Hoe omgaan met een partner met adhd?

Laatste reactie 17/04/2021 10:34 door Fay
· Markeren als ongelezen
Bibi 020 5 jaar geleden geplaatst
Sinds 3 maanden heb ik een relatie met een man die de diagnose ADHD heeft. Het is echt een schatje, alleen het is soms heel vermoeiend.
Hij heeft woede uitbarstingen terwijl ik vaak helemaal niet de oorzaak weet. Heel naar..
Ritalin medicatie heeft hij geprobeerd, dat ging een paar weken goed en verwaterde weer.

Hij belooft veel, maar komt weinig van zijn afspraken na.

Iemand tips?

P.S. het is verder echt een schat van een man, sociaal, lief, betrouwbaar een heel veel meer!
reactie op @bibi020:
Corine Teeselink Hallo bibi,

Het is of het mijn woorden zijn wat je schrijft, op de woede uitbarstingen na, de mijne is juist ALTIJD vrolijk.
Dat van die afspraken niet nakomen vind ik ook een heel lastig dingetje.

De medicatie heeft hij even geprobeerd maar ook weer mee gestopt. Ik zou het fijn vinden als hij wel aan de medicatie gaat, maar ik ga hem niet dwingen. Verder is hij goud eerlijk, lief, vrolijk en hou ik onwijs veel van hem.

Groetjes Corine

5 jaar geleden

Beantwoorden

Henk Henk 5 jaar geleden geplaatst
Praten, praten,praten.

Wil ten eerste aangeven dat ADHD geen makkelijke kapstok is waar je "slecht" gedrag aan mag hangen. Het zit ADHDers in de weg, maar ik vind het geen excuus.

Zorg dat je van elkaar goed weet wat er in jullie hoofd omgaat. Waar zit jij mee en waar loopt hij tegen aan.
Probeer hem te helpen met het hoogstwaarschijnlijke warhoofd en houd in je achterhoofd dat het meeste wat hij vergeet echt niet expres is.

Ik heb mezelf aangeleerd dat wanneer ik thuis kom ik eerst de vaatwasser en de wasmachine doe voordat ik iets anders doe. Ga ik eerst iets anders doen dan is de kans dat ik aan 1001 dingen denk behalve aan de vaatwasser en wasmachine heel erg groot.

Mijn vriendin wordt er (meestal) niet boos om maar laat me wel weten dat ik weer eens iets vergeten ben (of als een kip zonder kop iets doe). De confrontatie aan gaan heeft in mijn geval helemaal geen zin.
Boos worden om iets waar ik niet zoveel aan kan doen is voor beide een vermoeiend iets wat niet erg goed is voor de sfeer.

Het klinkt zo makkelijk, we praten erover en alles gaat soepel..... Helaas. wij hebben nachten in bed zitten praten en ik vond het in het begin heel erg moeilijk en confronterend, maar het ging steeds beter en makkelijker.

Maar allebei weten waar jullie goede en slechte punten liggen helpt al een heel stuk.
Samen werken aan de valkuilen en nog heel lang gelukkig zijn!
reactie op @henkhenk:
Coen Olde Bijvank Veel praten en goede afspraken samen maken. Pas dan kom je verder..

