Hyperfocus en angst en hoe daarvan af te komen

Laatste reactie 13/02/2021 03:48 door Coen
· Markeren als ongelezen
mathieu wouters 1 jaar geleden geplaatst
Ik zie op het forum veel vragen over wat je kan doen tegen de hyperfocus en angst die gepaard gaat met gebeurtenissen zoals het coronavirus.

Door onze bedrading hebben we meer dan anderen het risico ons erin te verliezen, ons te laten overspoelen door informatie, en ons te laten opslokken door angst.  Veel heeft te maken met de drang naar controle.  We denken dat we het monster (in dit geval het virus) kunnen bedwingen als we maar genoeg op ons verstand vertrouwen, genoeg informatie inwinnen over de aard van het beest, zodat we het leren kennen en ermee kunnen omgaan… 

Maar ons verstand is niet geïnteresseerd in waarheidsvinding.  Het wil alleen maar bezig zijn.  Het heeft voedsel/prikkels nodig.    Eerst was het brein een klein schattig beestje, dat lag te slapen wanneer we met onze intuïtie speelden.  Maar het beestje werd wakker gemaakt vanaf de schooltijd.  Het kreeg veel voedsel en werd steeds groter.  En hoe groter het werd hoe meer honger het kreeg en hoe onrustiger het werd op momenten dat het geen voedsel had.  Het verstand/brein werd een monster dat ons helemaal overnam, en onze intuïtie verdrong naar een achterkamertje.  Sindsdien leven we met de illusie dat we alles wel onder controle kunnen houden als we maar genoeg ons verstand gebruiken.  Maar de situaties waarmee we te maken krijgen, zijn vaak niet met het verstand te vatten, hoe zeer we het ook proberen.  En hoe meer we het wel trachten te doen, hoe meer we ons realiseren dat we niets onder controle hebben en des te angstiger worden we.  We zijn echter zodanig geprogrammeerd dat we ons toch blijven vastklampen aan ons verstand als reddingsmiddel, een boei die ons boven water houdt.  En daar worden we angstig van : de schrik te verdrinken als we de boei loslaten. 

De mensen hier op het forum hebben meer dan de doorsnee mens het gevoel geen controle te hebben over hun leven en hebben vaak aangeleerd dat gebrek te overcompenseren door extra structuur, regels, extra voedsel voor het verstand…  Maar dat is op termijn een destructief mechanisme.  Want elke gebeurtenis dreigt de structuur onderuit te halen, waardoor het verstand overuren begint te draaien in een poging controle te krijgen over de situatie : een verloren zaak.

Wat is dan de oplossing (volgens mij)?  Het monstertje kan bedwongen worden door het minder voedsel te geven.  Minder input : afkicken van nieuws, sociale, media, schermen, politiek gezwets, enz …  Dat wil niet zeggen dat je je hersenen niet meer moet gebruiken.  Gebruik ze gewoon wanneer het nodig is.  Dan kan ons buikgevoel (of intuïtie/of zielsgevoel of hoe je het ook wil noemen) terug uit dat verbannen achterkamertje komen.  Het zal tijd nemen om dat oude speelkameraadje terug te leren kennen.  Maar als je een beslissing neemt of iets doet dat je een rustig, vredig, warm gevoel geeft in je buik, dan weet je dat je in zijn/haar gezelschap bent…  Je zal niet minder slim worden (misschien wel wijzer), je bewustzijn zal verruimen en de angst zal verminderen!
Nicole Hoogenboom 1 jaar geleden geplaatst
@mathieuwouters

