Joe Rogan over 'Overdiagnose ADHD/drogeren kinderen'

Laatste reactie 16/02/2020 18:54 door Ann
· Markeren als ongelezen
mathieu wouters 1 week geleden geplaatst
Interessant gesprek op het programma 'The Joe Rogan Experience' (interessant programma als je zaken eens van een andere kant wil bekijken) over de overdiagnose ADHD in de VS, het drogeren van 'overactieve', energieke kinderen. Joe Rogan : "Mijn hond zou ADHD kunnen hebben.  Als ik naar hem toe ga wordt hij gek omdat hij denkt dat we gaan lopen, hij begint rond te rennen in cirkeltjes, loopt de tuin op en af.  Hij lijkt een maniak die niet onder controle te krijgen is.  Weet je wat ik doe? Ik ga met hem rennen, ik sluit 'm niet op in een kamer en drogeer hem niet!" 'als mijn hond wil gaan rennen, en ik hem gewoon in de kamer laat zitten begint hij NATUURLIJK te blaffen'  dat kind is bedoeld om zoals die hond te zijn : hij wil rondrennen!  hij is niet gemaakt om stil op een stoel te zitten! Laat hem zijn energie kwijt raken...."
Beste antwoord — gekozen door mathieu wouters
War Hoofd 4 dagen geleden geplaatst
En leuk van die hond maar ik had graag geweten wat er mis met me was vroeger, dan hadden veel dingen, school, anders gelopen. 
reactie op @warhoofd:
mathieu wouters Hey @warhoofd

ik weet niet wat ik verkeerd doe, maar ik heb je antwoord blijkbaar geselecteerd als beste antwoord 😃.
Wilde ff antwoorden op je bemerking...  Het wordt een beetje simplistisch benaderd door die vergelijking met die hond.  Wat ze daarmee bedoelen is denk ik dat, vooral in de VS dan, kinderen die lichamelijk en geestelijk perfect in orde zijn vaak toch een label krijgen omdat hun gedrag sociaal niet wenselijk is.  Ze zijn bijvoorbeeld te actief, lopen niet in de pas, kunnen zich moeilijk concentreren omdat ze liever actieve dingen doen, zelf ontdekken enz... 

Voor de meesten onder ons is dit niet het enige probleem. Al denk ik wel dat daar wel vaak de oorsprong ligt : ons gedrag, onze manier van zijn, wordt als onaangepast ervaren.  We worden daardoor anders bekeken, vinden moeilijk aansluiting bij anderen, krijgen het gevoel dat er iets mis is met ons, krijgen een laag zelfbeeld, enz...  Natuurlijk beginnen we dan ook zelf problemen te ondervinden en denken dat het bij onszelf ligt.  Dat er iets grondig 'mis' is met ons.

Als jij al vroeg een label zou hebben gekregen, wat zou dat dan veranderd hebben voor jou?  Zou je je beter gevoeld hebben, beter begrepen?  Medicatie zou je misschien in staat hebben gesteld je beter te concentreren, te doen wat er van een goede leerling verwacht wordt.  Maar het zou je ook afgevlakt hebben, je verder verwijderd hebben van wie je bent.  Je zou niet naar de ware oorzaak van je symptomen op zoek gaan, want anderen hebben voor jou beslist : "dit is wat er mis is met jou"

Het label zegt niets over jou, over wie je bent.  Het biedt geen oplossingen op lange termijn.  Het zorgt er enkel voor dat je je eigen functioneren probeert aan te passen aan het maatschappelijk wenselijke, omdat men je ervan overtuigd heeft dat dat je gaat genezen. 
4 dagen geleden

Beantwoorden

🔥 Mr B 1 week geleden geplaatst
@mathieuwouters​,

Interessant, zeker als je weet dat in de US +/- 20% van de kinderen een adhd-diagnose heeft, tegen 3% (dacht ik) in Nederland. Zou die 17% verschil dan de overdiagnose zijn denk je?
reactie op @bbking:
Varao Ep Percentage van kinderen met ADHD in Nederland ligt ongeveer tussen de 2 en 7% volgens het Nederlands jeugdinstituut.