Goed verwoord @henkhenk

5 jaar geleden

Beantwoorden

Kristel van Werd Praten is alles. Loslaten ook.
Mijn vriend met ADHD wist al eerder dat ik ADD had dan ik. Ik heb nu een half jaar de diagnose. Waarom heb ik die laten stellen? Om dingen los te kunnen laten. Om m'n veel te strakke korset uit te kunnen trekken. Ik ben namelijk ik: Kristel van 47, moeder van 2 kids, in de overgang, mafkees, stuiterbal, klein kind, streetwise, stoer wijf, enz, enz, enz. Ik pas niet in een vakje. Ik paste niet in de perfecte "dochter-rol" voor mijn ouders, niet in de algemene "partner-rol" in m'n huwelijk. Dubbelgevouwen, platgewalst, binnenstebuiten gekeerd en lamgeslagen....het is me nooit gelukt om te voldoen aan uberhaupt één vakje. Ik ben ik. En dan kom je iemand tegen waar het mee klikt, op onnoemelijk veel vlakken. Hij is hij. Hij heeft ADHD.
We zijn partners, geen ouders van elkaar. Focussen op wat échte belangrijk is, gaat zo veel beter dan "het perfecte of standaard plaatje" willen zijn. 
Dat plaatje in ons hoofd van "zo hoort het eigenlijk". En daar gaat het mis. Relaties met of zonder ADHD/ADD. Ja, we hebben allebei onze dipjes, onhebbelijkheden, rare zijstapjes. That's live! Maakt dat dat er minder liefde is? Nope. Het zorgt dat we een uitleg vragen, op de tijd dat de ander er aan toe is om een uitleg te geven! Soms een stapje bijzetten, soms juist terug. Respect voor wie de ander is. Want van die man hou ik, onvoorwaardelijk en ongelooflijk veel. 
Ik kan zijn wie ik ben bij hem en hij bij mij. Sterker nog: zou ik dezelfde man willen zonder ADHD? Hell no!! 
We hebben voor elkaar gekozen: grenzeloze fantasieën, diepgaande achtbaan gedachtegangen, pure emoties, 1001 verschillende interesses, soms diner als ontbijt, spullen in de hoek van de kamer die daar officieel niet hoeven te staan, 100 klusjes die zonder planning ook afkomen (zijn inmiddels als weer 3 klusjes bij gekomen, want die was ik vergeten) Wíj́ spelen de hoofdrol in ons leven, niet "de gemiddelde mens". We zijn niet de baas over elkaar en de één is niet beter dan de ander. We vullen elkaar aan met wat we hebben. Niet omdat het moet maar omdat zo werkt. 
Geen vakje voor ons, geen tralies. Wij zijn wij, hij is hij en ik ben ik. Wij zijn mens boven de term ADHD of ADD. 
En dat zijn we allemaal, mens. Vergeet het plaatje in je hoofd en kijk niet hoe het bij de buren gaat. Makkelijk is het leven niet en als je dat weet kun je onzin en drama loslaten. Focus op wat échte belangrijk voor je is en handel daar naar.


