Hoe vertel je je kind van 8 jaar dat hij adhd heeft?

Laatste reactie 29/05/2019 09:23 door Naomi
· Markeren als ongelezen
brenda jobse 4 maanden geleden geplaatst
Goedemiddag,
Vanmorgen hebben wij de diagnose adhd gehoord voor onze zoon van 8 jaar.
Ik wil het hem graag vertellen zodat hij de tijd heeft eventuele vragen op te schrijven voor het gesprek volgende week met de behandelaar.
Wat zijn jullie tips? zijn er speciale boeken of filmpjes?

groetjes brenda
reactie op @brendajobse:
Yvonne Nijboer Ik snap t niet zo goed.... ik neem aan dat je zoontje zelf tog ook wel weet dat hij ADHD heeft? Maar iig mijn zoontje ook 8 😉 vond het boekje “alle honden hebben ADHD” heel leuk en herkenbaar. Groetjes Yvonne
4 maanden geleden

Beantwoorden

brenda jobse Hoi Yvonne, hij weet het nog niet, wij hebben bewust niks gezegd tot alle onderzoeken klaar waren, hij weet wel dat hij niet goed mee kan door zijn concentratie en bewegelijkheid. Ik ga dat boekje eens opzoeken dank je wel, We hebben het vanmiddag toch verteld en proberen uit te leggen maar hij zei alleen oh.

4 maanden geleden

Beantwoorden

John Dex Ik denk dat de ouders zich er idd meer zorgen om zullen maken dan het kind zelf zeker op die leeftijd. 

Het is wel fijn om zo jong al te weten dat het ADHD is dan kan je er aan werken.

Als het zonder medicatie lukt zeker zo houden maar kijk vooral naar je kind en zorg dat hij zichzelf goed voelt met of zonder medicatie is daarbij niet belangrijk 👍
4 maanden geleden

Beantwoorden

Yvonne Nijboer @brendajobse er staat ook een leuke film op Netflix brammetje baas heel leuk! En voor Davey ook heel herkenbaar dat ie steeds zei van hey dat heb of doe ik ook☺️
4 maanden geleden

Beantwoorden

Erik Tange Geweldig boekje, onze zoon vandaag uitgelegd wat hij heeft en daarna dit boekje gelezen, geweldig hoe het werkt.
Blij dat we het hem nu hebben verteld. Zag er tegenop maar het ging erg goed. Hij pakte het goed op.

3 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - In mijn ervaring hebben kinderen zelf wel door dat ze anders zijn.. en meestal is het een opluchting dat ze weten hoe of wat.
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Yvonne Nijboer 4 maanden geleden geplaatst
Deze is het ☺️
War Hoofd 4 maanden geleden geplaatst
Heb je hem nergens over ingelicht nog ?  Wat heb je gezegd toen hij onderzocht werd ? 
Ik zou er geen super toestand van maken. Gewoon vertellen dat er uit onderzoek is gebleken dat het zo druk in zijn hoofd is en dat dat komt door ADHD. 
En daarvoor krijg je voor op school pilletje ... 
Verder niks. 
reactie op @warhoofd:
brenda jobse Tijdens de onderzoeken hebben wij nog niks verteld tot we zeker wisten,, hij wist dat de onderzoeken er waren om hem te helpen met zijn concentratie en bewegelijkheid. Medicatie is nog niet van toepassing … ze gaan het eerst proberen met de handvaten
4 maanden geleden

Beantwoorden

🔥 Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst
@brendajobsewanneer vertel je je kinder dat hij ADHD heeft https://forum.adhdblog.nl/conversations/wanneer-vertel-je-je-kind-dat-hij-zij-adhd-heeft

staan ook goede tips en ervaringen bij
Cindy Kamphuis 4 maanden geleden geplaatst
Er is ook een liedje van kinderen voor kinderen van, deze hebben wij gebruikt bij onze zoon (toen ook 8) om het aan zijn klas te vertellen.
reactie op @cindykamphuis:
John Dex kinderen voor kinderen - Een doodgewone jongen (ADHD)
4 maanden geleden

Beantwoorden

🔥 Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst

Kind vertellen dat hij ADHD heeft tips


1) Mijn kinderen, 8 en 6 jaar, weten allebei dat ze ASS hebben en de jongste ook ADHD heeft. Ze wisten voor dit alles al dat ze anders waren. Ze zijn niet dom en vooral de oudste vond het fijn om te weten. Hij loopt er niet mee te koop en dat vind ik belangrijk. Niet op alles zeggen ' Maar ik heb .. , dus ik kan er niets aan doen'. De jongste heeft het er niet zo over.

2) Het kinderboek 'Zo snel als een...' van Thirza Erhlich.

3) Ik vind echt heel eerlijk. Ik heb ook ADHD. laat een kind eerst kind zijn. Kinderen.krijgen tegenwoordig heel snel de stempel. Als het kind straks naar de hoge school gaan, en toont nog ADHD fan pas zou ik actie onder nemen. Maar Ja wie ben ik. een kind mag tegenwoordig geen kind meer zijn. of zie ik dat verkeerd.

