Ik ben mijn eigen anarchist

Laatste reactie 19/05/2020 23:32 door Coen
· Markeren als ongelezen
Aldo di Bono 3 weken geleden geplaatst
Al een tijd ben ik in gevecht met de chaos in mijn hoofd. Elke keer begin ik met goede moed met het maken van To-do lijstjes en het plannen van taken om er vervolgens niet naar te handelen. Ik krijg ook wat begeleiding van een psycholoog en van haar had ik de simpele opdracht gekregen om elke ochtend een lijstje te maken met wat ik die dag wil doen. Zelfs het maken van dat lijstje schuif ik voor mij uit en "weiger" ik te doen. 

Een van de gedachten die bij mij opkomen zijn dat het toch zinloos is. Er is niemand die namelijk iets van mij eist. Op mijn werk vul ik mijn eigen werkzaamheden in en als ik de meldingen in het systeem maar afgehandeld heb is er niemand die aan mij echt iets vraagt of ik wat wil doen voor een bepaalde tijd. Ook in mijn privéleven zijn er niet echt dringende zaken. 

Ik ben al heel lang gewend aan mijn ADHD leven. Ik doe waar ik op dat moment zin heb en vaak spring ik te veel van het één naar het ander en doe de meeste dingen dus half en maak het niet af. De taken die ik op lijstjes zet vergeet ik min of meer en kijk er niet meer naar om. Toch heb ik een lijst met dingen die ik echt wil doen. Alleen schuif ik ze voor mij uit en als ik er aan wil beginnen zakt de moed mij in de schoenen. 

Is dit herkenbaar voor jullie? En heb je een manier gevonden dit te doorbreken? Misschien zoek ik naar een toverstaf die er niet is. Is het toch een kwestie van lijstjes maken en opdrachten opdelen in stukjes en taken. Ik weet alleen niet hoe ik mijzelf hiertoe kan dwingen. De wilskracht of de discipline lijkt te ontbreken. Advies of ervaringen zijn van harte welkom. 
Ik vroeg mij af of er meer mensen zijn die vol goede moed beginnen 
Elske Veder 1 week geleden geplaatst
Wat voor dingen zijn  het dan die je graag wilt doen? 
Je zegt voornamelijk dat je wilskracht en motivatie zoekt om het te gaan doen. ZIjn die dingen die je wilt doen wel belangrijk voor je? Weet je waarom je ze wilt doen (...of gedaan wilt hebben)? Wat gebeurd er als je ze niet doet? 

Het lijkt er op dat je dopamine totaal niet aangesproken wordt door de dingen die je doet:
- weinig plezier/uitdaging in de dingen die je doet (dopamine door plezier)
-  weinig druk vanuit werk of privé (dopamine omdat er urgentie/ noodzaak is. Deze dopamine rush is niet altijd prettig, maar ik laat het daar ook te vaak op aankomen door dingen op het laatste moment pas te doen). 

Wat verlamd je in het niet beginnen? Dat het te groot is? Niet leuk/ uitdagend genoeg? Te complex? In kleine stapjes opbreken kan helpen. Dan heb je de dopamine rush van het afvinken van het lijstje met kleine taken. En soms helpt visualiseren van wat er in de toekomst gebeurd als ik de taak wel gedaan heb (plezier vergroten) of wat er gebeurd als ik de taak nu niet doet (pijn vergroten). 

Pomodori techniek (vooraf besluiten wat ik in die 25 minuten gedaan wil hebben voor de focus) of desnoods wekker op paar minuten om maar in ieder geval te beginnen helpt soms ook. Dan gebeurd het wel eens dat ik er daarna mee doorga en was dus beginnen de grootste taak. Achteraf beloning in het vooruitzicht stellen van  iets wat ik wel leuk vindt helpt soms ook.

En vooral ook mild zijn naar mezelf als het de vorige dag niet gelukt is, en ik vandaag weer een nieuwe dag heb waarop ik opnieuw de kans heb om het anders te doen. 
Coen Olde Bijvank 1 week geleden geplaatst
@aldodibono​ "Ik ben mijn eigen anarchist" 

Wat is betekent anarchist dan? 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 May 2020 om 11:41
Aantal lezers 24
Aantal reacties 3