Inwerktijd Wellbutrin XR

Laatste reactie 14/02/2020 15:42 door Linda
· Markeren als ongelezen
Remco van der Meulen 9 maanden geleden geplaatst
Heeft iemand op dit forum enig idee van de "inwerktijd" van Wellbutrin XR? 
Met inwerktijd bedoel ik de tijd die de medicatie nodig heeft om zijn volle werking te bereiken. Ik lees/hoor hier verschillende verhalen over en zodoende ben ik benieuwd naar jullie ervaringen.

Ik zelf ben sinds een week aan de Wellbutrin vanwege mijn diagnose ADD icm depressief gedrag. Ik ga niet gebukt onder paniekaanvallen e.d. Het is meer het vlakke, emotieloze gedrag dat bij mij om de hoek is komen kijken. Vandaar de keuze voor Wellbutrin. 

Aangezien ik het pas een korte periode inneem, kan ik er zelf nog niets zinnigs over zeggen.

Ik lees graag jullie ervaringen.

Gr,
Remco
Esther Van den Berg 9 maanden geleden geplaatst
Hoi Remco, ik zit sinds 4 weken aan de Wellbutrin XL en er staat zo’n 4-6 weken voor. Kan zelfs nog wel wat langer duren. Wel merk ik al op dat ik rustiger ben. Stemming moet nog even op zich wachten. Succes!
Jan Boersma 8 maanden geleden geplaatst
Wat is jullie ervaring tot nu toe? 

Ben deze week ook net gestart, maar na de vele negatieve berichten gelezen te hebben ben ik daar wel benieuwd naar...

Helaas werken de stimulantia bij mij niet goed. Hoge bloeddruk en hartkloppingen, dus nu verder zoeken. 

In verband met de kosten nu wellbutrin gekozen ipv stattera. 

Maar als ik de berichten zo lees twijfel ik of dat de juiste keuze is. 
reactie op @janboersma:
Remco van der Meulen Hallo Jan,

Zelf zit ik nog op een startdosering van 150mg maar dat zal wel worden opgehoogd omdat er, net als bij Esther,  te weinig effect waarneembaar is.

Van bijwerkingen heb ik in principe helemaal geen last alleen moet ik rekening houden met het feit dat mijn bloedsomloop iets vertraagt. Dat merk je als je vlug opstaat en je een beetje draaierig wordt. Valt overigens prima mee te leven.

Ik ben benieuwd naar de resultaten zodra de dosering is opgehoogd. Ik zal dan, opnieuw, verslag uitbrengen. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 8 maanden geleden geplaatst
@remcovandermeulen​ wellicht heb je wat aan de volgende Wellbutrin topics:

1. https://forum.adhdblog.nl/boards/wellbutrin
2. https://forum.adhdblog.nl/conversations/ervaringen-met-wellbutrin
Remco van der Meulen 6 maanden geleden geplaatst
Zo. Inmiddels zijn we (weer) een paar maanden verder, dus tijd voor een kleine update.

Van de 150 mg Wellbutrin die ik als startdosering kreeg voorgeschreven zit ik inmiddels op 450 mg per dag. 

Van bijwerkingen heb ik geen enkele last. Wel heb ik het gevoel dat het bij 450 mg wat is gaan doen. Ik heb het gevoel dat de randjes van alle prikkels en emoties wat minder scherp zijn. Het gekke is alleen dat ik dat niet zeker weet. Enerzijds omdat mijn omgeving er niets van lijkt te merken en anderzijds omdat ik geen vergelijk heb met andere medicatie.

Ik heb het gevoel dat ik sinds de medicatie wat meer naar mezelf durf te luisteren en op basis daarvan beslissingen neem, ook al houden die niet al-tijd rekening met wat mijn naasten daarvan vinden. Toch zijn de reacties overwegend positief.
Een van die beslissingen is om gehoor te geven aan een paar dingen die bijna mijn hele leven een verlengstuk waren van mijn persoonlijkheid maar die ik in de afgelopen jaren heb verwaarloosd/afgezworen. De behoefte om terug te keren naar mijn roots is van een kriebel overgegaan in een latente jeuk, zeg maar. 
(Ik weet niet of het vasthouden aan je roots typisch iets is voor ADD'ers dus andere reacties/ervaringen zijn welkom.)

Daarnaast heb ik het gevoel dat ik wat "strijdbaarder" ben dan de periode voordat ik Wellbutrin nam. Dat laatste kan ik wel gebruiken op dit moment met een diagnose ADD, een echtscheidingsprocedure en het zoeken naar een nieuwe (passende, dit keer) baan op mijn bord. 

Voorlopig blijf ik er maar mee doorgaan, maar ik wordt redelijk strak gemonitord door mijn psychiater en huisarts en zelf probeer ik ook scherp op te zijn op veranderingen.

Tot zover voor nu......
Linda Alexandra 6 maanden geleden geplaatst
@remcovandermeulen​, fijn dat het goed gaat met de medicatie en dat je het als steun in de rug kunt ervaren in deze moeilijke tijd. 

We lezen wisselende berichten over Wellbutrin en het is fijn dat jij het als positief ervaart. 

Wat zijn je ADHD klachten?
reactie op @lindaalexandra:
Remco van der Meulen Hallo Linda,

Diagnose luidt: ADD, geclassificeerd als "ernstig" (da's de zwaarste categorie) vanwege de neiging tot depressiviteit. 

