Ik heb ADHD, zegt één van haar leerlingen.

Laatste reactie 03/02/2021 00:22 door jane
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 5 jaar geleden geplaatst
ADHD en School door Jutta Chorus - een op de zeven leerlingen op de middelbare school mag zich beroepen op een of andere handicap om een aangepast examen te maken. Zo’n leerling krijgt meer tijd. Of de vragen worden voorgelezen. Dyslexie is de vaakst opgevoerde reden. Maar ook adhd, concentratieproblemen en psychische stoornissen worden aangedragen bij de Onderwijsinspectie.

Het Algemeen Dagblad had het uitgezocht. En ineens zat ik weer achter mijn bureau op de hogeschool journalistiek waar ik een paar jaar geleden les gaf. Het was het begin van het schooljaar en mijn zeven mentorstudenten kwamen langs. Er moest hard worden gewerkt in het eerste blok. „Laat ze dat voelen”, zei een collega. „Hoge productie en duidelijke deadlines.”

Ik vroeg de eerste student hoe hij dit blok ging halen. „Ik ben eigenlijk autistisch”, zei hij. En hij duwde een doktersverklaring onder mijn neus. Ik dacht nog: wat doe je op een school voor journalistiek met zo’n aandoening? De tweede bleek adhd te hebben: „Mijn moeder vindt dat ik hard moet worden aangepakt”, zei hij eerlijk.

Al snel ontdekte ik een logica in de gesprekken. Als in een onderhandeling legden de studenten eerst hun voorwaarden op tafel. Zo waren ze het kennelijk gewend geraakt. De derde kwam met faalangst, de vierde met een depressie. Ik zocht ter plaatse de gegevens van de studentenpsycholoog op. Die bleek overbezet te zijn.

‘Ik ben eigenlijk autistisch’, zei hij. En hij duwde een doktersverklaring onder mijn neus"

Later hoorde ik van een bevriende psycholoog die aan een universiteit werkte, dat die daar elk jaar hetzelfde ritueel beleefde. Een hele reeks studenten, ziek, zwak of misselijk, kwam alvast een verklaring afleggen voor mogelijk toekomstige ondermaatse prestaties.

Een aflaat wilde ik mijn studenten niet geven. „Ik kan je alleen beoordelen op je resultaten”, zei ik. „Net als je latere werkgever.” Dat bleek ook de richtlijn op school te zijn. Maar in het AD zie ik dat de scholen – vooral vmbo’s – hun leerlingen steeds vaker wél een vrijbriefje geven. Vijf jaar geleden waren het er een op de tien (twee, drie in elke klas), nu zijn het er een op de zeven (drie, vier leerlingen in elke klas).

Er zullen wel weer wenkbrauwen worden gefronst over het gepamper en de watten waarin de studenten worden gelegd. Ik kan ze alleen maar beklagen. Straks komen ze van school op de guurst denkbare arbeidsmarkt. In een maatschappij die bol staat van de eigen kracht, de zelfredzaamheid, de tegenprestaties en waar alle watten wel zo’n beetje zijn wegbezuinigd. En daar sta je dan met je neuroses en je psychologenverklaringen.

Voor mijn mentorstudenten ben ik niet bang. Zij hebben hun doktersverklaringen overboord gegooid. Inmiddels zijn ze allemaal geslaagd.
jane bambi 3 maanden geleden geplaatst
wat doe je op een school voor journalistiek met zo’n aandoening?

wat doet zij op een school voor journalistiek als ze er niet mee kan dealen dat er verschillende mensen zijn?
reactie op @janebambi:
Coen Olde Bijvank @janemotel​ kun je uitleggen wat je bedoelt? Ik snap soms dingen niet goed hoe het bedoelt is.. sorry daarvoor. Ik wil wel graag reageren met en reactie..
3 maanden geleden

Beantwoorden

jane bambi Ik stel de schrijfster dezelfde vraag die zij stelt (ze vraagt zich in het artikel af wat adhd'ers op school doen, ik vraag me af wat ze zelf op school doet (als lerares) als ze adhd'ers niet accepteert)
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Lillian Hamilton 3 maanden geleden geplaatst
Het leersysteem is gewoon verouderd en deugd niet. Er wordt één manier van leren opgelegd aan miljoenen leerlingen en studenten, dat klopt toch niet? De één kan wel stampen en weet alles na een keer een hoofdstuk lezen en de ander heeft al moeite met een bladzijde lezen zonder afgeleid te worden. Iedereen heeft wel wat en ik denk dat ADHD en autisme veel vaker voorkomen dan we denken. Je kunt het niet meer met vroeger vergelijken want de tijden zijn compleet anders. Zelf heb ik zeer snel last van bloedarmoede waardoor ik erg moe ben en ik heb last van haaruitval vrouwen (https://www.imperio-haarvezels.nl/haaruitval-vrouwen/) hebben dat vaak.
reactie op @lillianhamilton:
Coen Olde Bijvank zeker wel mee eens dat het leersysteem in Nederland verouderd is.. moet ik wel zeggen dat door de Corona al veel progressie is gemaakt.. zo heeft Corona ook voordelen.. bijvoorbeeld inzichten in het huidige leersysteem.

weleens gehoord over ADHD buddysysteem

Wat vind je hiervan @lillianhamilton​ ?
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 May 2016 om 08:35
Aantal lezers 27
Aantal reacties 6