4) Mijn dochter kreeg ook rond die leeftijd de diagnose. Ze had al vaker gezegd dat er kinderen in de klas waren die hadden gezegd dat ze ADHD had en vond dat niet leuk. Toen we het zeker wisten heb ik het haar verteld op een moment dat we tijd hadden voor elkaar. Ze vond het heel erg en was heel verdrietig. Gelukkig kreeg ze goede begeleiding van een lieve psychologe en zij heeft mijn dochter overgetrokken op een groot vel papier en mijn dochter moest toen allemaal eigenschappen van haarzelf vertellen en die werden op haar lichaam geschreven. Ook ADHD stond erop. Maar hierdoor zag m’n dochter dat ADHD maar een klein stukje van haar zelf is en dat het ook veel voordelen heeft (creatief, eerlijk enz). Een jaar later heeft ze uit haar zelf een spreekbeurt over ADHD gegeven en weet ze dat het gewoon bij haar hoort. Ik hoop dat jouw zoon ook goede begeleiding krijgt van een lieve psycholoog en zo ook merkt dat het slechts een gedeelte van hem is en ook veel voordelen heeft.

5) Klokhuis adhd aflevering kan je online kijken dat legt het simpel en duidelijk uit. Zelf ziet mijn zoon zich niet in bammetje baas en dat laat ook eigenlijk wel alles negatief zien als in ja je doet dit dat en zus enz. Adhd is natuurlijk veel meer dan de uiterlijke kenmerken. En adhd wikikids.

6) Kijk met hem de film brammetje baas. En ik zou ipv het label adhd meer praten over waar hij last van heeft. Ik zeg altijd je hebt een diagnose, bent het niet. Gelukkig mag je vooral jezelf zijn. Een label kan handig zijn om misschien juiste tools of hulp te krijgen. Maar dan nog mag je gewoon jezelf zijn.
Iets is een stoornis als jij of je omgeving ergens enorm veel last van heeft. Dat het je belemmert. Dus praat erover. Mijn zoon heeft add. En dat wist ik al jaren, maar geen diagnose. Wel de hulp. Ik vind dat hij niet mijn zoon is met add. Maar hij is mijn zoon, is super gevoelig en heeft vooral veel aandacht en concentratie problemen. Hier heeft hij last van. Alle kenmerken wordt label add aangehangen. Maar of het nu add heet, of het pietje puk syndroom. Hij is wie hij is en is zijn eigen unieke zelf. Het is denk ik belangrijk voor eens mens om iets niet meteen als stoornis te benadrukken. Als zijnde jij bent ziek, je bent niet goed, voldoet niet aan de norm. Jouw kind heeft een diagnose en dat komt door bepaalde gedragskenmerken. Ik zou zeggen jij hebt last van. Drukte in je hoofd en vindt het lastig om bij de les te blijven. Dat klopt schat en we gaan kijken of iemand je daar mee kan helpen. Dat je beter weet hoe het rustiger kan worden in je lijf en hoofd.

7) Alle honden hebben ADHD, superleuk en grappig boekje. Mijn zoon ligt elke keer opnieuw in een deuk.

8) Kinderen voor kinderen met het nummer Een dood gewone jongen met ADHD.

9) Die van mij was ook 8 en hij vindt jochem myjer helemaal geweldig (heeft ook adhd). Zo hebben wij het verteld en hij vond het niet erg.

@brendajobse hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips hoe jij jouw zoon kunt vertellen dat hij ADHD heeft. Succes en sterkte, moet vast goed komen!
Erik Tange 3 maanden geleden geplaatst
Hoi Brenda,
Ik ben benieuwd hoe het is gegaan ? Zelf hebben wij het vrijdag te horen gekregen en zoeken ook naar een vorm om het uit te leggen zodat hij het begrijpt en er goed mee om kan gaan.
Dank aan alle reacties hierboven! Daar hebben wij ook veel aan!

Overigens is het nummer Boem Boem Boem van kinderen voor kinderen ook te gek omdat het de positieve kanten belicht, misschien minder voor de voorlichting van je kind maar niet minder waar. Onze zoon is geen grijze muis maar een jongen met superhelden energie 😜
Francis Geheim 3 maanden geleden geplaatst
Vertellen dat je zoon wat drukker is dan de rest, hersens veel sneller werken en dat het uniek is.

Omdat ze te snel gaan is goed deze wat af te remmen met medicatie.

Vooral praten dat hij uniek is en niet anders is dan de rest van de kinderen op school.

Blijven praten is heel belangrijk.

Groetjes Francis
reactie op @francisgeheim:
John Dex Deze zin vind ik geweldig !
Vertellen dat je zoon wat drukker is dan de rest, hersens veel sneller werken en dat het uniek is.
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 May 2019 om 13:19
Aantal lezers 24
Aantal reacties 17