Als kind was ik een duidelijke ADHD'er maar dat is in de puberteit veranderd en is de H (Jochem Meyer-gedrag zoals we dat hier thuis noemen) naar de achtergrond verdwenen. 
6 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Hoi Remco, dan begrijp ik waarom je geen methylfenidaad (werkzame stof in Ritalin en Concerta) kreeg voorgeschreven. Deze medicatie kan de neiging tot depressie versterken. Zelf ben ik het matige gecombineerde type met vooral ADD. De H is bij mij nooit heel duidelijk geweest, dit bleek vooral in de microbewegingen te zitten, zoals friemelen en knipperen met de ogen.

Ik doe het goed op een lage dosering Methylfenidaad en gebruik het als steun in de rug. Nu heb ik meer energie, meer overzicht, betere concentratie en reageer ik rustiger op situaties (vermoedelijk door minder prikkels). Verder ben ik aan het leren te begrenzen, op tijd rust en/of time-out te nemen en ook aan het kijken wat voor werk bij me past. Ben jij hier al verder mee?
6 maanden geleden

Beantwoorden

Remco van der Meulen Hey Linda,

Dat van die methylfenidaad was exact wat mijn psychiater mij ook vertelde. De keuze voor het soort medicatie ligt uiteindelijk bij mij, maar dat was wel de reden om, voorlopig, met Wellbutrin te starten.

In mijn jeugd heb ik heel wat afgefriemeld, gestuiterd en omgegooid. Op een of andere rare manier is er in mijn pubertijd een knop omgegaan en was dat allemaal over. Okay, ik heb nog steeds een duidelijke vorm van onhandigheid, zeker als ik het druk heb, maar daar is prima mee te leven. Met de diagnose ADD wordt die verdwijning van de H toegeschreven aan een soort "aanpassingsgedrag". Je gedrag aanpassen aan wat de omgeving graag ziet, zeg maar.
Voordat ik medicatie nam, zou ik daar in mee zijn gegaan. "Geef het een plekje". 
Nu heb ik meer zoiets van; "dat was toen maar wat koop ik daar nù voor?" Afsluiten en weer door. Misschien is dat het strijdbare wat ik mijn gedrag/gemoedstoestand meen waar te nemen.....

Qua werk zit ik nog op een dood spoor. Ik zit inmiddels 7 mnd thuis en wil graag daarin doorpakken maar zowel mijn psychiater als de bedrijfsarts trappen op de rem omdat ze het te snel vinden gaan. Eerst zit er nauwelijks schot in de zaak en nu het eindelijk wat momentum lijkt te krijgen, gaat het ineens te snel. Zelf komen ze niet met ideeën, opties, of whatever, dus dan ga ik het wiel maar weer zelf uitvinden. Ze vergeten daarbij dat ik ook nog in een echtscheidingsprocedure zit en dus wel zal moeten. (maar vooral willen hoor)
Om niet weer na een tijdje de conclusie te moeten trekken dat mijn baan het toch niet ècht is, heb ik contact gezocht naar een partij die me kan begeleiden in het vinden van een baan, zoveel mogelijk passend bij mijn persoonlijkheid. Contact gehad met verscheidene coaches, maar zodra ADD valt, wordt het lastig voor de meesten. 
Zo ben ik bij ADHD-Nederland terechtgekomen. met een van hun trainers/coaches heb ik een oriënterend gesprek gehad en dat voelde positief. I.ig. positief genoeg om daarmee verder te willen. Helaas wordt hun zorgaanbod niet vergoed, en ik kan het niet betalen, dus dat wordt nog puzzelen.
Momenteel ligt er een WMO-aanvraag bij de gemeente en is de bedrijfsarts met de verzekeringsmij. van mijn werkgever in gesprek om hierin mee te participeren. Ik kan nl. niet re-integreren bij mijn werkgever en dan moeten ze een alternatief bieden, aldus de bedrijfsarts. Dat ik hierin zelf het initiatief heb genomen, werkt in mijn voordeel, heb ik gemerkt.

Voor mij ligt het begrenzen niet zozeer aan op tijd rust en/of een time-out te nemen maar ben ik meer gebaat bij het doen van dingen die ik leuk vind en waardoor ik weer energie en een leeg hoofd krijg. Voor mij is o.a. muziek maken (ex-conservatorium student) een vorm van rust/time-out, zeg maar. Dat is een van de dingen die ik weer op wil gaan pakken.

Het is een hele lap tekst geworden maar dan heb je een beetje een idee.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Hey Remco,

Herkenbaar weer. Ik heb een tijdje thuis gezeten en ben sinds een paar maanden weer aan het werk. Eerst was ik nog wat onzeker, ik was bang dat ik het niet aan zou kunnen en dat ik weer zou vastlopen. Ik werk nu als telefoniste en de grootste uitdaging is toch om dingen tegelijk te moeten doen. Het gaat wel goed, maar merk wel dat ik sneller door mijn medicatie heen ben. Verder mis ik wel diepgang en uitdaging. Dit is in een andere topic ook aan de orde geweest; AD(H)D-ers raken gauw overprikkeld als er teveel gevraagd wordt en weer onderprikkeld als er niet genoeg uitdaging is. Het is eigenlijk die balans waar ik nu naar op zoek ben....
Dingen doen die je leuk vindt is een natuurlijke manier om dopamine aan te maken, dus heel belangrijk. Natuurlijk kan dat niet altijd, maar het is wel goed om zoveel mogelijk leuke en interessante dingen in je leven te verwerken. Waar krijg je energie van? Wat inspireert je? Wat helpt om je hoofd leeg te maken? Maar ook inzicht krijgen wat een vol hoofd of frustratie triggert. Wat kun je doen om dit voor te zijn? Wat voor baan zou je voldoening geven en wat heb je nodig om goed te kunnen functioneren?
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 November 2019 om 12:52
Aantal lezers 24
Aantal reacties 11