Inactiviteit door ADD

Laatste reactie 16/06/2020 14:48 door Rifka
· Markeren als ongelezen
Rika Fife 6 maanden geleden geplaatst
Als je iets wil doen maar je begint er niet aan, en ineens is de dag voorbij zonder dat je iets gedaan hebt.
Niet alleen saaie dingen zoals administratie uitstellen, maar ook de leuke dingen.
Allerlei ideeën in je hoofd, maar er gebeurt niks.

Hoe noemen jullie dit symptoom?

Hoe gaat jullie psycholoog/POH/behandelaar hiermee om?

Wat zijn de mogelijkheden om hierin te verbeteren? (aub niet ''doe beter je best om iets te doen'' haha)
John . 6 maanden geleden geplaatst
Hier exact zelfde ervaring en dan 's avonds ook nog zitten balen dat je niks hebt gedaan
reactie op @john:
Rika Fife Precies! 's avonds erover piekeren..
6 maanden geleden

Beantwoorden

Nynus N Herkenbaar😂
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Ruben Arnhem 6 maanden geleden geplaatst
Zelf plan ik een taak letterlijk in. Bijv. Boekhouding doen tussen 13.00 en 17.00 uur. Dan heb ik een deadline die ik wil halen. Tevens gebruik ik de Pomodoro-methode. (Pomodoro = 25 minuten werken + 5 minuten pauze) . Zo heb ik telkens 5 minuten voor een loopje, een wc bezoek,  de mogelijkheid om thee in te schenken of een andere afleiding. 
reactie op @rubenarnhem:
Rika Fife Ik heb deze tips op cursus ook gehad maar het doet niks voor mij.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 6 maanden geleden geplaatst
Voor mij helaas ook niet...hopelijk voor anderen wel
Wilfried Doet er niet toe 6 maanden geleden geplaatst
Uitstelgedrag is eigenlijk mijn grootste klacht. Als ik eenmaal bezig ben dan gaat het prima. Maar ik kan uren zitten balen dat ik op kantoor als "bevroren" achter mijn bureau zit. Ik wil dan aan van alles starten, maar het lukt me dan simpelweg niet. 

Ik heb allerlei dingen geprobeerd om dit op te lossen. De bekende 'pomodoro'-timers, waar veel mensen fan van zijn, werken bij mij echt niet. Veel te makkelijk te negeren. Werk inplannen, werkt iets beter. Medicijn (concerta) helpt ook wel een beetje. Maar zelfs als ik alles goed in plan, en mijn medicijn goed werkt, en het is stil om mij heen, kan ik nog steeds last hebben van uitstelgedrag. 
reactie op @wilfried:
Rika Fife Hoe reageren je collega's daar op? Ik merk dat ik beter functioneer op mijn werk als er iemand in de buurt is dan wanneer ik alleen ben op kantoor. Dat moet dan wel een rustig persoon zijn.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Wilfried Doet er niet toe Sorry voor de late reactie. Om de één of andere rede krijg ik geen notificaties meer.

Mijn collega's weten het niet. Kennelijk lijkt mijn excelsheet-staren heel erg op geïnteresseerd en actief bezig zijn. Haha..

Serieus nu... Meestal leg ik me erbij neer wanneer ik niet kan starten. En haal ik alles in wanneer ik uiteindelijk wel start. Dus per saldo is mijn werk wel af. En daardoor wordt het geen probleem.
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Rika Fife 6 maanden geleden geplaatst
Ik herinner mij ineens een oud topic dat ik zelf heb gestart over body doubles. Dat is iemand die met je mee gaat/bij je is tijdens een taak die jullie inplannen. Omdat je samen een tijd hebt afgesproken kun je het niet verzetten.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan. Ik weet zelf niet zo goed wie ik kan ''gebruiken'' als body double en heb momenteel niet genoeg geld om iemand in te huren. Lijkt me ook gek voor ''taken'' zoals naar de duinen gaan etc.
Claudia R 6 maanden geleden geplaatst
Vermoeidheid kan ook meespelen.
Ikzelf ben altijd moe.
😴
reactie op @car:
Jorna Postma Hey joh, dat ben ik 😂😂😂😂

(plaatje hoort bij een podcast en blog dat ik maakte over dit onderwerp)
5 maanden geleden

Beantwoorden

Machielsen Piet 5 maanden geleden geplaatst
Hier ook de Pomodoro-methode van toepassing en dan 1 taak per sessie. Ik werk zo al jaren en bevalt super goed.
Suzy Hekster 5 maanden geleden geplaatst
sorry, geen hulp van mij.
Ben erg goed in uitstellen.
Had een to do app gestart en keek er nooit op....
mr RR 5 maanden geleden geplaatst
Al heel vaak hier op dit forum willen reageren en het niet doen. Maar sinds vandaag een account aangemaakt 😉
Ik herken me hierin en zit nog met behandeling, WIA, ASS en thuis. Overdag doe ik niks tot weinig. Ben sinds korte periode begonnen met ritalin, dit helpt me nu een klein btje en kan me beter zetten tot een kleine klus (eten maken, huishoud klusjes)
reactie op @mrrr:
Rika Fife Je hebt toch nog iets gedaan, een account aangemaakt :D
5 maanden geleden

Beantwoorden

Jorna Postma 5 maanden geleden geplaatst
Je vraagt hoe dit symptoom heet en dat is onderprikkeling.

