LAT huwelijk

Laatste reactie 15/05/2019 11:56 door Linda
· Markeren als ongelezen
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Mijn vrouw en ik zijn nu bijna 4 jaar getrouwd. Na jarenlang diverse relaties te hebben gehad eindelijk de ware gevonden. Dat dacht ik tenminste en ik voel het nog steeds en zij ook, echter we hebben vooral het laatste jaar ontzettend veel ruzies gehad. Ikzelf heb ADD en zij niet. We zijn eigenlijk 2 totaal verschillende types. Ikzelf chaotisch, veel behoefte aan terugtrekken. Ikzelf ga om uiterlijk tien uur in de avond naar bed door alle prikkels van de dag, zij is een nachtbraker en gaat vaak rond 2 uur in de nacht naar bed. Mijn vrouw is erg van de structuur en punctueel. Toch hebben we beide het gevoel dat we elkaar de les niet moeten lezen. Even heel kort door de bocht, we kunnen niet met elkaar maar eigenlijk ook niet zonder elkaar. Praten heeft tot nu niet geholpen, heb het idee dat mijn vrouw mij niet begrijpt en ik haar ook niet.

Ik heb daarom nagedacht over een mogelijke voortzetting van ons huwelijk zonder te scheiden maar apart van elkaar te wonen. Heeft iemand hier ervaringen mee ?
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
@stukonrust, ik herken mezelf helemaal in jouw verhaal. Ik heb precies hetzelfde en heb daardoor moeite gehad met relaties. Nu ben ik al wel 13 jaar getrouwd, dus de laatste keer is het wel gelukt. Hij heeft er geen problemen mee dat ik me terugtrek en vroeg naar bed ga, omdat hij zelf ook vroeg moet opstaan. Er is wel tijd geweest dat ik me constant terugtrok en dat gaf wel spanningen. Nu heb ik sinds vorig jaar september de diagnose ADHD gecombineerde type en medicatie. Het gaat nu veel beter. Het terugtrekken en even rust nemen hoort bij me, als ik dit op tijd doe dan is 10 minuten of een half uurtje genoeg. Doe ik dat niet, dan kom ik mezelf tegen vooral als de medicatie is uitgewerkt..
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Linda 

Bedankt voor je reactie  en fijn dat je jezelf in mijn verhaal herkent...dat helpt ook bij een stuk verwerking....waar ik benieuwd naar ben is wat jou geheim is waarom je nu zo lang je relatie in stand kan houden....mijn vrouw en ik praten zoveel met elkaar maar we blijven ruzie houden...heeft voornamelijk te maken denk ik met onbegrip....
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Tja, Maurice, als ik je verhaal lees dan krijg ik de indruk dat jullie persoonlijkheden meer uit elkaar liggen. Jullie zouden elkaar heel goed aan kunnen vullen want structuur is wel wat een ADD-er nodig heeft. IK heb wel gemerkt dat het heel belangrijk is om aan jezelf te blijven werken. Daarnaast moet je elkaar wel in je waarde kunnen laten plus wat geven en nemen.

Waar zit je nu in het behandeltraject? Heb je de diagnose en medicatie? Bij mij is de chaos wel verminderd sinds ik medicatie heb. Ik heb meer overzicht en er komen minder prikkels binnen. Het helpt me ook om wat structuur in mijn leven en huis aan te brengen, vaste plekken voor dingen etc. 

Waar gaan jullie ruzies dan over? 
reactie op @lindaalexandra:
Maurice I Ik heb overigens de diagnose add  maar een half jaar geleden gestopt met de coaching en medicijnen dus
3 maanden geleden

Beantwoorden

Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Ben veel bezig met mijzelf en schrijf veel dingen van me af...alleen mijn vrouw geeft mij het gevoel dat de problemen alleen bij mij liggen. Ik heb het gevoel dat ze me op een of andere manier niet Wil begrijpen...ik ben degene die altijd de ruzies sust anders hadden we al.lang uit elkaar gegaan vermoed ik...ik heb wel eens verteld dat we beide in de spiegel moeten blijven maar ze beseft niet dat ze fout zit...ruzies gaan voornamelijk over de opvoeding van mijn zoon (we zijn een samengesteld gezin ) we liggen niet op 1 lijn en hebben een andere mening...ik ben meer van de complimenten als iets goed gaat en zij meer straffen als iets fout gaat zeg maa.... en over kleine dingetjes als een vlekje op de deur, een pluisje op de vloer etc...terwijl ik dagelijks  schoonmaak en opruim...ook kan ik mezelf niet goed zijn ....tja is erg lastig allemaal..
..medicijnen al geprobeerd maar doet mij niets dus ben gestopt na week of 6...ik los het zelf wel op dacht ik
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Welke medicatie heb je geprobeerd? Wat deed het met je? Zes weken is niet erg lang, het instellen op de juiste medicatie en de juiste dosis kost heel veel tijd. Wat de bij de één werkt, werkt bij de ander totaal niet. Het is echt een kwestie van proberen wat voor je werkt en volhouden. 

