Kinderen met gemengde/dubbele diagnose

Laatste reactie 09/09/2019 22:58 door Milou
· Markeren als ongelezen
Soesje W. 10 maanden geleden geplaatst
Zijn hier ouders met een kind met een dubbele diagnose? Ik heb een dochter met ADD (haar eerste diagnose, op 4-jarige leeftijd) en klassiek autisme (diagnose gekregen met 5.5 jaar)
Ik merk dat ik het soms heel lastig vind om haar ' knopje'  te vinden omdat ze best ingewikkeld in elkaar steekt. Autisme is eigenlijk veel meer ' straight-forward'  in de manier van behandelen en mee omgaan, dan ADD, in mijn opinie. Ze is soms explosief, uitdagend, prikkelbaar, prikkelend, ondeugend zonder remmingen, en op andere momenten weer enorm ' autistisch' in haar gedragingen. Het mixt en zit door elkaar. Soms kunnen wij (de school en wij als ouders/gezin) er de vinger niet op leggen wat er nou precies is, maar dan is ze helemaal uit haar ritme en gedraagt ze zich enorm storend en lastig. Maar er is dan een oorzaak voor, die wij (nog) niet zien. 

Ik hoop dat er meer zijn die dit herkennen? Mijn dochter is trouwens 8 jaar oud. 
reactie op @soesje:
Mirjam Van oosten Hallo.
Ik heb 2 kinderen met de diagnose adhd en pdd noss. Mijn man heeft adhd. Mijn zoon is nu 15 jaar en mijn dochter 13 jaar. En allebei flink aan het puberen. We hebben voor beide van jongs af aan begeleiding gezocht.  Eerst via accare en later via hulpverleners via pgb. (Nu nog steeds) We hebben flink gevochten en uitgezocht hoe je met ze moet omgaan. Allebei de kinderen hebben een andere aanpak nodig. Door de juiste begeleiding en medicatie zijn ze allebei tot nu toe goed terrecht gekomen en kunnen we flink trots op ze zijn. We hebben heel vaak met onze handen in ons haar gezeten en lopen nog steeds tegen bepaalde zaken aan. Ons voordeel is dat beide kinderen niets aantrekken van wat een ander van ze vind. Ze zijn niet gevoelig voor een mening van een ander of mode.  Ze hebben allebei een vriendenkring opgebouwd. Mijn zoon heeft op de basischool altijd weinig vrienden gehad. Nu op de middelbare school  een mooie vriendenkring. Hij zit jaren op scouting.  Dit heeft hem echt heel veel goeds gedaan . Hij heeft hier heel veel geleerd en heeft daar een ruime vriendenkring. Toen ze jonger waren hebben we ons vaak verloren gevuld. We wisten soms echt niet wat we ermee aan moesten. Door geduld veel tranen begeleiding  en medicatie heeft het goed uitgepakt. Wij hebben goede ervaringen met medicatie. Voor allebei heeft het ervoor gezorgd dat ze goede schoolprestaties hebben(al kost het hun veel inspanning en tijd door hun slechte concentratie) en de medicatie heeft mijn dochter veel vriendinnen opgeleverd. Omdat ze meer rust heeft. Tip. Zorg dat je alles wat je ze wil aanleren herhalen herhalen herhalen. Onze ervaring is dat je ze in de basischool tijd kunt kneden en sturen. Daar moet het gebeuren. Op de middelbare school kun je nog wel sturen en herhalen wat je ze op jongere leeftijd hebt geleerd. Echt nieuwe dingen aanleren staan ze dan minder voor open. Ik wens je heel veel sterkte . 
9 maanden geleden

Beantwoorden

Martjalda van Hees Mijn zoon kreeg eerst de diagnose ADHD en heeft er afgelopen zomer ODD bij gekregen.  De 1e is momenteel met medicatie goed onder controle.  De ODD is een ander verhaal. Het is vaak onbegonnen werk om hem terug te krijgen. Vooral ontzettend boos, en niet om kunnen gaan met regels en mensen die de regels opmaken. Continu strijd voeren met alles en iedereen. 
Mijn zoon is 11 jaar. 
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Coen Olde Bijvank 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Suus, ik ga het topic delen in mijn ADHD-netwerk zo dat je eventueel antwoorden en andere ouders leert kennen die jou eventueel kunnen helpen. 

Mag ik vragen wat 'Klassiek autisme'  is? Heb er namelijk nog nooit van gehoord.. 

