaten we alleen eind van de middag met de gebakken peren... 
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Ja ik snap het, blijft altijd lastig met die medicatie.
Daarom neig ik echt naar Strattera momenteel.

Ik begin bij mijn zoontje te merken dat het inslapen moeilijker gaat door de Concerta.
In het begin werkte de Concerta maar tot een uur of 3 maar tegenwoordig werkt het tot 5 uur, half 6 door, wat ergens fijn is maar aan de andere kant heeft hij nu eind van de dag de rebound en dat geeft nu problemen bij het slapen.

Geen idee waarom het nu langer lijkt te werken maar die rebound eind van de middag is niet te missen pff ?
En hij gaat altijd om 7 uur naar bed, dat heeft hij ook echt wel nodig en anders ik wel ?
Soms is hij de volgende dag al om 5 uur op, soms pas om half 7 maar ik hou overal rekening mee. Hij sliep altijd binnen 5 minuten en nu is het ineens een probleem geworden.

Ik denk dus serieus na over de Strattera. Geen gedoe meer met tijden bijhouden en inschatten, geen meerdere dosissen, geen rebound...
Het zou een echte uitkomst zijn als het werkt.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Geef je hem al melatonine? Voor mijn zoon aan de medicatie zat gaf ik het al omdat hij anders te druk was in zn koppie om te slapen: steeds weer naar beneden lopen, terug naar bed sturen etc. Nu geef ik een half uur voor slaaptijd en dan begint hij een half uur later al te gapen en wil hij soms zelf al! Het is gewoon te koop bij de drogist, ik vind het ene uitkomst. Dus nu met de medicatie ga ik er ook gewoon mee door en is inslapen ook geen probleem. maar die van mij gaat ook pas om 20:30 uur naar bed... dat wel...
Ik vind het idd ook echt een nadeel dat uitzoeken en bijhouden van de tijden dat het inwerkt en uitwerkt. Vandaag om 7:30 uur gegeven maar nog geen effect toen ik hem om 8:20 naar school bracht... Hij moet vandaag tot 12:30, dan zal het vermoedelijk al weer zijn uitgewerkt. "Gelukkig" kan ik vanmiddag wel even observeren, want gisteren van een uur of max 2 na schooltijd werd ik ook niet wijzer van. Hopelijk heeft niet alleen school er baat bij maar ik ook, enigszins ;-) qua werkingsduur... Misschien zou 3x daags nog een oplossing kunnen zijn, mocht blijken dat we zowel 's morgens, eind van de ochtend én eind van de middag "te kort" komen... Maar geen idee of dat mag zoveel/ zo vaak voor zijn leeftijd/ gewicht etc???? 1 december weer evalueren, dan hoop ik er meer zicht op te hebben.
Ik zou opzien tegen het langdurige opbouwschema van de Strattera maar dat iets 24 uur werkt klinkt wel als muziek in de oren...
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Ja Melatonine krijgt mijn zoontje al een hele tijd, idd al lang voordat hij aan de medicijnen ging.
Anders was het gewoon te moeilijk om in te slapen, maar de melatonine hielp altijd, en we hebben de dosis al verhoogd sinds hij Concerta krijgt omdat we de slaapproblemen al verwachtten.

Het opbouwen van Strattera is idd een nadeel maar hoeft niet heel erg te zijn, je kunt de beginfase combineren met Methylfenidaat en wanneer hij op de goede dosis zit daarmee stoppen.
De verwachte dosis ligt rond de 1 a 1,2 mg per kg lichaamsgewicht.

Mijn zoontje weegt 18 kg, ik verwacht dat ze beginnen met 10 mg, dan blijf ik hem gewoon concerta geven, en als hij dan 2 weken later bijvoorbeeld over gaat naar 18 mg Strattera kan ik hem nog 2 weken Concerta doorgeven en dan evt pas stoppen om te kijken of Strattera evt al wat doet. Het duurt ongeveer 6 weken voor het effect van Strattera zichtbaar is.
Wat ik heb begrepen is hoe zwaarder je weegt hoe langer het opbouwen duurt. Jouw zoon weegt 25 kg, dus het opbouwen zal gaan in 3 stappen, fase 1 10 mg, fase 2 18 mg, fase 3 25 mg, en dat zal vermoedelijk de dosis zijn waar hij op blijft gezien zijn gewicht.

Het mag namelijk wel om die 2 medicijnen te combineren.