Waar heb je zelf het meeste last van? Chaos, geen overzicht of andere zaken?

De "schuld" zal echt niet alleen bij jou liggen, misschien is zij juist te star en te perfectionistisch. Het is de kunst om allebei de balans te vinden. 

Wij zijn ook een samengesteld gezin. Mijn man heeft twee kinderen uit een vorig huwelijk en dit is echt niet makkelijk geweest. Ik geloof ook wel in het belonen van gewenst gedrag, maar soms moet er toch ook eerst begrenst worden.
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
De namen van de verschillende medicaties ben ik vergeten...dat zal de psycholoog nog wel in archief hebben vermoed ik....probleem bij mij daarbij is vooral geduld...Dit heb ik niet denk dan dat ik gewoon beter naar mijzelf moet luisteren en zelf een weg proberen te vinden in de problematiek....waar ik vooral moeite mee heb is dat continue onrust gevoel, de slechte motivatie, ergens mee beginnen en dan weer snel ermee stoppen,, geen tijdsbesef, maar vooral het snel en heftig kwaad worden. Ook  heb ik veel angst...angst dat er  iets gebeurd met mijn dierbaren ...ach het is zo veel..mijn kop zit zo vol
..
Fijn dat je meedenkt Linda...hoe heb jij je weg kunnen vinden?
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Dat is nou precies je probleem; slechte motivatie, ergens mee beginnen en weer mee stoppen, de onrust. Dit kan je na het instellen van de juiste dosis medicatie juist zo helpen. Je moet het wel de tijd geven en met de psychiater kijken wat voor je werkt. Met dit steuntje in de rug kun je kijken wat je nog meer helpt, waar je zwakke punten liggen en vooral ook waar je kracht ligt. AD(H)D heeft namelijk ook zoveel sterkte punten; creativiteit bijvoorbeeld. 

Wat zijn jouw kwaliteiten? Wat zijn je goede eigenschappen?

Dit alles heeft mij een eind op weg geholpen, maar ik ben er nog niet. Ik ga wil nu weer aan het werk, maar ben ook wel bang om weer te falen. Ik maak me ook zorgen om mijn dierbaren. De onzekerheid en zorgen zijn er nog wel maar beheersen niet meer mijn gedachten.
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Ben benieuwd Linda. Ik ga dinsdag de boel weer oppakken met mijnADD coach en de medicijnen. Ben me ook wel bewust dat ik toch aan de medicijnen moet en dat dat meer tijd gaat kosten Super knap van jou hoe jij toch een beetje die rust nu hebt gekregen, dus jij denk dat een relatie met iemand met ADD en de ander zonder ADD niet gedoemd is te mislukken en dat je er alsnog wat van kunt maken ? Zit echt op het puntje om te latten, druk is hoog en merkte kortgeleden door mijn kwaadheid ook dat ik duizelig werd...en een jaar geleden heb ik een hartinfarct gehad dus ook daar ben ik weer bang voor

Ben me ook bewust van mijn goed kwaliteiten en eigenschappen, dit is mij ook gezegd maar op een of andere manier focus ik me continue op de mijn slechte kwaliteiten en negatieve eigenschappen.
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Heel goed Maurice. Fijn dat je met jezelf aan de slag gaat. 

Weet je wat de oorzaak was van de hartinfarct? Stimulantia kunnen de bloeddruk wat verhogen, dus dat gaan ze goed in de gaten houden. Maar angsten, piekeren en je overal druk over maken is ook niet goed voor je bloeddruk. 

Een relatie tussen een AD(H)D-er en een niet ADHD-er is zeker mogelijk, maar je moet er wel allebei aan werken. Dit geldt voor iedere relatie. 

Ik hoop dat je leert om van jezelf te houden en wat positiever in het leven te staan.  

Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Thanks Linda en hoe gaat het met jou momenteel....want je gaf aan dat jij er ook nog niet helemaal bent....waar loop jij  vooral tegenaan ?
John Dex 3 maanden geleden geplaatst
Maurice
Dat je dit hier plaatst vind ik al respect !
 
Ik heb ook een vrouw die totaal omgekeerd is van mijzelf en dat geeft los van je ADD zoizo sneller problemen maar als je er SAMEN achter staat denk ik dat je heel veel kan bereiken !