Dat ze ingewikkeld in elkaar zit.. dat denk je dan als ouder en dat snap ik heel goed.. maar juist mensen met ADHD snappen diegene die dat weer zeggen ook niet.. althans.. zo gaat het altijd bij mij..

Er zijn maar bar weinig mensen namelijk die mij snappen in gedragingen, opmerkingen etc.. 

Waarschijnlijk is zeer snel afgeleid.. krijgt veel prikkels uit de klas.. ? Vraag je wel eens haar hoe ze zich voelt en waarom ze zo doet?

Goed in ieder geval dat je lid bent geworden van het ADHDblog forum. Hier kom je zeker verder en kun je elke dag meer leren. 

Waar zou je graag eventueel hulp bij willen krijgen? 

Groeten, Coen
reactie op @coenoldebijvank:
Soesje W. Klassiek autisme is één van de 'soorten' autisme die vroeger geclassificeerd worden. Nu is het alleen maar diagnose ASS (Autisme spectrum stoornis), maar vroeger werd het opgedeeld in bepaalde soorten, zoals PDD-NOS, Asperger, klassiek autisme etc. 
Het heeft dus niet zoveel te betekenen wat mij betreft. 

Hieronder heb ik wat dingen genoemd waar mijn dochter last van heeft (of wij, haha).
10 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Ah oke.. het komt dus allemaal op hetzelfde neer. Bedankt.. 
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Andries McQueen 10 maanden geleden geplaatst
Het is verschrikkelijk ingewikkeld. Zo'n dubbel diagnose is pas sinds 2013 mogelijk, kun je nagaan, nog maar 5 jaar!!! De meeste psychologen en psychiaters weten het amper goed te duiden wat nou wat is! 
reactie op @andriesb:
Martina martina verweij Hoi Andries ik heb ook onderzoek gehad en idd ass plus adhd ben nu opgelucht  dat het samen gesteld mag worden fit geeft meer inzicht voor mij waar anderen ineens wat mee moeten doen omdat ze dat eerder niet deden groetjes martina
9 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen @moeverweijverweij​ Wat 'fijn' voor je! Het lijkt me dat je nu je die helderheid hebt ook een stuk erkenning hebt. Ik hoop helemaal voor jou dat je ook de juiste begeleiding en energie zult hebben om hier mee om te gaan, om hier handvatten voor te vinden, zodat het leven wat minder ingewikkeld zal zijn! Heel veel succes! 
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Soesje W. 10 maanden geleden geplaatst
Waar ik tegenaan loop bij mijn dochter, is dat het zo wisselt per dag, hoe ze zich gedraagt, haar stemming, hoe ze reageert op prikkels, of ze wel reageert op iets of in haar eigen wereldje zit (typisch 'autistisch', of ze boos/bozig/woest is als er iets vervelends gebeurt, of juist gaat uitdagen en klieren en daar niet meer uit komt. 

Ik denk dat ik vooral op zoek ben naar herkenning hierin. Het is geen typisch 'autistisch' kind, maar misschien hoort dit juist wel meer bij haar AD(H)D-kant? Ik heb verder een andere dochter met diagnose ASS (vroeger zou ze Asperger hebben gehad) en die is eigenlijk weer compleet anders, met wat raakvlakken. 

Op school gaat het met periodes redelijk tot goed, en periodes héél slecht, waarna ik de orthopedagoog op mijn dak krijg, en dagelijks mail met de docent. 
Dit is heel vermoeiend, en dan merk ik thuis ook dat ze dat gedrag vertoont en ook dat zuigt mijn energie weg, en zorgt ook dat ik mijn andere dochters niet genoeg aandacht kan geven (die ze wel verdienen). 

In ieder geval bedankt voor het mee-kijken en 'luisteren'. De GGZ-ondersteuning is gestopt, en hier heb ik wat mijn dochter betreft ook eigenlijk weinig aan gehad, aangezien het 'vlagen' zijn dat het slecht gaat en ik dan meestal net geen afspraak kon maken. Het zit helemaal volgeboekt daar. Ik probeer maar dan wat, modder maar wat aan, en uiteindelijk lijken we dan het knopje te hebben gevonden wat dan ineens 'om' is. Of niet...
Ann V 10 maanden geleden geplaatst
Hallo suus,

