Medicatie voor ADHD werkt niet meer?

Laatste reactie 05/02/2019 22:14 door Coen
· Markeren als ongelezen
Jelte Hoeksma 11 maanden geleden geplaatst
Lees en hoor steeds vaker dat ADHD medicatie naar verloop van tijd niet meer werkt. Soms maanden maar ook na jaren. Als oplossing wordt er vaak voor een hogere dosis gekozen.

Nu ben ik hier heel benieuwd naar hoe dit nou in werkelijkheid is bij mensen met ADHD die hiervoor medicatie gebruiken.

Wordt de effectieve verminderd of krijg je een hogere dosis voorgeschreven van de huisarts, psycholoog of psychiater?

Kunnen we geen onderzoek doen onder alle leden van dit platform? Met 3.500 mensen moeten we toch een aardig eind komen.
reactie op @jeltehoeksma2:
Corinne Delis Mijn zoon en ik hebben altijd een hogere dosis voor geschreven gekregen totdat we op de max zaten, hoerna werd er overgestapt op een ander medicijn en gebeirde hetzelfde weer. Drie medicaties verder zijn we gestopt en voor een alternatieve ondersteuning gekozen die ook nog eens beter werkte daar er geen bijwerkingen meer waren.
5 maanden geleden

Beantwoorden

E. Vanwis Beste Corinne,
Voor een alternatieve ondersteuning gekozen die ook nog eens beter werkte daar er geen bijwerkingen meer waren. 
Ben heel benieuwd wat je nu gebruikt/doet??

5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Coen Olde Bijvank 11 maanden geleden geplaatst
Wel benieuwd naar de betrouwbare (dosis) werking na maanden of jaren gebruik van ADHD medicatie. Denk dat ik hier wel een onderzoek van kan opzetten. Bedankt voor de inspiratie en input.

Rafael Schelhaas 11 maanden geleden geplaatst
Bij mij dan even niet adhd medicatie maar wel anti depressia voor ergere overheersende angst- en paniekstoornis.  Ik heb het al meerdere keren gehad dat het niet meer werkt. En het klopt denk ik zoiezo wel maakt niet uit welke stoornis je hebt, je raakt eraan gewend, hetzelfde met oxazepam als je dat te vaak inneemt merk je na een aantal weken al dat de dosis ook omhoog moet. Ik ben al 3 keer gewisseld van medicijnen omdat het niet meer werkte, en dat merk ik dan erg snel en wordt daar ook altijd serieus ingenomen (omdat bloedonderzoek uitwees dat ik gelijk had) ik zit nu in het proces dat mijn medicijnen nu net 10mg  omhoog zijn gegaan... en als dit niet werkt kunnen ze nog 10 mg omhoog en zo niet.,. dan wordt het weer afbouwen... ziek zijn en weer andere medicijnen proberen. Dus ik geloof zeker dat je ergens immuun / gewend aan raakt.
Ron J 11 maanden geleden geplaatst
Ik had dat gevoel ook enkele maanden geleden maar toen dacht ik weet je wat, doe eens gek, neem de medicatie niet aanstaand weekend, kijken of ik dan een verschil voel, en raad eens, ik nam zaterdag middag al mijn dex weer want het was duidelijk merkbaar dat ik ze niet nam. Het is een gewenning, en als je iedere dag je medicatie neemt hou je daar een bepaalde nieuwe basisgevoel aan over.
Marc de Schipper 8 maanden geleden geplaatst
ik zelf gebruik dexamfetamine al ruim 5jaar en heb ook vaak dat ik meer nodig heb zitem nu op 45mg ben 190cm weeg 95 kilo en ben niet dik maar een  sportman ook erbij verleden met drugs en dat betekend dat ik vaker bij slik want de arts houd zich aan haar ervaring oftewel net van school afgestudeerd..gr marc 
Andries McQueen 8 maanden geleden geplaatst
Het is maar de vraag of de medicatie niet meer werkt, of je levensstijl in zoverre is veranderd dat je ondanks de medicatie toch nog vastloopt... 
reactie op @andriesb:
Coen Olde Bijvank exact, vaak denk ik ook dat het met gehele plaatje heeft te maken waaronder 'je levensstijl' enorm belangrijk is. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 5 maanden geleden geplaatst
Het zal te maken hebben met stukje gewenning en mensen die ongemerkt steeds meer van zichzelf gaan vragen. 
E. Vanwis 5 maanden geleden geplaatst
Beste Corinne,
Voor een alternatieve ondersteuning gekozen die ook nog eens beter werkte daar er geen bijwerkingen meer waren. 
Ben heel benieuwd wat je nu gebruikt/doet??
🔥 Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst

werking ADHD medicatie ervaringen1) mijn zoon is gestopt na 2 jaar gebruik van Methylfenidaat, lage dosering. Het gaat nu zo veel beter qua concentratie en geheugen en gedrag zonder medicatie. Medicatie is ook ter ondersteuning bedoeld tot een kind bepaalde vaardigheden heeft aangeleerd. Bij volwassenen zal dit mogelijk anders zijn.

2) ik slik 18mg Concerta en soms op dagen dat ik lang moet stil zitten en concentreren 36mg. En op sommige dagen dat ik niks heb en meestal in het weekend neem ik niks, heb ik lekker stuiter dagen 😉 bij mij werkt het nog steeds en als ik het inneem vind ik het wel fijner, hoef ik niet zo'n moeite te doen voor alles en ben ik minder onrustig van binnen en impulsief.

3) Ik functioneer niet zonder mijn Strattera, voel me veel beter met mijn medicijnen en kan dan beter mee met alles.

4) voor mijn zwangerschap Concerta en zopiclon (slaapprobleem) (van mijn 29e tot 35e) alles ging lekker, slapen ging goed, had zelfs aan 6 a 7 uur slaap voldoende en kon gemakkelijk om 6 uur mijn bed uit, zelfs in de winter. In totaal 2 jaar gestopt met de medicatie i.v.m zwangerschap, daarna werkte niks meer. Nu, al 7 jaar, geen medicatie meer voor ADHD, en 2 verschillende slaaptabletten per dag, verhoging dus. Vanaf volgende maand ga ik starten met de visolie van Eqology via ADHD-natuurlijk.

5) Onze dochter (12 jr) slikt op dit moment Concerta 36 mg icm 10 mg Medikinet omdat dit te maken heeft met gewicht
. Ze is met 7 jaar begonnen met 18 mg Concerta. 

6) heb in 20 jaar al veel gebruikt n.l Ritalin, Concerta, Strattera, Dexamfetamine Retard en nu gelukkig weer Strattera (voor mij het ideale middel). Ik heb nooit gehad dat het minder werkte na verloop van tijd, bij géén van deze middelen.

7) onze dochter heeft inderdaad een medicatie stop gehad een paar jaar geleden, omdat langwerkende na een uur uitgewerkt was en kort werkend helemaal niks deed.
Na 3 kwart jaar en dus een slecht schooljaar zijn we opnieuw beginnen met een lage dosis. Om gewenning als voorgaande te voorkomen, gebruikt ze in de weekenden en vakanties niks. Het gaat nu al weer een paar jaar goed.  Onze dochter is 12, weegt 34 kg en krijgt 25mg medikinet om 7.00 uur en 20 mg medikinet om 14.00 uur zodat ze het laatste stukje dag door komt op het Middelbaar onderwijs en dan door naar huiswerkbegeleiding speciaal voor kids met o.a. ADHD.
reacties heb ik mogen ontvangen van echt mensen via het ADHD-netwerk Nederland.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 August 2018 om 20:42
Aantal lezers 43
Aantal reacties 12