Medicatie vragen / advies / ervaringen gezocht

Laatste reactie 12/09/2018 14:14 door Tamara
· Markeren als ongelezen
Roos Bakker 2 jaar geleden geplaatst
Mijn zoontje van 8 gebruikt nu een jaar Concerta (of eigenlijk methylfenidaat retard van Sandoz). Eerst begonnen met 18 mg, vervolgens 27 en met 36 mg gestopt, de kinderarts vond dat qua dosering de max ( hij was toen 24 kg en 1,26m). De situatie was nog niet optimaal, maar aanvaardbaar, iig stukken beter dan het was ;-) Veel minder impulsief en hyperactief. Naast het starten met medicatie ook psycho educatie gekregen, hij zelf ook ( wat op dat moment niet passend was). Aantal maanden later vond ik de situatie nog niet zoals het zou moeten zijn. Ik loop thuis tegen zijn "buien" aan, de interactie met zn zus ( heel impulsief en emotioneel) en moeite met remmen van gamen bijv. Daarvoor weer opvoedondersteuning gevraagd via een andere instantie, aangezien de eerste onvoldoende resultaat bood. Dus enerzijds weer bezig met verbeteren van de situatie dmv begeleiding, tips in de opvoeding etc.
Maar anderzijds: vanavond gesprek op school gehad en zoon komt gelukkig goed cognitief mee maar gedrag laat zeer te wensen over. Hij is nog vreselijk wiebelig, kletst door de juf heen, kan zich niet focussen, is onwijs impulsief. Hij zit vooraan de klas, tussen rustige kinderen, expres. Tijdens de gym of in de pauze "ontlaadt" hij en is vreselijk druk en rolt letterlijk over de vloer. Hij staat geregeld op de gang, ook voor de rust van andere kinderen. Thuis loop ik dus tegen dingen aan, maar hiervan schrok ik dus wel weer... Het lijkt net alsof de medicatie die hij gebruikt niet afdoende werkt. Hoewel het stukken beter was dan zonder medicatie, werkt het schijnbaar voor school (en sommige momenten thuis) dus niet (meer?) voldoende.
Destijds is door de kinderarts aangegeven dat ze niet hoger dan 36 mg wilde gaan, gezien zijn lengte en gewicht. Nu is hij in 1 jaar tijd 4 cm gegroeid maar nauwelijks aangekomen in gewicht ( ca 700 gram). Afgezien van of het nog mag of niet lijkt ophogen me ook niet heel wenselijk aangezien hij nu al nauwelijks eetlust heeft.
Weet iemand hier meer van?
Ben benieuwd of er mensen zijn die van een methylfenidaat zijn overgestapt op andere middelen ivm de bijwerkingen of de werking die niet afdoende was? Bijv Dexamfetamine of Intuniv? Of andere middelen? Wat merkte je aan verschil?
Ik zou wel opzien tegen het overstappen weer die maanden van proberen. werkt het wel, werkt het niet? Maar dit is het schijnbaar ook niet helemaal...
Of eerst de opvoedondersteuning afwachten? Hij gaat morgen geobserveerd worden op school. De leerkrachten willen nieuwe tips naast wat ze allemaal al doen. Misschien verbetert daar de situatie ook nog wel door? Sta een beetje met mn rug tegen de muur...
reactie op @roosbakker2:
Lorfiedal Lorfiedal

Mijn zoontje is 7,5 is ook gestart met methylfenidaat. Equasym geprobeerd en nog andere medicatie die langer op de dag werken. Geen voldoende resultaat en bij nog meer ophogen leek het niet beter te gaan. Na gesprek met juf (ook zoon met adhd en gebruikt dexamfetamine na methylfenidaat geprobeerd te hebben) toch naar dexamfetamine gevraagd bij behandelaar. Uiteindelijk in overleg besloten over te stappen en ben er tevreden over. Gaat stukken beter op school en je merkt dat hij veel beter bereikbaar is dan met Methylfenidaat . Het is echt Hey overwegen waard. Bespreek het! Wij hebben ook 1,5 jaar gedokterd met de methylfenidaat en nu echt een opluchting.


2 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker

Wauw, dat is goed nieuws! Merk je bij die dexamfetamine nog bijwerkingen? En is het een duur middel? Deed de methylfenidaat helemaal niks bij je zoon of een beetje? Of waar liep je destijds tegenaan?


2 jaar geleden

Beantwoorden

Els Hallo Roos,

Mijn zoon (10) heeft Methylfenidaad waar hij het gelukkig heel goed op doet. Zelf was ik ook begonnen met Methylfenidaad, het gaf me een stuk rust omdat je dan het verschil gaat ervaren van heel erg druk in Mn hoofd naar een stuk meer rust, echter bleef er een stuk onrust. Daarna overlegd met begandelaar en over gegaan op dexamfetamine. Dit middel past veel beter! Dit brengt veel meer rust ook door de dag heen.

Toen mijn zoon ging starten is hij heel nauwkeurig in de gaten gehouden, gewicht moesten we bij houden, de rebound etc. Zo doende zijn we ongeveer op de juiste medicatie en de juiste hoeveelheid gekomen.
Monitoren tijdens start medicatie is wel heel belangrijk. Zo doende hoef je niet steeds maar weer wat uit te vogelen.
Waar ze hem gediagnosticeerd hebben, kunnen ze je daar niet begeleiden bij medicatie?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker Ja adhd poli helpt ook goed maar observeren moet je zelf doen met juf.  Denk dat het hier ook dex wordt... tenminste aankomende week proberen en hoop zo dat het net zo gaat helpen als bij jou! Nu de Equasym werkt ook wel wat maar tussen de middag redt hij net niet tot 13 uur. En merk wel duidelijk verschil maar impulsiviteit en slecht luisteren ( op school) blijven.  Kijken of de dexamfetamine beter werk gaat doen?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Serpil 2 jaar geleden geplaatst

Hier precies hetzelfde. Kind zit aan 54mg is 13 jaar oud en zit in de 2e. School klaagt omdat hij te snel geprikkeld is. ik merk dat de concentratie helemaal niet zo geweldig is (merk je bij het maken van huiswerk in het weekend). Ook veel hulp gehad en op een gegeven moment sluit het dossier :( Ben op het moment radeloos..medicatie mag niet omhoog, zit al aan het maximale. Volgende week mag hij zijn straf uitzitten...blokweek(naar school van 8 tot 1630).  Sterkte in ieder geval!!

reactie op @serpil:
Roos Bakker

Ja, heel frustrerend... ga je ook in gesprek over overstappen naar andere medicatie? Ik zou het wel willen bespreken maar ben anderzijds ook bezig met opvoedbegeleiding en school ook qua tips van psycholoog etc. Ben ook een beetje huiverig om weer de molen in te moeten met hem, weer bijwerkingen afwachten etc. Of wie weet doet het niet (meteen) iets en zitten we weken lang met de gebakken peren ;-) Dus misschien dat ik eerst nog verbetering afwacht met alle tips die nog komen gaan. Anderzijds: hoe lang moet en wil je wachten? Ondertussen lijdt zijn schoolwerk er wel onder...


2 jaar geleden

Beantwoorden

🔥 Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst

Hoi Roos, de onderstaande reacties heb ik kunnen verkrijgen via Facebook. Wellicht helpt het je verder naar de zoektocht en komt het goed van pas.

Onze zoon is 12 jaar 1.34 en weegt denk ik 30 kilo. Hij is 20 cm te klein. Krijgt nu alleen medicatie methylfenidaat op school, in het weekend en vakanties niet. Zijn nu aan het testen of het door de medicatie komt of erfelijk bij de psychiater begin november weer terug om te kijken of hij gegroeid is of niet.
Als het niet voldoende werkt is het te weinig zei de psychiater hier. Zoon was ook rond 25 kg toen hij 45 Mg kreeg ( 18+27 Mg) hij weegt nu 33 kg en krijgt 54 Mg. Mag gewoon zei arts. Hij krijgt trouwens de echte Concerta. Van die Sandoz werd hij misselijk en at hij minder. Hij is nu 11 en een dikke zal het nooit worden ondanks dat hij goed eet. Wie weet in pubertijd.
Bij ons hetzelfde effect tot vorig jaar. Toen zijn we overgestapt naar Equasym 30 mg. Deze heeft een dekking van 07.00 tot ca. 15.30 uur. Dan krijgt hij nog 5 mg methylfenidaat en komt hij er goed mee door tot het naar bed gaan. Mijn zoon is 9 en rond de 1.35. Hierbij kan hij redelijk goed eten en slapen. Hij is veel stabieler en heeft minder moodswings. Op school ook goed te merken.
Ze gaan steeds meer gegeven niet te geloven deden ze bij mijn zoon ook tot dat het te veel werd en ging hallucineren er van nu helemaal ermee gestopt wel afbouwend natuurlijk.
Wij waren eerst ook met de ,,goedkopere ,, versies aan het tobben steeds brak hij door de medicatie heen.. kreeg toen als advies de duurdere versie es te proberen in dit geval Concerta en wou dat ik et eerder had gedaan.
Wij zijn van de Concerta 27 MG over gegaan op de Mylan retard 27 mg ( goedkopere versie ook met verlengde afgifte )
Onze zoon is nu 9 1,43 en 30 kilo en functioneert goed op de medicatie.
Mijn zoon is 7jaar krijgt 2 x daags 5mg waar hij goed op functioneert.Hij kreeg eerst 2,5mg daar reageerde hij niet op.Van 7,5mg werd hij een zombie er zat geen leven meer in hem en dat willen we ook niet en had daarbij geen eet lust. Met 5mg gaat het nu heel goed.Hij krijgt het alleen op school elk ochtend en om 12uur alleen als hij de hele dagen naar school moet.mijn zoon is 1.27 en 25 kilo. Wat mij opvalt is dat er veel kinderen hoge dosis krijgt.
Mijn zoons hebben ook ADHD , zij reageerden allemaal verschillend op de medicatie. De middelste ging prima op concerta zonder bijwerkingen en groeide ook gewoon zoals t hoort. De oudste heeft alle medicatie die er is uitgeprobeerd maar had zoveel last vd bijwerkingen dat t onhoudbaar was. Onze jongste heeft toen t net op de markt kwam medikinet langwerkende capsules voorgeschreven gekregen en doet het daar prima op. Toen hij begon een week buikpijn en nu totaal geen last van bijwerkingen of stagnatie met de groei. Ik heb al meerdere mensen de tip gegeven dit middel te proberen en ook zij reageren hier goed op. Let wel op alleen de originele medikinet langwerkend ( 8 uur ) Geen middel sat volgens de apotheek anders heet maar hetzelfde werkt. Daarna geef ik mijn zoon een kortwerkend tabletje medikinet op de dagen dat hij na school gaat sporten of bv een feestje heeft.
Waarom niet overstappen naar de volgende medicatie in de flowchart? En dat is Dexamfetamine. Daarna is Straterra en optie. Tegenwoordig ook Guanfacine. Elk mens reageert anders op medicatie; dus zal je moeten uitproberen.  Ikzelf vind methylfenidaat geweldig werken; maar de rebound en bijwerkingen zijn te heftig. Dex werkt niet zo sterk in op mijn hoofd, maar is milder voor mij qua bijwerkingen. Voor een vriend van mij precies andersom. Snap je?
Niels van Hoorn 1 jaar geleden geplaatst

Onze zoon van 8 gebruikt nu 1x daags 10mg Equasym. gaat op school redelijk goed. Zit ook vooraan. Heeft veel extra hulp en motivatie nodig, het is erg belangrijk dat de school ook mee werkt en extra mensen inschakelt indien nodig.  Op de gang sturen helpt hem niet. Het is immers onmacht, geen onwil.  Wij gaan nu Concerta proberen na overleg met de apotheker want de Equasym is na 6 uur zeker uitgewerkt. Wij hopen dat Concerta langer bij hem zal werken.  

reactie op @nielsvanhoorn:
Tamara Tygo

Equasym werkte ook maar heel kort bij mijn zoontje, maar een uur of 4. Nu ook Concerta, werkt ongeveer 8 uur bij hem, in elk geval langer dan Equasym en net genoeg om de schooldag door te komen ?


1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst

bedankt allemaal voor jullie meningen! Onze zoon is vrijdag geobserveerd en wat opviel is dat hij nog onwijs veel adhd kenmerken laat zien... :-( Ondanks hoge dosering medicatie. Mijn eigen idee is om toch over te stappen op iets anders, aangezien het dus niet afdoende werkt en ophogen gezien zijn gewicht en bijwerkingen niet wenselijk lijkt? Maar goed, we gaan over 1,5 week evalueren en doorspreken wat de bevindingen zijn en hoe nu verder. Leerkrachten hebben een boel tips gekregen. Misschien moeten we dat eerst nog afwachten? Geen idee? Lastige in het verhaal is dat de vader van onze zoon ( mn ex partner) helemaal anti medicatie is en de stap naar medicatie al helemaal tegen zijn wil in is gegaan, maar omdat alle psychologen/ artsen etc het beter vonden is hij uiteindelijk wel akkoord gegaan. Overstappen ( of te wel "rommelen aan de mdicatie" in zijn ogen ) zal ook wel weer een enorm ding worden... Nog een medicatievraag: Heel af en toe overvalt mijn zoon het gevoel alsof de hele wereld op hem af komt. Hij zegt dan helemaal zenuwachtig te worden, moet huilen en wordt bang van alles. ( Tafels, stoelen, alles in de ruimte). Of hij is heel huilerig en weet niet waarom.  Kan dit van de medicatie komen? Teken van overdosering? Bijwerking? Of volledig onherkenbaar? Dit zit me namelijk ook niet lekker.

reactie op @roosbakker2:
Micheline Mreijen Dat lijkt mij eeder te wijten aan een posttraumatische stresstoornis of langdurige stresservaringen die overspannenheidsreacties zoals deze teweeg brengen.

Verder is het van belang dat beide ouder dezelfde beste oplossing voor hun kind ondersteunen, anders veroorzaakt het stress voor het kind, misschien wel meer dan de kwaal.

Ook kan de oorzaak zeer goed gevonden worden in het tegendraadse gedrag van de vader. Waarom is hij tegen medicatie? Motiveert hij dat? Weet hij wat de oorzaak is? Dat moet je wel weten als je zegt dat medicatie niet goed is. En het allerbelangrijkste: wat is zijn oplossing?
Alleen therapieen afkeuren zou veel kunnen zeggen over uw exman. Met name dat hij eigenlijk zelf in therapie zou moeten. Ik ben me er van bewust dat dit geen enkele zin heeft als hij zelf niet wil.

Ik weet dit omdat ik zelf adhd heb, mijn ouders dit niet wilden onderkennen en ik tot vrij recent een heel zwaar moeilijk en droevig leven heb gehad. Een aaneenschakeling van mislukkingen. Zo ook mijn huwelijk. Ik ben gescheiden heb een dochter van 5 en een zoon van 8, beiden hoogbegaafd, maar sinds hij zich met de opvoeding bemoeit, gaat hun welzijn achteruit. Door onveiligheid. Omdat hij mij niet wil horen of zien en zichzelf goed vindt als ouder. Bang dat het tegendeel boven water komt, worden alle moeilijkheden van de kinderen ontkend, en de oplossingen weggewuifd.
Dit is zwaar en moeilijk voor mijn kinderen.
Mogelijk heeft jouw zoon daar last van. Als je dat denkt, niet zelf gaan dokteren en als je meer wilt weten over oplossingen, kan je mij altijd contacten. Sterkte
1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker @michelinemreijen​ excuses voor de late reactie, lees hem nu pas! Bedankt voor het meedenken. Expartner is bekend met ass, dus sowieso alle veranderingen zijn bij voorbaat al lastig en reageert hij negatief op. Maar inmiddels is zoonlief dus toch over op andere medicatie. Van ex partner hoefde het allemaal niet zo, maar nu ik en school er zo tevreden mee zijn en zoonlief veel minder bijwerkingen heeft, vindt hij het geloof ik wel oke... 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst

Dat zou best kunnen, volgens mij zijn angst en nervositeit sowieso wel bekende bijwerkingen van Methylfenidaat en bij een hogere dosis heb je daar gewoon meer of heviger last van. Lijkt me in elk geval erg vervelend voor hem.