Ik heb mijn zoontje vanochtend zijn pil een half uur eerder gegeven, eens zien hoe het vanavond gaat.
Helaas is dit niet altijd mogelijk, dit hangt af van hoelaat hij wakker is.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Ja, ik herken het helemaal dat gepuzzel en geschuif met die medicatie... en lastig ook voor school met die tweede gift. Hoe doe jij dat? Bij overblijfdagen zou hij op school de tweede gift moeten krijgen maar als hij 's morgens vroeg gehad heeft zou hij eigenlijk de middag dosering ook iets eerder moeten krijgen. Maar dan zijn de juffen weer helemaal de kluts kwijt.. die vinden het al lastig om te onthouden maar als de tijd ook nog per keer wisselt dan snappen ze er niks meer van.
Klopt van die Strattera. kinderarts had het ook zo aan ons uitgelegd dat je de huidige medicatie er in het begin gewoon naast moet gebruiken en na verloop van tijd moet afbouwen terwijl je de strattera opbouwt. Dus in feite zit je vast niet maandenlang in "de ellende" van verminderde werking oid, maar vraagt verwacht ik wel veel observatie en evaluatie, veel tijd en energie dus. Ook van leerkrachten etc. Vind dat nu soms al pittig hoor. Maar goed, het zal de investering wel waard zijn!
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Hoeveel melatonine geef je nu? Je schijnt wel 10 van die 0,1 tabletjes te mogen geven... het ziet er alleen zo heftig uit ;-) Ik geef mijn zoon er 4 en als hij echt heel hyper is 5.
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Wat ik heb begrepen is hoe zwaarder je weegt hoe langer het opbouwen duurt. Jouw zoon weegt 25 kg, dus het opbouwen zal gaan in 3 stappen, fase 1 10 mg, fase 2 18 mg, fase 3 25 mg, en dat zal vermoedelijk de dosis zijn waar hij op blijft gezien zijn gewicht.
Tenzij ze starten met 5 mg dan zijn er 4 fases.


Mijn zoontje krijgt 0.9 MG Melatonine. Ik heb speciale kids variant met Tutti Frutti smaak, 1 pilletje is 0,3 mg en hij krijgt er 3 van.
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Mijn zoontje hoeft nu met de Concerta gelukkig nog maar 1 pil per dag dus niks op school.
Maar eerst wel en dan zei ik sochtends gewoon tegen de juf hoe laat hij de 2e pil moest en dan zette zij haar alarm.
Leuk vinden ze het nooit maar zeker op het SBO zijn ze het gewend.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Je bent er al helemaal in thuis zo te lezen! Ga je binnenkort de overstap maken? 
Wat was jouw argument om te kiezen voor sbo?
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Ik ga de overstap maken in Januari na alle feestdagen.
Kan ik beter en rustiger observeren en is de situatie ook stabieler/normaler.

Mijn zoontje is vanaf de peuterspeelzaal meteen naar het SBO gegaan.
Hij had daar al moeite met de drukte van de klas en de hoeveelheid kinderen.
En een probleem met boosheid en frustratie, wat hij dan uit naar de juf toe (nog steeds).

Hij loopt dan weg of slaat van zich af of gaat heel erg vloeken.
Dit had nooit goed gegaan op een reguliere school, mijn zoontje is ook erg slim en plant zijn ontsnappingspogingen ook van tevoren bijv. Hij onthoudt wie waar zit en wanneer etc...
Als juf zijnde moet je daar goed op in kunnen spelen en bepaalde signalen van hem kunnen herkennen om dat voor te zijn, want anders is hij echt pleite en dan loopt mijn 6 jarige alleen op straat ?

En meestal is het de drukte of chaos in de klas wat ervoor zorgt dat het hem teveel wordt en hij wilt vluchten, maar het is een kind dat zich op alles voorbereid.

Ik wilde zelf ook echt dat hij naar het SBO ging, en heb daarvoor "gevochten".
Het was niet makkelijk om de toelatingsverklaring te krijgen omdat er nog geen voorgeschiedenis was op de basisschool en dus nog geen zekerheid dat het mis zou gaan.
Gelukkig had ik de peuterspeelzaal en instanties achter me staan die mijn zorgen deelden ?

En nu op het SBO is ook duidelijk dat hij hier op zijn plek zit, hij zal de hele basisschool periode op deze school blijven.

