Lotgenotengroep voor volwassenen met ADHD

Laatste reactie 22/01/2021 21:41 door Marco
· Markeren als ongelezen
Tamara O 3 maanden geleden geplaatst
Beste allemaal,

Ik vraag mij af waar ik eventueel een lotgenotengroep kan vinden voor adhd ers. En of die groepen wel doorgaan met heel dat corona. Ik woon in noord brabant. 

Groetjes Tamar
Beste antwoord — gekozen door Coen Olde Bijvank
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Hi @tamarao wel eens gedacht aan een PE groep? Ik heb dit gehad bij Dimence en heeft mij erg goed geholpen.

PE staat voor psycho-educatie. Het komt er op neer dat jezelf beter leert kennen en dat je met lotgenoten hierover kunt praten.. hoe zij er mee omgaan, je leert enorm veel van elkaar.

Het fijne aan zo'n groep is dat er veel herkenning is.. waar de buitenwereld nog wel eens moeite mee heeft.
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
Impuls en woortblind is een fijne site voor adhd informatie en ook lotgenotengroepen alleen die ADHD cafes zijn natuurlijk allemaal gesloten voor zover ik kon zien. 
ik zag wel lotgenoten zoom meetings die wel doorgaan.. misschien heb je er iets aan.

mocht jij een betere bron hebben gevonden hoor ik het graag. ik zit in de zelfde regio 😊
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Hi Tamar, ik heb zelf ook behoefte om mensen te leren kennen die ADHD hebben. Zoveel vragen en behoefte aan herkenning. Telkens als ik weer iets lees, waarvan ik denk...tsjee, dat heb ik ook, dan werkt dat bevestigend, wat een prettig gevoel geeft. Daarnaast kan je ervaringen uitwisselen etc. Een vriendin van mij heeft het ook, maar die wil het onderwerp graag vermijden, want anders is het niet gezellig. Ik kan aan haar zien dat ze geregeld op haar tandvlees loopt, maar zij weigert dan ook om medicatie te nemen.

Gisterenavond was er een online ADHD-cafe meeting. Ik had mij ingeschreven, maar precies voordat belde mijn dochter om opgehaald te worden. Tsja, en dan moet je weer wekenlang wachten.

Kortom, als je interesse hebt, dan zou ik graag willen starten met een chat-groepje. Man/vrouw of 4. Heb je daar interesse in?

Gegroet,
Frank
Tamara O 3 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor de reacties! Ikzelf vind het geen probleem om adhd te hebben. Toen ik nog niet wist dat ik adhd had kon ik ook altijd het beste opschieten met iemand met adhd. Dus ik zoek inderdaad ook mensen die adhd hebben... lijkt mij ten eerste fijn vanwege herkenning maar vooral vanwege de gezelligheid. Qua leeftijd maakt mij ook niet uit, dus Marco aangezien jij uit dezelfde regio komt kunnen we wellicht een keer in contact komen. 

Frank, het is balen dat je ook zoekt naar herkenning en dat niet voor elkaar krijgt op deze manier. Ik zou best een chatgroep willen starten. Elkaar ondersteunen is altijd goed. Zeker in deze tijden waar alles zo onzeker en raar is. 

Kan je ook privéberichten sturen via deze website? 

Ik hoor het wel.

Groetjes Tamar
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Hi Tamara,

Die herkenning krijg ik hopelijk deze week na het onderzoek. Het vervelende is dat mijn vriendin, die mij al 32 jaar kent, het allemaal onzin vindt, want ik ben nou eenmaal zo. Op de brugklas werd zij verliefd op mij omdat ik juist zo impulsief, rebels en spontaan was. Altijd verassingen, nieuwe spannende dingen, nooit saai, etc. Zelfs het feit dat mijn psychologe kwam aanzetten met ADHD, mijn moeder het toonbeeld is van ADHD én het feit dat mijn vriendin (zonder mijn input) de hele lijst met kenmerken aankruiste van de Parnassia groep, blijft zij van mening dat het onzin is. Raar maar waar. 

