Hulpmiddelen voor volwassenen met ADHD?

Laatste reactie 16/01/2020 15:34 door Valerie
· Markeren als ongelezen
Hermien de Jonge 2 jaar geleden geplaatst

Gebruiken jullie hulpmiddelen om het leven met ADHD makkelijker te maken? Ik bedoel geen medicatie, voeding, sporten.. maar bijvoorbeeld een boekje waarin je opschrijft wat er wel of niet goed ging die dag.

reactie op @hermiendejonge:
Stephanie van der Heijden-Bovens hoi Hermien,

Ervaringen noteren doe ik niet, maar ik creëer wel overzicht voor mezelf (en mijn gezin) door elke week op mijn white-board te noteren wanneer ik moet werken (ik werk helaas niet op vaste dagen, wat wel mijn voorkeur eigenlijk heeft), welke afspraken er die week zijn, welke klusjes ik het beste aan het begin en aan het eind van de week kan doen, wanneer mijn dochter naar d'r bijbaantje moet, wanneer ik mijn dochters moet overhoren voor een toets, enzovoort, ofwel alles wat niet standaard is op een doorsnee dag. Zo voorkom ik dat ik me in tijden of dagen vergis, plus het geeft me het inzicht dat als ik niet uitkom met mijn tijd ik na kan gaan of wat ik wilde wel realistisch gepland is.... (want ik vergat ooit tussendoor rust te nemen en denderde maar door).
Voor mij werkt het om op die manier overzicht te creëren en nergens op mis te pakken.
Ook maak ik altijd een eetplanning voor een dag of 5, wat voorkomt dat ik mispak op boodschappen, en wat rust geeft voor mijn man, zodat hij weet wat hij kan voorbereiden op de dagen dat ik tot laat werk. 
Ben benieuwd of meer mensen op deze wijze meer orde in hun hoofd krijgen.

groetjes,
   Stephanie
2 jaar geleden

Beantwoorden

War Hoofd 2 jaar geleden geplaatst
Ik kan niet zonder mijn, papieren, agenda. Zonder gaat het mis. Ik schrijf daar alle afspraken in op en eventuele acties die ik moet doen. 
reactie op @warhoofd:
Coen Olde Bijvank wie schrijft die blijft zeiden ze in het leger altijd, haha. Goede zaak ook, papier en een pen blijven toch wel de hoofdmoot bij veel mensen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bibi Box Ik maak altijd gebruik van pen en papier. Studies bewijzen dat wanneer je dingen opschrijft het beter onthoud.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Koen van T 2 jaar geleden geplaatst
Ik probeer er routine in te stampen en 'bewuster' bezig te zijn door alles via Wunderlist in te plannen.
reactie op @koen-27:
Coen Olde Bijvank De wunderlist app gebruik ik ook nog regelmatig. Gebruiksvriendelijk en handig voor iedereen maar helemaal als je ADHD of ADD hebt.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Koen van T Inmiddels 8 maanden verder en ik gebruik Wunderlist nu als agenda voor belangrijke afspraken en de maandelijkse/jaarlijkse afspraken zoals medicatie en schorsingen van een auto. Dit werkt goed omdat niet voelt als een geheugensteun waarvan ik weet dat ik het anders was vergeten. 

Ik wil het echt gaan gebruiken om me dagen in te delen en structuur aan te leren. Lukt helaas voor geen meter omdat ik daar een hekel aan heb en de discipline lijk te missen. De het instellen van dagelijkse taken is super frustrerend. Geen dag lijkt op elkaar en de helft van de herhalende taken staat fout of is net die dag niet van toepassing. Dan stoor ik me dood aan de 'statische' opbouw van de app en wil ik het anders. Gevolg is dat ik taken er weer uit gegooid heb. 

