Ik weet het even niet meer

Laatste reactie 17/04/2021 16:38 door J
· Markeren als ongelezen
Tony Janssen 5 maanden geleden geplaatst
Beste mensen,

Ik ben Tony, 32 jaar oud getrouwd en vader van 2 kleine kinderen. Fulltime werkzaam waarnaast ik nog een HBO opleiding volg. Zit nu al een tijdje in de knoop en ben al weken aan het lezen en denk constant: HEY! Wat daar staat lijkt mijn tweeling in veelvoud wel!

Vandaag na een zware dag waarbij ik helemaal overloop, toch de poging om hier wat neer te zetten. Wellicht dat jullie bepaalde hengels kunnen uitgooien wat mij uit het diepe kan trekken.
Dus hierbij:

Toen ik 11 of 12 was is er bij mij ADHD gediagnostiseerd na een uitgebreide onderzoek in het ziekenhuis. Hierna 2weken ritalin gehad, maar ermee gestopt door allergische reacties. Daarna alles op eigenkracht proberen te beheersen.
Nu, 20 jaar verder loop ik tegen bepaalde dingen aan die een patroon lijken te vormen die zich continue herhaalt.

Zo heb ik tijdje geleden een leidinggevende/voorbeeldfunctie gekregen, na diverse gesprekken staan we nu op een punt dat ik moet aangeven of ik het op een ander manier wil voortzetten of terugval in mijn oude functie. Ik loop bijvoorbeeld tegen dingen aan als:

-Mijn team (bij wijze van) wijsmaken dat sneeuw zwart is, terwijl heel de team weet en zich gedraagt naar witte sneeuw. Krijg dan van mijn leidinggevende te horen dat ik negatief ben, terwijl ik gewoon zeg waar het op slaat. Met andere woorden, ik zou politiek correct moeten zijn.

-Zaken wat niet CAO correct is geregeld voor een collega? Dat regel ik wel even, waarbij ik vaak voor mijn eigen problemen veroorzaak.

-Hoor of zie ik mijn leidinggevende iets doen bij mijn collega’s wat wij niet afgesproken hebben, dan ben ik er sneller erbij dan 112 om het even recht te trekken.
Nu denk je vast, je zou ook een andere werkgever kunnen zoeken. Ik heb een gespecialiseerde achtergrond en vaak hop ik na 2a3 jaar van werkgever omdat de spanning er na 1 jaar eraf is en de andere 1 of 2 jaar mij aan het irriteren ben. Ik zou zo graag dat willen loslaten, wat maar niet lijkt te lukken. Wat ze vroeger ons aangeleerd hebben met “eerlijkheid duurt het langst” lijkt niet te gelden als je hoger op wilt komen, maar recht lullen wat krom is komt beter in de buurt.

Daarnaast en het meest belangrijke zorg wat mijn ADHD veroorzaakt is in relationele sfeer.
Ik ga zeker niet achter mijn ADHD verstoppen, maar het is wel een oorzaak waardoor mijn gedrag ontstaat.

-Zo spreek ik dingen met mijn vrouw af wat ik niet na kom, of helemaal vergeet. Niet omdat ik het niet wil, maar omdat ik met 1983292 dingen bezig ben in mijn hoofd, Ik zeg altijd, je kan wel wifi verbinding maken met mij maar je komt waarschijnlijk niet online :D.

-Als ik thuis ben van het werk, zit ik lam op de bank terwijl ik 2 kinderen heb die alle aandacht eisen, en verdienen. Die ik ze ook van harte wil geven, echter zit ik er doorheen en lukt het niet om mijn woorden in daden om te zetten.
Ik ben overdag zo druk en intensief bezig met belangrijke en onbelangrijke zaken dat ik na het werk op ben. Weekenden kom ik met moeite uit bed, telkens een halve terugkerende depressie wat ik kan doorbreken met spanning. Spanning net als, plots weer een nieuwe auto kopen, dan weer een motor, dan ga ik weer iets verbouwen.

-Als we uit eten gaan denkt mijn vrouw dat ik niet wil luisteren of dat ik om me heen naar vrouwen aan het kijken ben terwijl alles wat beweegt en geluid maakt mijn aandacht wegslurpt.

-Mijn emoties deel ik niet, waardoor ik telkens plots uitval naar mijn vrouw. Dan ben ik helemaal gefocust iets aan het kijken of lezen en eerste poging dat ze mij “stoort” flip ik hem uit. Waar ik na 10 minuten weer volledig spijt van heb.

-Thuis lijkt mijn hoofd te ontploffen door alle geluiden die de kids maken tijdens het spelen, het wordt mij teveel waardoor ik een zeer kort lontje van krijg, die vaak bij mijn vrouw afgaat. Wat ze totaal niet verdient en hoort te krijgen.

-Piekeren in bed en continue in een gedachten doolhof wandelen waar geen uitgang lijkt te zijn, zorgen maken om erge ziektes wat je kan krijgen. Altijd opgejaagd en gevoel dat er iets ergs gaat gebeuren. Ben altijd het snelste klaar met eten of drinken, rustig iets doen zit er niet bij.

Nu heb ik besloten om er wat aan te doen, dus dacht: Oh bel even de huisarts en vraag medicatie en klaar! Huisarts verwijst mij door naar ADHD centraal, die willen een nieuwe diagnose doen wat ik overigens begrijp, echter een wachttijd van 23 weken! In die 23 weken ben ik bang dat ik weer in een depressie ga. Nu wordt ik morgen weer gebeld door de huisarts, vraag me af of ze mij kunnen helpen.
ADHD centraal gaf aan dat er ook psycholoog ? praktijken zijn die medicatie mogen uitschrijven.

