Iets met ADD

Laatste reactie 03/01/2019 16:22 door Joselyne
· Markeren als ongelezen
Joselyne J 9 maanden geleden geplaatst
Hi allemaal,

Eigenlijk ben ik niet zo goed in het schrijven van een kort voorstel stukje, want ik verdwaal meestal in een heel lang verhaal. Iets met ADD zullen we maar zeggen :)

In ieder geval heet ik Joselyne, ik ben 29 jaar en sinds 2013 heb ik de diagnose ADD, hoewel ik al veel eerder vermoedde dat ik ADD heb. Ik heb een pedagogische studie gedaan (hbo) en zodra ik las over de kenmerken van AD(H)D, was het alsof alle puzzelstukjes op z'n plaats vielen. "Jeetje, alles waar ik al mijn hele leven tegenaan loop, het heeft een naam!" Toen heb ik ervoor gekozen om hier verder niets mee te doen, want ja, ik deed al jaren alles op mijn manier (altijd een klein beetje anders dan anderen), en dat ging toch goed? Dat was ook zo. Mijn middelbare school (havo) ben ik zonder veel moeite doorgekomen. De eerste jaren van mijn studie werden lastiger, maar omdat er veel structuur was ging dat ook nog wel. Tot ik ging afstuderen en alle begeleiding en structuur weg viel. Het leek wel alsof ik in een zwembad werd gegooid en ineens niet meer kon zwemmen. Ik ben toen naar een psycholoog gegaan met mijn vermoedens en kreeg na enige gesprekken inderdaad de diagnose ADD. Ik ben toen ook met medicatie begonnen en uiteindelijk afgestudeerd in 2014. Na mijn afstuderen ben ik weer met medicatie gestopt, omdat ik niet de rest van mijn leven afhankelijk van medicatie wilde zijn. En, nogmaals, ik deed het al jaren zonder en dat ging ook goed. Dacht ik.
Inmiddels ben ik (na een paar keer van baan te zijn veranderd, herkenbaar anyone?) terecht gekomen op een super fijne werk plek, maar wel een waar secuur en georganiseerd werken ontzettend van belang zijn. Dat, in combinatie met meerdere dingen uit mijn verleden waar ik nu tegen aan loop, heeft ervoor gezorgd dat ik nu weer hulp van een psycholoog heb en ook weer met medicatie ben gestart. Dit is allemaal recent in gang gezet, dus ik zit nog even in een diep dal. Maar ik ben ervan overtuigd dat ik er met de juiste hulp en medicatie wel weer uit kom. 

De laatste tijd merk ik dat ik heel erg behoefte heb aan praten met mensen die snappen waar ik het over heb. Die ik niets hoef uit te leggen. Daarnaast wil ik ook graag wat meer informatie en ervaring over medicatie gebruik. Vandaar dat ik op dit forum ben beland. Dus, ik ga wat tijd besteden met lekker lezen hier.

Het is toch een langer verhaal geworden dan gepland :') Ik laat het hier dus bij. Mocht je vragen hebben, schroom niet en stel ze vooral. Vind ik gezellig! 
reactie op @joselyne:
Fien Hoffman Hoi @joselyne!

Welkom. :-) Dank je voor het delen. Ik ben ook nieuw op dit forum. Mijn naam is Fien (Josephine), 37 jaar en sinds dit jaar de diagnose AD(H)D. Mijn psychotherapeute zegt type gecombineerd, maar in mijn dossier staat ADD...ik weet het dus niet meer... Volgende week maar checken.

Heel herkenbaar. Ontzettend naar, opgejaagd en angstig gevoel om tegen dingen aan te lopen, op je werk. En het ‘verdrinken’ tijdens eindstage, zo herkenbaar. Het voelde voor mij steeds als een bevestiging om wat ik niet zou kunnen. Terwijl er toch andere aspecten zijn waar ik het wel ‘kan’. Maar datgene wat minder ging, werd een heel issue. En dan moet je indd hard, heel hard werken. Herken jij dit?

Hoop dat je een fijne psycholoog hebt om mee te delen, en dat je wat rust mag ervaren in gedachtes hebben.

Liefs,
Fien


8 maanden geleden

Beantwoorden

Joselyne J @fienhoffman​ Hoi Fien, het spijt me ontzettend voor de late reactie. Ik was het forum stiekem alweer een beetje vergeten... :')
Ik wil je bedanken voor jouw reactie, en voor je herkenning. Het harde werken om wat er niet goed gaat, herken ik inderdaad heel erg. Ik leg daardoor de lat voor mezelf erg hoog, terwijl er ook genoeg is wat wel goed gaat. Leg jij de lat voor jezelf ook zo hoog?

ADD is sowieso een onderdeel van ADHD. In de DSM (handboek van stoornissen) wordt ADD het gecombineerde type genoemd geloof ik. Vandaar dat je psychotherapeute dit zo noemt.

