Lisdexamfetamine ervaringen door volwassenen met ADHD, ADD of Autisme.

Laatste reactie 20/04/2021 09:12 door Samantha
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Lees hier alle lisdexamfetamine ervaringen. Lisdexamfetamine is een nieuw medicijn in Nederland voor ADHD en is sinds 1 oktober verkrijgbaar bij de apotheek. Schrijf in dit topic al jouw ervaringen met Lisdexamfetamine.

Ook andere vragen met betrekking tot Lisdexamfetamine kunnen gesteld worden.
Kim Leijten 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben gisteren begonnen met de lisdexamfetamine 70 mg. Het is natuurlijk nog te kort om het goed en objectief te kunnen beoordelen, maar ik ik moet zeggen dat ik me er heel goed bij voel. Ik ben energiek, ondernemingsgezind en vooral rustig in mijn hoofd. 
Gisteren voelde ik na de inname wel mijn hart wat harder bonzen, maar daar merk ik vandaag al minder van. Ik heb toen ook gesport, dus kan toeval zijn. Ook mijn stemming is positief. 
Heb wel wat meer last van een droge mond, maar dat kan ook kwestie van wennen zijn nog.
Ik zal over een aantal dagen (of tussendoor mocht ik iets noemenswaardigs hebben) weer verslag doen. Mijn (een eeige tweeling) zus heeft nu ook in overleg met haar psychiater de lisdexamfetamine voorgeschreven gekregen, hij is ook erg benieuwd naar haar ervaring, want ze is de eerste aan wie hij het voorschrijft. Zal haar ook vragen zich aan te melden hier en verslag te doen. Gr Kim
reactie op @kimleijten:
Willem Jansen Hoi Kim, mooi dat het goed bevalt. Uit een eerder topic begreep ik dat het slechts deels vergoed werd en dat je ongeveer 70 euro per maand moet bijbetalen. Hoe zit dat bij jou en zit daar misschien verschil in qua zorgverzekering wat jij weet?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim Leijten Hoi Willem,
Als ik het goed begrijp is het zo dat men maximaal 250 euro eigen bijdrage per jaar heeft voor deze medicatie. (naast het verplichte eigen risico van 385 euro, maar daar zit ik sowieso altijd wel aan) Deze 250 euro eigen bijdrag kun je dan maximaal terug krijgen via de terugbetaalregeling. 
Ik kan momenteel mijn zorgkosten helaas online niet inzien via de website van mijn zorgverzekeraar vanweg onderhoud. 
Volgens mij is er wel verschil in bijbetaling per sterkte, het lijkt hoe hoger de dosering, hoe minder eigen bijdrage?
Zodra ik meer weet post ik het hier!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim Leijten https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geneesmiddelen/vraag-en-antwoord/welke-medicijnen-krijg-ik-vergoed
1 jaar geleden

Beantwoorden

Willem Jansen Dat is goed om te horen, bedankt voor de info.
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Ik sluit mij aan bij kim
Klopt helemaal de 70 euro betaal je met een max van 250 euro maar er is nu een terugbetaal regeling waardoor je doet weer terug krijg
Moet je wel zelf achteraan !
Dat is dan weer jammer maar opzich best positief 👍
1 jaar geleden

Beantwoorden

Drew M. Hi Kim,

First sorry for the English (still learning Dutch). Second I have been taking Dex retard 30mg daily from the Regenboog for a year now. I took Vyvanse in America and I understood Elvanse to be the EU equivalent (please someone correct me if I am wrong). I asked my GP if I could try the new medication for a short period but he is extremely reluctant to allow it, and says he can refer me to the adhdcentraal.nl group. I do not know what the normal procedure in Holland is tbh. 

Of course I have taken ADD medicine since I was a child so it is just maintenance for me. But I hear the Elvanse has much better results. If I gave the dex retard a score out of 10 I would say its a 6. It could be better for sure but it could also be much worse. I hear the Elvanse people report an 8 or 9 out of 10 in reduced ADHD symptoms. If that really is the case I think it will help me a lot. I am also an entrepreneur.

Must I see a Psychiatrist for this medicine? Or is there something maybe I can share with my GP so he feels more comfortable to allow it?

I look forward to hearing your experience on the new medication! Thank you for sharing!

Drew
1 jaar geleden

Beantwoorden

War Hoofd Via de huisarts (gp) kan misschien ook wel. En zo niet dan kan je daar vragen waar je terecht kan. 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 6 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Hi Kim, 

Dat is positief om te horen. Ik zag je antwoord op de vraag over de dosering al in het "oude" topic. Ik zal mijn dosis dus ook zelf moeten bepalen op basis van huidig Dex gebruik. Het is misschien wat vroeg (dag 1 op een nieuw medicijn is vaak de beste :-), maar heb nog een paar vraagjes:

- Welk verschil met de gewone Dex merk je? Niet alleen qua bijwerkingen maar bijv. ook op het vlak van energie, of juist meer kalmte/rust..

- Kun je al wat zeggen over de werkingsduur en of je een "crash" of rebound krijgt bij het uitwerken?

Alvast dank, je eerste ervaring klinkt in ieder geval bemoedigend 👍
reactie op @bbking:
Kim Leijten Ik ben gelukkig nog steeds erg positief, energie level lijkt nog beter dan met de dex, daarnaast ervaar ik meer rust in mijn hoofd/ minder prikkelbaarheid gedurende de dag. Inderdaad minder de pieken zeg maar . Ik merk wel echt dat het eind van de dag uitgewerkt is, ben dan echt moe , maar dat voelt eigenlijk juist wel natuurlijker... Ik kan nu ook de rust nemen om te gaan zitten oid, met de dex bleef ik maar doorgaan.
Ik hoop dat de werking zo blijft en dat anderen er ook positief op reageren, maar ik lees dat er toch ook wel negatieve ervaringen zijn. Het blijft natuurlijk ook echt heel persoonsafhankelijk...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Hi @kimleijten

Goed om te weten dat het voor je werkt! Hoe kwam je op de 70mg dosis uit, en hoe veel/vaak gewone Dex gebruikte je hiervoor?

Thanks!
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Robin Winkels 1 jaar geleden geplaatst
Hallo Allemaal,

Ik heb speciaal om mijn ervaring met jullie te delen een account aan gemaakt.

Ik slik sinds vandaag Lisdexamfetamine 30mg, dit omdat ik zoals velen verplicht moest overstappen van dexamfetamine 2.5mg (Pharmaline) naar Amfexa. Amfexa deed bij mij averechts wat het zou moeten. Ik  ging van 4x daags 7.5mg dexamfetamine naar 4x 1.5mg Amfexa. Ik werd er heel onrustig van en het beste om te beschrijven een "out of body effect" .

Uit nood ben ik met spoed overgestapt naar Lisdexamfetamine en kan dit iedereen aanraden. 30mg is misschien aan de lage kant maar dit heb ik gedaan met een rede. Eerst zien hoe ik er op reageer en hoger kan altijd nog. 

De inwerking is heel soepeltjes over tijd en je merkt er kwa gevoel vrij weinig van in tegenstelling tot dexamfetamine waar je soms nog wel het "Rush" gevoel krijgt. Ik voel me meer geconcentreerd en kan actief mijn werk doen, kwa energie zit ik op hetzelfde niveau. Ik ben nog vrij actief en druk en heb nog steeds last van energietikken ( voor sommige misschien herkenbaar ). Dit is hoogstwaarschijnlijk door de lage dosis echter ervaar ik er geen last van in mijn werkzaamheden.

Eetlust is ook nog aanwezig in tegenstelling tot dexamfetamine, heerlijk lekker prakkie op net met rollade. Familie zat me aan te kijken alsof ik in jaren niet gegeten had. 

De uittreding kan ik helaas nog niks over zeggen, ik heb het vanochtend om 7 uur geslikt dus het zou ongeveer rond deze tijd moeten uitwerken echter voel ik er tot op heden vrij weinig van. 

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben, zeker als jullie ook nare ervaringen hebben met Amfexa. Dit middel heeft voor mijn eerste gevoel mij zeker in sommige opzichten gered. Ik zal mijn ervaringen die nog komen gaan zeker met jullie delen.

Met vriendelijke groet,

Robin
reactie op @robinwinkels:
Mr B Hey wat goed Robin, thanks! Voor mij persoonlijk zijn de verschillen met de "oude" Dex het interessantst dus dank daarvoor 👍

Edit: kleine toevoeging.. Ik heb een keer of 5 Adderall XR genomen, dat is ook langwerkend maar een mix van amfetamines. Dat vond ik al veel beter werken op zaken als minder prikkels, impulscontrole, kalmte etc.. Een simpele "duw", zoals Dex voor mij werkt kun je eigenlijk ook met een paar bakken koffie bereiken :-)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Johannes V Ha Robin, vraagje: wat bedoel je met energietikken? Benieuwd of ik die ook heb.
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Inge Janssen 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruikte  5x 2.5 mg dex 4xdgs van magistrale bereider, na lang zoeken is dit mijn prettigste dosis. Ik had voor het eerst in jaren mijn werk weer onder controle en overzicht over mijn veel te drukke agenda. 
Toen moest ik over op Amfexa (jippie) begonnen met 10 mg, en dan ook 4 keer. Ik was na de 2e dosis zo wazig en sloom. Doodmoe, totaal geen focus. opgesloten in mezelf. Die dag overleefd en gelukkig een vrije dag en geen werkdag. Kon niet eens autorijden en traplopen. 
In het weekend opnieuw geprobeerd maar lagere dosis en langere interval. Veel buikkrampen, moe, zware benen. Geen energie en al helemaal geen focus. Vind dat zo raar dat hetzelfde ingrediënt zo verschillend kan uiten. S' nachts wakker van maagpijn en darmkrampen. De dag erna nog lagere dosis, wel bijwerkingen, geen focus. 
Ik heb zelf geen last van onrust. Wel ' s avonds voor het slapen, maar overdag niet. Wel heb ik dus veel last van het niet kunnen concentreren, geen overzicht in taken en niet snel terug kunnen keren naar een taak waar ik mee bezig was. Voor mij moet medicatie dus vooral hierin iets betekenen. 

Nu met Elvanse gestart afgelopen zaterdag. Inmiddels al neem ik 60 mg ip 40 waar ik mee starte, ik neem het in tijdens het ontbijt. Maar nog heb ik het idee dat hij na een uur of 5 al niets meer voor me doet. Ook geen last van bijwerkingen wat wel weer prettig is. 
Voor nu voor mij dus niet echt succesvol nog. Jammer want meer stabiliteit en minder geschommel lijkt me wel heel prettig. 

reactie op @ingejanssen:
Eva Nh Ik heb dezelfde ervaring. 60mg In de ochtend en ik heb het idee dat het na 5/6 uur al uitgewerkt is. Neem jij dan nog iets in?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Als je de engelse reviews/ervaringen leest hoor je dat wel vaker. Het medicijn is door z'n samenstelling (prodrug) gemaakt om zo subtiel mogelijk te werken. Je leest dat ook wel terug, mensen die pas achteraf (of na een week) denken, hey ik heb toch best goed gefunctioneerd. Het moet dus eigenlijk werken zonder dat je heel erg "voelt" dat het werkt.

De "push" of het "effect" ervaren van een ADHD-medicijn is ook niet echt waar het voor bedoeld is. Het kan een prettig bijverschijnsel zijn, maar qua opzet is de medicatie bedoeld om kalmer/rustiger te worden met meer focus. Niet om de vermoeide mens een zet te geven om hyper de badkamer te gaan schoonmaken... 😄😄

PS. @ingejanssen

Jij zat ook wel op best een forse dosis Dex, 50mg op een dag? Dat zou in Elvanse al boven de 150mg uitkomen. Dat verklaart wellicht het mindere effect?
reactie op @bbking:
John Dex Ik ben het niet helemaal met je eens ik heb zelf
ADD:
-laag energieniveau
-gebrekkige motivatie
-apathisch, afwezig, dagdromen
-snel verveeld
-mentale traagheid, ‘brain fog’
-hoort vaak niet wat er gezegd wordt
-in zichzelf gekeerd
-moeite met het volhouden en afronden van taken, procrastinatie (uitstelgedrag)

Als het alleen zou werken voor focus en mijn gedachten rustiger houd dan gaat het voor mij dus niet werken.

Je energie nivo zou gemiddeld moeten zijn en idd dan is het pep gevoel er niet meer maar zou je goed moeten kunnen functioneren.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Hi John,

Ik snap wat je bedoelt en fijn dat het je daarbij helpt. Er is denk ik ook nog een verschil tussen energie en "scherpte".. Ik bedoel denk ik meer dat hyper of meer energie niet primair het doel is van de medicatie, iig niet bij ADHD (i.p.v. ADD). Als iemand op Dex alleen maar veel energieker alles dwars door elkaar heen gaat doen schiet het z'n doel een beetje voorbij 😄, ik zeg overigens niet dat dat bij jou zo is.

Dex geeft mij bv. iets meer actiebereidheid en wat meer scherpte, maar kan er soms ook gewoon van indutten. Maar word tegenwoordig wel chagerijnig als het uitwerkt helaas. Wat voor mij het beste werkt is demping van prikkels (in/extern), focus, en deze lang kunnen vasthouden.

Het enige medicijn dat dat effect ooit had was Adderall XR, toen kon ik m'n 60 tabjes over 3 windows verdeeld gewoon met rust laten en kalm/zen 6 uur lang aan 1 ding werken, bijna "tunnelvisie". De grap is dat ik dat ik die pil de eerste keer probeerde voordat ik de diagnose had. Was het laatste zetje om het uit te gaan zoeken destijds.

Dit is ook waarom ik Elvanse wil proberen, de gewone Dex doet het voor mij niet op al die vlakken
1 jaar geleden

Beantwoorden

Robin Winkels Hoi John, 

Ik herken mijzelf heel erg in de dingen die je omschreven hebt, nu na een paar dagen lisdexamfetamine gebruikt te hebben. Dan wel nog steeds naar mijn idee een te lage dosis van 30mg maar waar ik zeker wel baat bij heb. Zal ik omschrijven hoe ik de dingen nu ervaar met de medicatie ten opzichte van dexamfetamine 2.5mg

ADD:
-laag energieniveau
( Ik slikte voorheen 4x per dag 7.5mg dex, waardoor ik een enorm oppeppend gevoel kreeg. Dit is niet te vergelijken met lisdexamfetamine. Met dit middel is je energieniveau gemiddeld, ik voel mij zeker niet moe. Enkel in de avond merk ik dat de moeheid intreedt, wat ervoor zorgt dat ik wel heerlijk kan slapen. Met Dex 2.5mg stond ik altijd vrij makkelijk op de volgende ochtend, met lisdex iets moeilijker maar dit is makkelijk te tackelen met wat zelfdiscipline.)  

-gebrekkige motivatie
(Mijn motivatieniveau is hetzelfde als het gebruik van dexamfetamine, willlen gaan voor alles. Geen enkel puntje werk vormt een probleem ook niet met de lage dosis.)
  
-apathisch, afwezig, dagdromen
(Ik snap ontzettend wat je bedoeld, echter is dit ook een voordelig aspect van ADD omdat ik hier altijd mijn creativiteit uithaalde. Muziek maken, tekenen etc. Na het gebruik van dexamfetamine 2.5mg was dit ontzettend lastig voor mij, alsof mijn creatieve brein was uitgeschakeld. Met lisdexamfetamine merk ik dat ik zowel in de wereld van realiteit kan stappen als in mijn droomwereld vol creativiteit. Dit vind ik zelf ontzettend fijn omdat ik nu mijn hobbys gewoon nog kan uitvoeren. AKA ik voel alsof ik zelf controle heb) 

-snel verveeld
(sluit een beetje aan op de motivatie, compleet weg. Gewoon zin om dingen te gaan ondernemen met zowel Dex als Lisdex)
 
-mentale traagheid, ‘brain fog’
(Compleet weg, hetzelfde gevoel als dex. Alsof er een wereld voor je opengaat en jij daadwerkelijk op je eigen podium toetreedt, ik ben zelf ontzettend benieuwd naar hoe dit voelt als ik naar lisdex 50mg ga)

-hoort vaak niet wat er gezegd wordt
(sluit aan op mentale traagheid)
-in zichzelf gekeerd
(idem)
-moeite met het volhouden en afronden van taken, procrastinatie (uitstelgedrag)  ( sluit aan op motivatie )


Ik hoop dat mijn beschrijvingen voor jouw klachten je een steuntje in de rug duwen om toch voor lisdexamfetamine te gaan.  

Zoals Mr. B zegt: "De "push" of het "effect" ervaren van een ADHD-medicijn is ook niet echt waar het voor bedoeld is."  Dit is meer voor recreatieve doeleinden. Als ik toch even die push effect wil ervaren dan neem ik gewoon een goeie bak koffie dit kan namelijk echt geen kwaad. Of even snel 10 push ups om je vrijgave van dopamine in je hersenstam te stimuleren, hier draait het namelijk vooral om. Dex verhoogt je spiegel, sporten of caffeine stimuleert de vrijgave van het hormoon adrenaline, wat daarmee de afgifte van dopamine stimuleert. 

Groetjes, 

Robin

 1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Hi @robinwinkels

Dank voor je uitgebreide ervaring. Het voornaamste verschil voor jou is dus dat je niet de "boost" voelt die je met Dex wel had, en dat je daarnaast met Lisdex nog wel kunt "wegdromen" als je daar voor kiest?

Ik weet niet in welke je last hebt van symptomen als voortdurende onrust en alles door elkaar doen (maar niks doorzetten), ikzelf heb daar veel last van. Als je die wel hebt, kun je zeggen hoe Dex en Lisdex daar voor werken?

Gewone Dex doet bij mij weinig voor die symptomen. Ik voel idd een heel lichte oppepper, en ben iets beter in staat om op 1 taak te blijven maar dat is het dan wel. Ik hoop dat Lisdex me ook meer rust, kalmte en focus geeft.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Inge Janssen 1 jaar geleden geplaatst
@mr B, volgens de behandelaar was 30-40 mg elvanse de juiste dosering passend bij wat ik aan dexamfetamine nam?
reactie op @ingejanssen:
Mr B Tja,

ehh.. Dan snapt de behandelaar er nog weinig van, ben ik bang. Het aantal mg in Lisdexamfetamine betreft de totale hoeveelheid werkzame stof, waarvan dexamfetamine ong. 1/3 is. De rest heeft geen werking op je klachten, maar is een stof (Lis) die er voor zorgt dat je lichaam de pil omzet in Dexamfetamine..

Als jij nu Lisdex 30mg neemt, krijg je over 11-14 uur in totaal +/- 9mg dexamfetamine binnen. En je gebruikte over de dag heen 50mg Dex. Dan kan ik me voorstellen dat het effect tegenvalt.

Dit staat ook beschreven in het farmaceutisch kompas als ik me niet vergis..
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Ik ben het met mrb eens
70mg lisdex is 20.8mg dexamfetamine totale dag dosering als je nu 50 mg dex hebt zal je hier niks van merken zelfs de zwaarste 70mg lisdexamfetamine betwijfel ik of jij dat gaat merken.

Dat is de reden dat ik ook nog twijfel Of het voor mij gaat werken ik zit officieel aan 20 mg maar vaak kom ik ook aan 40mg per dag en of het dan nog effect heeft ???
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Snap dat je twijfelt.. Maar je hebt ook niet heel veel te kiezen toch? Amfexa en Regenboog werken niet zoals je gewend bent las ik. Of duimendraaien dat met die nieuwe onderzoeken naast Elvanse er ook een Adderall variant (MAS) leverbaar wordt hier...?
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Amfexa heb ik nog niet geprobeerd en zij zijn de oorzaak van heel dit probleem dus dat is voor mij dan ook de aller laatste keuze daarbij lees ik daarover alleen maar klachten.

Maar idd veel keuze is er verder niet meer.
Ik ben nog aan het kijken of er misschien voor Narcolepsie nog medicatie is die ook bij ADD word toegepast.
Deze medicatie hoort vaak in hetzelfde straatje thuis 😜
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Bedoel je dan een Dexamfetamine recept op basis van Narcolepsie? Ik weet dat het daarvoor wordt voorgeschreven. Kan het zijn dat je dan de "nieuwe" regels kunt omzeilen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Voor zover ik nu weet is er geen uitzondering voor dus ook mensen met Narcolepsie moeten over op amfexa 😭
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Yvonne Bouwmeester 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb me speciaal voor dit topic aangemeld hier. Ik blijf dus zeer geïnteresseerd meelezen.
Wel heb ik een vraag. Ik heb destijds via tactus mijn dex voorgeschreven gekregen, 4 a 5 maal daags 10mg(4x2,5mg), of ik die 5e dosis neem ligt eraan hoe lang mijn werkdag is, meestal gelukkig niet.
Nu ben ik al sinds 1,5 jaar uitbehandeld bij tactus en heb ik dus ook geen ‘behandelaar’ meer. Mijn arts wil niets weten van het uitproberen van Lisdexamfetamine, hij zegt immers geen psych te zijn. Wat zijn de stappen die ik nu kan ondernemen?
reactie op @yv:
Mr B Voor Dex van de regenboog apotheek heb je dan nog steeds een recept nodig toch?

Wat wellicht het snelste werkt is een huisarts zoeken die ervaring met Adhd heeft. Mijn (nieuwe) huisarts schrijft medicatie voor op basis van mijn diagnose. Mijn oude zou dat nooit gedaan hebben. Ik ben gewoon wat huisartsen gaan bellen met de vraag of ze ervaring met Adhd en medicatie hadden, en zo bij deze uitgekomen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Dex moet altijd op recept
Huisarts moet het recept doorsturen naar regenboog apotheek
Paar dagen later krijg je deze per post thuis
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Klopt, voor die dexamfetamine tabletjes van 2,5mg krijg ik ook elke keer een nieuw recept van de huisarts. Maar dat is wat hij toendertijd heeft overgenomen van tactus en hij zou bijv. de dosis ook niet willen aanpassen. Verder moet ik trouwens dat recept gewoon voor 12:00 inleveren bij de reguliere apotheek hier om de hoek en de volgende dag heb ik mijn pillen hoor mensen??
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Ik weet niet wanneer je ze voor het laatste hebt gehaald maar waarschijnlijk krijg je ze nu ook niet meer mee.

Tenzij amfexa nog steeds leveringsproblemen heeft dan heb je geluk
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Je huisarts zal het allicht willen blijven voorschrijven, maar per brief van het ministerie mag je apotheek het je niet meer meegeven. Tenzij je een urgente medische noodzaak kunt aantonen, denk bv. aan een allergische reactie op Amfexa.

Kan prima zijn dat het nog 1 of 2 keer goed gaat, maar heel binnenkort zul je toch moeten gaan kiezen voor een alternatief. Ik vind het ook niet leuk, maar het is niet anders..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Ik heb net mijn recept ingeleverd en mag morgen de potjes weer komen halen. Ik heb geen enkele apothekersassistente nog maar ‘n woord over amfexa gehoord. Ik blijf zelf ook mijn mond houden, heel benieuwd hoe lang het zo blijft.
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Welke apotheek heb je ?
Ben erg benieuwd als het in de buurt is stap ik over 😝
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Hahaha, ik woon in Apeldoorn!
Mijn dex komt ook niet van de regenboogapotheek waar ik iedereen over hoor maar een bereidende apotheek in Oldenzaal.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @yvonnebouwmeester

Begrijp ik dan dat je elke keer helemaal naar Oldenzaal rijdt om het potje op te halen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Nee hoor die haal ik keurig op bij de apotheek om de hoek. Al vraag ik me nu wel af of dat dus zo keurig is.... 🙄
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Haha, ja want dat is natuurlijk "doorleveren", wellicht hebben ze de brief niet gehad 😄 Maar goed, het betekent denk ik wel dat van het 1 op andere moment deze route iig niet meer gaat. 

Ik hoop het wel voor je uiteraard, maar vind het zelf fijner om me geen zorgen te hoeven maken over de beschikbaarheid van een medicijn..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Snap ik.
Ik haal binnen wat ik binnen kan halen.
Ze kijken hier niet eens naar het feit of je de vorige serie pillen al wel op kunt hebben zeg maar..
en mijn dokter ondertekend ook alles met de ogen dicht
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex In dit geval wel fijn natuurlijk
Maar of dat goed is betwijfel ik.

Maar ik geef je geen ongelijk voor zover ik nu weet ben jij een van de weinige

Het zou nog kunnen dat ze er een grote voorraad van hebben die mogen ze nog op maken

Ik heb ook de hele vooraan binnen gehaald de laatste 14 doosjes 😭
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Ik heb vandaag weer een compleet nieuw recept aangevraagd, dit is 4x 400 stuks afhalen.
Ik zal jullie op de hoogte houden of ik maandag een mail krijg dat ik de eerste keer kan afhalen of een ander bericht.....
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Kan zo weer gewoon 12 potjes Dex 2,5 ophalen....
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Blijft toch apart, de apotheek doet hier iets wat nu verboden is? En dan meteen ook maar 1200(!) stuks meegeven.. Ik dacht dat ik met 240 stuks per keer al hoog zat, voelde wel eens genant bij de balie 😄

Maar goed, jij bent er mee geholpen, dus ik snap dat je niet klaagt, haha

Edit: 1600 stuks maar liefst.. Dat is een boodschappentas vol :-)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Bouwmeester Haha Mr. B, twaalf potjes met 30x 2,5mg he.... hahaha als ik met een boodschappentas weg was gegaan had ik jullie hier allemaal geholpen!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Haha, ok.. Ja dat is al een stuk minder. Ik las 4x400 recept en dacht dat je dat ook in 1 keer meekreeg.. 😄
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 17 overige reactie(s)
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Dag 1.
7u genomen.8u de eerste tekenen. Ontspannen gevoel wel, lichte push, vrolijk.
9u werkt nu volop.
Met ir dex had ik n stoned gevoel. Dit voel ik nu ook maar minder hinderlijk.
Ben ontspannen, wel voel ik me licht 'onder invloed' maar niet dusdanig dat t afleid.
Ben met wat huishouden bezig, en mn 3 kinderen die studiedag hebben. T verschil met concerta is afvlakken van scherpe randjes. Een ander verschil is is dat ik duidelijker voel dat ik medicatie neem.
Heb meer geduld. Meer natuurlijke drive om zaken te gaan doen die moeten gebeuren.
Dat had ik 10jr terug ook met mfd.
Maar goed. Een heel klein beeld nu, t is pas dag 1 en nog ochtend 😁
reactie op @finkel:
Mr B Ah dat is positief om te horen. Ben benieuwd hoe het over de dag heen vergaat..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Update
Inmiddels 10.5u na inname en t effect is nog stabiel t zelfde.
Een klus afgemaakt die al lang was blijven liggen.
Met 3 kinderen op pad geweest naar winkels enz.
Ondertussen soort van mantelzorg aan t doen.
Ging allemaal zonder overprikkeling.
Heus geen wondermiddel maar vooralsnog top.
Een nadeel mbt conceeta is dat ik wel heel gelijkmoedig ben. Geen robot zonder emotie maar ik ben gewend om alles intenser te voelen. Licht stoned gevoel af en toe aanwezig.
2b continued.
Ook geen moeite met eten overigens.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Goed om te horen, laat weten hoe het verder gaat. 👍
1 jaar geleden

Beantwoorden

Soesje W. Misschien is de dosis wat hoog als je je stoned voelt? 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst

Lisdexamfetamine ervaringen van mensen met ADHD en ADD


onderstaand verschillende Lisdexamfetamine ervaringen van mensen die deze medicatie gebruiken.

1) Onze dochter gebruikt het nu een paar dagen maar voelt zich vooralsnog veel beter ( haar eigen woorden " ik voel mij heel fijn, gelukkig en rustiger in mijn hoofd" ) Is heel ontspannen maar wel nog heerlijk levendig. Kunnen ook heel goed met haar communiceren , wat een verschil. En ze hoeft het naar één keer per dag. Wij hopen van harte dat dit zo voor haar blijft werken! We hebben nu een twee maanden trial. Hiervoor gebruikte ze methylfenidaat, 4x daags 10 mg.

2) Mijn dochter (19) gebruikt dit sinds twee dagen. Ik kreeg gelijk een rekening mee van de apotheek van 100 euro, mijn eigen verzekering wil eerst de declaratie zien voordat ze weten of het vergoed word.
Weet iemand hoe het zit met de vergoeding van deze medicijnen?
[moderator] ja, lees meer over vergoedingen van Lisdexamfetamine

3) Mijn zoon van 20 is ook overgestapt op Elvanse Lisdexamfetamine. Slikt het nu 1.5 week en geeft hetzelfde aan voelt zich veel beter en rustiger in zijn hoofd. Is ontspannen en heeft geen bijwerkingen ervan. Hij slikt de 70 mg variant. 
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Dag 2
6u genomen.
Weer na 1u de eerste signalen en na 2uur volledig effect.
Iets minder 'stoned' gevoel. Nog steeds de push om allerlei taken af te handelen. Waar de dinsdag normaal gesproken echt een uitrustdag is, heb ik nu zonder moeite van alles gedaan en ook afgehandeld.
Dat is duidelijk een verschil met de concerta.
Maar kan ook prima even pauze nemen zoals nu.
Ik zal deze reply vandaag verder updaten.