Maar een chatgroep opzetten kan niet als je niet de beheerder bent van dit forum. Mocht je je gegevens prive willen houden, dan kunnen we sowieso KIK (app) gebruiken. Je krijgt elkaar mobiele nummer en e-mailadres niet te zien. Een andere oplossing weet ik eerlijk gezegd niet. I
Tamara O 3 maanden geleden geplaatst
Beste Frank,

Ik heb eens nagedacht over jouw laatste antwoord... Aangezien jouw verhaal ook te maken heeft met het thuisfront lijkt het mij verstandig om jouw vriendin in jouw proces volledig mee te nemen en dat is niet mogelijk met een chatgroep. Mijn advies is om jouw vriendin mee te nemen naar het onderzoek. 

Succes Frank! 

Groetjes Tamar
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Hi Tamar, goede gedachte en had ik ook al voorgesteld, maar zij kan helaas echt niet mee vanwege verplichtingen. Ze is inmiddels wel benieuwd naar de uitslag, dus haar stelligheid is wel veranderd. Zij snapt wel dat áls ik het heb, veel duidelijk wordt voor zowel haar als mij. Zij heeft echter een bepaald beeld bij ADHD (net zoals zoveel mensen) dat je perse fysiek een heel druk persoon moet zijn en dat zie je niet aan mij. 
Kylie M 3 maanden geleden geplaatst
Goede vraag! Hier omgeving Rotterdam. Adhd cafe heb ik hier niet gezien. Lijkt mij ook fijn om mede adhd'ers te ontmoeten. Mijn ervaring is ook dat je snel met elkaar op kan schieten met een aantal welke ik heb ontmoet. Het is nu alleen lastig nieuwe mensen te ontmoeten met de corona en alles is dicht. Volgens mij zijn er geen fysieke bijeenkomsten nu
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Hi Tamar, Kylie en Marco,

Ik heb een forum gemaakt, zodat we onderling ervaringen kunnen uitwisselen en vragen stellen.

Hopelijk spreek ik jullie daar ;)

Cheers,
Frank
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Hum...link is weggehaald. Nog een keer dan...  https://adhdforum.forum2go.nl/viewtopic.php?f=2&t=2

Beste moderator, als dit niet mag, geef dat dan even door. Misschien is het mogelijk dat je een aparte chatgroep kunt opzetten binnen de algemene onderwerpen? 

Marco . 3 maanden geleden geplaatst
@tamarao ik vind het leuk om in contact te komen met lotgenoten. geen idee hoe we dit precies gaan doen. en voor nu vind ik het nog even lastig. ik heb gisteren mijn intake gehad vermoedelijk krijg ik pas ergens in feb. de diagnostische tests. ik hinkel dus een beetje op de gedachten dat ik wel kan voordoen alsof ik een lotgenoot ben. maar tot die diagnose gesteld weet ik dat niet zeker. en dat voelt een beetje raar. ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

@frankschoonhoven +1 voor je spontaniteit. pak het niet verkeerd op maar je hebt een forum gemaakt voor lotgenoten terwijl wij communiceren op een forum voor lotgenoten :P

hoewel ik een gesloten groep wel zou waarderen (chat of forum). omdat je misschien wat persoonlijker op dingen kan ingaan zonder dat de hele wereld mee kijkt. 


Tamara O 3 maanden geleden geplaatst
Marco ik snap wat je bedoelt. Wellicht tegen die tijd als je wat meer inzicht hebt in jouw situatie! 
Tamara O 3 maanden geleden geplaatst
@coenoldebijvank​ bedankt voor de tip. Het enige is dat ik al heel wat therapieën heb gehad. Je blijft natuurlijk altijd leren... maar ik ben bang dat ik dan op de verkeerde plek zit. Maar ik sluit niks uit. Wellicht dat ik dat toch ooit een keer kan doen. 
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Ok, prima. Mijn bedoeling is ook enkel om een afgesloten praatgroepje op te zetten.

