Iemand laten ervaren hoe jij je kunt voelen als ADHD'er doormiddel van Virtual Reality

Laatste reactie 18/01/2019 12:34 door Sara
· Markeren als ongelezen
Marik Gnodde 1 jaar geleden geplaatst

Beste allemaal,

Zelf heb ik geen ADHD. Wel ben ik in mijn leven al vaak mensen tegengekomen die dit wel hebben. Vaak heb ik gehoord dat het moeilijk uit te leggen is hoe dit voelt, het is moeilijk te beschrijven. Graag wil ik een poging doen om dit via een moderne en innovatieve manier aan te pakken. Als Virtual Reality Video ontwikkelaar denk ik een methode te hebben waarmee we met ons allen meer begrip en gevoel bij het gegeven ADHD kunnen ontwikkelen bij naasten. Ik zal proberen uit te leggen hoe. 

Voor www.vrendle.nl ontwikkel ik in samenwerking met GGZ-instellingen veel 360 graden video's. Dit zijn video's die in een 3D/VR bril te bekijken zijn, hierdoor kun je je verplaatsen in iemand anders' positie. Met een koptelefoon op sluit je je helemaal af van de daadwerkelijke omgeving waar je je in bevind. Doordat je helemaal rond kunt kijken, soms een innerlijke stem hoort en door acteurs op de camera in te laten spelen heb je even het gevoel dat je in de schoenen van iemand anders staat. Om enkele voorbeelden te geven; we hebben een ervaring gecreëerd voor naasten van anorexia patienten, dementerenden en je kunt bijvoorbeeld in de schoenen van een kind staan tijdens een ruzie van je gescheiden ouders. Onze ervaring leert inmiddels dat het veel impact kan hebben, vooral doordat het je gevoel kan raken. 

Voor zover het middel. Waarom ik dit forum opgezocht heb heeft vooral betrekking op de inhoud. Die wil ik absoluut niet baseren op aannames en eigen invulling. Voorafgaand en tijdens de videoproductie moeten er een hoop keuzes gemaakt worden. Allereerst is het noodzaak om de boodschap in kaart te brengen. Wat willen jullie het liefst overdragen op naasten? Hierover ben ik ook in gesprek met behandelaren en psychologen op het gebied van ADHD.  Zelf denk ik aan;

- Verschil tussen gebruik van medicijnen of geen gebruik

- Laten zien dat ADHD een ‘stempel’ is - De gevolgen van ADHD in het dagelijks leven - De gedachtengang/tempo van leven in kaart brengen - ... alle input is hier welkom!

Ik ben benieuwd hoe jullie dit het liefst zien. 

De volgende stap is het afkaderen van de doelgroep. Dit zal ik vooral baseren op de input. In eerste instantie richt ik me op volwassenen en niet op kinderen, wellicht is dit voor een volgende productie van toepassing maar ik denk dat dat complexer ligt. Wanneer dit duidelijk is wil ik op zoek gaan naar specifieke situatie om te verfilmen. Door situaties te verfilmen die veel voorkomen en herkenbaar/moeilijk zijn voor ADHD'ers zal het eindproduct breed inzetbaar zijn. In combinatie met de innerlijke stem die te horen is (Deze is uiteraard zeer belangrijk, dit brengt de gedachtengangen in kaart) ervaar je als niet-ADHD'er het verschil met jouw ervaring. Wellicht moet deze ervaringen tegenover-elkaar gezet worden. 

Nu ik het project enigszins uit heb gelegd ben ik heel benieuwd of er mensen zijn die mij hiermee kunnen en willen helpen of benieuwd zijn naar het proces!

Met vriendelijke groet, Marik Gnodde

reactie op @marikgnodde:
Nynke Z

Hallo Marik,

Ik ben een aantal maanden geleden op 33-jarige leeftijd gediagnosticeerd met ADHD van het gecombineerde type en kan daardoor op dit moment veel vertellen over hoe mijn leven er uit zag vóór de diagnose, en hoe er na.  Bovendien ben ik werkzaam als psychiatrich verpleegkundige, en heb ik dus ook op professioneel vlak regelmatig te maken met ADHD. Omdat ik vind dat ADHD binnen de GGZ nog een beetje een ondergeschoven kindje is, heb ik mezelf als doel gesteld om te onderzoeken hoe we hier beter in kunnen worden. Ik denk dat jouw project mij daarbij kan helpen.

Waar kan ik me opgeven en wat heb je van mij nodig? 

Groet Nynke


1 jaar geleden

Beantwoorden

annette van kouwen

hoi hoi ik ben 49 jaar en vorig jaar hebben ze adhd bij mjj ontdekt ik wil graag helpen . laat maar weten hoe. groetjes annette


1 jaar geleden

Beantwoorden

Marik Gnodde

Hoi Nynke en Annette!

