Hoe kan het toch dat medicatie niet meer werkt na een aantal jaar?

Laatste reactie 24/09/2020 13:31 door Nina
· Markeren als ongelezen
Maarten Schie 3 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal,
Ik zwoeg al ruim een jaar met medicatie omdat Concerta na 3 jaar niet meer werkt en hoop dat jullie mij kunnen helpen nieuwe inzichten te geven.
Ik ben 34 jaar en ben er 4 jaar geleden achter gekomen dat ik ADD heb. Eenmaal van de schrik bekomen was daar het antwoord: CONCERTA. Werkelijk een wereld ging voor me open, opeens lukte alles en leek het alsof de potentie die ik had eruit kwam. Inmiddels heb ik een pittige baan als leidinggevende van een projectafdeling.
Ondanks een aantal keer de dosering te hebben verhoogd (geeindigd met 72mg) was ik altijd zeer tevreden tot een jaar geleden. Ik begon steeds nerveuser te worden, onzeker/ongemakkelijk en het effect van verhoogde concentratie, waar het me om te doen was, was volledig verdwenen. Vanaf toen tot heden ervaar ik als een lijdensweg. In overleg met de psychiater heb ik vervolgende de volgende medicatie in volgorde geprobeerd: LTO3, Wietolie, Dexamfetamine, Wellbutrin, Strattera.
Met name Wellbutrin en Strattera hadden een enorm onprettig effect op mij. Wat ik ook vreemd vind is dat telkens wanneer een tijdje gestopt ben met Concerta en er weer mee begin, werkt het voor een week goed alvorens de bijwerkingen weer te heftig worden.
Vorige week heb ik Medikinet voorgeschreven gekregen, maar de bijwerkingen zoals bij Concerta zijn weer terug en niet dragelijk waardoor ik ermee ben gestopt.
Het afgelopen jaar is door alle wijzigende medicatie en daaropvolgende telleurstellingen behoorlijk frustrerend geweest en ben bijna radeloos.
Ik kan maar niet accepteren dat medicijnen ineens niet meer werken en de psychiater die er geen verklaring voor heeft. Ook op internet vind ik geen inhoudelijke informatie over mogelijke oorzaken, laat staan oplossingen. Over 2 weken staat er weer een afspraak met de psychiater maar daar heb ik weinig vertrouwen in.
Ik hoop dat jullie wat inzichten of suggesties hebben, ik sta werkelijk overal voor open.
Alvast ontzettend bedankt.
Fiona Add 3 jaar geleden geplaatst
Hoi Maarten,

In juli 2017 heb ik "pas" de diagnose ADD gehad. Naast dit heb ik nog wat andere klachten welke ook op hormonaal gebied liggen. AD(H)D kun je ook zien als een hormonale onbalans mbt dopamine... 

Ik slik dexamfetamine en dat helpt vooralsnog redelijk goed bij mijn ADD-klachten.
Vanwege deze en mijn andere klachten ben ik onlangs ook naar een natuurgeneeskundig/kPNI therapeut gegaan omdat zij al deze klachten te samen behandeld.

Ze heeft gezien mijn situatie en mijn klachten aan mij bepaalde voedingsadviezen en tijdelijk aanvullende supplementen gegeven. Dit om bij mij het dopamine- en serotonineniveau te verhogen.
Dit kan dus door oa voeding te eten wat verhoogde stoffen bevat die bouwstenen of voorloperstoffen zijn voor de aanmaak van oa. dopamine en serotonine. De supplementen neem ik erbij om het geheel te ondersteunen en wat sneller op gang te krijgen.
Ik ben er net een weekje mee bezig, dus kan nog niet veel melden over veranderingen...

Maar misschien is het dus nuttig om ook eens bij zo'n therapeut langs te gaan, om te kijken wat jij in jouw specifieke situatie kan doen met bijvoorbeeld voeding en evt supplementen.
reactie op @fiona:
Maarten Schie Hoi Fiona,

Bedankt voor je reactie en tip! Dat ga ik zeker proberen.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen over een tijdje!

