Lage dosis methylfenidaat (medikinet), twijfel adhd?

Laatste reactie 12/06/2020 14:35 door Linda
· Markeren als ongelezen
Sandra Tuin 1 jaar geleden geplaatst
Hoi,

Ik zie veel topics voorbijkomen waar uiteenlopende doseringen in staan (logisch). Allemaal ook hoger dan die van mij (kan ook). Maar mijn dosering is juist zo laag dat ik soms twijfel of ik wel adhd heb?🧐

Ook ik heb sinds bijna twee jaar de diagnose adhd en add gekregen, nadat ik met een burn out thuis kwam te zitten. Ook bij mij viel alles als een puzzel in elkaar.
Sinds augustus 2019 begonnen met medicijnen.

Dit was in eerste instantie echt een verademing. Wat een rust en mijn gemoedstoestand was echt 1000x beter. Ik ben normaal heel vrolijk van mezelf, maar kon het gewoon niet meer opbrengen. Dit kreeg ik weer terug mede dankzij de medicijnen.

Om een lang verhaal kort te maken (blijft toch lastig he haha):
Methylfenidaat kortwerkend begonnen. Eerst 2,5 mg, toen naar 5 toen naar 10 (van Sandoz)z
Vanwege de rebounds en omdat 10 ineens een hele rush gaf, overgestapt naar Medikinet vertraagde afgifte.
De 10mg werkt bij mij maar zo’n 4 uur op een gegeven moment.
Met een dosis van 30mg (10mg 3 x per dag) ging het goed maar op een gegeven moment was dit echt teveel voor mijn gevoel. Ik werd er geen leuker persoon van en veel last van spierspanning. Werd soms snachts wakker met mijn kaken helemaal op elkaar geklemd en overdag de bijtafdruk in mijn wangen.
Vaak ook druk tussen mijn ogen/voorhoofd.
Kortom: echt teveel.
Merkte ook eigenlijk dat ik weer net zo vergeetachtig was, chaotisch en prikkelbaarder.

Toen even gestopt, dacht wel zonder te kunnen.
Dat ging een maand goed en toen toch weer begonnen.

In overleg met mijn (hele fijne) psychiater mijn dosis besproken.

Nu dus weer een tijd begonnen met 10mg per dag, in de ochtend. Soms nog 5 later op de dag.
Dit lijkt prima te gaan.
Niet meer dat magische effect wat het in het begin had maar heb nu ook geleerd dat verwachtingen een grote rol spelen en dat het vooral de scherpe kantjes eraf haalt en voor de rest ook zelf mee moet leren leven en mijn leven aanpassen.
(En niet mezelf aan omgeving)
Als ik meer neem, krijg ik meer last van bijwerkingen.

Maar soms twijfel ik daardoor.
Volgens mij voelen mensen zonder adhd toch ook soms weinig of zich beter met zoiets op? Iedereen kan zich beter concentreren daardoor (vandaar dat studenten het ook vaak nemen).
Soms ben ik bang dat het meer werkt doordat het me wat meer energie geeft (zoals koffie maar dan zonder dat nerveuze wat ik daarvan krijg)
En dat ik doordat ik niet zo moe ben alles dus veel makkelijker afgaat.

Ook omdat adhd vaak overlap heeft of lijkt ook hoogbegaafheid (wat ook vastgesteld is) ben ik soms bang dat ik iets aan t slikken ben wat eigenlijk niet hoort.
Dat komt dan met name omdat ik dus hier veel lees over veel hogere doseringen. Dat van mij is eigenlijk zo weinig! Dat zou iemand zonder adhd voor mijn gevoel dus ook kunnen slikken zonder er iets van te merken?
Ik ben wel klein en ook heel gevoelig haha dus ik reageer ook snel op van alles en nog wat..
Ik weet ook niet wat mijn vraag precies is😂 maar eigenlijk hoop ik dus dat er mensen hier zijn die ook zo’n lage dosering hebben.
Sandra Tuin 1 jaar geleden geplaatst
Oja nog als toevoeging; ik was al redelijk hersteld van de burn out voordat ik begon aan de medicatie!
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@sandra, iedereen reageert anders op medicatie en de werking lijkt ook bij iedereen te verschillen.
Wat zijn je ADHD klachten zonder medicatie? Weinig overzicht, chaotisch? uitstelgedrag? vermoeidheid? gevoel van brainfog? overprikkeling? Perfectionisme? Kritiek kan hard binnenkomen.