🙏, zo mooi beschreven, bedankt.
reactie op @nicolehoogenboom159:
mathieu wouters wauw nicole, wat ben je snel 😃.  bedankt!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Last Vangekte 1 jaar geleden geplaatst
Heel mooi geschreven en zo'n opluchting dat ik niet de enige ben met zo'n brein.. 
reactie op @lastvangekte:
mathieu wouters Dank je @lastvangekte! Er zijn meer mensen met een zogenaamd afwijkend brein dan we denken. Alleen proberen de meesten zich steeds aan te passen aan de norm... 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Nice!
reactie op @bbking:
mathieu wouters Het hoeven niet altijd anti-systeem posts te zijn hé @bbking​ 😉. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Sara Br 1 jaar geleden geplaatst
Wat een verademing om te lezen dat er meer mensen zijn die dit zo ervaren. En goede tip! Ik kreeg meteen een opgelucht gevoel bij je "input stop" idee. Ik ga dat gewoon proberen! Nu nog mn complottheorieën hamsterende man stilkrijgen 😒
reactie op @sara:
mathieu wouters hey @sara
mensen proberen vat te krijgen op de realiteit door informatie te 'hamsteren'.  Sommigen via de reguliere kanalen, anderen via meer alternatieve (zoals je man en ikzelf 😊).  Gewoon af en toe afstand nemen, proberen aan te voelen wat je intuïtie zegt en op basis daarvan je eigen waarheid vormen (aangezien dé waarheid niet bestaat).  Succes!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Samuel DS 1 jaar geleden geplaatst
Inderdaad goed beschreven. Minder social media is idd beter. Maar vooral ook zelf blijven nadenken over de zaken, dus je eigen gedachten vormen ipv andermans meningen absorberen. Fijne dag allemaal!
Fránces . 1 jaar geleden geplaatst
Mooi stuk. Zelf heb ik geen last van corona angst, maar de controle herken ik maar al te goed. Wat je zegt.. Een verloren zaak en toch voelt het zo lekker om te denken dat je de controle hebt en wanneer die hyperfocus aanstaat. Even voldaan... Tot het weer eens onderuit gaat. Of dat je na je hyperfocus ooooontzettend overprikkeld bent. Dan ben je ver van huis...
reactie op @frances:
mathieu wouters hey @frances
die hyperfocus zorgt voor tunnelvisie, waardoor je realiteit tijdelijk beperkt wordt tot dat ene ding waar je mee bezig bent.  Dat kan positief zijn als je het kan inzetten voor bijvoorbeeld creatieve doeleinden, maar vaak hebben we daar weinig vat op.  Ik probeer het nu wat bewuster te gebruiken, maar kan me ook nog wel in zaken verliezen...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Fránces . Hi @mathieuwouters
Zeker zo. Wanneer de hyperfocus aanstaat op mijn werk kan ik er heerlijk op varen.. Al heb ik dan wel weer moeite met loslaten en dan de vermoeidheid.. Het werkt ook door op de fysieke gesteldheid.

Goed dat je het bewuster gebruikt, hoe probeer je dit? En vooral..hoe eindig je je hyperfocus op een manier dat je er ook tevreden mee bent? 
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters @frances

Eerder me bewust zijn van het feit dat ik in hyperfocus zit en afstand nemen als ik doorheb dat het me te veel energie kost. Beetje zoals bij een verslaving, weerstaan aan de verleiding door afstand te nemen van de bron. Als het om je werk gaat lijkt me dat wel moeilijker... Ik maak dan bijvoorbeeld effe een wandeling tijdens de pauze. 
Ik probeer mijn brein wat vaker rust te geven. Als het stil is, sta ik ook meer open voor 'ingevingen' (van het ruimere bewustzijn). En dan gebruik ik mijn brein om die ingevingen verder vorm te geven.  Herken je dat?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Fránces . @mathieuwouters​ toevallig is dit 1 van mijn doelen dit jaar op mijn werk. Die momenten van stilte pakken. Juist omdat stilte zeker helpt om orde te scheppen in de chaos. Ik herken dat inderdaad wel.

Afstand nemen is inderdaad een goede, daar blijf ik nog even verder mee oefenen. ;)
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Ann V 1 jaar geleden geplaatst
@mathieu wouters: super beschreven, afstand is inderdaad een goede tip. Vergelijk het met een blad papier dichtbij je neus geplakt, als dat het enige is dat je nog kan lezen dan kan je niks anders meer zien. Leg dit blad op je benen en er is afstand. Zo gaat dat ook met onze gedachten, we nemen ze voor 'waar' aan omdat we er geen afstand van kunnen nemen. Sporten, meditatie, muziek beluisteren, spelletjes spelen, ....verschillende manieren om te komen tot afleiding/afstand.
Renée Charlotte 1 jaar geleden geplaatst
Mooi beschreven. Al is het te lang voor me om te volgen. Maar dat ligt niet aan jou maar aan dat ik mijn medicatie nog niet op heb ☺️.