Vriendelijke groet,
Maarten

3 jaar geleden

Beantwoorden

Maarten Schie Hoi Fiona,

Het is inmiddels even geleden en ben erg benieuwd hoe de behandeling je is bevallen.

Ik worstel nog steeds met de medicijnen.

Zou je een update willen geven?

Alvast bedankt.

Groet,
Maarten

1 jaar geleden

Beantwoorden

Maarten Schie Hoi Fiona,

Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen.

Zou je nog een update kunnen geven?

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet,
Maarten

1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Nick Leijenhorst 1 jaar geleden geplaatst
Ik zit een beetje in het zelfde bootje Maarten... Medicatie werkte eerst echt heel goed, ik had structuur, ik had energie na een dag werken, en al die effecten zijn eigenlijk weg na een aantal maanden. Er is denk ik te weinig informatie over ADHD medicatie (voor volwassenen) en ik ben elke dag op zoek naar een verbetering van m'n gemoedstoestand. Ik wil binnenkort overstappen naar lisdexamfetamine, maar ik ben ook op het pad om de hoeveelheid sport te verhogen, omdat ik het idee heb dat ik me veel beter voelde toen ik nog sportte 2-3 keer per week. Ook voedingssupplementen helpen, daarom slik ik elke dag visolie, vitamine D3, zink en magnesium, of dit heel veel effect heeft weet ik niet, maar ik weet wel dat deze supplementen ondersteunend kunnen zijn voor de aanmaak van dopamine etc.

Helaas kan ik je dus niet heel veel helpen, maar ik strijd met je mee 👍
reactie op @nickleijenhorst:
Maarten Schie Bedankt voor je bericht Nick! Zink en magnesium gebruik ik niet. Thnx voor de tip.

Het is voor mij een hele strijd (geweest). Inmiddels werken de medicijnen weer een aantal maanden. Niet zo goed als eerst, maar ik kan ze in ieder geval verdragen en het helpt me beter concentreren.

Wat ik vreemd vind is dat er in Nederland vrij weinig over bekend is en zelfs de 2 psychiaters die ik heb gesproken wisten zich er geen raad mee.

Uiteindelijk ben ik via internet bij de Amerikaan Dr Charles Parker uitgekomen. Hij heeft een boek geschreven over oa problemen met medicatie, ‘New ADHD medication rules’. Het is wel typisch Amerikaans geschreven en ook absoluut geen heilige graal, het omschrijft namelijk problemen maar geen echte oplossingen. Het boek attendeerde me wel op het belang van een goede stoelgang (had ik niet) en een goedwerkende lever (mijn bilirubine is te hoog). Met dit boek ben ik naar een Orthomoleculair geneeskundige gegaan en hij heeft me gebroken lijnzaad aangeraden en wat voedingssupplementen voor de lever. Dit lijkt na 4 maanden en een aantal wijzigingen nu zijn vruchten af te werpen.

Ik lees in je reactie dat het bij jou na een aantal maanden minder werkt. Ik ken de verdere achtergrond niet, maar het kan zijn dat je gewoon een hogere dosering nodig hebt.

Sporten doet bij mij ook erg veel. Ik doe veel cardio. Ik heb weleens gelezen dat krachttraining beter zou zijn, maar ik weet zo even niet waarom.

Mocht je vragen hebben, stel ze gerust.

Vriendelijke groet,
Maarten1 jaar geleden

Beantwoorden

Nina Rieder MET LANGDURIG ZINK SUPPLEMENTEN GEBRUIKEN MOET JE ENORM OPPASSEN !!!  Zink en koper 'concurreren' met elkaar voor [beperkte] opname in de darm. Als je zink supplementen neemt, neem je veel minder koper op dan normaal. Dan kun je een koperdeficientie krijgen. Dat kan ernstige neurologische problemen geven, die misschien niet meer over gaan, ook bij behandeling. Koperdeficientie symptomen bv. moeite met lopen [lees: rollator nodig], dementie. 