Een ander middel is wellicht een goede optie, hopelijk werkt zijn vader mee, het is in het belang van zijn zoon, dat moet hij toch ook inzien.

Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Denk toch dat de nervositeit vaker voorkomt voor de medicatie werkt of net nadat het is uitgewerkt. Dus niet echt DOOR de medicatie.... maar desondanks zou ik een evaluatie willen, aangezien het gewoon niet voldoende werkt, zeker niet voor op school.
Volgende week evaluatie van de schoolobservatie. Kijken ook wat de juffen met de tips konden.....
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Daar ben ik weer met mijn medicijn vragen ;-)
Inmiddels bij de kinderarts geweest en twee recepten mee gekregen,
Eerst ca 2 weken Equasym proberen en als dat niet beter gaat dan 2 weken Dexamfetamine.
Ik heb mijn bedenkingen over de Equasym. Wat ik begreep is dat daar dezelfde werkzame stof in zit dan de Methylfenidaat retard die hij nu slikt. Aangezien die niet afdoende werkt begrijp ik niet waarom dit wel zou aanslaan dan?
Daarnaast moet hij nu ook 2x daags gaan slikken ipv 1x daags? ik voorzie geheid dat dat een keer vergeten gaat worden als er 2 juffen en een vader en een opa en oma aan moeten denken.... Iemand tips hoe we dat kunnen regelen dat het niet vergeten wordt? Zoon is pas 8 en denkt daar echt zelf niet aan...
Maargoed, dat gaan we nu dus 2 weken proberen. iemand de ervaring dat dat beter aanslaat dan Concerta?? Ik kan er nog steeds met mijn verstand niet bij, dus mis het vertrouwen ;-)
Mocht het niks worden dan gaan we dexamfetamine proberen. Iemand ervaring met deze overstap?
Als laatste redmiddel kan hij eventueel ook overstappen op Stratera. Wat 24 uur werkt, dat klinkt ook als muziek in de oren, alleen begreep ik dat het opbouwen erg langzaam en ingewikkeld is?? Iemand ervaring?
reactie op @roosbakker2:
Tamara Tygo 2 keer daags Equasym slikken?

Dat is een vreemde keuze aangezien Equasym een afgifte heeft van 30-70, dan heeft je zoontje constant pieken en dalen gedurende de dag, lijkt me niet prettig.

Strattera heb ik geen ervaring mee maar lijkt me een betere optie ?
Het valt niet onder de opiumwet en het werkt 24 uur dus ook geen last van rebound meer.
Het opbouwen vergt even geduld maar als het goed werkt voor je zoontje heeft het veel voordelen ten opzichte van de overige medicatie.
Het wordt volgens mij alleen niet vergoed als ik me niet vergis, dus een goede verzekering in 2018 is een slimme zet ;)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Arnoud Meesters 1 jaar geleden geplaatst
Onze zoon van 7 gebruikt 3x daags een dosis van 7,5 Mg methylfenidaat, wat voor hem nu het beste werkt.
In het begin 3x 5mg en verder opgebouwd naar 3x 7,5mg.
De bijwerkingen waren wat tiks welke langzaam minder werden.
Toen dit werkte hebben we, in overleg met de behandeld arts de concerta retard geprobeerd, want die hoef je maar 1x perdag toe te dienen. De 18 Mg werkte te kort, zou 8 uur moeten werken maar was na 6 uur gedaan, hierna de 27 Mg en het ventje zat als een zombie op de bank. De tiks die hij had verergde extreem. Dus weer terug naar de 3x 7.5mg per dag en dat werkt goed. Dus ondanks de zelfde werkzame stof, het methylfenidaat, een geheel andere uitwerking door de bij stoffen welke samen de tablet maken.

Nu raak ik een klein stukje van de vraag af maar wil het toch kwijt want kan denk ik veel betekenen.

In groep 3 kon hij niet mee komen, ondanks de medicatie, de juf vergat het soms, maar leerde snel bij. Onze zoon werd telkens afgeleid door allerlei prikkels, wiebelkussen geprobeerd, hoofdtelefoon geprobeerd bijtkettingen geprobeerd, extra lessen buiten de klas, en de Jongen kwam vanaf de woensdag elke dag moe en sjagereinig thuis. Met als resultaat aan het einde maar op half niveau groep 3 geëindigd.
Aan het eind van het schooljaar hebben de overstap naar speciaal onderwijs kunnen maken en hebben een nieuwe zoon thuis.
Oude school 25 kinderen, 1 juf, veel tekeningen aan de muur. Als hij thuis komt en je vraagt, wat heb je gedaan vandaag? Is het vaste antwoord buiten gespeeld of niks.
Nieuwe school, 10 kinderen, 1 juf, 1 onderwijs assistente, rust in de klas. En met de onderwijs assistente kan de groep gesplitst worden om in nog kleinere groepjes les te geven.
Onze zoon komt nu zingend thuis, verteld wat hij heeft gedaan op school, en is vrolijk. Ook de tiks die hij nog had zijn eigenlijk weg, tenzij we iets spannends gaan doen, dan zien we ze nog wel. En dit heeft ook zijn hele uitwerking op ons gezin wat rustiger is geworden.

Ik wil hiermee aangeven dat de medicatie veel doet maar niet alles. Op andere vlakken kan ook veel behaald worden.

Onze ervaring van 3x per dag medicatie geven is een kwestie van wennen, opa's en oma's vergeten dat niet snel. Wij zelf helaas wel af en toe ?, op school kan het ook vergeten worden, wij hebben toen afgesproken het dan als nog te geven en aan ons aan te geven hoelaat hij het dan heeft gehad zodat wij de 3x wel of niet gaven. Ook zijn er apps welke een seintje geven wanneer je de medicatie moet geven, als ondersteuning zeg maar.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
`bedankt voor jullie reacties!
@tamaratygo​: ja, 2x daags.... vorgeschreven door de kinderarts op de adhd poli. Volgens haar werkt het ca 6 uur. We geven om 7 uur en 13 uur. Het moet nog blijken, vandaag zijn we pas begonnen. In de bijsluiter staat dat het langer werkt.
Hij gebruikte hiervoor methylfenidaat retard ( de nep-concerta) en die werkte bij hem ook maar ca 8 uur.
Ja, ik las over de afgifte en vraag me ook ernstig af of hij geen last op school heeft. Tot 10 uur ofzo werkt het op 30% dan volledig (70%) en dan na de middag weer op 30%??? Hopelijk heeft hij daar geen last van... maar lijkt me dat zo'n tablet niet voor niks zo gemaakt wordt, anders had de kinderarts er toch wel iets bij uitgeschreven? Het zou toch iets moeten gaan doen lijkt mij? Concerta heeft overigens ook een verdeelde afgifte. Weet het even niet uit mn hoofd maar is iig geen 50/50. Alleen voordeel is dat die maar 1x daags is dus geen pieken en dalen. Ik ga het mee maken. ip 2 weken proberen of we moeten al eerder door hebben als het niks is.
@arnoudmeesters​ bedankt voor het delen van je ervaring. Hier bij Concerta ook tics, maar die had hij daarvoor al, maar ze zijn zeker niet minder geworden. Hopelijk is dat met andere medicatie minder, maar waar het ons vooral om te doen is, is de concentratie en mate van impulsiviteit en afleidbaarheid. Dat was met concerta 36mg nog niet optimaal en ophogen was gezien zijn gewicht en lengte en tics en slechte eetlust eigenlijk geen optie. Daarnaast hebben de juffen heel veel tips gekregen dus even afwachten wat verandering qua aanpak gaat opleveren. Overstappen naar speciaal onderwijs is nog even een stap te ver, eerst kijken wat dit allemaal doet. Ik hoop ook dat het niet nodig gaat zijn. Wel fijn dat jullie er zo';n ander kind voor hebben terug gekregen, dat is zeker wat waard! Ik hoop nog steeds dat de juffen bereid zijn zich in te zetten voor een andere aanpak, al snap ik dat ze niet hun hele lesmethode gaan omgooien.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Met 18 mg methylfenidaat ret zou je nog wel kunnen ophogen lijkt me? Dat gestuiter klinkt alsof de symptomen er gewoon door heen komen? Moet zeggen dat mijn zoon dat met 36 mg ook nog wel had hoor, maar zonder kon je hem echt niet mee naar de stad nemen, met wel. Dat kinderen enthousiast reageren is ook wel normaal maar als het echt te extreem wordt dan zou je het wel moeten kunnen merken aan de mate van corrigeerbaarheid of de medicatie aanlaat of niet. Dat zou met medicatie toch beter moeten zijn ;-)
Mijn exman ervaart het ook anders ;-) Die ervaart namelijk totaal geen problemen... maar of dat aan zijn aanpak ligt of aan zijn gebrek aan analytisch vermogen......
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Mijn zoontje weegt maar 18 kg dus ophogen doet de psychiater liever niet.
Ik heb nu wel in overleg 27 mg gehad voor de weekenden als we een dagje weg gaan omdat dan de externe prikkels  te veel zijn.
Heb het nog niet kunnen uittesten alleen.

Ik moet zeggen dat ik ook ergens twijfel of dit het juiste medicijn is, ik zou hem ook graag op iets zetten wat 24 uur werk om een stabieler ritme te creëren. Die ups en downs elke dag vind ik ook maar niks en de ochtenden beginnen hier altijd al dramatisch en zijn pil krijgt hij pas om 7 uur omdat het anders niet de hele schooldag werkt.
Maar zoonlief is wel al voor half 6 wakker ? 
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
ja, dat herken ik onwijs. Gaf hem het liefste de methylfenidaat retard zo laat mogelijk zodat ik er eind van de middag ook nog "lol' van had of met voetbaltraining, maar de ochtenden zijn dan wél dramatisch. Snel geprikkeld, snel van slag, snel huilen, vaak waarschuwen. en corrigeren... niet leuk. Zou een kortwerkend iets er bij geen oplossing zijn? Hier was het geen optie omdat hij al zoveel mg kreeg...
Vandaag dan eerste dag met de equasym. Moet zeggen dat hij vanmiddag super druk was. Vriendje kwam spelen, ze waren aan het gamen en een en al geschreeuw, gegil, super luidruchtig. heb ze nu naar buiten gestuurd... niet te doen. In dat opzicht totaal geen verschil met de methylfenidaat retard... helaas. Anderzijds: als hij vanavond langere werking heeft dan is er iig toch een voordeel ;-)
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Nou, ik merk dat het werkt, maar niet beter dan de Concerta. Ik merk wanneer het gata werken en uitgewerkt is, maar gedurende de dag merk ik dezelfde tekortkomingen als bij de Concerta: hij blijft moeite hebben met zijn impulsen en emotieregulatie en blijft kwebbelen.
Ook merk ik dat het niet zo snel werk als de kinderarts deed voorkomen: wel bijna een uur terwijl zij zei dat het na ene half uur zou werken. Ik geef om 7 uur, maar nu hebben we op schooldagen nog geen baat bij zijn ochtendritueel van wassen, aankleden etc. Misschien nog eerder geven? Ik zag dat je de capsules mag open maken, zou het dan sneller werken?
In de avonden hebben we iets meer baat, aangezien de concerta om 16:30 wel begon uit te werken., de equasym werkt tot ca 19:30!
@tamaratygo​: ik merk nog niet echt iets van de wisselende afgifte. De momenten dat hij "flipt" komen niet per definitie overeen met de tijden dat hij op ca 30% afgifte zou zitten..
Tov Concerta is dit middel dus iets beter omdat we er langer op een dag plezier van hebben. De gift in de middag gaat tot nu toe ook goed., nog niet vergeten ;-) Maar de gehoopte betere werking is er dus niet. Voor de beeldvorming van de juffen ga ik nog een weekje door en daarna toch maar de dexamfetamine proberen...
Mijn zoon is ook vrij klein en licht ( bijna 9 en 131cm/ 25 kg), volgens de kinderarts gat de groeiachterstand om hooguit 2 cm...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Misschien dat de Dex meer doet voor hem en anders kan je altijd Strattera nog proberen.
Ik ben mezelf nu ook aan het verdiepen in Strattera en ga dat toch bespreken met mijn zoontjes psychiater.
Iets dat 24 uur werk is toch wel een groot voordeel, geen rebound meer, niet meer het wachten tot iets inwerkt...
Ik maakte me wel wat zorgen om bepaalde bijwerkingen maar dat moet ik dan maar gewoon goed in de gaten houden.

Succes ?
Laat je weten hoe het op de Dexamfetamine gaat :)
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Strattera is idd nog het laatste alternatief voor als de dexamfetamine niet gaat werken. 24 uurs werking klinkt idd ideaal. Geen rebounds... Ook geen gift midden op de dag... van de week was de juf zijn middag medicatie ook weer vergeten te geven... Merk met twee giften op de dag dat het ook nog zoeken is naar de juiste tijd. We moesten om 7 en 13 uur geven, maar heb een aantal keren gemerkt dat de gift om 13 uur net wat te laat is. Hij zit daarvoor net in een rebound. ( net met de lunch ook...)
Maar de kinderarts vertelde dat strattera een inwerktermijn van 3 maanden heeft, moet zeer langzaam worden opgebouwd, deels tijdelijk met oude medicatie ernaast, vrij ingewikkeld allemaal. Dus vandaar als laatste alternatief. Nu eerst dex gaan proberen, vanaf aankomende woensdag. De dexamfetamine heb je trouwens ook in retard vorm, dus 1x daags, alleen is slechts bij 1 apotheek te bestellen ( Regenboog apotheek) en verzekering doet vaak moeilijk met de vergoeding. We gaan dus eerst voor de "goedkopere" manier, van 2xdaags, en hopen dat de juf het niet meer vergeten te geven!! Ik laat mn bevindingen weten!
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Hoe gaat het inmiddels @roosbakker​ ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Bedankt voor je interesse, @tamaratygo !
Vrijdag hadden we mail gekregen van de leerkracht dat zoonlief ontzettend brutaal was geweest, en slecht luisterde. Afgelopen weekend constateerde zijn vader ook dat hij sneller prikkelbaar was, dus ik heb maandag recept dexamfetamine geregeld en vanmiddag al mee gestart. Ik kan er helaas nog niet veel over zeggen. Sowieso was de apotheek vergeten ene bijsluiter mee te geven en toen ik belde kon de assistente me ok niet verder helpen. Ze heeft mijn vragen voorgelegd aan de apotheker en belde me er later over terug, maar kreeg desondanks niet de antwoorden die ik zocht. Ging oa over hoe snel het mikddel werkt en hoe lang ongeveer, zodat ik weet wanneer ik welke giften moet geven. er zit nu weinig anders meer op dan gewoon maar te proberen en goed te kijken. Vanmiddag om half 1 gegeven met de lunch. Daarna jis hij naar school gegaan. Toen hij om half 4 thuis kwam had ik het idee dat hij rustiger was, corrigeerde zelfs zijn vriendje toen die aan het schreeuwen was. Om 4 uur gedroeg hij zich heel clownesk en druk dat ik dacht: zou het nu uitgewerkt zijn? Of werkt het gewoon niet zo best? Maar na een kwartier herstelde hij zich enigszins. Rond half zes had ik wel echt het idee dat de werking klaar was. Morgen dus even kijken of het zelfde patroon terug komt. Dan kan ik ook ene beetje puzzelen met de inname tijd. Als het idd werkt van half 1 (inname, kwart over 1 deed het nog niet volledig wat) tot ca half zes, dus zeg ca 4 uur lang??? Dan moet ik daar in de ochtend ook rekening mee houden dat ik niet te vroeg geef, anders zitten we smiddags met een rebound. Ben heel benieuwd!
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Spannend, 1e dag is altijd aankijken.