Ik heb altijd al gedacht dat mijn angstige karakter komt door de ADHD.
Als kind kon ik totaal angstig worden van drukte en geluiden.
Sommige behandelaars beweren nog steeds dat angst wel samengaat met ADHD maar er los van staat.
Toch kan ik het echt linken met ADHD.
Als ik totaal overspoeld ben door gedachtes, niet goed kan filteren en relativeren, dan is het misschien niet gek dat angst vaak naar boven komt.
Bij mij uit zich dat in de vorm van spanningsklachten/hyperventilatie.
De tip van prikkels reduceren werkt hier enorm.
Ik blokkeer tegenwoordig mijn telefoon voor 8 uur per dag met een speciale app.

Ook helpt medicatie mij tegen angst. In mijn geval dexamfetamine.
Jarenlang ook antidepressiva gebruikt maar daar wil ik niet meer aan.
Mijn behandelaar vind dat ik teveel dexamfetamine op een dag gebruik. 3x 7.5 mg .
En wil dat ik 2x 5 mg ga proberen.
Gisteren 3x 5 mg gedaan en was weer veel meer aan piekeren en spanningsklachten. 
reactie op @renee9:
mathieu wouters ik heb nog steeds de overtuiging dat angst de grootste factor is in de ontwikkeling van veel van onze klachten.  Het is niet voor niets dat er een grote overlapping is tussen de symptomen van een angststoornis en die van ADD.  Angst zorgt voor stress, wat dan weer een effect heeft op concentratie, informatieverwerking, onrust, slaaproblemen enz...

Ben er dan ook zeker van dat indien we ons kunnen bevrijden van angst, veel van de klachten verdwijnen of op zn minst verminderen.  Een verruiming van je bewustzijn, van hoe je de werkelijkheid ervaart is de sleutel.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte Ik dacht het eerder andersom.
Denk jij dat ADHD te genezen/verminderen is dan?
Nu ik erover nadenk is jouw beredenatie toch ook wel heel aannemelijk. 
Het werkt twee kanten op denk ik.

Één ding is duidelijk: adhders zijn gewoon hele intense personen op gevoelsgebied
: angst, boosheid, maar ook op gebied van inlevingsvermogen, voelsprieten, enthousiasme etc.
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters Hey @renee9​ Om van genezen te kunnen spreken moet er eerst een ziekte zijn. En dat is ad(h)d niet. Het is zelfs geen stoornis. Een andere bedrading wel maar dat is enkel een probleem in onze maatschappij die er geen rekening mee houdt. Dus ik spreek niet in termen van genezen. Onze klachten kunnen zeker verminderen en zelfs verdwijnen als we een manier vinden om écht onszelf te zijn. Om te kunnen zijn wie we bedoeld zijn te zijn. En dat is door opnieuw op je intuïtie te leren vertrouwen, zodat je aanvoelt wat goed voor je is en zo de omstandigheden te veranderen en een leven te leiden dat bij je past. Als je eerst de angst laat varen voor de eventuele gevolgen van je beslissingen kan dat denk ik. Angst zit ins echt in de weg. En uiteindelijk is er maar weinig (zelfs niets) waar we echt angstig om moeten zijn eens je beseft dat we niet zo beperkt zijn als we zijn gaan geloven
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Henri lemmens 1 jaar geleden geplaatst
Ik dacht dat ik als ADD en mild autist geen hyperfocus had maar merk nu dat het coronavirus een fiep voor mij geworden is. Ik ga als een bezetene op zoek naar info door deskundigen op het internet. 
Kan het gelukkig nu ook wat los laten, een flinke wandel- fietstocht helpt je hoofd leegmaken en de nodige informatie hoe je het piekerhoofd moet leegmaken.
Is ook wel nodig; ik werk in een voedingswinkel en dan maak je allerlei toestanden mee.