3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neel pingpongbal 5 jaar geleden geplaatst
Ikzelf heb ADHD (45 jaar), maar ik heb geen woede-uitbarstingen. Ik kan wel soms flink kwaad worden op de kinderen als ze het uithangen...
Maar mijn partner krijgt het soms van mij als ik niet lijk te luisteren, dan zit ik met mijn gedachten weer ergens anders, of ik doe iets impulsiefs zonder haar daarbij te betrekken. Ik doe dat allemaal niet met opzet, maar ze wordt er lastig van. Ik kan het ook niet helpen.
Soms zit ik op een andere planeet met mijn gedachten.
Maar het lukt wel.
reactie op @neel437:
Coen Olde Bijvank Fijn dat het allemaal zo goed @kathleenalders gebruik je nog medicatie of helemaal niks?
5 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Lijten 5 jaar geleden geplaatst
Het afspraken niet nakomen licht waarschijnlijk bij een te kort aan discipline. Het lijkt mij verstandig om goed streng te zijn op jezelf, en dat je je teken zonder na te denken uit gaat voeren; in plaats van ze uit te stellen ofzo. Ook kan het er misschien aan liggen dat hij voor zijn gevoel zo veel afspraken heeft e.d., dat hij het niet meer bij kan houden. In dat geval is mijn tip Any.do. Dat is een app voor android waar je dagelijks al je taken, afspraken, en alles wat je niet moet vergeten in kunt zetten. Daar gaan de hele dag wekkertjes van af. Zeker irritant, maar des te meer effectief. Je kunt het zo overzichtelijk instellen als je wilt.
Bij woedeuitbarstingen denk ik aan verschillende dingen. Als ik te veel prikkels tegelijkertijd binnen krijg (ik ben iets aan het volgen en iemand begint tegen mij te praten ofzo) dan kan ik flink chagrijnig uit de bocht komen omdat het luisteren naar wat je aan het volgen bent al veel energie vreet, en als er dan iemand begint te praten; dat kan ik persoonlijk niet af; het is te veel. Verder kan het iets persoonlijks zijn; misschien vind hij het prettig om boos te zijn. Ik vind het bijvoorbeeld op de een of andere manier iets te prettig om bij de pakken neer te gaan zitten. Er zijn meer mensen die juist willen wat negatiever is, of het fijn vinden. Het kan zijn dat je vriend het prettig vind om zich op dingen uit te kuren.
Het andere waar ik zo vlug op kom is dat hij het onbewust doet, en het misschien zelf ook wel als probleem ervaart. Zoals iemand hiervoor al aangaf; blijven praten. Vraag dit soort dingen; laat het hem zelf uitleggen en luister goed naar hem. Ookal slaat het voor jou misschien kant nog wal, neem aan wat hij zegt, anders gaat hij er zich misschien vervelen over voelen. Ik heb ook wel eens dingen die ik zelf link met ADHD (niet stil kunnen zitten bijvoorbeeld) die ik als neurotisch ervaar en waar mensen zich aan storen, en vaak begrijpen ze ook niet waarom ik op en neer zou wippen. Nou ja, dat zijn van die dingen, denk ik dan.
Hopelijk heb je hier wat aan =)
Coen Olde Bijvank 5 jaar geleden geplaatst
Ik denk dat het omgaan met iemand met ADHD (in dit geval jouw partner) altijd wel lastig zal blijven.

Wellicht pijnlijk dat ik het zo zeg.. maar het is de werkelijkheid?
reactie op @coenoldebijvank:
Miriam Bols Waarom lastig..? Ik denk dat elkaar accepteren veel belangrijker is.

Het is maar net hoe jij tegen je partner met ADHD aankijkt..

5 jaar geleden

Beantwoorden

Vera Hooimans Deels mee eens.. maar als je haar ervaring leest is het niet altijd makkelijk en dat maakt het dus weer een stuk lastiger.

Mensen met ADHD of ADD zijn hele lieve mensen.. alleen heeft hij of zij haar eigen gedachten over bepaalde dingen die vaak moeilijk te begrijpen zijn.

5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 5 jaar geleden geplaatst
Ik heb nog een leuke video gevonden van Tim Veninga waarin hij 3 goede tips geeft hoe je relatieproblemen door ADHD kunt voorkomen.Heb je wat aan deze tips gehad.. laat dan even een reactie achter.
Tim Vrancken 5 jaar geleden geplaatst
Na een aantal langdurige relaties weet ik inmiddels dat eerlijkheid en veel praten over je gevoelens het enige is dat helpt. Natuurlijk zijn er periodes dat de kenmerken veel meer aanwezig zijn, dit betekent vaak een verhoogd stress level. Leven en laten leven, geef elkaar de ruimte. Ik weet dat ik niet altijd even gemakkelijk ben, en dat ik regelmatig dingen vergeet. Ondanks dat ik dan ontzettend boos op mezelf kan zijn, ben ik het meest dankbaar voor de ruimte die ik krijg. Ook waardeer ik het enorm dat ik niet 'veroordeeld' word.

Praat met elkaar over alles wat je opmerkt of ziet hoe klein het soms ook lijkt.
reactie op @timvrancken:
Coen Olde Bijvank Goed om te lezen @timvrancken en fijn dat je toch wel je draai hebt gevonden in je relatie.

Elkaar in de waarde laten, afspraken maken en veel praten. Dat heeft bij mijn relatie de doorslag gegeven.. om positief vooruit te kijken.

Wat bedoel je precies met "dat ik niet veroordeeld word" ?

Dat je een stempel krijgt van je vriendin of vrouw?