Het SBO bevalt ons prima, kleine klassen, goede begeleiding, duidelijke structuur, veel lichamelijke beweging.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Denk dat het idd goed is om er wel de tijd voor te nemen qua observeren etc. En als je weet dat je kind anders zal reageren door alle feestdagen dan is het slim om pas daarna te starten met andere medicatie, zodat je ook een realistisch beeld krijgt.
Dat klinkt idd goed, dat speciaal onderwijs! Mijn zoon ligt wel lekker in de klas, heeft vriendjes en we wonen in een klein dorp. Voor speciaal onderwijs zou hij echt 20 km moeten reizen en zou ik hem uit zijn vertrouwde omgeving en van zijn vriendjes moeten halen. Af en toe denk ik er over na, zeker als zou blijken dat zijn huidige leerkrachten niet de gewenste aanpassingen kunnen laten zien. Dat moet nog blijken hoor, we zijn net begonnen, maar het gaat nog niet zoals ik zou willen.  Hij komt verder cognitief ook redelijk mee, al blijft spelling een probleem. Maar met rekenen krijgt hij weer "pluswerk". Ik loop veel op tegen de starheid van de leerkrachten. Het onvermogen om zich aan te passen aan mijn kind, waardoor hij alleen maar onzeker wordt omdat hij het niet goed doet en straf krijgt. Maar begrijp anderzijds wel dat ze niet hun hele planning of lesmethode kunnen aanpassen aan 1 kind.
Bij speciaal onderwijs zou ik ook bang zijn dat hij alleen maar tussen de labeltjes zit... en wat doet dat voor een kind? En heeft hij geen last van kinderen die minder goed gaan dan hij? Maak je hem dan wel voldoende weerbaar voor de maatschappij? Een hoop vooroordelen voortkomend uit pure onwetendheid hoor. Ik weet het niet, maar denk dat mijn zoon dan toch nog goed genoeg mee komt? Maar soms denk ik er wel over na.
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Je moet het SBO niet verwarren met een Cluster school.
Op een SBO zitten in principe maar weinig " label" leerlingen, als je het hebt over stoornissen.
Het SBO is meer voor kinderen met leerproblemen en qua type kinderen niet heel veel anders dan een reguliere school, uitzonderingen daargelaten.
Mijn zoontje zou zonder medicatie ook een twijfelgeval worden hoor...liggend aan hoe zijn gedrag ontwikkeld.

Er is wel meer expertise, meer tijd, meer rust waardoor kinderen met ADHD soms voldoende hebben aan een SBO en niet per se naar een Cluster 4 school hoeven waar de kinderen met gedragsstoornissen dus meestal heengaan.

In de lagere klassen zie je soms wel uiteen lopende kinderen waarvan nog niet duidelijk is welke kant zij het beste op kunnen maar zij gaan vaak na de kleuterklas door naar een passende school wanneer de problematiek duidelijk is.

Mijn ervaring is op school dat die kinderen nergens besef van hebben, voor hun is het gewoon een school en ze leren hetzelfde als elke andere basisschool alleen soms met iets meer begeleiding of een jaar extra.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Oke, ik dacht inderdaad dat speciaal onderwijs bestond uit cluster 1 tm 4,dat is ook wat ik terug lees als ik google? Misschien komt de onwetendheid ook omdat dat volgens mij helemaal niet bij mij in de regio wordt aangeboden? Zoals jij het brengt klinkt idd best erg ideaal! Maar zou het verschil niet erg groot worden als hij straks naar VO moet? of kies je dan ook voor speciaal onderwijs?
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
SBO is iets anders dan de Cluster scholen.
Je hebt er net als voor de Cluster scholen een speciale toelatingsverklaring nodig want het is wel speciaal onderwijs maar dan anders.
Cluster 1 t/m 3 vallen sowieso af want die zijn voor blinden/doven etc...

Cluster 4 is voor gedragsstoornissen, maar dan moeten die ernstig genoeg zijn, dus te ernstig voor het SBO. Maar als er helemaal geen SBO in de buurt is dan is Cluster 4 de enige optie denk ik.

Vanuit het SBO kan je ook gewoon naar normaal voortgezet onderwijs, dat verschil is niet heel groot. Dat ligt net als op een reguliere school aan je niveau.
Er zullen op het SBO misschien meer kinderen zijn die met leerondersteuning naar het voortgezet onderwijs gaan omdat er vaak moeite is met een bepaald vak of bijv Dyslexie.

Jongens gaan over het algemeen vaker naar praktijkonderwijs maar volgens mij is dat op het regulier onderwijs ook zo, jongens doen graag meer met hun handen dan theorie ?

Maar je kan ook naar speciaal voortgezet onderwijs als dit beter voor je is, maar dit hoeft niet per se.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor je info! Iets om mee te nemen in mn achterhoofd...  Ik vind hier in de regio inderdaad alleen maar cluster (4) scholen. Maar daarvoor is hij echt niet "geschikt", gelukkig maar ;-) Wat jij bedoelt lijkt me dan meer op zn plek. Maar wat je zegt over speciale toelatingsverklaring... huidige school heeft nog verzuimd om de IB'er intensief te raadplegen, dus ik denk dat er nog heel veel stapjes gezet kunnen worden voordat we überhaupt gaan nadenken over speciaal onderwijs. Mijn plan van aanpak is eerst de tips afwachten die zijn gegeven door de psycholoog nav zijn schoolobservatie. Dit gaan we aankomende week evalueren. Eigenlijk wil ik er dan ook een IB'er aankaarten als extra stok achter de deur voor het opvolgen van de tips. Kijk en als het dán niet beter wordt, even als met verbeterde medicatie... dan kijken we eens verder naar SBO...
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Heeft de school geen eigen IB'er in dienst?
Want in principe moet je daar gewoon zelf een afspraak mee kunnen maken.
Die zijn meestal juist voor deze situaties en die kunnen helpen een plan van aanpak op te starten.