Verzorg uzelf.
reactie op @henrilemmens:
mathieu wouters Ik zou zeggen : pas op met het blindelings absorberen van info van zogenaamd 'deskundigen'.  Je af en toe afsluiten van de reguliere media kan ook helpen om je blik te verruimen en het bredere plaatje te zien...


“Whenever you find yourself on the side of the majority, it is time to reform (or pause and reflect).” (quote van Mark Twain)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B @mathieu

Die quote gaat toch juist over het volgen van een blinde kudde en niet over wetenschap/journalistiek?

Ik snap 'm evengoed prima hoor, vooral het volgen van andere mensen die zelf ook maar iemand volgen lijkt me niet handig..
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters Hey @bbking
Ik had die quote toevallig pas gelezen en wou m gewoon eens gebruiken denk ik 😄
Impulsief als ik ben...

(Reguliere) Wetenschap en journalistiek voeden de kudde en houdt ze gevangen in een gezamenlijke (beperkte) realiteit. Maar die mening ken je al.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Mordicus Anti 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Mathieu,

Da's een aardig pessimistische kijk op ons brein... Zo ervaar ik het niet eerlijk gezegd. Mijn brein is geen monster, maar het krachtigste wapen dat ik bezit. Dat het wel eens met me op de loop gaat is lastig en in bepaalde situaties zelfs erg vervelend, maar maakt het nog niet tot een monster. 

De angst voor corona en het zoeken naar waarheid daaromtrent, klinkt wel logisch. Zelf heb ik daar geen last van gelukkig. Een beetje kennis is nutteloos en soms zelfs gevaarlijk... De illusie dat je alle kennis over een onderwerp als corona zou kunnen verzamelen en ook nog eens juist interpreteren, tja... Of dat iets met AD(H)D te maken heeft? 
mathieu wouters 1 jaar geleden geplaatst
hallo @mordicusanti

het brein kan een goeie tool zijn, als je het op de juiste manier gebruikt.    Een te sterke identificatie met het verstand/brein, staat een intuïtief aanvoelen en ruimer bewustzijn in de weg.  En het is juist de intuïtie die we hard nodig hebben om beslissingen te nemen die goed voor ons zijn. Dus ik zeg : laat het brein af en toe rusten zodat de intuïtie zijn werk kan doen en geef de intuïtieve ingevingen vervolgens verder vorm.  En daarvoor gebruik je je brein dan.  
Mordicus Anti 1 jaar geleden geplaatst
@mathieu​ 
"Een te sterke identificatie met het verstand/brein, staat een intuïtief aanvoelen en ruimer bewustzijn in de weg." Dat klinkt plausibel. Ik heb zeer zeker een sterke identificatie met het verstand. Of ie ook te sterk is? In sommige situaties zeker. 
Bijvoorbeeld in de privésfeer, thuis bij m'n gezin. 
In andere situaties (werk) zorgt die sterke identifictie met het verstand er juist voor dat ik degene ben die zaken vanuit verschillende standpunten kan bekijken. Emotie speelt bij mij een beperkte rol, waar dat bij collega's nog wel eens anders is. 

