Intens effect bij lisdex (ELvanse), nauwelijks effect bij dex (Tentin). Ideeën gevraagd.

Laatste reactie 13/01/2022 22:22 door Paula
· Markeren als ongelezen
Rosa Nuijens 4 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal, Sinds een aantal maanden heb ik de diagnose adhd (vrouw, 32 jaar). Een aantal weken geleden ben ik met medicatie begonnen. Omdat ik ooit al eens methylfenidaat via de huisarts had geprobeerd en daar erg beroerd van werd, met de psychiater besloten om Elvanse te proberen (20 mg). Wát een fantastischer ervaring was dat! De helderheid, rust, concentratie, energie etc. Het voelde alsof ik de wind in de rug had, ipv jaren lang altijd tegenwind. Enige bijwerkingen: droge mond. En geen slaap meer.. De eerste 2 nachten tussen de 2 a 3 uur slaap gekregen. De 3e dag geen Elvanse meer genomen en ook die nacht erg weinig slaap. Pas op de 2e dag zonder dosis merkte ik dat de Elvanse begon uit te werken. Na overleg met de psychiater besloten om kortwerkende dex te proberen. Ondertussen zit ik op 1x 12,5 mg Tentin en ik ervaar, naast weer een droge mond, niets. He-le-maal niets. De psychiater heeft geen idee hoe het kan dat 20 mg lisdex veel te sterk werkt terwijl 12,5 mg dex niets doet. Heeft iemand wel een idee? Of een link naar interessante informatie? Ondanks vele uren Googlen ben ik nog niet verder gekomen. Alvast bedankt! Rosa
Marc de Schipper 4 maanden geleden geplaatst
hoi roos wel apart zo heftig reageren op lisdexamfetamine 20mg te intens en tentin 12.5 niks...wat een beetje vreemd is dat je in zo'n korte tijd wisselt met lisdexamfetamine en tentin misschien wat meer tijd geven? dat is ook bij ieder mens verschillend kwa werking..gr en succes ermee
Hans Weerdom 4 maanden geleden geplaatst
Tentin is een vreemd middel. Ik gebruik het zelf nu een paar weken en niet tevreden.  Maar in jouw geval:  wat zijn je opties nu die je bedacht hebt? Doorzetten met Elvanse? Paar dagen per week om te wennen? Kan ook andere magistrale versies proberen van dex? DMB is weer te krijgen, regenboog? Wat een puzzel he! :)
reactie op @324:
P Davenport Hoi Hans, waar ben je niet tevreden over qua Tentin?
4 maanden geleden

Beantwoorden

P Davenport 4 maanden geleden geplaatst
Problemen met slapen is een bijwerking die ook weer weg kan gaan. Om na 2 dagen al weer te gaan switchen lijkt of je het niet echt een kans hebt gegeven, je moet toch wel een paar weken uittrekken om je lichaam er aan te laten wennen. Met de kort werkende wordt toch geadviseerd om dit minimaal 2x per dag te nemen, waarom gelijk 12.5mg? Start dosis is vaak 2.5 of 5 mg en daarna hoog je dit op naar gelieve. Bij mij duurt het in de ochtend iets langer voordat het gaat werken en de volgende weer iets korter, dit moet je allemaal fine tunen en uiteraard een kans geven, ander het het geen zin.
Paula Schaareman 4 maanden geleden geplaatst
Ik heb helaas geen verklaring maar herken sommige punten wel! Dus wilde mijn ervaring met even met je delen, wellicht heb je er iets aan. :-) Ik ben een vrouw, 29 jaar, en heb de diagnose sinds 2 maanden. Begonnen met Methylfenidaat. Dat werkte top qua focus! In het begin wel bijwerkingen zoals slapeloze nachten en een hart wat tekeer ging. De slaap kon ik na 3 nachten weer vatten. Alleen had het niet zo’n beste invloed op mijn depressie, tijd voor iets nieuws! Ik ben sinds 8 januari begonnen met Tentin, 3x 5mg. De Tentin lijkt voor mij ook een minder effect te hebben. En ik ervaar een leger aan bijwerkingen… De eerste twee nachten ook niet geslapen. Daarna weer prinsheerlijk! De focus is er met momenten maar niet zoals bij de Ritalin. Verder heb ik flinke hoofdpijn, ben ik met mijn kaken aan het klapperen en heb ik last van maagzuur. Mij is gezegd dat de bijwerkingen weg zouden moeten trekken na +/- 2 weken. Dus ik hou nog even braaf vol tot de evaluatie met mijn arts. Eigenlijk wat ik wil meegeven is: bijwerkingen verdwijnen als het goed is weer! Zo was althans mijn ervaring met Ritalin. En Tentin is dus ook niet zo vrij van bijwerkingen. Maar als ik je zo hoor over Elvanse, misschien is het de moeite om het nog een kans te geven. :-) Ik hoop dat je iets vindt dat werkt voor je!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 January 2022 om 16:39
Aantal lezers 13
Aantal reacties 5