Hoe kan het toch dat medicatie niet meer werkt na een aantal jaar?

Laatste reactie 15/01/2018 15:52 door Maarten
· Markeren als ongelezen
Maarten Schie 9 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal,
Ik zwoeg al ruim een jaar met medicatie omdat Concerta na 3 jaar niet meer werkt en hoop dat jullie mij kunnen helpen nieuwe inzichten te geven.
Ik ben 34 jaar en ben er 4 jaar geleden achter gekomen dat ik ADD heb. Eenmaal van de schrik bekomen was daar het antwoord: CONCERTA. Werkelijk een wereld ging voor me open, opeens lukte alles en leek het alsof de potentie die ik had eruit kwam. Inmiddels heb ik een pittige baan als leidinggevende van een projectafdeling.
Ondanks een aantal keer de dosering te hebben verhoogd (geeindigd met 72mg) was ik altijd zeer tevreden tot een jaar geleden. Ik begon steeds nerveuser te worden, onzeker/ongemakkelijk en het effect van verhoogde concentratie, waar het me om te doen was, was volledig verdwenen. Vanaf toen tot heden ervaar ik als een lijdensweg. In overleg met de psychiater heb ik vervolgende de volgende medicatie in volgorde geprobeerd: LTO3, Wietolie, Dexamfetamine, Wellbutrin, Strattera.
Met name Wellbutrin en Strattera hadden een enorm onprettig effect op mij. Wat ik ook vreemd vind is dat telkens wanneer een tijdje gestopt ben met Concerta en er weer mee begin, werkt het voor een week goed alvorens de bijwerkingen weer te heftig worden.
Vorige week heb ik Medikinet voorgeschreven gekregen, maar de bijwerkingen zoals bij Concerta zijn weer terug en niet dragelijk waardoor ik ermee ben gestopt.
Het afgelopen jaar is door alle wijzigende medicatie en daaropvolgende telleurstellingen behoorlijk frustrerend geweest en ben bijna radeloos.
Ik kan maar niet accepteren dat medicijnen ineens niet meer werken en de psychiater die er geen verklaring voor heeft. Ook op internet vind ik geen inhoudelijke informatie over mogelijke oorzaken, laat staan oplossingen. Over 2 weken staat er weer een afspraak met de psychiater maar daar heb ik weinig vertrouwen in.
Ik hoop dat jullie wat inzichten of suggesties hebben, ik sta werkelijk overal voor open.
Alvast ontzettend bedankt.
Lacina van der Wagen 9 maanden geleden geplaatst
Medicatie zoals concerta zijn dopamine heropnameremmers. Dit zorgt ervoor dat de dopamine langer beschikbaar blijft, en hierdoor worden de dopaminereceptoren 'gedwongen' om meer dopamine op te nemen.
Maar zoals voor alle receptoren geldt: als je een tijd lang teveel stoffen voorgeschoteld krijgt die je moet opnemen, dan worden deze receptoren minder gevoelig voor (in dit geval) dopamine. Uiteindelijk worden er ook minder dopaminereceptoren op de celwand geplaatst, waardoor er nog minder dopamine binnen komt.
Als dit gebeurt, en dit gebeurt bij de meeste mensen (met uitzondering van zo'n 20% vd bevolking die een mutatie heeft waardoor dit niet optreedt), moet de dosering worden verhoogd voor hetzelfde effect.

In mijn optiek (maar ik zit dan ook aan de natuurgeneeskundige kant) help je de meeste mensen steeds verder van huis.

Ik denk wel dat ik een goed alternatief voor je weet, maar ik mag vast geen reclame maken. Maar google bijvoorbeeld eens op het onderzoek van de GGZ met omega 3. Binnen 2 maanden werd hetzelfde effect bereikt met hoog gedoseerde visolie als met ritalin. Wat een groot effect zal hebben is de ratio tussen omega 3 en omega 6 in balans krijgen.
reactie op @lacinavanderwagen:
Maarten Schie Dank je Lacina!

Het onderzoek was onbekend voor mij. Ik heb gelijk maar het supplement aangeschaft. Is dit niet gelijk aan LTO3?

Aangezien je aan de natuurgeneeskundige kant zit. Ik heb ook gelezen over het RED dieet, maar het lijkt me wat omslachtig. Weet jij een andere manier om te achterhalen welke voedingsstoffen bij mij een negatieve invloed hebben op ADD?

9 maanden geleden

Beantwoorden

Lacina van der Wagen 9 maanden geleden geplaatst
Je hebt vaak wel wat meer nodig dan een 'simpel' omega 3 supplement.
De truc zit erin om je omega 3 en 6 ratio in balans te brengen naar minder dan 5x meer omega 6 dan 3.
Ik wil je hier wel meer over vertellen, maar dan moet ik reclame maken.... :-(
Mijn vak is om uit te zoeken waar mensen gevoelig voor zijn (voeding, omgevingsfactoren etc), en ervoor te zorgen dat het wel weer verdragen wordt. Ik weet niet waar je woont, maar er zijn therapeuten door het hele land die dit kunnen. RED is een goede manier, maar vereist nogal wat discipline en tijd. De manier hoe ik het doe is dan een stuk sneller.
Mocht je willen dan wil ik je wel meer vertellen. Mijn emailadres is info@praktijkvannature.nl
Fiona R 9 maanden geleden geplaatst
Hoi Maarten,

In juli 2017 heb ik "pas" de diagnose ADD gehad. Naast dit heb ik nog wat andere klachten welke ook op hormonaal gebied liggen. AD(H)D kun je ook zien als een hormonale onbalans mbt dopamine... 

Ik slik dexamfetamine en dat helpt vooralsnog redelijk goed bij mijn ADD-klachten.
Vanwege deze en mijn andere klachten ben ik onlangs ook naar een natuurgeneeskundig/kPNI therapeut gegaan omdat zij al deze klachten te samen behandeld.

Ze heeft gezien mijn situatie en mijn klachten aan mij bepaalde voedingsadviezen en tijdelijk aanvullende supplementen gegeven. Dit om bij mij het dopamine- en serotonineniveau te verhogen.
Dit kan dus door oa voeding te eten wat verhoogde stoffen bevat die bouwstenen of voorloperstoffen zijn voor de aanmaak van oa. dopamine en serotonine. De supplementen neem ik erbij om het geheel te ondersteunen en wat sneller op gang te krijgen.
Ik ben er net een weekje mee bezig, dus kan nog niet veel melden over veranderingen...

Maar misschien is het dus nuttig om ook eens bij zo'n therapeut langs te gaan, om te kijken wat jij in jouw specifieke situatie kan doen met bijvoorbeeld voeding en evt supplementen.
reactie op @fionar:
Maarten Schie Hoi Fiona,

Bedankt voor je reactie en tip! Dat ga ik zeker proberen.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen over een tijdje!

Vriendelijke groet,
Maarten

9 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 January 2018 om 23:02
Aantal lezers 33
Aantal reacties 6