Maar gedrag is een moeilijk iets om aan te pakken, in de meeste gevallen is medicatie toch hetgeen wat het meeste effect moet geven op het gedrag.
En als de medicatie de ergste randjes eraf haalt dan heeft begeleiding op school een betere kans van slagen.

En zoals je al in je eerste bericht schreef over zijn gedrag is dat echt typisch ADHD, dus met de juiste medicatie zou dat een heel stuk minder moeten zijn.

Als hij zoveel onrust in zijn lichaam heeft is het een idee dat de juf hem eens per uur even een rondje door de school laat lopen zodat het niet opstapelt.
Laat de juf hem dan een taakje geven om te doen, iets brengen ergens of halen, maar als hij het prima vind om gewoon even een rondje te lopen om even die onrust eruit te lopen is dat ook goed.
Laat het vooral niet opstapelen maar wees het voor...

Kinderen met ADHD hebben veel last van de drukte en chaos van de klas, dus een koptelefoon die de geluiden tegenhoud is cruciaal. Dit voorkomt veel externe prikkels die ook onrust geven.
De koptelefoon kan hij dan op tijdens alle werkjes, leesoefeningen etc... alles dat hij zelfstandig moet doen. (gebruikt mijn zoontje ook)

En soms is het gewoon nodig dat hij zich even kan afsluiten, sommige klassen hebben een scherm achterin waar een kind achter kan zitten als hij even rust nodig heeft, of een time-out.
Dit kan soms ook rust geven. En dit is niet moeilijk te realiseren voor een school.

Het zijn maar wat tips, succes ?
Ik ben benieuwd hoe het vandaag ging met de DEX?

Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Ja, er zijn behoorlijk wat dingen verzuimd door de juffen. Bagatelliseren van problemen en dan later aangeven dat het echt niet gaat... weinig flexibel zijn qua aanpak, gebrek aan het nemen van regie en verantwoordelijkheid... alles moet vanuit mezelf komen. Van Ib'er nog NOOIT wat terug gehoord?!! Heb zelf een orthopedagoog/psycholoog geraadpleegd, maar eigenlijk is dat de omgekeerde wereld natuurlijk... Komende ouderavond is mijn doel iig een IB' er betrokken te laten zijn. belachelijk dat ik hier ook weer zelf voor moet strijden!
Je tips komen me deels bekend voor. Zijn een jaar geleden na de diagnose ook al eens verteld aan de juffen. Toch "doen ze maar wat" naar mijn gevoel. Ene keer voor in de klas, want dan kunnen ze er bovenop zitten. Nu zit ie weer ergens aan de zijkant waar hij omringd is door rustigere kinderen, waardoor hij minder snel is afgeleid... Wiebelkussen gehad, waar ze hem, tegen de voorschriften in, dan weer de hele dag op laten zitten. Wat ze wél goed doen is hem laten bewegen. hij mag rustig naast zijn stoel staand een werkje doen. Dat helpt hem wel om zijn onrust kwijt te kunnen. Denk ook niet dat het onwil van ze is, eerder onkunde. Beetje star en ouderwets misschien ook? Ze hebben bijv ook de tip gekregen om het te geven werk van te voren te arceren voor hem en een werkblad te maken waaroop heel concreet staat wat hij moet doen, zodat hij dat kan terug lezen, aangezien hij delen van instructies gewoon mist of vergeet. MAAR dat vraagt natuurlijk wel wat inzet en voorbereidend werk van de juffen. Ik geloof niet dat ze dat ook maar 1 dag geprobeerd hebben... ergens snap ik dat, want het vraagt wat van ze. Maar vind het wel jammer...
Hoe het ging met de dex weet ik niet... hij was afgelopen 2 dagen bij zn vader ;-) Aankomende 5 dagen is hij weer bij mij en dan hoop ik meer te zien!
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Tja, het is idd frustrerend en belachelijk dat je er zo bovenop moet zitten maar helaas hoor je dat steeds vaker.
Op het SBO is dat wel anders hoor.

Hij hoort voorin de klas te zitten waar hij alle aandacht voor de juf heeft en zij beter zicht heeft op hem en dus ook sneller in kan grijpen.

Dat van het werk arceren en een werkblad met duidelijke instructies is een supergoed idee, ik zou daar zeker weer achteraan gaan. Dit is hun werk, laat je niet afschepen hoor.
Jouw zoon verdient ook gewoon de kans om het beste uit zichzelf te halen, niet ieder kind kan dit op dezelfde manier helaas.
Daar moet ze dan maar gewoon die tijd insteken hoor, of een ander beroep kiezen ?

Heeft hij al een koptelefoon op school?

Naast zijn stoel staan is een stap maar let erop dat het misschien niet altijd voldoende is, soms zal hij een rondje door de school echt nodig hebben dan op de plaats stilstaan naast de tafel.


Een wiebelkussen zou ik dan juist gebruiken tijdens toetsen en zo waarvoor hij eigenlijk moet blijven zitten. Ook voor de rust van de rest van de klas.