De gedachte bij medicatie "ik los het zelf wel op" zou ik even opzij zetten.
Neem hier de tijd voor ik ben 3 maanden terug begonnen met methylfenidaat en zit nu op dexamfetamine niet alleen het medicijn of merk maar ook de dosering kan totaal ander effect geven en dat heeft tijd nodig om uit te zoeken wat wel en niet goed bij jou werkt maar de rust , motivatie , en woede uitbarstingen enz is bij mij fors vermiderd 
reactie op @johndex:
Maurice I Dank John voor je fijne reactie !  Het is allemaal niet makkelijk hè  ? En iedere keer denk je dat die rust komt maar niet...eigenlijk denk ik ook dat  ok nooit mijzelf geweest ben maar dat heb ikzelf natuurlijk ook toegelaten....ik wil het altijd iedereen naar de zin maken....mag ik vragen...? Hoe lang je nu getrouwd bent ? En hoe komt het dat jullie er wel samen achter staan terwijl jullie ook zo verschillend zijn
3 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Rust komt niet vanzelf zeker niet in een druk gezin neem tijd voor jezelf maar ook voor elkaar !

Wij zijn al meer dan 10 jaar samen en nu bijna 3 jaar getrouwd.
Het graag iedereen naar de zin maken klinkt mij ook weer heel bekend maar je moet wel jezelf kunnen zijn bij je eigen vrouw. 
Jou laatste vraag heb ik mezelf ook al af gevraagd bij het plaatsen van mijn vorige bericht en daar heb ik bijna 2 uur over gedaan maar ik kan het je nog steeds niet precies uitleggen wel weet ik dat mijn vrouw mij accepteerd zoals ik ben ondanks mijn problemen en niemand is perfect ;-)

Ik denk dat je goed bij jezelf na moet gaan wat voor jou gevoel de grootste problemen zijn bij jullie relatie jou ADD gedrag of de relatie op zichzelf.
Schijf je punten op en begin bij het begin.
En geef niet te snel op ! !
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Maurice, de angst en onzekerheid beheersen niet meer mijn leven. Maar ik ben zo vaak vastgelopen op het werk dat ik me niet meer voor kan stellen dat het nu wel goed gaat. In een baan met meer uitdaging raakte ik overprikkeld door het gebrek aan overzicht. In een rustigere baan raakte ik snel verveeld. Ik ben nu op zoek naar die balans en het vertrouwen dat goed komt.

John, het klopt dat de dosering en merk al verschil kunnen maken op het effect. Het instellen kan daarom best wat tijd kosten...
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Het komt zeker vast goed Linda op je werk...grappig eigenlijk....na vele banen die ik heb gehad heb ik juist daar  die balans wel gevonden en heb nu een vaste baan in de telefonische verkoop waar ik inmiddels nu 3 jaar werk. Wel een beetje geluk dat ik een super team van collega's om me heen heb die mij respecteren. Ik heb wel uitgevonden dat het belangrijk is om open te zijn over je ADD op je werk..men kan er dan rekening mee houden...daarom werk ik nu op mijn eigen kantoortje en geven ze.mij voldoende uitdaging en ook kan ik 2 keer per week thuiswerken...heerlijk ! Durf te vragen dus Linda ! 
reactie op @stukonrust:
Linda Alexandra Dat ga ik ook proberen. Er is tot nu toe nog niet naar gevraagd, maar als ik volgende week ergens word aangenomen dan zal ik er open over proberen te zijn. Bij één baan had ik een goed gevoel en ook dat ik me kwetsbaar op kan stellen. Je wilt tenslotte een werkplek waar je jezelf kan zijn.

Ik sluit me bij John aan dat je in een relatie niet te snel op moet geven als je wel om elkaar geeft. Dat ze straks betrokken wordt in je therapie is straks goed. Hopelijk krijg je helder waar de schoen knelt, niet om elkaar de zwarte piet toe te schuiven maar om te kijken hoe je het beste met elkaar om kan gaan.

Het komt vast allemaal goed, het kost alleen wat tijd en dat is moeilijk voor een ADHD-er.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Maurice I En wat je zei Linda, maak op je werk vooral ook je positieve eigenschappen kenbaar als ADD er,,,die heb jij ook natuurlijk ! Ieder mens heeft zijn goeie eigenschappen en “ handicaps” dit snapt een goeie werkgever ook....

Ik ga kijken samen met mijn vrouw wat we teweeg kunnen brengen, misschien ook goed om een onafhankelijk iemand er naar te laten kijken, wij zien het niet meer, we hebben wel gepraat met elkaar maar komen er gewoon niet uit....

