Medicatie voor mijn zoon wel of niet

Laatste reactie 29/01/2019 20:49 door Linda
· Markeren als ongelezen
Jo Wol 10 maanden geleden geplaatst
Ik ben alleenstaande moeder van een zoont die een maand geleden 5 jaar is geworden. vanaf zijn 2,5 jaar is hij veel dwars, alsof de peuterpubertijd nooit is overgegaan. Ik ben met hem 2 jaar geleden gestart bij GGZ. Daar heeft hij 1,5 jaar geleden de diagnose gehad: normoverschrijdende gedragstoornis met kenmerken van ADHD en ODD. toen hij 4 jaar werd ging hij naar de eerste basisschool. na een maand begonnen de gesprekken omdat zijn gedrag niet ging. het was een grote klas (32 kinderen) dus ik besloot hem over te plaatsen na enkele maanden naar een school met kleinere klassen (14 kinderen). na de zomervakantie van 2018 is hij hier gestart en het ging enige tijd goed. Inmiddels heeft deze school aangegeven handelingsverlegen te zijn. Er is een observatie gedaan door GGZ in de klas en er zijn inmiddels van allerlei partijen betrokken. Ik weet niet meer wat te doen. zijn gedrag: Aandacht- / concentratie stoornis
, Impulsiviteit, lukt niet schoolwerken te doen, zelfstandig te doen. Hij kan het wel, maar komt niet tot werken zonder hulp. lijkt vaak niet te luisteren wanneer hijwordt aangesproken. volgt aanwijzingen niet op. Loopt daardoor weer vast. Heel snel afgeleid door van alles (prikkelgevoelig). Hij vermijdt alles wat moet. Schoolwerk, dagelijkse taken.  Terwijl hij wel graag helpt en zijn hulp ook vaak aanbied. Maar dan wel op zijn eigen initiatief en niet wanneer het wordt verwacht. vergeetachtig bij dagelijkse dingen (op tijd naar de wc gaan, ’s morgens eerst plassen en tanden poetsen, jas uit doen wanneer je op school komt, etc). Hij verstoort in de groep bezigheden van de juf, of andere kinderen en kan niet op zijn beurt wachten. Praat ook door mensen heen. Hij kan terughoudend zijn, bang om van een hoge glijbaan af te gaan. Snel denkt hij dat hij iets niet kan/ onzeker. hij slaapt wel goed. Is s’avonds ook echt moe. En slaapt de volle 12 uur. is snel agressief/gefrustreerd als iets niet gaat zoals hij wil. En/of boos als het hem zelf niet lukt. Hij fladdert (springt omhoog en zijn armen gaan vliegend op en neer) wanneer hij iets spannend vind/erg enthousiast wordt. Hij kan heel goed praten en dingen verwoorden. Heeft in discussies ook altijd en direct een passend antwoord(gevonden/bedacht) voor een situatie. 
Hij is niet onhandig of motorisch gestoord. Hij heeft zeker wel gevoel voor fijn werk.
sociaal emotioneel functioneert hij niet goed/erg onhandig. 
GGZ heeft aangegeven dat zij instemmen met medicatie. Ik vind het spijtig dat dat op zo'n jonge leeftijd al nodig lijkt te zijn. en twijfel enorm of ik hier goed aan doe. En voor welke soort ik dan moet kiezen, omdat je zoveel kan vinden op internet. Wat raden jullie mij aan? en wat raden jullie mij af? en waar moet ik extra op letten bij het inzetten van medicatie? of andere adviezen? Alvast bedankt!
War Hoofd 10 maanden geleden geplaatst
Welke wel of niet of wel of geen medicatie kun je met de ggz bespreken. Zij hebben een psychiater daarvoor die erg goed kijkt. En met jou overlegd hoe of wat. Laat je goed door hen voorlichten. 
Bij iedereen is het anders maar hj in is nog erg jong en kan er niet zomaar iemand iets over zeggen. 
Hooguit  ervaringsverhalen  van eigen kinderen. Maar ook dan is het bij ieder ki d anders. 
Sara Br 10 maanden geleden geplaatst
Sjonge, klinkt als een erg lastige situatie Jo! Maar ook als een hele leuke zoon! :)

Maar ben het met War Hoofd eens, de GGZ kan hier het beste over meepraten. Ik zal ook zeker je zorgen aan hen kenbaar maken.
Ik snap ook dat het lastig is te aanvaarden dat je kind dit soort medicatie nodig heeft (of waarschijnlijk nodig heeft), veel volwassenen worstelen ook met die vraag. Ik denk dat je je vooral moet afvragen: voor wie slikt hij deze medicijnen? Om zichzelf beter te voelen, of om 'aan het plaatje te voldoen/anderen niet teveel te storen'. Het eerste vind ik zwaarder wegen.
Bij mij is ADHD pas ontdekt toen ik 18 was, maar in mijn kinderjaren had ik al veel problemen. Bijvoorbeeld erg veel conflicten en angsten. Ik denk terugkijkend dat medicatie toen al me best geholpen had. Nu slik ik namelijk ook medicijnen, en dat werkt heel fijn.