Aankomende 5 dagen wordt weer observeren :D
Vertelt vader niet hoe het geweest is dan bij hem?

Mijn exman en ik hebben juist erg goed contact en bespreken eigenlijk alles over onze zoon.

Wij hadden toevallig gisteren gesprek op school.
Zoonlief doet het cognitief goed maar heeft moeite met contact maken met de kinderen.
Vriendschappen gaan erg moeizaam. Zo sneu voor hem...
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Echt belachelijk ja.. ik ga er donderdag met de ouderavond maar wéér iets van zeggen en dit keer ook aandringen op de betrokkenheid van een IB' er... Die kan er tenminste ook op toezien dat die juffen hun best doen ;-)
Koptelefoon heeft hij niet, maar heb ik wel geopperd. Ze zijn daar op terug gekomen, omdat bij sommige kinderen er makkelijk gewenning kan optreden, waardoor zij een terugslag krijgen wanneer de koptelefoon af gaat en dus het averechtse effect wordt bereikt. Net zoals met een wiebelkussen dat teveel gebruikt wordt. Naja, de juffen kennende laten ze hem dan weer de hele dag met zo'n koptelefoon op dus ik laat het idd maar even ;-)
Ja, exman en ik zijn op goede voet met elkaar, alleen hij werkt fulltime, dus wanneer hij thuis komt is de dex alweer uitgewerkt. Hij kan alleen deze ochtend observeren en daarna zijn de kids weer bij mij.
Ah, wat sneu inderdaad... hij wil wel contact maken maar lukt hem niet maak ik er uit op? Is een sova training niet iets voor hem?
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Ze krijgen op school standaard sova training in de lagere klassen maar het lukt hem niet de theorie in de praktijk te brengen. Hij begrijpt niet dat wat hij tijdens die training leert ook in het "echte leven" geldt...
Als ik met hem probeer door zijn sova mapje te bladeren en iets wil doornemen zegt hij Mama dat is alleen voor op school tijdens de les.

En dan probeer ik hem voorzichtig uit te leggen dat wat ze tijdens die les leren dat dat bedoeld is voor ook buiten die les en buiten schooltijd, maar dan wordt hij boos en zegt dat dit niet zo is.
Hij loopt sociaal emotioneel ook achter, hij is wel bijna 7 maar op dat gebied nog niet echt.

We beginnen binnenkort met Theraplay therapie bij onze hulpinstantie en hopelijk gaat dat helpen.
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Dat is wel weer een fijn voordeel van SBO, dat ze ook standaard sova training geven! Jammer dat hij niet begrijpt dat het ook voor buiten school bedoeld is..  Speelt er bij hem ook iets van ASS mee of zijn het zijn adhd kenmerken die hem in de weg zitten?
En als hij wel graag contact met andere kindjes wil maken, zou het dan niet helpen door uit te leggen aan hem dat zijn sova map hem daarbij kan helpen? Zou hij het dan niet willen?
Ik weet dat adhd vaak voor komt met "iets", soms dyslexie, soms ASS, soms wat anders. Ik ben er bij mn zoon ook erg alert op, aangezien zijn vader ook ASS heeft. Zoon heeft zeker kenmerken, maar de kenmerken die hij heeft zouden ook bij adhd kunnen horen. Hij heeft gelukkig wel veel vriendjes, hij ligt ook goed in de groep, juist omdat hij vreselijk impulsief is en flapuit heeft ie de lachers op zijn hand. Maar gaandeweg hij ouder wordt, zie je wel bepaalde nuances die anders zijn dan bij bijvoorbeeld zijn zusje. Nu is het misschien ook verschil jongen/ meisje hoor. Maar qua invoelingsvermogen, wederkerigheid dat soort dingen... de toekomst zal het uitwijzen :-( maar het lijkt me wel een hele zorg.
Tamara Tygo 2 maanden geleden geplaatst
Hij is ooit eens getest op ASS maar hij had het volgens hun niet, het sociale deel kwam wel overeen zeiden ze met ASS maar hij voldeed niet aan de andere kenmerken.
Maar wie weet wat er zichtbaar wordt als hij ouder wordt, het is soms zo moeilijk te zeggen.

Ik merk bij hem gewoon vaak dat het in zijn hoofd een bepaalde manier gaat en dan is daar nauwelijks op in te praten zoals ook met de sova training.
Hij kijkt daar heel anders tegenaan, het brengt niks teweeg bij hem, emotioneel gezien, en als het je niks doet dan kun je er ook niks mee.