5 jaar geleden

Beantwoorden

Tim Vrancken Nou,

Niet alleen in een relatie maar ook in de omgang met andere mensen, werkt het niet als mensen alleen maar negatief zijn zonder constructief bij te dragen aan een oplossing. Dat bedoel ik eigenlijk met veroordelen... Met het vingertje wijzen en zelf niet bijdragen aan een oplossing. Met zulke mensen ben ik vrij snel klaar, zeker omdat ik weet dat het in de toekomst niet anders zal zijn

5 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Aafke Aafke 4 jaar geleden geplaatst
Mijn tips voor omgaan met een partner die ADHD heeft:
- Praten
- Afspraken maken
- Taken verdelen
- Vaste tijden (eten, bedtijd etc..)
- Regelmaat
- Structuur
- Week doornemen 
reactie op @aafkeaafke:
Medicijn Man Afspraken maken, veel praten, goed slapen en structuur inplannen. Dat voorkomt al veel ellende..
3 jaar geleden

Beantwoorden

Angelo Schijven 3 jaar geleden geplaatst
Heel herkenbaar?
Het is bij mij heel appart het verlooptvolgens een soort patroon van discussie in het begin tot iemand
Meestal partner echt wlt kwetsen
Eindicht in huilbui waarin mij schuldig voel
Waardoor in op andere vlakken heel erg ge overcompenseren - verzorgen alles uit handen neme
Al met al niet leuk
Gr Angelo sterkte
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst

Omgaan met Partner ADHD ervaringen


1) Tof dat je vriend je beter probeert te begrijpen. Het is enorm complex, zoals de meeste mensen. Ik zou zeggen bespreek dit met hem, wellicht weet hij wel waar zijn woede-uitbarstingen vandaan komen. Woede-uitbarstingen = overprikkeling (heel kort door de bocht). Mijn ervaring is dat de wil er vaak is, maar het uitvoeren niet altijd lukt en niemand anders vind een woede-uitbarstingen erger dan de persoon zelf.

2) Klinkt misschien niet zo leuk, maar als hij een psycholoog heeft, meegaan. Niet altijd.. Ze kunnen je ook helpen en ook samen helpen.. En wat medicatie betreft, als je als een zoutzak (deed Ritalin bij mij) op de bank zit, wordt je er alleen maar depressiever van.

3) Ik heb 3 zonen met ADHD, de oudste is 22 en woont samen inmiddels. Ik herken inderdaad dat als het hoofd vol zit en overloopt, ze een woede uitbarsting krijgen, ontploffen... En idd beloftes niet nakomen, niet met opzet, maar ze hebben moeite met plannen, organiseren en is soms chaos.... Ik heb altijd gezegd, dat ze ADHD hebben is niet een excuus, maar wel een verklaring voor bepaald gedrag... Regelmaat orde en structuur thuis werkt ontzettend goed.... En ik heb ze geleerd, als je voelt dat je ontploft, loop weg, time out, en dan later even op terug komen... Denk dus dat het goed is dat jullie op een rustig moment even bij elkaar gaan zitten en afspraken maken die voor beide goed werken.

4) Dat is erg zoeken vooral niet persoonlijk nemen en niet op reageren hoe meer jij reageert hoe heftiger het kan worden.
Op dat moment is zijn hoofd overgelopen dus kan niks bij beste is hij kiest om even uit de weg te gaan of jij tot het rustig is En dan pas praten over hoe wat waar precies nou wat gebeurde en een oplossing Misschien zodat het niet meer gebeurd.

5) Het vooral heel erg bij jezelf proberen te houden en niet alles persoonlijk opvatten, makkelijker gezegd dan gedaan.