17.47
Rustige flow gedurende de dag.
Vrij veel prikkels te verduren maar was er niet echt vatbaar voor.
Nu na 12u wel wat 'mat'. Maar ook gewoon moe, vandaag veel gedaan en sta er ff alleen voor in gezin van 5.
Slaap was gister best laat overigens.
Verder tot nu toe erg tevreden, al heeft concerta ook zo zijn pro's.
2b continued.
Slapen ging niet zo heel eenvoudig. Maar uiteindelijk sliep ik wel voor 1uur. Daarvoor wel wat weggedommeld maar weer wakker geworden. Op zich ben ik n gemakkelijke slaper de afgelopen jaren, maar af en toe gaat het wat minder makkelijk, dus ik hoop dat t een uitzondering was.
reactie op @finkel:
John Dex Concerta en dex is ook niet helemaal te vergelijken
Het stonde happy gevoel zou met 2 weken ook wel minder kunnen worden ik weet niet hoe het bij lisdexamfetamine is maar bij de normale dex had ik dat wel terwijl de eerste 10 dagen terwijl ik daarvoor ook methylfenidaat had.

Bedankt voor de informatie
En ik blijf het nog even volgen 👍
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel De verschillen ken ik uit eerdere test met gewone dex. Daar vond ik de stonede/wazige/afgevlakte bijwerking te sterk. Dat is met deze variant bij mij minder storend.
Het happy gevoel was vooral gisteren, vandaag 'normaal'.
Bedankt voor je reply 👍
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Thanks voor de update, @finkel

Het lijkt er op dat Elvanse voor jou precies werkt zoals het zou moeten. Dit komt overeen met veel ervaringen met Vyvanse die ik las op o.a. Reddit. Minder "push", minder bijwerkingen maar wel effectief. 
Medicijn Man 1 jaar geleden geplaatst
fijn om over lisdexamfetamine goede ervaringen te lezen. Ik vroeg mij al af of sommige dit al aan het testen waren, dat is wel het geval dus.
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
Waarschijnlijk ga ik morgen aangeven dit te willen proberen, ik ben erg benieuwd! Vind de amfexa heftig! Maar ik ben de magistraal bereidde dex ook niet gewend! 
Caro Bollen 1 jaar geleden geplaatst
Ik slik sinds een maand (diagnose recent gesteld) dexamfetamine  (Amfexa) vraag me af wat het verschil is met lisdexamfetamine?
reactie op @carobollen:
John Dex Lisdexamfetamine is de langwerkende variant werkt 12 uur
Verder is het wel redelijk te vergelijken.

Hoe bevalt amfexa bij jou ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Caro Bollen 1 jaar geleden geplaatst
Ik bedoel niet zozeer verschil in werking maar verschil in samenstelling ten opzichte van dexamfetamine, waar ik bijzonder tevreden over ben en geen bijwerkingen van ervaar.
Eerder had ik concerta van een vriendin geprobeerd, maar dat vond ik complete rommel, van dit medicijn word ik rustig in mijn hoofd  en dat is het dan. De vlag kan uit want de chaos is sterk verminderd en daardoor ben ik minder moe. De chronische vermoeidheid is aan het afnemen, de gejaagdheid etc. Is weg. Zo fijn.
Caro Bollen 1 jaar geleden geplaatst
Ik neem er drie per dag, vanaf een uur zeven, acht in de ochtend met een interval van drie uur ongeveer. Op zondag 1 minder omdat ik dan langer in bed lig.
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Dag 3:
Wat t meest opvalt is wel de 'natuurlijke' prikkeldemping. De herrie vd kinderen raakt me ineens nauwelijks meer, wat ik dagelijks als zeer intens ervaarde. 
Verder n flinke energiedip na de lunch maar gezien de productiviteit afg dagen, verminderde slaap en forse koolhydraat-lunch lijkt me dat niet heel gek. Vanaf 17u ofzo weer volop energie. 
De 'bijwerkingen' qua stoned-achtig gevoel lijkt vandaag sterk verminderd.
Ik zal hierna nog wel updaten maar zo nu en dan in grote lijnen, om dit topic niet te spammen.

Update: uitstekend geslapen na dag 3! Rust HR ook weer ruim.onder de 50.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@finkel

Schroom niet om juist nu ff een paar dagen dagelijks te updaten hoor 😄 Ik sta zelf op het punt om ook over te stappen en deze ervaringen zijn (voor mij iig) zeer welkom.. Zeker omdat meer kalmte/rust, minder prikkelgevoelig maar wel daadkracht voor mij ong. de belangrijkste punten zijn.

Hoe hoog was je dosis IR dex en welke dosis Elvanse gebruik je nu?

Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Ik vind t prima hoor maar lul soms teveel 😁
Morgen word wel weer n nieuwe test: 1e werkdag op de Elvanse(50mg). 
Dus na de energiedip van vandaag, maar ook de afname aan lichte bijwerkingen ben ik benieuwd hoe dat me afgaat (vrij intens werk, momenteel vrij hectisch). Vanavond was ik weer echt 100pct mezelf, afg dagen was wel wat wennen zonder dat t echt lastig was, had niet echt de chill om rustig te lezen ofzo. Vanavond wel weer, t levelt n beetje uit lijkt. Allemaal top dus so far.
Merk ook geen coming down trouwens.
Ik heb ooit ir dex getest. Korte tijd. Weekje ofzo. Dosis iets van 3x 5mg. Maar was er in aan t zoeken dus weet t niet meer.

Hiervoor zat ik op 36mg concerta, de echte, en ongeveer 25mg losse mfd. 2jaar nonstop ofzo. Mfd al langer. Vond ik op zich ok maar iets nieuws proberen had ik wel oren naar.
Miste de lichte push, en was nog best erg vergeetachtig. En na elvanse afg dgn weet ik dat ik behoorlijk last had vd prikkels nog steeds.
Dussssss. Blablabla.
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Dag 4.
1e werkdag.
Zeer hektisch, veel geregel en geren van hot naar her.
Voelde me iets te veel 'medicated'. Af en toe een fijne flow maar vrij regelmatig iets teveel vh goede qua gevoel. Lastig uitleggen maar ik heb t idee om morgen een kleinere dosering te nemen en desgewenst herdoseren rond 11u ofzo.
Maar weet niet of dat verstandig is.
Soms is t gewoon ook stressend zo n dag werken, en dat voelt altyd wat als een 'system overload'.
In elk geval geen halleluja-dag.
reactie op @finkel:
Mr B @finkel


Heb je dan verschillende doseringen Elvanse meegekregen? 

Dat zou voor mij ideaal zijn. Zowel mijn apotheek als huisarts moet ik nl. uitleggen hoe het "omrekenen" werkt, dus het komt er op neer dat ze het niet weten en dat ik het zelf maar moet bepalen. Punt is alleen dat je dan meteen 30 stuks meekrijgt, en ik denk niet dat ik zomaar na een paar dagen 30 stuks van een andere dosering meekrijg. Handigst voor mij zou bv. 10 stuks 40mg, 60mg, 70mg zijn. Dan kan ik het zelf een beetje uitproberen..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Nou ik ga de 50mg opsplitsen 😊. Eerste keer krijg je 2weken mee, althans bij mij zo. Daarna 30st.
In 30a40. 
Concerta ook n tijdje 54 getest maar was toch te beklemmend.
36 was toen perfect.
Morgen eens zien wat dat verschil gaat doen.

Ik moet het ook zelf uitvogelen vandaar.
Maar t kan zijn dat de bijwerkingen moeten verdwijnen
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Ik weet ff niet of je Elvanse zomaar kan breken hoor, en of het dan nog werkt. Het is natuurlijk een ander type medicijn wat pas door je lichaam omgezet wordt in Dex..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Lees deze nu pas maar t is geen breken maar open halen, delen van elkaar af.
T is geen bijzonder systeem enkel de samenstelling vh producht zorgt voor de vertraagde afgifte. T is eerst n andere stof zeg maar.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Lynn Leeflang 1 jaar geleden geplaatst
Zijn er ook al ouders van kinderen die de Elvanse proberen met ervaringen???

Mijn 2 jongens zitten nu sinds zondag aan de Elvanse en ik weet niet of ik er mega blij mee ben en of de dosering daadwerkelijk klopt. Ik heb hier mijn vraagtekens bij maar omdat ik het uiteraard niet zelf slik vind ik het mega moeilijk hier een oordeel over te vellen.

Wat wij zien is dat de 30 mg bij ons jongste na exact 10 uur is uitgewerkt. (Hij krijgt het 8:00 in de ochtend voor school en klokslag 18:00 uur begint het gedonder waarna er om 18:15 standaard een bommetje ontploft. Met de kortwerkende dexamfetamine 5 mg 3 keer daags was dit niet het geval). Ook bij ons oudste die 50 mg slikt komt na 10 uur de rebound om de hoek kijken. Hij slikte om 8:00 7,5 mg kortwerkende dexamfetamine en om 12 uur 15 mg dexamfetamine retard.
Je kan je indenken dat het niet meer zo gezellig is bij ons in huis en we na 18:00 uur het gevoel hebben dat we een jaar terug in de tijd zijn gestapt. Iets wat toen minder heftig voelde maar nu we de luxe van rustige avonden hebben geproefd komt dit heel hard bij ons als ouders binnen. Wat is wijsheid? Doorgaan en hopen dat het beter wordt? Stoppen en terug op de oude medicatie? Wie heeft advies/ervaring/handvaten?
reactie op @lynnleeflang:
John Dex Om het goed te beoordelen moet je het eigenlijk 2 tot 4 weken uitproberen.

Maar persoonlijk verwacht ik niet dat het veel minder zal worden.

Je zou nog ook 1 kind ik lis en 1 op oude medicatie kunnen zetten word het toch al de helft minder druk in huis 😬

Maar als het te erg is zou ik gewoon terug gaan op oude medicatie is voor jullie maar ook voor de kids een stuk prettiger.

De rebound is niet alleen voor jullie als ouder maar ook voor de kids natuurlijk bijzonder irritant.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lynn Leeflang Dat zou kunnen maar welke van de 2 kies je dan 🤪 de liefste? Haha
Als ik naar jou omrekenschema kijk hierboven in de reacties en het ga omrekenen krijgen beide kids sowieso te weinig?

(Jongste zoon zat op totaal 15 mg dexamfetamine per dag, oudste op 22,5 mg per dag wat qua omrekening dan inhoud dat de jongste op de 50 mg Elvanse en de oudste op de 70 mg zou moeten zitten klopt dat? Maar hoe zit dat dan als ze groter en zwaarder worden? Gezien ik ergens gelezen heb dat een hogere dagdosering dan 70 mg niet geadviseerd wordt? Lijkt me ook hele hoge doseringen voor klein grut of niet?)

En die 2 tot 4 weken uitproberen denk je echt dat het daarna wel opeens 12 tot 14 uur werkt? Want dat is het. Het werkt 10 uur lang prima, niets te klagen en op de minuut af doet het helemaal nix meer..... heb je dat al vaker gehoord?
Sorry voor de vele vragen maar ik loop over en kan op dit moment ze aan niemand anders stellen haha!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Ik denk niet dat de duur langer word helaas. Eerder korter.
50 voor een kind is voor mij gevoelsmatig fors omdat ik zelf 50 slik en t wel sterk spul vindt. Maar ieder lijf is anders.
Kan je de pil niet iets later geven? 
Maar sowieso, als de vorige medicatie beter was, zou ik daar over een week, als dit het echt niet is, gewoon naar teruggaan.
Succes, en vooral ook even de tijd gunnen, maar niet te lang!

Zo gek die rebounds, ken het zelf echt nagenoeg niet, maar weet dat t heel naar kan zijn!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lynn Leeflang Later geven gaat helaas niet doordat ze optijd op school moeten zijn en de pillen dan wel moeten werken. Los van de sfeer en een gezellig thuis is de voornaamste reden uiteraard school resultaten. Maandag heb ik een telefonisch consult met de kinderpsychiater. Ik denk dat ik vriendelijk doch dringend verzoek om bij beide de oude medicatie te herstarten. Dan is iedereen tevreden inclusief wij na 18:00 uur 😉

En qua rebounds kan ik je vertellen dat mijn kids op elke soort pil wel een rebound heeft maar dat bij de methylfenidaat niet op te vangen was, bij de dexamfetamine wel door deze net als de methylfenidaat netjes en strak om de 4 uur te geven.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Dag 5.
Denk dat elvanse geen goede combi is met mijn werk 😏
Voel me niet echt zen, doe mn werk op zich ok maar kan niet goed bij mn gevoel. Werk vraagt dit juist enorm veel van mij.
Terwijl ik het voor thuis juist wél fijn vindt....
Dit weekend vrij dus nog ff thuis xonder werk testen.
Zoals ik er nu in sta ga ik vragen of ik mag afwisselen. Al is dat ongebruikelijk. Maar ik combineer het niet, dus ik zou niet weten wat t probleem is.....
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Nou, na heen-en-weer bellen tussen apotheek en huisarts heeft de huisarts Elvanse meteen maar in de 70mg voorgeschreven. Kan het morgen ophalen, ben erg benieuwd. Ook wel een klein beetje eng, meteen de hoogste dosis.. Maar goed, ben wel wat gewend...
reactie op @bbking:
Remsterio Frinkel Nice! Ben benieuwd hoe t jou gaat bevallen.
Jij had nu toch al.gewoon dex?
Indien te hoge dosis. T is goed oplosbaar in water. Dan kun je exact doseren.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Ja, heb de gewone Dex nu en ben daar niet super-enthousiast over. Werkt net ff te kort, iets te veel "druggy" gevoel en chagerijnig als het uitwerkt. Eigenlijk ben je de hele dag met pilletjes aan het hannessen. Dus ben benieuwd, ga het zo halen en meteen maar de eerste erin denk ik dan 😄
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Nou, dat wordt dus dinsdag pas want ze hadden de bestelling nog niet binnen. En dat terwijl ze gisteren zeiden dat het er vandaag zou zijn..

@finkel

Hoe doe je dat dan en werkt dat echt? Capsule openmaken en een deel in water oplossen ofzo?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Balen man, ik ben in zulke gevallen te enthousiast en wil t NU 😁.
Open maken en oplossen is n officiele methode mbt elvanse. Doe t in 50ml. Elke 10ml is dan 10mg. Of hoe jou voorkeur is natuurlijk. Ff goed roeren en alle brokjes fijn maken. Lost helder op. Smaakloos.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Haha @finkel​, herken ik wel.. Had het uiteraard eerst weken lang uitgesteld, maar toen het recept er was wilde ik het ook NU 😁...

Ik vind het wel wat spannend om meteen op de hoogste dosis te beginnen, maar heb wel wat ervaring met een (omgerekend) vergelijkbare dosis Adderall XR, en dat was echt prima. 

Hoe gaat hij bij jou nu?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Jij hebt geen ervaring met concerta enz?
Bij mij is de tussenstand tweeledig. Voor thuis heeft elvanse de voorkeur. Gister alleen n hogere dosering getest. Tegen de 70. Was duidelijk te hoog. Sociaal word ik dan steeds meer afgevlakt.
Morgen naar t werk ga ik weer op de concerta. Teveel zaken waar ik echt volledig op moet kunnen richten. De bijwerking vd elvanse steekt daar nou net de kop op.
Wil t nog even een tijdje blijven proberen.
Desnoods 3a5x per week elvanse, verder concerta.
Iemand hier ervaring met zulke combo's?

1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Qua ervaring zit ik ongeveer hier:

Ik heb i/h begin 2 weken kortwerkende Methyl geprobeerd.. Dat vond ik niet fijn vanwege de ultrakorte werking (1-1,5 uur) en de heftige uitwerking cq rebound. Langwerkend heb ik 1 keer 36mg geprobeerd (via een vriend gekregen), maar voelde daar helemaal niets van. Dus ik werd wat wantrouwig voor de "methyl-kant". Daarna werd het Dex en dat is sindsdien "ok-ish".

Voor dat ik de diagnose had wel eens een Adderall XR 30mg (via een amerikaanse kennis) geprobeerd en dat werkte die eerste keer fantastisch voor focus, kalmte en impulsbeheersing. En dat dan 12 uur lang.. Ik hoop denk ik vooral dat Elvanse een beetje dat "dempende" effect heeft, daar heb ik het meeste aan. Als het tegenvalt overweeg ik om helemaal te stoppen met medicatie..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Demping ervaar ik in elk geval zeker!
Morgen starten?
Ik vandaag ff dagje op conceerta/mfd.
Had n druk feestweekend.
Morgen weer elvanse serieus testen, ben benieuwd. Rustige thuisdag, genoeg klusjes, hoop dat t weer ontspannen dingen afvinken van de 2do-list word.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Ik hoop idd morgen te starten, Apotheek zou bellen. Het wordt ook wel tijd, want het einde van de potjes gewone Dex raakt in zicht. Denk dat ik ze morgenochtend zelf ff bel.

Op zich is starten met 70mg ook weer niet zo'n probleem bedenk ik me nu. Bijwerkingen van een stevige dosis Dex ken ik wel (hartkloppingen, gespannen lichaam), en dat is wel te handelen als je het herkent. Ben vooral benieuwd of het voor mij ook een positievere werking dan de gewone Dex. Ik hou er ook er rekening mee dat de 1ste keer het beste is, dat hoor je wel vaker bij dit soort medicatie..
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 8 overige reactie(s)
Lynn Leeflang 1 jaar geleden geplaatst
Net de kinderpsychiater aan de telefoon gehad en per morgen gaan mijn kinderen weer terug op de gewone dexamfetamine en zeggen we de Elvanse gedag. Na ruim een week oorlog in huis moet ik zeggen dat alleen de beslissing al een gewicht van m’n schouders af haalt. Ik hoop oprecht dat de meeste mensen een fijne en goede ervaring hebben met dit nieuwe middel maar voor nu was dit niet het antwoord voor mijn kinderen.
reactie op @lynnleeflang:
Claudia Christiaans @lynnleeflang Hoi, wij hebben een zoon  van 8 die ook na 18u ontploft met Elvanse. Eerder met de kortwerkende dex niet. Echter geeft onze behandelaar aan dat de kortwerkende dexamfetamine 2.5mg binnenkort niet meer leverbaar zal zijn ivm het niet meer maken van de grondstoffen. Bij u is daar geen melding van gemaakt?
Groetjes Claudia
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Nou, net Elvanse 70mg opgehaald bij de apotheek en de 1ste genomen. Omdat de assistente nogal bezorgd leek over de dosis heb ik haar even het omrekenen uitgelegd. Blijft toch vrij bijzonder dat je je huisarts en apotheker dit zelf nog moet uitleggen 😄

Ik post later wel even hoe ik het ervaar.
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Dat word laat naar bed  😉
Ik ben benieuwd!
reactie op @finkel:
Mr B Haha, dat zal wel loslopen.. Op Dex kon ik gewoon slapen, en daarnaast ben ik toch al een avondmens 😄 Ben al wat ervaringen a/h opschrijven, later meer..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Novan N 1 jaar geleden geplaatst
Dochter van 8 gebruikt nu 3 dagen Elvanse 30mg. Daarvoor 2x 5mg dex. Vooral op school vergat ze haar dosis bij de lunch regelmatig en haar eetlust was zeer matig. Dat zijn de voornaamste redenen geweest om Elvanse te proberen.
Tot nu toe gaat het best goed. (Maar het is dan ook herfstvakantie hier). Rebound is minder dan bij gewone dex en haar eetlust is vooral aan het einde van de dag beter. Soms is ze even een beetje mopperig, maar dat trekt ook snel weer bij. Tot nu toe zijn we niet ontevreden.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Goed, zoals gezegd hier even een (toch niet zo) korte update op de 1ste dag Elvanse 70mg. Het is nu 7,5 uur na inname.

Wat me in praktische zin opvalt:

- Het werkt heel smooth/subtiel in, je voelt het niet ineens gaan werken
- Ergens tussen de 1-2 uur na inname begint het te werken 
- De bijwerkingen die ik bij Dex merkte (“druggy” gevoel, hartslag, hoger ademen) zijn er zo goed als niet
- Ik voel geen schommelingen in de werking. Bij Dex had ik dat bij het inwerken, dan moe na 2 uur werking en daarna chagerijnig

Welke effect merk ik (het een subtieler als het ander):

- Voel me op een (net-niet natuurlijke) manier kalmer, d.w.z. een minder gestresst en gejaagd gevoel in hoofd en lichaam
- Krijg niet perse een lichamelijke energie-duw, maar mentaal wel wakker en helderder
- Heb minder wild springende gedachten
- Minder last van die vervelende onrust, waarvan je niet weet wat je er mee aanmoet.. :-)
- Ben minder gevoelig voor prikkels (woon in een drukke stad)
- Heb minder last van het “goudvis-geheugen” (elke paar seconden ander idee, 5 meter lopen en vergeten wat je ging doen etc)
- Voel me wel ook wat stoïcijnser/afgevlakter en dus ook wat minder creatief

Mijn eigen ervaring samengevat:

Ik heb geen idee of dit voor mij de juiste dosis is, maar het voelt niet als te hoog of te laag. In deze "beoordeling" neem ik mee dat ik gedurende het laatste jaar 20-30mg Dexamfetamine per dag gebruikte zonder echte stopdagen. En ik ben in 1 dag overgegaan (gisteren nog dex), en heb dus voor de werkende stof een aardige tolerantie/gewenning opgebouwd. Het heeft dus niet het “halleluja” effect wat mensen ervaren als ze de eerste keer het juiste ADHD medicijn gebruiken.

Dat gezegd hebbende en ook al is dit pas de 1ste dag… Ik vind dit wel fijn denk ik! Het werkt prima op de voor mij meest storende symptomen (ik ervaar meer kalmte, rust en langere focus) en het voelt niet “druggy” of “speedy” aan, zoals Dex bij mij een beetje voelt. Daarmee kreeg ik met Dex alleen een uurtje of 2 iets meer focus, maar het deed hoegenaamd niks voor prikkels, onrust etc.


Feedback (vanuit mijn ervaring) voor anderen die dit medicijn eventueel overwegen:

Zoals alle ADHD-medicatie is dit geen wondermiddel. Je krijgt niet ineens zin/capaciteiten om dingen te doen die je nooit kon of leuk vond. Je moet nog steeds je er toe zetten om ergens aan te beginnen, c.q. af te maken. De praktische pluspunten vind ik:

- Je neemt maar 1 pil, en verder de hele dag geen gedoe met kleine pilletjes
- Je loopt niet te klooien en te finetunen met om de zoveel uur Dex
- Het (voor mij) zo goed als afwezig zijn van bij-effecten

Ik denk dat bij voor het kiezen voor Elvanse het best nog uitmaakt welk ADHD-type je hebt, en van welke symptomen je het meeste last hebt. Als vermoeidheid overheerst (en ik ken het, want ik heb een burn-out) zal de gewone Dex je wellicht meer een (korte) fysieke "push" geven dan Elvanse. Maar de vraag is dan ook wellicht: pakt Dex de oorzaak van de vermoeidheid aan of bestrijdt het slechts je vermoeidheidssymptomen…? Als onrust/prikkels/taken volhouden je voornaamste probleem is dan zou ik Elvanse zeker een kans geven.

Tot zover een eerste indruk. Het verhaal werd wat langer omdat er opeens uren focus was.. 😄
reactie op @bbking:
Remsterio Frinkel Mooi uitgebreid en duidelijk beschreven!
Bijna helemaal herkenbaar met mijn ervaring.
Al heb ik zelf wel wat meer de push. Maar mijn vergelijkingsmateriaal is dus concerta, dat gaf me 0 push.
Deze wilde ik even quoten:

"- Voel me wel ook wat stoïcijnser/afgevlakter en dus ook wat minder creatief"

Dat herken ik ook. En vind ik een flink nadeel, met name in werk.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
En hoe zijn de bevindingen nu? Mr B? Anderen?
Bij mij zijn de bijwerkingen beduidend verminderd. Ook op mijn werk lijkt het nu fijner te werken. Kom meer in de flow daar, wat ik.voor elvanse nagenoeg altijd had. Dus nog steeds tevreden. Alleen jammer dat t pas na 2u echt volop werkt.
Oja, tijdens hardlopen lijkt mn hartslag fors hoger itt concerta. Net hersteld van n blessure dus mogelijk is dat het maar lijkt me sterk.
Vandaag 30st bijgehaald.
Willem Jansen 1 jaar geleden geplaatst
Dit is nu mijn derde dag met 60mg Elvanse. Mijn ADHD uit zich hoofdzakelijk in dagdromen/sufheid/slechte concentratie/wiebelen met handen/voeten. Eerste dag is mij erg goed bevallen, werkte aan mijn scriptie op de laptop, in een drukke ruimte en was, met mijn oortjes in, volledig gefocust. Gisteren thuis gewerkt, maar kon mij moeilijk aanzetten om geconcentreerd aan de slag te gaan. Stemming was wel stabiel/goed, maar heb het verder niet echt kunnen testen. Vandaag heb ik het zojuist pas ingenomen, omdat ik vandaag lange werkdag heb.

Bijwerking: Op mindere eetlust na, niets gemerkt.
Samengevat: Voel niet een gigantisch verschil wanneer het ingewerkt is, maar wel (vooralsnog) betere concentratie die ene dag.
Wellicht later 70mg, eerst 60mg langer testen.
reactie op @willempiex:
Remsterio Frinkel Hey willem.
Ik las elders dat jij 2x30 slikt?
Betaal je dan ook dubbel?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Wat voor mij opmerkelijk is na een stuk of  10dgn testen. Vandaag de badkamer grondig schoongemaakt. Niet overdreven obsessief maar gewoon lekker doorgewerkt en vooral geduldig.
Hilarisch. 😂
Sandy P 1 jaar geleden geplaatst
Ben met mijn dochter  (9 jaar) vandaag begonnen met de Elvanse. Ze heeft het vanochtend om 09.00 uur ingenomen. Hiervoor zat ze op 15 mg medikinet. Deze nam ze 's ochtends in.  Vanochtend was ze echt heel druk en vrolijk. Nu is ze stil en zelf het praten gaat langzaam. Ze heeft hartkloppingen en geeft over. Ze heeft nu 30mg Elvanse genomen. Vraag me af of de dosis te hoog is of dat het een kwestie van wennen is. Vind het erg moeilijk aangezien ik moet afgaan op wat ik zie en het niet zelf voel. 
Ben op dit moment nog niet heel enthousiast, want het laatste wat we willen is dat ze veranderd in een rustig zwijgzaam meisje. Het gaat ons echt om de concentratie op school die haar ontzettend veel moeite kost, waardoor ze thuis vaak huilbuien heeft. 
Ik hoop dat het de komende dagen beter gaat. Ga nog wel in overleg met de kinderarts om de dosis te bespreken.
reactie op @sandyp:
Novan N Dat klinkt niet fijn. Als je het niet vertrouwt zou ik haar behandelaar bellen voor overleg. Weet je zeker dat het alleen van de Elvanse komt? Of kan ze ook buikgriep je te pakken hebben? Ik vind dat zelfs soms lastig te bepalen.

Mijn dochter van 8 gebruikt nu 1,5 week Elvanse 30mg. Hiervoor 2x per dag 5mg dex.

Wij zijn er tot nu toe erg tevreden over. Ze is redelijk relaxed, communiceert gemakkelijker en kan zichzelf vrij snel herpakken als ze toch eens boos wordt. Fijne bijkomstigheid is dat haar eetlust vanaf de middag beter wordt. Hiervoor was dat de hele dag drama. Voor het eerst sinds een jaar vraagt ze zelf weer om eten.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Novan N Ik las je bericht nog eens beter, maar als ik jouw verhaal zo lees is het vast geen buikgriepje zoals ik opperde.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lynn Leeflang Mijn 2 zoons van 11 en 6 zaten op de Elvanse.
Die van 6 zat op 30 mg (normaal 3 keer daags 5 mg dexamfetamine) en die van 11 zat op (7,5 kortwerkende dex om 8:00 en om 12:00 15 mg lang werkende dex).
De Elvanse werkte aardig voor Max 10 uurtjes. Klokslag 18:00 was het uitgewerkt en kwam alle frustratie van de hele dag er in 1 keer uit (en dat keer 2 want dit gebeurde bij beide jongens). Ik heb persoonlijk na 8 dagen in een oorlogsgebied leven na 18:00 uur de stekker eruit getrokken, contact gehad met de kinderpsychiater en de oude medicatie opnieuw opgestart.
Niet voor elk kind is dit het antwoord hoe moeilijk ik het ook vind als moeder juist om de redenen die jij beschrijft.
Wij kijken, vragen en interpreteren maar voelen niet en kunnen dit ook niet voelen op geen enkele manier.
Enige wat ik je kan aanraden is volg je onderbuik gevoel. Jij kent je kind het allerbeste. Als dit abnormaal is ga het gesprek aan en vraag hoe zij zich voelt. Als het niet klopt ga het gesprek aan met de arts en terug naar de vorige medicatie. Misschien langwerkende een optie als het middel en de 2 dosissen wel afdoende werkte? (Hier is alleen langwerkende geen optie omdat de 3 dosissen echt nodig zijn voor beide kids.)