Wat vind je overigens van de gedachte van een LAT als scenario als we er niet uit komen ? Is dit raar ?
3 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Niks is raar, als je je er allebei in kunt vinden. Wat zoek jij in een relatie met het oog op de toekomst, een gezin met kinderen, een gedeelde huishouding?? Hoe ziet zij dit?


3 maanden geleden

Beantwoorden

Maurice I Weet je Linda ...ik dacht dat een huwelijk met kinderen  altijd voor mij was weggelegd,  maar ik heb zo veel relaties gehad die op de klippen zijn gelopen dat ik de vorige keer dacht..Dit is de laatste keer geweest en voorgenomen om wel een relatie weer aan te gaan maar nooit meer samenwonen....toen heb ik mijn huidige vrouw gevonden en zij gaf nadrukkelijk  aan dat zij wel wilde samenwonen en trouwen,...dus tja..en nu staan we hier....Tuurlijk ik heb de keuze gemaakt dus  misschien ook fout van  me geweest...toch hou je altijd hoop dat het samenwonen misschien toch goed gaat.....

Wel fijn trouwens dit forum en dat er mensen zijn zoals jij die serieus meedenken...Dit helpt echt
3 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Daar is dit forum ook voor; we kunnen hier het één en ander delen, vinden herkenning en we proberen niet te oordelen. Het is duidelijk dat we niet alleen zijn.

Ik zou stap voor stap beginnen; kijken of de therapie en medicatie je helpt en of het jullie dichter bij elkaar brengt. Verwacht niet meteen teveel. Deze "reis" brengt je in ieder geval dichter bij jezelf en brengt zelfinzicht. Het scheelt al zoveel als je lekker in je vel zit. Zelf ben ik nu redelijk gelukkig met mezelf en is er meer harmonie met mijn omgeving. 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Maurice I Het is allemaal ook zo moeilijk momenteel.. ben veel moe en lusteloos, zonder me erg veel af en slaap ook veel overdag....ben graag alleen, alleen met mijn muziek waar ik niet zonder kan....pieker veel en zoek nu dus contact met lotgenoten...heb dit echt nodig...ben ook verdrietig voor mijn vrouw, tis ook allemaal niet haar schuld. Voor haar ook een moeilijke periode met weinig aandacht en intimiteit van mijn kant

Toch hoop ik dat mijn coachingstraject de nodige hulp zal bieden. Ik zal proberen meer geduld te creeeren, zoals je zegt wel nodig met dit soort trajecten.....

Nogmaals mooi initiatief dit forum. Ook een mogelijkheid wellicht zat ik te denken om er iets positief mee te doen... Ook anderen kunnen helpen, waar zij moeite mee hebben en ik juist weer niet, kun je ook weer tips geven...hahahaha ben benieuwd hoe lang ik dat kan volhouden om actief te zijn op dit forum door mij beperkte motivatie......
3 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Heb je op dit forum de topics van AD(H)D partners gelezen? De dingen waar partners van tegenaan lopen? Is dit herkenbaar voor je?

Hoe actief je op dit forum zult blijven zal wisselen. Er zijn hier een aantal forumleden die je een hele tijd niet ziet en dan weer een tijd wel. We hebben ook allemaal een eigen traject.

In je werk weet je wel de motivatie op te brengen om vol te houden. Je kunt mij hierin weer goed adviseren..
3 maanden geleden

Beantwoorden

Maurice I Het gedeelte van de partners heb ik nog niet bekeken...ik dacht dat dat juist interessant is voor mijn partner en niet voor mij...maar nu je het aangeeft is dit misschien wel te kort door de bocht....ik.kan ervan leren maar misschien ook andere partners ons leren begrijpen....ik ga er eens doorheen lezen inderdaad.....

Op werk gaat het prima momenteel...een uitlaatklep..een plek waar ik een stuk vrijheid heb en vooral veel lol ook....als je vragen   hebt hoe ik dit heb opgepakt...laat het me weten...ik help je graag ook uiteraard met andere dingen waar je tegenaanloopt....