6) Hij zal echt zelf moeten veranderen en de wil hiervoor hebben. Heeft hij dit niet lijkt me dat er weinig veranderd. Veel geduld hebben duidelijke grenzen wanneer iets niet oke is uit de situatie gaan en wanneer iets wel goed gaat extra ondersteunen maar je bent zijn partner en niet zijn hulpverlener. Veel sterkte we kunnen leuk zijn maar ook monsters.
bovenstaande ervaringen zijn van personen van een partner met ADHD en hopelijk helpen deze tips en adviezen
John Dex 3 jaar geleden geplaatst
Super dat je je verhaal hier deeld

De woede uitbarstingen kan van alles zijn de kleinste dingen kon ik meteen om flippen. 
Er zijn al heel wat tefefoons , afstandsbediening enz overleden hierdoor en meteen daarna of binnen 10 min heb ik er dan al weer spijt van en baal ik van mezelf.
Materiaal is duur maar vervangbaar de frustraties dat ik mezelf soms verlies vond ik verschrikkelijk toen wist ik ook nog niks van ADD of adhd

Sinds 3 maanden weet ik dat wel en ben gestart met heel veel lezen over ADD en ook gestart met medicatie en dat maakt voor mij een heel groot verschil.
Bij mij gaat het smorens vaak het beste (ochtend mens) en dan pak ik ook geen medicatie maar na 12 uur neemt vermoeidheid toe en dat samen met te veel prikkels is bij mij vaak de reden dat de bom barst en om de kleinste dingen.
Ook gefocust zijn op iets en dan gestoord worden gaf bij mij vaak deze uitbarstingen.
Dat is nu allemaal stukken minder omdat ik smiddags medicatie neem en de vermoeidheid zo goed als weg valt.
Daarbij heb je smiddags ff rust in het hoofd gehad waardoor de emmer ff leeg kan lopen en minder snel overloopt.
In de avond pak ik alleen medicatie als ik naar feestje moet waar veel prikkels zijn of als ik merk dat het niet gaat.

Ik heb in de laatste 3 maanden veel over mezelf na moeten denken wat voel je zonder en wat voel je met medicatie en uiteindelijk heeft mij dat heel veel geholpen.

Praat er samen over en zoek samen naar een oplossing.
Ik heb al ruim 10 jaar dezelfde vrouw langs mij staan elkaar respecteren zoals je bent en werken aan de problemen die je tegenkomt dat is in elke relatie zo met ADD adhd zal je harder moeten werken en je zal er bijde voor open moeten staan.

Het vergeten is mij bekend
Ik gebruik al jaren mijn agenda op telefoon met herinnering en kladblok voor de dingen die nog moeten. Dat helpt enorm er zijn ook diverse appjes voor.
reactie op @johndex:
steve X De agenda op de gsm werkt ook goed bij mij, alarm op de gsm  in de loop van de dag laten aflopen om minder te vergeten. Wertkt goed. 
Ik herken ook de verbale woedeuitbarstingen door overprikkeling wanneer ik geen dex genomen heb.Wanneer ik moet nadenken of rust wil thuis steek ik oordopjes soms met daarover nog gehoorbeschermkappen, dan hoor je niks meer. Wanneer ik een vogel hoor fluiten in de tuin terwijl ik binnen in huis zit, ben ben ik al volledig concentratie kwijt... Laat staan dat er gepraat wordt wanneer je moet nadenken of iets lezen. Gaat echt niet, zelf niet met dex. 


3 jaar geleden

Beantwoorden

Medicijn Man 3 jaar geleden geplaatst
Net zo als je met iedereen omgaat, iemand anders met ADHD is ook gewoon een mens.

Rare topic en ik als de partner was had ik het allang uitgemaakt, hoe om te gaan met partner adhd, pfff.
reactie op @medicijnman:
John Dex Erg kortzichtige opmerking !

Heb je wel het gehele verhaal gelezen of alleen de kop die er boven staat ?

3 jaar geleden

Beantwoorden

Medicijn Man Nee, heb ik niet.

Ik vind de titel gewoon raar.

Je zegt toch ook niet; hoe omgaan met een rustig mens, is toch gek.

Net of wij anders zijn en daar pas ik voor als iemand met ADHD.

