Hoe voorkom je ADHD?

Laatste reactie 29/05/2019 09:06 door Naomi
· Markeren als ongelezen
🔥 Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Door de diagnose niet te stellen..

'Ik heb dit boek in de eerste plaats geschreven voor de kwetsbare ouder die het allerbeste voor heeft met zijn kind, en voor het kind dat moeilijk is en het moeilijk heeft. Zij hebben recht op eerlijke voorlichting over ADHD en op de best mogelijke hulpverlening ...

Ouders en leerkrachten zijn de laatsten die schuld hebben aan het hoge aantal ADHD-diagnoses. Het goede nieuws is dat zij wel de sleutel tot verbetering van deze situatie kunnen zijn. De belangrijkste boodschap van dit boek is dat er nogal wat misverstanden over ADHD bestaan en dat het voor veel kinderen mogelijk en beter is om uit het psychiatrisch circuit te blijven.'

Is adhd een ziekte? Word je met adhd geboren? Verbetert medicatie in alle gevallen het functioneren van een kind met adhd? Het antwoord is drie keer nee, volgens Laura Batstra. Ouders en leerkrachten worden op basis van discutabele aannames vaak verkeerd voorgelicht over ADHD.

De laatste jaren is het aantal ADHD-diagnoses enorm toegenomen, terwijl het voor veel kinderen mogelijk en beter is om buiten het psychiatrisch circuit te blijven. Wanneer het gedrag van een kind in het ‘hokje’ ADHD past, is het eerste advies aan ouders meestal: medicatie. Maar medicatie heeft grote nadelen en in veel gevallen kan worden volstaan met ouder- en leerkrachttraining.

Laura Batstra belicht de valkuilen van de psychiatrische diagnostiek. Zij bepleit een kindvriendelijkere behandeling van drukke en dromerige kinderen, waardoor overdiagnose wordt voorkomen zonder onderbehandeling te riskeren.

Auteur: Laura Batstra

Dr. Laura Batstra (1973) werkte tot 2010 als behandelend psycholoog in een psychiatrische instelling. Sindsdien is ze onderzoeker en docent bij de afdeling Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is uitgeroepen tot RUG-Docent van het Jaar 2011. Bekijk hier het college dat Batstra gaf bij de prijsuitreiking.
Francis Geheim 1 maand geleden geplaatst
Slecht boek en dat dit op de markt mag worden gebracht, schande voor de schrijfster.

ADHD is erfelijk en kun je niet voorkomen.
reactie op @francisgeheim:
Naomi - Heb je het boek gelezen?

Ik werd heel boos van de titel.. het boek zelf is een stuk genuanceerder... 
Ik ben het zeker niet met alles eens wat ze schrijft, maar ze zegt nergens dat ADHD te voorkomen is. Ze geeft wel aan dat je niet meteen een kind op medicatie moet zetten, dat je eerst andere stappen kan ondernemen.
1 maand geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 April 2016 om 08:38
Aantal lezers 15
Aantal reacties 3