Nederlands jeugdinstituut heeft het volgende gepubliceerd op haar website:
Op grond van meta-analyses van het epidemiologisch onderzoek naar ADHD, heeft (afhankelijk van criteria, methode en leeftijdsgroep) 2 tot 7 procent van alle kinderen ADHD (Gezondheidsraad, 2014).

1 week geleden

Beantwoorden

🔥 Mr B 1 week geleden geplaatst
Dat is dan wel een heel brede marge..

Volgens het RIVM is de prevalentie bij kinderen 2,9%. Volgens mij is dat een exacter berekend getal, maar weet even niet hoe ze dat doen.

Maar dan moet ik ook zo eerlijk zijn om de recente "prevelance" in Amerika dan even op te zoeken.. 😄 Daar is dat  in leeftijd 4-11 7,7% en tussen 12-17: 13,5%

En dat is dus wel 3 tot 4 keer zoveel als in nederland. Of het daar aan de prestatiegerichte maatschappij ligt, het "normaliseren van afwijkingen" of aan overdiagnose...Geen idee?
reactie op @bbking:
Varao Ep klopt ze nemen het nog wel ruim. Zal volgende week op mijn werk eens wat onderzoek doen.

2014 is nou ook niet echt relevant meer..

en wat betreft percentages van kinderen met een ADHD diagnose in Amerika. Het is natuurlijk wel Amerika..
1 week geleden

Beantwoorden

Yvonne Brits 4 dagen geleden geplaatst
Nog een mooie docu over dit onderwerp.

https://www.vpro.nl/programmas/louis-theroux/medicated-kids.html
reactie op @yvonnes:
mathieu wouters bedankt voor de link.  docu is niet meer beschikbaar, ben m aant bekijken op youtube 😊
4 dagen geleden

Beantwoorden

mathieu wouters @yvonnes
Wat me opvalt in de gevallen die ze tonen, is dat vooral de wisselwerking binnen de gezinnen scheef zit.  Zoals bijvoorbeeld het gezin van Hugh : iedereen zit daar aan de medicatie, zelfs de hond !?  Dan is er toch meer aan de hand dan enkel een gedragsprobleem bij de zoon?  Maar het is makkelijker alles te projecteren op het kind natuurlijk.  Dan moet het dieperliggende probleem niet aangepakt worden.  Ze benoemen het kind letterlijk als 'een probleem' (in plaats van te zeggen het kind heeft een probleem).  Alsof het kind de bron is van alle problemen : "we gaan niet meer naar buiten als gezin, stel dat hij ongepaste dingen zegt of doet.' Echt erg....  Ik heb echt te doen met die jongen.  Hier is zijn gedrag duidelijk een manier om aan te geven dat er iets serieus scheef zit.

En dan een jongen van 6 die ze antidepressivum geven omdat hij niet functioneert op school?  schrijnend...

Ik vond de opmerking van THEROUX wel goed : zou het kunnen dat een deel van de kinderen gediagnostiseerd worden omwille van hun kind-zijn?  (Aangezien volgens een specialist ongeveer de helft er "uitgroeit" wanneer ze volwassen worden).  Fantastisch hoe hij met de kinderen omgaat overigens. 
4 dagen geleden

Beantwoorden

Yvonne Brits @mathieuwouters
Ja mooie docu he?! Ik vind zijn docu's, waarover dan ook, geweldig om te zien.

En inderdaad... het zijn tenenkrommende voorbeelden. Wij vinden ons kind te druk/afwijkend, wij kunnen hier niet mee om gaan, dus hup pillen erin. De hond is ook nog eens bang, dus ook pillen erin. 
Het jongetje dat die schoenen niet aan wilde doen en "niet tegen zijn verlies kan".. Ik vond hem bij Louis reageren zo van "oja, nu hoorde ik eigenlijk boos/anders te reageren, ff vergeten. Vond zijn reactie nou ook niet erg schokkend ofzo. En als ik als ouder zie dat mijn kind op een ander persoon heel anders reageert, dan zou ik me toch wel gaan afvragen wat ik zelf anders kan gaan doen... maar nee pillen erin.
De moeder die haar dochter aan de pillen zet, want anders zijn ze geen vriendinnen meer en moet ze "optreden" als echte moeder🙈 ipv vriendin...
En zoals de arts aangaf zullen er zat kinderen aan de pillen zitten die het helemaal niet nodig hebben....😞