Je geeft dit ook 2 keer toch?
Succes, ben benieuwd of dit beter bevalt ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ja klopt, ik ben in de middag begonnen. Ik moet 2x daags 5 mg geven. Ik heb geen bijwerkingen opgemerkt. Maar heb ook niet echt een beeld van de werking. Morgen opnieuw kijken. Ik hoop nog wel een beetje dat dit spul niet heel vroeg is uitgewerkt... anders hebben we eind van de ochtend een probleem en eind van de middag. Voorheen met de Concerta was dit ook een ding, maar doordat ik die maar 1x d hoefde te geven zaten we alleen eind van de middag met de gebakken peren... 
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Ja ik snap het, blijft altijd lastig met die medicatie.
Daarom neig ik echt naar Strattera momenteel.

Ik begin bij mijn zoontje te merken dat het inslapen moeilijker gaat door de Concerta.
In het begin werkte de Concerta maar tot een uur of 3 maar tegenwoordig werkt het tot 5 uur, half 6 door, wat ergens fijn is maar aan de andere kant heeft hij nu eind van de dag de rebound en dat geeft nu problemen bij het slapen.

Geen idee waarom het nu langer lijkt te werken maar die rebound eind van de middag is niet te missen pff ?
En hij gaat altijd om 7 uur naar bed, dat heeft hij ook echt wel nodig en anders ik wel ?
Soms is hij de volgende dag al om 5 uur op, soms pas om half 7 maar ik hou overal rekening mee. Hij sliep altijd binnen 5 minuten en nu is het ineens een probleem geworden.

Ik denk dus serieus na over de Strattera. Geen gedoe meer met tijden bijhouden en inschatten, geen meerdere dosissen, geen rebound...
Het zou een echte uitkomst zijn als het werkt.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Geef je hem al melatonine? Voor mijn zoon aan de medicatie zat gaf ik het al omdat hij anders te druk was in zn koppie om te slapen: steeds weer naar beneden lopen, terug naar bed sturen etc. Nu geef ik een half uur voor slaaptijd en dan begint hij een half uur later al te gapen en wil hij soms zelf al! Het is gewoon te koop bij de drogist, ik vind het ene uitkomst. Dus nu met de medicatie ga ik er ook gewoon mee door en is inslapen ook geen probleem. maar die van mij gaat ook pas om 20:30 uur naar bed... dat wel...
Ik vind het idd ook echt een nadeel dat uitzoeken en bijhouden van de tijden dat het inwerkt en uitwerkt. Vandaag om 7:30 uur gegeven maar nog geen effect toen ik hem om 8:20 naar school bracht... Hij moet vandaag tot 12:30, dan zal het vermoedelijk al weer zijn uitgewerkt. "Gelukkig" kan ik vanmiddag wel even observeren, want gisteren van een uur of max 2 na schooltijd werd ik ook niet wijzer van. Hopelijk heeft niet alleen school er baat bij maar ik ook, enigszins ;-) qua werkingsduur... Misschien zou 3x daags nog een oplossing kunnen zijn, mocht blijken dat we zowel 's morgens, eind van de ochtend én eind van de middag "te kort" komen... Maar geen idee of dat mag zoveel/ zo vaak voor zijn leeftijd/ gewicht etc???? 1 december weer evalueren, dan hoop ik er meer zicht op te hebben.
Ik zou opzien tegen het langdurige opbouwschema van de Strattera maar dat iets 24 uur werkt klinkt wel als muziek in de oren...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Ja Melatonine krijgt mijn zoontje al een hele tijd, idd al lang voordat hij aan de medicijnen ging.
Anders was het gewoon te moeilijk om in te slapen, maar de melatonine hielp altijd, en we hebben de dosis al verhoogd sinds hij Concerta krijgt omdat we de slaapproblemen al verwachtten.

Het opbouwen van Strattera is idd een nadeel maar hoeft niet heel erg te zijn, je kunt de beginfase combineren met Methylfenidaat en wanneer hij op de goede dosis zit daarmee stoppen.
De verwachte dosis ligt rond de 1 a 1,2 mg per kg lichaamsgewicht.

Mijn zoontje weegt 18 kg, ik verwacht dat ze beginnen met 10 mg, dan blijf ik hem gewoon concerta geven, en als hij dan 2 weken later bijvoorbeeld over gaat naar 18 mg Strattera kan ik hem nog 2 weken Concerta doorgeven en dan evt pas stoppen om te kijken of Strattera evt al wat doet. Het duurt ongeveer 6 weken voor het effect van Strattera zichtbaar is.
Wat ik heb begrepen is hoe zwaarder je weegt hoe langer het opbouwen duurt. Jouw zoon weegt 25 kg, dus het opbouwen zal gaan in 3 stappen, fase 1 10 mg, fase 2 18 mg, fase 3 25 mg, en dat zal vermoedelijk de dosis zijn waar hij op blijft gezien zijn gewicht.

Het mag namelijk wel om die 2 medicijnen te combineren.

Ik heb mijn zoontje vanochtend zijn pil een half uur eerder gegeven, eens zien hoe het vanavond gaat.
Helaas is dit niet altijd mogelijk, dit hangt af van hoelaat hij wakker is.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ja, ik herken het helemaal dat gepuzzel en geschuif met die medicatie... en lastig ook voor school met die tweede gift. Hoe doe jij dat? Bij overblijfdagen zou hij op school de tweede gift moeten krijgen maar als hij 's morgens vroeg gehad heeft zou hij eigenlijk de middag dosering ook iets eerder moeten krijgen. Maar dan zijn de juffen weer helemaal de kluts kwijt.. die vinden het al lastig om te onthouden maar als de tijd ook nog per keer wisselt dan snappen ze er niks meer van.
Klopt van die Strattera. kinderarts had het ook zo aan ons uitgelegd dat je de huidige medicatie er in het begin gewoon naast moet gebruiken en na verloop van tijd moet afbouwen terwijl je de strattera opbouwt. Dus in feite zit je vast niet maandenlang in "de ellende" van verminderde werking oid, maar vraagt verwacht ik wel veel observatie en evaluatie, veel tijd en energie dus. Ook van leerkrachten etc. Vind dat nu soms al pittig hoor. Maar goed, het zal de investering wel waard zijn!
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Hoeveel melatonine geef je nu? Je schijnt wel 10 van die 0,1 tabletjes te mogen geven... het ziet er alleen zo heftig uit ;-) Ik geef mijn zoon er 4 en als hij echt heel hyper is 5.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Wat ik heb begrepen is hoe zwaarder je weegt hoe langer het opbouwen duurt. Jouw zoon weegt 25 kg, dus het opbouwen zal gaan in 3 stappen, fase 1 10 mg, fase 2 18 mg, fase 3 25 mg, en dat zal vermoedelijk de dosis zijn waar hij op blijft gezien zijn gewicht.
Tenzij ze starten met 5 mg dan zijn er 4 fases.


Mijn zoontje krijgt 0.9 MG Melatonine. Ik heb speciale kids variant met Tutti Frutti smaak, 1 pilletje is 0,3 mg en hij krijgt er 3 van.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Mijn zoontje hoeft nu met de Concerta gelukkig nog maar 1 pil per dag dus niks op school.
Maar eerst wel en dan zei ik sochtends gewoon tegen de juf hoe laat hij de 2e pil moest en dan zette zij haar alarm.
Leuk vinden ze het nooit maar zeker op het SBO zijn ze het gewend.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Je bent er al helemaal in thuis zo te lezen! Ga je binnenkort de overstap maken? 
Wat was jouw argument om te kiezen voor sbo?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Ik ga de overstap maken in Januari na alle feestdagen.
Kan ik beter en rustiger observeren en is de situatie ook stabieler/normaler.

Mijn zoontje is vanaf de peuterspeelzaal meteen naar het SBO gegaan.
Hij had daar al moeite met de drukte van de klas en de hoeveelheid kinderen.
En een probleem met boosheid en frustratie, wat hij dan uit naar de juf toe (nog steeds).

Hij loopt dan weg of slaat van zich af of gaat heel erg vloeken.
Dit had nooit goed gegaan op een reguliere school, mijn zoontje is ook erg slim en plant zijn ontsnappingspogingen ook van tevoren bijv. Hij onthoudt wie waar zit en wanneer etc...
Als juf zijnde moet je daar goed op in kunnen spelen en bepaalde signalen van hem kunnen herkennen om dat voor te zijn, want anders is hij echt pleite en dan loopt mijn 6 jarige alleen op straat ?

En meestal is het de drukte of chaos in de klas wat ervoor zorgt dat het hem teveel wordt en hij wilt vluchten, maar het is een kind dat zich op alles voorbereid.

Ik wilde zelf ook echt dat hij naar het SBO ging, en heb daarvoor "gevochten".
Het was niet makkelijk om de toelatingsverklaring te krijgen omdat er nog geen voorgeschiedenis was op de basisschool en dus nog geen zekerheid dat het mis zou gaan.
Gelukkig had ik de peuterspeelzaal en instanties achter me staan die mijn zorgen deelden ?

En nu op het SBO is ook duidelijk dat hij hier op zijn plek zit, hij zal de hele basisschool periode op deze school blijven.

Het SBO bevalt ons prima, kleine klassen, goede begeleiding, duidelijke structuur, veel lichamelijke beweging.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Denk dat het idd goed is om er wel de tijd voor te nemen qua observeren etc. En als je weet dat je kind anders zal reageren door alle feestdagen dan is het slim om pas daarna te starten met andere medicatie, zodat je ook een realistisch beeld krijgt.
Dat klinkt idd goed, dat speciaal onderwijs! Mijn zoon ligt wel lekker in de klas, heeft vriendjes en we wonen in een klein dorp. Voor speciaal onderwijs zou hij echt 20 km moeten reizen en zou ik hem uit zijn vertrouwde omgeving en van zijn vriendjes moeten halen. Af en toe denk ik er over na, zeker als zou blijken dat zijn huidige leerkrachten niet de gewenste aanpassingen kunnen laten zien. Dat moet nog blijken hoor, we zijn net begonnen, maar het gaat nog niet zoals ik zou willen.  Hij komt verder cognitief ook redelijk mee, al blijft spelling een probleem. Maar met rekenen krijgt hij weer "pluswerk". Ik loop veel op tegen de starheid van de leerkrachten. Het onvermogen om zich aan te passen aan mijn kind, waardoor hij alleen maar onzeker wordt omdat hij het niet goed doet en straf krijgt. Maar begrijp anderzijds wel dat ze niet hun hele planning of lesmethode kunnen aanpassen aan 1 kind.
Bij speciaal onderwijs zou ik ook bang zijn dat hij alleen maar tussen de labeltjes zit... en wat doet dat voor een kind? En heeft hij geen last van kinderen die minder goed gaan dan hij? Maak je hem dan wel voldoende weerbaar voor de maatschappij? Een hoop vooroordelen voortkomend uit pure onwetendheid hoor. Ik weet het niet, maar denk dat mijn zoon dan toch nog goed genoeg mee komt? Maar soms denk ik er wel over na.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Je moet het SBO niet verwarren met een Cluster school.
Op een SBO zitten in principe maar weinig " label" leerlingen, als je het hebt over stoornissen.
Het SBO is meer voor kinderen met leerproblemen en qua type kinderen niet heel veel anders dan een reguliere school, uitzonderingen daargelaten.
Mijn zoontje zou zonder medicatie ook een twijfelgeval worden hoor...liggend aan hoe zijn gedrag ontwikkeld.

Er is wel meer expertise, meer tijd, meer rust waardoor kinderen met ADHD soms voldoende hebben aan een SBO en niet per se naar een Cluster 4 school hoeven waar de kinderen met gedragsstoornissen dus meestal heengaan.

In de lagere klassen zie je soms wel uiteen lopende kinderen waarvan nog niet duidelijk is welke kant zij het beste op kunnen maar zij gaan vaak na de kleuterklas door naar een passende school wanneer de problematiek duidelijk is.

Mijn ervaring is op school dat die kinderen nergens besef van hebben, voor hun is het gewoon een school en ze leren hetzelfde als elke andere basisschool alleen soms met iets meer begeleiding of een jaar extra.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Oke, ik dacht inderdaad dat speciaal onderwijs bestond uit cluster 1 tm 4,dat is ook wat ik terug lees als ik google? Misschien komt de onwetendheid ook omdat dat volgens mij helemaal niet bij mij in de regio wordt aangeboden? Zoals jij het brengt klinkt idd best erg ideaal! Maar zou het verschil niet erg groot worden als hij straks naar VO moet? of kies je dan ook voor speciaal onderwijs?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
SBO is iets anders dan de Cluster scholen.
Je hebt er net als voor de Cluster scholen een speciale toelatingsverklaring nodig want het is wel speciaal onderwijs maar dan anders.
Cluster 1 t/m 3 vallen sowieso af want die zijn voor blinden/doven etc...

Cluster 4 is voor gedragsstoornissen, maar dan moeten die ernstig genoeg zijn, dus te ernstig voor het SBO. Maar als er helemaal geen SBO in de buurt is dan is Cluster 4 de enige optie denk ik.

Vanuit het SBO kan je ook gewoon naar normaal voortgezet onderwijs, dat verschil is niet heel groot. Dat ligt net als op een reguliere school aan je niveau.
Er zullen op het SBO misschien meer kinderen zijn die met leerondersteuning naar het voortgezet onderwijs gaan omdat er vaak moeite is met een bepaald vak of bijv Dyslexie.

Jongens gaan over het algemeen vaker naar praktijkonderwijs maar volgens mij is dat op het regulier onderwijs ook zo, jongens doen graag meer met hun handen dan theorie ?

Maar je kan ook naar speciaal voortgezet onderwijs als dit beter voor je is, maar dit hoeft niet per se.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Bedankt voor je info! Iets om mee te nemen in mn achterhoofd...  Ik vind hier in de regio inderdaad alleen maar cluster (4) scholen. Maar daarvoor is hij echt niet "geschikt", gelukkig maar ;-) Wat jij bedoelt lijkt me dan meer op zn plek. Maar wat je zegt over speciale toelatingsverklaring... huidige school heeft nog verzuimd om de IB'er intensief te raadplegen, dus ik denk dat er nog heel veel stapjes gezet kunnen worden voordat we überhaupt gaan nadenken over speciaal onderwijs. Mijn plan van aanpak is eerst de tips afwachten die zijn gegeven door de psycholoog nav zijn schoolobservatie. Dit gaan we aankomende week evalueren. Eigenlijk wil ik er dan ook een IB'er aankaarten als extra stok achter de deur voor het opvolgen van de tips. Kijk en als het dán niet beter wordt, even als met verbeterde medicatie... dan kijken we eens verder naar SBO...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Heeft de school geen eigen IB'er in dienst?
Want in principe moet je daar gewoon zelf een afspraak mee kunnen maken.
Die zijn meestal juist voor deze situaties en die kunnen helpen een plan van aanpak op te starten.

Maar gedrag is een moeilijk iets om aan te pakken, in de meeste gevallen is medicatie toch hetgeen wat het meeste effect moet geven op het gedrag.
En als de medicatie de ergste randjes eraf haalt dan heeft begeleiding op school een betere kans van slagen.

En zoals je al in je eerste bericht schreef over zijn gedrag is dat echt typisch ADHD, dus met de juiste medicatie zou dat een heel stuk minder moeten zijn.

Als hij zoveel onrust in zijn lichaam heeft is het een idee dat de juf hem eens per uur even een rondje door de school laat lopen zodat het niet opstapelt.
Laat de juf hem dan een taakje geven om te doen, iets brengen ergens of halen, maar als hij het prima vind om gewoon even een rondje te lopen om even die onrust eruit te lopen is dat ook goed.
Laat het vooral niet opstapelen maar wees het voor...

Kinderen met ADHD hebben veel last van de drukte en chaos van de klas, dus een koptelefoon die de geluiden tegenhoud is cruciaal. Dit voorkomt veel externe prikkels die ook onrust geven.
De koptelefoon kan hij dan op tijdens alle werkjes, leesoefeningen etc... alles dat hij zelfstandig moet doen. (gebruikt mijn zoontje ook)

En soms is het gewoon nodig dat hij zich even kan afsluiten, sommige klassen hebben een scherm achterin waar een kind achter kan zitten als hij even rust nodig heeft, of een time-out.
Dit kan soms ook rust geven. En dit is niet moeilijk te realiseren voor een school.