Was er maar een app die net zo complex, flexible en chaotisch was als ik. Een app die taken aan 100.000 voorwaarden kon instellen zoals ik in Excel voor mijn werk werk 😅

***maar alles wordt altijd zo minimalistisch en grafisch mooi ontworpen
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
Digitale agenda, A1 kladblok met pen, planboard in de keuken. 
reactie op @coenoldebijvank:
Coen Olde Bijvank veel alarmen op de telefoon instellen :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tim Vrancken 2 jaar geleden geplaatst
Samen met mijn vrouw een gedeelde digitale agenda met alle afspraken! Verder helpt het om s avonds voor het slapen gaan de belangrijkste zaken die op dat moment door mijn hoofd zwerven op te schrijven. Zodra ik dat heb gedaan neemt mijn onrust ook af... 
reactie op @timvrancken:
Coen Olde Bijvank Dat is goede Tim; 's avonds voor het slapen gaan alle belangrijke dingen opschrijven.

Maar ook met je vriendin/vrouw of vriend/man te bespreken en eventueel ook punten te noteren.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Angel A 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb een agenda voor mijn afspraken en die van de kinderen. Een weekplanner voor ons gezien aangezien ik niet alleen Adhd heb maar ook een dochter met Add en een zoontje met Adhd. Verder heb ik een takenboekje. Deze is erg belangrijk voor me. Hierin staan mijn taken in prioriteitsvolgorde. A-taken, B-taken en C-taken. A-taken moeten binnen 1 a 2 dagen gedaan worden. B-taken 1a 2 weken en C-taken zijn de taken die wel moeten gebeuren maar langer duren. Dit boekje heeft tabbladen. Ik heb daarin ook nog een tab dagelijkse taken. Waar ik de avond ervoor opschrijf wat er de volgende dagen naast afspraken moet gebeuren. Zo hou ik een beetje grip op mijn prioriteiten en taken. Omdat ik anders van impuls naar impuls ga in mijn huishouden en vrije tijd en vaak niet toekom aan de dingen die moeten gebeuren.
Ik maak ook gebruik van autiplan op mijn telefoon voor de echt belangrijke dingen die ik niet mag vergeten en ik heb alarmpjes om me die te herinneren.
Renée Lijten 2 jaar geleden geplaatst
Het is gebruikelijk om zo je handigheidjes en trucjes te hebben als je ADHD hebt. Ik heb ze zelf ook; ik doe het zelfs onbewust. ADHD is echter een neurobiologische stoornis wat alles te maken heeft met hormonen en stofjes die in je hersenen uitgewisseld worden....dus met die trucjes los je niks op. Dat is de kijk die ik tegenwoordig heb hierop. Ik denk in de theorie, want in de praktijk doe ik dit ook nog niet; je verandert je visie en kijk op dingen en handelt daar ook naar niet van de ene op de andere dag. Van die stofwisseling in je hersenen komt gedrag tot stand, die alles te maken heeft met jouw ervaringen, normen, waarden, meningen, en alles wat jou een persoon maakt. Ik denk dat het effectiever is om je bewust te worden van hoe je dingen doet en aanpakt, en waarom. Ik denk dat dat veel oplossingsgerichter is dan alles wat ik altijd gedaan heb. Ik houd 4 agenda's en to do lijsten bij waaronder 2 op mijn telefoon waar 500x per dag wekkertjes voor af gaan. Ik moet altijd iets bij hebben om op te schrijven omdat ik ontzettend veel vergeet. Ik hou alles op dezelfde plek en alles heeft een vaste plek zodat ik niets meer kwijtraak. Andere trucjes zijn weer intern. Eerst rondkijken en de situatie zien voordat je wat doet; dit is nog steeds erg lastig voor mij. Er zijn zo veel trucjes, maar ik denk dat als je dat als oplossing wilt gebruiken, het beste zelf kunt uitzoeken wat voor jou werkt. Wij zijn immers compleet andere mensen, ook al hebben we zo veel gemeen.
reactie op @renelijten:
Coen Olde Bijvank @renelijten​ ADHD neurobiologische stoornis? 500 keer je wekker af laten gaan? Ik zou knettergek worden, haha. Dat is toch allemaal niet meer bij te houden of blijkbaar wel dus :)
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nele Van den Bergh 1 jaar geleden geplaatst
ik heb een gezinsplanner in de keuken hangen, iedereen heeft per dag zijn vakje om afspraken in de noteren. In de laatstte kolom zetten we de maaltijden ( van de hele week). Naast de kalender hangt een boodschappenlijstje. Als de kinderen iets willen dan moeten ze het opschrijven en niet vragen aan mij. Er gaat zoveel door mama haar hoofd, dat ze het anders vergeet :-)
Voor ik vertrek naar de winkel, vragen de kids al standaard of ik het lijstje wel bij heb en de winkelzakken ( gekend probleem ? )
reactie op @nelevandenbergh:
Coen Olde Bijvank handig hoor een gezinsplanner en dat je de kinderen dingen zelf laat opschrijven. Ook al heb je geen ADHD dan is het nog soms lastig om alle dingen te onthouden. Wat een lieve kinderen dat ze je helpen met onthouden van dingen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Dico Sprokkereef 1 jaar geleden geplaatst
Een hulpmiddel dat niet met opschrijven te maken heeft, maar wel veel mensen van alle leeftijden helpt, is het slapen en/of snoezelen onder een verzwaringsdeken. Probleem is dat die dingen zo duur zijn. Maar je maakt ze tegenwoordig voordelig zelf. Kijk maar eens op http://breiwinkel.nl/verzwaringsdeken/
Voor op school of onderweg in de auto is een verzwaringskussen ook behulpzaam voor de prikkelverwerking en verhogen van concentratie.
Kan je ze niet zelf maken, dan kan je hier ook voordelig je verzwaringsdeken op maat en gewicht laten maken in het stofje van je keuze.
reactie op @dicosprokkereef:
Koen van T Ik slaap graag onder een dikke zware deken en dan nog een dubbel hoes. Ik heb het alleen snel warm en 'nooit' koud. Dit lijkt mij zeker het proberen waard! Bedankt voor de tip!
1 jaar geleden