3 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex
AD(H)D is niet meer dan een aandoening anders gezegd een afwijking.

Ieder mens is anders en AD(H)D zegt niks over jou persoonlijkheid, jij maakt uiteindelijk zelf de keuze wat je er mee doet.

3 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Nijboer Hahaha geweldig... ik vind dat juist een dikke + aan Mn ADHD, ben blij dat ik anders en niet zo doorsnee ben! Tis iig nooit saai met mij en Mn impulsieve acties in de buurt? maar snap ook wel dat t best lastig is om 24/7 mee om te gaan.... en dat ze daar hulp voor vraagt! Er zijn ook genoeg mensen die die moeite niet eens willen nemen, om het te willen snappen/begrijpen! En ik ben cker ook een gewoon mens maar wel met een hele lastige gebruiksaanwijzing??‍♀️ Ik snap mezelf soms niet eens, dus laat staan een ander....?
3 jaar geleden

Beantwoorden

John Dex Afwijkend hoeft natuurlijk ook niet perse negatief te zijn !

ADHD heeft zeker ook zo zijn leuke kanten maar de vriend van de dame die dit topic heeft gestart had veel last van Woede uitbarstingen en afspraken niet na komen.

Dat kan voor de partner best vervelend zijn en dan vind ik het erg goed dat deze dame opzoek is gegaan naar een oplossing ze had het ook meteen uit kunnen maken zoals vaak gebeurd.
Wij zitten vast aan Ad(h)d zij niet. 

3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Linda Alexandra 3 jaar geleden geplaatst
Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik op tijd rust moet nemen en/of me na een werkdag even terug moet terugtrekken. Nu ook 's avonds bij het uitwerken van de medicatie, dan trek ik me terug in mezelf. Mijn partner laat me dan ook even met rust. Na tien minuten of een half uurtje ben ik er weer en is alles prima. Doe ik dat niet, dan raak ik vermoeid of geïrriteerd. Voorheen kon ik zonder medicatie echt overprikkeld raken en uitbarsten.

Hebben jullie niet van die dingen waar jullie naasten rekening mee zouden moeten houden?
reactie op @lindaalexandra:
Fay basta Structuur, alles plannen, werken met tijden, geen verassingen, ik ben vrouw met ADHD en hij heeft ADD.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nanda Dijkhuizen 1 jaar geleden geplaatst
Hoi, ik heb een vraagje. Mijn vriend heeft add. Dit is soms erg lastig. Ik hou zo veel van hem, echt waar. Maar soms raakt hij heel erg overprikkeld, voelt hij zich door alles wat ik doe gepusht en kan ie soms ook erg boos worden. Hij wil me dan niet meer in zijn buurt hebben, of stuurt me zelfs naar huis. Hij wil me dan soms ook even niet meer zien. Als hij zo overprikkeld is en zich zo gepusht voelt, is er niks wat ik kan doen om het beter te maken. Vaak kan ik hem dan niet eens aanraken of knuffelen. Ik hou zo veel van hem, en hij is een ontzettend lieve en grappige jongen. Maar ik weet niet zo goed wat ik moet doen, want het maakt me zo moe en het kost me zoveel van mijn energie. Hij is 20 en weet ook nog maar een jaartje dat hij add heeft.
reactie op @nandadijkhuizen:
jane bambi Hij geeft zelf al aan wat je moet doen: hem ruimte geven en niet aanraken. Iemand om je heen hebben = veel prikkels. Neem dat niet persoonlijk.

Op het moment dat hij erg boos wordt is het eigenlijk al te laat. Hij moet leren om dat te voorkomen en dus nog eerder tijd voor zichzelf nemen en uit te rusten. Goed uitrusten is ook een vaardigheid, mindfulness en meditatie kan daarbij helpen. Middagdutje ook.

Prikkels verminderen in andere aspecten van zijn leven kan ook goed helpen.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 March 2017 om 10:38
Aantal lezers 325
Aantal reacties 14