Het zijn maar wat tips, succes ?
Ik ben benieuwd hoe het vandaag ging met de DEX?

Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ja, er zijn behoorlijk wat dingen verzuimd door de juffen. Bagatelliseren van problemen en dan later aangeven dat het echt niet gaat... weinig flexibel zijn qua aanpak, gebrek aan het nemen van regie en verantwoordelijkheid... alles moet vanuit mezelf komen. Van Ib'er nog NOOIT wat terug gehoord?!! Heb zelf een orthopedagoog/psycholoog geraadpleegd, maar eigenlijk is dat de omgekeerde wereld natuurlijk... Komende ouderavond is mijn doel iig een IB' er betrokken te laten zijn. belachelijk dat ik hier ook weer zelf voor moet strijden!
Je tips komen me deels bekend voor. Zijn een jaar geleden na de diagnose ook al eens verteld aan de juffen. Toch "doen ze maar wat" naar mijn gevoel. Ene keer voor in de klas, want dan kunnen ze er bovenop zitten. Nu zit ie weer ergens aan de zijkant waar hij omringd is door rustigere kinderen, waardoor hij minder snel is afgeleid... Wiebelkussen gehad, waar ze hem, tegen de voorschriften in, dan weer de hele dag op laten zitten. Wat ze wél goed doen is hem laten bewegen. hij mag rustig naast zijn stoel staand een werkje doen. Dat helpt hem wel om zijn onrust kwijt te kunnen. Denk ook niet dat het onwil van ze is, eerder onkunde. Beetje star en ouderwets misschien ook? Ze hebben bijv ook de tip gekregen om het te geven werk van te voren te arceren voor hem en een werkblad te maken waaroop heel concreet staat wat hij moet doen, zodat hij dat kan terug lezen, aangezien hij delen van instructies gewoon mist of vergeet. MAAR dat vraagt natuurlijk wel wat inzet en voorbereidend werk van de juffen. Ik geloof niet dat ze dat ook maar 1 dag geprobeerd hebben... ergens snap ik dat, want het vraagt wat van ze. Maar vind het wel jammer...
Hoe het ging met de dex weet ik niet... hij was afgelopen 2 dagen bij zn vader ;-) Aankomende 5 dagen is hij weer bij mij en dan hoop ik meer te zien!
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Tja, het is idd frustrerend en belachelijk dat je er zo bovenop moet zitten maar helaas hoor je dat steeds vaker.
Op het SBO is dat wel anders hoor.

Hij hoort voorin de klas te zitten waar hij alle aandacht voor de juf heeft en zij beter zicht heeft op hem en dus ook sneller in kan grijpen.

Dat van het werk arceren en een werkblad met duidelijke instructies is een supergoed idee, ik zou daar zeker weer achteraan gaan. Dit is hun werk, laat je niet afschepen hoor.
Jouw zoon verdient ook gewoon de kans om het beste uit zichzelf te halen, niet ieder kind kan dit op dezelfde manier helaas.
Daar moet ze dan maar gewoon die tijd insteken hoor, of een ander beroep kiezen ?

Heeft hij al een koptelefoon op school?

Naast zijn stoel staan is een stap maar let erop dat het misschien niet altijd voldoende is, soms zal hij een rondje door de school echt nodig hebben dan op de plaats stilstaan naast de tafel.


Een wiebelkussen zou ik dan juist gebruiken tijdens toetsen en zo waarvoor hij eigenlijk moet blijven zitten. Ook voor de rust van de rest van de klas.

Aankomende 5 dagen wordt weer observeren :D
Vertelt vader niet hoe het geweest is dan bij hem?

Mijn exman en ik hebben juist erg goed contact en bespreken eigenlijk alles over onze zoon.

Wij hadden toevallig gisteren gesprek op school.
Zoonlief doet het cognitief goed maar heeft moeite met contact maken met de kinderen.
Vriendschappen gaan erg moeizaam. Zo sneu voor hem...
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Echt belachelijk ja.. ik ga er donderdag met de ouderavond maar wéér iets van zeggen en dit keer ook aandringen op de betrokkenheid van een IB' er... Die kan er tenminste ook op toezien dat die juffen hun best doen ;-)
Koptelefoon heeft hij niet, maar heb ik wel geopperd. Ze zijn daar op terug gekomen, omdat bij sommige kinderen er makkelijk gewenning kan optreden, waardoor zij een terugslag krijgen wanneer de koptelefoon af gaat en dus het averechtse effect wordt bereikt. Net zoals met een wiebelkussen dat teveel gebruikt wordt. Naja, de juffen kennende laten ze hem dan weer de hele dag met zo'n koptelefoon op dus ik laat het idd maar even ;-)
Ja, exman en ik zijn op goede voet met elkaar, alleen hij werkt fulltime, dus wanneer hij thuis komt is de dex alweer uitgewerkt. Hij kan alleen deze ochtend observeren en daarna zijn de kids weer bij mij.
Ah, wat sneu inderdaad... hij wil wel contact maken maar lukt hem niet maak ik er uit op? Is een sova training niet iets voor hem?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Ze krijgen op school standaard sova training in de lagere klassen maar het lukt hem niet de theorie in de praktijk te brengen. Hij begrijpt niet dat wat hij tijdens die training leert ook in het "echte leven" geldt...
Als ik met hem probeer door zijn sova mapje te bladeren en iets wil doornemen zegt hij Mama dat is alleen voor op school tijdens de les.

En dan probeer ik hem voorzichtig uit te leggen dat wat ze tijdens die les leren dat dat bedoeld is voor ook buiten die les en buiten schooltijd, maar dan wordt hij boos en zegt dat dit niet zo is.
Hij loopt sociaal emotioneel ook achter, hij is wel bijna 7 maar op dat gebied nog niet echt.

We beginnen binnenkort met Theraplay therapie bij onze hulpinstantie en hopelijk gaat dat helpen.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Dat is wel weer een fijn voordeel van SBO, dat ze ook standaard sova training geven! Jammer dat hij niet begrijpt dat het ook voor buiten school bedoeld is..  Speelt er bij hem ook iets van ASS mee of zijn het zijn adhd kenmerken die hem in de weg zitten?
En als hij wel graag contact met andere kindjes wil maken, zou het dan niet helpen door uit te leggen aan hem dat zijn sova map hem daarbij kan helpen? Zou hij het dan niet willen?
Ik weet dat adhd vaak voor komt met "iets", soms dyslexie, soms ASS, soms wat anders. Ik ben er bij mn zoon ook erg alert op, aangezien zijn vader ook ASS heeft. Zoon heeft zeker kenmerken, maar de kenmerken die hij heeft zouden ook bij adhd kunnen horen. Hij heeft gelukkig wel veel vriendjes, hij ligt ook goed in de groep, juist omdat hij vreselijk impulsief is en flapuit heeft ie de lachers op zijn hand. Maar gaandeweg hij ouder wordt, zie je wel bepaalde nuances die anders zijn dan bij bijvoorbeeld zijn zusje. Nu is het misschien ook verschil jongen/ meisje hoor. Maar qua invoelingsvermogen, wederkerigheid dat soort dingen... de toekomst zal het uitwijzen :-( maar het lijkt me wel een hele zorg.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Hij is ooit eens getest op ASS maar hij had het volgens hun niet, het sociale deel kwam wel overeen zeiden ze met ASS maar hij voldeed niet aan de andere kenmerken.
Maar wie weet wat er zichtbaar wordt als hij ouder wordt, het is soms zo moeilijk te zeggen.

Ik merk bij hem gewoon vaak dat het in zijn hoofd een bepaalde manier gaat en dan is daar nauwelijks op in te praten zoals ook met de sova training.
Hij kijkt daar heel anders tegenaan, het brengt niks teweeg bij hem, emotioneel gezien, en als het je niks doet dan kun je er ook niks mee.

Een ander kind zal misschien iets lezen en denken van "oh zit dat zo, dan moet ik dat volgende keer anders doen".
Mijn zoon leest het puur als een stukje tekst zonder betekenis, er gaat bij hem geen lampje branden zeg maar ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ja dat is best erkenbaar hoor. De orthopedagoog zag met de observatie ook niet direct alarmerende zaken die duiden op ASS. Maar het zit beide in hetzelfde spectrum, het blijft wel een aandachtspunt. Moet zeggen dat medicatie hem ook relaxter maakt. Hij kan dan veel meer dingen hebben en wordt minder prikkelbaar als het niet op zijn manier gaat. Anders is hij idd zo van wat ie in zn hoofd heeft dat is het en daar mag niet van af geweken worden...
Wat betreft observatie dexamfetamine: lastig ook weer... kwart voor 1 in genomen, half 2 deed het volgens mij wel wat. We waren toen bij de intocht van Sinterklaas dus kon hem ook niet echt 1 op 1 observeren, maar hij was prima te doen.  Daarna nog wat spelletjes gedaan, gegeten en gedronken en toen wilde hij naar huis. Thuis nog even met 2 vriendjes gegamed. Hij was wel druk,maar dat waren zijn vriendjes ook. Daar kan ik dus moeilijk wat over zeggen, hij was niet de drukste iig ;-) Vervolgens waren zijn 2 vriendjes continue aan het stoeien en toen heeft hij ze naar huis gestuurd, hij vond het te druk worden ;-)  Dat vond ik opvallend, maar kan het niet echt vanuit medicatie oogpunt verklaren. Werkt het dan zo goed dat hij rustiger is dan de rest en hij het daarom niet meer rok? Of was het uitgewerkt en raakt hij ervan overprikkeld? Zeker vanaf half 5 is hij weer schreeuwerig bij gamen, daaraan merk ik dat het is uitgewerkt, gaat dan constant hardop in de ruimte praten. En schreeuwen bij winst of verlies. Werkings duur dus ca 2,5-3 uur? Morgen hoop ik beter te kunnen kijken als we gewoon thuis blijven.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Hoi @roosbakker

Hoe gaat het nu op de DEX?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Hoi! Nou, lastig.... zondag bevestigde wederom mijn idee dat het maar heel kort werkte, ca 2,5-3 uur.  Met 2 giften komen we de dag dus niet door en zit hij constant met pieken en dalen. Maandag, schooldag, besloot ik om iets korter na elkaar te geven en een keer 3 giften gegeven.  Had wel met de poli daarover gebeld. Hierdoor kon ik iig na schooltijd ook even observeren. Wat ik zag ging wel goed. Nu, na overleg met de kinderarts, afgesproken dat we nu eerst 4xd (!!) mogen geven, zo kunnen we kijken of het inderdaad goed werkt ( zonder alle pieken en dalen met 2xd). Mocht dit positief uitpakken hebben en nu ook een recept dexamfetamine retard liggen. Deze mag hij dan 2x d ( wat ik behoorlijk veel vind trouwens, het zou ca 8 uur werken!!! Dan zou ik eerder kiezen voor 1 langwerkende en 1 kortwerkende erachteraan?!)
Probleem is een beetje dat hier een vrij hoge eigen bijdrage aan zit en bij 1 apotheek besteld kan worden. Dan wil ik wel zeker weten dat we op de goede weg zitten met dit middel. Dus ik heb mezelf/ onszelf ca 1 week, misschien 2 weken de tijd gegeven om dat uit te zoeken. Beetje jammer is ook weer dat zoonlief komende 4 dagen weer bij zn vader is, dus kan ik zelf niet observeren. Zijn vader ziet hem ook alleen maar 's avonds. Na het weekend is hij weer bij mij, maar zitten we met aantal schooldagen. Moet misschien dus wel 2 weken observeren wil ik een beetje duidelijkheid hebben?
Wil ook niet zomaar starten met 2xd de langwerkende dex, aangezien ik eerst wil kijken en ervaren/ observeren hoe lang 1 langwerkende gift duurt. Ik bedoel: 16 uur gedekt zijn is misschien ook wat overdreven ;-) ? Of zou het überhaupt kwaad kunnen om gedekt te zijn terwijl je gaat / hoort te slapen? Het voelt ene beetje overbodig of zonde? Iemand ervaring??
Dus zou pas as woensdag weer eens goed kunnen observeren over de werkingsduur...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Dat wisselt ook heel erg per persoon hoor.
Er zijn mensen die juist beter inslapen als ze van tevoren Ritalin nemen omdat hun hoofd dat gewoonweg rustiger is en tijdens je slaap zou je geen last van je rebound moeten hebben lijkt mij.

Het probleem zit hem meer in het uitwerken rond bedtijd, dan heb je vaak extra moeite met inslapen door de rebound.
Dus mocht de Dex Retard langer werken dan hoeft dat op zich niet erg te zijn, zou het gewoon proberen ?
Petra De Leeuw 1 jaar geleden geplaatst
Hallo.
Ik ben net lid geworden.
Veel gesprekken hebben jullie Haha.
Mijn zoon van 9 heeft ADHD en wij hebben al veel medicatie geprobeerd.
Nu bezig met strattera (3 weken nu).
Hier vele lastige overwegingen.
1 jaar methyl gebruikt. Bijwerkingen: geen eetlust. Erg afgevallen en slaapproblemen. Na een jaar heeft hij een angststoornis gekregen, verschrikkelijk. Bij toeval ontdekt dat het een bijwerking van de medicatie.
Toen op Dex overgestapt. Half jaar goed. Geen bijwerkingen. Super.
Toen werd hij steeds prikkelbaarder en angst kwam plotseling terug.
Nu dus strattera. Ben heel benieuwd. Wij geven er niets naast omdat dat niet kan ivm angsten. Poeh heftig.
Ondertussen heeft hij toelaatbaarheidsverklarinf voor sbo gekregen maar zonder medicatie is die niet een handig moment.
Dus wachten of stratttera gaat werken en of er geen bijwerkingen komen.

Een trikhorloge werkt erg goed om te zorgen dat je kind weet dat ie medicatie moet nemen. Dan vergeet niemand het! Ideaal.

Fijn om verhalen van anderen te lezen. Dat je niet de enige bent.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
welkom Petra! Heftig zeg die angsten..... vreselijk... nu opbouwen met strattera dus. Hoe lang gaat het bij hem duren is de verwachting?> merk je al wel wat omdat he natuurlijk rustig aan moet beginnen?
Nou, hier vanaf vandaag over op 4xd dex. Vind het nogal heftig wat betreft al die inname tijden. Wat is een trikhorloge?? Zitten daar alarmpjes op ofzo? Klinkt goed!
Vanavond ouderavond gehad en de juf vroeg zich af wanneer hij gestart is met de nieuwe medicatie. Ik legde uit vanaf vorige week maar pas vanaf vandaag 4xd. Ze vertelde dat ze hem vandaag uitermate ijverig heeft zien werken, hij luisterde goed en hij was zeer goed te doen!!! Ik wist niet wat ik hoorde. Ik ben me er tegelijkertijd ook van bewust dat 1 zwaluw geen zomer maakt hoor... dus even afwachten, maar pffff.... het zal toch zo zijn zeg.....
Petra De Leeuw 1 jaar geleden geplaatst
Hallo Roos.
Heerlijk als de juf iets positiefs zegt hè?!
Ik bedoelde tril horloge
Deze is voor medicatie inname. Dan horen andere het niet, hij trilt alleen even.
Je kunt wel 8x instelllen op een dag. Hierbij een link:
https://www.kinderhorloges.nl/c-2835873/plashorloges-medicijnhorloges/?gclid=CjwKCAiAo9_QBRACEiwASknDwSxuvpVxtUNiQR7yH8IEPbNvVdDRm2fgoa561V3dRAsp8FZdVbSvwBoC_MkQAvD_BwE

We merken nog niets van de medicatie.
Ze zeggen dat je na een week of 4-6 gaat merken of het überhaupt iets gaat doen.
We wachten het af.

Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@petradeleeuw

Heeft hij last van bijwerkingen tot nu toe van de Strattera?
Hoeveel mg krijgt hij en hoe is het opbouw schema bij jullie?

Ik wil mijn zoontje na de feestdagen ook overzetten :)
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Wat een geduld moet je hebben als het nu nog niks doet met die strattera...pffff.. en dit is sowieso al een lastige tijd wat betreft spanningen met de feestdagen?
Dat tril horloge klinkt heel erg goed! Ik vind ze wel behoorlijk aan de prijs... hopelijk, als de dex 4xd wel goed blijft bevallen dat gaan we over op 2xd langwerkend en dan hoeft hij alleen in de middag nog 1 gift. Dan is zo'n horloge misschien weer minder hard nodig.... even over nadenken ;-)
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Even een update: hier zijn we inmiddels sinds het weekend overgestapt naar langwerkende dexamfetamine. Het is even zoeken naar hoe lang 1 tablet werkt. Dit weekend sinterklaas gevierd, dus is allemaal wat minder representatief, dus lastig te zeggen wanneer het uitwerkt. Voor mn gevoel gisteren na 6 uur na de eerste gift, dus vandaag ook maar na ca 6 uur weer gegeven. Kan woensdagmiddag als hij vrij van school is pas weer kijken of het daadwerkelijk om half 2 is uitgewerkt of nog werkt... Maar nu heeft hij iig geen rebound. Wat ik ervan merk is echt top! Hij is rustig, hij is bedachtzaam, lief, gezellig, en zo niet prikkelbaar! Normaal als hij zit te gamen én de muziek aan staan, én wij ook nog eens praten dan kunnen we zeker een sneer en een schreeuw van hem verwachten dat het stil moet zijn omdat hij zich anders niet kan concentreren. En nu...tijdens een drukke sinterklaasviering notabene:... echt niks! Hij deed supergezellig mee en geen gemopper! Geen geschreeuw, echt helemaal zen! Weet niet wat ik zie... durf het nog niet zo te hopen allemaal...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

Hoe gaat het nu?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Het gaat super, @tamaratygo​! Anderen valt het ook op. Afgelopen week hadden we een evaluatie op school en beiden juffen zijn heel tevreden. Hij tettert niet meer constant door de juf heen of door een filmpje, hij kan gefocust aan het werk... en thuis merk ik ook veel verschil. Hij is veel minder snel geprikkeld en bozig, luistert veel beter. Echt zo'n opluchting, alsof er 20 kilo van mn schouders afvalt. Wat een zorg minder... Na de cito's nog een evaluatie, kijken of zijn prestaties ( met name op taal/spellinggebied) ook beter worden. En natuurlijk is het geen grijze muis geworden en blijft hij af en toe nog wat impulsief, MAAR denk dat je ook goed onderscheid moet maken tussen: wat is adhd, of wat is gewoon 8-jarig jongetjes gedrag? En wat is echt niet te doen en wat is "gewoon storend". Dus dat ;-)
Verder merk ik op game gebied dat hij nog moeilijk kan remmen en rustig kan doen. En kan hij nog erg temperamentvol reageren. Verschil is wel dat het nu eigenlijk nooit meer uit de hand loopt :-) Maar daar ga ik in het nieuwe jaar nog mee aan de slag. Ik loop bij een kinderpsychologenpraktijk en nadat hij goed zou zijn ingesteld op medicatie zouden we gaan kijken wat er nog blijft liggen en wat we daar nog aan kunnen doen. Veel is ook misschien zo ingesleten en moet hij misschien een nieuwe manier voor vinden om daar mee om te leren gaan.
Hoe gaat het bij jullie? Zoals voorgenomen in het nieuwe jaar toch overstappen op de Strattera?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Dat klinkt erg positief, top hoor ?

Wij gaan in het nieuwe jaar zeker Strattera proberen.
Hier gaat het nog niet helemaal lekker, teveel ups en downs nog.
Zeker met de feestdagen maar ook veel onrust op school door veel wisselingen met juffen.

Ook het luisteren is gewoon is gewoon drama momenteel en daardoor veel strijd, dus na de feestdagen flink aan de bak ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Hoe gaat het nu, @tamaratygo​??
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Wat heftig joh, voor allemaal, die nachten... en slecht slapen betekent nóg meer prikkelbaar op de dag! Nou, ik geloof best dat Srattera heftig is, vooral qua opbouw, maar zie niet zo in wat er "erger" aan is dan andere adhd medicatie. Het werkt toch allemaal op het zenuwstelsel? En waarom mag ze het ene wel en het andere niet voorschrijven? Dat is ook vaag....
Hopelijk kan ze er een collega bij halen ;-)
Hier gaat het erg goed met de dexamfetamine! Enige punt is nog het gamen, hij vertoont behoorlijk verslavingsgedrag en reageert ook erg opgefokt als hij zich aan de regels moet houden. Zijn emotieregulatie is nog niet op en top, dus daar gaan we nog aan werken. 
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Dat gedrag omtrent het gamen herken ik ontzettend.
Ik heb in de week voor Black Friday een Xbox One S gekocht met Minecraft voor mijn zoontje en dat viel heel erg in de smaak.

En beetje bij beetje is dat enorm uit de hand gelopen ?
En ondanks dat ik echt mijn best doe vaste regels aan te houden laat hij nu ook al verslavingsgedrag zien.

Hij wilt nauwelijks nog wat anders doen, nergens meer heen, wordt driftig als de tijd om is en doet alles om tijd te rekken of weigert gewoon de xbox uit te zetten zodat ik hem moet doen waarop een driftbui volgt.

De afgelopen week verplicht ik hem nu steeds mee te gaan overal heen, express, om hem zo weer andere dingen te laten doen dan alleen Minecraft.
Vanochtend gingen we naar het bos, hij heeft eerst 20 minuten zitten vloeken, schreeuwen en dreigen in de auto voor ik hem uberhaupt er uit kreeg...
Je ziet ook echt dat typische "kat in het nauw" gedrag op het moment dat hij beseft dat we echt niet terug naar huis gaan en hij echt niet op de xbox kan. 
Al mopperend loopt hij dan mee en beetje bij beetje komt hij los en hij heeft het 1,5 uur volgehouden en toen wilde hij toch echt weer naar huis om te kunnen xboxen.

Afgelopen donderdagmiddag zelfde verhaal, studiemiddag dus hij dacht yes hele middag minecraft. Maar mama dacht er anders over ?
Ik besloot naar Monkeytown te gaan, wederom 20 minuten vloeken en dreigen in de auto, ik laat hem gaan en wacht gewoon tot de bui over gaat, maar ik ga niet naar huis terug.
Uiteindelijk met veel moeite hem mopperend mee naar binnen gekregen en ook daar kostte het veel moeite om zichzelf te vermaken.
Gelukkig waren er op een gegeven moment 3 jongetjes die hem meetrokken in hun groepje en hij draaide helemaal bij, alsnog een groot succes dus ?

Maar dat gamen, omg, wat een drama kan dat zijn zeg, nu al gewoon met 6 jaar ?

Morgen gesprek met zijn psychiater.
Ik ga dit game gedrag bespreken, want dit gedrag zelf is niet gezond, het gaat teveel op een soort dwang achtig iets lijken en daarmaak ik me zorgen over.
En ik ga het hebben over het slapen.

Ik hou het nu al een week bij, en ik zie geen verband ergens tussen.
Hij wordt meerdere keren per nacht wakker ongeacht de bedtijd, ongeacht hoe druk de dag was, het maakt allemaal niks uit pff...
reactie op @tamaratygo:
Roos Bakker @tamaratygo​: omg, heb jij mijn kind??!!! ZO herkenbaar dat gamegedrag. Ik praat ook al over een verslaving. Hier dus ook met minecraft en mario spellen. Dat minecraft vond ik in het begin nog wel oke, hij werd er niet zo opgefokt en gefrustreerd door als bij de mario spellen.  Maar inmiddels is het mincraft voor en na. Met vriendjes doet hij niks anders, op school bespreken ze tactieken, hij kijkt op YouTube filmpjes van Enzo Knol die aan het minecraften is....
Ik heb het besproken met de orthopedagoog bij wie ik opvoedondersteuning krijg. Zij geeft aan dat je niet kan verwachten dat de behoefte aan gamen minder wordt en helemaal verbieden past ook niet in deze tijd. Het is aan jezelf om te bepalen wat je oke vindt en daarin dat duidelijke regels te stellen en je daaraan te houden. Ik had eerst de regel: max 1 uur achter elkaar en daarna minimaal 1 uur iets anders doen. Zowel na schooltijd als in de weekenden. Maar hierdoor hadden we steeds strijd als hij na een uur moest stoppen, was hij zich een uur lang kapot aan het vervelen, (dat ik dacht: wanneer is dat uur weer voorbij...) en na een uur gamen ging hij gewoon naar zn vriendje om daar onafgebroken de rest van de middag te gamen!!!!
Nu heb ik op schooldagen vaste schema's waarbij er ruim voor bedtijd en etenstijd wordt gestopt en een verbod voor schooltijd. Als hij dan nog 5 minuten rekt dan is het drama iig voorbij voor we aan tafel gaan. Op vrije dagen of woensdagmiddag heb ik een limiet van 4,5 uur ( whoopssss, maar dat vliegt echt zo voorbij...) en op =op. Op deze manier probeer ik hem zelf verantwoordelijk te laten zijn. Wat goed lukte. Hij speelde toen smorgens een uurtje en had de rest bewaard voor als zn vriendje smiddags kwam gamen. 's Avonds was het op, toen was het wel drama, maar dat wist hij van te voren dus dat was een goede leerschool ;-) Misschien heb je wat aan deze tips?? Jouw zoontje is nog wle iets jonger dus weet niet of hij een tijdslimiet kan overzien, maar misschien mbv een timer oid dat het wel lukt?
Dat verlavings gedrag baart me ook zorgen hoor. Zeker als ze er zo opgefokt van raken of niks anders meer willen doen. Laatst bj een etentje wilde zoonlief ook naar huis : Hij was moe/ zat vol van het eten... Met moeite een uurtje gerekt en eenmaal thuis was er natuurlijk niks meer over van zijn vermoeidheid, hij wilde gewoon zo snel mogelijk weer gamen....
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo Tygo doet dat ook al, filmpjes kijken op you tube van minecraft haha ?
Idd veel overeenkomsten zeg ?

Ach, die van mij zit weekends ook 5 uur lang op de xbox hoor, en ja dat is veel maar de tijd vliegt en hij doet het niet eens online met vriendjes (want die heeft hij niet)..
Hij doet de creative versie en bouwt gewoon dingen en is daar enkel mee bezig, hij bouwt huizen, dierentuinen en hele treinrails en weet ik het...
Nu heeft hij ontdekt dat hij met dat redstone gebeuren deuren open en dicht kan laten gaan, ik vind het heel wat voor een 6 jarige...

Dus niks agressiefs maar wel verslavend, dat zeker...
Ik heb wel vaste regels zoals niet voor 11 uur sochtends in het weekend, niet voor schooltijd, niet na etenstijd op schooldagen. En daar hou ik me ook aan.

Maar je ziet het verslavende echt op de momenten dat het uit moet of dat we wat anders gaan doen op de tijden dat hij normaal op de xbox zou gaan. Dan is het net of hij moet afkicken.1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Carola van W 1 jaar geleden geplaatst
Medicatie alleen is niet voldoende. Het leren omgaan met de kenmerken van AD(H)D is ook belangrijk. Mijn advies is dan ook te gaan denken aan cognitieve gedragstherapie. Ik lees in jouw verhaal het voorbeeldje over non-stop gamen. Dit gedrag neem je niet weg met een pilletje, wel met een goede planning. Ik herken dat bij mezelf ook. Ik moet letterlijk opschrijven dat ik tot n bepaald tijdstip een spel doe, anders sla ik erin door. 
Ik plan iedere dag, anders begin ik nergens aan en maak ik niks af. Dat heb ik geleerd in cognitieve gedragstherapie. 

Richt je niet alleen op medicatie. Schuif niet alles op de AD(H)D , het gedrag richting zijn zus heeft deels misschien met de aandoening te maken maar dit kan gecorrigeerd worden door passende consequenties. 

Nogmaals, bepaalde kenmerken zijn goed te onderdrukken met medicatie maar de gedragingen die AD(H)D met zich meebrengt niet altijd. Accepteren en leren omgaan met.....

Heel veel succes. 

reactie op @carolavanw:
Tamara Tygo Is jouw reactie naar mij of naar Roos?

Ik kan het er even niet uit opmaken ?

Want bepaalde stukjes gaan over haar zoon en bepaalde stukjes over mijn zoon hihi ?

Mijn zoontje is helaas niet zo goed in duidelijke afspraken maken, als ik de timer zet dan gaat hij helemaal tekeer wanneer de tijd afgelopen is, elke keer weer. Een beloning maakt hierin geen verschil, want dat is niet wat hij wilt, hij wilt verder gamen, die beloning interesseert hem echt niks. Dat maakt het moeilijk. Hij heeft ook ODD naast de ADHD, misschien dat het ook een beetje daaraan ligt dat belonen bij hem niet werkt helaas.

Ik werk al jaren met een planbord met hem, maar als hij het er niet mee eens is veranderd hij hem gewoon haha. Zover de rust ;)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Carola van W 1 jaar geleden geplaatst
En betreft jouw doorzettingsvermogen in de speeltuin. Goed gedaan! 

Hij wordt boos omdat hij niet zijn ding mag doen, vervolgens is het voor een ADHD'er moeilijk om uit een stemming te stappen. Hij heeft de controle niet en ook dat kan n stemming bepalen. 
Jij zult voor rust moeten zorgen, hem duidelijkheid moeten bieden waar hij aan toe is, wat hij kan verwachten. 

Ik vermoed dat wanneer jij samen met jouw zoon een duidelijke planning maakt (eventueel met stickers en beloningen) dat je ver kunt komen betreft het gamen. Hij kan hier zelf niet de controle in krijgen. Deels zijn aandoening en deels zijn leeftijd. Jij zult hierin de touwtjes moeten nemen. 

Woensdagmiddag tot 15:00 gamen. Lukt het hem zelf hiermee te stoppen of stopt hij zonder boos te worden krijgt hij een kleine beloning. 

Planning opschrijven is heilig. :-) Het kan rust geven voor iedereen. 

Ik ben geen dokter maar dat is hoe ik het ervaar. Weliswaar ben ik een stuk ouder maar zeker wel herkenbaar. 
Annemiek van der Meijden 1 jaar geleden geplaatst
Hai, onze zoon had eerst de amfetamine maar groeide niet en at weinig. Nu ben ik zelf op zoek gegaan naar medicatie wat eetlust opwekkend was. En in overleg met de arts guanfacine merk inutuniv gekregen. In 6 maanden is hij 6 kg aangekomen waar wij heel blij mee waren ook is hij weer gegroeid na 1,5 jaar. In het begin had onze zoon wel last van slaperigheid.maar hij had honger. Hij heeft nu in de avond 4 mg. En het werkt rond de 10 uur bij hem. Het is sinds 2017 op de markt check wel eerst je verzekering of het vergoed wordt!!
reactie op @annemiekvandermeijden:
Tamara Tygo Mijn zoontje is al heel klein van zichzelf en het afgelopen half jaar sinds dat hij aan Methylfenidaat is begonnen niet meer gegroeid qua lengte of gewicht.
Ook het slapen is verslechter terwijl hij voor de medicatie geen problemen met inslapen had (met melatonine wel), nu helpt zelfs de melatonine niet meer om te slapen, ook niet met hogere dosis.

