Hoe omgaan met een partner met adhd?

Laatste reactie 30/01/2019 08:31 door Angelo
· Markeren als ongelezen
Bibi 020 2 jaar geleden geplaatst
Sinds 3 maanden heb ik een relatie met een man die de diagnose ADHD heeft. Het is echt een schatje, alleen het is soms heel vermoeiend.
Hij heeft woede uitbarstingen terwijl ik vaak helemaal niet de oorzaak weet. Heel naar..
Ritalin medicatie heeft hij geprobeerd, dat ging een paar weken goed en verwaterde weer.

Hij belooft veel, maar komt weinig van zijn afspraken na.

Iemand tips?

P.S. het is verder echt een schat van een man, sociaal, lief, betrouwbaar een heel veel meer!
reactie op @bibi020:
Corine Teeselink Hallo bibi,

Het is of het mijn woorden zijn wat je schrijft, op de woede uitbarstingen na, de mijne is juist ALTIJD vrolijk.
Dat van die afspraken niet nakomen vind ik ook een heel lastig dingetje.

De medicatie heeft hij even geprobeerd maar ook weer mee gestopt. Ik zou het fijn vinden als hij wel aan de medicatie gaat, maar ik ga hem niet dwingen. Verder is hij goud eerlijk, lief, vrolijk en hou ik onwijs veel van hem.

Groetjes Corine
2 jaar geleden

Beantwoorden

Henk Henk 2 jaar geleden geplaatst
Praten, praten,praten.

Wil ten eerste aangeven dat ADHD geen makkelijke kapstok is waar je "slecht" gedrag aan mag hangen. Het zit ADHDers in de weg, maar ik vind het geen excuus.

Zorg dat je van elkaar goed weet wat er in jullie hoofd omgaat. Waar zit jij mee en waar loopt hij tegen aan.
Probeer hem te helpen met het hoogstwaarschijnlijke warhoofd en houd in je achterhoofd dat het meeste wat hij vergeet echt niet expres is.

Ik heb mezelf aangeleerd dat wanneer ik thuis kom ik eerst de vaatwasser en de wasmachine doe voordat ik iets anders doe. Ga ik eerst iets anders doen dan is de kans dat ik aan 1001 dingen denk behalve aan de vaatwasser en wasmachine heel erg groot.

Mijn vriendin wordt er (meestal) niet boos om maar laat me wel weten dat ik weer eens iets vergeten ben (of als een kip zonder kop iets doe). De confrontatie aan gaan heeft in mijn geval helemaal geen zin.
Boos worden om iets waar ik niet zoveel aan kan doen is voor beide een vermoeiend iets wat niet erg goed is voor de sfeer.

Het klinkt zo makkelijk, we praten erover en alles gaat soepel..... Helaas. wij hebben nachten in bed zitten praten en ik vond het in het begin heel erg moeilijk en confronterend, maar het ging steeds beter en makkelijker.

Maar allebei weten waar jullie goede en slechte punten liggen helpt al een heel stuk.
Samen werken aan de valkuilen en nog heel lang gelukkig zijn!
reactie op @henkhenk:
Coen Olde Bijvank Veel praten en goede afspraken samen maken. Pas dan kom je verder..

Goed verwoord @henkhenk
1 jaar geleden

Beantwoorden

Neel pingpongbal 2 jaar geleden geplaatst
Ikzelf heb ADHD (45 jaar), maar ik heb geen woede-uitbarstingen. Ik kan wel soms flink kwaad worden op de kinderen als ze het uithangen...
Maar mijn partner krijgt het soms van mij als ik niet lijk te luisteren, dan zit ik met mijn gedachten weer ergens anders, of ik doe iets impulsiefs zonder haar daarbij te betrekken. Ik doe dat allemaal niet met opzet, maar ze wordt er lastig van. Ik kan het ook niet helpen.
Soms zit ik op een andere planeet met mijn gedachten.
Maar het lukt wel.
reactie op @neel:
Coen Olde Bijvank Fijn dat het allemaal zo goed @kathleenalders gebruik je nog medicatie of helemaal niks?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Lijten 2 jaar geleden geplaatst
Het afspraken niet nakomen licht waarschijnlijk bij een te kort aan discipline. Het lijkt mij verstandig om goed streng te zijn op jezelf, en dat je je teken zonder na te denken uit gaat voeren; in plaats van ze uit te stellen ofzo. Ook kan het er misschien aan liggen dat hij voor zijn gevoel zo veel afspraken heeft e.d., dat hij het niet meer bij kan houden. In dat geval is mijn tip Any.do. Dat is een app voor android waar je dagelijks al je taken, afspraken, en alles wat je niet moet vergeten in kunt zetten. Daar gaan de hele dag wekkertjes van af. Zeker irritant, maar des te meer effectief. Je kunt het zo overzichtelijk instellen als je wilt.
Bij woedeuitbarstingen denk ik aan verschillende dingen. Als ik te veel prikkels tegelijkertijd binnen krijg (ik ben iets aan het volgen en iemand begint tegen mij te praten ofzo) dan kan ik flink chagrijnig uit de bocht komen omdat het luisteren naar wat je aan het volgen bent al veel energie vreet, en als er dan iemand begint te praten; dat kan ik persoonlijk niet af; het is te veel. Verder kan het iets persoonlijks zijn; misschien vind hij het prettig om boos te zijn. Ik vind het bijvoorbeeld op de een of andere manier iets te prettig om bij de pakken neer te gaan zitten. Er zijn meer mensen die juist willen wat negatiever is, of het fijn vinden. Het kan zijn dat je vriend het prettig vind om zich op dingen uit te kuren.
Het andere waar ik zo vlug op kom is dat hij het onbewust doet, en het misschien zelf ook wel als probleem ervaart. Zoals iemand hiervoor al aangaf; blijven praten. Vraag dit soort dingen; laat het hem zelf uitleggen en luister goed naar hem. Ookal slaat het voor jou misschien kant nog wal, neem aan wat hij zegt, anders gaat hij er zich misschien vervelen over voelen. Ik heb ook wel eens dingen die ik zelf link met ADHD (niet stil kunnen zitten bijvoorbeeld) die ik als neurotisch ervaar en waar mensen zich aan storen, en vaak begrijpen ze ook niet waarom ik op en neer zou wippen. Nou ja, dat zijn van die dingen, denk ik dan.
Hopelijk heb je hier wat aan =)
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
Ik denk dat het omgaan met iemand met ADHD (in dit geval jouw partner) altijd wel lastig zal blijven.