Een ander kind zal misschien iets lezen en denken van "oh zit dat zo, dan moet ik dat volgende keer anders doen".
Mijn zoon leest het puur als een stukje tekst zonder betekenis, er gaat bij hem geen lampje branden zeg maar ?
Roos Bakker 2 maanden geleden geplaatst
Ja dat is best erkenbaar hoor. De orthopedagoog zag met de observatie ook niet direct alarmerende zaken die duiden op ASS. Maar het zit beide in hetzelfde spectrum, het blijft wel een aandachtspunt. Moet zeggen dat medicatie hem ook relaxter maakt. Hij kan dan veel meer dingen hebben en wordt minder prikkelbaar als het niet op zijn manier gaat. Anders is hij idd zo van wat ie in zn hoofd heeft dat is het en daar mag niet van af geweken worden...
Wat betreft observatie dexamfetamine: lastig ook weer... kwart voor 1 in genomen, half 2 deed het volgens mij wel wat. We waren toen bij de intocht van Sinterklaas dus kon hem ook niet echt 1 op 1 observeren, maar hij was prima te doen.  Daarna nog wat spelletjes gedaan, gegeten en gedronken en toen wilde hij naar huis. Thuis nog even met 2 vriendjes gegamed. Hij was wel druk,maar dat waren zijn vriendjes ook. Daar kan ik dus moeilijk wat over zeggen, hij was niet de drukste iig ;-) Vervolgens waren zijn 2 vriendjes continue aan het stoeien en toen heeft hij ze naar huis gestuurd, hij vond het te druk worden ;-)  Dat vond ik opvallend, maar kan het niet echt vanuit medicatie oogpunt verklaren. Werkt het dan zo goed dat hij rustiger is dan de rest en hij het daarom niet meer rok? Of was het uitgewerkt en raakt hij ervan overprikkeld? Zeker vanaf half 5 is hij weer schreeuwerig bij gamen, daaraan merk ik dat het is uitgewerkt, gaat dan constant hardop in de ruimte praten. En schreeuwen bij winst of verlies. Werkings duur dus ca 2,5-3 uur? Morgen hoop ik beter te kunnen kijken als we gewoon thuis blijven.
Tamara Tygo 1 maand geleden geplaatst
Hoi @roosbakker

Hoe gaat het nu op de DEX?
Roos Bakker 1 maand geleden geplaatst
Hoi! Nou, lastig.... zondag bevestigde wederom mijn idee dat het maar heel kort werkte, ca 2,5-3 uur.  Met 2 giften komen we de dag dus niet door en zit hij constant met pieken en dalen. Maandag, schooldag, besloot ik om iets korter na elkaar te geven en een keer 3 giften gegeven.  Had wel met de poli daarover gebeld. Hierdoor kon ik iig na schooltijd ook even observeren. Wat ik zag ging wel goed. Nu, na overleg met de kinderarts, afgesproken dat we nu eerst 4xd (!!) mogen geven, zo kunnen we kijken of het inderdaad goed werkt ( zonder alle pieken en dalen met 2xd). Mocht dit positief uitpakken hebben en nu ook een recept dexamfetamine retard liggen. Deze mag hij dan 2x d ( wat ik behoorlijk veel vind trouwens, het zou ca 8 uur werken!!! Dan zou ik eerder kiezen voor 1 langwerkende en 1 kortwerkende erachteraan?!)
Probleem is een beetje dat hier een vrij hoge eigen bijdrage aan zit en bij 1 apotheek besteld kan worden. Dan wil ik wel zeker weten dat we op de goede weg zitten met dit middel. Dus ik heb mezelf/ onszelf ca 1 week, misschien 2 weken de tijd gegeven om dat uit te zoeken. Beetje jammer is ook weer dat zoonlief komende 4 dagen weer bij zn vader is, dus kan ik zelf niet observeren. Zijn vader ziet hem ook alleen maar 's avonds. Na het weekend is hij weer bij mij, maar zitten we met aantal schooldagen. Moet misschien dus wel 2 weken observeren wil ik een beetje duidelijkheid hebben?
Wil ook niet zomaar starten met 2xd de langwerkende dex, aangezien ik eerst wil kijken en ervaren/ observeren hoe lang 1 langwerkende gift duurt. Ik bedoel: 16 uur gedekt zijn is misschien ook wat overdreven ;-) ? Of zou het überhaupt kwaad kunnen om gedekt te zijn terwijl je gaat / hoort te slapen? Het voelt ene beetje overbodig of zonde? Iemand ervaring??
Dus zou pas as woensdag weer eens goed kunnen observeren over de werkingsduur...
Tamara Tygo 1 maand geleden geplaatst
Dat wisselt ook heel erg per persoon hoor.
Er zijn mensen die juist beter inslapen als ze van tevoren Ritalin nemen omdat hun hoofd dat gewoonweg rustiger is en tijdens je slaap zou je geen last van je rebound moeten hebben lijkt mij.

