Hyperfocus en angst en hoe daarvan af te komen

Laatste reactie 04/04/2020 11:54 door Ann
· Markeren als ongelezen
🔥 mathieu wouters 1 week geleden geplaatst
Ik zie op het forum veel vragen over wat je kan doen tegen de hyperfocus en angst die gepaard gaat met gebeurtenissen zoals het coronavirus.

Door onze bedrading hebben we meer dan anderen het risico ons erin te verliezen, ons te laten overspoelen door informatie, en ons te laten opslokken door angst.  Veel heeft te maken met de drang naar controle.  We denken dat we het monster (in dit geval het virus) kunnen bedwingen als we maar genoeg op ons verstand vertrouwen, genoeg informatie inwinnen over de aard van het beest, zodat we het leren kennen en ermee kunnen omgaan… 

Maar ons verstand is niet geïnteresseerd in waarheidsvinding.  Het wil alleen maar bezig zijn.  Het heeft voedsel/prikkels nodig.    Eerst was het brein een klein schattig beestje, dat lag te slapen wanneer we met onze intuïtie speelden.  Maar het beestje werd wakker gemaakt vanaf de schooltijd.  Het kreeg veel voedsel en werd steeds groter.  En hoe groter het werd hoe meer honger het kreeg en hoe onrustiger het werd op momenten dat het geen voedsel had.  Het verstand/brein werd een monster dat ons helemaal overnam, en onze intuïtie verdrong naar een achterkamertje.  Sindsdien leven we met de illusie dat we alles wel onder controle kunnen houden als we maar genoeg ons verstand gebruiken.  Maar de situaties waarmee we te maken krijgen, zijn vaak niet met het verstand te vatten, hoe zeer we het ook proberen.  En hoe meer we het wel trachten te doen, hoe meer we ons realiseren dat we niets onder controle hebben en des te angstiger worden we.  We zijn echter zodanig geprogrammeerd dat we ons toch blijven vastklampen aan ons verstand als reddingsmiddel, een boei die ons boven water houdt.  En daar worden we angstig van : de schrik te verdrinken als we de boei loslaten. 

De mensen hier op het forum hebben meer dan de doorsnee mens het gevoel geen controle te hebben over hun leven en hebben vaak aangeleerd dat gebrek te overcompenseren door extra structuur, regels, extra voedsel voor het verstand…  Maar dat is op termijn een destructief mechanisme.  Want elke gebeurtenis dreigt de structuur onderuit te halen, waardoor het verstand overuren begint te draaien in een poging controle te krijgen over de situatie : een verloren zaak.

Wat is dan de oplossing (volgens mij)?  Het monstertje kan bedwongen worden door het minder voedsel te geven.  Minder input : afkicken van nieuws, sociale, media, schermen, politiek gezwets, enz …  Dat wil niet zeggen dat je je hersenen niet meer moet gebruiken.  Gebruik ze gewoon wanneer het nodig is.  Dan kan ons buikgevoel (of intuïtie/of zielsgevoel of hoe je het ook wil noemen) terug uit dat verbannen achterkamertje komen.  Het zal tijd nemen om dat oude speelkameraadje terug te leren kennen.  Maar als je een beslissing neemt of iets doet dat je een rustig, vredig, warm gevoel geeft in je buik, dan weet je dat je in zijn/haar gezelschap bent…  Je zal niet minder slim worden (misschien wel wijzer), je bewustzijn zal verruimen en de angst zal verminderen!
Nicole Hoogenboom 1 week geleden geplaatst
@mathieuwouters

🙏, zo mooi beschreven, bedankt.
reactie op @nicolehoogenboom:
mathieu wouters wauw nicole, wat ben je snel 😃.  bedankt!
1 week geleden

Beantwoorden

Last Vangekte 6 dagen geleden geplaatst
Heel mooi geschreven en zo'n opluchting dat ik niet de enige ben met zo'n brein.. 
reactie op @lastvangekte:
mathieu wouters Dank je @lastvangekte! Er zijn meer mensen met een zogenaamd afwijkend brein dan we denken. Alleen proberen de meesten zich steeds aan te passen aan de norm... 
4 dagen geleden

Beantwoorden

Mr B 4 dagen geleden geplaatst
Nice!
reactie op @bbking:
mathieu wouters Het hoeven niet altijd anti-systeem posts te zijn hé @bbking​ 😉. 
4 dagen geleden