Als je zink wilt nemen, neem het dan 1x per week, dan kun je de rest van de week de koper blijven opnemen. Kopersupplementen is niet handig [tenzij je een deficientie hebt, op voorschrift van een arts], want koper is in te grote hoeveelheden toxisch voor de hersenen. Bv. ziekte van Parkinson kan door teveel koper veroorzaakt worden.
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
🔥 Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Hoe kan het toch dat medicatie niet meer werkt na een aantal jaar?


Helemaal niet werken of minder, dat is nog wel een groot verschil.

Wellicht een pauze van een maand of 2 inlassen zodat je weer “opnieuw” kunt beginnen.

Ik denk ook dat het lichaam steeds meer nodig heeft naar verloop van tijd om hetzelfde effect te krijgen.

reactie op @coenoldebijvank:
Maarten Schie Bij mij werkte het helemaal niet meer. Het leek wel of ik er allergisch voor was.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Allergisch dat is natuurlijk ook de bedoeling niet :)

Hoe moet ik dat dan zien? Als ik vragen mag..
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
RAM Troubles 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben van mening dat de conclusie dat de medicatie niet meer werkt echt door een arts moet worden getrokken. Het is lastig om dat zelf goed in te schatten. Symptomen van AD(H)D kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door iets anders dan ADHD. Niet ADHD ers kunnen er ook last van hebben, door slaaptekort stress ed. Maak je niet te veel zorgen als het minder is. Dat kost energie die je juist nodig hebt voor iets anders. Stel de vraag gewoon aan je arts als je het weten wil. 

Voor mij geldt dat als ik weinig sport, als mijn dagstructuur zoek is en als ik slecht slaap het effect van medicatie niet voldoende is om er een andere draai aan te geven. (Je hoort het goed... ik heb dan een probleem). Maar als ik die zaken ook weer op orde heb, werkt de medicatie zeker om die zaken ook weer voor elkaar te krijgen. 

En niet te onderschatten; uitkijken met het negatieve placebo-effect. Algemeen is bekend dat placebo's goed werken omdat je denkt dat je een echt medicijn slikt. Waarom zou het omgekeerde dan niet waar zijn... 😳😃

reactie op @ramtroubles:
Mr B @ramtroubles

Je slaat hier (maar elders ook) wel de spijker op z'n kop wat mij betreft. Een medicijn is geen wondermiddel, geeft je geen plotselinge motivatie/energie en geen kwaliteiten die je niet had etc...

Op z'n best verlicht het je belangrijkste klachten (afgeleid, gebrek focus etc) zonder al te veel bijwerkingen. Je motivatie en kwaliteiten, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Het medicijn kan imo op z'n best je helpen om die beter te benutten..? 
1 jaar geleden

Beantwoorden

A Hullie 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Maarten,
Als partner van ADHDer is dit ook heel herkenbaar. Concerta werkte jaren goed en vervolgens niet meer en zorgde uiteindelijk zelfs tot volledige uitputting. Het nadeel van concerta is dat je alles kan doen, maar daardoor kan je jezelf helemaal uitputten. Daarom ben ik het ook eens met RAM troubles. Het is erg belangrijk om goed op jezelf te letten en voldoende ontspanning zoekt en voor een goed slaapritme zorgt.

Daarnaast had mijn man ook veel last van zijn stoelgang. Hij eet nu al geruime tijd glutenvrij/arm en heeft nergens last van! Hij merkte al na een paar dagen enorm verschil. Ook werd het een stuk rustiger in zijn hoofd. Hij gebruikt geen concerta meer.
reactie op @ahullie:
Mr B Het gevaar is denk ik een beetje..

De stimulantia zijn uiteindelijk amfetamine(soorten). Het "brein" effect van meer rust en focus is fijn, maar amfetamine heeft voor iedereen (met of zonder ADHD) ook gewoon een lichamelijke werking/invloed.
1 jaar geleden

Beantwoorden

RAM Troubles Ik gebruik ook concerta. Maar de beschrijving dat ik met die concerta alles kon doen en dat het mij zou uitputten herken ik niet. Het geeft mij juist rust en ontspanning. Ik wil alleen maar zeggen dat het bij iedereen weer anders werkt. 