Bedankt nogmaals Linda
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 7 overige reactie(s)
War Hoofd 3 maanden geleden geplaatst
Er is ook nog een middenweg. Ga samen in relatie therapie. Daar kun je heel veel uithalen. De een of de ander heeft niet perse gelijk.  Samen eruit komen, dat is de kunst. Een duwtje in de goede richting krijgen jullie  dan.  Goed communiceren is moeilijk,  daar draait het meestal om. 
reactie op @warhoofd:
Maurice I Daar heb je ook gelijk in warhoofd...tis ook de bedoeling dat binnenkort tijdens mijn ADD coachingstraject mijn vrouw betrokken wordt dus zijn we gelijk bij de specialist die haar kan aangeven hoe ze het beste met mij kan omgaan en hoe we er natuurlijk gezamenlijk in onze relatie mee kunnen omgaan...
3 maanden geleden

Beantwoorden

War Hoofd Dat is mooi. Hou de gedachte aan relatie therapie wel in het achterhoofd.  Behalve dat zij met jouw om leert gaan zal jij ook met haar moet en leren omgaan. 
Wij, de ad(h)d'ers,  zullen altijd een stapje harder moeten lopen. Maar dat is niet erg. 
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Dag Warhoofd. Ik sta zeker open voor relatie therapie maar ik verwacht mijn vrouw niet. Overigens wel deze specifieke hulp van de ADD coach (ook soort systeemtherapie). Overigens g
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Per ongeluk op enter gedrukt. Ik wilde schrijven:  Overigens wil zij tijdens de therapie ook alleen in gesprek  met de coach, zonder mij erbij dus. Is dit verstandig denk je ?

War Hoofd 3 maanden geleden geplaatst
 Als ze gewoon even haar hart wil luchten is het niet erg toch.  Dat mag.  Of ze wil iets vertellen en heeft het gevoel dat ze je kwetst, of iets niet mag vertellen, vul maar in.  Vraag even met welk doel ze dat graag wil.
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Bedankt weer voor je reactie Warhoofd. Ik zal het positieve er maar van inzien en ervan uitgaan dat ze het zal doen om haar hart te luchten
paula van der Fluit 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Maurice,
Ik zelf ben na dertig jaar relatie gescheiden maar ben mij ervan bewust dat dit niet nodig was geweest als ik eerder had geweten dat ik adhd heb. Als jullie denken dat een lat relatie beter is gewoon doen. Jullie moeten je goed voelen . Ik ken een stel waarvan de een een paar dagen per week in Amsterdam woont omdat zij meer leven wilt dan de ander.  Ook ken ik mensen welke op twee verdiepingen wonen. Als de liefde er is kies een vorm die bij jullie past. 
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Paula...heftig verhaal van jou zeg...hoop dat alles goed met je gaat....weet je het is een hele lastige...ik wil wel heel graag maar heb het eens met mijn vrouw over gehad en ik denk niet dat ik haar daar gelukkig mee maak...zij is echt van het trouwen en samenwonen....ook voor mij dubbel lastig...vooral door veel onbegrip in mijn familie die ontzettend belangrijk voor me is.....

paula van der Fluit 3 maanden geleden geplaatst
Hi Maurice,
Mijn adhd kwam pas echt naar boven na mijn scheiding.  Diagnose pas sinds een maand. Structuur valt weg en ja dan gaat het fout. Ik werkte ook bij hem dus van veilige haven naar totale chaos.

Weet dat de meeste  relaties ingewikkeld zijn. Als je vrouw geen lat relatie wil dan niet doen.
Neemt ze jouw ADHD serieus! Dat is het belangrijkste. 
Soms kan het haar ook helpen om met jou coach te praten. Goed al van haar dat ze gaat. Mogelijk allebei los gesprekken en samen met de coach.

je familie tja! Weet dat velen het niet serieus nemen. Zoek mensen op die het wel serieus nemen.  Ik begrijp dat je familie belangrijk is maar daarom kwetsen zij je nog het meest. Ga voor jou en je vrouw. ❤️ Wij voelen ook veel hou er rekening mee dat zij dat misschien minder hebben.
Maurice I 3 maanden geleden geplaatst
Mooi gesproken Paula dank je...ik denk dat ik naar mijn familie maar ook naar mijn vrouw vooral niet eerlijk geweest bent wie ik eigenlijk zelf was, maar wist dat ook eigenlijk niet, dus naar mijn gevoel heb ik juist  hun gekwetst...

Mijn vrouw werkt ca. 30 jaar nu in de (revalidatie)  zorg en geeft aan dat ze zoveel mensen daardoor heeft leren kennen...dat ze volgens haar wel weet hoe ze met me moet omgaan..maar waarom al die ruzies?

Vooral jou laatste zin spreek mij erg aan....en is eigenlijk ook vaak gebleken als ik erop terug kijk...ik.maak me vaak onnodig veel te druk

Hoop dat er snel een oplossing komt...
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
Maurice, hoe gaat het nu? 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 May 2019 om 06:46
Aantal lezers 27
Aantal reacties 37