Beantwoorden

Juud G. 1 jaar geleden geplaatst
Leuk dat je dat zeg van die verzwaringsdken. Ik heb een zoon  van 12 die heel blij wordt van een verzwarings kikker (die hij dan op zijn benen legt).
Als je niet zo goed bent met "zelf maken"...waar kan je zo'n deken dan bestellen. 
Weet je dat? Ik hoor graag...!
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Begrijp ik het dan goed dat het niet warm wordt o der zo'n deken ?  Want dat vind ik het enige nadeel van de zomer, dat ik moeilijker tot rust kom onder alleen een laken of iets anders wat dun is. Ik lig graag onder een zwaardere deken of dekbed.
Ron J 1 jaar geleden geplaatst
Ik blijf me bewust van mijn voelen, denken, doen systeem ipv mn oude voelen, doen, denken. Helpt echt. Neem de tijd, schat in over de impact van eventuele missers als er een actie uitgezet gaat worden, overzie het traject van a naar z, maak briefjes van de stappen die je moet zetten om daar te komen.
Rafael Schelhaas 1 jaar geleden geplaatst
Leren over adhd heeft bij mij erg geholpen, een online adhd module via dimence. Erg leerzaam en ook handig om te zien dat sommige dingen gewoon echt adhd zijn. We hebben onze goede dingen, en mindere.. .aan blijven werken en weten wie je bent helpt iig mij een stuk. 
h kempe 1 jaar geleden geplaatst
Toen ik op mijn 47e min of meer instortte van alle systemen en voorwaarde en controle die ik in mijn leven bedacht had om te kunnen blijven functioneren op sociaal en werkzaam gebied bleek ik adhd te hebben maar ook compulsieve en obsessieve trekken. Mijn psychiater zei dat dit veel voorkomt bij mensen met adhd die pas laat onderkent wordt.  Je gaat over plannen om te kunnen voldoen aan alle eisen van de maatschappij en die eigenlijk niet bij je passen. Onzekerheid maakt ook grote behoefte aan controle. Uiteindelijk moest bij mij alles tot in de puntjes gepland en uitgezocht. Dat redde ik niet en daarom ging ik steeds minder doen tot ik het ook niet meer op kon brengen naar mijn werk te gaan wat de 25 jaar daarvoor prima gelukt was. Het was opgebruikt.
Gelukkig ben ik in die omstandigheden dat ik kon stoppen met werken en houdt ik de rest van mijn leven in balans met wat ik als mens met adhd nodig heb. dit valt niet mee en is soms veel saaier dan ik zou willen  en ook de mensen om mij heen vinden het soms raar of vervelend. Maar ik heb geleerd dat ik op heleboel dingen niet kan veranderen. Dat accepteren en daar je leven naar proberen te vertalen, denk dat dat is wat je het beste kan doen. In iedere geval zo ver dat mogelijk is.
Als ik lees van 500 piepjes op een dag om jezelf te herinneren, denk ik, je hebt echt gewoon een te vol leven. Dat ga je niet volhouden. Alleen van de piepjes wordt je al overprikkelt.