Merk je verschil nu je wel medicatie neemt?
Alleen een betere concentratie?

Hierboven noemde ik de klachten die ik ervaar zonder medicatie. Ik heb ook een relatief lage dosering, het werkt soms sneller uit maar ik moet oppassen dat ik niet teveel neem. Ik ben er namelijk erg gevoelig voor. Het neemt bij mij zeker niet alle klachten weg, maar wel de scherpe randjes. Neem ik meer, dan heb ik teveel bijwerkingen. 

Ik heb nu meer overzicht op het werk, meer rust in het hoofd, geen slaapjes meer overdag en uiteindelijk ook een betere concentratie. Al met al ben ik er tevreden mee. Natuurlijk moet ik er ook bij zeggen dat het niet alleen om medicatie moet gaan. Vooral ook kijken waar je grenzen/beperkingen en kwaliteiten liggen en wat je nodig hebt om goed te functioneren.

ADHD gaat vaak samen met een andere diagnose.

reactie op @lindaalexandra:
Sandra Tuin Ja eigenlijk precies wat jij zegt dat herken ik dus ook.. meer overzicht en makkelijker aan dingen kunnen beginnen, bijna geen dutjes meer etc. Ik merkte ook pas goed het verschil op het moment dat ik het (een tijd) helemaal niet meer neemde, wat er dan eigenlijk allemaal helemaal niet meer ging.
Zoals jij het beschrijft is het idd ook wel als meer dan alleen maar wat betere concentratie.

En ik zou ook meer kunnen gebruiken vaak maar daar kan ik ook niet tegen. Dus leren omgaan met de beperkingen dat is wat ik nu ook doe :)
Dankje voor je heldere toelichting ☺️
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra ja precies, als we leren omgaan met de "beperkingen" en medicatie als steuntje in de rug zien dan is het toch goed? En kijken naar wat ons goed doet, van een rustige omgeving tot op tijd een time-out maar ook naar een baan die bij ons past.

Ik voel me goed en vooral ook mezelf bij de medicatie die ik nu heb, zonder bijwerkingen, en dat vind ik heel belangrijk. Dat het niet al mijn klachten wegneemt, neem ik voor lief.

Mijn behandelaar had een man van rond de 100 kilo in zijn praktijk en die had genoeg aan 2,5mg dexamfetamine voor de hele dag. Als hij meer nam, dan voelde hij zich niet goed en zonder medicatie ook niet. Zo persoonlijk kan het zijn.

Veronica kan 's avonds nog langwerkende Methylfenidaad nemen en prima slapen. Dit hoef ik echt niet te doen, dan lig ik de hele nacht wakker....
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
ADHDblog.nl supportmedewerker 1 jaar geleden geplaatst
Hallo @sandra  

"Maar mijn dosering is juist zo laag dat ik soms twijfel of ik wel ADHD heb?"

Zo als @lindaalexandra​ al netjes formuleert is dit voor ieder persoon verschillend, zo ook bij jou.

Maak je daar dus absoluut niet druk over.

Een simpel voorbeeld om jou gerust te stellen.. ik heb eerder Risperidon 0.5 mg gebruikt en was echt een heftig medicijn voor mij.. terwijl anderen hier wel 10 of 20 mg van innemen.. als ik dat zou doen.. ging het niet goed mij, haha.

Dus het is totaal verschillend.. 

Bij twijfel over je ADHD diagnose.. tja.. bel de huisarts zou ik zeggen..

ADHD is maar een diagnose hé.. :)

In ieder geval heel veel succes en maak je niet druk.
Groeten, Veronica

Supportmedewerker van ADHDblog Nederland
reactie op @adhdblognlsupportmedewerker:
Sandra Tuin Jep, het is idd maar een diagnose maar ik vind het nog steeds niet heel fijn voelen om medicijnen te slikken en als je dan twijfelt of het wel écht nodig is... dan ga ik toch zoeken naar bevestiging of geruststelling.
Maar die is ook snel gevonden hoor want eigenlijk ben ik me ook bewust dat t voor iedereen verschilt.. maar miss nog niet bewust wat voor verschil medicijnen voor mij maakt.
Nu wel wat meer! Dus dankjewel :)

1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 June 2020 om 10:21
Aantal lezers 25
Aantal reacties 7