Bij ADHD is de 'Aan'knop soms wat lastiger te vinden. Helemaal als je dag voornamelijk bestaat uit dingen die je niet écht leuk vindt, treed dit vaker op. Een kenmerk is bijvoorbeeld ook dat je op de rand van je bed zit, met 1 been in je broekspijp en het lukt je gewoonweg niet om door te gaan. Niet omdat er fysiek iets aan de hand is, alleen dat je het mentaal gewoon niet voor elkaar krijgt.

Ik had het tot een paar jaar terug dat ik dan bijvoorbeeld de kinderen naar school bracht, thuiskwam, op de bank plofte met m'n jas nog aan. En het niet lukte om in actie te komen.  Kon rustig een uur zo zitten. Als m'n partner thuis was ging dat vaak beter, omdat hij me dan uit die bijna apatische staat kon trekken. Een soort slapen met je ogen open.
reactie op @jornapostma:
Rika Fife Dit is het precies inderdaad! Soms zit ik uren met mijn jas nog aan. Maar ik heb hier ook last van bij dingen die ik wel echt leuk vind. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Richard Klomp 5 maanden geleden geplaatst
Ik heb precies hetzelfde probleem! Ik denk dat AD(H)D'ers soms teveel op hun gevoel af gaan. "Ik heb hier nu geen zin in" "Heb ik hier nu wel zin in?". Voor je het weet zijn er uren verstreken. Soms ga ik gewoon beginnen ergens mee, ook al staat m'n hele lijf er niet naar. Ik verplicht mezelf dit minstens 10 minuten te doen. Vaak vergeet ik dan alweer mijn 10 minuten regel en ben ik zo al een uur bezig. Maar er zijn ook dagen dat ik werkelijk waar niks doe. Ik denk dat dit er nu eenmaal een beetje bijhoort!
reactie op @richardklomp:
Rika Fife Bij dingen die ik niet super leuk vind, heb ik vaak de gedachte dat het niet het goede moment is om het te doen. Dat het straks/morgen/overmorgen een beter moment is. En daar ben ik op dat moment ook echt van overtuigd. 

Maar ik heb er ook last van bij dingen die ik wel heel graag wil doen. Dingen die mijn hobby zijn of plannen die ik heel leuk heb bedacht maar niet uitvoer. Ik heb dan de hele dag (op mijn werk) zin om dat te doen en kijk er naar uit, maar eenmaal klaar met werken doe ik het niet.
5 maanden geleden

Beantwoorden

Richard Klomp Heb je dit vooral nadat de Ritalin is uitgewerkt? Of ook tijdens? Of misschien gebruik je helemaal geen medicatie.. Heb je dit vooral doordeweeks of ook in het weekend? Soms denk ik dat er nog zoveel te leren is over onszelf, terwijl ik de 30 al heb gepasseerd. Bij mij heeft het vaak met energie te maken. Als ik mezelf goed verzorg, dan kan ik mij beter tot dingen zetten. Ik zou de 10-minuten regel eens proberen, je hebt letterlijk niks te verliezen! 
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Anouk van Schaik 3 maanden geleden geplaatst
Heel herkenbaar. Al weer een dag voorbij en niet veel aan mijn werk gedaan (of tenminste niet zoals ik zou willen) Ik gebruik zelf een bulletjournal voor thuis en een op mijn werk. Als ik het door elkaar deed werd ik helemaal gek! Maar goed ik probeer inderdaad de pomodoro methode te gebruiken maar 9 van de 10 keer negeer ik het.. of ga ik door... of wordt ik afgeleid. Ik lees graag mee met jullie of ik nog tips of ideen kan op doen!
Madame Zet 3 maanden geleden geplaatst
Wat een heerlijk draadje! Dit heb ik ook. Ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben!

Ik heb het er met mijn psycholoog over gehad en zij gaf aan dat er op zo'n moment vaak iets is wat je dan in de weg staat. Bij mij is dat vaak een overtuiging zoals 'laat ik maar niet beginnen, want ik maak het toch niet af en dan is hier in huis een nog grotere bende' of ik zou eerst nog een ander taakje moeten doen, maar dan ben ik bang dat dat taakje me gaat afleiden van de echte taak.

Nou ja zoiets.

Soms gewoon maar 5 minuten iets (willekeurig) doen me al om mezelf aan de gang te krijgen. Soms ook niet. So be it
Rifka Love 1 maand geleden geplaatst
Zo herkenbaar..... Ik probeer de Pomodoro methode ook, maar ben nu al een uur lang afgeleid op dit forum aan het rondstruinen.... oeps. Ik heb altijd als reden dat ik nog niet wil beginnen, dat het tijdstip nog niet rond is. Ik wil op of een heel uur of half of kwart of driekwart zitten. Maar ondertussen vergeet ik toch weer te beginnen wanneer het wel dat tijdstip is. Slaat dus helemaal nergens op is alleen maar uitstelgedrag. Samen met mensen werken helpt wel. MIjn vriend en ik maken allebei onze eigen thesis, maar wanneer iemand mijn gedrag kan zien, wil ik toch iets beter presteren.... Ik heb geaccepteerd dat het bij mij heel vaak met uitstelgedrag gepaard gaat en plan deze tijd eigenlijk stiekem ook in om niet megaveel stress te krijgen... 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 February 2020 om 13:59
Aantal lezers 65
Aantal reacties 25