Het probleem zit hem meer in het uitwerken rond bedtijd, dan heb je vaak extra moeite met inslapen door de rebound.
Dus mocht de Dex Retard langer werken dan hoeft dat op zich niet erg te zijn, zou het gewoon proberen ?
Petra De Leeuw 1 maand geleden geplaatst
Hallo.
Ik ben net lid geworden.
Veel gesprekken hebben jullie Haha.
Mijn zoon van 9 heeft ADHD en wij hebben al veel medicatie geprobeerd.
Nu bezig met strattera (3 weken nu).
Hier vele lastige overwegingen.
1 jaar methyl gebruikt. Bijwerkingen: geen eetlust. Erg afgevallen en slaapproblemen. Na een jaar heeft hij een angststoornis gekregen, verschrikkelijk. Bij toeval ontdekt dat het een bijwerking van de medicatie.
Toen op Dex overgestapt. Half jaar goed. Geen bijwerkingen. Super.
Toen werd hij steeds prikkelbaarder en angst kwam plotseling terug.
Nu dus strattera. Ben heel benieuwd. Wij geven er niets naast omdat dat niet kan ivm angsten. Poeh heftig.
Ondertussen heeft hij toelaatbaarheidsverklarinf voor sbo gekregen maar zonder medicatie is die niet een handig moment.
Dus wachten of stratttera gaat werken en of er geen bijwerkingen komen.

Een trikhorloge werkt erg goed om te zorgen dat je kind weet dat ie medicatie moet nemen. Dan vergeet niemand het! Ideaal.

Fijn om verhalen van anderen te lezen. Dat je niet de enige bent.
Roos Bakker 1 maand geleden geplaatst
welkom Petra! Heftig zeg die angsten..... vreselijk... nu opbouwen met strattera dus. Hoe lang gaat het bij hem duren is de verwachting?> merk je al wel wat omdat he natuurlijk rustig aan moet beginnen?
Nou, hier vanaf vandaag over op 4xd dex. Vind het nogal heftig wat betreft al die inname tijden. Wat is een trikhorloge?? Zitten daar alarmpjes op ofzo? Klinkt goed!
Vanavond ouderavond gehad en de juf vroeg zich af wanneer hij gestart is met de nieuwe medicatie. Ik legde uit vanaf vorige week maar pas vanaf vandaag 4xd. Ze vertelde dat ze hem vandaag uitermate ijverig heeft zien werken, hij luisterde goed en hij was zeer goed te doen!!! Ik wist niet wat ik hoorde. Ik ben me er tegelijkertijd ook van bewust dat 1 zwaluw geen zomer maakt hoor... dus even afwachten, maar pffff.... het zal toch zo zijn zeg.....
Petra De Leeuw 1 maand geleden geplaatst
Hallo Roos.
Heerlijk als de juf iets positiefs zegt hè?!
Ik bedoelde tril horloge
Deze is voor medicatie inname. Dan horen andere het niet, hij trilt alleen even.
Je kunt wel 8x instelllen op een dag. Hierbij een link:
https://www.kinderhorloges.nl/c-2835873/plashorloges-medicijnhorloges/?gclid=CjwKCAiAo9_QBRACEiwASknDwSxuvpVxtUNiQR7yH8IEPbNvVdDRm2fgoa561V3dRAsp8FZdVbSvwBoC_MkQAvD_BwE

We merken nog niets van de medicatie.
Ze zeggen dat je na een week of 4-6 gaat merken of het überhaupt iets gaat doen.
We wachten het af.

Tamara Tygo 1 maand geleden geplaatst
@petradeleeuw

Heeft hij last van bijwerkingen tot nu toe van de Strattera?
Hoeveel mg krijgt hij en hoe is het opbouw schema bij jullie?

Ik wil mijn zoontje na de feestdagen ook overzetten :)
Roos Bakker 1 maand geleden geplaatst
Wat een geduld moet je hebben als het nu nog niks doet met die strattera...pffff.. en dit is sowieso al een lastige tijd wat betreft spanningen met de feestdagen?
Dat tril horloge klinkt heel erg goed! Ik vind ze wel behoorlijk aan de prijs... hopelijk, als de dex 4xd wel goed blijft bevallen dat gaan we over op 2xd langwerkend en dan hoeft hij alleen in de middag nog 1 gift. Dan is zo'n horloge misschien weer minder hard nodig.... even over nadenken ;-)
Roos Bakker 1 maand geleden geplaatst
Even een update: hier zijn we inmiddels sinds het weekend overgestapt naar langwerkende dexamfetamine. Het is even zoeken naar hoe lang 1 tablet werkt. Dit weekend sinterklaas gevierd, dus is allemaal wat minder representatief, dus lastig te zeggen wanneer het uitwerkt. Voor mn gevoel gisteren na 6 uur na de eerste gift, dus vandaag ook maar na ca 6 uur weer gegeven. Kan woensdagmiddag als hij vrij van school is pas weer kijken of het daadwerkelijk om half 2 is uitgewerkt of nog werkt... Maar nu heeft hij iig geen rebound. Wat ik ervan merk is echt top! Hij is rustig, hij is bedachtzaam, lief, gezellig, en zo niet prikkelbaar! Normaal als hij zit te gamen én de muziek aan staan, én wij ook nog eens praten dan kunnen we zeker een sneer en een schreeuw van hem verwachten dat het stil moet zijn omdat hij zich anders niet kan concentreren. En nu...tijdens een drukke sinterklaasviering notabene:... echt niks! Hij deed supergezellig mee en geen gemopper! Geen geschreeuw, echt helemaal zen! Weet niet wat ik zie... durf het nog niet zo te hopen allemaal...
Tamara Tygo 3 weken geleden geplaatst
@roosbakker