Ik heb Donderdag de test. Ben erg benieuwd wat eruit komt. De diagnose was als gesteld door mijn psychologe, maar de test zal het moeten uitwijzen. Feit is wel dat ik mij volledig herken in alle kenmerken en nu pas besef hoe ik overkom op de buitenwereld. Een egoïstische, eigenwijze, onvoorspelbare, niet tot rede vatbare vent. Hum..en ik maar denken dat ik een leuke man was 😁

Tijd om mijn leven op de rit te zetten. Aardig klusje overigens.. 
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
hoelang ben je eigenlijk al bezig met dit traject? ik zit nu al 2 maanden te wachten op de intake die gisteren plaatsvond. heb op donderdag ook nog een gesprek. word daarna pas ingeroosterd voor diagnostiek (zal weer een 4 tal weken duren). en zal vermoedelijk ook daarna weer x aantal weken moeten wachten op behandeling. achteraf heb ik spijt dat ik niet direct naar ADHDCentraal was gegaan. desalniettemin wel een goed gevoel over psycholoog en aanpak dus ik blijf wel waar ik nu zit.

---
Feit is wel dat ik mij volledig herken in alle kenmerken en nu pas besef hoe ik overkom op de buitenwereld. Een egoïstische, eigenwijze, onvoorspelbare, niet tot rede vatbare vent. Hum..en ik maar denken dat ik een leuke man was 😁 
---
laat je niet teveel in je kop zitten, natuurlijk zijn ADHD symptomen niet altijd even leuk. maar mensen om je heen kennen je niet anders. en hebben je altijd geaccepteerd zoals je bent. dat is ook wat je vrouw aangeeft als ik het zo lees. dus als diagnose klopt kan het alleen maar beter gaan. maar dat betekent niet dat je gelijk een draak was vroeger :P
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
HI Marco,

Zo'n 8 maanden geleden kwam de psychologe met de diagnose ADHD. Er is toen een afspraak gemaakt voor een test bij ADHD Centraal. Het duurde 11 weken voordat ik aan de beurt was. Mijn moeder had de input gegeven dat ik als kind een braaf en rustig kind was. Daarnaast overleed mijn vader 2 weken voor de test. Kortom, het resultaat van de uitkomst was dus behoorlijk vertekend, omdat mijn moeder 3 weken geleden met een totaal ander verhaal aan kwam zetten hoe ik was als kind Irebels, tegendraads, eigenwijs, moeite met gezag, etc.) Omdat ik niet weer 11 weken wilde wachten heb ik aan een instantie gevraagd (volgens mij was het Psyq) of zij een snellere oplossing konden bedenken. Die was er inderdaad. Het bedrijf Luria schijnt al jaren gespecialiseerd te zijn in het uitvoeren van ADHD-testen voor kinderen en volwassenen. Bij hun kon ik binnen 3 weken terecht. Behandelingen doen zij niet, maar kunnen wel de diagnose maken. "Toevallig' werd ik net gebeld door ADHD Centraal omdat ik de vraag had gesteld of de informatie over mijn jeugd veel invloed heeft op de uitslag incl. de impact van het overlijden van mijn vader. Dit bleek inderdaad zo te zijn en enkel met een secundaire meeting te testen. 

Ik kijk trouwens niet negatief naar mijzelf, maar besef nu pas dat je als ADHD'er veel dingen doet en zegt vanuit emotie ipv ratio. Dus niet denken, maar gelijk zeggen en doen (impulsief en ondoordacht). Daar heb ik in mijn leven erg veel problemen mee gekregen. Zo had ik het nog nooit bekeken. Het verklaar een hoop voor de situatie waar ik nu in zit.
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
Ah jij ben al beduidend langer op het ADHD spoor. dan denk ik dat er voor mij ook niet veel meer op zit dan mijn beurt af te wachten. wel irritant dat een behandeling pas kan starten na een juiste diagnose en terwijl je zelf bijna geen raad weet met jezelf. althans dat geld voor mij.
bovendien heb ik 2 dagen medicatie geprobeerd en weet ik hoe het voelt om rust te ervaren.