Opvallend is inderdaad dat Louis Theroux altijd aan kinderen vraagt (ongeacht welke docu), of hij met ze mag praten, of hij hun kamer in mag komen, hij vraagt naar hun behoeften, hij vraagt naar hoe zij zich voelen en naar wat zij er van denken. Hij respecteert deze kinderen. En erg opvallend dat de kinderen op hem zo anders reageren dan op hun ouders en leerkrachten...heel mooi om te zien.
4 dagen geleden

Beantwoorden

Yvonne Brits Ik had trouwens nog een docu gezien, over hoe autisme bij kinderen er uit getraind word, omdat autisme iets is waarvan je vanaf komt als je maar doorzet.
Echt tranen latend om aan te zien hoe deze kinderen worden aangepakt, dat ze niet mogen zijn wie ze zijn..
Maar ik kon hem niet zo gauw vinden... Als ik m vind, stuur ik m ff door. En niet om mensen te shockeren, maar om het besef hoe deze kinderen nog meer trauma word aangedaan omdat ouders er niet mee willen dealen of zich schamen....
4 dagen geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
🔥 Mr B 3 dagen geleden geplaatst
Hoi @mathieuwouters

Dit antwoord zit toch weer vol eigen invalshoek en aannames. En op die manier schuif je in mijn ogen toch iedereen aan de kant die er een beetje, of heel anders over denkt. 

Ik ben het met best veel van je standpunten eens, en met sommige ook niet. Maar je nodigt niet uit tot gesprek, en dat vind ik zonde eigenlijk...
reactie op @bbking:
mathieu wouters Hey @bbking
Nogmaals: iedereen antwoordt vanuit een eigen invalshoek. Die van mij is misschien wat anders... Het is mijn manier en dat gaat niet snel veranderen. Iedereen is vrij om er van te denken wat hij/zij wil
3 dagen geleden

Beantwoorden

Rika Fife 3 dagen geleden geplaatst
Ik wil even hier op reageren:

'' vooral in de VS dan, kinderen die lichamelijk en geestelijk perfect in orde zijn vaak toch een label krijgen omdat hun gedrag sociaal niet wenselijk is.  Ze zijn bijvoorbeeld te actief, lopen niet in de pas, kunnen zich moeilijk concentreren omdat ze liever actieve dingen doen, zelf ontdekken enz...  ''

Dit gaat zoals je zegt over de VS dus ik denk niet dat het heel relevant is voor ons. In mijn ervaring hebben Nederlanders met AD(H)D veel problemen waar ze zelf mee zitten, en niet zo zeer hun omgeving.

Denk aan het huishouden wat we niet zelf kunnen overzien. Ik ken mensen met ADD die in hun eigen afval leven als ze geen hulp krijgen. Hun huis vol vieze afwas, geen schone kleding om aan te doen, telkens vergeten het vuilnis op de juiste dag aan de straat te zetten waardoor dat blijft opstapelen, niet op tijd boodschappen doen waardoor er na sluitingstijd van de winkels niks is om te eten.

Zelf heb ik schulden omdat ik mijn post niet goed heb bijgehouden. Mijn omgeving heeft daar geen last van, alleen ik zelf. En ik pieker er natuurlijk eindeloos over. Mijn concentratieproblemen vind ik erg omdat ik gesprekken niet kan volgen waar ik wel naar wil luisteren. Soms stel ik een vraag aan iemand maar luister niet naar het antwoord, dan ben ik per ongeluk aan het wegdromen.

Terug naar het voorbeeld van de hond. Als ik wil gaan rennen, heb ik de ruimte om dat te doen. Niemand heeft mij opgesloten in een kamer en mijn omgeving heeft er geen problemen mee als ik ga hardlopen.
reactie op @rikarika:
Mr B @rikarika

Ik zou niet durven zeggen dat ik het zo extreem herken, maar je hebt wel een punt. Sommige zaken zijn lastig, ongeacht het systeem of de interactie met anderen.