Heel veel sterkte ik weet hoe lastig het is om ernaast te staan en te kijken! Als je wilt praten.... ben er voor je 🙂
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@finkel en anderen,


Hier mijn update na 8 dagen Elvanse..

Ik ben meteen gestart op 70mg, en neem de pil meestal rond 10 in de ochtend. Ik werk momenteel (even) niet en dan schuift mijn ritme altijd wat op richting de avond, zeg maar het 10:00 tot 01:30 ritme.. Ik probeer hieronder mijn ervaringen (tot nu toe) te groeperen:

Lichamelijk gevoel van werking en bijwerkingen:

- Inwerking (start na 1,5 uur) is heel subtiel en het geeft me geen lichamelijke bijwerkingen (alleen 1ste dag heel klein beetje strakke kaak)
- Dit voelt veel meer als een middel voor het hoofd als voor het lichaam. Lichamelijk voel ik niet veel, het hoofd daarentegen voelt wakkerder
- Ik voel geen schommelingen gedurende de dag, geen ups/downs of rebound(s), het werkt ook heel subtiel uit na 11-12 uur
- Ik merk dat beweging of sport de werking wat lijkt te versterken. Ik las dat ook al ergens, zal eens uitzoeken hoe dat komt
- Gezien bovenstaande denk ik dat mijn dosis goed is zo, al ben ik best nieuwsgierig wat bv. +/- 100mg zou doen.. Als ik het qua recept even handig aanpak, kan ik dat wellicht een keer proberen :-)

Qua effectiviteit op mijn klachten: 

- Ik voel me "wakkerder" en scherper. Heb wel nog burnout-klachten dus wellicht een iets vertekend beeld
- Dat “wakkerder” voelt meer mentaal/in het hoofd, er is geen lichamelijke “energie-push”
- Daarnaast voel ik me echt kalmer, minder impulsief en minder ongeduldig
- Ik heb een stuk minder last van prikkels. Ik hoor bv. herrie nog wel, maar het stoort minder. Een gesprek volgen in de drukte gaat ook beter
- Kan een eenmaal ingezette taak langer volhouden, al moet ik de taak natuurlijk nog steeds zelf starten
- Ik heb minder last van het “goudvis-geheugen” (elke 5 sec vergeten wat je ging doen/dingen door elkaar doen)
- Ik noemde het eerder afgevlakt, maar het is meer dat ik me rustiger en stabieler door de dag voel (geen ups/downs)
- Omdat het lichamelijk effect op z’n best subtiel te noemen is, kom je er soms later achter dat je eigenlijk veel productiever was gedurende de dag

In vergelijking met de 2,5mg Apotheekbereide Dexamfetamine die ik gebruikte: 

- 1x per dag een pil maakt een groot verschil :-) Geen gehannes met elke paar uur een paar pilletjes
- Heb van Elvanse geen bijwerkingen. Bij Dex had ik bij de inwerking hartkloppingen/strak gevoel en bij uitwerking chagrijnig
- De stabiele en lange werking vind ik veel fijner dat het op-en-af effect (inclusief moodswings) van Dex door de dag heen
- Het heeft vooral een completere werking op mijn klachten. Bij Dex had ik 2 uur ietsjes meer focus, maar dat was het enige
- Voor de Dex gebruiken kan ik Elvanse zeker aanbevelen, maar als je vooral een “upper” zoekt die die echte “duw” geeft kan Elvanse je wellicht tegenvallen

Samengevat:

Ik ben hier tot nu toe heel tevreden mee, en zie nu geen enkele reden om nog kortwerkende Dex te gebruiken. Ik voel wel eens de neiging om het effect nog wat te willen “versterken”, maar dan ga ik denk ik aan de beoogde werking voorbij. 

Het is geen wonderpil waarmee je plotseling dingen kunt die je nooit kon, of een bak extra energie krijgt. Het zet net een paar kleine tekortkomingen in je hoofd naar een niveau zodat je “normaler” functioneert, en dat lijkt me ook de bedoelde werking. 

Als iemand vragen heeft hoor ik het graag 👍
reactie op @bbking:
Remsterio Frinkel Mooi en compleet beschreven wederom 👍
Ik kan me hier vrijwel geheel in vinden, een zelfde soort ervaring dus.
Ook dat ik het af en toe wat zou willen pushen, dit probeer ik dan tevergeefs met meer koffie.
Al met al ben ik veel productiever in n rustigere staat van zijn.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B
Haha.. ik had ook alleen kunnen schrijven "Wakkerder en Kalmer", dat was ook een prima samenvatting geweest😄 Maar ik kom nu makkelijker in een soort "zone" van concentratie, dus ik dacht ik doe de lange versie!

Ik denk dat de behoefte van het "willen pushen" enerzijds komt doordat ik hiervoor Dex gebruikte, wat je lichamelijk meer voelt. Anderzijds wil je wellicht "more of a good thing". Ik laat het gewoon hierbij, met als bijkomend voordeel dat je je gedurende de dag niet meer druk hoeft te maken over de werking van de medicatie.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim ... K ben helaas ook noodgedwongen over moeten stappen op de amfexa.
Veel buikklachten en idee dat weinig doet. Kan je zomaar je apotheek bellen dat je over wil gaan op elvanse? Of moet je dan weer langs de huisarts ?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Moet iom huisarts ja. Of behandelaar. Ik heb het met mn huisarts besproken.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Willem Jansen Vrij logisch te verklaren denk ik. Door sporten wordt de opname en productie van neurotransmitters gestimuleerd, net als (lis)dexamfetamine wat de aanmaak van dopamine en noradrenaline stimuleert, dus krijg je tijdelijk verhoogde concentratie/opname hiervan. Aanname is dus wel dat een hogere productie ook leidt tot een hogere opname.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Christiane S 1 jaar geleden geplaatst
Veel herkenning hier voor mij ten aanzien van de positieve geluiden over Elvanse. 

Effect: ik gebruik het nu 2 weken, en hoewel de capsule er vies chemisch uitziet, ervaar ik de werking als veel zachter, gelijkmatiger, subtieler... en ja ik wil die wonderpil die mij elke dag vol energie op laat staan en vrolijk bergen laat verzetten hetgeen me een supergoed gevoel over mezelf gaat geven, maar als ik nu terug kijk, is het wel rustiger in m'n hoofd, is m'n eetlust weer normaal en ben ik al met al ook productiever. 

Bijwerkingen: afgezien van hot flashes, gelijkend op opvliegers en dat ook zouden kunnen zijn ;-) geen; de eerste week had ik wel rek-en strekdrang in m'n benen 'avonds, maar dat zou ook nog ontwenning van de dex kunnen zijn? 

In mijn ervaring kan je eigenlijk pas na een maand goed zeggen hoe medicatie werkt, als je er niet meer zo mee bezig bent en jezelf erop betrapt dat het al even beter gaat (of niet). Ik vergeet zo gauw hoe dingen waren voordat ik eraan begon, of heb een ideaalbeeld in m'n hoofd van hoe het zou moeten zijn, maar adhd hoort gewoon bij mij, en er zullen altijd off days en goede dagen zijn, met of zonder medicatie. 

Enigszins off topic: ik zou nog wat hoger kunnen gaan in m'n dosering (heb nu 30 mg na 3 x 5 mg dex) maar m'n focus ligt nu ook op wat ik er zélf mee doe: ik heb een superfijne coach gevonden via deze site! Bewustwording op wat je hoofd doet en daar grip op leren krijgen, is een echte gamechanger... minder zelfoordeel, meer zelfverantwoording (zonder slachtoffergevoel)... en als ik nu aan kinderen denk, zou adhd ook een geschenk kunnen zijn, aangezien 'normale' kinderen op school zo weinig leren over bewustzijn, en hoeveel mooier zou de wereld zijn als het daar al begint?! 
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Die rek en strek-drang noem ik zelf jengelbenen, of restless legs.
Althans als we t over hetzelfde hebben.
Daar heb ik ook weer meer last van, super hinderlijk.
Meestal helpt magnesium mij goed maar momenteel wat minder dan gebruikelijk. Zal dan de elvanse wel zijn. 
Willem Jansen 1 jaar geleden geplaatst
Vandaag begint mijn 6e dag met Elvanse 60mg het bevalt super.. 
Veel overeenkomende ervaringen met hierboven. Werkt geleidelijk in, maar ik merk wel echt verschil als het eenmaal is ingewerkt. Dit merk ik qua oplettendheid, stemming(positief), geen sufheid meer en /dus veel betere concentratie. Geen last van rebound, maar dat heb ik ook niet echt ervaren met dexa/amfexa.

Ik slik nu 2x30mg, omdat ik met 30mg moest beginnen (wordt aangeraden door leverancier) en naar 2x30 mocht ophogen als 30mg te weinig bleek. Nu bij mijn volgende recept gaf ADHDcentraal aan dat 60mg niet leverbaar is, dus ik kon kiezen tussen opnieuw 2x30 of 70. Ik heb positieve effecten en vrijwel geen negatieve effecten ervaren deze week, dus ik houd het voorlopig bij 2x30.
reactie op @willempiex:
Remsterio Frinkel 2x30. Is dat dan ook dubbel betalen 🤨
1 jaar geleden

Beantwoorden

Willem Jansen Deze vraag had ik dus ook, en dus gesteld aan mijn voorschrijver. Volgens hem maakte het niets uit aangezien het toch vergoed werd met de terugbetaalregeling. Mocht er toch een addertje onder het gras zitten, laat ik het weten.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Claire Valk 1 jaar geleden geplaatst
Verschil lisdexamfetamine en Dexamfetamine?

reactie op @clairevalk:
Mr B @clairevalk

Wat wil je specifiek weten? Hierboven heb ik een paar verschillen die ik zelf ervaar gepost..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Willem Jansen 1 jaar geleden geplaatst
Kan iemand mij vertellen hoe het zit met declareren? Met Amfexa kon ik gewoon foto maken van mijn recept en mailen. Met Elvanse moet ik ook een declaratienummer invoeren, echter heb ik deze niet. Krijg ik deze nog per post/mail?
reactie op @willempiex:
Alice m Wellicht ben je er al achter, maar declareren doe je hier: www.terugbetaalregeling.nl

Succes!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lil Billie 1 jaar geleden geplaatst
Sinds een week ben ik begonnen met Elvanse 70 mg (slikte voorheen 4x 10mg per dag). Zoals ik hier ook veel terug lees treedt de werking rustig in, wat fijn is. Duurt bij mij een klein uurtje. Ik vind het effect veel subtieler dan dex, ook treedt de Elvanse weer rustig uit. Ik merk wel na 6 uurtjes ongeveer al een rebound, voor mijn gevoel heftiger dan bij de dex. Ik word dus heel moe en een beetje afgevlakt. In overleg met mijn behandelaar neem ik dan toch weer gewone dex, waardoor het er uiteindelijk in resulteert dat ik alsnog 3x per dag medicatie slik i.p.v. 4x. Voor mij schiet het in die zin dus weinig op. Ik heb afgesproken om het twee weken te proberen, en als het voor mij niet top is, om dan alsnog over te gaan op Amfexa (wat ik overigens nog niet geprobeerd heb). De eerste 4 dagen heb ik alleen Elvanse geslikt, maar omdat ik ook in de avonden werk, is het vervelend als ik na 6 uur een rebound krijg en dan nog moet gaan werken. Ik ben eigenlijk wel heel teleurgesteld. Ik vond het vervelend om 4x per dag medicatie te 'moeten' nemen, wat redelijk tijdgebonden is. Met werk niet altijd even handig, maar soms ook lastig op bijvoorbeeld feestjes om er altijd rekening mee te moeten houden. Had dus de hoop gevestigd op deze langwerkende variant, maar ben bang dat het voor mij niet lang genoeg werkt. 
Marietje Add 1 jaar geleden geplaatst
Sinds een weekje slik ik elvanse. 20 mg per dag. Hiervoor amfexa daarvoor ‘gewone’ Dex, eerst 5-5-2,5 later bijgesteld naar 2,5-2,5-2,5 ivm bijwerkingen. Eerste dag elvanse leek positief. Idd heel smooth in en -uitwerken en geen ups en downs door de dag heen itt tot Dex/amfexa. Ik voelde me ook gewoon heel goed! Fijn ook om maar 1x te hoeven slikken. Ik slaap ook weer veel beter. Maar mijn concentratie/ motivatie (waar het hem om te doen is) was ik weer volledig kwijt. Voel me heel onrustig, ontzettend druk in mijn hoofd en komt weinig uit mijn handen (althans, wat denkkracht vraagt, verder kan ik niet stilzitten) Niet positief dus! Denk dat de dosis te laag is of het is niet mijn medicijn. Van de week bespreken met de psych. To be continued..
reactie op @marietje:
Alice m Dit had ik met een te lage dosering dexamfetamine. Zou heel goed kunnen dat 20 mg te laag is. Als ik het zo lees in de andere berichten is 50-70 per dag een beetje het gemiddelde wat men krijgt voorgeschreven. Heb je inmiddels al een nieuwe dosering uitgeprobeerd?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add @alicem die 20 mg was idd te laag! Heb daarna 40 en 50 geprobeerd en die 50 was echt te veel. Inmiddels slik ik 30 dan heb ik het idee dat het vrij subtiel werkt en weinig bijwerkt. Wel Werkt het erg snel uit bij mij (ongeveer 5 uur) dus dan neem ik soms nog een dosis
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Eva Nh 1 jaar geleden geplaatst
Ik kan inmiddels bij dit topic en lees mee 😊
Jelle Steetsel 1 jaar geleden geplaatst
Hey, ik ben Jelle. Sinds een dag of 4 slik ik lisdexamfetamine 30mg. Hiervoor heb ik 5 jaar geen medicatie voor ADHD genomen( Ritalin maakte me nogal naar en daarna gaf ik het meteen op.)

De eerste keer dat ik lisdexamfetamine nam merkte ik dat ik een stuk rustiger was, er ging een wereld voor me open. Geconcentreerd kunnen werken, wel ook echt een ‘high’ gevoel. Dit zakte rond 12 in en toen werd ik even down. Wel heb ik het idee dat rond half 2 de medicatie niet meer werkt en word ik heel erg moe, ook geïrriteerd en komen mijn ADHD klachten terug. Enig idee wat dat kan betekenen? Ik heb pas over anderhalve week een afspraak en ik zie het niet echt zitten om tot die tijd moe en geïrriteerd op werk te zitten eigenlijk.

Groetjes!
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Hi @jellesteetsel,

Hoe laat neem je het?

Het kan zijn dat je dosis te hoog is omdat je een "high" gevoel krijgt. Een te hoge dosis zou ook kunnen verklaren waarom je "rebound" achtige verschijnselen ervaart.

Veel mensen denken ten onrechte dat je een adhd-medicijn moet "voelen" werken, en verwachten dan een soort push of boost. De bedoeling is (bij een ideale dosering) dat je je eigenlijk helemaal normaal voelt. Maar dat je wel "merkt" dat het werkt, en vooral op symptomen als afleidbaarheid, uitstelgedrag, onrust, makkelijker saaie taken doen etc..

Ik heb ervaar zelf de laatste dagen een dip einde middag/begin avond. In het begin had ik dat niet (gebruik het nu 3-4 weken). Heb gisteren een stopdag geprobeerd maar dat voelde niet fijn. Vandaag even een test waarbij ik de capsule in water opgelost heb. Iets meer dan de helft vanochtend gedronken en straks de rest. Wellicht is mijn dosis (70mg) ook te hoog, want iets meer dan de helft werkt vandaag tot nu toe uitstekend. Ik "voel" het niet, maar "merk" het wel 😄
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Ik zit inmiddels zelf sinds een week op 70mg. Zeker 75pct van de tijd ben ik er erg blij mee. Ben in vergelijking met Concerta veel meer geneigd saaie taken te doen. Concerta gaf me ook rust en was voor mij tot voor kort de nr1.
In en uitwerken nog steeds erg smooth, 1 pil slikken per dag ipv 4.
Meer geduld en n betere prikkel-acceptatie, komt goed van pas bij 3 jonge kinderen.
Nadelen: soms voel ik dat f na 17u is uitgewerkt. Ik neem het om 06u.
Bij in slaap vallen enorm last van onrustige benen. Scheelt minimaal een uur inslaap-tijd.
Hogere hartslag in rust en tijdens sport.
Meer vocht nodig.
Soms sociaal wat afgevlakt. Maar denk dat dit vooral de beginperiode zo was. En ook na ophogen.
Mijn vrouw is in elk geval erg blij dat ik na 20jr een substantiële bijdrage lever aan alles rondom het huishouden en minder explosief ben.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Update:

Elvanse in water en dan +/- 40mg als startdosis werkte gisteren erg fijn. Ik nam de rest 5-6 uur na de eerste inname. Kreeg toen wel wat meer lichte bijwerkingen, dus 1ste dosis zal nog wel gewerkt hebben. Vandaag hetzelfde, maar wellicht sla ik de 2e over. Kijken hoe dat bevalt..
reactie op @bbking:
Monique van Steenbergen Kun je opgelost in water 1 nacht in de koelkast bewaren. Of zou het dan werking verliezen of toxisch kunnen worden. ? Dit omdat ik een beetje wil uitvinden welke dosering voor mij goed werkt.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
@kimleijten en hoe zijn de ervaringen met Lisdexamfetamine na één maand gebruik?
Kim Leijten 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Coen,

Ik moet zeggen dat ik over het geheel nog steeds tevreden ben. Wel merk ik net als anderen hierboven beschreven, dat het eind van dag uitwerkt. Aan de andere kant voelt dat ook wel natuurlijk. Ik heb wel iets minder energie en focus dan met de dex, maar het is wel fijn dat je niet meer zo die pieken hebt en dat je niet steeds hoeft te denken aan de inname. Het is inderdaad zo dat je soms denkt dat het niet veel doet, tot ik bijvoorbeeld vanmorgen vergeten was de lis in te nemen en na een uur dacht; wat voel ik me toch onrustig en geaggiteerd… Een uur na inname voelde ik me beduidend rustiger
reactie op @kimleijten:
Mr B @kimleijten


Ik heb vorige week zondag 1 dag niet genomen omdat ik al een aantal dagen heel onrustig werd einde middag/begin avond. Maar was geen succes, voelde me net alsof ik griep had.

Kan het niet zo zijn dat dat gevoel meer afkicken is dan je "natuurlijke" staat? 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb na een paar dagen onrust mijn dosis verdubbeld naar 40 mg in de ochtend. Dit voelde een week fantastisch! Veel focus en motivatie en weinig irritatie. In geen tijden zo productief en positief geweest. Wel voelde ik me af en toe een beetje ‘te’. Kan het niet goed omschrijven maar ik denk een beetje een gedrogeerd gevoel. Beetje hyper in mijn gedrag. Sneller praten, stijve spieren, droge mond. Ook weer niet fijn. Ochtend ging dan wel goed maar middag werd het allemaal wat drukker en onrustiger. Ik dacht: dan moet de dosis misschien iets omlaag, dus paar dagen 30 mg geprobeerd. Was het ook niet helemaal. Toen 1 dag verhogen naar 50 mg geprobeerd. Dat was helemaal geen succes ik voelde me echt strak staan. Teveel dus. Nu dus toch maar weer een aantal dagen 30 mg proberen. Op vrije dagen lijkt dit prima maar op werkdagen lijkt dit toch net niet voldoende om ‘normaal’ te kunnen functioneren. Maar met 40 voel ik me weer ‘druggy’. Ik ben er dus nog niet helemaal uit wat ik ervan vind. Terug naar amfexa zie ik ook niet zitten, daar werd ik agressief van.
reactie op @marietje:
Mr B Je ervaring met 40mg klinkt allemaal wel als een te hoge dosis inderdaad. Ik had zelf na een paar weken ineens een aantal dagen achter elkaar heel veel onrust aan het einde v/d middag.

Heb toen zelf middels oplossen in water verschillende doseringen gebrobeerd. Mijn pil is 70ng, dus kan daar makkelijk 40/50mg van maken. Dus heb daar wat mee getest, ook met bv. 40mg sochtends, en dan in de middag nog een keer 20mg.

Dit hielp wel wat met de onrust, maar werking werd nog "subtieler", lees minder. Daarnaast werd ik het gepiel met maatbekers en tijden een beetje zat. Dus ben gewoon teruggegaan naar de hele pil doorslikken, het blijft soms een beetje zoeken..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Wim v K 1 jaar geleden geplaatst
Is dit ook geschikt voor een kind van 8 jaar?
Hij is nu bezig met 27mg Concerta origineel sinds twee weken en ik zie weinig verschil.
reactie op @wimvk:
Mr B @wimvk


Volgens de indicatie wel, maar check dat met een dokter. Ik zou het kinderen zeker gunnen: 1 pil, minder bijwerkingen, "smoother" etc.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Wim v K Concerta is ook langwerkend, 12u voor de originele. Daar gaat het me niet om, het gaat om de werking.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Snap ik, las er even overheen dat je kind al Concerta gebruikt. Als ik de indicatie lees (bijsluiter) is Elvanse het alternatief voor kinderen tussen 6-18 jaar bij wie Methylfenidaat niet aanslaat.

Dus als de arts de Indicatie volgt, krijgt je kind dit automatisch voorgeschreven. Antwoord is dus Ja.

Vwb de werking, dat verschilt per individu. De een reageert beter op Methylfenidaat, de ander op Dexamfetamine. Ik zou zeggen probeer Elvanse, en laat je niet afschepen met de kortwerkende Amfexa.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Annette Verhelst 1 jaar geleden geplaatst
Onze zoon van bijna 16 met ernstig ADHD slikt sinds 6 weken lisdexamfetamine. Hij heeft in het verleden concerta, strattera, gewone ritalin, intuniv en equasym geslikt/geprobeerd. Alles met heel weinig merkbaar resultaat. Nu met Elvanse eindelijk!!! effect. Het gaat ontzettend goed! Hij is op school een niveau naar boven en is volgens de docente nu een voorbeeldige leerling........! Terwijl er anders weinig tot niks uit zijn handen kwam.
De eerste weken was hij wel ontzettend prikkelbaar, lees; chagrijnig. Dat is nu over. Hij eet ook heerlijk, terwijl hij bij de andere medicatie totaal geen eetlust meer had.
Wij zijn er buitengewoon blij en tevreden mee!!

Wat betreft verzekering; je kunt de verplichte bijbetaling terug vragen via terugbetaalregeling. Kun je gewoon online indienen. De bijbetaling hoeven wij niet af te rekenen bij de apotheek, dat gaat rechtstreeks naar de verzekering en die declareren het bij ons. Beetje omslachtig is het inderdaad wel, maar we zijn allang blij dat we eindelijk een medicijn hebben wat werkt....
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Mijn tip voor bovenstaande reply's: houd de dosering een tijdje vol, 4 weken bijvoorbeeld. 70mg voelde voor mij eerst vrij stevig, iets té ook. Maar dat is gestabiliseerd en werkt nu echt fijn. 70mg gebruik ik nu ruim 14dgn. Daarvoor 50 wat na n paar wk te subtiel bleek. D eerste weken overdrijft t middel iets zo lijkt het, daar moet je even dolr.
Na 4 wkn is mn slaap weer op peil, sociaal weer ontspannen aanwezig ipv 'licht para', en het algehele gevoel is weer bijna geheel natuurlijk.
Kostte de nodige tijd maar ik kan dus zeggen, ride it out 😋
reactie op @finkel:
Mr B @finkel

Goed punt. De eerste weken verandert je perceptie van de werking nog al eens. Ik heb ook een paar dagen zitten knoeien met lagere doseringen in water, en een keer een dag gestopt. Daarna weer gewoon 70mg en nu is het prima. Die stopdag was overigens verschrikkelijk (maar kan ook griep geweest zijn). Denk dat dit medicijn toch wel bedoeld is om elke dag te nemen, en bij stoppen rustig af te bouwen..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Iris - Ik was op zoek naar zo’n ervaring, bedankt! Ik heb namelijk 3 weken de 50 mg gehad, en dat vond ik in het begin wel prettig (alleen wel wat droge mond en slecht slapen in de eerste week ongeveer, maar dat trok weg). Ik merkte wel dat het te kort werkt voor mijn voorkeur. Besproken met de psych, en die heeft me op 70 mg gezet om zo de spiegel langer hoog te houden. Vandaag voor het eerst genomen, en heb de hele dag hoofdpijn gehad en voelt idd net even té aan. De 50 mg begon wel minder te werken voor mijn gevoel na een tijdje (ook al zou dat niet zo mogen zijn volgens de psych want er is geen gewenning maar goed). Ik twijfelde of ik de psych niet erover moet bellen over deze klachten, maar misschien stabiliseert het zich ook wel weer als ik jouw reactie zo lees
1 jaar geleden

Beantwoorden

Stew Stew Fijn om te lezen!! ik gebruik nu zelf 50mg en mn focus in aanzienlijk beter ook de pluspunten die jij beschrijft ervaar ik ook zo. Heb zelf eerst ritalin en dexamvetamine gebruikt maar dat was het niet voor mij.

Normaal zonder medicijnen praat ik heel druk en veel ik realiseer me goed dat het ook wel aan ligt wie ik ben als persoon maar het lijkt juist alsof ik nog drukker praat en dan word ik ook heel druk!! Maar toch is mn focus beter dus het voelt fijn. Heb jij of toevallig andere mensen hier ook ervaringen mee. Ik zit pas op 2 weken en heb ook al een poosje een burnout, maar ben heel nieuwsgierig.

Groetjes Stew
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Kim Dexa 1 jaar geleden geplaatst
Hier nog eentje die zijn buik vol heeft van Amfexa en een alternatief zoekt. Omdat ik ook slaapproblemen heb waaronder een delayed sleep phase syndrome, ben ik een beetje huiverig voor de lange werkingsduur van lisdexamfetamine.

Normaal gesproken neem ik geen dex meer na 16u... Met lisdexamfetamine zou de medicatie dan nog wel even doorwerken. Er zijn mensen die een extra tabletje nemen voor het slapengaan, maar dat werkt bij mij dus averechts; dan lig ik zo tot 4u 's nachts wakker.

Kunnen jullie mij vertellen of lisdexamfetamine van grote invloed is op jullie dag-nachtritme? 
Kun je 's avonds nog goed in slaap komen?

Alvast bedankt en allen succes!
reactie op @kimdexa:
Mr B Hoi @kimdexa,

Ik met inslapen geen probleem. Doorslapen soms wel maar dat ligt niet aan de Lisdex, maar aan een burnout. Als je er erg gevoelig voor bent is het wellicht ff oppassen/uitproberen met Lisdex. Op dat vlak is voor mij het verschil met normale dex:

Normale Dex: voelde ik vooral lichamelijk de effecten (beetje strak gevoel/hartkloppingen) maar mijn ogen konden er prima op dichtvallen. En dat gebeurde ook vaak (steeds bijna) overdag.

Lisdex: Gek genoeg voel ik lichamelijk veel minder dat het "werkt", maar ben wel wakkerder, zowel mentaal als dat ik nooit meer zit te knikkebollen.

Of de werkingsduur echt 14 uur is weet ik niet. Het werkt uit zonder een harde rebound dus vind ik lastig vast te stellen. Voor mij dus heel positief, maar vanwege dat "wakkere" effect wellicht voor jou toch even uitkijken. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Bij mij was insomnia een bijwerking van de wenperiode. Ook erg vroeg wakker, terwijl ik om 6u de wekker al.heb meestal. Heb me nu aangewend om stipt om 6u de lys te nemen, ook al slaap ik.soms nog n uurtje verder.
Maar ik heb geen echte klachten ervaren hierdoor, behalve de 1e paar dgn. Daarnz sliep ik nog een tijd korter zondr dat ik daar de ongemakken van ervoer.