Wellicht pijnlijk dat ik het zo zeg.. maar het is de werkelijkheid?
reactie op @coenoldebijvank:
Miriam Bols Waarom lastig..? Ik denk dat elkaar accepteren veel belangrijker is.

Het is maar net hoe jij tegen je partner met ADHD aankijkt..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Vera Hooimans Deels mee eens.. maar als je haar ervaring leest is het niet altijd makkelijk en dat maakt het dus weer een stuk lastiger.

Mensen met ADHD of ADD zijn hele lieve mensen.. alleen heeft hij of zij haar eigen gedachten over bepaalde dingen die vaak moeilijk te begrijpen zijn.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb nog een leuke video gevonden van Tim Veninga waarin hij 3 goede tips geeft hoe je relatieproblemen door ADHD kunt voorkomen.Heb je wat aan deze tips gehad.. laat dan even een reactie achter.
Tim Vrancken 1 jaar geleden geplaatst
Na een aantal langdurige relaties weet ik inmiddels dat eerlijkheid en veel praten over je gevoelens het enige is dat helpt. Natuurlijk zijn er periodes dat de kenmerken veel meer aanwezig zijn, dit betekent vaak een verhoogd stress level. Leven en laten leven, geef elkaar de ruimte. Ik weet dat ik niet altijd even gemakkelijk ben, en dat ik regelmatig dingen vergeet. Ondanks dat ik dan ontzettend boos op mezelf kan zijn, ben ik het meest dankbaar voor de ruimte die ik krijg. Ook waardeer ik het enorm dat ik niet 'veroordeeld' word.

Praat met elkaar over alles wat je opmerkt of ziet hoe klein het soms ook lijkt.
reactie op @timvrancken:
Coen Olde Bijvank Goed om te lezen @timvrancken en fijn dat je toch wel je draai hebt gevonden in je relatie.

Elkaar in de waarde laten, afspraken maken en veel praten. Dat heeft bij mijn relatie de doorslag gegeven.. om positief vooruit te kijken.

Wat bedoel je precies met "dat ik niet veroordeeld word" ?

Dat je een stempel krijgt van je vriendin of vrouw?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tim Vrancken Nou,

Niet alleen in een relatie maar ook in de omgang met andere mensen, werkt het niet als mensen alleen maar negatief zijn zonder constructief bij te dragen aan een oplossing. Dat bedoel ik eigenlijk met veroordelen... Met het vingertje wijzen en zelf niet bijdragen aan een oplossing. Met zulke mensen ben ik vrij snel klaar, zeker omdat ik weet dat het in de toekomst niet anders zal zijn
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Aafke Aafke 9 maanden geleden geplaatst
Mijn tips voor omgaan met een partner die ADHD heeft:
- Praten
- Afspraken maken
- Taken verdelen
- Vaste tijden (eten, bedtijd etc..)
- Regelmaat
- Structuur
- Week doornemen 
Angelo Schijven 2 maanden geleden geplaatst
Heel herkenbaar🙃
Het is bij mij heel appart het verlooptvolgens een soort patroon van discussie in het begin tot iemand
Meestal partner echt wlt kwetsen
Eindicht in huilbui waarin mij schuldig voel
Waardoor in op andere vlakken heel erg ge overcompenseren - verzorgen alles uit handen neme
Al met al niet leuk
Gr Angelo sterkte
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 March 2017 om 10:38
Aantal lezers 178
Aantal reacties 16