Ik ben het (deels) met Mathieu eens dat we in een "overgereguleerde" maatschappij leven, waarin het kind zich niet op een natuurlijke manier kan ontplooien.

Maar wat is het alternatief, een "ondergereguleerde" maatschappij? Dan heb je zeker meer vrijheid maar ook dan moet je eten, een dak boven je hoofd en heb je inkomen nodig om van te leven. En in zo'n maatschappij is er dan geen vangnet, voor als je het verknoeit..
3 dagen geleden

Beantwoorden

mathieu wouters 3 dagen geleden geplaatst
Hey @rikarika


De voorbeelden die je aanhaalt zijn wel heel extreem.  Persoonlijk ken ik zo geen mensen, maar ik kan wel aannemen dat het zo ver kan komen bij mensen die onvoldoende ondersteund worden/werden.  Het klopt wel dat we problemen ondervinden met orde, structuur, administratie...  Maar dat ligt ook wel aan het feit dat we in een overgestructureerde, overgereguleerde maatschappij leven....  Kunnen we niet veel aan doen natuurlijk.  Dus zit er inderdaad niets anders op dan ons in de mate van het mogelijk aanpassen. 

Wat betreft die vergelijking met die honden : jij kan als volwassene inderdaad zelf beslissen wanneer je wil gaan lopen.  Maar een kind van laat ons zeggen 7 jaar, dat vol energie zit, en verplicht is om uren stil te zitten op een schoolbank kan dat niet.  Al die energie kropt zich op.  Ik heb een dochter van 7 die zich op school voorbeeldig gedraagt, maar als ze thuiskomt is er het eerste uur niets mee aan te vangen.  Je merkt dat al haar frustratie/energie eruit moet. 

dat is het 'abnormale' van het systeem dat ik wil aankaarten.  Maar als je alle schuld op jezelf wilt nemen hou ik je daarin niet tegen 😉


🔥 Mr B 3 dagen geleden geplaatst
@mathieuwouters​,

Dat klopt, mag en is ook prima. Maar je oordeelt vanuit je visie ook over anderen, War Hoofd in dit geval. Hij had het graag eerder geweten, en zal daar zijn redenen voor hebben. En in plaats van hem te vragen waarom, vul je voor hem in waarom het "onzin" is dat hij dat vindt.

Ik heb bv. mijn eigen kijk op het label. Daar zitten elementen uit jouw visie in, maar ook een (voor mij) heel andere kwalificatie van het "label". Ik denk alleen dat als ik mijn kijk hier deel ik dan ook een uitgebreid betoog van je krijg waarom  ik het "niet goed zie". 

Dus laat ik dat maar even.. En dat vind ik eigenlijk heel zonde op een forum als dit, waar je in gesprek juist dingen van elkaar kunt leren..

PS. dit is een reply op je eerdere reactie op mij
reactie op @bbking:
mathieu wouters Hey @bbking

Het staat je vrij je verhaal uit de doeken te doen.  Ik zal er niet op reageren als jij aangeeft daar bang voor te zijn.... 

Als ik mijn mening geef, zeg ik er steeds bij dat het ook maar mijn mening is.  Ik zal nooit het woord 'onzin' gebruiken, zoals jij het stelt.  Ik vraag aan warhoofd wat dat label op jonge leeftijd voor haar veranderd zou hebben, als een oprechte vraag.  Op een forum als dit staat het iedereen vrij de zaken vanuit zijn/haar invalshoek te bekijken.  Dat is het mooie van een forum. 

Ik vind het ook niet zo leuk als mensen alles steeds
counteren vanuit hun wetenschappelijke invalshoek, maar daar is dit nu
eenmaal een platform voor hé.  We hoeven het niet eens te zijn.

verder wil ik hier niet meer op ingaan.

3 dagen geleden

Beantwoorden

Mr B @mathieuwouters

Daar gaan we weer..

Ik geef dus helemaal niet aan er "bang" voor te zijn, en ben mijn invalshoek is echt 0% wetenschappelijk. Ik check alleen domweg beweringen, of dat nu wetenschappelijk is of niet. Er is al genoeg "fake news" in de wereld, en vast ook vanuit de wereld van de Pharma.