Hulpmiddelen voor mij zijn toch vooral de dingen waarvan ik kan "ontprikkelen" waar ik rustig van wordt. Dit kan een omgeving zijn, of een geur, kleur, gevoel, de natuur, de wind, een simpele bezigheid. Die dingen vinden is volgens mij erg belangrijk. 

reactie op @heidi:
h kempe dus niet het zoeken naar hulpmiddelen om te zorgen dat je kan functioneren in de dagelijkse race die men, wie dat dan ook moge zijn, van je vraagt. Maar naar de dingen die zorgen dat jouw basis en jouw zijn zich het lekkerst bij voelt. vaak is dat ook gewoon puur afschaffen van van alles en nog wat ipv aanschaffen.
Hou t simpel relaxed en overzichtelijk en probeer vooral niet te voldoen aan waar deze maatschappij je in mee zuigt. Je hoeft niet beter sneller mooier te worden. Je bent al iemand.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Maurice I Mooi stukje wat je hebt geschreven, dit komt ook erg dichtbij mijn eigen situatie....ben nu zelf 47 en eigenlijk nog steeds het gevoel iedere keer achter de feiten aan te lopen...gevoel al die jaren niet mijzelf te zijn geweest, maar grotendeels aangepast aan een ander...en ik weer dat ik heb mezelf uiteindelijk ook aangedaan....wilde het gewoon iedereen naar de zin maken..

Wat je schrijft is herkenbaarheid en voor mij ook een bevestiging dat ik veel meer naar mijzelf moet gaan luisteren en daarover eerlijk moet  zijn naar de mensen om me heen....

Dankjewel !
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 9 maanden geleden geplaatst
Tip 1 - In plaats van to do lijstjes maak ik nu een overzichtje van wat ik allemaal WEL heb gedaan op de dag. Het helpt echt. Blij dat je merkt echt wel zaken te hebben aangepakt i.p.v weer tegen dat hopeloze lijstje aan te lopen waarvan de klussen maar niet lijken op te lossen.

Tip 2 - Waar ik mee ben begonnen is een soort mindmaps maken van klusjes, maar ze dan indelen in 3 kleuren bv rood oranje groen voor moet écht, maar niet leuk, moet ook, en leuke dingen en dan steeds uit elke categorie wat uitzoeken voor de dag, zo blijf je niet aanhangen in klusjes, want je gaat ook nog iets leuks doen.

Tip 3 - Noise cancelling koptelefoon, uitvinding van de eeuw!

Tip 4 - Tekenen schilderen en weg blijven van mensen die negatief zijn. En alleen maar komen als ze wat willen. Beste medicatie is niet meer voor iedereen is hardlopen.

Tip 5 - Gezond eten, veel sporten, structuur, vaste tijden naar bed.
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
het beste hulpmiddel voor ADHD is op dit moment mijn noise cancelling koptelefoon.

Deze noise cancelling koptelefoons halen alle ruis weg en werken perfect. Ik zeg wel eens.. had ik dit maar eerder geweten.
Valerie weldam 1 maand geleden geplaatst
Google Gmail app en dan meldingen instellen, erg makkelijk in gebruik en werkt effectief.


https://apps.apple.com/nl/app/gmail-van-google/id422689480
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 September 2017 om 04:20
Aantal lezers 96
Aantal reacties 29