Ik ben nog steeds zeer tevreden. Nog steeds structureel aan het doen wat gebeuren moet ipv uitstellen. Enige nadeel nog is de hogere hartslag. In rust is het niet veel verschil meer maar tijdens trainingen nog wel fors boven mn.concerta-niveau.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Jurgen Timmerman 1 jaar geleden geplaatst
Mijn ervaringen zijn niet bepaald positief te noemen van het middel. 
Nou wel een kleine kanttekening ; Ik zit in de 5de week van dat ik met de Lexapro ben gestopt, dus die rommelt ook nog wat in mijn lichaam. Dat middel is echt een hel (zelfs verboden in sommige landen). Er zijn mensen die 6 maanden erover gedaan hebben om alle bijwerkingen van het afbouwen kwijt te raken. Ik merk dus ook dat het tikken met oogbewegingen en van die stroomschokker in de middag/avond terugkeren naarmate het dopamine-niveau omlaag gaat.

Eerst begonnen met 30mg (eigenlijk niet voldoende want zag nog wazig), dat was uitgewerkt in de middag (rond uur of 15:00). Dit samen met een betablokker (lage dosering langwerkend/retard variant). Toen naar 60mg (ging beter, niet meer wazig) in de ochtend.
Ook dat was uitgewerkt in de middag (scheelde hooguit een uur bij mij). Toen in de middag nog 30mg erbij geprobeerd. Dat voelde goed in de avond (ik kon gewoon iets meer dan de helft van een film aan). Alleen toen ging het s' nachts niet goed.  Toen heb ik paar dagen niet mogen innemen. Daarna in overleg met psychiater en apotheker besloten om terug te gaan naar lage doseringen maar dan verspreidt over de dag (bijvoorbeeld 2x30 of 2x20mg), aangezien de metabolisering (stofwisseling) ongeacht de dosis vrijwel hetzelfde is.
Eerst begonnen met 1x30mg in de ochtend en volledig gestopt met de betablokker. betablokker is binnen 3 dagen uit het lichaam. Maar zelfs met de 1x30mg ervaar ik nu serieuze bijwerkingen, wat in de loop van de dag ook nog eens toeneemt.  

- keelpijn (hoe hoger de dosering, hoe erger het werd)
- last van pijn in handen/vingers en voeten/tenen, dit begint al snel na inname en naarmate de dag vordert wordt het erger 
(lijkt toch op problemen met doorbloeding/circulatie en dat had ik niet met de Dex)
- last van gewrichten polsen,handen,voeten,nek et cetera
- Het voelt dromeriger ten opzichte van de Dex. Heel raar, wel alert (te), slapen/middagdutje gaat echt niet. Ik mis dat knikkerbollen wel.
- Naar mate de dag vordert na inname nemen de fysieke klachten toe. De werking lijkt ook sneller te stoppen dan dat het lichaam de afvalstoffen et cetera verwerkt
(want die stoffen worden per 11 uur met de helft gereduceerd). 

Ik ga weer terug naar  Dex-retard 2a3x 10mg op een dag. Dan kan ik het tenminste ook regelen. Dit middel wordt gewoon keihard mijn bloed ingepompt en mijn lichaam lijkt dit niet leuk te vinden. Naast ADD(HSP) ook nog Asperger, dus sowieso enorm gevoelig van wat er in mijn lichaam gebeurt. De Dex-retard verstook ik in verhouding ook snel. Maar liever iets onrustiger/waziger zien dan enorm veel fysieke klachten. Het is een utopie om te denken dat het een 100% fix is voor hoofd en lichaam. Ik dacht dat het mogelijk zou zijn.
Maar het moet fysiek en mentaal acceptabel zijn. De beperkingen zijn nou eenmaal ongeneeslijk en soms zelfs ondragelijk in sommige situaties. Het uitgangspunt is zo min mogelijk medicijnen (enkel als hulpmiddel)
Kim Leijten 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik de elvanse nu bijna 2 maanden, daarvoor dexamfetamine 3 x dd 2,5 mg en 1 maal 5 mg.
Ik ben nog steeds niet heel negatief over de werking, maar voel me toch minder goed dan met de dex. Heb heel veel last van stijve spieren en laatste 2 weken veel kramp in mijn kaken. Verder had ik gisteren met sporten een hartslag van bijna 200 en dat voel ik ook. Voor mijn gevoel zijn de gewenste effecten al kort na de middag uitgewerkt (minder energie, focus, chaotisch)  Ik zou echt heel graag terug willen op de dex omdat je deze toch beter zelf kunt doseren naar gelang behoefte.
Ik heb mijn zorgverzekeraar gebeld om te vragen of zij kunnen bemiddelen in de keuze van medicatie, hij had het over het preferentiebeleid, het rare vind ik nu dat hij zei dat de dexamfetamine onder het basispakket valt terwijl de lisdexamfetamine vele malen duurder is en ik deze wel van de apotheek krijg en de dex dus niet meer. Hij adviseerde me om een apotheek te zoeken die het wel uit geeft, maar waar dan? Wil nog proberen of de huisarts medische noodzaak op het recept wil noteten en kijken of ik het dan wel mee krijg. Maar ik begrijp er af en toe vrij weinig meer van.... De eigen bijdrage voor de elvanse is wel terug te vragen via de TBR. Kost ongeveer 100 euro per maand anders met 70 mg...
reactie op @kimleijten:
Mr B Dan kost het je toch netto hetzelfde als Dex? Dat wordt vergoed maar gaat ook ten laste van je eigen risico. Geen eigen bijdrage idd, maar die krijg je dus terug..

Als je de oude Dex fijner vindt (wat voor mij dan weer niet geldt) dan heb je beperkte mogelijkheden. De medische noodzaak is in het geval Dex geformuleerd als een "allergie voor een (hulp)stof van het voorkeurs (merk)medicijn, en dat is Amfexa.

Dus wellicht je hebt een creatieve (frauderende) huisarts en een meewerkende apotheek...😄. Maar ben bang dat het steeds lastiger gaat worden, tenzij de minister de klachten over Amfexa serieus gaat nemen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim Leijten Ik vrees dat je gelijk hebt, en daarnaast heeft alles toch zijn bijwerkingen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim Leijten En dat het mij netto hetzelfde kost klopt, ik bedoelde meer dat de medicatie dan veel meer kost voor de zorgverzekeraar.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add Hi Kim, die stijve spieren heb ik ook! En ik heb sterk de indruk dat het bij mij na 5-6 uur uitgewerkt is en ik de rest vd dag (!) dag dan in een soort permanente rebound zit. Zo erg dat ik overwoog te stoppen (en dit ook een paar dagen heb geprobeerd) Slapen gaat ook heel slecht omdat in de late avond de onrust extreem is, veel erger dan voor ik überhaupt met medicatie begon. Sinds een aantal dagen neem ik nu na 5,5 uur een tweede pil in en dit lijkt veel beter te gaan. Ik voel me veel beter en slapen gaat ineens ook goed. Wel nog die gespannen spieren helaas. Misschien ook een idee voor jou om te proberen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @marietje

Een tweede pil van wat dan? Elvanse recept is 1 pil per dag voor zover ik weet..

1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add Een tweede pil Elvanse van 30mg. :-) 1x30 in de ochtend en 1x 30mg in de middag. Heb inmiddels ook gewoon een recept voor 2x30mg gekregen. Volgens de psych is een werkingsduur van ong. 12 uur ‘normaal’ maar heeft ze al van meerdere mensen gehoord bij wie het veel eerder uitwerkt. Nu moet ik zeggen dat methylfenidaat, retard, Dex 2,5 en amfexa hiervoor bij mij ook allemaal heel snel uitwerkten. Kennelijk snel metabolisme.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @marietje​,

Dat is wel interessant (en wellicht het proberen waard). Ik vind de uitwerking subtieler dan de inwerking, en heb niet een echte "rebound" denk ik. Dus vind het lastig in te schatten wanneer het helemaal uitgewerkt is. Al heb ik een uur of 7-8 na inname wel onrust, maar dat kan ook wate anders zijn. Hoe merk jij dat vooral?

PS. Goeie Psych heb je ook dan, iemand die gewoon meedenkt!
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 6 overige reactie(s)
Marietje Add 1 jaar geleden geplaatst
@Mr B
Ik vind de inwerking juist subtieler dan de uitwerking. Maar tov alle voorgaande geprobeerde middelen is de uitwerking vrij subtiel. Ik vind het vaak lastig om te beoordelen of iets nu rebound is of (bij)werking. Maar na 5-6 uur Elvanse wordt ik erg onrustig: druk in hoofd, slechte concentratie, druk in bewegen, niet meer kunnen stilzitten (en ik heb normaal niet echt last van hyperactiviteit), snel geirriteerd, all over the place, hyperfocus op sommige dingen, onhandig. Volgens de psych is dit typisch rebound en ik denk het zelf ook. Die 2e pil in de middag lijkt goed te werken al heb ik nu ook behoorlijk hoofdpijn. Komt dat hierdoor, of had ik anders ook hoofdpijn gehad..lastig te beoordelen. Ik vind het nog steeds erg zoeken en ben er nog niet uit!
reactie op @marietje:
Mr B @marietje, dat is interessant...

Je zet me wel aan het denken. Omdat ik zelf de rebound (net als de werking eigenlijk) niet heel "lichamelijk" voel vind ik het lastig om in te schatten. 

Maar als ik even eerlijk kijk naar wat ik bij mezelf merk na X uur, dan klinkt dat toch eigenlijk wel als een rebound. Stevige onrust, ook all over the place en (nog) een paar uur later soms ook echt wel hyper. 

Ik ga het vanaf nu beter in de gaten houden, want als het dus een rebound is dan is er (als je een goeie Psych hebt) dus een oplossing...

Heb je geen last met slapen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add Slapen lijkt juist beter te gaan als ik in de middag nog een dosis neem! Dan ben ik nl in de avond een stuk rustiger.
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Dat heb ik met 10mg dexamfetamine nu ook als ik om tussen 4 en 6 geen meer neem slaap ik veel slechter
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Ik heb ook geen last met slapen, maar hoor dat wel vaak. 2e dosis lijkt dan echt door te werken voor jou @marietje

En @johndex​ wanneer ga jij eens over van het gehannes met mini pilletjes op Lisdex? 😁
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex @Mr B
In januari als het dan nog te krijgen is want ik hoor net al dat er leveringsproblemen zijn 😤
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Ik vermoed dat dat even een tijdelijk probleem is, logisch ook als voor iedereen het "alternatief" Amfexa is.. 

Elvanse is een wereldwijd merkmedicijn (o.a. Duitsland, UK, US) dus aan voldoende productie zal het niet liggen. Dus wel iets anders dan 1 apotheek in Oud-Beijerland die heel NL van pilletjes moet voorzien.. 😄
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @marietje​,

Hoe bevalt de 2e dosis/dag je nu een week verder, geen last meer van de rebound? Het klinkt toch wel herkenbaar
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add @mrb Na een aantal dagen voelde die 2e dosis toch niet optimaal dus ben daar weer even mee gestopt. Wat wel positief is, is dat die ‘ochtenddosis’ van 30 mg nu eindelijk goed en stabiel voelt. Heb het idee (zoals iemand hier ook opperde) dat het tijd nodig heeft voor je lichaam gewend is aan de lis en je door het wenningsproces heen moet.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @marietje

Op zich fijn dat het weer goed werkt, het lijkt wel of je het soms even moet "resetten".. Ik heb zelf 2x een dag een halve dosis extra genomen einde middag, en dat werkt op zich. Al voel je dan wel dat de eerste dosis niet helemaal was uitgewerkt.

Maar ik moet me ook even afvragen waarom ik dat doe. Als ik moe/chagerijnig wordt als het uitwerkt, ben ik dat misschien dan ook gewoon?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 8 overige reactie(s)
Petra K. 1 jaar geleden geplaatst
Leuke update.

Ik vandaag maar de huisarts. Mijn 30 mg lisdex was te weinig, maar 2 stuks om 60mg te hebben te hoog. Dus ik gevraagd voor recept 20mg erbij. Zodat ik kan testen of 50 mg werkt (30 + 20) of 40 mg (2×20 mg). Hij geregeld.

Sta ik bij apotheek: mevrouw 20 mg is op, ook landelijk. Er is run op lisdex. Pas eind december weer leverbaar.
Toch recept besteld. En nu 2de recept voor 50mg erbij, aangezien die wel leverbaar is. 
Uiteindelijk stond ik met 4 medewerkers en hoofdapotheker. Vragen te beantwoorden over gebruik, dosering, effecten als vergoeding. Als waarom geen amfexa. Te komisch.
Ik bleek hun eerste en enige gebruiker van lisdex.

Qua lisdex gebruik zelf ben ik echt nog aan het testen wat fijn is. Krijg er wat hoofdpijn van en af en toe bekoorlijke rebound. Maar is afhankelijk van mijn dagprogramma en prikkels. Echt aan het inregelen.

reactie op @petrak:
Iris - Oh jee, ik heb vandaag met mijn psychiater gebeld voor een verhoging van de dosis. Hoop toch wel het meteen te kunnen krijgen om eerlijk te zijn... Ik ga nu mijn tentamen periode in en ben al bijna 2 maanden aan het zoeken naar het juiste middel. 2 weken geleden begonnen met Elvanse 30mg, zoals verwacht te lage dosis. Denk persoonlijk dat 50 mg een goede dosis voor mij zou zijn, maar psychiater wil het per 10 opbouwen ivm bijwerkingen. Dus toch maar braaf naar de 40 nu en afwachten. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Alice m Ik was (twee weken geleden) ook de eerste, ze hadden het daarom ook niet op voorraad zeiden ze. Duurde een tijdje voordat ze het besteld hadden en konden leveren (2 werkdagen).
1 jaar geleden

Beantwoorden

Alice m Is het gelukt?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Kim ... 1 jaar geleden geplaatst
Vandaag gestart met 30 mg .
Ik mag ook per wk ophogen met 10 mg per wk. Maar hoe weet je nu goed wat een juiste dosering is?
reactie op @kimw:
Mr B @kimvanwilligen Kort gezegd: Als je het niet te veel "voelt" maar wel "merkt", als je begrijpt wat ik bedoel. Oftewel, je voornaamste adhd-klachten moeten worden verlicht zonder al te veel bijwerkingen. Denk aan adhd-klachten als afgeleidheid, onrust etc..

En een vraag: Welke dosis Dex (als je dat gebruikt hebt) nam je over over de hele dag heen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim ... Nam normaal 3 x per dsg om de 3,5 u 7,5 mg per keer
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @kimw​ Ok,

En dat liep via dezelfde arts? Want je dosis Lisdex is nu minder dan de helft van wat je aan Dex nam. Heeft je arts dit niet omgerekend?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim ... Advies van adhd centraal gehad en die hebben advies gegeven van 30mg en dan ophogen met 10 mg per wk. Dus huisarts heeft advies gevolgd. Heb nu 50 geprobeerd maar vind k iets te!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Op zich gek, want van de werkzame stof krijg je een stuk minder binnen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Iris - Ik heb precies hetzelfde. Ik ben van 30 mg naar 50 mg gegaan nu en heb het idee dat het wel werkt, maar dat het nog wel iets beter kan op een of andere manier. Ik vind het ook moeilijk om te merken wanneer die uitgewerkt is dus daar moet ik ook beter op gaan letten
1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim ... Ja lastig is dat! Ik merkte bij 50 mg dat k afgevlakt/ apathisch werd dat wil k juist niet!
Scherpe randjes eraf vind k prima...
Denk dat je moet kijken wat voor jou goed voelt K ben tevreden met 40 mg ☺️
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @kimw​, @irisstudent​, Blijf het zelf ook lastig beoordelen vinden, omdat het vrij subtiel werkt. 

Ik had een tijd geleden een aantal dagen achter elkaar een chagerijnige/onrustige dip einde middag, voor mij ong. 8 uur na inname. Heb toen de Elvanse in water opgelost en minder genomen, maar dat was het ook niet.

Ik heb nu 70mg en dat voelt opzich goed. Wel vraag ik me af of het middel niet gewoon 7 uur werkt ipv 14. Las ergens (in dit topic) dat iemand van arts recept met 2 doseringen per dag had gekregen. Als ik die "dip" weer vaker heb wil dat ook overwegen, wellicht een 2e lichtere dosis midden op de dag.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Kim ... Indd heb ook idee dat na 7 u ofzo is uitgewerkt. Wat k vaak dan doe ik bijv 5mg dex erbij nemen.
En openbreken de capsule ? Werkt die dan anders???
1 jaar geleden

Beantwoorden

Iris - Ik heb inderdaad ook gehoord dat die langwerkende middelen vaak korter werken. Ik moet zeggen dat de lis voor m’n gevoel langer werkt dan de methylfenidaat die ik hiervoor heb geprobeerd dus dat is wel fijn. Ook heb ik geen duidelijke rebound, waar ik bij de methyl super last van had. Ik moet nog even precies aanvoelen wanneer het stopt met werken, maar anders overweeg ik idd ook een kleine dosis nog later op de dag en anders eventueel een verhoging over het algemeen
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 9 overige reactie(s)
Inkie Inkie 1 jaar geleden geplaatst
Hai Coen en alle anderen die dit lezen. Ik heb jullie reacties gelezen over lisdexamfetamine. 
Dat is lang geleden dat ik op het forum geweest ben he?
Maar ik heb van alles meegemaakt het afgelopen jaar. Ik slikte toch dexamfetamine waar mijn hart van op hol sloeg nadat ik gestopt was en weer opnieuw ben begonnen? Ik wild toen kijken of ik zonder kon, maar ben toen weer gestart en toen ging het mis .
Ik kreeg hartritmestoornissen, dus alla minuut gestopt met de dex. Ritmestoornis ging niet over. Toen cardioversie gehad, maar na een week weer ritmestoornissen.
 Daarna weer een cardioversie ( dan krijgt je hart een schok om weer het ritme op te pakken.)
Weer een paar dagen later opnieuw de ellende van ritmestoornissen.. Dat was geen pretje, de hele dag en nacht met een ritme van gemiddeld 120 . Zo vreselijk moe werd ik r van.
Uiteindelijk heb ik in mei een pacemaker gekregen en in juni heb ik een hisablatie gehad zodat mijn hart nu geregisseerd wordt door de pacemaker. 
Maar of dat nu komt van de dexamfetamine of dat het toeval was, ik weet het niet.
Ik ben nog steeds moe, maar ja, de ADHD,ADD,HSP, en een stukje AUTISME maakt dat ik niet echt aan de therapieën toekom.
Ik heb goede hulp, maar het gaat erg langzaam, te langzaam. Ook fysiotherapie heb ik, ik heb hulp van dimence en ik ga binnenkort , de WMO moet nog eerst geregeld worden, 2dagen in de week naar dagbesteding om weer ritme en structuur te krijgen.
Dus ik ben nog wel even bezig. Maar ik blijf positief en het zal beter met me gaan.
Maar het is balen dat je 30 jaar in een depressie hebt gezeten en dan nu pas hoort dat je deze aandoeningen allemaal hebt. Ben je inmiddels 73 jaar. 
Ik merk nu zo goed dat het mijn hele leven al gespeeld heeft, alles loopt als een rode draad door mijn leven. De kwartjes blijven vallen.
Alleen , ik wil er niet zoveel mee bezig zijn, maar ik loop tegen zoveel dingen aan en weet er niet mee om te gaan. Het onbegrip van anderen, ik probeer er boven te staan. Maar gooi je leven op deze leeftijd no maar eens 160 graden om.
Ik probeer niet meer achterom te kijken, maar soms moet dat omdat je geconfronteerd wordt met zoveel dingen. 
Ik vind sommige dingen erg moeilijk om te aanvaarden dat het er is, maar je kunt je kop niet in het zand steken. Ik wil door, ik wil leven, maar wel met rust in mijn hoofd en lijf. Zal ik die ooit nog vinden. Momenteel maak ik er van wat ik kan en doe mijn best.

Maar nu las ik over lisdexamfetamine, en ook heb ik alle reacties gelezen. Ze zijn positief, maar ik ben huiverig, kun je je dat voorstellen? Het schijnt praktisch hetzelfde te zijn als de dexamfetamine. Ik moet het nog bespreken met mijn psych., maar dat is pas eind januari.
Eigenlijk wil ik het ook niet meer, ik ben nu al zo lang zonder.

Zou het mijn leven rustiger, overzichterlijker enz.enz. maken? Ik weet het niet.
Ik lees niks over ouderen met deze aandoeningen hier. Jammer!!!!!!!!!
Jullie zijn allemaal een stuk jonger dan ik.
Is dal Ritalin, wat jij slikt Coen? En wordt je daar rustiger van.?
Als ik je zo lees, doet deze medicatie je goed. Fijn voor je. En voor je omgeving ook en het geeft je ook meer zelfvertrouwen lijkt mij.

Ken jij ( jullie ) mensen van mijn leeftijd met ADHD, ADD enz.enz.?
Het zou zo fijn zijn om daar eens iets over te horen of te lezen. Als je jonger bent sta je anders in het leven dan als je 73 bent, alhoewel ik me niet oud voel en nog veel te doen heb, teveel misschien??..??? Adhder!!!!!!!!!

Genoeg gekletst en sterkte met alles. 
Groetjes van Ineke
Maar
reactie op @inekelatour:
Lvz 1 Dag Ineke, 

Wat heftig om je verhaal te lezen. Ik ben 30 en weet het pas net, maar om 30 jaar met deze problemen rond te lopen zonder te weten wat er was vond ik al heel erg. Helaas kan ook ik je niet helpen met je vraag naar mensen van je eigen leeftijd. Wel wens ik je veel sterkte. 

Gr Lin
1 jaar geleden

Beantwoorden

Inkie Inkie 1 jaar geleden geplaatst
Ineke moet Inkie Inkie zijn. Zie hierboven.
En voor iedereen die zoekt naar het juiste medicijn, luister naar je eigen gevoel daarin, dat is heel veel waard, dat is mijn ervaring in al die jaren, en dat zijn er inmiddels 31, dat ik hier mee bezig ben waarvan bijna 30 in een depressie, wat ik altijd gezet heb dat er iets anders was. En wat blijkt, het is gewoon zo.

Groetjes Inkie Inkie
Sonya van der Horst 1 jaar geleden geplaatst
Door wie kan dit medicijn worden voorgeschreven? Door de gewone huisarts of alleen door bijv. een psychiater?

Gr. Sonya 
reactie op @sonyavanderhorst:
John Dex Kan alle 2
1 jaar geleden

Beantwoorden

RAM Troubles 1 jaar geleden geplaatst
@sonyavanderhorst
Voor volwassenen: De huisartsen wordt geadviseerd om de richtlijn van de NvvP te volgen. In die richtlijn staat dat alleen een psychiater of een getraind arts de medicamenteuze behandeling mag geven. Eenmaal goed  ingesteld neemt kan de huisarts periodieke controles uitvoeren. 
Iris - 1 jaar geleden geplaatst
Mijn ervaring tot nu toe met lis (met ADD):

- Na ongeveer 2 uur werking
- Extreem weinig eetlust vooral als het net inwerkt, maar betert wel doorheen de dag
- Pept wat meer op dan methyl, maar geen “druggy” feel
- Geen tot weinig rebound, wat ik met methyl wel had (werd daar extreem chagrijnig en geprikkeld van)
- lengteduur van werking ben ik nog aan het ontdekken, omdat het zo subtiel uitwerkt, vind ik het lastig om echt te voelen van: “ja nu is die weg”. Momenteel heb ik het gevoel dat het ongeveer 8-10 uur werkt
- Ik twijfel ook nog over de dosis. Zit momenteel aan 50 mg, maar heb het idee dat ik nog wel een treetje hoger kan. Maar misschien is de werking ook wel goed zoals die is nu (merk dat het werkt, maar geen bijwerkingen of wat dan ook) Iets om te bespreken met m’n psychiater iig
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@irisstudent​,

Ik herken dat je lichamelijk niet echt voelt wanneer het uitwerkt, heel subtiel. Heb wel vrij vaak een uur of 8 na inname weer meer onrust en ongemakkelijkheid in het hoofd.

Dus heb vandaag even de proef op de som genomen en een 70mg pil in water opgelost en de helft (dus 35mg) genomen, 3 kwartier geleden. Op dat moment was ik al 1,5 uur onrustig. 

Als dat gevoel het komende uur verdwijnt zonder dat ik een "te strak gevoel" krijg heb ik vast deel 1 van het "bewijs" dat het na ong 7 uur uitwerkt. Als deel 2 van de "test" kan ik bv. morgen proberen wat er gebeurt als ik de 2e dosis een uur voor het onrust-tijdstip in neem.

Disclaimer: ik doe dit op eigen initiatief, heb het niet overlegd met een arts en het is dus ook geen tip aan anderen.

Je leest overigens op amerikaanse fora dat meer mensen het 6-7 uur vinden werken. Daar is het al jaren op de markt onder de naam Vyvanse. Dus als google je vriend is, zoek dan op "vyvanse + zoekterm i/h engels + reddit" Reddit grote community waar ook veel ervaringsverhalen over adhd en/of medicatie te vinden zijn. Raad het iedereen aan hier die informatie-honger heeft :-)

Voorbeeldje:

https://www.google.com/search?q=vyvanse+duration+reddit
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking​,
Vanmorgen kwam ik het volgende tegen op Facebook ADHD Community:

http://www.ggznieuws.nl/home/adhd-medicijn-elvanse-vrijgegeven-in-nederland/?fbclid=IwAR3I5YSZ92Mu8dnY_rRFW_g9D6lGIEwbBLatSfposQVhHtMk9biQE1lJSVM

Wat opvalt is dat er wordt vermeld dat het aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar wordt voorgeschreven. Terwijl ik me altijd heb laten vertellen dat vooral volwassenen over het algemeen beter op dex of lisdex reageren.....??
reactie op @lindaalexandra:
Mr B Hoi @lindaalexandra​,

Het is allebei waar.. 😄

In nederland mag alle (stimulantia) adhd-medicatie volgens de richtlijn alleen voorgeschreven aan kinderen tot 18 jaar. Eventueel mag het wanneer nodig na het 18e levensjaar ook nog voorgeschreven mag worden.

Het voorschrijven aan volwassenen maakt gebruik van die kleine uitzondering en heet "off-label", maar dat geldt dus voor alle medicatie voor volwassenen, niets is "officieel" goedgekeurd.

Het 2e.. Er is (volgens mij in de UK) onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende soorten stimulantia bij volwassenen, en daat kwam lisdexamfetamine als meest effectief uit naar voren.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @bbking​, bedankt voor de uitleg. 

Ik heb begrepen dat Medikinet, Methylfenidaad voor volwassenen in december 2017 officieel is goedgekeurd door het CBG. Daarvoor werd het off-label voorgeschreven. Dit geldt waarschijnlijk niet voor alle psycho-stimulantia voor volwassenen.

Bij de richtlijnen lees ik weer:

https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/adhd_bij_volwassenen/medicamenteuze_behandeling_adhd/psychostimulantie_bij_adhd_bij_volwassenen/dexamfetamine_bij_adhd_bij_volwassenen.html.

Dat lisdexamfetamine het meest effectief was bij volwassen heb ik ook gelezen. Bij mij werkt Methylfenidaad redelijk, maar werkt ook relatief snel uit. Kan een eventuele overstap via de huisarts? ADHD Centraal heeft het voorgeschreven en de huisarts heeft het overgenomen...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @lindaalexandra

Idd, dat van medikinet had ik ook ergens gelezen. Over je huisarts, bij de mijne was het geen probleem. Er gelden iig geen "strengere" regels voor Lisdex qua voorschrijven voor zover ik weet. Als hij/zij twijfelt kun je er nog op attenderen dat in de bijsluiter staat dat Lisdex het alternatief is voor degenen bij wie Methyl niet (voldoende) werkt..


1 jaar geleden

Beantwoorden

RAM Troubles @lindaalexandra@bbking

Ff zeikuh
Mr B zei 
"In nederland mag alle (stimulantia) adhd-medicatie volgens de richtlijn alleen voorgeschreven aan kinderen tot 18 jaar. Eventueel mag het wanneer nodig na het 18e levensjaar ook nog voorgeschreven mag worden."
Dat is niet zo. In zoverre. In de richtlijn voor kinderen zullen ze alleen spreken over kinderen, en die van volwassenen over de volwassenen. In de bijsluiters van de stimulantia wordt wel dat onderscheid gemaakt. Behalve 1 merk; Medikinet CV.  De richtlijn voor volwassenen volgt niet de bijsluiters van medicijnen. Ze stellen de richtlijn op uit ervaring uit de praktijk. 

Mr B zei verder 
Het voorschrijven aan volwassenen maakt gebruik van die kleine uitzondering en heet "off-label", maar dat geldt dus voor alle medicatie voor volwassenen, niets is "officieel" goedgekeurd.

Dat is geen "kleine uitzonderin". Een arts wordt geacht de richtlijn te volgen, tenzij hij in het individuele geval een professionele insvhatting maakt dat hij er beter van afwijkt. Met of zonder label doet er niet toe. Het "goedkeuren" van een medicijn op de nederlandse markt is een heel ander verhaal. 