Hier ook een zoontje met de dubbele diagnose, adhd en ass. Het is inderdaad soms best pittig en eveneens moeilijk om te weten wat er nu juist speelt in zijn hoofd. De last met impulscontrole, overbewegelijkheid, afleidbaarheid herken ik bij hem de adhd en de nood aan voorspelbaarheid, overprikkeling, soms foutief zaken interpreteren herken ik de ass. Ik ben daar eerlijk gezegd ook wel effe mee bezig geweest, van wat en hoe de oorzaak was om gepast te kunnen reageren. Nu heb ik dat een beetje losgelaten want op den duur begon ik zozeer aan mijn aanpak te twijfelen dat ik niet het gevoel had veel goeds te doen. Momenteel focus ik me vooral op brengen van structuur en het aanleren van welk gedrag past en wat niet, meer mijn instinct te volgen denk ik. Dat wat jij noemt aanmodderen, denk ik. Moet eerlijk bekennen dat ik sommige dagen positief ben en andere meer het huilen nabij.
Andries McQueen 10 maanden geleden geplaatst
@suzibol Wat Ann schrijft is wat zowel het kind met asperger en adhd nodig hebben, structuur, aanleren van passend gedrag. Enorm veel begeleiding en geduld. 

Opvoeden is per definitie aanmodderen. We zijn steeds meer geneigd dat al onze stappen leiden naar perfectie, maar dat is helaas een leugen. 
Wendy 1978 10 maanden geleden geplaatst
Hoi! Wat herkenbaar!! Hoewel mijn zoontje geen autisme heeft maar meervoudig complex beperkt is en daarnaast ADHD heeft. We zitten nu even in een wat rustiger vaarwater, gelukkig. Precies wat jij schrijft en hier thuis echt zeer ongepast gedrag. Waar het vandaan komt? En waarom? Geen idee. Ik probeer vanalles en vraag veel mensen om tips. Het blijft uitproberen en zorgen voor een hele lange adem. Eigenlijk vraag ik me al een poosje af of het niet zijn ADHD is wat hem in de weg zit en gek genoeg krijg ik daar bitter weinig bijval in. Het kan zo enorm frustrerend zijn. Soms zou je idd liever even huilen dan lachen. 
reactie op @wendy1978:
Andries McQueen Dat mag toch ook? 
10 maanden geleden

Beantwoorden

Ann V 10 maanden geleden geplaatst
Af en toe is het eens fijn om wat herkenbaarheid te ervaren. Soms kunnen mensen niet goed inschatten waar je dagelijks/ wekelijks of bij momenten tegenaan loopt. Wendy wat bedoel je met , " daar krijg ik weinig bijval in" , dat dit niet wordt erkend door anderen ?
reactie op @annv:
Wendy 1978 Ja precies dat Ann , begrijp me niet verkeerd. We zijn omringd  met veel lieve en zeer betrokken profs. Ze kennen mijn zoontje ook al langer en "lezen" hem ook vrij goed. Ik heb het idee dat er vnml gekeken wordt naar mijn " aandeel" hierin. Dan bedoel ik mijn ADHD die ervoor zorgt dat als we samen zijn de verlichting aan gaat 😉. Ze hebben gelijk hoor, deels... Er wordt ook veelal gekeken naar zijn medische problematiek. Ook heel goed want dat ligt nogal gecompliceerd. Echter mijn moedergevoel blijft onrustig dus ik denk nu steeds vaker... zou hem die ADHD niet gewoon parten spelen?

Je slaap de spijker op z'n kop... herkenning van moeders met dezelfde situatie. Suus en jij dus ook. Ik heb dat in het dagelijks leven niet kan wel goed praten met n paar vriendinnen en de profs maar praten met moeders die hetzelde meemaken tja die spreek ik niet. Dit forum is echt fijn! ( Steek die maar in je zak @coenoldebijvank​ 😉) 


10 maanden geleden

Beantwoorden

Ann V Tja dat moederinstinct, mogen we toch ook niet negeren he😉

10 maanden geleden

Beantwoorden

Wendy 1978 Haha... nummer 2 die het me zegt. Dank je dat sterkt toch weer een beetje om te blijven zoeken 😉. En intussen natuurlijk doorgaan met regelmaat en rust en alle goede tips uitproberen. Dan ben ik in ieder geval bewapend en wijzer bij een volgende keer dat de lieverd ( want dat is het echt) weer een dip (?)  krijgt. 