Hoe gaat het nu?
Roos Bakker 3 weken geleden geplaatst
Het gaat super, @tamaratygo​! Anderen valt het ook op. Afgelopen week hadden we een evaluatie op school en beiden juffen zijn heel tevreden. Hij tettert niet meer constant door de juf heen of door een filmpje, hij kan gefocust aan het werk... en thuis merk ik ook veel verschil. Hij is veel minder snel geprikkeld en bozig, luistert veel beter. Echt zo'n opluchting, alsof er 20 kilo van mn schouders afvalt. Wat een zorg minder... Na de cito's nog een evaluatie, kijken of zijn prestaties ( met name op taal/spellinggebied) ook beter worden. En natuurlijk is het geen grijze muis geworden en blijft hij af en toe nog wat impulsief, MAAR denk dat je ook goed onderscheid moet maken tussen: wat is adhd, of wat is gewoon 8-jarig jongetjes gedrag? En wat is echt niet te doen en wat is "gewoon storend". Dus dat ;-)
Verder merk ik op game gebied dat hij nog moeilijk kan remmen en rustig kan doen. En kan hij nog erg temperamentvol reageren. Verschil is wel dat het nu eigenlijk nooit meer uit de hand loopt :-) Maar daar ga ik in het nieuwe jaar nog mee aan de slag. Ik loop bij een kinderpsychologenpraktijk en nadat hij goed zou zijn ingesteld op medicatie zouden we gaan kijken wat er nog blijft liggen en wat we daar nog aan kunnen doen. Veel is ook misschien zo ingesleten en moet hij misschien een nieuwe manier voor vinden om daar mee om te leren gaan.
Hoe gaat het bij jullie? Zoals voorgenomen in het nieuwe jaar toch overstappen op de Strattera?
Tamara Tygo 3 weken geleden geplaatst
Dat klinkt erg positief, top hoor ?

Wij gaan in het nieuwe jaar zeker Strattera proberen.
Hier gaat het nog niet helemaal lekker, teveel ups en downs nog.
Zeker met de feestdagen maar ook veel onrust op school door veel wisselingen met juffen.

Ook het luisteren is gewoon is gewoon drama momenteel en daardoor veel strijd, dus na de feestdagen flink aan de bak ?
Roos Bakker 1 dag geleden geplaatst
Hoe gaat het nu, @tamaratygo​??
Tamara Tygo 1 dag geleden geplaatst
@roosbakker

Het gaat met ups en downs, alleen de nachten zijn erg onrustig, hij wordt veel wakker en slaapt later.
Hij slaapt heel slecht de laatste tijd terwijl dit toch altijd wel goed ging.

Volgende week hebben we gesprek met zijn psychiater.
Ik heb haar wel al aan de telefoon gesproken en ze stond zelf niet echt achter het idee om Strattera te proberen. Volgens haar was het een veel heftiger medicijn en ze mag het zelf niet voorschrijven dus dan moet ze een collega erbij halen 😕
Vaag verhaal...
Ik vertrouw haar sowieso niet helemaal, volgens mij is ze nog in opleiding of zo 😒

Ik hou nu voorlopig zijn slaapritme bij en een dagboek om te kijken of ik ergens een verband kan vinden. Die nachten beginnen mij ook op te breken 😴

De ene dag gaat het beter dan de andere dag, hij is gewoon erg prikkelbaar en je weet gewoon niet wanneer dat je net het verkeerde zeg waardoor hij gaat ontploffen.

Hoe is het bij jou?
Roos Bakker 1 dag geleden geplaatst
Wat heftig joh, voor allemaal, die nachten... en slecht slapen betekent nóg meer prikkelbaar op de dag! Nou, ik geloof best dat Srattera heftig is, vooral qua opbouw, maar zie niet zo in wat er "erger" aan is dan andere adhd medicatie. Het werkt toch allemaal op het zenuwstelsel? En waarom mag ze het ene wel en het andere niet voorschrijven? Dat is ook vaag....
Hopelijk kan ze er een collega bij halen ;-)
Hier gaat het erg goed met de dexamfetamine! Enige punt is nog het gamen, hij vertoont behoorlijk verslavingsgedrag en reageert ook erg opgefokt als hij zich aan de regels moet houden. Zijn emotieregulatie is nog niet op en top, dus daar gaan we nog aan werken. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 September 2017 om 22:37
Aantal lezers 80
Aantal reacties 68