Mr. B zei ook :
Het 2e.. Er is (volgens mij in de UK) onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende soorten stimulantia bij volwassenen, en daat kwam lisdexamfetamine als meest effectief uit naar voren.
Ik wil er bij zeggen hoe dat volgens mij geldt. Eerst werd er altijd gestart met methylfenidaat. Als dat werkt bleef de patient dat gebruiken. Als dat onvoldoende werkte dan ging men over op middelen met Dexamfetamine. En bij een aanzienlijk aantal patienten werkte dat dan prima. Het gaat er om dat een grote groep positief reageert op beide stoffen. Met deze werkwijze zullen al die mensen worden ingesteld op methylfenidaat.  Waar ze nu achter zijn gekomen(neem ik even aan) dat als je de volgorde wijzigd het eindresultaat verbeterd. Dus ....wanneer eerst dexamfetamine wordt aangeboden zal de groep die op beide middelen reageert worden ingesteld op middelen met dexamfetamine. 

Kortom: 
- Op individueel  niveau zegt het niks dat lisdexamfetamine de voorkeur heeft. 
-  Er r zit geen discrepantie tussen dat de richtlijn iets anders beweert dan de bijsluiter. De richtlijn is de norm voor de specialisten. 

Als laatste mbt off label gebruik, de relativering van het feit dat Medikinet CR is goedgekeurd en  hoe het zit met richtlijnen heb ik nog wat opgeschreven in dit topic.:  https://forum.adhdblog.nl/conversations/maximum-dosering-methylfenidaat-wat-is-nu
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @ramtroubles​,

Sorry, maar zie deze reactie nu pas (zat verstopt onder wat replys)..

Ik las deze uitleg over het "off-label" voorschrijven, maakte het voor mij wat duidelijker:

https://richtlijnendatabase.nl/gerelateerde_documenten/f/14629/130%20Toelichting%20Off%20label%20medicatie%20voorschrijven.pdf


1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Alice m 1 jaar geleden geplaatst
Mijn ervaring met lisdexamfetamine (Elvanse):
- gestopt met bupropion 150 mg en dexamfetamine 3x7,5 mg (= ong. 23 mg).
- dosering: eerste twee dagen 1x 30mg retard capsule in de ochtend (langwerkend). Daarna 1x50 mg.
- bijwerkingen: eerste twee dagen beetje draaierig. Viel mee, kon gewoon autorijden etc. (eerste dagen dexamfetamine was veel extremer, was ik echt ziek van).
- werkt na ongeveer een uur
- voel me veel vrolijker, gelukkiger. Kan meer genieten van kleine dingen.
- Concentratie/ dingen gedaan krijgen etc. zelfde als dexamfetamine.
- 's avonds last van rebound, niet heel ernstig maar mindere concentratie en minder opgewekt.
- kan heel slecht opstaan 's ochtends.
- een beetje droge mond en dorst (is iets meer dan met dexamfetamine) maar is makkelijk op te lossen door veel en vaak water te drinken.

Algemeen:
- het ziet er echt uit als een typisch Amerikaans medicijn: een capsule met een chemisch kleurtje ;)
- ik ben er super blij mee, ik voel me veel beter. Ik heb meer geluksmomenten, waar dit voorheen was afgevlakt.
- ik ben nog aan het experimenteren met de juiste dosis en de retard capsule aanvullen met het capsulepoeder opgelost in water. Mijn behandelaar had uitgerekend dat 70 mg Elvanse ongeveer gelijk staat aan de dosering van de dexamfetamine die ik nam. Dit is de bovengrens, daarom stelde hij voor om eerst een tijdje 50mg uit te proberen.
- Ik vraag me af waarom ik zo moeilijk kan opstaan. Ik heb ook hele intense dromen. Voorheen nam ik wel eens 2,5 mg dexamfetamine voor het slapen en dan had ik het idee veel uitgeruster wakker te worden, kon mijn dromen ook niet herinneren.
- ik heb het idee dat het minder goed werkt als ik niet veel gegeten heb en beter werkt met een relatief volle maag. Ik heb op het forum eerder gelezen dat eiwitten de werking kunnen versterken, dat idee heb ik ook. Maar zou ook placeboeffect kunnen zijn.

Vragen:
1 Wat is jullie ervaring na een aantal weken/ maanden? Houdt het positieve effect aan?
2 Welke dosering gebruiken jullie en waarom? Ik weeg 60 kilo, wie heeft er een vergelijkbaar gewicht en welke dosering gebruik je?
3 Wat voor effect merken jullie op je nachtrust/ dromen/ opstaan?
4 nemen jullie naast de retard capsule ook Elvanse poeder opgelost in water, bijvoorbeeld in de ochtend of de avond?
5 wat merken jullie aan de werking van het medicijn wanneer je net hebt gegeten in vergelijking met wanneer je honger hebt? Zijn er nog bepaalde voedingsmiddelen die bij jou de werking lijken te versterken (eiwitten bijvoorbeeld)?
6 iemand wel eens meer dan 70mg genomen?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden! Hebben jullie tips om dit bericht beter leesbaar te maken? Dan pas ik het graag aan :)

---off topic---
Ik weet niet of dit hier mag, maar ik wil graag verwijzen naar een andere hulpvraag; ik ben op zoek naar een goede therapeut in Utrecht/ Woerden e.o. Zie:

https://forum.adhdblog.nl/conversations/goede-therapeut-omgeving-utrecht-woerden
Jacco Veldman 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Coen,

Hoi verhoud deze medicatie zich tot methylfenidaat 58 mg? Ik heb in het verleden volgens mij wel eens dex geprobeerd maar kan me niet meer wat de uitwerking voor mij was.

Gr.
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking​, zie vraag hierboven. Jij weet dit waarschijnlijk als ervaringsdeskundige en doordat je je hierin verdiept hebt natuurlijk...
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Lijkt me lastig om te vergelijken. Dex (net als methyl) werkt voor je, of niet.. Ik vond zelf methyl helemaal niks.. Kortwerkende Dex was al beter maar ook niet top. Lisdexamfetamine is voor mij het beste tot nu toe, Adderall XR (hier niet verkrijgbaar, 2 keer geprobeerd) was ook top
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Ik had concerta36 met nog wat kortwerkende mfd. Een paar jaar steady.
Vond ik altijd super, een wereld ging voor me open.
Dex geprobeerd maar dat maakte me vaag, suffig en verminderd sociaal.
Nadat ik lysdex 2wkn de tijd heb gegeven zie ik ineens dat het toch nog beter kon t.o.v. concerta. Lys zorgt voor betere prikkelverwerking bij mij, minder explosief. Verder lekker stabiel, goed in mn vel, overzicht, betere concentratie.
Comedown is er in de vorm van vermjnderde concentratie en minder energie. Maar absoluut geen probleem te noemen.
Sandra Kruithof 1 jaar geleden geplaatst
Hoi allemaal :)

Ik wilde ook even ervaringen uitwisseling....
Ik ben sinds 5 dagen ook begonnen met de lisdexamfetamine. 
Omdat ik al bijna 3 jaar in een burnout zit en heftig reageer op bijwerkingen vonden ze het bij ADHD centrum beter als ik zou starten met 20 mg. Ook omdat je met deze dosering makkelijk kunt ophogen.

Hiervoor was mijn kortwerkende dex dosering elke 2.5 uur: 
4 x 10 mg en 3 x 7.5 mg daags.

Mijn eerste indruk is dat het weinig doet behalve dat ik heel erg slaperig ben. 
Nu is dit nieuw voor mij , aangezien ik een insomnia stoornis heb en überhaupt nooit echt slaapmoe ben...
Mijn vriend geloofde zijn ogen niet toen hij mij tot 2 x toe op de bank een tukkie zag doen 😂 
Het nadeel vind ik dat het pas na 1.5 uur werkt maar een groot voordeel vind ik dat de rebounds echt veel minder zijn!


De 2e en 3e dag nog steeds slaperig. Ik heb geen grote pieken en dalen maar merk wel dat ik me snel lichter in mijn hoofd voel dus moet wel echt om de 3 uur iets eten.

Gisteren voor het eerst gewerkt op de lisdexamfetamine en dat ging voor geen meter. Helemaal overprikkeld en het concentratie vermogen van een fruitvlieg.

Heb ADHD centraal gebeld om te vragen of ik de capsule doormidden mag breken en naast de 20 mg dus met 10 mg mocht ophogen. 
Volgens de apotheek kan dit niet maar volgens ADHD centrum wel.

Toen ik de capsule open brak zat er deels poeder in en 1 klompje. Ik neem aan dat de klomp juist voor de time release afgifte zorgt?? Heb zelf altijd begrepen dat dit in poedervorm niet mogelijk is.. 
Dus eigenlijk lijkt me dit niet de bedoeling?  
Ondanks dat heb ik het toch maar gedaan om te testen omdat ik morgen weer ga werken. Fijngemalen en ongeveer de helft ingenomen.
Was iets minder slaperig vandaag maar voor de rest nog steeds niet wat het moet zijn.

Morgen ga ik werken en heb besloten dat ik nu 2 keer een pil van 20 mg ga innemen zodat ik.totaal op 40 zit.

Iemand enige idee met mijn kortwerkende dex gebruik welke dosering het beste zou zijn?

Ik ben nog steeds positief om de lisdexamfetamine verder te proberen alleen zit naar mijn idee dus totaal nog niet in de goede richting qua dosering...

Ik blijf voorlopig dus nog even puzzelen en hou ook iedereen op de hoogte van alle pluspunten en eventuele bijwerkingen.

Groetjes

Sandra 


reactie op @sandrakruithof:
Mr B @sandrakruithof

Als ik je zo lees nam je 4 x 10 mg en 3 x 7.5 mg Dex per dag..!? Dat is 62,5mg dex op een dag, met Elvanse moet je dat x3 doen, dus zou je op 180mg Elvanse uitkomen (max is 70mg/dag).

Ik vind het zelf niet 1 op 1 te vergelijken en denk dat je (als bovenstaande klopt), je hoger moet gaan zitten. Snap alleen niet dat iemand je adviseert om op 1/8 van je oude dosis te gaan zitten?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Sandra Kruithof Klopt mr B , ik had van te voren ook al beetje informatie opgezocht over de buitenlandse ervaringen en het leek mij ook al erg laag. De start dosering is vaak al 30 mg ipv 20. 
Ik denk dat ze door mijn burn-out en eventuele bijwerkingen van een nieuw medicijn  gewoon wat voorzichtiiger wil ophogen. 
Ik heb net 40 mg genomen en ga zo werken dus kijken of ik daar al beter de dag mee door kom. 
De korte dex  was bij mij al na 3 uur helemaal uitgewerkt dus daarom nam ik om de 2.5 uur in. Werd er helemaal gek van om elke 2.5 een alarm om mijn medicijnen niet te vergeten.
Ik denk dat ik misschien uiteindelijk ook 2 xper dag lisdexamfetamine nodig heb maar begin eerst maar met de start dosering goed krijgen.
Zou ik in mijn geval dan 2 x 70 moeten hebben? Dan nog zit ik totaal op 140 ipv 180 of moet ik dat zo niet zien? 
Het is in ieder geval heerlijk om gewoon 1 pil in te hoeven nemen en er voor de rest van de dag niet druk over te maken ☺️ 

Ik ben benieuwd of ik vandaag mijn werkdag beter door kom. 


Bedank voor het advies in ieder geval mr B!

Groetjes Sandra 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Remsterio Frinkel Lage dosering lijkt mij ook.
Maar kan geen kwaad lijkt me, los vh feit dat het minder goed werkt.
Mijn ervaring is dat het finner is om 1 keer per dag n dosis te nemen. En...even geduld hebben tot het is gestabiliseerd. 2weken is volgens mij best normaal hiervoor.
Het duurt even voordat het effect is gestabiliseerd 
Succes!
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Iris - 1 jaar geleden geplaatst
Ben ik weer! 2 weken 30 mg gehad, daarna 3 weken 50 mg. En vandaag de eerste keer 70 mg. Voelt erg stevig eigenlijk. Ik heb de hele dag dorst en flinke hoofdpijn. Ik moet zeggen dat ik de 50 mg in het begin ook “voelde”: meer druk op mijn hoofd, dorstig, weinig eetlust. Maar dit trok allemaal na een weekje weg. De laatste week merkte ik eigenlijk weinig van de effecten van de 50 mg en vond ook dat het te kort werkte voor mijn voorkeur (nam het rond 12 uur in, van 14-17 had ik een mooie piek, na het avondeten was het alweer grotendeels weg). Op advies van de psych probeer ik nu de 70 mg, maar die hoofdpijn en dorst vind ik toch wel echt vervelend. Moet ik het even uitzitten en kijken of het stabiliseert in de komende week, of zit ik echt te hoog nu? Als ik kijk naar hoe de 50mg het deed bij mij, werd die werking toch ook wel fix minder. Anderzijds klinkt 70 mg toch wel vrij hoog voor een vrouw van 25 jaar 😂 of heeft dat er niks mee te maken? Lees hier veel mensen die op een dosis van 30-50 mg zitten namelijk
reactie op @irisstudent:
John Dex Dosering heeft eigenlijk niks te maken met man vrouw jong of oud of gewicht.
Sommige artsen gebruiken deze gegevens om een startdosering te bepalen.
Daar gaan ze uit van gemiddeld gebruik.

maar ik heb behoorlijk veel geïnformeerd en dosering loopt met deze medicatie extreem uiteen.
Ik heb mensen gesproken die op 1x 2.5mg dex de hele dag door kunnen en savond nog steeds niet kunnen slapen of eten.
Maar ook mensen die 60mg dex of hoger per dag nodig hadden zonder bijwerkingen.

Ik heb zelf ook altijd een redelijk hoge dosering  per innamen nodig met vaak een korte werkingstijd.
Waardoor je  dagdosering al snel te hoog uitvalt.
Ik ben nu ok met lisdex begonnen en is weer het zelfde verhaal 70mg en binnen 6 uur uitgewerkt.
Meer krijg je niet per dag en de rest van de dag ????? Ik weet t niet 
1 jaar geleden

Beantwoorden

ShADHD . Hoi! Ik heb ook 70 geprobeerd en herken het heel erg. Ik had daarbij echt nog hartkloppingen waar je echt bang van wordt. Stukje fietsen en lag daarna zowat huilend op de bank. In rust hartslag van 100/110. En nog merkte ik qua concentratie etc niet veel voor mijn idee. Ik kon er ook echt niet van in slaap komen. Nam het om 08:00 in en dan zou het dus wel uitgewerkt moeten zijn Maar bij sporten savonds rond 19:00 hartkloppingen zo erg dat ik bijna moest overgeven. En zou het nou goed werken.. maar mijn werk was weer een totale chaos en niks voor elkaar.. werkt dus heel anders bij mij in ieder geval. In de lagere dosis niet zulke erge bijwerkingen. Maar daarentegen ook weer geen werking in de goede zin van t woord. Wel van elvanse 0,0 eetlust.
1 jaar geleden

Beantwoorden

ShADHD . Eigenlijk klopt dat niet toch dat ze dat zeggen? 70 Mg is de hoogte dosis in pil variant, maar als jij nog een dosis meer nodig hebt moet dat ook kunnen. Mits hart en vaten gezond zijn natuurlijk. Helemaal omdat jij omgerekend nooit aan dezelfde Mg Dex komt met 70 mg elvanse. Ik heb die namelijk ook geprobeerd en ik zou per dag 3x7,5/10 slikken. Alleen dan moet je wel een voorschrijver hebben die niet bang is om te proberen als duidelijk is dat jij je verantwoordelijkheid neemt.. lastig is natuurlijk omdat t vrij nieuw is.. ik werk in de sociale verslavingszorg en daar zijn de psychiaters toch wat meer gewend denk ik. En als de keuze is ADHD medicatie of terugvallen in ernstige verslaving met alle gevolgen van dien..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @shadhd​ Het probleem is dat idd 70mg de hoogste dosis/pil is, en de bijsluiter/richtlijn zegt dat dit een 1x per dag medicijn is. Dus daar zit de uitdaging.

Een ervaren arts zal het wellicht willen proberen, er zijn ook zat mensen die 2x concerta op een dag nemen of een hogere dosis Dex/Ritalin dan is "toegestaan"

Ik heb zelf steeds vaker het gevoel dat ik na een uur of 8 iig onder de "werkzame spiegel" zak, en word dan onrustig en geirriteerd. Om te testen heb ik de Elvanse wel eens gerekt door ong 8 uur na eerste inname een halve 2e dosis te nemen (had er een paar over). Dan heb ik van die "dip" minder last, maar heb het 's avonds ook weer niet echt nodig.

Vandaag heb ik als vergelijk ipv Elvanse een Adderall XR 30mg genomen, had er nog eentje liggen. Dat is 30mg mixed-amphetimamine, langwerkend. Eens kijken hoe veel verschil ik merk..
1 jaar geleden

Beantwoorden

ShADHD . Ja die snap ik ook. Maar als blijkt dat het onvoldoende werkzaam is dan zou een arts er voor kunnen kiezen om 70 mg plus 20 mg te doen bij wijze van proef.. dan heb je alsnog 1 keer per dag verlengde afgifte..

Wat voor mijn idee altijd werkt is gewoon zelf proberen en dan zeggen dat je dat gedaan hebt en dat het erg goed is bevallen.. wat je kan vragen is of je ipv 70 mg pil een 50 en een 20 kan krijgen. Dan kun je zelf nog op sommige dagen bijv. 50+20+20 nemen. 
Even een creatief idee.. had dat zelf namelijk geregeld bij ADHD centraal dat recept maar dan omdat ik als ik 70 te hoog vond dan 50 zou kunnen nemen en wellicht later op de dag nog de 20.

Maar het is met deze medicijnen gewoon echt een trial and error, je kan het van te voren gewoon niet weten elke pil werkt anders en elke persoon reageert ook echt totaal anders.

Begreep van behandelaar dat ze zelf ook wel een beetje terug waren gekomen op het feit dat Amfexa dus niet EXACT hetzelfde werkt als dex 2,5 zoals werd beweerd. Beginnen nu standaard met een lagere dosis terwijl het zogenaamd wel hetzelfde werkzame bestandsdeel is. Blijft toch een #irritatiepuntje zoals Jochem Myer zou zeggen 😜.
Ben benieuwd dan naar die adderal!


 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @shadhd​,

Even voor mij begrip.. Jij kunt dus een doorlopend recept krijgen voor meer dan 1 pil en meer dan 70mg per dag?

Of had je meerdere sterktes om te proberen en kun je dus tijdelijk experimenteren?

De Adderall XR had ik al vaker genomen. Via een amerikaanse kennis ooit een stuk of 5 van gehad, en had er nu nog 1tje over. De eerste keer was 1,5 jaar geleden (voor de diagnose) en toen werkte het fantastisch.

Ik vond de "gewone" dex daarna onvergelijkbaar slechter en zit nu al sinds september op de Elvanse, dat komt voor mij het dichtste in de buurt. Vandaag voor het eerst (en laatst) even vergeleken met de Elvanse en vind Adderall nog net wat fijner, vooral qua (rustige) focus en scherpte. Maar ja, helaas hier niet te krijgen...
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
John Dex 1 jaar geleden geplaatst
Vandaag dag 5 met lisdexamfetamine.

Ik ben nu begonnen met 70mg elvanse Voorheen had ik altijd 20 / 30 mg dexametamine dagdosering voor ADD.

De inwerking van Elvanse merk ik vaak al na ongeveer 20 min na ongeveer 1uur is het al goed werkend.

De Plus punten bij elvanse:
Voor mij de eerste adhd medicatie met bijna geen bijwerkingen.
- concentratie is in het begin beter dan dex.
- het voelt ook een stuk natuurlijker aan je merkt niet echt dat je medicatie slikt wat ik enorm kan waarderen.
- 1x daags inname is ook een stuk prettiger als om de 3,5 uur 4 pilletjes.
- ook merk ik zo goed als geen rebound maar dat had ik met dex ook niet echt.


Min punten.
- De vermoeidheid door overprikkeling (1 van de redenen dat ik dexametamine had)
- Ook het duwtje in de rug om aan het werk te blijven is er niet.
- de eerste 3 dagen was ik wat meer afgevlakt dag 4 en 5 (weekend) had ik daar geen last meer van.
Maar het grootste na deel tot nu toe vind ik de korte werkings tijd al binnen 6uur is de werking in grote lijnen verdwenen en begin ik in korte tijd meerdere keren achter elkaar te gapen daarna gaat het heel snel achteruit.


Zijn er meer mensen met zulke korte werkingstijd en wat is de oplossen ?
2x 70mg elvanse per dag mag niet.
Zijn er mensen die bvb 1x elvanse en eventueel amfexa of methylfenidaat er achteraan krijgen ?
Marietje Add 1 jaar geleden geplaatst
@john Dex: waarom mag 2x 70 niet? Ik slik ook 2x per dag omdat het bij mij na ong 5,5-6 uur is uitgewerkt. Kennelijk verwerkt jouw lichaam de lisdex ook snel en dan lijkt mij een extra dosis zodra het uitgewerkt is de oplossing. Als die 70 voor jou goed werkt en geen bijwerkingen geeft dan zal een 2e pil in de middag toch ook niet geven? Ik slik weliswaar ‘maar’ 30 mg (en dat 2x) en voorheen 7,5-15mg Dex. Wel ervaar ik dat als ik een aantal dagen achtereen 2 pillen per dag heb geslikt ik behoefte heb om een dag niks te slikken of weer een aantal dagen maar 1 pil. Hangt een beetje af van wat er op een dag van mij gevraagd wordt, werkdag/vrije dag/druk programma/veel gezeur aan mijn kop. Daarnaast ben ik vrouw en 40+ en lijken hormonen ook impact te hebben op de werking bij mij.
reactie op @marietje:
John Dex 2x 30mg is totaal 60mg per dag

Je mag maximaal 70mg per dag en daar zit ik al aan met 1 innamen.

Een probleem waar ik met alle adhd medicatie tegenaan loop.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @johndex

Ik snap je zorg, kun je nog iets anders verzinnen om je energiepeil omhoog te krijgen? Het lijkt me vervelend als je zo afhankelijk bent van de "grillen" van de medicatie-policy..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @johndex​ Je hebt denk ik wel een punt over de werkingsduur,

Al denk ik dat het niet na 6 uur "helemaal" uitgewerkt is, maar gewoon onder een kritisch peil zakt. Ik heb zelf wat geexperimenteerd en na 6 uur nog een halve 70mg lijkt het te verlengen zonder "spike" of bijwerkingen.

Of je echt maar 70mg Elvanse per dag mag, zal wellicht ook van je arts afhangen? Ik heb elders wel gelezen dat mensen er een tweede recept bij krijgen, al was dat niet in NL. Maar goed, hier ook zat voorbeelden van mensen met bv. een hogere methyl/concerta dosis dan "toegestaan"..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add Wat mr b zegt! :-) Je ‘mag’ ook maar 1 dosering elvanse per dag maar toch krijg ik 2 per dag voorgeschreven. Medicatie is maatwerk en de bijsluiter geeft de algemene richtlijn..
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex De uitwerking is vrij zeker ik begin ineens meerdere keren achter elkaar te gapen en daarna begint de ellende weer.

Helaas houd mijn arts zich vaak wel aan de Max dag dosering.
6 uur ipv 12 uur volgens de bijsluiter is ook een flink verschil ik lees vaker 7 uur dan deze 12 maar leg dat een arts maar uit.
Ik zal het binnenkort bespreken met de arts.
Ik denk dat hij dan zoizo eerst amfexa zal willen proberen.

Ik heb vandaag na 6 uur lisdex de oude dex maar weer erachteraan genomen en werk verder goed.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @johndex​ Dit is opzich grappig. Jij begint te gapen als het uitwerkt, ik merk het juist aan toegenomen rusteloosheid/onrust...
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@irisstudent​,

Ik zou me over de dosis niet al te veel zorgen maken. Omgerekend is je 70mg pil vergelijkbaar met 22mg "gewone" Dex , en veel mensen nemen meer.

Van wat ik heb kunnen vinden werkt een hogere dosis niet langer... Dus als 50mg je bevalt, wellicht dat doen. Ik heb zelf wel eens om sochtends 9 uur een hele pil genomen, en om 17-18 uur nog een halfje en dan werkt het idd de avond door.

Als je googled over dit soort dingen, zoek dan vooral ff op "Vyvanse" ipv Elvanse. Dat is de amerikaanse merknaam en daar is het al 15 jaar op de markt, dus veel meer ervaringen.
3 seconden geleden
reactie op @bbking:
Iris - Ik heb net dag 3 gehad en enkel een beetje dorst gehad. Geen hoofdpijn of “druk op mijn hoofd” of een gek “drugged” gevoel gelukkig meer! Ik denk dat de 70 wel goed is :) Mijn psychiater zei dat omdat je met een hogere dosis begint, dat je spiegel dan hoger begint en daardoor langer werkzaam blijft. Voor iedereen is het punt waarop je niks meer merkt namelijk anders, en als je hoger begint, dan duurt het langer voor je op de “minimale concentratie” zit. Ik heb het idee dat het wel wat langer werkt, maar misschien niet precies zolang nog als ik zou willen. Al heb ik eigenlijk ook geen zin om ook nog eens kortwerkende Dex te moeten gaan slikken in de avond dus ik denk dat ik het hier bij ga laten
1 jaar geleden

Beantwoorden

Stew Stew 1 jaar geleden geplaatst
Hallo iedereen, ik gebruik nu sinds 2 weken lisdexamvetamine 50mg 1x per dag.

Ik heb een beetje door alle berichten heen gelezen hier in deze topic, (want dat lukt me nu haha) en ik heb dezelfde positieve ervaringen bij dit medicijn als de meeste mensen: betere focus, rust in mn kop en voel me vrolijker.

Ik ben alleen benieuwd of meerdere mensen ook dit zo ervaren: Ik heb ADD en praat standaard meer dan een gemiddeld mens.
Soms merk ik als ik enthousiast word dat ik steeds drukker en heeeel veeel ga praten!!! Meer dan normaal zonder medicijnen. Ik snap dat het ook een beetje aan mijn persoonlijkheid ligt maar voor mijn gevoel maken de lisdexamvetamine dit erger. Iemand
hier ervaring mee??

Groetjes Stew
reactie op @stewdeblois:
Remsterio Frinkel Mijn ervaring is dat dit vanzelf over gaat. Maar dat zegt niet per se iets over jou natuurlijk 😁.
Het is wel een bekend verschijnsel bij starten van stimulerende medicatie.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Stew Stew Thanks voor je reactie!! Ik had er niks over kunnen vinden of dit een mogelijke reactie is maar ik laat het gewoon zijn gang gaan en hopelijk word ik wat rustiger binnenkort thanks!!!
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Ik heb ook add maar als ik te druk in mijn hoofd ben praat ik juist helemaal niet meer, en probeer ik gesprekken juist zo veel mogelijk te vermeiden, dat komt ook veel door vermoeidheid en het slechte geheugen wat  daarbij komt.
Ook kom ik dan niet meer uit mijn woorden.

Zowel bij ritalin , dexametamine als lisdexamfetamine merk ik dat je meer gaat praten.

Met Dex was het tijdens pieken wel eens dat ik te graag praat.

Lisdex is daarin juist perfect voor mij ik heb niet het idee dat ik medicatie slik en gesprekken hebben een natuurlijk verloop.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Stew Stew Thanks voor je reactie.
Ben nog steeds aan het uit proberen,

Ik blijf nog even op 50mg per dag en volgende week gesprek met de arts, en dan gaan we misschien lagere dosering proberen.
ik voel me wel veel fijner nog steeds dan bij andere medicatie en zonder ben ik te chaotisch en is mijn hoofd te druk, impulsief handelen etc.

Maar dat veel praten is bij mij wel een dingetje.
Vind het normaal zelf al erg vervelend als ik te veel praat en kan het helaas niet goed stoppen, en nu hoor ik vaak van andere van werkt het wel want je bent veeeeeel drukker dan normaal terwijl ik me juist beter voel en voor mijn gevoel mijn hoofd rustiger is.

Ach ja ik blijf uit proberen en typ dit om mijn ervaring te delen met jullie.

Fijne dag.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jolanda Roks @Stew Stew Hahaha helemaal herkenbaar dat praten 🤣🤣maar heb wel het gevoel dat ik nu met Elvanse (gebruik het nog maar net dat wel) meer dit onder controle heb dan met de Amfexa.
Toen was dat praten van mij echt niet meer leuk!
Maar het blijft iets wat bij mij ook hoort dat “gezellige praten” (soms zo onrustig en vermoeiend voor mijzelf en ook anderen).
Ik heb mijzelf nu voorgenomen gesprekjes meer te laten, omdat ik over “lijntjes” uit heb staan en iedereen energie haalt bij mij en ik zelf er niets aan heb!