10 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Ik moet zo lachen om je 'dan gaat de verlichting aan' ;-) Mijn vrouw zou grinniken als ze het las. Dat gebeurt bij ons iedere ochtend als de dag start en 's avonds na het eten. @mathieuwouters​ kent dit principe ook ;-) 

Nu na een aantal jaar merk ik dat ik zelf een groot aandeel heb in hoe fel de verlichting is. Ik heb echt moeten leren om signalen vroeg bij mezelf te herkennen en het gecontroleerd toelaat. 
Als ik mezelf laat gaan en mijn dochter ook, zijn we na een halfuur dansen, springen, zingen, lachen en voetballen kapot. Zij ligt overprikkeld op bed en is dan angstig en kan niet slapen, ik ben dan de hele avond verrot moe. 

Nu sta ik meer op het moment zelf: 'oké, we kunnen even de feestverlichting aandoen, maar max 10 minuutjes en daarna gaan we even iets ontspannends doen waar we van tot rust komen.'

Dat voorkomt een hoop! En ik ben er nog niet zo goed in dat me dat elke avond lukt. 

Misschien is dat wat hulpverleners proberen te zeggen tegen je? Als je zelf ADHD hebt is er een keiharde wisselwerking en kun je elkaar flink 'aanjagen' om het maar even zo te zeggen. 
10 maanden geleden

Beantwoorden

Wendy 1978 Ja Andries helemaal dat dus. Helemaal! Daar zijn we nu ook mee bezig op het moment. Vooral eerst bij mijn aandeel kijken. En dat vereist idd heel wat doorzettings vermogen. Zo fijn als het dan eens lukt. Juist daarom vind ik mijn medicatie zo belangrijk. Als ik al wat inbind is het gemakkelijker de momenten van over de top te gaan herkennen en voor te zijn. Want.... als hij ervoor gaat.... dan is het te laat. Gedrag nog ombuigen is ( bijna) niet meer te doen dan. Maar ik begrijp.... dat gaat nog even duren voordat ik dat onder de knie heb .... :)
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Wendy 1978 10 maanden geleden geplaatst
@ Suus. Proberen jullie al iets met prikkel verwerking? 
reactie op @wendy1978:
Soesje W. Ja, ze komt 'smiddags thuis tot rust met Playmobil, bijvoorbeeld. Of tekenen en kleuren. Maar soms wil ze dat pertinent niet en dan is het huis te klein... 
Ook gaat ze op woensdagmiddag om de week naar de zorgboerderij. Dit zorgt voor prikkeling maar vooral ook ontprikkeling, ze speelt soms een hele middag met Playmobil met andere kinderen en vindt dit heerlijk. 

Verder doen we niet veel. Heb je misschien tips? 
10 maanden geleden

Beantwoorden

Wendy 1978 Op het moment zijn wij bezig met diepedruk borstelen. Het is wisselend of hij het fijn vind. De ene keer vraagt hij er zelf om de andere keer zit ie bij wijze van spreken op mn hoofd. Dan stop ik direct. Ook hebben we een verzwaringsdeken op proef aangevraagd. En wat Andies schreef.... structuur. 

En niet onbelangrijk... goed voor jezelf zorgen. Zorg dat je zelf rustig bent als je dochter thuis komt. ( ik geef goed advies zooo graag weg ;). 

Gaat je dochter naar regulier onderwijs? Hebben jullie een fysio of ergo therapeut voor haar? Wellicht zijn zij toevallig bekend met sensorische prikkelverwerking?
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Andries McQueen 10 maanden geleden geplaatst
Mijn dochtertje had altijd al moeite met -door-slapen en sinds ze naar de kleuterschool gaat is ze elke avond angstig, kan ze niet slapen, heeft ze enge dromen, wil ze niet alleen zijn enzovoort. 
Met name als ze een drukke dag heeft gehad. Na een feest of een dag bij familie kun je er vanuit gaan dat ze uiteindelijk om 10 uur / half 11 bij ons op de bank beneden in slaap valt. 

Als baby maakte mijn vrouw al een 'senso-mandje' met een zacht haarborsteltje, glitterflesjes, sponsje om te voelen, en nog een aantal dingen. Dat was om zintuigen te prikkelen, maar is ook heel fijn voor een kind met ADHD bedenk ik me nu. 

Wat ik bij mijn meisje nu merk is dat ik: na het eten geen enkel druk spelletje of muziekje meer moet aandoen. 
Vanavond heeft ze voor het slapen gepuzzeld voor de tv met haar favoriete muziek zachtjes aan. Ondertussen kleed ik haar zonder praten om en poetst ze haar tanden. Naar boven, verhaaltje, favoriete knuffels en weer een zacht muziekje. 

Ze slaapt nu al 2 avonden als een os in. Ik duim dat het zo blijft! 