Ik wil overstappen op iets anders ,aar de arts niet...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
@tamaratygo
Jeetje wat heftig... wat ontzettend vervelend als je het gevoel hebt er alleen voor te staan en ook geen hulp krijgt van de psychiater. zo jammer dat ze niet verder kijkt, terwijl het toch haar vak is? Wat dat betreft heb ik zo'n geluk gehad met de adhd poli. Ze lieten alles aan ons over, werkt er iets niet? Dan proberen we wat anders. Etc.
Maar gelukkig toch over op dex! Ben zo benieuwd of het bevalt! Ik meen me te hebben herinnerd dat de kortwerkende tabletjes 2,5 mg zijn?? En dan krijgt hij 2x 4 mg?? Of bedoel je dan 5 denk ik? Dat was iig wel de start dosering bij mijn zoon. Bij hem werkte het helaas maar 2,5 uur ongeveer dus redden we het niet met 2 giften per dag. Nu met de langwerkende gaat het wel goed. Maar eerst maar even kijken of dit beter werkt! Laat je het weten?
Fijn trouwens dat zijn vader nu ook toegeeft dat er problemen zijn... het ligt dus niet alleen aan jou!
Nou, hier best goed! Vorige week rapport gesprek gehad en hij gaat vooruit!!! Qua gedrag zijn ze tevreden. Hij kletst nog wel door ze heen af en toe en hij neigt erna overal op te tekenen, maar merk bij de juffen nu ook dat ze dit accepteren, zolang hij er niemand kwaad mee doet... prima!!!
Enige probleem hier nog is het gamen. Ik begrens het erg, en daar hiut hij zich redelijk goed aan, maar hij reageert zo heftig gefrustreerd als iets niet lukt, huilen, schreeuwen, woest worden... ik weet niet hoe ik ermee om moet gaan? Meteen game afpakken? (Dan wordt het nog erger) of?????
reactie op @roosbakker2:
Tamara Tygo Ze heeft 2x per dag 1 tablet van 2 mg voorgeschreven. Ik dacht ook dat het vanaf 2.5 mg ging dus afwachten maar wat de apotheek zegt.

We starten in elk geval laag en zullen waarschijnlijk naar 2x 5 mg gaan. Kijken maar hoe het loopt.

Dat gamen herken ik wel hoor.
Hier is dat ook een ding. Ik heb gemerkt bij Tygo dat hij als hij langer dan een uur erop zit hij overprikkeld raakt en dan ook moeilijker doet met afsluiten. Dus nu is het hier max een uur per dag en dat gaat beter. 
Ik heb 2 weken terug de xbox 3 dagen afgepakt voor straf. De eerste dag was meer straf voor mij dan hem pff want hij was zooooo boos. Maar ik heb volgehouden en het heeft zeker indruk gemaakt.

Wat fijn dat hij het zo goed doet op de Dex, dat lijkt me zo fijn.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker Ja, volgens mij was het echt 2,5 mg en je moet ongeveer de helft van de dosering van de methylfenidaat nemen. Mijn zoon had 27mg per dag dus we begonnen met 2/3d x 5mg.
Mmm, 2 mg... lijkt alsof ze dat niet goed heeft, maar dat zal de apotheek wel weten.
Dat gamen... pfff eerst had ik een uur op en een uur af, maar dan had ik meerdere keren per dag strijd om het stoppen en zat hij net midden in een pot etc. Dus nu krijgt hij x tijd per dag met een timer. Op=op. Op zich houdt hij zich er goed aan, alleen k kan slecht tegen de bijkomende frustratie....
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo Tygo slikte normaal 18 mg Concerta, daarna dus een paar dagen 27 MG, volgens zijn psychiater zal hij naar de 2 x 5 mg per dag gaan, dus dat komt overeen met ongeveer 20 MG Methylfenidaat.

Ik ga vanmiddag naar de apotheek dus dan hoor ik het wel.

Ja hier ook, 1x per dag gamen, en dan op schooldagen mag hij maar maximaal 1 uur gamen.
Ik merk namelijk erg aan hem dat hij overprikkeld raakt als hij te lang aan het gamen is en dat uit zich in onaangepast gedrag zeg maar...?

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Benieuwd wat de apotheek zegt! En superbenieuwd hoe hij erop gaat reageren!
Durf haast niet te zeggen hoen lang mijn zoon gamet.... vind het vooral belangrijk dat er een goede balans is tussen andere activiteiten maar dat is momenteel niet zo. Hij verveeld zich snel. Maar wat ik nog erger vind is dat hij zich zo laat meeslepen in de spellen. Hij is zo bloedfanatiek en snel gefrustreerd en boos....
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Ja lastig dat gamen, ze worden zo snel meegesleept erin...
Tygo ook, daarom laat ik hem niet zo lang meer gamen want die frustratie wordt alleen maar erger naarmate hij langer gamet. 
Ik zeg altijd tegen Tygo, als een spel je boos maakt is het geen leuk spelletje meer ? en dan wordt het tijd om af te sluiten...
Het helpt hem om zijn emoties beter te beheersen uiteindelijk want hij wilt het liefst zo lang mogelijk spelen en als hij hij zich zo laat meeslepen gaat de xbox gewoon uit...
Dus in dat opzicht leert hij er ook nog van ??
reactie op @tamaratygo:
Roos Bakker Ja, ik vind het lastig. Mijn zoon wordt woest als het spel uit moet omdat hij er gefrustreerd/ boos/ verdrietig van raakt. In feite straf ik hem voor iets waar hij geen controle over heeft. Zijn emotieregulatie is wel een dingetje zeg maar... maar ik weet het anders ook niet? ik zeg idd ook altijd: als je erom moet huilen dan is het niet leuk meer en zelf wegleggen kan hij nog niet dus wil ik dat voor hem doen, maar weet niet of ik er goed aan doe omdat het meestal escaleert als ik het af pak. Heb er maar een nieuw topic over gemaakt. Wie weet komt er nog een gouden tip voorbij ;-)
Hij mag ook lang gamen van mij, ik heb het wel begrensd. Maar vind het dan lastig om dat rigoureus terug te dringen zo ineens, dus weet ook niet hoe ik dat moet aanpakken.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Vanmiddag apotheek geweest.
Zoals verwacht was 2 MG niet te krijgen, apotheek begreep niet waarom dat was voor geschreven.
Eventueel was het in drank vorm te krijgen maar ook daar was een nieuw recept voor nodig.

Ik heb de Jutters meteen gebeld en de situatie uitgelegd, de psychiater was er niet maar het secretariaat heeft een nieuwe recept uitgeschreven van 2,5 MG dus nu heb ik die mee gekregen.
Morgen mee beginnen.

Ik vind het maar raar hoe het loopt nu, ik snap niet hoe ze op 2 mg komt om mee te starten terwijl dat dus niet eens aan te komen is volgens de apotheek...
Nou ja, we hebben nu 2,5 mg tabletten dus ik ben tevreden ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ja, dat dacht ik al...ik krijg de indruk dat de psychiater er niet zo bekend mee is... en misschien daarom ook niet zo happig was op het uitschrijven ervan..
Maar goed, eind goed, al goed! Morgen starten. Spannend! Hopelijk bevalt het!
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Moeilijk te zeggen hoe het dus bevalt... zeker met verjaardagen waar ze normaal ook meer hyper zijn dan normaal natuurlijk! Vandaag zou je beter kunnen observeren en het kan ook nog zo zijn dat de dosering nog wat laag is... dus dat het nu niks doet, maar bijv met 5 mg wel? Heb je een evaluatiemoment op korte termijn dat je eventueel mag ophogen?
Hoe is het met bijwerkingen? eetlust etc? Dat was bij ons in vergelijking met de methylfenidaat stukken beter in ieder geval! En dat is ook wat waard! Hier dus nog steeds tevreden met de dex. Tuurlijk houden we wel bepaalde dingetjes, zoals zijn opvliegerigheid qua emotie, dat vind het ik lastigste. Maar hij is ene stuk rustiger en overdenkt nu ook echt dingen ipv impulsife van alles en nog wat te doen. Zijn schoolresultaten zijn ook verbeterd en zijn gedrag in de klas ook. Dus al met al houden we het voorlopig zo!!
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Vandaag was een matige dag.
Maar ik hou ook rekening met alle prikkels van gisteren die wellicht nog verwerkt moeten worden.

Het begon goed vanochtend maar rond 11 uur werd hij prikkelbaar en deed hij even lelijk.
Nou zat hij ook al een tijdje achter de xbox op dat moment en dan merk ik idd dat hij prikkelbaar wordt ervan...
De xbox moest ook direct uit van mij wat natuurlijk een boze bui veroorzaakte, ik heb hem gewaarschuwd en vervolgens maar even genegeerd.
Hij hield zich toch wel redelijk in moet ik zeggen en bood na een tijdje uit zichzelf zijn excuses aan (ik was erg trots).

Om 12 uur de 2e pil, en toen naar het winkelcentrum gegaan waar hij bij de intertoys een nieuw xbox spel heeft gekocht van zijn verjaardagsgeld...
Hij was er echt helemaal gefocust op om dat thuis meteen te spelen, maar ik heb hem toch zover gekregen om in de speeltuin nog even te spelen, want het was erg goed weer ?
Dat heeft hij een uurtje volgehouden, wat voor zijn doen erg knap is ?

Daarna richting huis, en mocht hij op de xbox zijn nieuwe spel uitproberen.
Met etenstijd moest hij afsluiten, dat was weer ff moeilijk, en hij deed weer ff lelijk.
Maar hij deed het wel, en daar gaat het om...
Hij heeft meerdere keren gevraagd of hij na het eten nog op de xbox mocht en ik heb steeds nee gezegd...
Hij gaf zelf aan dat hij verslaafd was aan zijn nieuwe spel ?
Toen heb ik even kort uitgelegd dat dit geen goed teken is en dat het dan belangrijk is om het spel maar even te laten rusten ?
Vreemd genoeg was dat ineens oke en heb hem verder niet meer gehoord erover...

Kan niet veel zeggen over de Dex, heb ook niet een tijd dat ik denk dat het uitwerkt of zo ?
Ik denk dat we echt naar de 5 MG moeten om echt verschil te zien maar ik ben ook benieuwd of school wat merkt morgen met de Dex...

Ik heb eind van de week telefonisch overleg met de psychiater, dus ik hoop dat ik dan mag ophogen, maar ik bel haar gewoon dinsdag al als school morgen en dinsdag niks bijzonders merkt.
Ik ga niet voor niks langer wachten hoor ?

ps: nog geen bijwerkingen trouwens :)
reactie op @tamaratygo:
Roos Bakker Nou, dat klinkt in mijn ogen best wel als een goede dag?? Hij luistert en laat zich corrigeren? Het geprikkeld reageren bij het stoppen met gamen doet mijn zoon nog altijd, ondanks de medicatie :-) Denk ook niet dat dat haalbaar is. Of verandert, en misschien ook niet bij jouw zoontje? Volgens mij zou de dex gemiddeld genomen een uur of 4 moeten werken. Hier was dat dus minder. Maar goed observeren...
Ja, en als het duidelijk is dat het niet goed gaat op school... waarom dan nog langer wachten? Vind ik ook hoor! Ben benieuwd! Wel goed om bepaalde dingen uit te sluiten, zoals dat hij prikkelbaar zou zijn naar aanleiding van zijn feestje en dat soort dingen. In dat soort gevallen heb je misschien wat langer nodig om te observeren?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Vandaag mag hij uitdelen op school, hij was eigenlijk afgelopen donderdag jarig maar hij werd ineens ziek. Ontzettend sneu natuurlijk, het uitdelen en het kinderfeestje moeten uitstellen...

Bepaald gedrag zal idd altijd blijven, en dat geeft ook niet...daar leer je mee omgaan.
En als ze ouder worden word bepaald gedrag minder en komt er misschien ander gedrag bij.

Hij krijgt zo zijn 1e pil, momenteel zit hij onrustig te spelen en komen er woorden als kut en sukkel uit zijn mond ? 


roelien postma 1 jaar geleden geplaatst
Hallo Tamara,

Ik zie dat jij veel kennis hebt over de medicatie.
Mijn zoon slikt concerta, en voor mij was het een eye opener toen de kinderarts vertelde dat de bloedspiegel van het medicijn ongelijk verdeeld was, nl bij de 18 mg 4 mg in de ochtend, en dan middags en avonds 7 mg. Dit terwijl hij het ochtends op school natuurlijk er het meeste nodig heeft. Daarom ben ik in de ochtend 5 mg ritalin erbij gaan geven.

Nu ben ik op zoek naar een dergelijke uitleg voor Equasim. Ik kan het nergens vinden op internet.
reactie op @roelienpostma:
Tamara Tygo Ik weet niet meer dan wat ik op internet vind hoor ;)

Maar hieronder de info over Equasym :)
Hieronder wordt het vergeleken met Medikinet aangezien beiden geacht worden 8 uur te werken. Maar bij Medikinet is de afgifte half-half en bij Equasym dus 30-70%. (en idd bij Concerta 4-7-7 bij 18 MG)

Equasym XL bestaat uit een capsule met 30% Mfd en 70% Mfd, waardoor het profiel van de bloedspiegel anders is: er volgt na inname redelijk snel, maar geleidelijk, een eerste piekwaarde die aanmerkelijk lager ligt dan bij Medikinet . Daarna volgt het belangrijkste verschil: er volgt geen daling, maar een plateaufase, en dan ca. 4 uur na inname een 2e iets hogere piekwaarde, waarna een in verhouding tot Medikinet een nog meer geleidelijke daling van de bloedspiegel volgt. EqXL is meestal een ideaal middel voor kinderen in de tussenleeftijd van ongeveer groep 4 t/m brugklas. Het werkt bij goede dosering 8 à 10 uur, wat goed past bij de iets langere dagspanne van deze leeftijd. De coating van de capsule is niet pH afhankelijk en werkt dus altijd betrouwbaar, zelfs zonder ontbijt (wat bijna een nadeel te noemen is). EqXL is verkrijgbaar in 10, 20, 30, 40 en 50 mg
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Vandaag was Tygo's stemming een heel stuk beter dus ik denk dat het gisteren niet met de Dex te maken had gelukkig.
Alles ging vanochtend ook gewoon prima, ondanks dat hij zijn pil pas om 8 uur krijgt, moet zeggen dat hij niet heel vervelend was zonder medicatie.

Heb nog niet met de juf gesproken maar er is vanmiddag een projectafsluiting op school dus ik krijg dan nog de kans om de juf te spreken dus kan dan meteen vragen hoe hij gisteren en vandaag was.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ben wel benieuwd wat de juf er van vond??
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Het lastige bij de dex is ook wel dat het kort werkt en het heel belangrijk is om te ontdekken wanneer het gaat werken en is uitgewerkt, zodat je de tweede gift op tijd kan geven en hij geen rebounds heeft. Want als je druk of storend gedrag ziet, werkt de dex dan niet of zit hij net in een rebound?
En idd zijn concentratie even navragen. Misschien lukt het observeren vanmiddag ook beter als hij vrij is? Dan kan je zelf ook beter zien wanneer het werkt en uitwerkt? Ik heb destijds een schemaatje gemaakt en de dag opgedeeld in uren. Elk uur een smiley getekend met boos, neutraal of blij en een kruis in het betreffende vakje alks hij er niet was/ op school zat etc. Inname tijden van de dex plus dosering erbij gezet, zo krijg je na een week aardig inzichtelijk wanneer het werkt, uit is gewerkt en wat het heeft gedaan! Misschien ook een tip voor jou?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Goed idee Roos, dat ga ik doen!

Ga ik straks gelijk aan beginnen als ik hem heb gehaald van school ?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Vandaag komt Tygo thuis van 5 dagen bij zijn vader......ik ben benieuwd.
Ik heb nu zelf 5 dagen de tijd om hem goed te observeren dus dat ga ik ook doen.