moet wel zeggen dat mij nu gedrag opvalt waar ik eerste gewoon niet bij stil stond. en het dan door de ADHD kan weg relativeren. of om lachen. mijn omgeving had niet eens door dat het mij stiekem meer doet dat ik laat doorschemeren. ik maak er altijd maar een grapje van.. maar van binnen is het niet leuk om altijd hoofdrol van je eigen knulligheid te zijn, en dan vertel ik ze vaak alleen dingen die ze kunnen opmerken laat staan dat ik  alles moest vertellen wat ze niet zien :P 


Marco . 3 maanden geleden geplaatst
@coenoldebijvank is het mogelijk een gesloten groep te maken waarbij niet de hele wereld mee kijkt?
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Hi Marco, technisch is dat geen probleem. Als je op mijn naam klikt, dan zie je onder mijn naam een groen blokje verschijnen, waarbij je normaliter iemand kan uitnodigen voor een apart groepsgesprek. M.a.w. het kan sowieso, maar is upto Coen.

Wat voor medicatie had jij trouwen voor die 2 dagen?
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
Lisdexamfetamine dat is een langwerkende dexamfetamine die niet als partydrugs te misbruiken is. waarbij een aminozuur l-lysine verbonden zit aan de dexamfetamine die alleen in de maag langzaam omgezet naar de werkende stof. het werkt volgens het etiket 12 tot 14uur, effectief 10uur bij mij. meer dan lang genoeg voor een degelijke werkdag. voor mij hielp het heel goed met mijn concentratie, focus en juiste motivatie om dingen gedaan te krijgen (ik had voor het eerst iets wat men volgens mij Overzicht noemt). aan het eind van de dag was ik ook "normaal" moe ipv totaal afgebrand zoals een normale (werk)dag mij uitput. waarschijnlijk omdat ik mijn "brandstof tank" (volgens dat Russell A. Barkley filmpje wat jij onder een ander topic postte) gedoseerd verbruik.

mocht ik de diagnose hebben zou ik ook graag die kant op willen omdat ik bang ben dat methylfenidaat om de 2,5uur slikken een organisatorische ramp voor mij word 😜

ik bedoel, iemand die moeite heeft met tijd, plannen en structuur en veel vergeet. moet dan per dag x tabletten meenemen naar verschillende locaties en op gezette tijden innemen... what could possibly go wrong
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
OK, dat klinkt als een significante verbetering. Hoe heb je dat medicijn voorgeschreven gekregen als de diagnose ADHD nog niet gesteld is? En waarom maar 2 dagen als blijkt dat het goed werk? 

Ik moet duidelijk ook aan de medicijnen, want ik merk dat ik 2 kanten heb die weer duidelijk een ADHD trekje hebben. Of ik vind een gesprek langdradig en saai, waardoor ik er zelf actief een (te) turbulent gesprek van ga maken met als effect dat ik daarna gesloopt ben. Of het gesprek is juist heel interessant en dynamisch, waardoor ik merk dat ik hyper wordt en daardoor ook daarna gesloopt ben. Voorbeeld? Vanmiddag een online sollicitatiegesprek gehad, Naarmate het gesprek vorderde werd ik steeds enthousiaster. Ik moest mij temperen om de eigenaar niet in de rede te vallen (wat ik normaal gesproken wel doe) en moet mij temperen om niet steeds...jaaaa, leuk... te zeggen. Ben je verdomme 49 jaar en je reageert als een kind. Of beter gezegd als onze hond Simba. Is het saai, dan wil ze actie en is het druk dan wordt ze hyper. Ik zal mijn hond ritalin geven. Kijken wat er gebeurt 😂
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
heel herkenbaar frank.. ik heb nooit gemerkt dat ik mensen in de rede val. wel wist ik dat ik ooit mensen onderbreek omdat ik iets moet zeggen voor ik het vergeet 🙈 (wat effectief dus het zelfde is, maar zo ervaarde ik dat niet)
en ik probeer saaie gespreken niet op te leuken of spannend te maken althans. ik trek mij terug in mijn eigenwereld (gedachten) ik denk dat het minstens net zo irritant of ongeïnteresseerd overkomt. 
die medicatie heb ik van iemand met adhd "illegaal" gekregen. wat dus eigenlijk niet de bedoeling is ;)
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Hi Marco,

Ik heb vandaag de ADHD test gedaan en nu officieel de diagnose gekregen. M.a.w. het is een feit. En ja, een ontzettende verademing nu ik eindelijk weet waar al die ellende vandaan komt.