Wat fijn om te horen dat er belangstelling is. Ik ben vooral op zoek naar situaties, in eerste instantie ben ik de doelgroep aan het vaststellen. Wie hebben het meeste belang bij een VR(virtual reality) ADHD ervaring. Zijn dit ouders van kinderen met ADHD'ers of naasten van volwassenen?

Daarnaast ben ik op zoek naar situaties, in filmtaal scenario's. Wat zijn typische situaties die herkenbaar en moeilijk zijn voor ADHD'ers?  Wanneer merk je dat je er veel last van hebt, welke situaties of acties ontwijk je liever en hoe zou je dit zelf willen laten zien. En de moeilijkste vraag voor iedereen(denk ik) hoe zou je je gedachtegang in zo'n positie kunnen omschrijven? 

@nynkezetzema​ ik zal je een berichtje sturen, misschien kunnen we eens samen sparren over de mogelijkheden! 


1 jaar geleden

Beantwoorden

Nynke Z

@marikgnodde​marik ik heb geen berichtje ontvangen. Je mag me ook mailen op n.zetzema@ggzingeest.nl, denk dat dat misschien makkelijker is ;-)


1 jaar geleden

Beantwoorden

Cindy

Hoi Marik,

Ik denk dat dit een heel goede manier kan zijn om mensen te laten begrijpen hoe het voelt om adhd te hebben.

Zelf heb ik een zoon van 12 met adhd en heb het vermoeden dat ik het zelf ook heb, door alles wat ik terugzie in onze zoon. Bij mij geen diagnose omdat ik er mee om heb leren gaan. Ik merk dat ik mijn zoon vaak beter begrijp, mijn man kan er moeilijk mee om. Hij probeert het wel, maar ik merk dat hij onze zoon vaak niet begrijpt. Ook ik heb soms onenigheid met hem omdat hij mij of onze zoon niet begrijpt. Misschien zou dit hem helpen.


1 jaar geleden

Beantwoorden

Tjeerd keizer ik denk dat het goed is om  een situatie maken waarin een persoon zijn huis op gaat ruimen, of bijvoorbeeld tijdens het rijden in een auto, een drukke situatie in een supermarkt,of een hyperfocus situatie. 

zou je hier wat mee kunnen? en mocht je info nodig hebben voor verdere uitleg laat maar even weten
6 maanden geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Dieneke V 1 jaar geleden geplaatst

Hoi Marik,

Wat een goed en mooi initiatief!! Veel naasten willen het stukje ADHD wel begrijpen maar uiteindelijk begrijpen ze niet wat je bedoeld wanneer je bijv. verteld dat het soms een achtbaan in je hoofd is. Ze kunnen die voorstelling niet maken omdat ze het zelf niet ervaren.  Wat betreft je onderwerpen van wat je wilt overdragen zou ik het denk ik erg bij de basic houden, bijv; prikkelverwerking / gedrag / zelfbeeld / leven in de maatschappij 2017.    Je gaf aan het verschil met medicatie in kaart te brengen, dit zou ik wel als 2e stap doen, medicatie is een middel dat kan helpen en werkt bij iedereen anders. Misschien creëer je dan ook een beeld bij mensen dat het is van; oh een pilletje en het word rustig.. beetje kort door de bocht omschreven, maar ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel ;) 

Ik ben benieuwd naar het verdere proces en zou je hier best bij willen helpen!  Graag hoor ik dan van je,  Groetjes, Dieneke 

Tasoes S 1 jaar geleden geplaatst

Ik, 40, sinds 22e adhd Situaties: continue gedachtes/ onrust waardoor je je je je niet kan neergeven op de bank ofzo. Geen tijd hebben om tv te kijken omdat je alsmaar bezig bent. De onrust.

Situatie geen "geordende kast" in je hoofd. Zo moeten denken, zoeken naar woorden etc

Geen grens waardoor ik altijd teveel werk aanneem (werk in zorg) altijd geblesseerd ben. Een ander nodig hebben die je afremt

Marik Gnodde 10 maanden geleden geplaatst
Inmiddels is er een prototype! Ik hoor graag wat jullie er van vinden. 

De mooiste ervaring is met een 3D/VR bril of een cardboard (zo'n kartonnetje waar je je telefoon in zet)

Bekijken de VR ADHD beleving hier: /deeee06145
h kempe 6 maanden geleden geplaatst
Leuk gedaan. Het verhaal en t spel leid mij af. Tja je bent een adhder of niet he. Zou t mooier vinden als er geen verhaallijn oid in zou zitten maar dat je meer in puur prikkels van kijken horen en misschien zelfs voelen het zou kunnen ervaren.
Sara Br 6 maanden geleden geplaatst
Zo, wel echt een uitdaging zeg, om zoiets te maken. Hoe gaat het nu met het project? Is er ook eentje over volwassenen? De draft lijkt wel een beetje op ADHD zoals ik het ervaar, maar ook weer niet.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 September 2017 om 16:25
Aantal lezers 58
Aantal reacties 12