Ik heb zelf geen fijne ervaringen met psychologen omdat ik ze zweverig vindt. Woon zelf in Eindhoven, wellicht dat iemand tips heeft in de buurt waar ik sneller terecht kan?

Zo…dat ben ik kwijt.
Groetjes Tony
Peter Weersink 5 maanden geleden geplaatst
Ha Tony,

Je bent waarschijnlijk inmiddels gebeld door de huisarts. Ik denk toch dat het het snelst gaat als je de huisarts ervan kunt overtuigen om toch alvast medicatie uit te schrijven. De huisarts kan dat gewoon doen, maar het protocol schrijft voor dat er dan een recente diagnose moet zijn. Huisartsen gaan daar in de praktijk verschillend mee om. Jij hebt een diagnose (wel van vroeger maar in principe "genees" je niet van ADHD) en je huidige problemen zijn heel erg ADHD-gerelateerd. Je hebt er enorm veel last van en bent bang voor een depressie. Dat lijkt mij genoeg reden om in overleg met je huisarts te kijken in hoeverre je baat hebt bij medicatie. Je merkt dat zelf snel genoeg, het werkt meteen (als de dosering tenminste hoog genoeg is), het is niet schadelijk (tenzij je andere dingen hebt als bijvoorbeeld hartproblemen) en je raakt er ook niet aan verslaafd.
Ik zat in een soortgelijke situatie. Mijn huisarts heb ik na een paar gesprekken bereid gevonden om vooruitlopend op de diagnose medicatie voor te schrijven. Daar heeft zij mij enorm mee geholpen want ik zat er echt door op dat moment. Overigens is mijn diagnose door een gespecialiseerde psycholoog gesteld (dat kan dus), niks zweverigs aan hoor, het zijn dezelfde vragenlijsten als overal, maar ook daar zijn de wachttijden enorm.

Succes
(en vergeet niet dat je niet leeft voor je werk maar voor dat wat je thuis hebt)

Peter
Tony Janssen 5 maanden geleden geplaatst
Hoi Peter,

Bedankt voor je reactie!

Ben vandaag terug gebeld door mijn huisarts, zij droegen 2 andere behandelaars aan waar ik contact mee moest zoeken die hanteerden 52 dagen. Toen ik contact opnam met de behandelaar bleek het 32 weken te zijn, tevens gaf de behandelaar aan dat de huisarts verplicht is om als 1ste ondersteuning hulp te bieden voor de overbruggingSperiode.

Hierdoor heb ik weer contact opgenomen met de huisarts en mijn verhaal toegelicht en dat zij voor info naar de behandelaar mochten bellen. Assistente gaf aan dat zij het gingen aankaarten bij de arts. In de namiddag ben ik teruggebeld met de mededeling dat ik volgende week woensdag een afspraak heb bij de arts om mijn gewicht en andere gezondheid gerelateerde aspecten te controleren waarna ze wellicht concerta wilt voorschrijven zoals ik in het verleden ooit gehad heb. Dit als tussenoplossing tot ik terecht kan bij een behandelaar, omdat mijn huisarts wil dat ik door een specialist geholpen wordt waar ik meer baat bij heb dan een snelle oplossing. Hier ben ik achteraf dan ook mee eens.

Tevens contact gehad met Max Ernst, hier kan ik na 5 weken terecht wat mijn keuze ook zal worden.

Ik zit inderdaad tegen een depressie aan, mijn werk vind ik dan het minste. Ik pas ervoor om hen te niet te doen of kwijt te raken door mijn gedrag. Mijn diagnose is ook door een psycholoog gedaan, ik bedoelde met "zweverig" wekelijkse cognitieve gedragstherapie waar ik niet op sta te wachten.
Tony Janssen 5 maanden geleden geplaatst
Ik heb inmiddels sinds vorige week als overbrugging tot ik bij mijn behandelaar kom  36mg concerta gekregen. Mijn omgeving zegt dat ik iets rustiger ben, durf alleen niet te zeggen of dat door de medicatie komt of omdat ik "denk" dat ik er rustiger van "zou" moeten worden.

Wat ik wel merk is, hartkloppingen/opgejaagd gevoel wat ik had, dat dat erger is geworden. Herkent iemand dit?
reactie op @tonyjanssen:
J Tebes Hoi Tony, 

Ja, hartkloppingen en gejaagd gevoel hoort er in t begin wel een beetje bij, denk ik. Zakt vast af. Je kan een bloeddruk en hartslagmeter online bestellen. Een goede al voor 30 euro. Dat raadden ze mij aan bij ADHD-CENTRAAL toen ik net met de medicatie begon. Kan je t in de gaten houden voor de zekerheid. 

De wachttijd bij ADHD-CENTRAAL was lang inderdaad, maar ik kon toch vrijwel meteen terecht, omdat iemand uitviel en ik had aangegeven graag z.s.m. aan de beurt te komen. Ik heb dat een paar keer telefonisch aangegeven, zodat ze me niet zouden vergeten. Misschien een idee ;-). Mocht je alsnog van plan willen wisselen. 

Ik ben er in ieder geval enorm goed geholpen. 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 31 March 2021 om 20:50
Aantal lezers 28
Aantal reacties 5