Ik baal wel van het koude weer want het is niet echt ideaal om hem nu mee te nemen naar een binnenspeeltuin of zo want door het koude weer zitten die nu propvol en daar doe ik hem geen plezier mee, medicatie of geen medicatie ?
Dus ik moet even kijken wat ik kan doen met hem want alleen maar binnen zitten en gamen zie ik ook niet zitten.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Benieuwd hoe je bevindingen zijn na 5 dagen! Hier nu vakantie...rondje naar de winkel is ook even onze enige buitenactiviteit... veel te koud ;-)
Angel A 1 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal,
Ik word geraakt door al jullie berichten over de zoektocht naar het juiste middel voor jullie kinderen. Ook wij zitten hier in dezelfde situatie. Zoontje met behoorlijke ADHD. Leerproblematiek op taalgebied, ergotherapie naast school, vermoeden dyslexie. Sociale problematiek tussen leeftijdsgenootjes. Heeft methylfenidaat geprobeerd waar hij angstig en verdrietiger van werd. Nu inmiddels een maand aan de dexamfetamine 1x 5 mg en 1x 2.5 mg waar hij juist sneller geiiriteerd door raakt en bozer is. Hij heeft stevige eetproblematiek (altijd al) maar door de dex eet hij bijna niks meer. Inslapen was zo'n groot probleem dat we de tweede dosis terug moesten brengen naar 2.5 mg. Maar nog wel erg wakker in de avond. Alle zorgen en alle verschillende meningen van leraren, psychiaters mensen om je heen...ik vind het een hele klus. Je strijdt tegen iedereens overtuiging terwijl de leraren en psychiaters juist de mensen zijn waar je alle hulp van nodig hebt. Ook hier speelt leerproblematiek en een school die niet genoeg in de gaten heeft wat het beste werkt of hier niet in tegenmoet kan komen. Geen medewerking momenteel om door te verwijzen naar speciaal onderwijs. We moeten erg sterk in onze schoenen staan om dingen gedaan te krijgen. Maar wil ook niet opgeven. Met een dochter van 16 met ADD die vorig jaar een pittige depressie gehad heeft is het zo belangrijk om voor de pubertijd enige stabiliteit te hebben in het ADHD stuk. Mijn zoontje heeft een lerares die zelf ervaring heeft met haar zoons met ADHD en zelf de homeopatische kant opgegaan is. Dus vandaar uit krijg ik dan weer allemaal goedbedoelde adviezen wat weer niet samenwerkt met de psychiater. Hoe frustrerend is het dat er gewoon geen goedwerkend medicijn is voor ADHD. Of wel goed werkt maar teveel bijwerkingen veroorzaakt. Ondertussen heb ik een zoon die rond dobbert, stuitert, onzeker en verdrietig is. Qua IQ normaal is maar toch een stevige leerproblematiek heeft tussen kinderen die alles makkelijker kunnen dan hijzelf. Ik lees zoveel over ADHD en wat er kan helpen en wat niet....
Het is een hele zoektocht! In ieder geval heel veel succes met jullie zoektocht voor jullie kids. Fijn dat je zo een beetje steun aan elkaar hebt!
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Angel A

Wat vervelend dat het allemaal zo loopt bij je zoontje.
Als ik het goed begrijp reageert hij dus niet zo goed op de Dex?
Hij wordt er dus alleen maar bozer van? En meer lastige bijwerkingen zoals eetlust en slapen.

Dat lijkt me niet de bedoeling, niet prettig voor jullie maar zeker ook niet voor hem.
Doet de Dex verder wel iets voor zijn concentratie en aandacht? Wat zegt school daarover?

Staat de psychiater er voor open om iets anders te proberen?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
@Angel A,  Wat heftig om te lezen van jullie zoektocht wat tot op heden nog niet veel heeft opgeleverd.
Zo te lezen zijn de bijwerkingen van de dexamfetamine  (en de methylfenidaten)niet acceptabel op het moment?
Wat zijn je ervaringen met deze adhd medicatie op gebied van adhd/ concentratie, hyperactiviteit bedoel ik? Merk je wel verschil? Naast de methylfenidaten en de dex zou je eventueel ook nog intuniv (?) kunnen nagaan of straterra? Er zijn meerdere wegen naar Rome, maar het is wel een intensieve zoektocht.
Is er ook een IB' er betrokken op school?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Tygo heeft af en toe wat last gehad van opstandig gedrag thuis, op zich viel het wel mee.
Vanochtend is hij wat meer een uitdaging dan de afgelopen dagen maar ik hou rekening met het feit dat we nauwelijks geslapen hebben vannacht door de rot wind ?
Daar wordt je ook prikkelbaar van, ik merk het ook aan mezelf dus ik kan het van hem ook niet kwalijk nemen.

Hij heeft om 8 uur de Dex gehad, dus ik zal eens opletten of het wat doet vandaag.
Gisteren was op zich een goede dag, alleen toen de xbox uit moest met etenstijd werd hij even boos en deed lelijk. Terwijl dat juist de laatste tijd ook goed ging hier dus waarom gisteren niet is een raadsel. Het kan door van alles komen...

Ik heb in elk geval geen duidelijke signalen dat de Dex iets doet want er is weinig tot geen verschil in zijn gedrag voor en tijdens de medicatie.
reactie op @tamaratygo:
Roos Bakker Lastig... gebruik je het schema met de smileys nog? Hoe laat was het van de x-box? Misschien was de dex net uitgewerkt? nadeel van kortwerkende en meerdere giften per dag is dat je de rebound voor moet zijn en de tweede gift niet te laat moet geven anders krijg je de pieken en dalen en daarmee de adhd kenmerken tussendoor terug. En dat is een heel gepuzzel om dat te achterhalen.
En misschien dat de dosering toch ook nog te laag is???
Is hij nu een paar dagen bij jou dat je het even goed kan observeren?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo Met de xbox was met avondeten dus de Dex was toen sowieso al uitgewerkt.
Ik hou het schema met de smileys nog steeds bij ja.

Hij is nu tot volgend weekend bij mij, maandag natuurlijk wel weer naar school.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Ik kan denk ik wel met zekerheid zeggen dat de Dex niks doet, de dosis is nog te laag.
Er is echt geen verschil met of zonder medicatie.

De afgelopen dagen zijn ook echt moeizaam geweest sinds hij terug is van zijn vader.
Ik wil niet met mijn vinger wijzen naar zijn vader maar het is wel apart dat hij de hele week voordat hij naar zijn vader ging zo goed gedrag had en zo lekker in zijn vel zat...

Misschien toeval, misschien verband, wie zal het zeggen ?
Vakanties zijn sowieso altijd moeilijk dus dat helpt ook niet mee, meerdere dagen bij zijn vader hebben ook altijd een erger effect dus dat is ook iets wat ik in gedachten hou. 

Morgen weer naar school en daar ben ik ook echt aan toe, structuur en regelmaat terug.
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
ja, hier ook vakantie maar zal ook weer blij zijn als het ritme er weer in zit....
Jammer, je conclusie. Ga je al om ophoging vragen of wil je eerst een week school aankijken om vakantie/ vader etc uit te sluiten?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb donderdag het gesprek dus ik heb nog 3 dagen school om van de juffen te horen hoe het gaat en anders krijg ik donderdag een recept van 2 x 5 mg mee.

Gisteravond was het drama hij had een vreselijke driftbui.
Ik had hem te lang op de xbox gelaten en toen hij hem uit moest zetten was de dag al zowat om en toen bleek hij ineens vol energie te zitten.

Dat werd een probleem want hij moest bijna naar bed en hij was aan het rennen door het huis en springen over de bank, uitdagen en lelijk doen.
Waarschuwen hielp niet...
Ik legde hem uit dat dit niet de bedoeling was, dat hij zelf de keuze maakte om achter de xbox te gaan in plaats van dat we naar buiten gingen, lekker actief doen, we konden naar de kermis, maar hij wilde per se op de xbox blijven...
Dus dan zit je uren stil op een stil...

Ik snapte best wel dat het moeilijk is om die onrust te negeren maar dit is wel een gevolg van zijn eigen keuze en hij moet gaan leren dat dit erbij hoort en dat bij dit gedrag ook een consequentie hoort.
Hij kreeg dus straf voor het gisteravond niet luisteren naar herhaaldelijk waarschuwen voor niet normaal doen in huis. Geen xbox vandaag.
Maar meneer accepteerde dat niet en ging volledig door het lint, ik zal de details besparen, maar het was niet prettig.

Conclusie: de xbox ligt een hele week in de kast, tot zondagavond!

Het is nu maandagochtend en hij begint alweer moeilijk te doen over de xbox dus het wordt een gezellig week...
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Pfoe!!! Ik kan me het helemaal voorstellen! Ik heb hier sinds een week een nieuw game schema. Helemaal doorgesproken met de orthopedagoog hoe ik het moest aanpakken etc. Ingevoerd en wel, prima. Maar in de vakantie mocht hij langer dan op schooldagen... dus dat was nu weer even "wennen" en dus afzien. Driftbui, schreeuwen, de kussens vlogen door de kamer, huilen, onredelijk doen, ik was een stomme moeder, brutaal etc.  pffffff..... Moeilijk hoor, om het niet persoonlijk aan te trekken en om zakelijk te blijven en consequent. Maar het lukte. Ik krijg hierdoor wel het gevoel dat er nog wel wat meer ingeperkt mag worden, klaarblijkelijk is zijn afhankelijkheid nog geen grammetje minder...
Ook tips gekregen hoe om te gaan met zijn boosheid, door bijv op een kussen te slaan ipv te schreeuwen en te vloeken, alleen de kussens vlogen door de kamer, hij heeft er op dat moment echt geen oren naar... aaggghhh
Hier doet de medicatie helaas ook niks voor. Echt iets wat hij moet gaan aanleren.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Herkenbaar @roosbakker

Dit zal een struikelblok blijven en ik zie bij mijn zoontje dat zodra ik de regels ook maar iets versoepel zoals afgelopen zondag dan gaat het volledig mis.
Dus ook een tik op de vingers voor mij voor het niet houden aan mijn eigen regels ?
Het blijft een leerproces...want je gunt ze af en toe die extra uurtjes wel maar blijkbaar is het bij onze kindjes niet zo handig.

Juffrouw gaf vandaag al voor de 2e dag aan dat het niet goed ging, hij was er niet bij met zijn hoofd en deed lelijk, terwijl hij thuis gisteren en vandaag wel redelijk is...
Vreemd...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

Hoe gaat het bij jou?

Hier gaat het wisselend.
Op school ging het vorige week de laatste dagen goed.
Maar gisterochtend ging het weer mis, Tygo wilde iets niet en werd boos, bleek dat hij 3 juffen heeft uitgescholden en geschopt.
In de middag ging het weer wel goed.

Juf gaf vanochtend aan dat zijn stemming ontzettend wisselt en dat ze soms echt niet weten hoe hij gaat reageren.
Thuis gaat het wel redelijk maar ik merk ook wel dat als het op school niet goed is gegaan dat het dan thuis ook minder gaat, het werkt wel door dan...

De Dex is nog niet verhoogd, ik vraag me af of de Dex niet die extra prikkelbaarheid op school veroorzaakt ? Ik lees dat het wel een bijwerking kan zijn namelijk...

Weet jij daar iets van? @roosbakker

Met de xbox is het nog steeds drama.
Ik hou de regels nog steeds strak maar het maakt hem boos, afgelopen weekend bleef hij maar boos dat hij er niet meer op mocht en het veroorzaakte uiteindelijk een driftbui...
Ik heb geprobeerd hem af te leiden, hem bezig te houden met andere dingen maar hij bleef het hebben over de xbox, tot het dwangmatige gewoon...
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
@tamaratygo​ vroeg me net af hoe het ging met de ophoging, maar nog niet gedaan dus? ik zou het zeker proberen. Zo te lezen doet de dex in deze dosering niet veel? Prikkelbaarheid herken ik wel erg, maar denk dat het hier vooral te maken heeft met als het uitwerkt. Ik heb dikwijls het idee dat de tweede gift om 13 uur net te laat gegeven is, vanaf half 1 merk ik vaak al rebound en dat hoor je eigenlijk natuurlijk voor te zijn....
Gisteren waren hij en de juf vergeten het tweede tabletje in te nemen en was hij om 17 uur enorm uit zijn stekker gegaan nadat hij met gamen moest stoppen en hij moest omkleden voor voetbal. Overgangssituaties zijn, ondanks vooraf doorspreken toch altijd lastig, zeker zonder medicatie. Ik had gewerkt en was dus niet op de hoogte van zijn vergeten pil. Ik heb, nadat ik erachter kwam, alsnog om 17 uur gegeven. Om 18 uur werd hij aanzienlijk redelijker en rustiger. Wat een verschil :-( Voetballen ging ook beter en 's avonds weinig "last" meer gehad. Was even bang dat hij moeite zou hebben met inslapen, maar heb hem, zoals altijd melatonine gegeven en daarmee totaal geen moeite. Normaal heeft hij zijn tweede en laatste pil al om 13 uur dus, en zou hij m zelfs om 12 uur moeten hebben, maar dan zitten we eind van de middag ook weer zonder... Na deze ervaring zou ik best een derde tabletje willen vragen... voor de namiddag/avonden... maar vind het anderzijds ook weer zo genant, alsof het zonder niet te doen is ( terwijl dat ook dikwijls vaak zo is helaas..., maar toch...).
Vrijdag ga ik in gesprek met de orthopedagoog omdat ze een plannetje bedacht hebben voor zijn emotie regulatie. Ben benieuwd...
Gaan jullie nog ophogen?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Je zou de rebound idd voor moeten proberen te zijn dus dan de 2e gift eerder gaan geven.
Dan is het helemaal zo gek niet om een 3e pil erbij te hebben op de dag volgens mij.

Tygo krijgt nog steeds om 8 uur en 12 uur, dus sowieso merk ik er thuis meestal niks van behalve dan het weekend dat hij bij mij is en de woensdagmiddag.
Maar er moet zeker nog opgehoogd worden hier, ik merk gewoon dat ik een beetje terughoudend ben geworden nadat hij toch zo slecht reageerde op de concerta.

En ik vraag me ook af of de ophoging gaat helpen want de problemen bij Tygo op dit moment liggen niet per se bij ADHD maar meer aan motivatie.
De juf geeft ook aan dat Tygo vaak gewoon geen zin heeft om te werken en dan doet hij het ook niet, het ligt dus blijkbaar niet aan concentratie of aandachts klachten ?
En als ze hem dan proberen te dwingen/over te halen wordt hij boos... en kan hij ook op school wel eens uitbarsten.

Ik vraag me af in hoeverre de Dex dit kan oplossen...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Psychiater van Tygo had met de juf gebeld.
Juf had aangegeven dat Tygo erg wisselt qua stemming en dat het afhankelijk is van zijn stemming hoe het die dag gaat.

Dat dit op de oude medicatie ook al was en dit nu niet veranderd is.

We gaan nu over naar 2 x 5 mg.

Psychiater hoopt dat hij zich dan beter kan concentreren en zo, nou ja we zullen zien.
Ik hoop ook dat het helpt, alleen denk ik dat het niet per se om het concentreren gaat.
Het is vooral die stemming en die overprikkeling waar Tygo momenteel last van heeft.
Als dat goed gaat werkt hij namelijk prima en doet hij het goed op school.
Ook zonder medicatie.

Thuis gaat het verder best aardig, ik sta meer op mijn strepen en geef duidelijker grenzen aan bij hem en merk dat hij daar goed op reageert.
Niet in eerste instantie natuurlijk ? maar hij herstelt zich sneller en accepteert dan de grenzen wel. Ik vind dat echt vooruitgang.
Ik merk ook wel dat ik de lijntjes kort moet houden, dat dit beter werkt bij hem.

Gister middag helemaal niet op de xbox gezeten...
Hij had ook geen straf of zo, maar ik vroeg hem heel serieus of het echt nodig was om elke dag op de xbox te gamen... 
En toen besloot hij dat het die dag niet hoefde ondanks dat het een woensdagmiddag was ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
wanneer ga je starten met 2x 5?? Ik ben benieuwd!
Hechtingstherapie? Ik begrijp het verband ook niet zo? heeft ze dat niet uitgelegd? Overprikkeling kan komen door de adhd, dat alles ongefilterd binnen komt.  Of ASS ( heeft hij dat ook?). Kunnen ze op school daar ook niet mee aan de slag? Informatie anders aanbieden bijv?
En inderdaad duidelijke grenzen doen al de helft. En je houden aan afspraken en consequenties stellen wanneer iets grensoverschrijdend is... Vraagt wel veel van mezelf, maar je moet er wat voor over hebben ;-)
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Hij zit sinds vrijdag aan 2 x 5 mg en tot nu toe lijkt het wel iets te doen hoor ik van zijn vader en van school.