Hoe je kind ontprikkelt raakt is soms echt even zoeken, omdat ieder kind andere dingen fijn vindt. Een huisdier kan erg helpen, slijm, klei, een tuintje, een grote sneeuwbol, van alles kan helpen om tot rust te komen. Gewoon heel veel uitproberen en hopen dat je wat vindt ;-) 

Alexandra van der Kooij-Bontje 9 maanden geleden geplaatst
@soesje​ Heel herkenbaar! Lijkt het verhaal van mijn zoon wel. Hij is bijna 22. 
Zijn er ook mensen die ervaring hiermee hebben met (jong) volwassenen? Steeds vastlopen op school en dingen die thuis moeten gebeuren? Zelfzorg die er daardoor bij inschiet...geen officiële diagnose die gesteld is alleen het hebben van je merken van ADHD en autisme. Waar je dus niks mee op schiet. Hoogbegaafdheid heeft altijd de rest verdoezeld in mijn idee maar de problemen zijn er duidelijke! Soms gaat het redelijk goed en heeft hij wat grip op de dingen in zijn leven maar als hem dat even niet meer lukt glijd hij ook af in een diep dal en vind ik hem toch wel wat depressief. Goede begeleiding vinden is inderdaad heel erg lastig...
🔥 Coen Olde Bijvank 8 maanden geleden geplaatst
1: ADHD, gedragsstoornis, ernstige dyslexie, HSP, IQ van 134, vermoedelijk ook Autisme.
Onze dochter is 12.

2: Mijn Zoon was 3 toen hij de diagnose ADHD kreeg met een ernstige overgevoeligheid van de sensorische integratie en 4 toen hij de diagnose ASS erbij kreeg.

3: ADHD, PDD-NOS en verstandelijk gehandicapt.

4: Hier een zoon van 14 en vanaf 4 e jaar ADHD en 4 jaar geleden getest op autisme en tics + aan het puberen. ( meer of adhd en tics https://adhdblog.nl/adhd-en-tics-de-verschillen/ )

5: Explosief en druk kunnen kinderen/ volwassenen met ASS ook zijn hoor! Alleen met een andere beleving erachter. Mijn dochter wordt net als mijn oudste dochter hyper als we bijvoorbeeld een dagje weggaan. Mijn jongste (ass) vanuit spanning voor wat er gaat komen, mijn oudste omdat ze er zo’n zin in heeft. Van de buitenkant ziet het er hetzelfde uit maar het is niet hetzelfde. Geen rem hebben omdat je het niet aanvoelt of omdat je uit enthousiasme doorgaat is ook anders. Hetzelfde gedrag, er zit wat anders achter. Mijn jongste dochter was toen ze klein was thuis echt een clown/ theatermaakster maar weet je wat het is?: als je zelf de regie hebt, kun je hem ook niet verliezen. En...veel kopieergedrag. Van de buitenkant lijkt mijn dochter heel sociaal vaardig wat stiekem toch echt niet zo is. Snel afgeleid zijn hoort ook bij ass.

6: Hier een meisje van 9 met ADHD en Gilles de la Tourette, diagnose met 5 jaar. Allerlei therapieën gehad, zowel zij als wij, om onze weg erin te vinden. Sinds medicatie voor beide beperkingen gaat het een stuk beter. Ook doordat ze ouder wordt en meer begrijpt. Leuke uitdaging met nog een broertje met Down (en waarschijnlijk ook ADHD) erbij, nooit saai in huis.

7: drie dubbele diagnose.. adhd, odd en gecomplexeerde ptss.

8: Misschien kun je gemeenschappelijk benodigdheden vinden zoals bijvoorbeeld structuur en duidelijkheid bieden dit hebben beide problematieken als overeenkomst. Het is inderdaad ingewikkeld. Ik werk als pedagoog met kinderen zoals jij omschrijft. Wij kijken naar bovenstaande om een passende begeleiding te vinden.

9:  Pdd-nos en adhd.

10: Ja add, autisme vorm, odd en vermoeden borderline maar ze is 14 jaar dus mag nog niet benoemd worden als bordeline voor de leeftijd van 18 jaar.

11: Yep hier een dame van 13 met ADHD, ASS, GLTS en een sociaal emotioneel achterstand van 8 jaar.

12: Hier ADHD,Mcdd gedragsstoornissen en tics verder is hij verstandelijk beperkt en heeft het xyy syndroom.

