“Je bent zo streng voor jezelf en haalt jezelf naar beneden”

Laatste reactie 16/03/2019 13:47 door Kirsten
· Markeren als ongelezen
Elske Veder 3 maanden geleden geplaatst
Ik kreeg gisteren een liefdevolle preek van een vriendin van me. “Je haalt je zelf zo naar beneden en bent zo streng voor jezelf.” Ik ben momenteel werkloos en door wat faalervaringen vind ik het lastig mezelf te verkopen (essentieel bij solliciteren natuuurlujk). Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik geen baan wil en kan doen, waar projectmanagenent een factor in is. In veel functies is enigszins organiseren en projectmanagement een vereiste. Het goedbedoelde advies van mijn vriendin was “Je bent hartstikke slim en dat kan je heus wel leren!”.

Ze was vrij volhardend en pas toen ik meldde dat ik getest ga worden op ADHD was er eerst ongeloof “Ik herken dat niet bij jou!” en daarna damde ze in. Alsof het met het label ADHD ineens wel geoorloofd is om dat niet te kunnen.

Ik heb er een dubbel gevoel aan over gehouden. Ik kan gewoon niet zo goed projecten managen en heb er weinig vertrouwen in dat ik dat ooit ga leren ongeacht of ik nu wel of niet het label adhd heb/krijg.

Toch veranderde haar houding toen ik mogelijk adhd als oorzaak/excuus/ reden aangaf.

En ik herken dezelfde houding bij mezelf. Wat nou als ik geen adhd heb? Dan moet ik het dus wel kunnen!

Herkend iemand dit? De tweestrijd tussen het wel of niet willen ontvangen van de diagnose terwijl het eigenlijk slechts een label is en ongeacht van dat label ik bepaalde dingen gewoon niet kan.
reactie op @elskeveder:
Kirsten P indewolken Het is heel herkenbaar wat je zegt. Ik heb jarenlang onder mijn niveau gewerkt. Puur omdat ik dacht, ja maar ik kan dit en dat toch niet?

Ik heb door een aantal gebeurtenissen toch besloten mijn ontslag in te dienen zonder dat ik ander werk had. Ik had al jaren geprobeerd ander werk te zoeken en ineens gaf dit ontslag mij zoveel zelfvertrouwen en kracht dat ik binnen twee weken een nieuwe baan had. Op niveau en met veel meer verantwoordelijkheid. 

Het heeft ook geholpen dat ik bij de juiste psycholoog terecht kwam die mij precies de juiste richting in hielp en mij liet inzien waarom ik een gebrek had aan dat zelfvertrouwen. Zoek de juiste mensen om je heen, dit kan een vriendin zijn maar ook een psycholoog of een ander soort coach. En successen die je zelfvertrouwen geven. Ook al zijn het kleine dingen. 

Het label ad(h)d heb ik nog steeds moeite mee omdat ik het geen excuus vind. Ik heb het altijd gehad dus het is onderdeel van mij. Ik zie wel waar de adhd me in de weg zit. Het geeft meer inzicht in waarom iets niet lukt of minder goed lukt dan ik zou willen. Aan mij om dan een oplossing te vinden of niet. 

Succes met je sollicitaties en het traject voor de diagnose. 

Ik denk wel dat je meer kunt dan je denkt, je moet alleen de juiste omgeving hebben om je te ontwikkelen en ontdekken waar je kracht ligt. Of dit nu managen is of iets anders.

Kirsten
3 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Je bent goed zo als je bent.. er is altijd wel ruimte voor verbetering.

persoonlijk loop ik in principe nooit te koop met 'ik heb ADHD' ik praat er bijna niet over.. en gebruik het al helemaal niet als excuus.. want de ander heeft weer HSP, die heeft dat weer.. ja, allemaal leuk en aardig.. het wordt er niet beter op zeg maar.

Jij kunt dat ook! Met of zonder ADHD :)

Ik herken zeker NIET de tweestrijd.. mijn vrouw of andere zeggen vaak.. ja dat komt omdat je ADHD hebt.. haha.. tja.. ik vind het prima.. maar ik zeg altijd dat ik gewoon wat drukken ben dan de rest, hahaha. 

Altijd positief blijven, niet altijd makkelijk en mogelijk.. maar wel zo vaak mogelijk.. zo sta ik zelf ook in het leven.. (heb ik dat heel lang niet gehad.. maar steeds weer iets meer)

Wel of geen label, als je maar wilt! Dicipline, leren, opnieuw doen etc..

Jij kunt dat Elske! 

Gr. Coen
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
@elskeveder​ ik heb nog enkele reacties verkregen via het ADHDblog netwerk, wellicht heb je er nog weer wat aan.

Heel herkenbaar. Ik geef wel aan dat ik ADHD heb omdat ik daarnee wil bereiken dat de mensen om me heen “begrip” voor me hebben waardoor ik niet steeds over mn grenzen hoef te gaan. Ik ben het zat om te horen dat ik het wel kan. Ik kán het ook, maar vaak maar in een korte piek. Ik zeg altijd dat ik een formule één auto ben zonder remmen. Vraag mij niet lange tijd op mn tenen te lopen, want dat gaat ten koste van mezelf. Ik heb liever kleine succeservaringen op lager nivo. Dat ze me maar ONDERSCHATTEN ipv overschatten. Ik haal mezelf niet omlaag zoals velen denken. Ik wil gewoon op dat “lage” nivo functioneren op werkgebied, zodat ik enegie over heb voor mn “gewone” leven. Voordeel voor werkgever is dat ze me af en toe kunnen laten pieken door me te vragen bij vergaderingen met een (zorg) casus waar ze niet uitkomen. Ik zie verbanden en oplossingen die niemand zo snel ziet of vinden kan omdat ik volledig “out of the box” kan denken.


Herkenbaar! Hetzelfde hier..  Ja je kan het enzovoort.. Maar als je het zelf niet voelt tja.. ik haat het..
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 March 2019 om 10:58
Aantal lezers 19
Aantal reacties 4