1 jaar geleden

Beantwoorden

Stew Stew Vandaag begonnen met 60mg om te kijken of dat me mischien beter gaat helpen. Voel me
Wel iets rustiger ondanks het kleine verschil eerst maar is even proberen een weekje. Hou jullie op de hoogte.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Iris - 1 jaar geleden geplaatst
Paar dagen geleden postte ik over de 70 mg, dat ik hem te stevig vond. Maar nu ben ik echt heel blij ermee. Dus ik ging gisteren met een goed gevoel naar controle (eindelijk heb ik de medicatie waar ik happy mee ben) en nu blijkt m’n bloeddruk echt te hoog te zijn. We gaan het nu opvolgen maar als het zo blijft, is er een kans dat ik ermee moet stoppen :( Meer mensen die hoge bloeddruk ervan kregen en waarbij die gestabiliseerd is? Ik ben ook nog maar 5 dagen met de 70 mg bezig
reactie op @irisstudent:
Mr B @irisstudent​,

Hogere bloeddruk is zeker in het begin normaal, bij de gewone Dex was die bij mij ook hoger.. Hoe hoog waren jouw waarden?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Iris - Ik had nu een bovendruk van 122 en onderdruk van 98. Ik ben een 25 jarige vrouw ;) normaal moet die rond de 80 zitten zei hij. Zonder medicatie had ik een onderdruk van 75
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Volgens mij is bovendruk het belangrijkst, en 122 is (lees ik) heel netjes..
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Remsterio Frinkel 1 jaar geleden geplaatst
Bloeddruk weet ik niet. Maar bij mij is mijn hartslag hoger. Tijdens het hardlopen lijkt dit nog wat te stabiliseren, gelukkig, dat leek soms wel 20 slagen hoger gemiddeld. Nu lijkt dat steeds meer richting het gebruikelijke te gaan.
Maar mijn rust hr zit tegen woordig hoog in de 50. Dat was bijna 10 slagen lager. Ik vraag me wel af of dat erg onwenselijk is 🤔
Iemand die iets weet over de gevolgen hiervan?
B Sijben 1 jaar geleden geplaatst
Beste mensen,

Ik heb al 2 jaar de dex retard van de regenboog apotheek "deze niet constant genomen/met pauzes". 

Ik heb dit hele forum gelezen en wil zelf ook eens de Elvanse gaan proberen.

Zijn er mensen die met de Dex last hadden/hebben met hun libido? en hoe is dat effect met de Elvanse?

Groetjes een ADD'er :)
reactie op @bsijben:
Mr B @bsijben​,

Kort gezegd: met de apothekersdex zeker last, met Elvanse een stuk minder (op de eerste week na)
1 jaar geleden

Beantwoorden

B Sijben @mr B , dank je wel voor je reactie. Ik heb morgen een afspraak bij de HA, ben benieuwd of ik Elvanse op recept ga krijgen. Loop namelijk niet meer bij een psychiater.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jolanda Roks @B Sijben ik kreeg mijn Elvanse via huisarts omdat ik ook al een tijd uitbehandeld ben bij ADHD poli van Radboud.
Hij kende dit medicijn nog niet.
Door dit forum kwam ik erop en heb het hem gevraagd.
Hij is wel erg fijne huisarts wbt ADHD.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Marietje Add Mijn libido was al hoog maar met elvanse skyhigh. Irritant hoog af en toe
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Jolanda Roks 1 jaar geleden geplaatst
Afgelopen vrijdag begonnen met Elvanse.
Er medicijn slaat goed aan bij mij.
Het werkt voor mij hetzelfde als de “oude Dex van Pharmaline”. Het gaat dus nu weer heel goed met mij!
Nu pas besef ik wat een onrust, en hartkloppingen en “op tilt slaan” ik had met paar maanden Amfexa gebruik!
Wat ik nu wel als nadeel ervaar is dat rond 15.00-16.00 uur de Elvanse waarschijnlijk uitgewerkt is want dan voel ik mij wel wat akelig.
Beetje onbestemd depri gevoel in buik.
Het is nog maar kort mijn ervaring met Elvanse maar ik ben hoopvol ervan!
reactie op @jolandaroks:
Linda Alexandra @jolandaroks​, dat klinkt hoopgevend! Dat het tot het eind van de middag goed werkt, lees ik vaker. Er zou eigenlijk een kortwerkend middel moeten zijn om dit op te vangen. Sommigen nemen het om 15.00 uur weer, maar je hebt dan kans dat het te lang doorwerkt....
1 jaar geleden

Beantwoorden

Det V @jolandaroks​ hoe gaat het nu? Hoe lang werkt het voor je gevoel?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
John Dex 1 jaar geleden geplaatst
Nu bijna 3 weken verder

Concentratie is wel wat beter dan dex en minder gejaagd.
Maar de continue vermoeidheid (waar dex goed bij helpt) is voor mij slopend.
Ook het duwtje in de rug om aan je werk te zijn en blijven is er niet.

Ivm de korte werkingstijd bij mij neem ik lisdex zo laat mogelijk, in mijn geval 11:00 uur en om 15:30 voel ik de uitwerking al weer.
Negatief en depressief en kan mijn ogen soms niet eens open houden dat duurt ongeveer 20min (lekker als je op t werk be 😩)


Ik had er goede hoop op maar waarschijnlijk word het dan toch maar amfexa probeer 😥
reactie op @johndex:
Jolanda Roks lk neem Elvanse 8 uur en merk later op de dag, rond 15-16 uur dat ik mij niet zo lekker ga voelen, beetje depressief gevoel en vermoeid ook.
Bdw ik had gister om 5 uur s’ochtends ibrofen genomen en daarna viel de Elvanse totaal verkeerd! Echt niet fijn! Dus combi met Ibrofen lijkt erop dat dat niet goed is 😳

1 jaar geleden

Beantwoorden

Stew Stew Hier geen last met ibuprofen!!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jolanda Roks Ok fijn dat je ff laat weten Stew
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Ja dat heb ik ook. Ik neem het iets later maar na een uur of 7-8 voel ik me chagerijnig/onrustig/negatief. Dat moet dan echt zijn dat de werking onder een kritisch peil zakt. Heb wel eens een halve later op de de dag genomen en dat helpt zeker, maar dan ga toch weer iets te "alert" de avond in..
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@johndex​,

Dan lijkt me dat het medicijn helaas toch niet voor jou geschikt/bedoeld is? Ik kan me heel goed voorstellen hoe je je voelt, en zie de "wanhoop" ook in je posts.

Maar uiteindelijk is de beoogde werking van adhd-medicatie toch vooral de rust/kalmte/overzicht/focus. Het wordt niet voorgeschreven om vooral een "duw" in de rug en meer energie te geven, al begrijp ik dat je dat bij de gewone Dex wel ervaarde en het fijn vond.. 

Kun je niet eens voorzichtig gaan kijken naar andere manieren om die vermoeidheid en/of het depressief gevoel bij de "wortel" aan te pakken?
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking​, ADHD type 1 kampt vooral met fatigue en weinig energie. In de VS kiest dit type ook eerder voor Adderall dan Vyvanse. 

Als Amfexa inderdaad een langwerkend middel blijkt te zijn; is dit dan geen betere optie als je het ook als zodanig doseert? Uiteraard in overleg met behandelaar...

Natuurlijke dopamine boosts zijn het proberen waard, hierdoor lijkt mijn medicatie af en toe langer te werken...
reactie op @lindaalexandra:
Mr B @lindaalexandra​,

Ik ken de sterke versies van beiden.. Heb op recept Elvanse 70mg en heb afgelopen jaar een keer of 5 een Adderall XR 30mg genomen (en dat is omgerekend sterker). Adderall blijft qua echte werking voor mij beter, ik heb dan echt een soort "kalmte" en overzicht waarmee ik in een drukke supermarkt/restaurant heel rustig een gesprek kan voeren. Of uren lang domweg gewoon een taak ga uitvoeren. Maar dat heeft voor mijn gevoel vooral te maken met het feit dat Adderall ook Levo-amfetamine heeft, niet alleen Dex. 

Maar qua "energie" maakt het weinig uit, ik word juist van het "te chemische" van Dex en Adderall eerder sloom dan energiek. Van Elvanse word ik wakkerder maar ook kalmer, al merk ik net als anderen dat het te kort werkt, krijg toch een soort "rebound" vaak...

Vergeleken met Adderall komt Lisdex echt het dichtst in de buurt, en op m
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @bbking​, en hoe is de "crash" bij Adderall? Dus voor externe prikkels werkt dit middel voor jou beter? Wat bedoel je met "te chemische"?
Heb jij geen of weinig last van "brain fog"? Dit was het namelijk het eerste wat bij mij verbeterde toen ik begon met de psychostimulantia.

Het is toch apart dat de werking van de medicatie zo verschillend uitpakt. Qua energie vond ik dex beter, maar om rustig geconcentreerd te kunnen werken is Methylfenidaad voor mij prettiger. Ik heb het net in overleg met de huisarts iets verhoogd want ik had de laagste dosering en was qua werking net aan. 

 
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@lindaalexandra

Ik denk dat het de samenstelling van Adderall is, maar voor mij werkt dat het compleetst. Dingen die onmogelijk waren, kunnen ineens. Rustig door het huis, dingen 1 voor 1 doen.. 3 uur aan 1 projectje werken.. In een luid restaurant ineens een gesprek met iemand tegenover je kunnen voeren..

Met chemisch bedoel ik dat Adderall iets meer het "druggy" gevoel van Dex heeft, en minder het "smoothe' van Elvanse. Het langwerkend mechanisme is ook wat lomper, je krijgt eigenlijk gewoon 2 kortwerkende dosissen Adderall achter elkaar. 

Ik vind Elvanse het fijnste wat er hier te krijgen is, maar als ik morgen mag kiezen zou ik meteen voor Adderall XR gaan. 

Ik merk dat bij Elvanse (en Adderall) de "crash" een beetje afhangt van hoe je dag is. Hij lijkt milder als ik goed in m'n vel zit, en heftiger wanneer niet. Bij zowel Adderall en Elvanse vind het het minder heftig dan met gewone Dex en al helemaal minder dan bij kortwerkende Methylfenidaat. Bij de laatste oversteeg de "crash" de werking ruimschoots.

Over of en hoe ik "brain fog" ervaar ga ik nog ff nadenken..😏
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking, ik lees inderdaad dat Elvanse iets natuurlijker aanvoelt dan Dexamfetamine of een hogere dosis Methylfenidaad. In hoeverre is Lisdexamfetamine anders dan Dexamfetamine?

Hoelang werkt een dosis Adderall over het algemeen en/of bij jou? Is het dan niet de bedoeling dat je voor het uitwerken de volgende dosis neemt?

Vond je het effect van Methylfenidaad wel goed, even afgezien van de crash? Zelf verzacht ik de crash door met de laagste dosis te eindigen. En inderdaad als ik goed in mijn vel zit is de response beter, langer en de crash nihil. Bij slecht slapen/eten of niet goed in je vel zitten dan is de werking minder en het uitwerken iets meer voelbaar...

'Brainfog" is voor mij net of mijn lens niet goed is ingesteld, het zicht is wazig en informatie komt vertraagd binnen. Deze klacht hoor je veel bij ADHD type 1 (ADD) en het gecombineerde type. 
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@lindaalexandra

De werkende stof in Lisdex is uiteindelijk gewoon dexamfetamine. Maar met een andere (lis)verbinding, waardoor je spijsverteringsstelsel de Lisdex omzet in dexamfetamine. En dat zorgt voor de vertraagde afgifte. 

In dat opzicht is Elvanse uniek, geen enkel ander medicijn heeft zo'n werkingsmechanisme. En wellicht verklaart dat de "subtielere" werking c.q. inwerking.

Voordat ik de diagnose had (maar wel al heeel lang twijfelde) kende ik een amerikaanse die Adderall had. En dat heb ik toen een keer geprobeerd en het werkte fantastisch op de dingen waar ik last van had. Heeft me eigenlijk overtuigd om het diagnose-traject in te gaan.

Methyl kreeg ik als eerste. Ik vond het superkort werken (1,5 uur?) en een heel vervelende/onrustige uitwerking hebben, die ook 1,5 uur duurde. Daarnaast was het effect i.v.m. Adderall er niet, alhoewel ik me wel wat chiller voelde.

Dus ik heb toen bij de huisarts aangedrongen op Dex, omdat ik dacht dat dat hetzelfde als Adderal zou werken. Dex voelde ik vooral lichamelijk en wellicht een heel klein beetje meer focus, maar onvergelijkbaar in negatieve zin.

En ik wilde eigenlijk met de Dex gaan stoppen toen Elvanse werd aangekondigd. In Amerika zijn de top-2 adhd-medicijnen Adderall en Vyvanse (wat hier Elvanse heet). Dus had hoge verwachtingen.

Het heeft weinig zin, want Adderall is hier niet verkrijgbaar. Maar als ik ze ff moet vergelijken, komt ie dan :-)

Adderall XR 30mg

Bij deze pil is de totale dosis amfetamine en het is langwerkend, in de zin van "time-released". Een mix van Amfetaminezouten, 3/4 dexamfetamine en 1/4 Levoamfetamine. Ik weet niet of het door het laatste komt, maar de echt irritante symptomen verdwijnen gewoon, ik functioneer veel beter.

Elvanse (vyvanse) 70mg

Zoals boven gezegd, een ander langwerkend mechanisme. Voelt lichamelijk iets fijner en geeft dezelfde kalmte, alleen wel meer onrust/afleidbaarheid dan bij Adderall. 

Samengevat voor de werking tegen mijn symptomen is het ongeveer deze succesrate. Ik moet de beste even op 100% zetten want ik ken nog niks beters 😄

Adderall - 100%
Elvanse - 75%
Dex - 35%
Methyl - 15%
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking​, als je bij Elvanse een kortwerkend middel voor de namiddag/avond zou kunnen gebruiken, zou het dan beter scoren? In de VS wordt wel bij gedoseerd met dex of methyl. Of het een goed idee is durf ik niet te zeggen. Ik heb ook gelezen dat er meer dan 70mg voorgeschreven wordt. Zou dit voor jou verschil kunnen maken?

Het perfecte middel zou voor jou een combi van Adderall en Vyvanse zijn. Heb je bijwerkingen na inname van deze medicatie? 
reactie op @lindaalexandra:
Mr B Denk dat het "perfecte middel" voor zover ik dat kan zeggen Adderall zou zijn. Maar dat is hier niet en komt ook niet verkrijgbaar op redelijke termijn.

Elvanse is een prima tweede, voor mij echt veel beter ook dan de rest. Ik heb een paar keer (had een paar Elvanse over) een halve bijgenomen een uur of 7-8 na eerste inname. En dan trek je inderdaad gelijkmatiger door.. Alleen ik ben nogal een avondmens, dus ik blijf dan ook langer op en "helder".. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @bbking​, heb de afgelopen dagen op de Amerikaanse ADHD forums doorgebracht. Het was interessant om te lezen dat er meer vraag is naar een echt langwerkend middel, ik denk vanwege de 24-uurs economie. Men maakt lange dagen door reistijd en wisselende diensten. Het viel me op dat mensen met Adderall het in eerste instantie goed doen, maar dat het na verloop van tijd niet meer het gewenste effect heeft. Na Vyanse is er nu Mydaysis die 16 uur zou werken. Hier zijn natuurlijk wisselende ervaringen mee, maar voor velen werkt het super. Wie weet komt het ook deze kant op...
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Det V 1 jaar geleden geplaatst
@lindaalexandra​ dat vraag ik me dus ook af ! Zou fijn zijn als je na het uitwerken van bijv. de lisdex nog een kortwerkende dex kunt nemen. Dit voor mij ivm vaak late diensten tot 22.30. 
reactie op @det:
Stew Stew Ik gebruik soms na 60mg lisdex overdag,
Savonds 5mg dexamvetamine als ik nog even door moet! Gaat prima voor mij.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Det V @stewdeblois​ dank je wel voor het delen van je ervaring!Ben je dan savonds wel moe genoeg om je over te geven aan de slaap?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Stew Stew Heey, ja tuurlijk delen is fijn!! Ik neem het dan rond 5e a 6e maar ik ga vaak pas slapen na 1e en dat gaat prima so far. Ik ben altijd al een lastige slaper geweest dus kan niet goed oordelen misschien. Maar ik slaap wel.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Det V Ok..dat geeft alvast hoop dat ik lid geval de hele dag helder kan blijven, zowel buiten als tijdens mijn werk.Vlgd week starten met de lisdex
1 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Ik nam na 70mg lisdex ook nog wel eens 10mg dexametamine om het einde van de dag te kunnen halen.
Als je goed aanvoeld dat de eerste is uitgewerkt dan maakt het weinig uit lijkt mij.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @det, hoelang werkt Elvanse voor jou? Voel je het uitwerken? Welke dosering neem je?

Ik lees dat er meer zijn die een kortwerkend middel zoals dex of methylfenidaad nemen om de tijd te overbruggen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Det V @lindaalexandra​ ik ga aankomende week beginnen met de elvanse 30 mg wanneer het bij de apotheek binnen is gekomen(duurt hier 3 werkdagen, recept is donderdagmiddag gefaxt door psych.) Ben erg benieuwd naar het verschil in werking tussen dex retard en de elvanse, en hoop dat het in ieder geval mn hele late dienst van half 4 tot 23.00 werkt.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @det, wat had je hiervoor precies? Je begint met een relatief lage dosis, ik ben benieuwd hoelang het voor je werkt. Bij twee keer per dag Elvanse zou je het langst resultaat hebben.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Det V @lindaalexandra ik heb 5x dgs methylfenidaat gebruikt, daarna concerta36, daarna weer methylfenidaat en vervolgens  dex 2,5 mg 4 x dgs.  Toen overgegaan op dex retard 7 mg 1x dgs. Hier werd ik te gejaagd van en ben gezakt naar 5mg dexamfetamine retard met daarbij de sertraline 100 mg. Deze versterkt de werking van de dex vlgs mn psych.
Maar ga die toch ook maar wat afbouwen.. voel me er niet positiever door ofzo.
Denk dat 30 mg Elvanse iets te hoog is vergeleken met de 5mg dex..maar gezien de andere werking lijkt dit me toch het proberen waard. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @det, wat vond je van Methylfenidaad? Teveel schommelingen of niet effectief genoeg? 

Als 30mg teveel is, kun je naar 20mg. Dan is het ook nog spannend of het lang effectief is. Dat is afwachten dus...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Det V @lindaalexandra​ in het begin (ong.12 jr geleden) ging het super! Wat een rust in mn hoofd en wat een overzicht.. maar had steeds weer last van de rebound,  ik was dan ook niet medicatie trouw met innemen. Ging mn alarm tijdens het boodschappen doen en vergat het dan later in te nemen. In mijn herinnering was er toen geen retard van de methylfenidaat en bovendien werd ook de werking steeds minder, dus probeerde ik de concerta. De rest is bekend..hihi..
Ben echt serieus van plan plan om de elvanse langer te proberen aangezien de manier van afgifte en aanmaak van dex anders loopt. 
Hoe staat het er nu bij jou voor?1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @det, de retard versie van Methylfenidaad is Concerta. Dit is echter het merk, nu heb je ook langwerkende Methylfenidaad van Mylan en Sandoz. Ik had de langwerkende van Mylan, maar dit werkte bij mij te snel uit en moest ik steeds bij doseren. Nu is werking ook net aan, ligt er aan wat ik van mezelf vraag. Wij vrouwen zitten ook met hormonale schommelingen. Ik heb de 27mg geprobeerd, maar heb dan meer bijwerkingen. Dit terwijl 4 x 10mg Ritalin plus 1 x 5mg goed werkt....

In jouw geval zou ik zeker voor een langwerkend middel gaan. Over Elvanse hoor ik over het algemeen positieve berichten. Het enige probleempje is dat aan het eind van de middag begint uit te werken. Als jij met een relatief dosis uit de voeten kunt, dan kun je ervoor kiezen om in de middag een hele lage dosis bij te nemen. Uiteraard in overleg met je behandelaar... 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Det V @lindaalexandra​excuus voor de late reacties telkens op de berichtjes. De letters gaan in slow motion op mn scherm, laptop zal wel verkeerd ingesteld staan. Ik kan ook nog steeds niet het "knopje" vinden om rechtstreeks bij de laatste reacties te komen. Heb jij de tip?
Het is fijn om te horen wat eventuele mogelijkheden zijn.
Morgen begin ik met de elvanse, heb een vrije dag en hoef nergens heen.
Ben enorm benieuwd hoe het werkt maar weet ook dat ik er juist niet teveel op moet focussen..haha.. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Daar lopen we allemaal tegenaan. Als je op een bericht antwoord dan staan ze op een gegeven moment ingeklapt en kun je ze niet meer vinden. Dit is inmiddels een lange topic geworden...

Succes morgen, komt vast goed. Ik ben benieuwd hoe het bevalt.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 13 overige reactie(s)
B Sijben 1 jaar geleden geplaatst
Helaas donderdag bij de HA geweest en ik krijg de elvanse niet. Oflabel recept en toch iets andere werking "zegt hij". 
En hij wil niet dat als er iets gebeurt dat hij dan aansprakelijk is. Wat ik wel kan begrijpen. 
Dus ik blijf voorlopig gewoon bij de dex retard vd regenboog apotheek. Wat voor mij ook wel goed werkt. Helaas altijd wel wat bijwerkingen maar dat lees ik hier met de elvanse ook.

Aangezien ik met de dex retard ook minder bijwerkingen heb omdat het langzamer wordt opgenomen. Dan normale dex. Is er dan toch nog groot verschil met de elvanse?

Tip voor mensen die de amfexa krijgen. Met een recept van je "huis"arts kan je bij de regenboog apotheek dex en dex retard krijgen. Ben je bij de DSW verzekerd wordt het ook vergoed.

Groetjes Buddie
reactie op @bsijben:
Mr B @bsijben​,

Jammer! In principe is alle adhd-medicatie (behalve medikinet) voor volwassenen altijd "off-label". Dus alle Dex, Concerta, Elvanse is off-label.

Je huisarts bedoelt wellicht dat ie nog niet zo goed voorgelicht is dus een beetje bang om het voor te schrijven? In de richtlijn is Elvanse nu 1ste alternatief (net als amfexa) na methylfenidaat.

Ik zou hem dat nog eens vragen..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@lindaalexandra

Ja wie weet wel... 

Ik vind de Elvanse inmiddels "ok", maar neem het ook elke dag. Ik merk dat op een voor mij slechte dag de "rebound" wel een stuk sterker is..  Dus op zo'n dag zou een halfje erbij na 8 uur prima zijn.

Bij de keren dat ik Adderall gebruikte (laatste keer een week geleden) merkte ik iets wat ik niet met elke andere NL medicatie had.. 

En dat was echte focus:

- Kon in een druk restaurant ineens "echt" met een tafelgenoot praten
- Kon 3 uur besteden (zonder onrust) aan een middelmatig saaie taak
- Er kwam ineens een "rustige volgorde" in de gedachten en plannen

Tja, dat lost dan toch wel ff een hoop van je problemen op, terwijl je niet eens wist dat het problemen waren :-) Maar goed, hier helaas niet te krijgen..

Die specifieke focus lost Elvanse (Lisdexamfetamine) voor mij helaas niet op. Het voelt wel fijn/zacht en het maakt me wel wat "helderder" en rustiger. Dus staat na Adderall voor mij nog op de 2e plaats...
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@bbking​, wat is voor jou een slechte dag? En wat triggert een voor jou slechte dag? 
 
Goed te horen dat Elvanse inmiddels een goede 2e optie is. Kun je de doseringen ook anders verdelen? Zoals 50 in de ochtend en 20 in de middag? Of 60mg ochtend en 10mg in de middag? Ik merk bij alle langwerkende stimulantia wel dat het na een aantal uren nog wel werkt, maar niet meer optimaal. Dan kan een lage dosering in de namiddag wellicht een extra boost geven... 
 
Wat jij noemt dat lukt bij een goede focus bij Adderall, lukt mij gelukkig nog wel met Methylfenidaad. De crash weet ik op te vangen met op tijd bij doseren, op het eind steeds lager en dan uit laten werken. Het is wel een uitdaging om het in de gaten te houden... 
 
Wat ik nog wel moeilijk vind is "multitasken", zeker als het snel achter elkaar moet. Scenario: de telefoon gaat achter elkaar, er staat een collega bij je bureau, de bel gaat (knop drukken om open te doen) en er staan bezoekers aan je balie. De collega en bezoekers stralen allen uit dat ze haast hebben. Er wordt van mij verwacht dat ik dit allemaal tegelijk of achter elkaar afhandel zonder dat mensen lang moeten wachten. Volgens mij is dit voor een ADHD-er sowieso een uitdaging. Zou jij dit kunnen? Eerst lukte mij dit totaal niet. Nu met medicatie lukt het beter maar ik het werkt zo wel sneller uit. (meer dopamine verbruik)
Det V 1 jaar geleden geplaatst
Ok.. mijn ervaring na een aantal dagen elvanse 30 mg.
Woensdag de eerste dag..: wat heftig!
Binnen een uur voelde ik me stoned. Zag wazig en had watten in mn hoofd. Dit nam langzaam af in ongeveer 4 uren, werd toen meer helderen voelde me ok..inslapen snachts ging goed.
Dag 2; na inname duidelijk weer waziger zicht maar ging al beter als de dag ervoor. Voelde me rustiger en alerter.
Dag 3: Yes! Kwam al veel minder hard binnen en merkte dat ik tijdens mn werk beter kon overzien, prikkels kwamen minder hard binnen.
Dag 4: Niet ingenomen, was op mn werk ivm slaapdienst en wilde niet de bijwerking van wazig zijn voelen ivm geven van medicatie aan cliënten. Eenmaal thuis om 13.00 merkte ik het verschil met de dag ervoor. Chaotisch, prikkels komen hard binnen, druk zijn.
Vandaag toch maar doorzetten en ingenomen. Wazige zicht is weg! 
Yess!! Ben blij.. gewoon door gebruiken dus! Ga nu naar mn werk, heb de inname tijd opgeschreven zodat ik vanavond zelf kan evalueren wat het in de tussentijd gedaan heeft..
reactie op @det:
Renée Charlotte Hoi. Ik heb een vraagje:
Hoe doe je dat als je avond/ nachtdienst hebt?
Werkt de medicatie in de avond Lang genoeg door?
Ben zelf namelijk Woonbegeleider en ik overweeg Elvanse (nu dex) maar heb echt werking in de avond nodig.
Bij mij werken langwerkende middelen vaak niet Lang genoeg . 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lvz 1 Hoi,
Ik werk ook in de zorg. Tips voor gebruik bij nachtdiensten? Welke tijdstippen hou je dan aan? Sla je dan een dosis over ergens of ga je schuiven?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tamara van Huet 1 jaar geleden geplaatst
Hoi, kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen Elvanse ( Lisdexamfetamine) en langwerkende Dexamfetamine retard van de regenboogapotheek?
Ik gebruik zelf de langwerkende dexamfetamine (retard) maar was benieuwd of er iemand al is overgestapt naar de nieuwe langwerkende vorm Elvanse en wat de ervaringen zijn en of er verschil is in de uitwerking tussen deze twee?

Ik krijg de langwerkende dex gewoon vergoed vanuit mijn zorgverkering, dus als er geen verschil is in werking...
reactie op @tamaravanhuet:
Renée Charlotte Hoi,

Ik ben benieuwd hoe de variant van de regenboogapotheek je bevalt en hoeveel uur het voor je werkt.
Ik zou graag ook langwerkend hebben maar vrees dat het bij mij te kort werkt (concerta werkt maar 5 uur, dex 2.5 mg variant maar 3 uur).
Ik vermoed dat alles bij mij te snel uit lichaam is.

Mvg
1 jaar geleden

Beantwoorden

R O Het grootste verschil is dat een lisdex niet te misbruiken is op de klassieke manieren, andere kun je breken en snuiven, lisdex niet.