Liefs, J
7 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Beste antwoord — gekozen door Joselyne J
Inge J. 8 maanden geleden geplaatst
@joselyne​ Hey ik herken me in jouw zoektocht naar de juiste baan en je behoefte aan contact met mensen die je 'begrijpen'. Ik zoek dat ook! Zou je ook naar een ADHD café willen gaan om mensen in person te ontmoeten ?
reactie op @ingej:
Joselyne J Hoi Inge, sorry voor de ontzettend late reactie... Ik was het forum een beetje vergeten.

Fijn om dingen te herkennen he? Zo heerlijk vind ik dat.
Kun je me iets meer hierover vertellen? Ik weet niet zo goed hoe ik zo'n cafe voor me moet zien...

Liefs, J
7 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen 9 maanden geleden geplaatst
@joselyne​ Hi! Bedankt voor je verhaal! Super herkenbaar, ook de verschillende fases die je benoemt. Ook hier iemand die zich door compensatie altijd prima kon redden, ook op de Pabo, maar waar het 'misging' toen ik zelfstandig stage moest lopen. Op eigen benen moest gaan staan eigenlijk, verantwoordelijkheden kreeg. 
Wel medicatie geslikt, maar altijd met het idee 'dit is tijdelijk, hier wil ik weer vanaf'. 
Goed van je dat je weer begonnen bent bij de psycholoog. Ik heb me laten vertellen dat lotgenotencontact iets is waar héél veel mensen met ADHD baat bij hebben, eigenlijk meer nog dan een psycholoog. Mensen bij wie je niet hoeft uit te leggen waarom je bent zoals je bent ;-) 
Op dit forum zul je merken dat er veel variatie is, maar toch een soort gemene deler. 

Het heeft inderdaad een naam, bij mezelf weet ik het nog niet meer kort. Het is bizar als je ontdekt hoe hard je hebt gevochten om te komen waar je nu bent, dat je altijd hebt gedacht dat je misschien niet gemotiveerd genoeg was, lui, een aansteller, te gevoelig etc. Zo hard voor jezelf. Dat is iets wat de meesten hier, welk type van ADHD dan ook, toch vaak in elkaar herkennen. We willen het heel graag heel goed doen. En we voelen ons daar lang niet altijd in gezien of begrepen. 
reactie op @andriesb:
Joselyne J Hi, dank voor je reactie. Zoals het een echte ADD'er betaamt, vergeet ik natuurlijk helemaal om te reageren :')
Fijn om te lezen dat er sprake is van herkenning. Ik merk dat ik me inderdaad vaak onbegrepen voel, en het is fijn om ergens te kunnen spuien zonder al te veel te hoeven uitleggen. 
Mijn idee van medicatie was in de eerste instantie ook tijdelijk, om me door mijn afstuderen heen te helpen. Maar nu ik de (voor mij) juiste medicatie heb, merk ik pas hoeveel baat ik er echt bij heb. Ook op mijn werk. Hoeveel makkelijker het dingen maakt.
Het laatste stuk dat jij schrijft is voor mij heel herkenbaar en komt ook best wel hard binnen. Ik besef me inderdaad pas sinds een paar weken (eigenlijk pas sinds mijn psycholoog mij daarop wees) hoe hard ik eigenlijk voor mezelf ben, en hoe hard ik heb gewerkt om te staan waar ik nu sta. En daarmee ook hoe trots ik daarop mag zijn, ook al zie ik dat zelf (nog) niet zo.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 9 maanden geleden geplaatst
@joselyne wat een verhaal zeg, heel veel dingen herkenbaar. 

Fijn dat je je werkplek hebt gevonden.. dat is bij veel ADD en ADHD'ers ook altijd nog maar de vraag. Goed dat je zelf stappen hebt gezet.. om jezelf weer beter op de rit te krijgen.

ADHD en werk: https://adhdblog.nl/adhd-en-werk/

Leuk dat je aanhaalt dat je behoefte hebt om te praten.. ik zit deze week om de tafel om de laatste puntjes te zetten voor het eerste ADHDblog-event :)

Even kijken.. waar het schip gaat stranden.. de eerste keer is voor ongeveer 60 mensen.. en in de omgeving Amersfoort als het goed is.

Waar zou je hulp of informatie van willen krijgen.. 

En had je nog vragen m.b.t. medicatie? Laat maar horen.. we helpen waar dat kan.
reactie op @coenoldebijvank:
Joselyne J Hi Coen, ook voor jou alvast mijn excuses voor de late reactie. En bedankt voor jouw reactie! Super fijn dat deze plek er is, hoewel ik het wel eng vind dat het vrij openbaar is. Maar het is heel fijn om te lezen dat er herkenning is.
Ik ben heel benieuwd naar het event, als het voor mij mogelijk is om daarbij te zijn, lijkt me dat heel leuk.

Ik ga de komende tijd rustig aan eens lezen en reageren hier. Voor mij is vooral de (h)erkenning belangrijk. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen @coenoldebijvank​ Heb ik nou gedroomd dat de data van de events en kosten bekend zijn? Waar kan ik dat lezen? 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Sofie Vandamme Coen, wat betekent precies die 'Karma'?
8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen @coenoldebijvank​ ?
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 02 November 2018 om 12:49
Aantal lezers 33
Aantal reacties 12