Waarom verdraai je steeds mij woorden en vraag je niet een keer naar wat ik dan van dat label vindt?

Ik zeg tegen je dat ik het zonde vindt dat we niet vaker over de "common ground" praten, en die is er zeker. Als jij dat verder niet wilt, ook goed. Dan laat ik je verder rustig posten en zal niet meer op je reageren, ok?
2 dagen geleden

Beantwoorden

mathieu wouters Hey @bbking

ik ben er ook van overtuigd dat er een common ground is.  Alleen zit ik nu ff in een stadium waarin ik een sterke drang voel om te reageren vanuit mijn visie.

Wat betreft dat fake nieuws : wetenschappelijke bronnen checken geeft je geen garantie dat je geen 'fake nieuws' verspreidt... Maar fake nieuws verspreiden is 'bewust' foutieve informatie rondstrooien en dat doen we geen van beiden.  Als je vanuit eigen ervaring spreekt, verkondig je een subjectieve waarheid.  Het is waar voor mij maar daarom nog voor een ander.  Een volledig objectieve waarheid bestaat gewoon niet in de fysieke wereld.  Al wordt die nog door verschillende bronnen bevestigd.  Dé waarheid ligt in een diepere dimensie en daar hebben wij met ons verstand geen vat op (en dus ook de wetenschap niet).  Maar die niet niet-tastbare dimensie heeft wel een enorme invloed op ons.  En daar wordt op dit forum (naar mijn mening) nog te weinig aandacht aan gegeven.  Veruit de meeste posts gebeuren in het board  'medicatie', en dat frustreert me en daar wil ik tegengewicht aan bieden. Ik probeer mensen te triggeren, das al.

Ik zou graag eens een topic van je lezen waarin je jouw visie op het label uit de doeken doet.  En ik zal die visie niet trachten te counteren...


2 dagen geleden

Beantwoorden

Mr B Hey @mathieuwouters​ dank voor je uitleg en ik begrijp beter hoe je er in staat. 

Mijn verhaal (om het zo maar te zeggen) heb ik hier nog niet echt verteld. Wellicht ook omdat ik dat nog aan het uitvinden ben en deels ook omdat het een iets langer verhaal is. Dus het komt zeker een keer! 
1 dag geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
🔥 Bende Proud 1 dag geleden geplaatst
Drogeren? Verkeerde titel als je het mij zou vragen..
Yvonne Brits 1 dag geleden geplaatst
Nog een interessant artikel over dit onderwerp

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/laat-die-diagnose-eens-zitten-en-kijk-hoe-een-kind-wel-tot-bloei-komt~bb10e361/
Ann V 2 uur geleden geplaatst
Wat ik vaak zo gek vind is dat het een "of verhaal" is. Waarom kan het niet een "en verhaal" zijn. Meningen zijn vaak het ene of het andere. En artikels of video's die een bepaalde visie verkondigen komen bij mij vaak te zwart-wit over en vaak zeer ongenuanceerd. Ik begrijp best dat iemand een bepaalde visie volgt en wil delen maar door o.a. inderdaad een bepaalde titel of weinig in vraag stellende topic geeft het voor mij een te nauwe indruk.
Ann V 47 minuten geleden geplaatst
Was blijkbaar toch nog niet klaar met mijn repliek:
En inderdaad dit is ook een mening, maar moeten we niet eens stilstaan bij het stereotiep dat wordt voorgesteld met het label? Het is niet het probleem van overdiagnose maar van eenzijdig denkbeeld van mensen die denken te weten wat het betekent om adhd of ass te hebben. Het eenzijdige beeld dat het enkel zou gaan om het hyperactieve kind dat zijn energie kwijt moet kunnen en daarvoor pilletjes krijgt. Kom nu, toch een beetje kort door de bocht niet waar. Bij autisme heeft men de diagnose veranderd naar ass, autismespectrumstoornis, dus een waaier aan verschillen. Het is niet het label dat onze kinderen tekent maar de vooroordelen en stereotiepe weergave daarvan. Een label is een naam om dingen betekenis te geven. Wat is er mis met betekenis geven?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 February 2020 om 16:33
Aantal lezers 11
Aantal reacties 26