Beantwoorden

Sara Br 3 dagen geleden geplaatst
Wat een verademing om te lezen dat er meer mensen zijn die dit zo ervaren. En goede tip! Ik kreeg meteen een opgelucht gevoel bij je "input stop" idee. Ik ga dat gewoon proberen! Nu nog mn complottheorieën hamsterende man stilkrijgen 😒
reactie op @sara:
mathieu wouters hey @sara
mensen proberen vat te krijgen op de realiteit door informatie te 'hamsteren'.  Sommigen via de reguliere kanalen, anderen via meer alternatieve (zoals je man en ikzelf 😊).  Gewoon af en toe afstand nemen, proberen aan te voelen wat je intuïtie zegt en op basis daarvan je eigen waarheid vormen (aangezien dé waarheid niet bestaat).  Succes!
3 dagen geleden

Beantwoorden

Samuel DS 3 dagen geleden geplaatst
Inderdaad goed beschreven. Minder social media is idd beter. Maar vooral ook zelf blijven nadenken over de zaken, dus je eigen gedachten vormen ipv andermans meningen absorberen. Fijne dag allemaal!
Fránces . 2 dagen geleden geplaatst
Mooi stuk. Zelf heb ik geen last van corona angst, maar de controle herken ik maar al te goed. Wat je zegt.. Een verloren zaak en toch voelt het zo lekker om te denken dat je de controle hebt en wanneer die hyperfocus aanstaat. Even voldaan... Tot het weer eens onderuit gaat. Of dat je na je hyperfocus ooooontzettend overprikkeld bent. Dan ben je ver van huis...
reactie op @frances:
mathieu wouters hey @frances
die hyperfocus zorgt voor tunnelvisie, waardoor je realiteit tijdelijk beperkt wordt tot dat ene ding waar je mee bezig bent.  Dat kan positief zijn als je het kan inzetten voor bijvoorbeeld creatieve doeleinden, maar vaak hebben we daar weinig vat op.  Ik probeer het nu wat bewuster te gebruiken, maar kan me ook nog wel in zaken verliezen...
2 dagen geleden

Beantwoorden

Fránces . Hi @mathieuwouters
Zeker zo. Wanneer de hyperfocus aanstaat op mijn werk kan ik er heerlijk op varen.. Al heb ik dan wel weer moeite met loslaten en dan de vermoeidheid.. Het werkt ook door op de fysieke gesteldheid.

Goed dat je het bewuster gebruikt, hoe probeer je dit? En vooral..hoe eindig je je hyperfocus op een manier dat je er ook tevreden mee bent? 
1 dag geleden

Beantwoorden

mathieu wouters @frances

Eerder me bewust zijn van het feit dat ik in hyperfocus zit en afstand nemen als ik doorheb dat het me te veel energie kost. Beetje zoals bij een verslaving, weerstaan aan de verleiding door afstand te nemen van de bron. Als het om je werk gaat lijkt me dat wel moeilijker... Ik maak dan bijvoorbeeld effe een wandeling tijdens de pauze. 
Ik probeer mijn brein wat vaker rust te geven. Als het stil is, sta ik ook meer open voor 'ingevingen' (van het ruimere bewustzijn). En dan gebruik ik mijn brein om die ingevingen verder vorm te geven.  Herken je dat?
1 dag geleden

Beantwoorden

Fránces . @mathieuwouters​ toevallig is dit 1 van mijn doelen dit jaar op mijn werk. Die momenten van stilte pakken. Juist omdat stilte zeker helpt om orde te scheppen in de chaos. Ik herken dat inderdaad wel.

Afstand nemen is inderdaad een goede, daar blijf ik nog even verder mee oefenen. ;)
10 uur geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Ann V 5 uur geleden geplaatst
@mathieu wouters: super beschreven, afstand is inderdaad een goede tip. Vergelijk het met een blad papier dichtbij je neus geplakt, als dat het enige is dat je nog kan lezen dan kan je niks anders meer zien. Leg dit blad op je benen en er is afstand. Zo gaat dat ook met onze gedachten, we nemen ze voor 'waar' aan omdat we er geen afstand van kunnen nemen. Sporten, meditatie, muziek beluisteren, spelletjes spelen, ....verschillende manieren om te komen tot afleiding/afstand.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 March 2020 om 10:18
Aantal lezers 22
Aantal reacties 16