"laat het brein af en toe rusten zodat de intuïtie zijn werk kan doen en geef de intuïtieve ingevingen vervolgens verder vorm. En daarvoor gebruik je je brein dan. " Dat klinkt als een verstandige aanpak. Ik zal eens kijken of ik dit zo doe/vaker zou kunnen doen. 
reactie op @mordicusanti:
mathieu wouters Met intuïtief bedoel ik niet emotioneel.  Eerder om een rustig/vredig gevoel dat je overkomt als je verstand ff stil ligt.  Waardoor je weet : dit is goed voor me!  Vooral geen sterke emotie 😄
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Intuitief en impulsief (ook emotioneel) liggen dicht tegen elkaar aan he, bij een hoop mensen op dit forum.. 😄
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters @bbking
Ik denk dat er net een groot verschil is tussen  emotioneel reageren en intuïtief. Emotioneel gaat gepaard met onrust/verstoring. Intuïtief met rust en evenwicht... Impulsiviteit is ook een gevolg van een drang die ontstaat uit een gevoel van noodzaak: "ik moet het nu meteen doen want anders..." dat gevoel heb ik erbij
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte Intuïtief hoeft niet gepaard te gaan met evenwicht en balans.
Het betekent dat je op je gevoel afgaat. Intuïties.
Maar merk bij mezelf dat mijn intuïties soms wat heftig/overdreven zijn ivm weinig rem/ moeite relativeren...  Daar kun je wel uit balans van raken met heftige emoties als gevolg; angst boosheid maar kan ook blijheid. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte @mrB precies dit! Ik denk dat veel adhders te sterk intuïtief reageren en daardoor ook te impulsief en te emotioneel.
Alles is heel intens! Soms beetje "Te"
Ik kan heel heftig reageren op iets waarvan een ander zou zeggen: " maak je niet druk joh"
De rem/filter werkt minder. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters @renee9
Dan hebben we duidelijk een andere definitie van intuïtie. Intuïtie is je buikgevoel dat opkomt als je verstand stil ligt (ze noemen dat buikgevoel omdat daar de zielskern gesitueerd wordt). En als je verstand stil ligt ervaar je rust en krijg je intuïtieve ingevingen. Die komen niet vanuit je verstand.  Impulsiviteit is gekoppeld aan het brein en komt voort uit een soort drang. Intuïtie is geen gevoel maar een 'aanvoelen'... Heftige emoties komen voort uit een disbalans. Wanneer de intuitie niet gevolgd wordt en je je laat leiden door (externe) prikkels en de interpretatie ervan door het verstand.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte Ik weet wat intuïtie is 😊. 
Het komt inderdaad voort uit een gevoel. . Maar je kunt ook handelen vanuit intuïtie vanuit een gevoel van onbehagen en hoeft niet perse te Zijn vanuit rust en evenwicht.
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters @renee9
sorry als het belerend overkomt.  Maar ik denk dat mensen intuïtie te vaak verwarren met gevoel.  Dieren hebben instinct dat hen aangeeft wat goed voor hen is en wat niet, ze vertrouwen er blindelings op want het is hun overlevingsmechanisme.  Mensen hebben in de plaats daarvan intuïtie.  Maar ze hebben door conditionering te veel leren vertrouwen op hun verstand.  
Intuïtie is geen gevoel.  Dat is een aanvoelen.  Als je vanuit onbehagen of een bepaalde emotie handelt, handel je niet intuïtief.  Dan handel je vanuit de emotie die voortkomt vanuit het verwerken van prikkels in het brein.  Je kan niet intuïtief aanvoelen als je je continu identificeert met je gedachten, gevoelens, emoties.  Dan zit je in je verstand.  En we verwarren die twee te vaak met mekaar : gevoelens/emoties en het natuurlijke 'aanvoelen'.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 7 overige reactie(s)
bo vlo 1 jaar geleden geplaatst
Mooi geschreven en zo waar om media te mijden! Tenminste mij helpt het enorm sinds een paar weken al het sociale media van mijn telefoon af gegooid en een blokkade op nieuwe sites gezet op telefoon en laptop.. daardoor heb ik geen last meer van paniek aanvallen snachts.. Maar mijn psychiater had het vermoeden dat mijn angst/paniek door corona vooral te maken hadden met de medicatie die ik slikte dat was amfexa was weer opnieuwe begonnen met amfexa na een korte poging om Elvanse te proberen maar dat werkte echt niet voor mij daar werd ik echt heel angstig van.. en Amfexa werkt bij mij altijd juist wel goed.. dex daarvoor ook.. Maar door dat Elvanse zo negatief effect op mij had beweerde hij dat amfexa dat ook wel eens op mij zou kunne hebben dat mijn angsten daar wel eens van aan gaan staan.. Aangezien ik al last heb van angsten trauma's vanuit mijn jeugd.. die zo af en toe langs komen maar vaak goed mee te leven valt.. Maar goed nu dus door het hele corona werkte dit niet mee.. en heb ik toch maar besloten naar hem te luisteren aangezien ik het niet gewend was om echt met paniek aanvallen om te gaan.. die kende ik niet echt tenminste niet zulke angsten om snachts niet te kunnen slapen en bang te worden dat ik niet meer kon ademen, lucht kon krijgen of eventueel als ik maar een beetje hoesten misschien wel corona had ( sloeg nergens op was niet reëel meer )  Dus ben nu begonnen met Strattera en moet zeggen dat dit tot nu toe nog geen negatieve bijwerkingen hebben, niet dat ik al iets merk van concentratie of rust in mijn hoofd, maar angsten zijn zo goed als weg.. Maar ik lees ondertussen dat jij zegt dat angsten ook te maken hebben met adhd? Mijn psycholoog zegt dan weer dat het ook nog wel eens zou kunnen zijn dat ik licht autistisch ben door hoe ik reageer op deze angsten wat betreft corona maar ook wel hele anderen dingen.. En herken mij zelf daar ook wel in als ik de laatste tijd dingen lees over vrouwen en autisme. ( mijn vader heeft autisme maar geen adhd) Maar goed misschien ga ik nu ook wel een beetje van de hak op de tak.. zo gaat dat vaak in een gesprek bij mij! Maar interessant wat je er bij zet ook over controle, als ik wat meer foccus heb zou ik hier meer over moeten gaan lezen. Want ben nog maar pas op dit forum maar lees veel interessante dingen merk ik! Waar ik mij wel meer in wil gaan verdiepen als mijn focus wat meer terug is en ik wat beter dingen kan onthouden of kan hendelen om te lezen.. ( medicatie goed is ingesteld vooral , mis daar in wel echt amfexa! )
reactie op @bovlo:
Renée Charlotte Hey ik wilde even zeggen dat ik ook gevoelig ben voor angsten/ hyperventilatie/ paniek en ik heb ook een week geleden Elvanse een aantal dagen geprobeerd maar werd daar zeer angstig van. 
Vreemd hè, want ik word dat dus niet van dexamfetamine.
Nu weer terug op de dex. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters @bovlo Mmm, moeilijk. Ik heb geen ervaring met echte paniekaanvallen, dus kan er niet echt over meepraten. Ik had echt last van geconditioneerde angst. Een soort van continue onrust, gevoel van onbehagen.  Het kwam ook vooral snachts op. Dan lag ik urenlang te piekeren... 