Interessant verhaal over die voeding. Mijn broer en ook niemand minder dan Lewis Hamilton had een soortgelijk verhaal... 


1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Precies, en de rust en ontspanning is waar je (neem ik aan) medicatie voor zoekt. Het "knallen" zulf je toch echt uit jezelf moeten halen, al is het maar omdat het op medicatie je inderdaad "uitput"..
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
🔥 Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst

waarom medicatie na maanden of jaren minder goed werkt ervaringenervaring 1
Dit is exact de reden dat ik vrijwel geen Dex meer gebruik. Zelfde probleem had ik met Methylfenidaat.
Herkenbaar dus. Ik wijt het aan dat het lichaam eraan went en dat we zelf misschien veranderen. 

ervaring 2 
Ik heb nog niet lang ervaring met medicatie op adhd gebied. Ikzelf slik nu sinds drie weken Methyfenidaat. Maar mijn vraag is weet je zeker of de klachten zijn toegenomen door verminderde werking van de medicatie of dat je situatie complexer is geworden? Ik bedoel heb je overspannen en andere zaken al uitgesloten? Ik zeg dat omdat ik in verleden medicatie tegen depressie heb geslikt en die werkte ook goed om rust in de hoofd te krijgen. En ik weet van iemand in mijn omgeving die slikte ook iets wat tegen depressie ontwikkeld is. Off label noemen ze dat, medicatie die voor andere doeleinden worden gebruikt. Reden dat ik methylfenidaat slik is omdat ik niet activeerbaar was.

ervaring 3
Met een aangepast en op jouw maat afgesteld voedingspatroon kan je evenveel bereiken als met medicatie. Dit blijft ook werken. Volg een eliminatie- en provocatiedieet om uit te zoeken waar jouw 'triggers' zitten. Laat je hierin uiteraard begeleiden door een deskundige ter zake.

ervaring 4
Ik heb dit zelfde probleem. Elke ongeveer 2 jaar moet ik wat anders gebruiken omdat t oude niet meer werkt. Ook bloedonderzoek wijst dat uit. Het kan inderdaad echt dat je er gewoon immuun voor wordt, net als antibiotica of eten en dat soort dingen. Niet veel aan te doen dan weer zoeken na iets dat wel weer zijn werk doet. Een ander stofje of een andere werking.
reactie op @coenoldebijvank:
Maarten Schie Dank je Coen. Begrijp ik goed dat je deze ervaringen elders vandaan hebt gehaald? Ik zou graag op een aantal willen reageren. Kun je aangeven hoe ik dat kan doen?

Thnx.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Nina Bonnet 4 maanden geleden geplaatst
Hallo Maarten, 

Ik werd gelokt door je titel. al ben ik jaloers op het pas na jaren haha. 
Ik ben vorig jaar december pas gediagnosticeerd  met adhd en alles viel op zijn plaats. het zelfde moment zat ik eigenlijk al in een burnout, ritalin werd ik al heel snel nog somberder van dus over na amfexa. instelfase ging als volgt, eerste week was zo geweldig fijn, rust. stilte daarboven en toen poef weg. zo dosis werd verhoogd en had steeds hetzelde tot laatste dosis en toen leek de rebound alsof ik aan de drugs zat, nu heb ik een verleden en nu ik bij een betere hulpverlener zit, wijten ze dit vooral aan mijn verleden met drugs, hoge tolerantie dat ik nu alles snel afbreek. heb nu van de regenboog apotheek dex en die gaan heel fijn en geen drugs gevoel, zijn echt heeeeeel anders dan amfexa, maar ook snel uitgewerkt. moet helaas even stoppen want geen adhd medicatie word vergoed :(  tis een hele rit van vallen en opstaan . hoop volgend jaar dat de prijzen voor de medicatie fijner worden maar ben er bang voor. hoe doen jullie dat? 
nina
reactie op @ninabonnet:
Maarten Schie Hoi Nina,