Het duurt even voordat je de juiste medicatie gevonden hebt, dat is ook uitzoeken (samen met professionals natuurlijk!). Neem daar vooral de tijd voor zou ik zeggen, dat is het waard. Bij mij was het ook niet met de eerste poging raak.

Heel veel sterkte!
Jo Wol 10 maanden geleden geplaatst
Dank jullie wel! GGZ ziet het nut van de medicatie wel in. Dus ben bereid dat advies te volgen en het te proberen. Ik heb inmiddels wat vragen op papier gezet die ik ze wil stellen mbt risico's en gevolgen van de medicatie. en het verschil tussen kortdurende en langdurende ivm rebound waar ik veel over lees. 

Ik denk dat ik hem als moeder de medicijnen wil geven zodat hij zich beter kan voelen in zichzelf, meer rust heeft, en een bijkomstig voordeel daardoor minder vaak onwenelijkgedrag vertoont met de bijbehorende afwijzing die daarmee gepaard gaat door de buitenwereld. 

Dank jullie wel! 
Linda Alexandra 10 maanden geleden geplaatst
@jowol, goed dat je het wilt gaan proberen en dat je je goed laat informeren. Zelf ben ik in september begonnen met medicatie en mijn dochter van 11 jaar pas twee weken geleden. We doen het allebei erg goed op een lage dosering Methylfenidaad. Ik ben inmiddels overgestapt op de langwerkende nadat ik de juiste dosis gevonden had. Mijn dochter doet het goed op de kortwerkende. Ze is veel rustiger geworden, dit is te zien in haar gedrag en werkhouding en we zien ook dat ze nu rustig kan werken. Geen bijwerkingen tot nu toe.

De vooroordelen en afwijzing zijn moeilijk. Wij lopen er ook steeds weer tegenaan. Ik probeer het mensen uit te leggen, dit lukt soms en soms komt het gewoon niet aan. Het belangrijkst is dat jouw zoon straks weer lekker in zijn vel zit en meer rust krijgt. Ik kan je hierbij alleen maar adviseren om rustig te beginnen, hem te observeren en het de tijd te geven. Maar als je het gevoel hebt dat hij er niet goed op reageert, het meteen met de behandelaar te bespreken. De werking en eventuele bijwerkingen zijn voor iedereen anders. 

Misschien kun je naast medicatie ook kijken wat hem kan helpen, zoals bijvoorbeeld meer duidelijkheid/structuur, ook positieve kanten laten zien en benadrukken, op tijd een time-out etc. Waarom en wanneer raakt hij overprikkeld? Soms moet je ook wat uit proberen en kijken hoe hij reageert. 
Jo Wol 10 maanden geleden geplaatst
Het voelt soms als falen als moeder omdat je je kind geen 'rommel' in zn lijf wil stoppen, dus goed informeren over de voor en nadelen is voor mij erg belangrijk. Goed te horen dat het bij jullie goed werkt! en de lage dosering bij jouw dochter (geen rebound)? 
het gekke is dat mijn zoontje toevallig deze week uitstekend functioneert (thuis en op school) waardoor je weer even twijfelen of ik hem niet langer de tijd moet geven. vrijdag zal ik het horen en bespreken. 
duidelijkheid en structuur geef ik hem al zoveel mogelijk met pictogrammen, en uitleg aan begin van de dag, etc. 
hij raakt overprikkelt door suiker merk ik, bij vermoeidhied uiteraard, maar ook als er teveel dingen om hem heen gebeuren. denk aan de film brammetje baas, dat is eigenlijk precies zoals mijn zoon ook is. absoluut niet kwaadwillend, maar totaal verkeerd begrepen vaak
Linda Alexandra 10 maanden geleden geplaatst
Dat gevoel ken ik wel. Je goed laten informeren is altijd goed, maar het is zo verschillend hoe kinderen erop reageren. Mijn dochter heeft wel een lichte rebound, soms wordt ze weer drukker en soms wat slaperig. Meestal merk je dat de ADHD verschijnselen even versterkt terugkomen. Meestal alleen bij kortwerkende methylfenidaad. Bij langwerkende werkt het langzaam uit. 

Wat zou je met de medicatie willen bereiken? Waar hoop je op? Is je zoon erg impulsief? Heeft hij kenmerken van autisme of alleen ADHD? Als medicatie niet het gewenste effect heeft, dan hoor ik ook goede verhalen over het ADHD dieet. Volgens mij geen suikers en E-nummers. Is te vinden op dit forum. Wel Omega 3 en Visolie. Wij zijn meer het onoplettende type. Bij ons werkt medicatie naar wens, wel proberen we de dosis zo laag mogelijk te houden. Daarnaast gebruiken we ook Visolie en Magnesium en vermijden we zoveel mogelijk suiker. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 January 2019 om 16:28
Aantal lezers 12
Aantal reacties 7