Angst zoekt altijd iets om zich mee te voeden als de oorzaak niet wordt aangepakt.  Zo heb ik het toch ervaren.  Ik lees dat het bij jou vooral gaat om trauma's uit het verleden. Misschien dat PRI een oplossing kan zijn. Zodat je dat verleden ook kan loslaten... Medicatie kan de angst onderdrukken, maar die blijft op de loer liggen. 
Je ook zeker niet gaan verliezen in labels...
1 jaar geleden

Beantwoorden

bo vlo Wat is PRI? Ik ga binnenkort beginnen met traumatherapie als het goed is, al zijn ze er nog niet over uit welke behandel vorm goed voor mij is. Heb vroeger ook al wel van alles geprobeerd en niet altijd goede ervaringen gehad, waardoor ik juist trauma's heb opgelopen door behandelingen. . Maar  goed dat is een ander onderwerp. Ik snap wel wat je bedoelt de oorzaak van angst moet je ook aanpakken, als je weet waar dat vandaan komt. En als je er dan ook nog maar eens bij komt.. Maar de angsten wat betreft corona heeft wat mij betreft niks te maken met mijn verleden. En ja labels opplakken doe ik liever ook niet graag. Maar ik vind het wel fijn om te begrijpen hoe ik in elkaar zit en hoe anders mijn hersenen soms werken.. Want dat merk ik wel. En als dat betekent dat ik in het spectrum zou vallen zou mij dat juist meer rust geven. Aangezien er dan misschien wel een betere behandel vorm komt dan die ik nu vaak heb gehad. Al ben ik normaal gesproken ook geen voorstander van labels gebruiken en er mee te koop lopen,maar soms kan het wel helpen om verder te komen. Als je al jaren in het GGZ wereldje rond loopt en dat doe ik al. ( maar goed ik wijk nogal uit sorry!) 
1 jaar geleden

