Invloed Hormonen (overgang) op ADHD en medicatie

Laatste reactie 17/11/2020 00:32 door
· Markeren als ongelezen
Eliza Rakke 3 jaar geleden geplaatst
Ik ben in de overgang en ik heb daardoor meer last van mijn ADHD. Ik heb gelezen dat ADHD -ers een grotere kans hebben om meer last te krijgen van een depressie en dus ook meer last van hun ADHD. Helaas is dat bij mij het geval. Ben ook erg moeilijk instelbaar qua medicatie al lijkt het nu (voorlopig ) weer goed te zijn. Ook dat schijnt vaak voor te komen bij vrouwen die adhd hebben en in de overgang te zitten. Je komt dat steeds meer tegen.

Zijn hier meer vrouwen die daar last van hebben? Zoja dan ben ik erg benieuwd hoe jij er mee omgaat en wat voor jou werkt
reactie op @barrel:
Anneke Ronner-Veenboer Hai Ellen, ik herken je probleem ik ben 51 en ben al een tijdje bezig id de overgang te gaan.. Schijnt in fases te gaan.. Volgens mijn bloed spiegel zit ik er nu pas in dacht al 5 jaar geleden... Maar goed.. Ik kan er ook weinig over vinden ..echt onderzoek is mischien een idee!!
Ik heb ook sterkere stemmingswisselingen en voel me rebels als id pubertijd ..
De onrust, chaotisch, druk, rennen vallen en weer opstaan.. Alles is idd sterker.
Op de pil reageer ik niet goed.. Ik ben qua ADHD medicatie sinds vorig jaar over op Welbutrin... Dit bevalt goed..nou ja beste van alles..
Ritalin en Concerta was niet meer goed in te stellen..
Ik hoop ook dat er meer reacties komen ook om elkaar wat tips te geven ... Want de dooddoener is wel...ja alle vrouwen hebben er last van..ja klopt maar ze hebben niet allemaal ADHD...
3 jaar geleden

Beantwoorden

Eliza Rakke Hallo Anneke,

Er is inderdaad erg weinig over te vinden. Een vrouwenkliniek in Den Haag heb ik via Google gevonden en die gaf het wel aan. Maar voor de rest niet. Ik heb er ook wel degelijk last van. Inderdaad erg slecht instelbaar. Ik gebruik Wellburtin als AD aangezien de combinatie hormonen, overgang en adhd en wat privé problemen mij onderuit hebben gehaald. Ik slik nu elke 2 uur Ritalin. Maar dat kan morgen ineens weer te veel of te weinig zijn. Als alles weer wat rustiger is wil een ander medicijn proberen in overleg met mijn psychiater. Nu nog even niet. Concerta en Medikinet reageer ik slecht op (depressief)
Heb jij ook dat je de ene dag redelijk rustig bent met en de andere dag ineens weer stuitert ondanks medicatie? Het enig wat dan helpt is intensief sporten (hardlopen/ boksen) De pil heb ik besloten niet te nemen aangezien het uitstel is. Zit er nu middenin en ik heb geen zin om over bv 2 jaar weer hetzelfde mee te maken. (hoop dat het dan over is). En inderdaad alle vrouwen krijgen de overgang en dat is al heel lang zo. Ja maar ten eerste wordt nu pas erkend en komt het meer uit de verdoemhoek, dat het erg heftig is voor een hele hoop vrouwen. En dat het vooral erg heftig is voor vrouwen met ADHD. De dagen voor mijn ongesteldheid waren ook altijd heftig en toen wist ik niet dat ik adhd had.

Hoop inderdaad op meer reacties en vooral tips !!
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Hallo @ellen er is weinig informatie te vinden over jouw specifieke vraag. Ik heb wel een reactie kunnen via ADHDfund. Wellicht kun je er wat mee..overgang en ADHD


Er is weinig over te vinden. Ik ben 49 jaar en ben sinds een kleine 2 jaar aan de pil die zowel mijn menstruatie als mijn hormoonhuishouding wat in toom probeert te houden. Dat gaat nu goed, en toch heb ik de week voor mijn menstruatie veel last van mijzelf en kan dan alles wat minder hendelen. Zo zijn er meer zaken rondom overgang waarbij ik mij afvraag of het anders is door de ADHD.
reactie op @coenoldebijvank:
Eliza Rakke Dank je Coen!

Kan ik ook lid worden van de faceboekgroep? Ik had begrepen dat daar meer reacties op mijn topic was gekomen.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Lotte Hijmensen 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Ellen,

Het klopt helemaal dat je in de overgang moeilijk in te stellen bent op medicatie . Heb je het boek "Gids voor vrouwen met ADHD" van Terry Matlen gelezen? Ik vind het echt een aanrader voor alle vrouwen met ADHD en haar onderzoeken vind ik verplichte kost voor iedereen die behandelaar of coach is van vrouwen met ADHD.
Ze beschrijft allerlei dingen die vrouwen in hun leven tegenkomen, en wat voor invloed ADHD er op kan hebben. Ze geeft praktische tips en ze schrijft herkenbaar en met een flinke dosis humor.

Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Groet Lotte
Frouwk Wieringa 3 jaar geleden geplaatst
Hoi ik reageer ook even,ik ben 60 jaar en vanaf 45 jaar in de overgang,nu heb weinig last van nachtelijk transpireren,maar wel overdag,met name de laatste half jaar,dat ik bij alles wat ik doe,zowel thuis als bij clienten,zo erg transpireer,dat ik er hinder van ondervindt. Thuis vind ik het niet zo'n probleem,maar wel bij mijn clienten.
Zweetdruppels druppelen mij van mijn gezicht,op mijn bril,haar kletsnat op mijn hoofd,net of ik onder de douche weg kom. Erg irritant. Je wordt er bekaf van,nu was ik dat al. Maar versterkt nog meer. Maar gelukkig heb ik er s'nachts geen last van,behalve dat ik slecht slaap. Maar dat heeft met andere dingen te maken. ( zie mijn voorstel topic) Geen idee wat ik er aan kan doen. De één zegt je hebt je er zo lang last van als je leeft,de ander zegt het gaat op bepaalde tijd over. Ik heb geen idee.
Eliza Rakke 3 jaar geleden geplaatst
Hallo Frouwk,

Heb je geen last van dat de ADHD meer naar voren komt? Dat heb ik namelijk. De hormonen zorgen daarvoor. Ik zweet vooral s'nachts, ben dan vaak drijfnat. En slaap daardoor, ondanks medicatie , erg slecht. Nog slechter dan normaal. Mijn ADHD kant die ik eerst best goed in de hand had, is nu echt duidelijk aanwezig en beperkt mij enorm. Ondanks al bijna 2 jaar Ritalin slikken.

Jammer dat er nog zo weinig bekend over is, en vooral weinig tips over hoe om te gaan als ADHD-er met je ADHD klachten en de overgang. Ik kon de pil gaan slikken, vooral voor mijn stemming, maarja dat is uitstel volgens de gyneacoloog..

Lotte dat boek gaat ik opzoeken. Had een boek gekocht gids voor vrouwen met ADHD maar daar had ik niet veel aan. Ging vooral over structuur brengen, rust reinheid en regelmaat. En dat heb ik mijzelf ooit al aangeleerd, voordat ik wist dat ik ADHD had (zie andere topc:ADHD en aangeleerd gedrag.)
Colette van Essen 11 maanden geleden geplaatst
Ik ben met 32 jaar gediagnostiseerd met ADHD en ben methyfendidaat gaan slikken. Na mijn 50ste werd ik steeds vergeetachtiger, impulsiever en chaotischer. Ik klaagde erover bij de huisarts maar die kon niets doen.
Ik volg regelmatig webinars en lees artikelen over ADHD bij volwassenen via ADDitude en ik heb kort geleden ontdekt dat volgens verschillende specialisten op dit terrein ADHD medicatie niet of slecht werkt tijdens en na de menopauze door afwezigheid van de vrouwelijke hormoon (daarom is PMS ook heftiger bij vrouwen met ADHD). Ze raden hormoon therapie aan. In de VS hebben ze daar veel minder moeite mee dan in Nederland (terecht of onterecht).
Webinar (waar dit pas tijdens de vragen aan de orde komt): https://www.additudemag.com/webinar/how-do-i-know-if-my-adhd-medication-is-working/
en in artikel: https://www.additudemag.com/inside-the-aging-adhd-brain/
Coen Olde Bijvank 11 maanden geleden geplaatst
Leuk onderwerp 'invloed Hormonen (overgang) op ADHD en medicatie' 

@jornapostma​ zal de komende weken hier een heel mooi blog over schrijven op ADHDblog.

dit gaat niet specifiek over de hormonen, overgang en ADHD medicatie maar het volgende: 'ADHD en de invloed van hormonen'

de invloed van hormonen op ADHD.

Als het klaar is zal ik het artikel hier ook weer plaatsen.
Sandra Van hees 1 maand geleden geplaatst
Hoi hier nog iemand die allemaal vragen heeft over het onderwerp
Ik kreeg meer last van psychische klachten onrust angst piekeren en overprikkeld zijn zo'n 5 jaar geleden. Onder behandeling psycholoog laten testen omdat ik onregelmatig menstrueerde en ja hoor begin van de overgang. 
Na veel therapie uiteindelijk naar psychiater gestuurd omdat ze bang waren voor psychose. Was gelukkig mijn overactieve brein die het niet meer aan kon. Dus sinds januari gebruik ik concerta.

Ik merk dat mijn hormonen heel veel invloed hebben op pieker gedrag, doorslapen, overprikkeld zijn enzv. 
Laatst weer een 3 keer overgeslagen brein gelijk wat rustiger. Daarna vanaf de ovulatie t/m menstruatie juist heeeeeel veel last.

Maar als de werking van de medicatie minder lijkt te zijn heb ik ook meer last van bijwerkingen van de concerta vooral misselijkheid herkent iemand dit?

Groetjes Sandra
Linda Alexandra 1 maand geleden geplaatst
@sandravanhees​, dat herken ik wel. Het lijkt te komen door hormonale schommelingen die effect hebben op je slaappatroon, bloeddruk en je gestel. Mijn menstruatie is momenteel erg onregelmatig, maar er is nog wel iets van een cyclus. Tijdens de "PMS" ben ik prikkelbaarder, heb ik iets meer medicatie nodig en ervaar tegelijkertijd iets meer bijwerkingen. Supplementen als magnesium, omega3 en valeriaan helpen bij mij redelijk goed. Helpt het om bij misselijkheid vaker kleine beetjes te eten?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 April 2017 om 10:06
Aantal lezers 65
Aantal reacties 12