Maar het blijft vreemd. Zelfs tijden de test deed ik een opdracht op mijn eigen manier en niet waarop mij verteld werd hoe ik het moest doen. M.a.w. (weer) niet luisteren, maar gewoon doen wat mij het beste leek, wat achteraf helemaal niet klopte. De psy bleef maar lachen...zo kenmerkend was dit voor ADHD'ers. Ik was trouwens mijn antwoordenlijst vergeten en onderbrak hem een paar keer tijdens zijn verhaal. Hij bleef telkens bewust doorpraten, zodat ik ging merken wat ik deed. Echt bizar. Wat ik dus zelf bloedirritant vind (iemand in zijn verhaal onderbreken), doe ik dus zelf ook bij anderen en zelfs bij de psy die mij cruciale dingen verteld. Hoe weinig zelfkennis heb je dan... ik heb nog veel te leren...
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
ik zou je bijna willen feliciteren met een diagnose :D geen idee of dat voor jou gepast is. maar je heb nu iig een verklaring voor je gedrag en passende hulpmiddelen medicatie/therapie enzovoort. mocht ik de diagnose krijgen zou het voor mij wel het "feliciteren" waard zijn!

Vandaag ben ik voor het 2e gesprek bij de psycholoog geweest. Ik word nu op de wachtlijst gezet om getest te worden... Geen idee hoe lang dit weer op zich laat wachten. Maar de alternative zijn nu niet sneller. En daarbij heb ik wel een goed gevoel bij deze mensen en hun visie op adhd voor zover ik dat zo kan inschatten... ben benieuwd hoe het verdere traject er voor je uit ziet en wat de medicatie voor je gaan beteken
Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Nou, je mag mij zeker wel feliciteren. Ik heb wel 3x gevraagd of de psycholoog er echt van overtuigd was en 3x was het...geen twijfel over mogelijk. Iemand die al ruim 12 jaar alleen maar ADHD testen doet en dit zegt, is voor mij overtuigend genoeg (www.luria.nl). 

Ik had mijn vriendin meegenomen om bij de uitslag aanwezig te laten zijn. Op die manier kon zij zelf horen wat de psy te vertellen had, waarom hij tot deze diagnose kwam en kon hij nog vragen stellen aan haar een vice versa. Dit om te voorkomen dat ik thuis mijn vriendin nog moest zien te overtuigen. M.a.w. ze gaat zich nu ook inlezen. Morgen heb ik contact met de huisarts om hem te vragen hoe het vervolgproces er uit ziet en hem als een soort supervisor de komende tijd achter de hand te hebben) en Donderdag een online intake met de GGZ Groep die gespecialiseerd is in ADHD en aanverwante klachten. Zij hebben alle expertise in huis. Dit was ook exact wat de psy van vandaag adviseerde om te doen. En medicatie was volgens hem onontbeerlijk. Je kan niet anders dan medicatie nemen om ADHD klachten af te laten nemen of zelfs af te komen. Door alleen maar praten kom je nauwelijks een stap verder (alsdus de psy). Voeding schijnt ook veel invloed te hebben op je herstel. Hier mailt hij mij nog de details over. 


Marco . 3 maanden geleden geplaatst
mooi om te horen Frank... Russell A. Barkley zij het ook al in zijn filmpjes... therapie helpt in een zekere zin. maar 90% wat je iemand met ADHD verteld word niet opgenomen of is hij al vergeten zodra hij de kamer uit loopt.
medicatie zorgt er voor dat iemand wel in een staat komt waarbij hij kan concentreren en dus ook leren. ik heb je geloof ik ooit eerder deze link gestuurd (https://www.youtube.com/playlist?list=PLzBixSjmbc8eFl6UX5_wWGP8i0mAs-cvY)... een bitterepil om door te komen maar boordevol bruikbare informatie voor ADHDers. en ouders/partners etc..