Beantwoorden

bo vlo Woow wat heftig dat jij het al na een paar dagen had, ik heb het nog wel geprobeerd een paar weken met verschillende dosis. Maar door dat ik echt dingen zag die er niet zijn en niet meer durfde te slapen. En eigenlijk ook niet meer over straat durfde, zijn we toch maar snel gestopt..  Vond het maar een eng medicijn! En ten 2e merkte ik ook niks van de voordelen van het medicijn.. Fijn dat bij jou dex wel helpt, bij mij werkt het op dit moment ook niet..of tenminste Amfexa.. Ik ben nu aan het opbouwen met Strattera en dat ging tot deze week goed. Totdat een gezinslid donderdag avond in het ziekenhuis belanden met een hartinfarct en ik zelf weer een paniek angst aanval kreeg.. ( gelukkig gaat het nu weer goed met hem! En mag die morgen weer naar huis!) Maar mijn hoofd is nog niet rustig en vandaag begonnen met hogere dosis, dat was de afspraak maar voel me er niet goed bij.. blijkbaar ga ik niet zo lekker op ziektes en wakkert dat paniek aan! Wat ik voor corona tijd nooit had.. of het heeft te maken met bijwerkingen, maar blij ben ik er niet mee.. maar probeer er toch nog even door heen te komen, want wil toch weer de rust terug krijgen in mijn hoofd! 
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters PRI is Past Reality Integration.  Het is een therapievorm die helpt bij het bewustworden van mechanismen die je ontwikkeld hebt om een bepaalde situatie te overleven, maar die je blijft behouden als het gevaar allang geweken is.  In plaats van dat ze je dan helpen overleven maken deze mechanismen je dan het leven moeilijk (ze versterken)  Het is bewustworden van het feit dat je bepaalde mechanismen hebt, nagaan welk trauma er aan de basis ligt van dat mechanisme , en vervolgens of je het mechanisme nog nodig hebt (Is de angst er nog effectief?). 

Dit is een heel simpele uitleg.  Voor meer info raad ik je het boek 'illusies' van Ingeborg Bosch aan. Mijn vrouw heeft dit boek gelezen en is er erg door geïnspireerd geraakt 😊  

1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte Oei dingen zien die er niet zijn, lijkt me absoluut niet de gewenste werking.
Het is een hele zoektocht die ADHD medicatie, zeker als je gevoelig bent voor angsten, want de meeste zijn daar geen zalfje voor 😄.
Strattera staat erom bekend vaak goed uit te pakken bij angstige personen, ik heb dit ook een half jaar lang geslikt, 80 mg.. had een aantal bijwerkingen, maar gelukkig geen bijwerkingen op de stemming, maar strattera deed veel voor mijn stemming en maakte me echt stabieler..
Gelukkig krijg ik de gewone dex nog bij mijn apotheek, amfexa nooit hoeven proberen tot nu toe, maar ik hoor er geen goede verhalen over.
Die angsten zullen wel een beetje bij ons horen en nooit helemaal overgaan, vrees ik. 
Maar medicatie kan wel helpen ons drukke hoofd een beetje te ordenen, waardoor je beter kunt relativeren.
Ik herken het, dat therapie soms meer kwaad doet. Dat heb ik ook ervaren, door trauma's omhoog te halen werd ik niet perse beter van uiteindelijk. 
Wat nu voor mij wel een steuntje in de rug is is psychosomatische fysiotherapie, misschien ook iets voor jou? 

1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte Oh en beterschap met je familielid! 🌷
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 6 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 7 maanden geleden geplaatst
hyperfocus bij ADHD heeft ook veel positieve kanten en hoeft niet altijd negatief te worden gezien.

Ik heb een artikel geschreven over ADHD en hyperfocus https://www.adhdblog.nl/adhd-hyperfocus/
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 March 2020 om 10:18
Aantal lezers 64
Aantal reacties 44