Elvanse is behalve een lisdex ook aangepast om zo zachter in en uit te werken. Maar de werking zelf zou min of meer gelijk moeten zijn aan gewone Dex.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Er (in mijn ervaring) wel degelijk verschil in werking... Voor de kosten hoef je het iig niet te laten, beiden kosten je eigen risico, en de eigen bijdrage krijg je met Elvanse volledig terug. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tamara van Huet Bij mij was dat ook zo.. kortwerkende dex 2×2,5 mg werkt bij mij ook max 3 uur, vandaar overgestapt naar de langwerkende. Bij mij werkt 1 pilletje dexamfetamine retard (langwerkende) van de regenboog apotheek ongeveer 6,5 uur.. Dus dat was voor mij wel een uitkomst. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @tamaravanhuet

Ik bedoelde vooral het verschil tussen Lisdex en Dex (kort/langwerkend), of reageerde je niet op mij?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Shay Jansen 1 jaar geleden geplaatst
Daar ben ik ook erg benieuwd naar. Ik heb methylfenidaat en dexamfetamine geslikt (eerst beide kortwerkend en later langwerkend en niet tegelijk). Er ligt een verwijsbrief voor mij klaar van de huisarts voor een Elvanse medicatieaanvraag. Ik ben gestopt met eerdere medicatie vanwege alle bijwerkingen die ik had. Mijn vermoeden dat ik slecht erop reageer, zijn de hulpstoffen die meestal geen problemen veroorzaken voor de meeste mensen. Echter de huisarts wil ondanks mijn gestelde diagnose van ADD en medische verleden niet de medicatie uitschrijven. Ben nog op zoek naar een betere psychiater dan degene die ik heb gehad in het verleden om iets van medicatie te krijgen zonder al te veel bijwerkingen om mij te ondersteunen in deze maatschappij. Maar ja waar? Kortom ik ben ook zeer geïnteresseerd in de vraag die boven mij op het forum is gesteld.
reactie op @shayjansen:
Monique van Steenbergen Je zou via adhd centraal de diagnose officieel opnieuw kunnen laten stellen. Ik krijg via hun nu Elvanse wat me erg goed bevalt!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @shayjansen

Je zou ook nog een andere huisarts kunnen proberen. Ik ben zelf geswitched na de diagnose en heb specifiek gezocht naar een huisartsenpraktijk met ervaring in adhd-medicatie.

Elvanse is volgens het protocol gewoon (1 van de) alternatieven voor als methyl niet bevalt/werkt. Het is wellicht vooral de nieuwigheid waardoor je huisarts het niet wil/durft..?
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Ron J 1 jaar geleden geplaatst
Ik ken het niet, ben benieuwd, zal het er eens met m'n arts over hebben. Ben van de merkloze dex wel over naar de Amfexa maar bevalt me niet op 1 of andere manier voel ik er niets van.
Lvz 1 1 jaar geleden geplaatst
Hallo,
Ik ben nieuw op AdHD gebied, 30 en dan krijg je dit ineens te horen.. voor mij even slikken
Lisdex is voor mij dan ook de eerste keer dat ik dit soort medicatie neem. Hierbij mijn ervaring na 1e inname:

Vandaag voelde ik me al snel na inname wat rustiger, leek me sterk, ik dacht eerder aan een placebo effect want zo snel kon het toch niet werken?

2uur na inname werd ik niet lekker. Misselijk, hartslag van 116 en bonkend hart. Ws had dit ook verband met stress en wat mindere berichten die ik vandaag kreeg. Ik begrijp nu dan ook goed waarom de bijsluiter zegt dat je het niet moet nemen als je gestressed bent.. helaas Heb je dit vaak niet in de hand zoals bij mij. Indien mogelijk houdt hier dan wel rekening mee.

Even later trok dit weg. Ben al een paar uur wat slapjes en duizelig, maar, en nu komt het:
Ik heb rust!
De wereld is vrediger en mooier, scherper ook
Ik voel me inderdaad een beetje gedrogeerd, maar ben wel echt zo kalm en vredig. Heb zojuist in 1u tijd meer werk verzet dan normaal in een dag.

Dit beloofd veel goeds, dus ik ben positief
reactie op @lvz:
Lvz 1 Een aanvulling want ondertussen ben ik op dag 4: 

Veel last van bijwerkingen. Hoewel ik zeker productief wordt van de lisdex en er rust in mijn hoofd is, ben ik ook ziek van de pillen. Extreem duizelig, misselijk en als ik even wat doe echt het onwel worden met bijna flauwvallen. Wellicht dat het komt omdat ik nooit eerder iets soortgelijks heb geprobeerd. Hopelijk went dit snel. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Edwin van Bergen Hoe gaat het inmiddels bij jou? Ik herken de klachten die jij hebt ook, als heb ik het inmiddels iets meer onder controle.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Christiane S Hoi Lin,

Ja het is best heftig he, als je de diagnose net hebt gekregen en ook nog eens medicatie... alles is anders! Haha het kan nog later hoor, ik was 52! En zooo onzeker die eerste weken (of langer) met de medicatie, bij twijfel gewoon wat vaker contact opnemen met de voorschrijvend arts, dat heeft mij wel een aantal keren gerust gesteld. Succes!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Hoi @linvanz

De werking klinkt wel precies goed bij je, al zijn de bijwerkingen vervelend. Ik zou zeggen kijk het qua bijwerkingen max. 2 weken aan en anders in overleg met je arts naar de dosering kijken..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Lvz 1 Hoi 
Ivm heftige bijwerkingen moest ik terug naar lagere dosering. Daar merkte ik niks meer van. Sinds paar dagen terug op 30, merk geen positieve effecten meer. Misschien komt dat weer? 
Ervaar momenteel veel stress dus wellicht dat de pillen daardoor niet werken?
Kan geen rust vinden in ieder geval :(
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Lin S 1 jaar geleden geplaatst
Fijn om overwegend positieve verhalen over het gebruik van lisdexamfetamine te lezen. Ik begin er ook zsm mee. Heb 2 mnd Amfexa geprobeerd maar mee gestopt (werkt voor geen meter, zo niet averechts). Nu dus meds-loos. Hopelijk kan ik met Elvanse ook weer verder met mijn leven!
Edwin van Bergen 1 jaar geleden geplaatst
Hi allemaal!

Iets meer dan een maand geleden ben ik ook met medicatie begonnen.

Wat me opvalt is dat de werking van zowel kort- als langwerkend significant korter is dan aangegeven. Voor mij werkt 1x30MG Elvanse vrijwel niet, is 1x 50MG overdosed, en lijkt 2x 20MG met een 3-4 uur ertussen prima te werken. 

Heeft iemand toevallig onderzoek/papers doorgenomen naar de werkingsduur van lisdex bij volwassenen?
Erwin van Splunter 1 jaar geleden geplaatst
Voorheen nam ik 3 keer daags 15 mg amfexa. 
Elvance krijg ik tot 70 mg per dag. Dat is een stuk minder werkzame stof. Ik merk dat ook. Mijn psychiater zegt dat ze tot 70 mg testresultaten hebben en ze om die reden het niet aandurft mij een hogere dosis Elvance te geven dat wel in vergelijking staat met 45 mg amfexa.
Iemand ervaring hier mee.

Groeten Erwin
reactie op @erwinvansplunter2:
Mr B @erwinvansplunter2

Het maar net wat je onder "werkzaam" verstaat. Heb zelf ervaring met "gewone dex" en Adderall XR en Lisdex is wellicht geen energiebooster, maar de 70mg is toch vrij krachtig hoor...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Deze mening kom ik wel vaker tegen en het lijkt erop dat men van mening is dat Lisdex minder aanvoelt als een amfetamine. Bij Dex, Amfexa en Adderall voel je het meer in- en uitwerken en krijg je iets wat als een "push" ervaren kan worden. Bij Lisdex is dit veel subtieler maar kan wel veel rust en concentratie geven. Of is dit persoonlijk?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Erwin van Splunter Ik merk idd verschil kwa rush, maar daarom neem ik de medicatie niet. Ik heb het gevoel dat ik gewoon onrustig ben met de Lis. Misschien is er in de aanlooptijd tot aan de max toch minder dexamfetamine dan wat ik nodig heb en is dat bij Dex. niet. Die is constant.

Hoe ervaren anderen dit?


1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Pieter Hendriks 1 jaar geleden geplaatst
Na een jar burn-out en geen (ADD) medicatie gebruikt te hebben, ben ik bij adhdcentraal in Rotterdam terecht gekomen. Na de martelkamer (qb test), zowel met ritalin (waarvan ik al wist: dit wordt niks) als dexamfetamine gedaan te hebben, zijn we uiteindelijk bij een combinatie van Dex en Lisdex terecht gekomen.

Ik reageer best sterk op de medicatie en neem ze ook niet elke dag, maar wat ik over Lisdex (nu 20 mg, misschien naar 30 na het eerste consult), is dat ik het echt enorm fijn vind.
Het is een veel meer gedempt in haar werking en uitwerking. Ik ben er echt enorm tevreden mee. 

Als er iets saais moet gebeuren, begin ik met de 20lisdex en pak ik tussen de 1.25 en 5mg dex bij, of verdeel ik bvb 4x 1.25 mg dex over de dag. Voor m'n gevoel is alles nu veel beter onder controle te houden dan met alleen dex. Overigens kan ik ADHDcentraal ook aanraden (in elk geval Rotterdam); eindelijk eens een instelling die niet na een 30-vragenlijst een recept meegeeft en toedelokie. Nazorg en het is op zich al een fijne plek :)

Lang verhaal kort: 

Lisdex is, voor mij, echt fantastisch.
Koen van T 1 jaar geleden geplaatst
Een paar weken geleden met 30 mg Lis begonnen, daarna 50 en nu een paar dagen op 70 mg. Een uur of 3 na inname krijg ik het idee dat het "iets" doet. Ik irriteer me minder aan achtergrond geluiden, lekkere trek of kou. Dat maakt het een stuk makkelijker om door te werken. Helaas gaat het werken en leren zelf niet beter. Ik raak nog steeds het overzicht kwijt in mijn eigen Excel sheets en ik krijg niks in me hoofd gestampt.

Ik zou nu eigenlijk een wiskunde tentamen moeten maken. Ik kan de formules, matrices en de relatie met de praktijk dromen ...alleen vergeet ik steeds hoe alles heet, waardoor ik niet weet wat er gevraagd wordt. Dat is me hele studie "het" probleem geweest. Pas toen ik met DMB Dex starten lukte dit wel. Waar ik eerst meerdere keren zakte haalde ik in eens 9 en 10'en voor toegepaste thermodynamic, statica en mechatronica. Ik begin me steeds meer af te vragen of het probleem in me geheugen zit.

Bij ADHD centraal is 70 mg Lisdex ook de max. Dus waarschijnlijk de langwerkende
Methylfenidaat proberen. Toen ik de eerste keer de 70 mg nam dacht ik dat het super werkte. Die dag heel veel achterstallig Excel werk ingehaald. De dagen daarna was dit weg. Pas toen ik ging tellen bleek dat ik die dag al een 50 mg op had. Waarschijnlijk 's ochtend uit routine ingenomen met de vitamientjes en mineralen 😪 Dit was echt een behoorlijke domper omdat ik dacht dat 70 net te veel was. Verder had geen rebound, maar merkte aan me werk wel dat het uitwerkte. Geen hyper sensitiviteit die ik wel van Amfexa en DMB Dex krijg. Tot 21:00 achter de Excel gezeten, daarna gegamed en toch vrij snel in slaap gekomen terwijl ik de 70 mg pas om 10:00 nam.

Over paar dagen weer een afspraak bij ADHD centraal. 
reactie op @koen-27:
Koen van T De 70 mg Lisdex geeft helaas niet de interne rust, mij geheugen en het overzicht dat ik nodig heb. Het helpt wel met afleidingen zoals geluiden, trek, irritaties etc. Vandaag een nieuw recept gekregen voor methylfenidaat.

Ik baal behoorlijk omdat ik helemaal geen bijwerkingen, hyper sensitiviteit of slaapproblemen had. Het pept me niet op en me kaken blijven ontspannen wat veel relaxter voelt.

Het is helaas niet anders.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte 1 jaar geleden geplaatst
Inmiddels gestart met Elvanse 30 mg.
Ondanks de lage dosering tov wat ik aan dex innam per dag (3x 7.5 mg), lijkt dit toch anders/ sterker te werken.
De werking is subtiel, maar voel me er fijn bij.
Veel minder dat "drugs" gevoel als ik bij dex ervaarde.
Het voelt natuurlijker, stabieler en minder chemisch.
Én ben ook rustiger , bij dex had ik periodes van afwisselende schommelingen van euforie/ overmatig praten / licht opgefokt.
Hierbij voel ik me wat stabieler.
Soms wel lichte hyperventilatie een aantal keer per dag maar veroorzaakt vooralsnog geen paniekaanval gelukkig (volgens psych moet ik ook even wennen aan de stof).
Verder slik ik het nog te kort om te weten wat het voor me doet.
Maar merk al dat ik minder overprikkeld ben en meer routine klussen af maak als zonder medicatie.
Misschien is de dosis wel wat laag voor optimaal effect, maar vanwege de lichte hyperventilatie soms, wil ik voorlopig nog niet verhogen. 
Helaas werkt het na 8 uur uit, ik werk vaak savonds.
Ik merk het wel duidelijk als het uitwerkt (zit dan weer meer te tobben, meer onrust en kan me dan niet meer concentreren op gesprekken) 

reactie op @renee9:
Stew Stew Hoi Renee,

Ik zelf zit nu al paar maanden op 60mg en voel het zelfde ongeveer als wat jij omschrijft.

Uitwerken voel ik wel heftig maar meer extreem gapen soms beetje chaggerijnig. Maar ik neem soms savonds nog wel is 5 mg dexamvetamine en dat gaat bij mij goed mischien voor jou ook???? Succes
10 maanden geleden

Beantwoorden

bo vlo 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben een tijd geleden ook begonnen met lisdex, maar nu weer gestopt. Op advies met de psychiater wel begonnen met eerst een dosis van 30 mg en na een week opgebouwd naar 50 mg. Maar merkte snel dat dit medicijn voor mij niet goed was, dus weer terug gegaan naar Amfexa. Bijwerkingen bij lisdex waren voor mij voornamelijk niet kunnen slapen, veel meer last van angstaanvallen die niet reëel waren, sowieso merkte ik niet veel van het middel vergeleken met amfexa, van amfexa slikte ik 30 mg per dag. en lisdex op het eind 70 mg maar al snel gestopt omdat de angsten niet te doen waren. Maar ik heb dus nog heel veel lisdex over zelfs 1 pot die niet aangebroken is van 20 mg. En weet niet wat ik er mee moet doen. Het spul is enorm duur voor 30 tabletten betaal je iets van 80 euro, gelukkig heb ik alles vergoed gekregen omdat ik al aan mijn eigen risico zat, maar als er mensen zijn die over willen stappen op lisdex stel ik voor niet zomaar even 30 tabletten te bestellen vooral als je nog niet aan je eigen risico zit want het is een dure grap! Het liefst zou ik het weg geven, want ik heb serieus van 20, 30, 50 en 70 mg nog verschillende tabletten over en van 20 mg zelfs een ongebrokken potje over. En vind het zonde om aan de apotheek te geven weet dat zij het vernietigen. Dus kent iemand nog een optie waar ik het eventueel aan kan doneren? Mijn psycholoog gaf me de tip een straat dokter.. heeft iemand hier ervaring mee? Ik ga nu trouwens volgende week beginnen met strattera, wat amfexa werkt nu opeens ook niet meer volgens mijn psychiater reageer ik hier nu ook angstig op, al kan dat ook liggen aan de situatie hier nu in de wereld. Maar hij wil mij geen hogere dosis meer geven en ik merk niet de boost concentratie hyper focus die ik voorheen had. Dus ga ik straterra maar een poging geven. Blijf het maar een gedoe vinden medicijnen. Ben er lang van af geweest, maar ja om te blijven werken en gefocust te blijven is het toch echt nodig merk ik.. 
reactie op @bovlo:
Monique van Steenbergen Als je ze nog hebt. Wil.ik graag de 20, 30 en 50 mg overnemen van je. Ik ben momenteel nog zoekende naar de juiste dosering. 
11 maanden geleden

Beantwoorden

bo vlo Hoi @Monique van steenbergen  ik heb de lisdex nog! 
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Renée Charlotte 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben een week begonnen met lisdexamfetamine, na dexamfetamine 3x 7.5 mg.

Eén week lang op dosis 30 mg, maar ben nog steeds erg snel overprikkeld (komt ook door kleine kinderen thuis).
Wel kreeg ik vooral eerste dagen beetje hyperventilatie/ spanningsklachten.
En durfde daardoor niet te verhogen.
Maar behandelaar denkt dat de spanningsklachten ook juist minder kunnen worden door verhoging, omdat ik dan wellicht ook minder overprikkeld ben. 
Heeft iemand deze ervaring?
Ik ga nu naar 50 mg Elvanse, ik vind best spannend. 
Lvz 1 1 jaar geleden geplaatst
Hoi, 
Ik had in het begin het idee dat het super werkte
Daarna stressvolle tijden waardoor ik alsnog de hele dag super gestressed ben, slecht slaap, me ontzettend rusteloos en opgefokt voel. het is weer net als vanouds. Komt het door de stress/gekke situatie momenteel/privé problemen of moet ik over naar een ander medicijn? Iemand bekend met dat je pillen tijdens stress tijden niet werken? 
gr
reactie op @lvz:
Mr B @lin Tja, adhd medicijnen lossen geen stress op natuurlijk.. Het is hooguit een zetje in de goede richting als je "goed bezig" bent. Merk zeker met Lisdex dat een slechte dag ook slechter kan worden, dus de basis moet goed zijn denk ik?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gerrit Hoogland Ik ben na een maand Amfexa overstapt naar Lisdex vanwege bijwerkingen en twee weken terug toch weer terug gegaan naar Amfexa. Ik heb het ongeveer 5 maanden gebruikt, wisselend tussen 50 en 70mg.

In het begin super enthousisast maar later bleek het toch lastiger om mee te werken. De effectiviteit was heel wisselend. De ene dag geweldige focus en de dag erna de hele dag zenuwachtig en vaag. Ik vind het vervelend om niet zelf in controle van mijn dagdosering te zijn.
Daarnaast kreeg ik steeds meer last van slapeloosheid, wat weer de prestaties en gevoel beinvloed, wat weer de slaap beinvloed... etc etc. Tevens had het een negatief effect op mijn libido (geen zin in intimiteit was me nog nooit overkomen, zelfs niet met amfexa en DMB). Al met al een lastig dilemma.

Ik ben dus weer overgestapt naar Amfexa en ik moet zeggen dat het met een lagere dosering, prima werkt. Ik geloof ook dat mijn initieele problemen door overdoseren kwam door DMB en Amfexa door elkaar te gebruiken (5mg+2.5mg DMB).

11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Edwin van Bergen 1 jaar geleden geplaatst
@lin ik zit met hetzelfde, bij mij kan het oer dag 2 kanten uit gaan en ik heb het idee dat de elvanse dat versterkt. 
Linda Jongejan 1 jaar geleden geplaatst
Goedemorgen,
Na 3x per dag 12,5 mg dexamfetamine merk ik helemaal geen werking van 70 mg Elvanse. Heeft iemand ervaring met het innemen van bijvoorbeeld 2x50 mg Elvanse?
reactie op @lindajongejan:
Gerrit Hoogland 80 is mijn hoogste dosering tot nu toe en mijn advies luidt: doe het niet zonder overleg met een medisch specialist/huistarts. Elvanse geeft aan de bijsluiter aan dat 70mg de maximaal geteste hoeveelheid is. Sowieso vind ik de uitwerking van Lisdex te onvoorspelbaar. Ene moment werkt het top en het andere moment voor geen meter. Ik dacht ook ooit laat ik eens 70 en 30 doen maar heb daar toch vanaf gezien...Overdosering is geen prettige situatie met een middel dat 8 uur werkt. 
11 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Jongejan Dank je wel voor je reactie. 
11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Elske Veder 11 maanden geleden geplaatst
Ik ben nieuwe gebruiken van ADHD medicatie en slik nu 30mg Elvanse sinds twee weken maar niet dagelijks. 

Ik merk dat ik super slecht in slaap kom 's avonds. Maandagnacht heb ik niet geslapen (dinsdag overdag ingehaald met dutjes en geen medicatie) woensdag weer een pil en kon ik weer niet slapen tot 3u in de nacht. Hebben meer mensen die bijwerking? 

Mijn bevindingen tot nu toe: 
- smooth inwerking. 
- UItwerking kan ik dus niet veel van zeggen behalve dat ik dus lastig inslaap
- Geen eetlust en ook de tijd niet nemen om te eten omdat ik lekker bezig ben (geldt ook voor sporten…) 
- totaal geen last gehad van de verbouwing van de buren. Verschil is echt huge! 
- geconcentreerd gezeten aan zaken die ik van plan was te doen overdag en deze afgemaakt
- niet daarnaast nog 1000 andere dingen opgepakt, opgezocht die ook nuttig zijn om te doen maar niet perse urgent. 
- zelfs een soort van balen dat een vriendin me belde om bij te kletsen, want wilde liever saaie taak afmaken zoals ik gepland had. 
- 's avonds na het eten een hyperfocus op een leuk persoonlijk interesse projectje en dat ook daadwerkelijk afgemaakt (vaak denk ik bij 80%: "ja, leuk idee! Gaat werken, ik zie het helemaal voor me.. " en dan kap ik er mee en laat ik het liggen om het nooit meer op te pakken). 
- Ook suffe huishoudelijke taken kosten me geen moeite om aan te beginnen en af te maken. 
reactie op @elskeveder:
Mr B @elskeveder 

Dat niet dagelijks nemen, heeft een arts/psych dat zo voorgeschreven? Voor zover ik weet is Elvanse echt iets wat je dagelijks moet nemen. Zo kom je ook in/na de eerste 2 weken van de bijwerkingen af. Het "yes" of "euforische" gevoel ook, maar dat is de bedoeling..
11 maanden geleden

Beantwoorden

Gerrit Hoogland Ik ken het probleem met Elvanse. Ik had namelijk exact hetzelfde probleem (met 70mg). Na een tijdje slaaptekort zullen de voordelen afnemen want pleegt uiteindelijk roofbouw op je lichaam. Probeer savonds te ontspannen. Ik merk zelf dat een avond stevig sporten en daarna een boek lezen een beter effect heeft dan wanneer ik de avond gefocussed aan mn hobbies spendeer. Je zult daar dus een balans in moeten vinden. 

Tevens zou je in overleg met je medisch specialist melatonine kunnen proberen. Voor mij heeft dat een tijdje gewerkt.

11 maanden geleden

Beantwoorden

Elske Veder Bedankt voor jullie antwoorden.

Ik begin nu te twijfelen over dagelijks inname advies. Ik was sowieso niet van plan langdurig en voortdurend medicijnen te slikken en naar ik begrijp heeft mijn behandelaar ook de visie dat medicijnen (in mijn geval) ingezet worden om weer wat succeservaringen te krijgen en nieuw gedrag aan te leren en dat ik het na verloop van tijd in kan zetten als steun in de rug. 

Een soort ebike waarmee ik nu leer fietsen en waarvan ik na verloop van tijd niet altijd de trapondersteuning  van aan zet (= mijn eigen vergelijking).

Ik zal contact met haar opnemen ook over de melatonine tip.
En idd misschien is even flink sporten en daarna echt ontspannen ipv gefocust blijven werken aan een persoonlijk projectje ook een betere voorbereiding op de nacht.

En ik ga meer rust proberen te nemen overdag. Ik heb echt genadeloos doorgeduwd (maar dat leek geen moeite te kosten) gedurende de hele dag, omdat ik zo lekker in de flow zat en daar optimaal gebruik van wilde maken. Dat is waarschijnlijk ook niet zo handig geweest.
11 maanden geleden

Beantwoorden

R O Verlaag je dosis naar 20, neem eventueel melatonine minstens 1 uur en stop niet met de medicatie. Het duurt sowiezo een week voor je lichaam begint door te hebben welke stof het is die invloed heeft op de regeling waarop deze versnelt gaat afbreken. In feite wil je met al die medicatie geen dag of weekend stoppen, dat brengt je lichaam in de war.

Dat idee van af en toe een beetje nemen, dan moet je het echt wel beperken tot heel lage dosissen en gezien het effect dat je nu hebt, zulke schommelingen wil je niet, dan zou ik echt gaan zakken naar 10.

In mijn ervaring is het pas volledig uitgewerkt na 48 uur, dat is wanneer je de echte crash hebt maar de piekwerking kan met gemak over de 10 uur gaan, als je te hoog zit van dosis kan ik mij goed inbeelden dat je niet of moeilijk kan slapen.

Je kan de capsules openmaken en eventueel mengen met yoghurt, staat ook in de bijsluiter al mag je officiëel niet de dosis veranderen, vermoedelijk omdat het nogal lastig is poeder te doseren en om te vermijden dat er mensen per ongeluk veel te veel gaan nemen.

11 maanden geleden

Beantwoorden

Elske Veder Dankje voor jullie reacties weer. 

Ik heb gesproken met mijn behandelaar en ben inderdaad terug gegaan naar 20 mg. Daarnaast heb ik melatonine voorgeschreven gekregen. Die inslaap problemen had ik met 20 mg in ieder geval een stuk minder dan bij de 30 mg. 

Die 30 mg was denk ik te veel voor mij. Bleef maar doorgaan (ook omdat ik "de beginnersfout" maakte van niet uit de flow willen raken en blij zijn dat het eindelijk allemaal lekker lukte) op de dag van gebruik. Dat probeerde ik al in te perken door vaker te rusten en niet intensief met iets bezig te zijn voor het slapen gaan en een goede slaap hygiene in acht te nemen. Maar dan dus toch... niet of slecht slapen.

De volgende dag was ik dan gebroken en kreeg ik niets uit mijn handen. Ik vraag me af die volgende dag dus (wellicht naast slaapgebrek) ook "de crash" is waar jullie het over hebben. Kan en wil iemand iets meer vertellen over de crash bij wanneer het uitwerkt? Hoe die voor jullie is? Of wat jullie daarvan weten? 

Mijn behandelaar heeft de visie dat ik (mijn persoonlijk geval dus) niet dagelijks medicatie hoef te gebruiken. Dat heb ik nog eens expliciet nagevraagd en persoonlijk ben ik blij met die visie. Van gewenning en verslaving was volgens haar volgens de fabrikant geen sprake. Dat zal ik zelf nog eens even onderzoeken (voor zover dat kan). 
11 maanden geleden

Beantwoorden

R O Van verslaving is inderdaad geen sprake, dit is heel belangrijk omdat je van nature lage dopamine niveaus hebt wat inhoud dat je extra gevoelig bent voor dingen die pieken gaan geven op dopamine. Er is dus een verhoogd verslavings risico op cafeïne, nicotine, cocaïne, speed, XTC, gokken en zowat alles wat een dopamine piek geeft zoals risico gedrag of extreme sport. Vaak word nicotine of cafeïne onbewust als zelfmedicatie gebruikt.

Maar die medicatie gaat dus net gaan inwerken op datgeen waar je extra aanleg voor hebt om een verslavingsprobleem voor te krijgen. In theorie voor wat men wilt bereiken zijn lage dosissen cocaïne het meest aangewezen echter het is totaal onverantwoord dit te doen vanwege het gigantisch hoog risico op verslaving en misbruik. De synthetische amfetamines zijn dus ontworpen zodat ze geen verslaving kunnen opwekken al heeft dat wel als nadeel dat ze daardoor minder effectief zijn. Echter vaak kan je dit soort medicatie misbruiken door het op andere manieren te gebruiken, in dat geval kan wel een verslaving optreden echter het woordje Lis in Lisdexamfetamine wilt zeggen dat dit een pro drug is wat inhoud dat zelfs al zou je willen, deze valt niet te misbruiken omdat het geen effect heeft als je het op een andere manier zou innemen.

Gewenning is een geheel ander verhaal dan verslaving, gewenning komt omdat het lichaam de stof leert kennen en beter word in het af te stoten. Net zoals iemand voor de eerste keer alchohol drinkt, dan gaat deze heel snel dronken worden omdat het lichaam die stof alcohol niet kent. Gezien je dit eerst een week moet nemen voor dit stabiel word, dat is dus de kennismaking van je lichaam met deze stof en dus de eerste gewenning.

Of dat het lichaam die stof verder gaat afstoten en er dus meer gewenning optreed hangt ervan af hoe het werkt, simpel gezegd als het je lichaam irriteert dan gaat het reageren en gaat het beter worden om het af te stoten waardoor je de dosis moet verhogen om hetzelfde effect te krijgen.

Ik ga zelf niet akkoord met het af en toe innemen omdat dit niet anders kan dat het lichaam irriteren omdat je dan hetzelfde doet wat men met relatine doet, dat werkt snel in, na 8 uur is het gedaan om dan volledig uit te werken met een crash tot gevolg. Dat werkt fantastisch in het begin maar de eerste die dat 5 jaar neemt en hier nog steeds gelukkig mee is, ik moet ze nog tegenkomen.

Het crashen is eenvoudig uit te leggen, doordat je dopamine verhoogt gaat het lichaam zelf minder moeite doen om dopamine af te geven, 1 van de tactieken die je lichaam gebruikt die gewenning verklaard. Echter op het moment dit volledig uitgewerkt is zit je met een vertraging voor het lichaam terug zijn natuurlijke dopamine afgifte bereikt, die medicatie gaat niet tegen je lijf zeggen, hey, binnen 40 minuten ben ik uitgewerkt en moet zelf terug volledig overnemen dus de medicatie stopt volledig waarna je lijf plots zegt, oei, nu zijn die niveau's wel heel laag.