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26536057 
hier een wetenschappelijke onderbouwing waaruit blijft dat therapie icm medicate een goede optie is


Frank Schoonoord 3 maanden geleden geplaatst
Bedankt. Ik ga dat morgen doorlezen . Geleerd om niet direct met iets te starten, maar de tijd ervoor te nemen ;-)

En dan te bedenken dat mijn eerste test negatief uitwees. De redenen waren: 
1. Verkeerde input van mijn moeder (volgens haar eerste reactie was ik een braaf en rustig kind). Dit veranderde 5 maanden later in precies het tegenovergestelde (wat ik mij ook kon herinneren). 
2. Mijn houding zelf. Ik geloofde totaal niet dat ik ADHD had, dus bleef veel dingen ontkennen. Oftewel stronteigenwijs en in volle overtuiging iemand van mijn eigen gelijk overtuigen.
3. Het testmoment was 3 weken na het overlijden van mijn vader, die voor nogal wat problemen had gezorgd. Dus het hele gesprek ging over mijn relatie met hem.

Bewust heb ik een 1/2 jaar later een second opinion aangevraagd en deze bewust niet bij ADHD Centraal gedaan. Gelukkig maar, want na de nieuwe info van mijn moeder ging ik mij pas echt verdiepen in ADHD en herkende alles, wat de reden was voor een second opinion. De psy van vandaag was al halverwege het gesprek al overtuigd. Het duurde 2 1/2 uur en de rest van de tijd waren alleen maar bevestigingen voor hem zei hij.

Raar probleem is dit eigenlijk. Je bent opgegroeid met een bepaalde denkwijze en daar handel je ook naar. Nu krijg je ineens de echte spiegel voor je neus en besef je dat je je hele leven eigenlijk sterk afweek van de norm en daardoor in een neerwaartse spiraal terecht kwam. 

Maar ja, zoals Barkley al zei; Je kunt er niets aan doen. Puur de stofwisseling en het beseffen dat je je gedrag moet gaan structureren. Klinkt makkelijk, maar ram die oude gewoontes er maar eens uit...
Kylie M 3 maanden geleden geplaatst
Is het ergens nog gelukt met een aparte chat groep ofzo?
Lotgenoten unite haha (voor WIDM kijkt :p)

Omdat ik vrij extrovert ben, impulsief en extreem gevoelig voor verveling lijkt het me fijn om met jullie te kletsen. Hoe reguleer je dat een beetje in deze lockdown tijden. Tis echt een verschrikking voor me. Ik wandel me suf. Zelfs de app van de hersenstichting stopte ermee hahahah 
15km is blijkbaar geen ommetje meer XD 

Merk ook dat ik extreem blij wordt als ik weer iets doe met vrienden. Dan laad ik echt op maar ben ik zeer intens voor hen. Ook dat probeer ik te reguleren. Het is alsof ik een week niet gegeten heb zeg maar dat effect😅

Ik hoor het graag dan kunnen we elkaar motiveren 
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
vooralsnog heb ik nog niet iets kunnen bedenken om op een goede manier in contact te komen. het meest eenvoudige zou zijn als Coen een gesloten groep kan maken. ik vind het ook niet handig om bepaalde details zomaar open op het internet te plaatsten

PS: ik ben normaal ook een Molloot. maar door de chaos van corona en ADHD kwam ik pas bij aflevering 3 erachter dat het al begonnen was 🙈
Marco . 3 maanden geleden geplaatst
Om lotgenoten contact mogelijk te maken heb ik een ADHD discord kanaal op gezet. discord is een platform waar we in contact kunnen komen (chatten) het heeft apps voor telefoon/tablets en pc en bovenal het is gratis en anoniem. iedereen is welkom. het is voor en door lotgenoten

https://discord.gg/m5swhNRNsz

voor mensen die interesse hebben om naast dit forum direct contact te hebben 😄
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 January 2021 om 18:40
Aantal lezers 32
Aantal reacties 31