Ik leef met je mee! Hoe wel de post waar je op hebt gereageerd al van enige tijd geleden is, is het nog altijd actueel voor mij. Ik zal je de details verder besparen, maar zit nog altijd in de medische molen om te achterhalen wat de oorzaak is.
Op het moment gebruik ik Selegiline in combinatie met Concerta. Dit is zeer ongebruikelijk omdat Selegiline wordt voorgeschreven aan Parkinson patiënten. Om je rebounds klachten te drukken zou je ook kunnen vragen om een stimulant met een non-stimulant. Daarnaast zou je van de stimulant een langwerkende variant kunnen vragen, hiervan is de rebound (meestal) minder heftig.
Ten aanzien van de financiële kant heb ik niet zo’n ervaring. Ik kan het gelukkig betalen. Ik baal er wel van dat het medisch systeem in NL geen oplossing heeft voor je.

Laat het vooral weten als ik wat voor heb kan doen.

Vriendelijke groet,
Maarten

4 maanden geleden

Beantwoorden

Nina Rieder 4 maanden geleden geplaatst
Hallo Maarten, 

Ik denk dat je tegen de beperkingen van medicatie oploopt. Je hebt een fantastisch brein, maar helaas is de moderne maatschappij daar niet zo vriendelijk voor. Kantoorwerk, veel zelfdiscipline nodig hebben, dat is niet makkelijk voor ieder brein. Mijn strategie is om alles te optimaliseren dat ik kan - ik ben nog bezig hoor, het is een lang proces. Dus niet vertrouwen op 1 ding, maar alles wat er maar helpen kan, ook doen. 

Hier een aantal dingen die vaak helpen: 
* sport/ fitness 
* buitenlucht - bv. buitensport, wandelen naar het werk [of van station naar werk] ipv bus of tram
* muziek [leren] spelen - dit 'dwingt' de hersenen om allerlei nieuwe verbindingen aan te maken. Kies een 'makkelijk' instrument - bv. met gitaar kun je met een paar accoorden al heel wat liedjes meezingen. Of ga de uitdaging aan en koop een viool of electrische piano.
* mediteren - helpt je brein om aan te leren om te focusen, allerlei gedachten te laten varen
* gezond dieet
* misschien een eliminatiedieet? ik ben hier net zelf mee begonnen, en blog elders op deze site [RED dieet voor volwassenen]. 
* externe structuur - als je niet de zelfbeheersing hebt bv. om op tijd van werk naar huis te gaan, vraag een collega om op je te wachten/ vraag een goede vriend[in] je op te halen/ maak een afspraak om te sporten na het werk enz. 
* FocusMate is een internet site waar je telkens 50 minuten werkt, samen met een compleet vreemde 'online'. Voor mij werkt dit heel goed. Vooral voor de 1e sessie van de dag, om 'in the groove' te komen.

De ADDITUDE website geeft ook veel ideen.
Nina Rieder 4 maanden geleden geplaatst
NB: ik probeerde een berichtje te plaatsen nav. iemand die zink supplementen aanbeveelt, maar ik geloof niet dat het 'aangekomen' is. 

PAS ONGELOFELIJK OP MET ZINK SUPPLEMENTEN. Er is in de darm maar beperkt opname van zink en koper mogelijk, en deze twee 'concurreren' met elkaar voor de daarvoor noodzakelijke receptoren. Dus als je veel koper supplementen slikt [NIET doen, tenzij op doktersrecept - koper is toxisch voor het brein, kan bv. Parkinson veroorzaken] dan neem je haast geen zink meer op, en andersom. 

Als je toch wilt proberen wat extra zink te krijgen, neem het supplement dan 1x per week. 

Zink deficientie is echt ongelofelijk zeldzaam. Eigenlijk alleen bij mensen die een enorm beperkt dieet volgen, bv. bij anorexia, en dan nog heel zeldzaam. We hebben maar heel weinig nodig. 

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 January 2018 om 23:02
Aantal lezers 95
Aantal reacties 24