13: Heel moeilijk inderdaad... hier een zoon met PDD-NOS maar vermoedens van adhd en een zoon met adhd en vermoedens bestaan van autisme. Hetgeen waar ze het meeste last van hebben is gediagnosticeerd en het andere laat ik niet doen ivm teveel stempels... gelukkig kan ik beide goed begeleiden in verband met elkaar diagnose overeenkomsten.

14: Ja onze jongste heeft ADHD en PDD-NOS. Vooral heel erg lastig voor hemzelf.. vaak met zichzelf in conflict en daarnaast ook tics..

15: Ik heb zelf ass en mijn kinderen hebben ad(h)d en de overlap is enorm. Vooral mijn add'er heeft gewoon dezelfde problemen als ik. Ze zeggen van niet, maar volgens mij zit het allemaal in hetzelfde spectrum.

16: ADHD en HB. Lastige combi. Getest op autisme maar niet aantoonbaar.'

@soesje​ ik heb de bovenstaande reacties kunnen verzamelen via social media, ik hoop dat je er wat aan hebt.
Soesje W. 7 maanden geleden geplaatst
Bedankt voor alle reacties, ook voor het verzamelen @coenoldebijvank
Ik dacht elke keer, ik  moet even achter de pc om te antwoorden (op mijn telefoon krijg ik er hoofdpijn van) maar vergat het ;-) zelf ook ADD, dan krijg je dat. 

Ik ben blij dat we niet de enige zijn met een kind met dubbele diagnose. 
Ik herken inderdaad die overlap van problemen heel erg, bij ons thuis hebben we zowel ADHD-ers als ASS-ers, en de problemen lijken zeker op elkaar. 
Alleen bij autisme lijkt het meer op te vallen dat mijn dochters die dat hebben meer op zichzelf gericht zijn en ook minder goed kunnen invoelen wat een ander voelt. Mijn dochters met ADHD-kenmerken (geen autisme) hebben meer empathie. 
Ook zitten ze niet zo vast aan vaste rituelen zoals mijn jongste dochter dat vooral heeft. Onverwachte dingen maken hen minder van slag, ze zijn flexibel net als ik en kunnen hier goed mee omgaan. 
Wat bij de ADHD-types overheerst in ons huis is de chaotische inborst en de grote inspanning die ik moet leveren om hun aan het werk te krijgen, met wat dan ook... telefoongebruik is 'over the roof' als ik niet oplet...
reactie op @soesje:
Coen Olde Bijvank Ok, goed dat je weet waar de ‘problemen’ zitten. Waar doel je precies op met de woorden: Chaotische inborst?


6 maanden geleden

Beantwoorden

🔥 Coen Olde Bijvank 6 maanden geleden geplaatst
@soesje de volgende topics bevatten bruikbare tips om te zorgen dat jouw kinderen minder op zijn of haar mobiel zit. Wellicht heb je er weer wat aan..

1) https://forum.adhdblog.nl/conversations/tip-voor-ouders-van-kinderen-met-een-mobiele-telefoon-voorkom-verslaving

2) https://forum.adhdblog.nl/conversations/mijn-kind-zit-hele-dag-op-de-telefoon
Milou Vlinder 2 weken geleden geplaatst
Onze dochter heeft ADHD en autisme (ASS).

Zeker herkenbaar wat u schrijft.

De psychiater die wij hadden zei dat vaak kinderen met adhd of add een dubbel diagnose hebben.

Onze dochter (ondanks medicatie) kan slecht tegen drukke omgevingen, vaak gaat het dan ook fout.

Dit proberen we dan ook zo vaak mogelijk te vermijden, ook als is dit niet altijd mogelijk. Zulke momenten krijgt ze vaak 10mg Ritalin extra, vaak helpt dit wel.
reactie op @milouvlinder:
John Dex De dag van tevoren alvast zeggen wat je gaat doen.

Voordat je naar een drukke omgeving gaat eerst rust proberen te creëren met zo min mogelijk prikkels.
Wat je ook nog kan proberen drukke activiteiten zo vroeg mogelijk inplannen.

Ik weet dat je dit niet altijd zelf in de hand hebt en als dat allemaal niet lukt slik ik ook meestal 30min voor aankomt extra medicatie.
2 weken geleden

Beantwoorden

Milou Vlinder wij nemen 's avonds het lijstje door wat er de volgende dag allemaal weer gaat gebeuren, dit geeft rust voor onze dochter. Zo weet ze wat de volgende kan verwachten.

maar het blijft toch vaak wel lastig, we proberen er alles aan te doen.


1 week geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 November 2018 om 10:08
Aantal lezers 31
Aantal reacties 32