Een dopamine crash kan verschillende uitwerkingen hebben, bij mij zelf word ik dan wakker met heel sombere gedachten en absoluut geen zin om op te staan. Maar dit duurt niet zo lang, kwestie van op te staan, iets te eten en 30 minuten later ben ik erdoor. Maar dit kan ook als effect geven dat de algemene klachten zoals geen concentratie of onrustig zijn extra hard terug komt, ook wel een rebounce genoemd.

Het is een moeilijk verhaal om die medicatie juist te doseren, mijn advies is, luister vooral naar je eigen lichaam en stuur daar afhankelijk van je medicatie waarbij je u richt op de boel zo stabiel mogelijk houden, let inderdaad ook op dat je niet gaat overdoen. Mijn behandelaar had ook de visie van niet dagelijks te gebruiken, na mijn uitleg wat er gebeurd als ik dat doe en hoe ik daar over denk, hij is van gedacht veranderd en heeft aangegeven dat hij bij andere patiënten daar toch meer gaat navragen wat de maandag juist gebeurd als men stopt in het weekend.

11 maanden geleden

Beantwoorden

Mr B De behandelaar kan die visie wel hebben, maar dan snapt hij/zij dit medicijn niet. Zoek maar eens op Vyvanse (naam in de US). Alle bronnen zeggen dat dit een dagelijks medicijn is. Heel kortwerkend (Ritalin) wordt nog wel eens ingezet op af-en-toe basis, maar Elvanse is daar echt niet voor bedoeld. 

Ik heb zelf af en toe "ruzie" met Elvanse, dat wil zeggen dat op een slechte dag het me echt in de weg kan zitten. Ik slik dagelijks 70mg, maar dacht vorig weekend weekend wel even zelf af te bouwen met een minimale dosis (iets van 20 ofzo). En dat was erg onprettig kan ik je zeggen. Dus je lichaam went er echt aan (ik gebruik het ong 6 maanden) In de US adviseren ze om met 10mg / week af te bouwen en dat klinkt logisch.

Dus ik zou ook even goed nadenken wat je wilt. Als je het het echt waard vindt, ga het dan elke dag nemen. Als je twijfelt of andere opties hebt, denk dan nog eens goed na.

Dit is ff mijn ervaring, maar wellicht heb je er wat aan... 

PS. @coenoldebijvank​ Is er echt niks te doen aan de forum-layout? Dit topic is zolang dat ik het meestal oversla, ook al zijn er nieuwe reacties. Eindeloos scrollen en geen idee waar de nieuwe reacties staan.. Zou top zijn
11 maanden geleden

Beantwoorden

Elske Veder @Mr B Dankjewel voor je uitgebreide en zorgvuldige reactie en antwoorden! Ik heb de indruk dat je je goed ingelezen hebt over de werking en medicatie en goed door hebt hoe dat voor jou werkt. 

Ik zal zeker ook je tip om meer onderzoek te doen op de US naam Vyvanse ter harte nemen. 

VOor deze week heb ik sowieso besloten om elke dag te gebruiken dan kan ik voor mezelf wellicht ook beoordelen wat het met mij doet. 

Voor de eventuele andere lezers: lisdex gaat niet samen met alcohol. Een van de bijwerkignen is dat je snel bezopen wordt. Daar had mijn behandelaar al voor gewaarschuwd en raadde me aan om niet te drinken op de dagen dat ik lisdex gebruik. Maar natuurlijk zou ik geen ADHDer zijn als ik het niet zelf ff proefondervindelijk heb uitgetest.. Mijn persoonijke conclusie: ik ben na een wijntje aangeschoten terwijl ik best wat alcohol gewend ben... 
11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 7 overige reactie(s)
Linda Jongejan 11 maanden geleden geplaatst
3 weken later merk ik nog steeds totaal niets van 70mg. Alleen een droge mond en af en toe een iets verminderde eetlust. 
Ik ben net zo vergeetachtig en kan net zo slecht luisteren als zonder Elvanse. Terwijl er met dexamfetamine een wereld voor me openging, doordat ik een uur naar iemand kon luisteren en zeker 90% kon herhalen van wat er werd gezegd. Nu is de concentratie na een minuut of twee afgelopen en weet ik na 10 minuten al niet meer wat er in die twee minuten gezegd is.
reuze jammer!
sarah van Oorsouw 11 maanden geleden geplaatst
Ik ga morgen beginnen en ben super nerveus, al deze berichten stellen me wel wat gerust dus bedankt allemaal! 
Snow Rabbit 11 maanden geleden geplaatst
Hi,

Nieuw op dit blog! Fijn al deze lotgenoten.

Zal mijn ervaringen delen met Lisdexamfetamine.
Slik het al een tijdje (20mg) per dag. Hiervoor diverse dex varianten gebruikt maar veel last van bijwerkingen gehad.

Op dit moment ervaar ik Lisdexamfetamine als
voldoende. Ik merk wel dat ik slechter slaap en de uitwerking korter wordt bij veelvuldig gebruik.
Bij mij werkt het ongeveer 8 a 9 uur.

Ik ben gewaarschuwd dat Lisdexamfetamine een depressie kan versterken! Dit merk ik dan ook!
Met het gebruik van dex was ik een stuk vrolijker.
Maar goed! Binnenkort naar 40mg.. kijken of dat nog uitmaakt. Ik hou jullie op de hoogte :)
Det V 10 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal, 
Nu na een paar maanden de lis te hebben gebruikt ( 20 mg, daarna 40 mg,  naar de 50 mg... toen afgebouwd terug naar 20 mg ) heb ik besloten er mee te stoppen. 
De bijwerkingen die ik ervaar zijn sinds een paar weken zó storend. 
Mijn been wat onrustig op en neer gaat in rust.. mijn mond die ongecontroleerde bewegingen maakt(Dit begint de mensen om mij heen op te vallen),  Kaakklemmen, word er gek van hoor..
Ik lees echter bij niemand deze bijwerkingen van de elvanse..
Wie herkend dit wel?
Lexie van der Schaft 9 maanden geleden geplaatst
goedemorgen
Wanneer ik Elvanse slik (40 mg) en dat doe ik 5 dgn pw, dan drink ik geen alcohol, vanwege evt bijwerkingen, maar ja je bent weleens op een feestje of onverwachte een drankje met een vriendin, Ik denk dan zou een wijntje kwaad kunnen?
Doen jullie dat en zo ja, wat merk je ervan? T gaat hier wel om uitzonderingen niet om dagelijks gebruik van alcohol
Gr
Britt Kok 9 maanden geleden geplaatst
Hi iedereen,

Ik slik sinds twee dagen Elvanse (30 mg). Mijn eerste dag voelde ik mij kalm, meer ontspannen, studeren gaat veel beter en was in de avond relaxed. Vandaag is het anders. Ik ben moe wakker geworden en merk dat ik wel geprikkeld ben. Net voor het eerst met de trein gegaan en een afspraak gehad, maar merk dat ik nu nogal onrustig ben. Sneller ademen en lichtelijk bang gevoel. Is dit normaal de eerste dagen? 
Lisa van Dijk 8 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Ik heb met veel interesse jullie ervaringen gelezen. Ik ben zelf niet zo lang geleden gediagnosticeerd met adhd (ik ben 37 jaar oud). Na een tijd wat gehannes met methylfenidaat overgestapt naar lisdexamfetamine 30 mg. Ik word er zo moe van! Herkent iemand dit? In de middag zou ik wel naar bed willen gaan om te slapen. Het is echt wel rustiger in mijn hoofd, maar die moeheid is ook niet echt fijn. Ik hoor graag of iemand dit herkent of weet wat dit betekent (te hoge of te lage dosering, rebound etc.). Groetjes  Lisa 
reactie op @lisavandijk:
Saar Saar Zeker herkenbaar, zie mijn uitgebreide review hieronder, zojuist gepost. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Saar Saar 8 maanden geleden geplaatst
Zit momenteel op dag 2 van Elvanse 30mg en heb best wat bijwerkingen maar merk ook zeker effectiviteit. Zo voel ik me minder gehaast / gestresst, kan beter iets 'in het moment' doen in plaats van me al druk te maken over 10 anderen dingen en heb meer geduld. Mijn hoofd is nog wel erg druk en ratelt gewoon door. Helaas ook best wat bijwerkingen: hoofdpijn, spierspanning in kaken en kuiten, droge mond / dorst, aanwezige hartslag, iets waziger zicht, iets zweteriger en middag / einde middag ineens erg moe, gapen, staren (CRASH!). En vreselijke nachten maar ik heb sowieso insomnia en verlate slaapfase. Hopelijk zijn dit 'inwerk' bijwerkingen en gaan deze nog weg. Herkenbaar voor iemand? En kan iemand aangeven of dit nog beter wordt? 
reactie op @saarsaar:
Lisa van Dijk Hoi Saar Saar,

Bedankt voor je reactie! Het is zó herkenbaar wat je schrijft, zowel de positieve als de negatieve effecten! En zeker ook de vreselijke nachten, gespannen kaken en vooral de CRASH al veel te vroeg op de dag (7 uur na inname ben ik achter gekomen) Nu ik vanmorgen pas om 6 uur in de ochtend in slaap viel (!!) heb ik in de nacht flink de tijd gehad om wat onderzoek te doen. Vandaag heb ik een deel van de dosering in de ochtend om 8.00 uur genomen en de rest om 12.00 uur en dat viel al wat beter dan de hele pil in één keer (30 mg). Nu las ik vandaag ook dat de pil weleens opgelost wordt in water en dat je op deze manier een beetje kunt experimenteren met de dosering. Dus de inhoud van één pil oplossen in water en dat drinken in de ochtend en wat later op de dag, zodat die crash op een prettiger tijdstip komt. Nu hoop ik ook echt dat die rebound minder wordt met de tijd, want anders wegen voor mij de voordelen niet op tegen de nadelen. 

Ik ben benieuwd of iemand dit weleens heeft uitgeprobeerd en wat de ervaringen zijn. Ook nieuwsgierig naar de reacties op de vraag van Saar Saar of de rebound minder wordt met de tijd. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Saar Saar Yep, bij mij ook inderdaad de crash na circa 7 uur tot nu toe. Blijkbaar een te enthousiast metabolisme in ons geval (of een te rooskleurig voorgeschoteld beeld van de duur van de werking).
Wel stom dat zelf hannesen en oplossen van de medicatie en dan deels nemen nodig is.. zou toch niet de bedoeling moeten zijn.. jij al overleg gehad met je arts hierover?
8 maanden geleden

Beantwoorden

Lisa van Dijk Ik heb volgens mij op de verkeerde plek gereageerd :). 
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Lisa van Dijk 8 maanden geleden geplaatst
Ja, inderdaad enorm gedoe! Ik heb nog de hoop dat dit een korte periode nodig is totdat mijn lichaam wat meer gewend is aan deze medicatie en medicatue überhaupt. Ik heb mezelf in ieder geval voorgenomen 2 weken stug vol te houden alvorens te besluiten ermee te stoppen. De arts adviseerde overigens in de middag nog een halve dosering extra te nemen, maar daar heb ik niet zo'n goed gevoel over. Ik voel de medicatie nu ook al prima namelijk en ik wil niet graag meer dan nodig is gebruiken. Ik ben benieuwd wat jij voor advies krijgt en wat jouw ervaringen zijn over een aantal dagen.
Lisa van Dijk 7 maanden geleden geplaatst
Hai Saar Saar, ik heb steeds in mijn hoofd om een berichtje te schrijven, maar vergeet het dan weer, blijkbaar helpen die pillen niet voor alles ;). Het gaat best ok met die pillen, de combinatie van kort- en langwetkend bevalt, het werkt nu rond 18.00 uur uit, wat van mij wel iets later mag. De reboundklachten zijn zo goed als weg, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook veel minder de positieve effecten merk. Ik voel me weer wat ongeduldiger, drukker etc. Ik wil niet steeds de dosering ophogen bij gewenning. Ik heb woensdag weer een afspraak en zal dit even overleggen. Hoe gaat het bij jou? :) 
Laura B 6 maanden geleden geplaatst
Hi all! Ik ben helemaal nieuw hier. Sinds 3 weken diagnose adhd gekregen en direct met testen medicatie gestart. Valt me best zwaar. Methylfenidaat was een nachtmerrie. Dex werd ik enorm opgejaagd van dus nu sinds afgelopen maandag lisdex. Vind het best wel een rollercoaster. Is per dag afhankelijk hoe het valt. Slaap niet goed (sowieso slechte slaper), eet overdag maar lastig dus voel me lichamelijk ook niet zo fit. 
Gestart met 30 mg maar merkte al na 2 dagen dat het na 6u wel zo'n beetje uit begint te werken. Dag 3 een extra dosering na 5 a 5.5u van 20 mg. Werkte prima, vrijwel geen rebound. Merk alleen savonds dat ik weer drukker word. Dag 4 ochtenddosis verhoogd naar 40 omdat ik benieuw was of ik dan kalmer in mijn hoofd zou worden, geen idee of dat echt zo is.. Vandaag een waardeloze dag. Voel me echt emo en moe. Middagdosis niet genomen en enorme rebound gehad (denk ik). Ook weer van geleerd dus;) Nu weer oke.. 
Vind het op deze manier best zwaar. De ene dag ben ik helemaal oke en doe ik van alles. De andere dag voelt mijn hoofd maar vreemd en voel ik me neutraal. Kan het niet zo goed uitleggen. Soms zelfs wat afwezig. Denk dat het weinige eten (ik sport doorgaans zo'n 5x per week intensief) en slechte slapen er extra inhakken als ik de medicatie neem.
Kan daarnaast ook niet goed beoordelen of ik nou wel echt kalmer in mijn hoofd word? Ik doe wel meer taken en als ik iets doe maak ik het af, maar denk nog steeds veel na over veel dingen. En ben vooral ook enorm bezig in mijn hoofd met die medicijnen. Hoop van jullie te horen hoe je nou echt beoordeelt of het wel of niet werkt?

Thanks:)
Laura
reactie op @laura1989:
Saar Saar Hi Laura, welkom!

Wooow.. ik wil eerst even eerlijk zeggen dat ik het wel HEEL snel vind gaan hoe jij ophoogt / bijneemt etc. Dit is neem ik aan allemaal op advies van jouw arts? Bij mij duurde het namelijk 1,5 a 2 weken voor ik écht kon zeggen wat het voor me deed.. of de bijwerkingen zouden blijven.. wat de echte effecten zouden zijn in het dagelijks leven.. en dat deed ik rustig met 30mg..  Ik had precies hetzelfde qua rebound en dat is vanzelf (zoals mijn arts voorspeld had) weggetrokken na 1 a 1.5 week. Ook gebrek aan eetlust vrijwel weg.. en ik heb ontdekt dat ik gewoon MOET eten ondanks gebrek aan trek en dat de medicatie dan ook lekkerder valt.. allemaal dingen die je gaandeweg ontdekt. 

Maar jij dus dag 3 al middag dosis  erbij (terwijl je nog lang niet door de inwerk-fase heen was) en dag 4 alweer hogere dosis in de ochtend? Pff ik was omgevallen denk ik! Maar goed, ik neem aan .. nogmaals.. dat het allemaal weloverwogen advies is van jouw arts.🙈

En dat wisselende effect herken ik.. ik was zelf ook actiever, begon aan taken en maakte ze ook af zonder in de stress te schieten etc. maar herken ook dat inderdaad in mijn hoofd de chaos er nog wel is.. en dat het de ene dag stuk beter lijkt te werken dan de andere.. dus het heeft zeker gunstige effecten maar tis echt geen wondermiddel..

1 makkelijk toepasbare tip: echt goed blijven eten! 

Ik ben  nu 2 maanden verder en zit nog steeds op 30mg omdat ik er niet aan toe ben om hoger te gaan.. en ben ook bang dat de vervelende bijwerkingen weer terugkomen. En eigenlijk is het ook nog steeds zo dat ik soms de fijne dingen ervaar (mezelf toe dingen kunnen aanzetten en vaker afmaken) maar ook de minder fijne (gefrustreerd onrustig gevoel)

Nu moet ik daar wel bij vertellen dat ik ook al jaren last heb van winterdepressies en een slaapstoornis heb en ik dus sowieso heel voorzichtig moet zijn.. ik wil eerst mijn lichttherapie en deze winter afwachten om te kijken hoe het dit keer verloopt voor ik aan ophogen denk...  
6 maanden geleden

Beantwoorden

Samira van Beelaert 5 maanden geleden geplaatst
Ik was het slachtoffer van een zeer gewelddadige relatie. Mijn vriend heeft me geslagen voor een kleine fout die ik maak. We zijn vaak uit elkaar gegaan. Dus ik zocht hulp op internet en zag getuigenissen van mensen die heer Bubuza waardeerden voor het herenigen van hun relatie, dus nam ik contact met hem op via WhatsApp: +1505569 0396 en vertelde hem mijn probleem. Hij beloofde me dat hij me zou helpen met zijn betovering, ik deed wat hij me had opgedragen en mijn vriend kwam terug en smeekte me om te vergeven en hem terug te accepteren. Eerst dacht ik dat hij zo grof zou zijn als vroeger, maar het is nu 2 jaar geleden dat Lord Bubuza ons herenigde met zijn spreuk en we zijn nu gelukkig getrouwd. Lord Bubuza is echt en nu geloof ik dat hij als een God op aarde is om het gebroken huis te herenigen. Neem contact met hem op via WhatsApp: +1 505 569 0396 of via e-mail: lordbubuzamiraclework@hotmail.com
Janna J 4 maanden geleden geplaatst
Hi all,

Ik ben onlangs ook begonnen met Elvanse, eerst 20mg en daarna 30mg.
Na een week had ik al het idee dat de 30mg minder werkte, maar op sommige dagen wel en andere niet. Een beetje wisselvallige resultaten dus. Het werkt ook minder lang dan in de bijsluiter staat, wat soms net vervelend uit kan komen.
Nu kan ik weer hoger gaan naar 40mg, maar dan zou dat 2x 20 moeten worden.
Ik twijfel of methylfenidaat dan niet de betere optie voor mij is (hierdoor heb ik een stuk meer concentratie, maar heeft meer vervelendere bijwerkingen en word ik een minder spontaan ‘leuk’ persoon). Hebben jullie dit ook?

Even een opsomming:
Elvanse
Voordelen:
- minder hartkloppingen/droge mond/eetlust
- minder geïrriteerd, meer mezelf

Nadelen:
- af en toe hoofdpijn
- wisselvallige werking
- haaruitval
- doordat ik minder in mezelf gekeerd ben zoals bij ritalin ben ik ook sneller afgeleid

Laura B 4 maanden geleden geplaatst
Hi Janna, 

Ikzelf zit nu op 30 en dan 5 uur later nog 20 mg omdat het bij mij ook stukken korter werkt. Ga vanaf morgen ook naar 40 in de ochtend om te kijken of dat beter werkt. Ik herken dus wel wat je zegt met de werking maar dit zou ook kunnen liggen aan de dosering. Een hogere dosis zou wellicht tot betere resultaten kunnen leiden. Even door testen dus😅

Ik persoonlijk kies t liefst voor de meds waar je je het meeste jezelf voelt :) concentratie is handig maar uiteindelijk niet het allerbelangrijkste (voor mij). 

Ik heb trouwens ook enorm last van haaruitval, echt waardeloos. Had me nog niet eens echt gerealiseerd dat het door de meds kwam. Hmm.

Eric R 2 maanden geleden geplaatst
In mijn zoektocht naar de voor mij juiste ADHD medicatie ben ik jaren geleden gestart met Methylfenidaat (10 mg, 2x per dag), hier heb ik echter nooit veel effect van gemerkt. Ik gebruikte dat op aanvraag als ik op een dag afspraken had waarvoor ik scherp moest zijn, het effect was echter minimaal.
Ik heb in die periode ook een aantal malen Equasym 30 mg in de ochtend gebruikt, ook hiervan ondervond ik weinig effect. Zonder medicatie word ik door doorgaande stroom aan impulsen telkens afgeleid werd waardoor ik moeite had om mijn geplande bezigheden met focus in een keer af te ronden. Altijd in gevecht met de niet te stoppen stroom aan impulsen en gedachten die mijn primaire bewuste verwerkingscapaciteit van mijn hersenen proberen te overheersen, bij uitzondering slaagde ik erin om met (hyper)focus activiteiten in één keer af te ronden, meestal werkte ik met tussenpozen aan ‘denkactiviteiten’.

In mijn leven had ik met alle opgedane kennis ondersteunende activiteiten en tools gevonden om hiermee om te gaan. Mindfulness, intensief sporten, vitamines en mineralen, gezonde voeding, en een vast dagritme vormden hierin de basis. Toch werd mijn succes en stabiliteit altijd weer verstoord door die niet aflatende stroom aan impulsen en gedachten die telkens weer grip op mijn brein kregen. Uiteindelijk leiden die meestal tot uitputting omdat ik toch mijn werk (in etappes) moest afmaken waarbij de chaos als gevolg van toenemende vermoeidheid steeds verder toenam, veelvuldig schakelen tussen taken en situaties overzien werd steeds moeilijker. Het uiteindelijke gevolg was dat ik diverse keren overspannen en overprikkeld raakte en daardoor niet in staat was te werken vanwege het verlies aan overzicht en regie.
Nadat ik vorig jaar opnieuw vastliep en een periode ziek thuis kwam te zitten (brain fog, overprikkeld, oververmoeid) besloot ik om eenmaal de zoektocht naar de voor mij werkende ADHD medicatie met volledige overtuiging door te zetten.

Vervolgens contact opgenomen met mijn eerdere behandelaar en onder zijn supervisie heb ik achtereenvolgens in een periode van 6 maanden de volgende medicatie geprobeerd :
• Juni: Dexamfetamine (Amfexa), dosering dagelijks van 10 mg (5 mg ochtend en 5 mg middag)
Bijwerkingen: verminderde eetlust, droge keel, problemen met inslapen, vermoeid
• Juli / augustus: Atomoxetine (generiek), dosering dagelijks van 40 mg (14 dagen), daarna naar 58 mg tot 76 mg
Bijwerkingen: jeuk, duizelingen, ‘kippenvel-aanvallen’, tintelende onderarm
• September / oktober Bupropion, dosering dagelijks 150 mg gedurende eerste maand, daarna 300 mg dagelijks
Bijwerkingen: plots opkomende neiging tot plassen, slecht inslapen
• November / heden Elvans (lisdexamfetamine): 20 en 30 mg: zie onderstaande ervaringen
Uiteindelijk vond ik in Elvanse in het begin een 'soort wondermiddel', ondertussen ben ik bijna 3 maanden verder in het gebruik ervan en nog aan het zoeken naar de juiste dosering.

Ik ben begin november 2020 in overleg met mijn behandelaar (psychiater) gestart met het gebruik van Elvanse 20 mg (minimale dosering)..
De dosering van 20 mg was bij aanvang voor mij te hoog, ik ging er 'erg hard op' en moest uitkijken dat ik niet in een manie terecht kwam. Na navraag bij apothekers en andere gebruikers bleek dat er geen lagere dosering dan 20 mg beschikbaar was. Uiteindelijk heb ik er bij aanvang voor gekozen om iedere 2 dagen een pil te nemen en zo mijn hyperstand wat af te remmen en mijn uren slaap te verhogen. Slapen was zeker de eerste maand een uitdaging, nachten lang woelen en niet in slaap kunnen komen. In aanvulling op de Elvans gebruikte ik veelvuldig melatonine 5 mg (paar uur voor het slapen gaan) om mijn slaapproblemen te beperken, verder heb ik weinig last gehad van bijwerkingen.
Overdag presteerde ik de eerste twee maanden echter als nooit tevoren, het was alsof ik ineens in staat was om mijn volledige hersencapaciteit met volledige continue focus te gebruiken terwijl ik daarvoor gevoelsmatig maar de helft kon aanspreken en altijd weer werd afgeleid door impulsen. Mijn zelfvertrouwen nam enorm toe en mijn angsten verdwenen, gevoelsmatig leken mijn barrières verdwenen. Het deed me denken aan de film Limitless en de verbluffende hersencapaciteit die de hoofdrolspeler tot zijn beschikking krijgt nadat hij een magische pil heeft ingenomen.
Begin januari veranderde dit patroon echter. Positief was dat de slaapproblemen verdwenen, negatief was dat de enorme scherpte ook langzaam afnam. Ik vermoed dat mijn lichaam zich had ingesteld op de ‘drugs’ die ik het toediende waardoor het effect steeds meer verdween. Sindsdien ben ik mijn dosering opnieuw aan het zoeken en ben ik ondertussen van 30 mg naar 50 mg naar 70 mg aan het opbouwen om te ontdekken of ik de rust en helderheid in mijn hoofd opnieuw kan ervaren. Dagelijks registreer ik mijn bevindingen in een logboek.
Sinds ik met de 70 mg dosering ben gestart lijkt de scherpte weer toe te nemen, of dat zo blijft of dat ik mijn dosering nog verder moet verhogen ga ik de komende tijd verder onderzoeken.
Als ik de internet fora mag geloven zijn er personen die tot 300 mg (150 mg ochtend en 150 mg avond) Elvans gebruiken zonder hier bijwerkingen van te ondervinden, waar voor mij de gezonde en werkzame grens ligt zal ik samen met mijn behandelaar gaan ontdekken.
Gezien de enorme positieve ervaringen bij aanvang wil ik de tijd nemen om de voor mij optimale dosering te vinden, of ik deze ga vinden zal de komende maanden duidelijk worden.

Ik ben erg benieuwd of anderen zich herkennen in mijn verhaal en ervaringen of tips willen uitwisselen.

Hoor graag van jullie.
Manouk Benjamin 1 maand geleden geplaatst
Ik ben al een tijdje bezig met medicatie. Methylfenidaat had geen baat bij mijn hyperactiviteit. Toen dexamfetamine gehad en werkte goed. Nu sinds gister aan lisdexamfetamine. Overdag ging alles prima, maar rond een uurtje of 17;30 werd ik heel duizelig/misselijk. Rond 20:00 begon ik mij heel wazig te voelen en kreeg ik echt een dinsdagdip gevoel. Heb heel slecht geslapen (elk uur wakker) en heb het idee dat ik ziek/koortserig ben met ijlen. 

Kent iemand dit en wanneer trekt dit weg?
Rik Koers 1 maand geleden geplaatst
Hoi Manouk,

Ik herken een en ander wat betreft lisdexamfetamine. Ik ben 18-09-2020 gestart met dexamfetamine; dit werkte prima. Mijn idee was dat het handiger is om 1 keer iets te slikken ivm werk. Dus per 26-11-2020 over naar de lisdexamfetamine, 70mg. De bijwerkingen die ik had waren neerslachtigheid en meer onenigheden thuis, geen drive hebben, geheugen prob, en ik ben zelfs plots een keer gevallen, even beeld weg. Gelukkig ben ik snel daarna weer geswitcht naar dexamfetamine en ik voel me heel veel beter. Ook mijn directe omgeving beaamt dit. succes in ieder geval met je keuze.
Linda van Elferen 2 weken geleden geplaatst
Hi 🙋‍♀️.

Ook ben ik vandaag begonnen met de lisdexamfetamine elvanse. Zoals ik hier lees zijn er veel met dezelfde vervelende bijwerkingen van Tentin (Amfexa) die ik ook ervaren heb. Voor ik met de huidige Elvanse beginnen ben, had ik een apotheek gevonden die nog wél de juist Dex 2,5 mg had en ik was ontzettend blij. Daar functioneer ik namelijk helemaal prima op en mijn omgeving merkte dat ook. Helaas heeft mijn huidige zgv me verkeerd geïnformeerd en moest ik helaas die Dex zelf betalen (zo’n €200,- in de maand). Dat is voor mij financieel niet haalbaar en ben ik nu dus op deze med uitgekomen. Eerlijkheidshalve vind ik het wel een beetje spannend in de zin dat ik zo hoop dat deze Elvanse hetzelfde en misschien zelfs beter gaat helpen dan Tentin. Uiteraard kan ik hier nu nog niets over zeggen. Ik denk wel dat het op dit moment iets aan het doen is, want ik begin me nu weer een beetje mens te voelen (heb de med vanmorgen om 6:30 uur ingenomen).
Dus we gaan het zien. Fijn dat dit topic er is, zodat ik jullie ervaringen in lezen en die van mij in delen.

Groetjes Linda
Samantha de Leur 2 dagen geleden geplaatst
Ik start morgen na 3 jaar methylfenidaat ca 60mg (en een tijd met concerta ) met lisdexamfetamine 30mg Bij de methylfenidaat werkte dit vaak al na 20/30 minuten en concerta 60 min hoe zijn jullie ervaringen qua inwerktijd met lisdexamfetamine en hoelang duurde het voor je zelf verschil merkte?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 October 2019 om 15:01
Aantal lezers 533
Aantal reacties 379