Hij is sinds vandaag weer thuis dus komende week kan ik zelf gaan observeren, ben erg benieuwd.

Thuis ging het vandaag in elk geval prima na schooltijd, wel op de xbox geweest maar zonder problemen direct uitgezet wanneer dat moest en verder geen grote mond niks ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Hoe is het nu?? @Tamara Tygo?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Dex doet niet heel veel, ook op school maakte het weinig verschil.
Tygo's stemming wisselt nog steeds erg, vooral op school want thuis heb ik eigenlijk geen problemen met hem.

Wel gaat zijn eetlust achteruit en lijkt zijn hartslag hoger te worden door de Dex dus ik denk dat we ermee gaan stoppen.
Ik had eigenlijk afgesproken nog 2 weken door te gaan met de 5 mg maar ik sprak vandaag Tygo's vader en die gaf aan dat hij afgelopen weekend best wel was geschrokken van Tygo's snak naar adem zo nu en dan doordat zijn hartslag en bloeddruk af en toe enorm lijkt op te stijgen.
En dat schijnt een bijwerking te zijn van Dex, en ook de eetlust wordt weer minder en dat ging nou net weer eindelijk goed.

Dus wij zijn beiden van mening dat het beter is ermee te stoppen.

Dan voorlopig maar geen medicatie en maar even aankijken zo.

Hoe gaat het bij jou @roosbakker

Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
@tamaratygo​, dat is nogal wat om helemaal te stoppen! Dat met dat versnelde hartslag en buiten adem na de trap oplopen dat had mijn zoon ook bij Concerta... tis een beetje afwegen tussen twee kwaden, maar als het ook weinig lijkt te doen....
Balen hoor...
Jammer ook dat jullie psychiater niet echt lijkt mee te denken. Is het mogelijk een second opinion te vragen bijvoorbeeld als jullie toch voor strattera willen gaan?
Hier gaat ie wel goed op de Dex, alleen het werkt gewoon kort. Ik geef nu ca 8 en 13:00 uur, maar om 12 uur begint het echt al wel uit te werken, dus zou je haast de tweede gift al rond 11:30 moeten geven... Hij zit nu met rebound 's middags, maar wil liefst ook later in de middag enigszins gedekt zijn. Eigenlijk zou hij dus over moeten op 3 giften, maar weet niet of dat mag/ verantwoord is etc. Hij gebruikt natuurlijk de langwerkende variant en is al vrij bijzonder dat hij er twee van neemt begreep ik? Zouden pas in juni weer naar de adhd poli moeten, en eerder een afspraak maken is lastig omdat zijn vader tegen medicatie is...
Hier gaat het mwah. Zijn nu traject begonnen bij de orthopedagoog ivm emotieregulatie dus dat is fijn, maar effect laat waarschijnlijk even op zich wachten. Loop er vaak tegen aan. boosheid, maar ook enthousiasme (zeer luidruchtig) of verveling ( zeer sfeerbepalend) etc. Mag dus flink geremd worden allemaal.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

We gaan toch echt stoppen met de Dex.
Gisteren was Tygo even aan het voetballen buiten met wat kinderen en hij was daarna helemaal buiten adem, maar ongewoon buiten adem.
Hij bleef maar snakken naar lucht en hijgen, hij kon niet meer goed in en uit ademen.
Pas 2 uur later was zijn ademhaling weer zo goed als normaal.

Hij heeft er zelf ook erg veel last van en vind het eng dat hij moeite heeft met ademhalen op zo'n moment.

Het is niet gewoon hijgen omdat je even hebt gerend maar hij krijg gewoon niet voldoende zuurstof binnen..

We dachten eerst aan astma want dat had ik op zijn leeftijd ook maar aangezien het pas echt de laatste paar weken opvalt is de link met dex het grootst momenteel dus die stoppen we eerst.
Als het dan niet overgaat dan gaan we naar de huisarts om astma te laten checken, maar ik heb een vermoeden dat het door de Dex komt.

Hij klaagt namelijk ook over jeuk overal op zijn lichaam, en ik kan niet heel duidelijk iets zien maar het zijn beiden tekenen van overgevoeligheid.
En het zou niet het 1e medicijn zijn waar hij allergisch op reageert ?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Wat balen zeg! maar dit klinkt inderdaad niet goed, zo is het middel erger dan de kwaal. En nu over op wat anders of even helemaal niks?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

Geen idee...
Zonder is eigenlijk geen optie want hij wisselt gewoon te veel qua stemming en gedrag.
Dat is met de Dex ook nog hoor dus dit deed ook niet voldoende.
Het is dus verder zoeken naar de juiste medicatie.

Wat momenteel erg speelt is dominant dwangmatig gedrag, op momenten zich echt superieur voelen en gewoon dingen eisen van mij of anderen.
Ook kan hij erg dwangmatig reageren soms, en dingen niet los laten, dit is op momenten ook een probleem.
Beiden kunnen agressie veroorzaken bij hem..

Ik vraag me af of het niet verstandig is om een ander type medicijn te proberen ipv een adhd medicijn. 
We focussen ons zo op de adhd maar wat als dat niet per se hetgeen is wat op de voorgrond staat?
Wat als zijn gedrag elders vandaan komt?
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Oefff, ja dat is een goede. Ik weet ook eigenlijk niet of Strattera nog een optie is of dat dat ook specifiek op adhd gericht is? De psychiater zou dit toch moeten weten? heb je binnenkort nog een afspraak?
Dat dingen eisen en dwangmatig reageren en dingen niet los kunnen laten kán natuurlijk wel bij adhd horen. Controle willen houden, daarvoor structuur voor zichzelf behouden door dingen op zijn manier te doen?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
Donderdag belt de psychiater ons op om te overleggen.

Gisteren gesprek gehad met onze gezinsbegeleider, er gaat geobserveerd worden op school en daarna overleggen we met z'n allen wat Tygo nodig heeft op school en waar de knelpunten liggen.

We willen dan evt gaan kijken of we extra ondersteuning kunnen regelen voor hem op school die zich dan een aantal uur per week alleen met hem bezig houdt.
Omdat de klas met 16 kinderen toch best nog groot is en Tygo soms net wat meer aandacht nodig heeft door zijn problemen met emotieregulatie, juist om te zorgen dat dingen niet escaleren en hij gewoon mee kan blijven doen. Zodat hij ook niet achter gaat lopen.

Ik ben erg benieuwd of dit haalbaar is in de praktijk.
We zullen zien wanneer het zover is...
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

Hoe gaat het bij jullie?

Hier gaat het slecht eigenlijk.
Tygo komt thuis te zitten, vermoedelijk volgende week ergens.
School kan hem niet meer aan, Tygo luistert gewoon niet, werkt al weken niet meer, en kan niet meer in de klas functioneren.
Is elke dag agressief naar iedereen en naar spullen.

We zijn bezig met cluster 4 maar dat zal waarschijnlijk pas na de zomervakantie starten, dus tot die tijd zit hij thuis.
Wat verre van ideaal is want thuis is hij ook een uitdaging tegenwoordig, het is in korte tijd heel snel achteruit gegaan ?

Dinsdag hebben we een gesprek bij onze hulpverleners dus ben benieuwd wat we nu moeten gaan doen.
Jessica janssen 1 jaar geleden geplaatst
Heb een beetje dit gesprek zitten lezen omdat ik ook aan het kijken ben met mijn zoon voor andere medicijnen. Heftig allemaal hoor. Maar zo herkenbaar! Mijn zoon is 14 en ik wil hem ook laten mee beslissen over zijn medicijnen. (Topic over geplaatst) hij wil geen zombie meer zijn met nu de medikinet dus hopen dat we iets passenders kunnen vinden. 
Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal,
even een update. Mn zoon heeft zojuist zn rapport gekregen en hij zit ongelofelijk hard in de lift!! Citoscores in 1,5 jaar tijd van D naar B of A! Technisch lezen een half jaar vooruit! Enige wat achter blijft is spelling. Qua gedrag hebben we vanmiddag evaluatie, ik krijg de indruk dat hij nog wel veel straf krijgt op school :-( Ook heeft hij totaal geen motivatie en vindt hij alles stom en saai en ziet hij er het nut niet van in.
Thuis inmiddels 3xd dexamfetamine langwerkend ( deze werkt slechts 4 uur bij hem, vandaar) en daarmee hebben we de avond tot 20 uur ook gedekt. Hij houdt problemen met zijn emotieregulatie, zeker als de medicatie nog niet werkt of al is uitgewerkt. Hij krijgt nog wel therapie daarvoor, alleen merk ik nog niet veel verschil. Hij kan de theorie prima oplepelen,  maar toepassen ho maar...
@tamaratygo​: jee joh... dat is shit... hoe is het afgelopen met het gesprek met de hulpverleners?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

Wat fijn dat hij zo vooruit gaat, top hoor!

Motivatie blijft een lastig iets bij alle kinderen volgens mij, willen ze allemaal niet liever de hele dag gamen en spelen 😂
Tygo is net zo hoor, totaal geen motivatie, en ook totaal geen inzicht of besef waarom school belangrijk is of waarvoor hij dat ooit nodig zal hebben....
En zolang ze dat niet door krijgen gaat die motivatie ook niet veranderen, helaas heb je er als ouder zijnde niet heel veel invloed op...

Tygo zit inmiddels 4 weken thuis, alles voor cluster 4 na de zomer is geregeld, maar het valt iedereen wel zwaar dat hij niet meer naar school gaat.
Ik probeer elke dag thuis wat schoolwerk te doen maar het gaat moeizaam, ik gebruik de xbox maar als stimulans om het gedaan te krijgen maar moet tegelijkertijd wel rekening houden met wat hij aankan aan druk en prikkels dus ik mag hem niet overvragen.

De afgelopen maanden hebben een grote impact gehad op hem merk ik...
Thuis is zijn gedrag nu wel wat beter en komt hij een beetje tot rust doordat hij niet meer naar school hoeft. Dat zegt ook wel wat over hoeveel het van hem vergde...
De psycholoog van de nieuwe school gaf aan duidelijke ASS kenmerken te zien bij hem en vond het vreemd dat hij nooit is getest erop. Dus dat gaat komend jaar nu wel gebeuren...
Misschien dat we bepaalde gedragingen verkeerd hebben geïnterpreteerd of begrepen en hij daarom zo om zich heem is gaan slaan (letterlijk in zijn geval)...

Ik ben benieuwd naar jullie evaluatie vanmiddag, geeft je zoon aan dat hij veel straf krijgt of gecorrigeerd wordt op school?
Wat voor therapie krijgt hij nu?
Tygo staat op de wachtlijst voor MBT, ook iets met emotieregulatie en reflecteren..

Soms duurt het even voor de therapie in de praktijk vorm aanneemt, kinderen kunnen zich soms onbewust lang verzetten tegen veranderen, want hun gedrag tot nu toe is vertrouwd en de reactie vanuit de omgeving ook, ookal is die negatief. 

Heel veel sterkte in elk geval 👍 
isabelle dossche-titulaer 1 jaar geleden geplaatst
gisteren controle bij de kinderarts met onze zoon van 12. was op een half jaar tijd 5,5 cm gegroeid en 2kg aangekomen. heel goed dus
ook het gebruik van methylfenidaat gaat heel goed. 2x 15mg. 1x in de ochtend en 1x mee in de brooddoos. zo hoeven anderen er ook niet aan te denken en hij is het in die 2 jaar nog niet 1 keer vergeten.
hij krijgt het enkel als hij naar school gaat. dus niet in de vakantie of in het weekend. we weten dus niet hoe hij is zonder de medicatie. de juf had het gemerkt dat hij ze niet nam de laatste 2 weken van school. toen gaven we ze niet omdat er geen toetsen meer waren en er niet meer geleerd werd. toen moest ze hem wat meer waarschuwen zei ze.
we merken wel dat hij drukker is dan vroeger, maar is dit puberen of adhd? en aangezien hij een 2ling broer heeft denken we een groot deel puberen. al is hij nog altijd een stuk drukker als zijn broer. maar zolang het thuis zonder medicatie kan proberen we het.
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

Hey hallo 😁

Hoe is het bij jullie?
Hoe gaat het op school met je zoon?
Heeft hij al iets meer motivatie voor school of is het nog steeds saai en stom 😉

Werkt de Dexamfetamine nog goed? Nog steeds 3x per dag?

Tygo is gestart op cluster 4, dit is nu de 2e week.
En tot nu toe gaat dat erg goed, geen grote problemen en hij gaat gewoon hele dagen, komt ook vrolijk uit school en gaat ook met plezier naar school.
Over 2 weken gaat hij op schoolkamp en hij besloot ook zomaar dat hij mee wilde dus ik ben helemaal verrast 😁
Tygo zit nog op 2x 10 mg Methylfenidaat en 1x 5 mg Methylfenidaat en 20 mg Pipamperon.
Pipamperon is nog een twijfelgeval of dat echt werkt of niet maar we laten het nog even zo tot de volgende controle en dan bespreken we het wel.

Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
@tamaratygo
Mwah…. :-)
De school is weer begonnen en hij heeft meteen weer enorm veel tics. Zijn rapport voor de zomer was echt enorm vooruit gegaan, dus ik maak me niet direct zorgen. Hij gebruikt nog steeds 3xd dex 10 mg. Bij zn vader gebruikt hij alleen voor school en voetbal. We hebben er net therapie opzitten, waarbij we aan de slag probeerden te gaan met zijn woede aanvallen, maar helaas heeft dat niet veel opgeleverd. Stukje theorie kan hij zo oplepelen, maar in de praktijk blijft hij enorm prikkelbaar en opvliegerig. Vooral naar zn zusje toe, je kan ze eigenlijk niet in dezelfde ruimte zetten. Vermoedelijk speelt er ook ASS mee, waardoor hij (nog???) niet in staat is om zich in te leven in een ander en zich te kunnen voorstellen dat als je iets aardiger brengt het vaak meer oplevert bijvoorbeeld.
Gamen is ook nog steeds een probleem. Ik heb een limiet en daar houdt hij zich redelijk goed aan, maar gaat rustig vervolgens bij een vriendje verder gamen...tsja....
Verder is hij vooral mopperig en bozig tegen mij, omdat ik vooral veel loopt te corrigeren en dat is behoorlijk moeilijk om positief om te buigen wanneer hij alleen maar met gamen bezig is en opvliegerig reageert...
Ik sta dus ene beetje met mn rug tegen de muur, heb genoeg tools geleerd om er pedagogisch mee om te kunnen gaan, maar het blijft verdrietig en lastig ;-(
Wat fijn dat Tygo het zo goed doet op zn nieuwe school zeg!!! Wat zou Pipamperon moeten doen?? Gaat het thuis ook beter?
Tamara Tygo 1 jaar geleden geplaatst
@roosbakker

Wat vervelend dat het momenteel toch niet zo lekker loopt bij jullie.
Je komt al snel in een negatieve cirkel terecht met dit soort gedrag bij kids en het is idd lastig dat positief om te buigen, ik ken het hoor...

Het zit hem dan echt in het complimenteren van ander goed gedrag, hoe klein ook, om gewenst gedrag weer te gaan stimuleren.
Gamen blijft een dingetje, Tygo zit er ook het liefst de hele dag aan maar de regel is hier nog altijd tot etenstijd en daarna niet meer.
En dat accepteert hij meestal goed, maar Tygo gaat er nog niet op uit dus die zal nergens anders verder gamen.

Hier gaat het thuis eigenlijk best goed, heb momenteel geen grote problemen met Tygo.
De pipamperon zou moeten helpen om beter te slapen, om meer eetlust te krijgen, om de agressie te dempen maar heb niet het idee dat het iets doet.


Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 September 2017 om 22:37
Aantal lezers 190
Aantal reacties 127