Lisdexamfetamine bjiwerkingen

Laatste reactie 13/04/2021 21:23 door Tjebbe
· Markeren als ongelezen
Willem Vrielink 7 maanden geleden geplaatst
Na de diagnose ADHD (type I- aandachtstekort) gestart met verschillende medicatie; kortwerkende methylfenidaat Sandoz. Raar soort aan/uit schakelaar die wel meer energie gaf en  iets meer focus, maar heel kunstmatig aanvoelde. Na enige tijd werd ik er somber van. Vervolgens dexamfetamine Tentin 2x10/1x5; wederom meer energie, maar minder focus. Doordat ik nauwelijks verbetering merkte nu Lisdexamfetamine Elvanse 50mg. Eerst gestart met 30mg. Wederom geen merkbaar resultaat. Vervolgens de stap naar 50mg. Vreselijk; enkel heel nare bijwerkingen; trillerig, chaotisch, enorm prikkelbaar, wazig. Meteen mee gestopt, heb de zorg voor 3 kinderen. Dat voelde onverantwoord. Wat nu? Wordt wel wat moedeloos hiervan.
Juno . 7 maanden geleden geplaatst
Misschien helpt het om een andere soort methylfenidaat te proberen? 

Edit: ik werd zelf ook heel wazig van Elvanse.
reactie op @juno:
Hellen hellen Kan dit maar zo dan, een ander merk Methylfenidaat gebruiken? Zitten hier verschillen in dan?
6 maanden geleden

Beantwoorden

avont uur 6 maanden geleden geplaatst

Methylfenidaat (ik had die van Teva en heb geen ander merk geprobeerd) zorgde bij mij op den duur ook voor somberheid waarin ik mezelf niet herkende.

Hoe lang heb je de Tentin geprobeerd? 
Ik heb daar zelf behoorlijk lang aan moeten wennen.
In het begin vergat ik alles en voelde het nogal chaotisch, dat gaat nu een stuk beter.
Als ik eenmaal ergens aan begin weet ik ook langer focus te houden. 
Helaas helpt het me niet echt met uitstelgedrag, maar over het algemeen genomen weinig last van rebound, en na ongeveer een half jaar gebruik nog steeds geen last van somberheid.

Ook met veel hoop Elvanse geprobeerd (klonk ideaal) maar binnen een week mee gestopt. 
Ook enorm prikkelbaar, extreem naar. Zelfs de realisatie dat het de medicatie was die me dat gevoel bezorgde maakte niet dat ik dat kon onderdrukken. 
Verder aan de lopende band aan het eten. 1 lange verschrikkelijke rebound.

Korte antwoord: 
Nog wat met de dosering van de Tentin spelen misschien? Ik moet om de 2,5 a 3 uur een nieuwe dosis nemen omdat het zo snel uitwerkt.

En anders inderdaad ook verschillende merken Methylfenidaat proberen.

Hoop dat je eruit komt.
Ingrid ... 6 maanden geleden geplaatst
Goedemorgen, 

Sinds juli slik ik Elvanse. Wat een zoektocht is het geweest om hier een weg in te vinden qua dosering, aftasting en acceptatie van de bijwerkingen.

Inmiddels kan ik nu pas zeggen dat ik er aardig ben. Ik slik in de ochtend 30mg en na ca 6u werkingsduur slik ik er nog eens 40mg.

Dit gaat redelijk goed en mijn concentratie is vele malen beter + alles wat ik mij kan opnoemen. 

We zijn pas voor het eerst een weekend weg geweest en dan merk ik wel dat een jong gezin runnen en werken in combinatie met Elvanse pittig is.  Want tijdens dat weekendje had ik geen last van hartkloppingen etc die ik soms tijdens mijn werk wel weer hebt!

Kortom ik ga de adviezen van de cognitieve gedragstherapie nog strenger voor mezelf inzetten zodat ik geen haastende moeder meer hoef te zijn. En dan eens kijken hoe dat gaat :-)
Tjebbe Hemsterhuis 5 maanden geleden geplaatst
ik gebruik 50 mg Elvanse, dat gaat prima.. maar de droge mond is erg lastig. Hiervoor gebruikte ik Tentin 1x 7.5 mg en 1x 5 mg (of 7.5 mg naar gelang mijn concentratie behoefte). Zonder bijwerkingen.
Heeft iemand ervaringen en tips aangaande de droge mond?
groet, Tjebbe
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 February 2021 om 09:37
Aantal lezers 34
Aantal reacties 6